Dodaj do ulubionych

Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami !

18.01.04, 23:31
Zapomnijcie Ślązacy o tym, że jesteście Polakami. Wy nawet nie jesteście
Słowianami. Odkrył to Wielki Slezan i jego organizacja. Zwróćcie uwagę, że
wypowiada się w imieniu Ślązaków, czyli także was, na forum Aktualności :

Nie mamy kłopotów z tożsamością. Nie było takiego momentu w historii, by
większość Ślązaków uważała się za Polaków. Teraz też tak nie jest, bo
większość
Ślązaków żyje w Niemczech. W kwestii przynależności do Polski ŚŁązacy
wypowiedzieli się raz - w plebiscycie w 1921 r., który Polska przegrała (choć
dostała ok. 40% głosów). Nie można od nas wymagać byśmy godzili śląskość z
polskością....
Nazywanie nas Słowianami jest dużym nadużyciem. Żaden to
dyshonor, ale trudno taką tezę obronić. Śląsk był tyglem i Ślązacy są
mieszańcami.
RAŚ nie jest organizacją separatystyczną ...
Wypowiedzi jego działaczy nie są obraźliwe dla narodu polskiego
(w RAŚ są także Polacy), ale co najwyżej wobec państwa. To ostatnie jest w
pełni uzasadnione.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=10216953&a=10236494
Obserwuj wątek
    • Gość: waldi Re: Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.01.04, 23:34
      czuje sie jako Deutsch-Schlesier - tak jak wiekszosc slazakow. wiekszosc z nich
      zostala przez Polakow brutalnie wypedzona, z reszty probuje robic sie na sile
      Polakow. Ale przyszlosc bedzie wygladala inaczej...
      ;-)
      Glück Auf!
    • slezan Znamienne, co Tomcio pominął 18.01.04, 23:56
      "Nie można od nas wymagać byśmy godzili śląskość z polskością. Zresztą jest to
      sprawa prywatna i indywidulna. Są Ślązacy, którzy uwżają się za Niemców, tacy
      co są Polakami i tacy jak ja, któzy czują się wyłącznie Ślązakami".

---------
      Tomciu, zapewniam Cię, że nie zamierzam imputować Ci mieszanego pochodzenia.
      Jestem przekonany, że w Twojej rodzinie od pokoleń zachowywano absolutną
      czystość rasy.
      • tomek9991 Slezanie 19.01.04, 09:34
        Rozumiem, że jesteś frustratem, przeżartym nienawiścią do Polski,
        ale bądź łaskaw wypowiadać się w swoim imieniu,a nie w imieniu Ślązaków
        i swoje brednie głosić jako swoje poglądy, a nie śląskie.
        Czy naprawdę twoim marzeniem jest doprowadzenie na Śląsku do wojny domowej ?
        • elver.b Tomku 19.01.04, 09:40
          A ja rozumiem, że jesteś frustratem, przeżartym nienawiścią do Ślązaków,
          ale bądź łaskaw wypowiadać się w swoim imieniu,a nie w imieniu Polaków i swoje
          brednie głosić jako swoje poglądy, a nie polskie.
          Czy naprawdę twoim marzeniem jest doprowadzenie w Polsce do wojny domowej ?
        • Gość: alois Re: Slezanie IP: *.anon-online.org 19.01.04, 10:18
          takiego zdania, jak slezan jest bardzo wielu slazakow.

slazacy polskiej opcji sa w ogolnosci znaczaca mniejszoscia na slasku. nie
          kazdy slazak dal sie spolonizowac.
          • Gość: harc mistrz Re: Slezanie IP: 62.233.241.* 19.01.04, 10:38
            Ale zbałamucić się wielu dało.
            Wszystko przez te "pakety z efu" (NRF-u). I flaszki burlecytyny w "krzinkach".
            • Gość: alois Re: Slezanie IP: *.anon-online.org 19.01.04, 12:13
              Gość portalu: harc mistrz napisał(a):

> Ale zbałamucić się wielu dało.
              > Wszystko przez te "pakety z efu" (NRF-u). I flaszki burlecytyny w "krzinkach".

