Dodaj do ulubionych

Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni...

IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.10, 22:00
Z tego można wyciągnąć wniosek jak mała grupka osób w tym p...m kraju może
zablokować ważną dla większości ludzi inwestycję. Najlepiej gdyby szybko
powstało drugie stowarzyszenie popierające budowę. Szkoda mi was gliwiczanie.
Obserwuj wątek
    • rojberek Olać Gliwice! 13.05.10, 22:10
      Nie chcą DTŚ to im na siłę nie budować!
      Teraz już większość aglomeracji ma świetne połączenie dzięki DTŚ i większość z
      moich znajomych jest zachwycona tym, że ma do niej bliski dostęp. Jak ktoś nie
      chce to nie należy go uszczęśliwiać, ja na szczęście do Gliwic już jeździć nie
      muszę - wszystkie normalne firmy przenoszą/tworzą swoje siedziby tam, gdzie
      większość może łatwo dojechać. Mi pasuje.
      • Gość: gość Re: Olać Gliwice! IP: *.chello.pl 13.05.10, 22:17
        Oni wymrą a ich dzieci będą tłoczyć się w korkach psiocząc "jakim cudem
        nie pomyślano o takiej drodze w gliwicach"!
        Wszyscy doskonale wiemy że stowarzyszenie gliwiczanie dla gliwic
        założyli posiadacze mieszkań w pobliżu wytyczonej trasy, których
        wartość topnieje z dnia na dzień. To cwaniaczki które będą usiłowały
        wydębić odszkodowania z miasta.
        Taki to ich interes dla miasta - WŁASNY!!!
        • Gość: gosc Re: Olać Gliwice! IP: *.hfc.comcastbusiness.net 13.05.10, 22:34
          a skierowac juz teraz wzmozony ruch pod ich oknami niech poczuja co ich czeka
          kiedy nie dokonczy sie srednicowki
          • Gość: e Re: Olać Gliwice! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 22:59
            i tak t5a średnicówka przebiega przeZ centra. w Katowicach jak to
            wygląda? Koszmarnie - autostrada w centrum miasta ogrodzona
            obleśnymi ekranami dzwiękochłonnymi. Głupki się cieszą, ze krajobraz
            mają w centrach miast rodem z syfu.
            • Gość: wawre Re: Olać Gliwice! IP: *.cable.smsnet.pl 14.05.10, 08:50
              to zrób średnicówkę 30 km od katowic a na połowie dróg zasadź las żeby twój
              piesek miał gdzie szczać, a i nie zapomnij bibrowni zrobić w lesie... Q jak się
              miasto nie podoba to sie wyprowadzam na wies, nie kazdy jest emerytem i do zycia
              potrzebuje tylko pobliskiej przychodni, kosciola i biedronki...
        • Gość: gość Re: Olać Gliwice! IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.10, 22:37
          ja pamiętam z opowieści rodziców jak budowano linię tramwajową do tarnowskich gór. :D :D :D oby ze średnicówką nie było podobnie. a gliwice? no cóż to głównie ludzie wschodu - nie do końca ucywilizowani! kłótliwi , przemądrzali . jak to mój kolega mówi mamy na naszym śląsku enklawy "śląska ukraińskiego" teraz wiem o czy mówi!!! i ci ludzie potrafią dojeżdzać przez sąsiednie miasta średnicówką do pracy , na zakupy , ale średnicówka u nich? NIE!!! krowy mleka nie będą dawać , maciory nie będą miały prosiąt , a kury jajek znosić!!! sam mieszkam od średnicówki 400 metrów i to od nastu lat. jak to widzę? ulica przy której mieszkam hałasuje jeszcze tylko tramwajami , ruch jest o 70 -80% mniejszy niż przed dtśką, a na samej średnicówce auta przejeżdzają ze stałą prędkością mniej smrodząc i nie przeszkadzają nam mieszkańcom! i pytam : jeśli gliwiczanie nie chcą średnicówki to dlaczego tak chętnie z niej korzystają? może trzeba postawić bramki i tych co z gliwic nie wpuszczać na nią? przecież to byłby taki sam bezsens jak nie budowanie jej tak jak zaprojektowano: średnicówka ma być drogą śródmiejską a nie kolejną obwodnicą!
          • Gość: emikrant Re: Olać Gliwice! IP: *.aiut.com.pl 14.05.10, 08:33
            Chyba się nie udałeś rodzicom, boroku. Z twojeego komentarzxa
            wychodzi najdłuższa z możliwych na całym Śląsku słoma z butów. Na
            szczęście znam Ślązaków sensownych (większość) bo po takim