juz nie przesadzaj, bo zalatujesz polska propaganda!
              prawie nikt ze slazakow polski nie chcial!
              • Gość: harc mistrz Re: Slezanie IP: 62.233.241.* 19.01.04, 12:44
                Ale z Was są niektórzy koniunkturaliści!?
                Czy to w czysto po polsku pisanych tekstach, czy też w pięknej gwarze śląskiej
                lub w tej "niepięknej", pokancerowanej i urabianej na "inną" - odcinacie się
                koniunkturalnie od Polski. Bo co? Bo jest biedna i obolała po tej piepszonej i
                spartolonej transformacji, bo afery, korupcja, bo bida i bezrobocie...
                Słabi z Was zawodnicy, choć nieżle to sobie wykombinowaliście.
                Nieładnie!
                • wilym harc mistrzu! 19.01.04, 13:04
                  Nie mierz innych swoja miara.
                  Zreszta skad ten paternalistyczny ton? Nie potrafisz uszanowac czyjejs
                  odrebnosci? Mnie powodzi sie calkiem niezle, nie narzekam, a jednak nie uwazam
                  sie za Polaka, tak trudno to zrozumiec?
                  • Gość: harc mistrz Re: harc mistrzu! IP: 62.233.241.* 19.01.04, 13:44
                    No właśnie, "nie mierz innych swoją miarą", a w polskiej telewizji leci taki
                    swojski serial rodzinny "NA DOBRE I NA ZŁE". Oglądalność duża, szkoda, że nie
                    tylko... drogi Wilymie.
                    Czy lojalność nie jest cnotą?
                    • Gość: alois LOJALNOSC!!!!!! IP: *.anon-online.org 19.01.04, 15:54
                      co rozumiesz pod pojeciem "lojalnosc"

nikt sie nas nie pytal (no moze naszych przodkow, ale oni opowiedzieli sie
                      przeciwko Polsce ;-) o to, czy chcemy zostac obywatelami polski. z drugiej
                      strony przestrzegamy zasad demokratycznego wspolistnienia w zaistnialej
                      sytuacji co jednakze nie wyklucza, ze nie mozemy uzyc wszelkich demokratycznych
                      metod do walki z panstwem Polskim ktorego nie mamy obowiazku kochac.
                      Lojalnosc jest nic nie znaczacym pojeciem.
                • Gość: alois Re: Slezanie IP: *.anon-online.org 19.01.04, 13:36
                  to wyscie sie koniukturalnie do slaska przylaczyli. i wcale nie chodzilo o
                  jakies tam mniejszosci tylko o tylko i wylacznie niemiecki przemysl!
                  a co z niego zrobiliscie dobrze wiesz. juz w 1922 widoczna byla gospodarnosc
                  polakow na przykladzie zalamania sie obrotu przejetego sila przemyslu
        • Gość: Spiro Re: Slezanie IP: *.arcor-ip.de 20.01.04, 10:43
          Qurwa to jedno mozliwosc!!!!!!!!1
    • Gość: Stefan Slezan to dno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 13:43
      autor: slezan

"Ślązacy zachowywali się pragmatycznie czy jak kto woli koniunkturalnie. W
      1939
      wielu uciekło z Wojska Polskiego do armii niemieckiej, pod koniec wojny
      kierunek uieczki był odwrotny."
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=10216953&a=10248184
      • Gość: Stefan To świr ! On ściąga na nas nienawiść Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 13:47
        Re: slezan ja się tomkowi nie dziwię
        Autor: slezan
        Data: 18.01.2004 23:37 + odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
        abstrakt2003 napisał:

> slezan możesz to zbyć uśmiechem to i tak nic nie zmienia.

Owszem. Jest sprawą oczywistą, że z tych 173 tysięcy kategoriami korzyści
        politycznych może myśleć jedynie wąska grupka bezpośrednio zainteresowanych
        działaczy. Może, ale nie musi.

> A co do Słowiańskości Ślązaków to ty chyba żartujesz!? Tu nie ma żadnych
        > wątpliwości! Można rozważać Polskość Ślązaków ale nie Słowiańskość!
        > Żaden poważny badacz na świecie nie podważa tego faktu!