            komentarzu należałoby zwątpić w etos i kulturę tej nacji. Śmiesznie
            to wygląda jaka supercham próbuje innym wmówić chamstwo. A tak przy
            okazji to średnicówkę można zakończyć na wężle Sośnica i będzie
            święty spokój - ruch z Zabrza wyprowadzony, do Gliwic można zjechać
            i zbyte. Argumentyt jakie padają w tej całej dyskusji to
            poziom "komitetu wojewódzkiego PZPR" - pod tym dnem już następnego
            dna nie ma.
            • Gość: osa Re: Olać Gliwice! IP: *.cable.smsnet.pl 14.05.10, 08:53
              jak zwykle rozwiazaie na teraz, dla wygody paru posiadaczy...
            • Gość: gość Re: Olać Gliwice! IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 14:40
              uderz w stół a gliwiczanin się odezwie!!! widzę , że trafiłem w sedno! zabolało? dobrze!!! mnie codziennie boli jak widzę co po 45 roku robiono i robi się ze śląska!!! i zawsze będę nazywał rzeczy po imieniu! jeśli chce się żyć w mieście to trzeba to miasto pokochać.... a co do tego czy się rodzicom udałem czy nie.....no cóż , mam studia , znam kilka języków ( w tym dwa biegle) , starszy syn kończy studia w wiedniu , młodszy pisał rozszerzoną maturę. i jednego czego mi do szzęścia brakuje , to żeby na naszym śląsku było porządnie i czysto. jak to moja babcia opowiadała : tak jak zanim kongresowioki przyszli! dixi!
              • Gość: emikrant Re: Olać Gliwice! IP: *.aiut.com.pl 14.05.10, 15:33
                Sorry ale ani nie kongresówa ani nie kresy a co do wykształcenia, no
                cóż. Pamiętam stary dowcip jak to tow. G. pochwalił się Ziętkowi
                ukończonymi studiami. Na co usłyszał: Fanzole twoja studia, jo mom
                przedwojyno matura. Mądrość i wykształcenie nie zawsze razem chodzą
                w parze. Co do średnicówki to puszczenie jej środkiem miasta jest
                jednak "rżnięciem" na żywo układu miasta i to jednego z nielicznych
                które ten układ (średniowieczny) mają. Nie ujmując nic Katowicom,
                Rudom i Chorzowom to im czegoś takiego brakuje i wszystko jedno co
                im przekroi centrum. A ty chłopie w swoim zacietrzewieniu chcesz
                dowalić miastu, którego układ dla ciebie powinien być święty? W moim
                rodzinnym mieście też było kiedyś czysto i dalej się starają, nie
                zwalając na przybyszy. Oczywiście fajnie jest jak w sobotę
                przedpołudniem wszystkie ślązaki sprzątają swoje obejścia ale muszę
                powiedzieć, że również reszta też to robi - na swoim na wspólnym nie
                chcą, podobnie jak Ślązaki. A i jeszcze jedno. Tak się głupio
                składa, że przed wojną jedni i drudzy traktowali Śląsk jak Katangę -
                polecam pracę habilitacyjną rodowitego Ślązaka pracującego na UJ o
                rozwoju konurbacji śląskiej - czyta się jak kryminał. Oczywiście
                możesz tkwić w bólu do końca życia. Mój nieżyjący ojcice, który
                zwiedził takie "pensjonaty" jak Auschwitz i Buchenwald zawsze mówił
                mi, że są Niemce dobre i złe. Podobnie jest ze Ślązakami, Kongresówą
                i Kresowiakami. Ale to już inna sprawa. Natomiast co do twojego
                zakończenia (dixi), uprzejmie informuję , że niejaki Stefan Batory
                po pewnym nieco nudnym powitanium, zakończonym również "dixi"
                powiedział "sed nihil ad rem". No i odpręż się człowieku.
          • Gość: Gliwiczanin26 Re: Olać Gliwice! IP: *.antsatgor.pl 18.05.10, 19:22
            My w Gliwicach przynajmniej jestesmy Polakami, nie to co wy hanysy, co nawet wyslowic sie po polsku nie potraficie, jak ci sie Polacy ze wschodu nie podobaja, to wynocha do Reichu, bo wam tylko szwaby imponuja. Śląsk jest POLSKI!!!
            • Gość: MisQOt Re: Olać Gliwice! IP: 193.43.77.* 21.10.10, 11:29
              idi0ta.