Po pierwsze to nie fakt, a interpretacja. W dodatku błędna interpretacja.
        Wyobraź sobie, ze nie jesteśmy potomkami Opolan i Golęszyców,a przynajmniej nie
        tylko ich. Wśród naszych przodków są także koloniści z Zachodu, ściągani masowo
        po najeździe tatarskim w 1241 r., przybyli w dobie kolonizacji fryderycjańskiej
        i później w XIX w. Znajdą się też i Żydzi. Ta słowiańskość to zatem czcza
        gadanina.

> Popatrz na Kaszubów, ich język przez wszystkich językoznawców na świecie jest
        > uznawany za odrębny język zachodnio-słowiański. Oczywiście tylko
        > polscy "naukowcy" dalej uparcie twierdzą że to tylko gwara. A czy tworzą ruch
        > autonomii Kaszub? W przypadku gwary śląskiej nie ma takich wątpliwości - to
        > taka sama gwara języka polskiego jak każda inna!

Po pierwsze nie gwara a dialekt. Po drugie na gruncie nauki nie da się
        rozstrzygnąć co jest tylko dialektem a co aż językiem, bo to decyzja wybitnie
        polityczna. Ponownie odsyłam do klasyki - pism Naoma Chomsky'ego. PO drugie
        południowe dialekty górnośląskie (określane mianem śłsko-morawskich) zaliczane
        są do dialektów czeskich, mimo, że są bardzo bliskie tym używanym dalej na
        północ.

> P.S. Z twoich wypowiedzi i stosunku do państwa Polskiego wynika że ty nie
        > jesteś Ślązakiem-Ślązakiem tylko Ślązakiem-Niemcem. Masz do tego prawo.

Ciekawe. Teraz będziesz mówił mi kim jestem?

>Inna
        > kwestia jakie ty masz obywatelstwo. Bo jeżeli Polskie to czy ci się podoba
        czy
        > nie masz być wiernym obywatelem RP.

Bezwarunkowa wierność to cecha ceniona u psów, nie u ludzi. Państwo jest dla
        obywatela i to ono powinno być w pierwszym rzędzie lojalne. Płacę podatki i to
        daje mi pełne prawo do krytykowania tego państwa do woli. Skoro bierze moje
        pieniądze...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=10216953&a=10248184
        • Gość: Stefan Jak można atakować lojalność wobec państwa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 14:33
          A ta książka Jerczyńskiego z RAŚ z hasłem "Niech żyje niepodległy Śląsk" ?!
          • slezan Niech żyje, niech żyje! 19.01.04, 16:32
            Proponuję skierować sprawę do prokuratury. W więzieniu Jerczyński napisze "Mein
            Kampf um Schlesien" i historia zatoczy koło.
            PS. Czy książka Jerczyńskiego jest firmowana przez RAŚ?
        • Gość: waldi do Stefana IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.04, 21:12
          > Po pierwsze to nie fakt, a interpretacja. W dodatku błędna interpretacja.
          > Wyobraź sobie, ze nie jesteśmy potomkami Opolan i Golęszyców,a przynajmniej nie
          > tylko ich. Wśród naszych przodków są także koloniści z Zachodu, ściągani masowo
          > po najeździe tatarskim w 1241 r., przybyli w dobie kolonizacji fryderycjańskiej
          > i później w XIX w. Znajdą się też i Żydzi. Ta słowiańskość to zatem czcza
          > gadanina.

przeoczyles fakt, ze wedlug obecnego stanu wiedzy podczas wedrowki ludow
          germanie wcale nie wycofali sie z terenu Ostdeutschland w momencie naplywu ludow
          slowianskich ze wschodu i doszlo do pokojowego wymieszania sie ludnosci na tym
          terenie, w efekcie ktorego naplywowa czesc ludnosci przejela tzw. "Leitkultur"
          ludnosci osiedlonej na tym terenie juz od paru wiekow...

• slezan Re: do Stefana 19.01.04, 21:19
            Nie wiem czy to najnowszy stan wiedzy. Ja czytałem o zupełnym wyludnieniu
            Śląska kilkakrotnie w czasach prahistorycznych. Naprawdę to zy jestem z
            pochodzenia Słowianinem, Germaninem, Celtem czy mieszańcem nie ma dla nie
            większego znaczenia.
            • Gość: waldi Re: do Stefana IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.04, 21:25
              to moze czytales niewlasciwa lekture? ;-)
              radze sie doinformowac
            • Gość: waldi PS IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.04, 22:16
              slezan napisał:

> Nie wiem czy to najnowszy stan wiedzy. Ja czytałem o zupełnym wyludnieniu
              > Śląska kilkakrotnie w czasach prahistorycznych. Naprawdę to zy jestem z
              > pochodzenia Słowianinem, Germaninem, Celtem czy mieszańcem nie ma dla nie
              > większego znaczenia.