niestety.
          • Gość: PolskieGliwice Re: Olać Gliwice! IP: 212.106.147.* 02.07.10, 10:45
            a ja ci powiem krotko: JE*BAC HANYSOW!
            • Gość: MisQot Re: Olać Gliwice! IP: 193.43.77.* 21.10.10, 11:30
              Ot, rozbłysk polackiej inteligencji.
      • Gość: sal Re: Olać Gliwice! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 22:45
        Dlaczego? Przytłaczająca większość mieszkanców Gliwic jest za budową
        DTŚ. Teraz jest tak, że dziwacy (eufemizm) głośno krzyczący są
        niesłusznie uznawani za głos narodu! W wielu sprawach...
        • rojberek Re: Olać Gliwice! 14.05.10, 08:18
          Tylko, że jakoś nie widać tej większości Gliwiczan - milczą bo im nie zależy, a
          może zgadzają się z tą "mniejszością"? :-)
      • Gość: gość Re: Olać Gliwice! IP: *.static.zebra.lt 14.05.10, 08:23
        Wszystko się zgadza. Tylko gro podróżników z gliwic będzie wlewało
        się do centrum Zabrza zamiast pomykać do siebie. Ja też sie cieszę,
        że mieszkam blisko DTŚ ale obserwując rowój wydażeń zaczynam się
        obawiać czy wyjade spod domu w godzinach szczytu:(
      • pr51 Re: Olać Gliwice! 14.05.10, 09:32
        > Nie chcą DTŚ to im na siłę nie budować!

Zrozum, że nie chce mała grupka oszołomów ze stowarzyszenia G... dla
        Gliwic. Reszta świata chce jak najbardziej.
        Czy powinnismy tolerować w społeczeństwie tą grupkę od liberum veto?
        Jak chcą mieć święty spokój, to wysiedlić ich za miasto, a nawet
        wybudować im replikę zabytkowej kamienicy w polu, takiej co to ma
        wspólne klopy na półpietrze, żeby więcej nie narzekali.
        • st-ach Re: Olać Gliwice! 14.05.10, 17:33
          > Zrozum, że nie chce mała grupka oszołomów ze stowarzyszenia G... dla
          > Gliwic. Reszta świata chce jak najbardziej.

jeszcze cie tu nie było sługusie magistracki?

dlaczego jesteś taki mocny w mieleniu jęzorem na forum, ale nie pojawiłeś się na rozprawie administracyjnej?, a może i byłeś, ale miałeś guano do powiedzenia.
          dla Gliwiczan profesor Chorąży jest autorytetem, a wy swoje teoryjki możecie opowiadać ale jedynie sobie przy grilowaniu i piwsku, bo ludzie was już nie posłuchają nigdy. daliście ciała z tramwajem, który według was (waszego technokraty) jest mniej ekologiczny niż autobus.
          zaś wyznacznikiem waszego poparcia był wynik referendum, co prawda nieskuteczne bo jest ono bardziej restrykcyjne niż wybory, niestety większość mieszkańców uważała że to bez sensu, gdyż nadal będziecie sami liczyli głosy jak dotąd było.
          i już na koniec- za nami jest Prawo w tym prawo europejskie!
          Pani Czajkowska Turek wypowiada tam jedno sakramentalne "błogosławimy przystąpienie do UE" ,i choćbyście zwerbowali tysiące najemników, to wiedzcie oszołomy że nawet demokratyczna większość nie może deptać PRAWA ! które jest świętością.
          To już nie o most na ulicy Orlickiego rzecz idzie, ale o grubszą sprawę dla tu mieszkających i naszych pokoleń.
          Tego co chciano zrobić miastu Gliwice i jego mieszkańcom robić nie wolno nawet barbarzyńcom- jak powiedział na spotkaniu Profesor Chorąży.
      • Gość: KLON Tunel ... IP: *.ekspres.net.pl 14.05.10, 16:03
        Drogo,ale do zrobienia.
        I wszyscy bede HAPPY.
    • Gość: antymoher Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.netcologne.de 13.05.10, 22:32
      to ci kretyni pieczerak i berezowski
      wywalic te mohery szkodniki raus z gliwic
    • Gość: Gliwiczanien za Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: *.eimperium.pl 13.05.10, 22:35
      jestem gliwiczaniniem i mam dość gliwiczan dla gliwic, wszystko im
      przeszkadza. Jak Gliwice będą zakorkowane to też im będzie
      przeszkadzało, i zwalą winę na innych. Może ktoś zapyta pozostałych
      mieszkańców a nie tylko grupki szantażystów. To jest demokarcja czy
      dyktatura małej, bliżej nie określonej .... A może zaprotestujecie
      bo powietrze jest niewidoczne, lub za dużo deszczu spada rocznie na
      Gliwice.
      • st-ach Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 17:47

> jestem gliwiczaniniem i mam dość gliwiczan dla gliwic, wszystko im
        > przeszkadza. Jak Gliwice będą zakorkowane to też im będzie
        > przeszkadzało, i zwalą winę na innych.

jakbyś był gliwiczaninem tobyś wiedział, że już w 2007 roku ruch tranzytowy tirów mógł być wyprowadzony z centrum Gliwic, i gdyby nie te zawalidrogi nie wyrabiające zakrętu z Wrocławskiej w Marcina Strzody- skręcające głównie ze środkowego pasa w lewo, to mielibyśmy puste ulice.
        pan prezydent celowo trzyma te tiry w mieście- mimo że istnieje doskonały objazd i uzgodniony społecznie i zatwierdzony Projekt Drogowy!, no bo bez tirów Gliwice byłyby puste i nie można by ludziom oczu mydlić że DTŚ jest w ogóle potrzebna.
        DTŚ w samym centrum miasta byłaby trzecią równoległą i oddaloną o rzut beretem do DK88 i A4- tyle że w samym centrum miasta i bezpłatną- łącznicą na kierunku Wschód Zachód!
        problemem Gliwic jest ruch na kierunku PÓŁNOC - POŁUDNIE, którego DTŚ nie przejmie ani jednego procenta (0 %), ba nawet jednego samochodu, bo po co ma ktoś jechać w bok skoro zamierza jechać prosto. chyba tylko w celach spacerowo wycieczkowych.

skoro tych zjawisk nie dostrzegasz, to jesteś idealnym komponentem na wzór plasteliny do urabiania!
        Ale od ludzi myślących tego samego nie wymagaj.
      • Gość: MisQot Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: 193.43.77.* 21.10.10, 11:33
        A rozwiązanie jest TAK PROSTE - referndum lokalne w GLiwicach.

I naród się wypowie.

I będzie demokratycznie.
    • Gość: Przyjezdny Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: *.chello.pl 13.05.10, 22:53
      Najważniejsze, że kamienice wzdłuż projektowanej DTŚ w centrum
      Gliwic nie straą na wartości, a reszta miasta niech tonie w korkach.
      Swoją drogą mieszkańcy ulic; Pszczyńskiej, Wrocławskiej, Jana Pawła
      Śliwki itd. powinni zadać sobie pytanie którędy pojadą te samochody
      które i tak muszą wjechać do Gliwic. Odpowiedź jest chyba oczywista?!
      • Gość: heh Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 23:02
        dtś to kretyńska autostrada szpecąca i fragmentująca miasta. To jest
        droga przelotowa. A korki? I tak będą, bo żeby dojechać do centrum
        trzeba będzie z niej zjechać w uliczki miejskie, czy to takie trudne
        do pojęcia? :D
        • Gość: olololo Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.debacom.pl 14.05.10, 00:25
          OMG. człowieku mieszkasz w kilkumilionowej aglomeracji wracaj na wioskę tam
          będziesz miał ładnie i spokojnie :)
          I kompletnie nie rozumie, że droga przelotowa to coś złego. A jaka ma być ???
          Tak sobie myślę jak jadę z Zabrza do Katowic to chyba całkiem przyzwoicie, że
          nie przejeżdżam przez centrum rudy i Chorzowa. A na zakończenie - warto zobaczyć
          trochę świata w życiu :)
          • Gość: gość Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 07:06
            zapomniałeś jeszcze o centrum świętochłowic :) ja potrafię wjechać na średnicówkę y zjechać na nastepnym zjeździe! i o dziwo średnicówką jest zawsze po drodze, a coraz częściej nowe punkty które odwiedzam są również nie najdalej od niej. to co teraz mamy od zabrze do rogatek mysłowic to jak świerze powietrze dla płuc: w moim mieście jest tylko jedna pora kiedy ruch jest taki jak przed średnicówką cały dzień: jak o 3 pracownicy urzędów zaczynająszaleńczy powrót do domu ( z zusu , um śwce , skarbówki , etc) faktem jest , żę zatykają się tedy piaśniki , ale za to winiłbym władze rudy śląskiej i bytomia , które nie zadbały o przejazd do i przez swoje miata( na razie stoi nikomu nie potrzebny wiadukt na karmańskim: z lewa las , z prawa hałda.
          • Gość: Bartek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 07:14
            Powinna być obwodnica wyprowadzająca ruch z centrum a nie średnicówka wprowadzająca ruch do centrum. Skoro w Katowicach i Chorzowie poprowadzono ja poza centrum to czemu w Gliwicach uparli się by zrobić odwrotnie? Bo projektowały ją te same jełopy, które wymyśliły gliwickie ulice w stylu Wrocławska.
            • rojberek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 08:24
              A po co mi jechać na obrzeża miasta jak potrzebuję się dostać z centrum Chorzowa
              do Katowic, z Katowic do Świętochłowic itp. itd. To nie droga dla tranzytu a dla
              dużego ruchu lokalnego.
              Dla nas obwodnicą jest A4 po części.
              • Gość: Bartek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 11:11
                Gdzie w tym centrum zmieszczą się auta? Będzie taki syf jak na Pszczyńskiej, Rybnickiej itp.
                • rojberek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 14:52
                  Akurat na Pszczyńskiej po wybudowaniu DTŚ w Gliwicach ruch zmalałby przynajmniej
                  o połowę.
                  • Gość: Bartek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: 91.150.140.* 14.05.10, 17:10
                    I na Pszczyńskiej i na DTŚ będzie tak samo. Nowe drogi indukują nowe potoki pojazdów vide Zachód w latach 60-90.
                    • zatorzan Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 17:56
                      > I na Pszczyńskiej i na DTŚ będzie tak samo. Nowe drogi indukują nowe potoki poj
                      > azdów vide Zachód w latach 60-90.

oczywiście że tak.
                  • zatorzan Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 17:56
                    > Akurat na Pszczyńskiej po wybudowaniu DTŚ w Gliwicach ruch zmalałby przynajmnie
                    > j
                    > o połowę.

człowieku ruch na Pszczyńskiej jest spowodowany zjazdem i wyjazdem na autostradę A4, więc jakim cudem miałaby to przejąć DTŚ?
                    byłeś kiedyś w Gliwicach?
                    • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 20:51
                      zatorzan napisała:

> > Akurat na Pszczyńskiej po wybudowaniu DTŚ w Gliwicach ruch zmalałby przyn
                      > ajmnie
                      > > j
                      > > o połowę.
                      >
                      > człowieku ruch na Pszczyńskiej jest spowodowany zjazdem i wyjazdem na autostrad
                      > ę A4, więc jakim cudem miałaby to przejąć DTŚ?
                      > byłeś kiedyś w Gliwicach?

Jak kiedyś odwiedzisz Gliwice, dowiesz się, że Pszczyńska jest przedłużeniem DK 44.
                      A autostrada A4 jest dzisiaj głównym potokiem pojazdów z całej konurbacji, z
                      którego połowa skorzystałaby z DTŚ, gdyby tylko mogła.
          • zatorzan Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 17:52
            > I kompletnie nie rozumie, że droga przelotowa to coś złego.

przelotowa i przez samo centrum miasta?
            nie tylko na zachodzie Europy ale nawet w sąsiednim Zabrzu przelotowość zlikwidowano, i oprócz tramwaju do centrum Zabrza nie wjedziesz.
        • rojberek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 08:19
          Pieprzysz 3 po 3.
          Jak nie było DTŚ i aut było znacznie mniej do Katowic potrzebowałem nawet i
          30-40 min by dojechać, teraz dojeżdżam tam w ok. 10 minut.
    • Gość: thr Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 22:56
      zróbcie se od rzu 20-to pasmową autostradę w tym GOp, wtedy wam ulży
      • vitmik niech se ukraińce buduja u siebie co ta chcą 13.05.10, 23:08
        a nie wpieprzają się w cywilizowaną dtś-kę

ja wiem, że na wschód od wisły jest Azja i że siłą ich sprowadzono do Gleiwitz w
        45 roku ale bez przesady

Glywyce to nie Lwów, to se ne vrati...
        • zatorzan Re: niech se ukraińce buduja u siebie co ta chcą 14.05.10, 17:59
          >
          > Glywyce to nie Lwów, to se ne vrati...

Gliwice gdy były Gleiwitz, to zobacz jak wybudowali trasę Lwów - Berlin obecna DK 88
    • Gość: tomek Typowy polski idiota IP: *.siec2000.pl 13.05.10, 23:05
      napisał:
      "Wszyscy doskonale wiemy że stowarzyszenie gliwiczanie dla gliwic
      założyli posiadacze mieszkań w pobliżu wytyczonej trasy, których
      wartość topnieje z dnia na dzień. To cwaniaczki które będą usiłowały
      wydębić odszkodowania z miasta. Taki to ich interes dla miasta -
      WŁASNY!!!"
      To jest własnie debilizm. W interesie ogółu jest wydać 750 mln, po
      to żeby ludziom w Gliwicach spadła wartość mieszkań.
      • Gość: gość Re: Typowy polski idiota IP: 195.205.5.* 13.05.10, 23:19
        Gliwiczanie dla Gliwic, chciałbym wiedzieć ile z tych osób to prawdziwi
        Gliwiczanie, a ile to potomkowie tych wszystkich wsioków z za Buga i innych
        brudasów ze wschodu, których przygnała tu robota za PRL. Teraz to całe
        warcholstwo chce decydować i wypowiadać się o Śląsku.

DTŚ to ogromna szansa na rozwój dla Gliwic, poza tym może ucywilizować siatkę
        dróg w tym mieście. Bez DTŚ-ki Gliwice bardzo stracą, będzie to też sygnał dla
        inwestorów, że nie warto tu inwestować bo znajdą się "Gliwiczanie dla Gliwic", a
        może "wsioki z zza Buga" co?
        • Gość: on Re: Typowy polski idiota IP: *.na5.pl 13.05.10, 23:44
          pieprzyc ich i zacząć budowę jak najszybciej! Usuniecie tramwaju nie stanowiło
          problemu to czemu problemem ma być pogrzebanie DTS?
        • zatorzan Re: Typowy polski idiota 14.05.10, 18:02
          >
          > DTŚ to ogromna szansa na rozwój dla Gliwic, poza tym może ucywilizować siatkę
          > dróg w tym mieście.

czy tobie jakaś siatka w postaci pajęczyny nie siadła na ptasi móżdżek?
          walnijże się czymś w tę palicę, zanim znów coś zabełkoczesz o cywilizowaniu czegokolwiek "młody demokrato"!
    • Gość: motorniczyGL Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 04:06
      W tej chwili z Zabrza do Katowic jedzie się 10-12 minut DTŚ-ką ale chyba
      gliwiczanie wolą sentymentalne podróże godzinne .Korki w mieście sa coraz
      większe i z tego spalin nie ma ? Durnota gliwiczan nie ma końca ,najpierw nie
      odsuneli prezydenta który zlikwidował im tramwaj a teraz bojkotują budowę DTŚ
      a największy cyrk jest taki ,że to ci sami ludzie którzy organizowali akcję
      podpisów pod wnioskiem o referendum -wstyd ! Zasługujecie na miano "oszołom"
    • Gość: gliwiczanin Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 04:11

-do Staba.Nie wiem czy jechałeś autostradą A4 do Opola.Tam protestowali Zieloni
      żeby A4 nie przechodziła przez górę św,Anny .Wtedy myślałem tak samo jak
      ty.Jeżdżąc teraz po niej zastanawiam się dlaczego nitka jezdni nie idzie
      północną stroną góry tylko trzeba wjeżdżać na samą górę.
      To było celowe działanie na szkodę przede wszystkim kierowców ,na szkodę
      środowiska ,ktoś albo
      -może wcześniej kupił działki które zabierano pod budowę i chciał zarobić
      -może koszt budowy był większy i chodziło o większy przerób i większy zysk
      -może działano przeciwko kościołowi żeby zburzyć tam spokój
      -może działano z nacisków kościoła żeby uatrakcyjnić miejsce
      -a może jakiś inny czynnik tu zadziałał o którym nie wiem
      Moje dywagacje na ten temat nie są poparte żadnymi dowodami i nie chce obrażać
      niewinnych .Ale głupota tej decyzji nie ma granic.
      Tu w Gliwicach może jest ta sama sytuacja .Artykuły są sponsorowane i nie
      wiadomo z zewnątrz kto ma racje.
      • bopos Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 05:39
        Gość portalu: gliwiczanin napisał(a):
        > To było celowe działanie na szkodę przede wszystkim kierowców ,na szkodę
        > środowiska ,ktoś albo
        > -może wcześniej kupił działki które zabierano pod budowę i chciał zarobić
        > -może koszt budowy był większy i chodziło o większy przerób i większy zysk
        > -może działano przeciwko kościołowi żeby zburzyć tam spokój
        > -może działano z nacisków kościoła żeby uatrakcyjnić miejsce
        > -a może jakiś inny czynnik tu zadziałał o którym nie wiem
        > Moje dywagacje na ten temat nie są poparte żadnymi dowodami i nie chce obrażać
        > niewinnych .

Facet, zamiast pieprzyć i tworzyć debilne teorie o 4-tej nad ranem idź spać.
        Wstaniesz zdrowszy.
    • Gość: rU Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: 109.243.92.* 14.05.10, 05:58
      DEBILE DLA GLIWIC... Tyle w temacie.
    • Gość: xmen Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: 213.227.87.* 14.05.10, 07:03
      To wiesniaki z Gliwic chcą być dziurą to zostaną w Katowicach
      biegnie przez centrum i nikt nie robi problemu bo jest to wielkie
      ułatwienie
      • Gość: Bartek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 07:18
        DTŚ biegnie przez śródmieście Katowic i stanowi okropną urbanistyczną wyrwę w mieście. Dzięki takim głupotom Katowice są najbrzydszym miastem w Polsce.
        • Gość: rU Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 07:45
          Jakieś merytoryczne argumenty proszę. A nie pierdzielenie o Szopenie... Jak stałeś w korkach na rondzie to jęczałeś...
          • Gość: tomek Merytoryczny argument z Katowic IP: *.siec2000.pl 14.05.10, 08:04
            1989r 369tys mieszkańców; 2010r 300tys mieszkańców. W tym czasie
            oddano autostradę A4 ok 1km od rynku i równoległą DTŚ ok 300m od
            rynku. To związek przyczynowo-skutkowy czy tzw koincydencja?
            • Gość: rU Re: Merytoryczny argument z Katowic IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 08:23
              W tym czasie Polska stała się demokracją a i później weszła do UE. To ma taki sam związek jak nie większy... Nikt nikogo nie zmusza do mieszkania w mieście. Ja mieszkam i jestem zadowolony, że nie stoję w korkach tak jak np. w tytułowych Gliwicach czy Warszawce... Zawsze znajdą się tacy, którym nie dogodzisz - malkontenci. Cóż...
            • Gość: rU Re: Merytoryczny argument z Katowic IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 08:27
              W tym czasie Polska stała się demokracją a i później weszła do UE. To
              ma taki sam związek jak nie większy... Nikt nikogo nie zmusza do
              mieszkania w mieście. Ja mieszkam i jestem zadowolony, że nie stoję w
              korkach tak jak np. w tytułowych Gliwicach czy Warszawce... Zawsze
              znajdą się tacy, którym nie dogodzisz - malkontenci. Cóż...
            • Gość: el Re: Merytoryczny argument z Katowic IP: 91.213.156.* 14.05.10, 08:29
              to samo w druga strone?
              prosze
              Bytom 1998- 205,560 tys mieszkancow
              2009- 183 tys
              brak autostrady w poblizu i dts

jesli mozna przedstwawic w tak prostacki sposob korelacje libczy
              ludnosci do siatki komunikacyjnej z naciskiem na drogi w tym dts i
              autostrade, to prosze bardzo. szkoda ze sie to kupy i d. nie trzyma
            • rojberek Re: Merytoryczny argument z Katowic 14.05.10, 08:43
              Zapomniałeś, że od 1989 roku zlikwidowano tu masę przemysłu, który zatrudniał te
              rzesze ludzi, a jak pracy brakło to się wynieśli. W szczególności, że spora
              część to gorole, więc wrócili w rodzinne strony.
              • Gość: el Re: Merytoryczny argument z Katowic IP: 91.213.156.* 14.05.10, 09:31
                z premedytacja uzylem tu glupiego przykladu, jako odpowiedzi na
                glupi przyklad powyzej. relacje w obu przypadkach maja sie bardzo
                podobnie do rzeczywistych powodow migracji
                • Gość: pj3 Re: Merytoryczny argument z Katowic IP: *.static.energoproj_kat.3s.pl 14.05.10, 17:07
                  Z tym Bytomiem to byłby świetny kontrargument pana el, gdyby 22tys
                  to było więcej niż 69tys. Niestety to ponad 3 razy mniej.
                  Tak ,że Tomuś, patrz z kim dyskutujesz i nie użuwaj takich trudnych
                  słów jak koincydencja. Wystarczy "zbieg okoliczności".
                  • Gość: tomek Re: Merytoryczny argument z Katowic IP: *.siec2000.pl 14.05.10, 19:23
                    Niech ci będzie, zbieg okoliczności. Fugitive of circumstances jak
                    mówią Anglicy. Ja zresztą rozumiem, że na odpływ ludności z Katowic,
                    oprócz tych dwóch autostrad przez centrum, wpływ mają też inne
                    okoliczności. Tylko ,że okoliczności podane przez moich polemistów,
                    bardziej niż Katowicom, powinny zaszkodzić Bytomiowi albo omawianym
                    Gliwicom. Dla Gliwic gość.Dm podaje 27tys spadku przez 20lat. To
                    około 2,5 raza mniej niż w Katowicach. Te 22tys w Bytomiu podane
                    przez el to co prawda w 11lat. W tym czasie w Katowicach ubyło ok
                    38tys.
                    Argumenty forumowiczów rojberka i uR, mogę skomentować tak:
                    1.)Odnośnie zamykania zakładów i wyjazdów goroli do "gorolyje".
                    Bytom doznał większego upadku przemysłu i górnictwa i hut niż
                    Katowice. W Gliwicach też zamykano kopalnie i inne zakłady.Katowice
                    oprócz przemysłu mają masę innych możliwości. Jako stolica
                    województwa ( 2 razy powiększonego), siedziba urzędów,instytucji
                    kultury, instytutów, licznych wyższych uczelni. Odsetek goroli jest
                    w Gliwicach i Bytomiu większy niż w Katowicach. Dlatego ten argument
                    jest chybiony,przynajmniej w kontekście porównań z Bytomiem czy
                    Gliwicami.
                    2.) Ogólna tendencja do wyjazdu z centrum miasta na peryferia.
                    Napewno nie uzasadnia większego spadku ludności Katowic niż Bytomia.
                    Powierzchnia Katowic jest prawie 4 razy większa niż Bytomia. A
                    ludność niewiele ponad 1.5 raza. Mieszkańcom Katowic dużo łatwiej
                    niż mieszkańcom Bytomia znaleźć peryferia w granicach swojego miasta.
                    Coś jednak kazało im szukać zamieszkania w innych miejscowościach.

Ja nie znam dobrze wszystkich uwarunkowań dla Gliwic. Ale wiem jak
                    jest w Katowicach. Oprócz tych 2 równoległych A4 i DTŚ jest jeszcze
                    w kier pn-pd droga szybkiego ruchu na Bielsko. Też blisko centrum,
                    między Zawodziem a Paderewą po 4 do 5 pasów w każdą stronę. I
                    gigantyczne węzły kilometr od rynku.I kilometry pięknych ekranów z
                    wełny mineralnej. Jeśli mieszkańcy Gliwic, Bytomia, Zabrza, czy
                    Częstochowy to wszystko uważają za stosowne dla centrum i
                    miastotwórcze to ich sprawa. Tylko dlaczego w takim razie A1 robi
                    takie wygibasy, żeby te wszystkie miasta ominąć.
                    Może jednak Katowicko- Chorzowskie wspaniałe wzory pochlastania
                    centrum miasta budzą jakieś obawy.
                    Tak czy inaczej w Gliwicach powinni decydować mieszkańcy Gliwic .
                    Jeśli chcą zrezygnować z inwestycji za 700mln to inni powinni się
                    chyba z tego cieszyć. Potrzeb na zagospodarowanie takiej forsy nie
                    powinno zabraknąć.
                    • Gość: bleble Re: Merytoryczny argument z Katowic IP: 188.33.65.* 14.05.10, 23:04
                      nie budujmy wiec zadnych drog a te co sa zaorajmy, wtedy wszyscy
                      zostana w miastach i pan Tomek bedzie szczesliwy
                      • Gość: tomek Re: Merytoryczny argument z Katowic IP: *.siec2000.pl 15.05.10, 08:03
                        Dziękuję za troskę, ale ja jestem szczęśliwy. Wystarczająco, żeby
                        życzyć szczęścia również Gliwiczanom. Niech sobie za te 750 mln na
                        DTŚ, zrobią co chcą i gdzie chcą. W Katowicach się już układu
                        autostrad i dróg szybkiego ruchu nie zmieni, a czy on jest korzystny
                