PS
              czy ja pisalem o twoim pochodzeniu? dla mnie twoje pochodzenie i twoje poczucie
              przynaleznosci narodowej nie interesuje mnie w najmniejszym stopniu. to twoja
              sprawa. pisalem tylko i wylacznie o wedrowce ludow i jej skutkach.
            • Gość: wALDI Re: do Stefana IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.01.04, 01:36
              slezan napisał:
              > Nie wiem czy to najnowszy stan wiedzy. Ja czytałem o zupełnym wyludnieniu
              > Śląska kilkakrotnie w czasach prahistorycznych. Naprawdę to zy jestem z
              > pochodzenia Słowianinem, Germaninem, Celtem czy mieszańcem nie ma dla nie
              > większego znaczenia.

i jak slezan? dalej niedoinformowany?
              • 12x1 Re: do Stefana 21.01.04, 09:38
                waldi ty masz jakies kompleksy ?
                jestem dumna z tego ze jestem slazaczka
                a moi pradziadkowie mowili gwara ale zwiazana
                z j,polskim te wyrazy podstawowe
                niektorzy maja fobie zyda,komunisty,homoseksualisty
                czy cyklisty a ty masz polakow
                to co tutaj i jak bedzie zalezy od nas
                jak jest w twoim domu to przeciez nie
                zalezy ode mnie a od ciebie prawda ?
                wiec przestan szukac dziury w calym
    • Gość: waldi Re: Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.01.04, 19:06
      no a gdzie nasz tomekxxx ten "obronca polskosci"?;-) wzglednie jego kumpel
      bebokk, ten polski naziol?
      • aqua Re: Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami ! 21.01.04, 10:39
        wldi, waldi, knechto niemiecki, powinieneś wiedzieć, że naziol jest synonimem
        niemca, nigdy inaczej.
        • wilym Re: Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami ! 21.01.04, 10:54
          tak jak komuch Polaka?
          • aqua Re: Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami ! 21.01.04, 11:05
            szukasz zwady, może tyś jest niemcem, że cię to tak ubodło.
            Moje stwierdzenie jest historycznie uzasadnine, twoje jest tylko pustym słowem,
            najsilniejsza partia komunistyczna była w niemczech, silniejsza niż w rosji.
            • wilym Re: Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami ! 21.01.04, 11:20
              nie szukam zwady, podalem Ci tylko przyklad na to, ze operowanie stereotypami
              jest zwodne. A najsilniejsza i najliczniejsza partia komunistyczna byla i nadal
              jest w ... Chinach :-)))
              • aqua Re: Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami ! 21.01.04, 13:32
                Gdybyś był uczciwy w swojej wypowiedzi, zaznaczyłbyś, że mój post powstał w
                ripoście na post szczekacza waldiego, tam on komuś chciał naubliżać. Jak byłbyś
                uczciwym, to mój post mogłeś również przemilczeć, a nie serwować idiotycznych
                skojarzeń.

• wilym Re: Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami ! 21.01.04, 13:41
                  Przyjalem do wiadomosci, ze jestem nieuczciwy, za to ty jestes wyrocznia
                  delficka.
                  • aqua Re: Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami ! 21.01.04, 14:14
                    wilym napisał:

> Przyjalem do wiadomosci, ze jestem nieuczciwy, za to ty jestes wyrocznia
                    > delficka.

niestety nie przypuszczałem, że postujesz pod waldim. ręka świerzbi żeby komuś
                    przyłożyć, nieprawdaż.
                • baden4 Re: Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami ! 21.01.04, 13:43
                  No to kim jestes, panie "aqua" ?
                  Moze zaplutym czerwonym karlem reakcji ?
                  • aqua Re: Slezan GRZMI : Ślązacy są mieszańcami ! 21.01.04, 14:11
                    co do ciebie kolego badenie nie mam żadnych wątpliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka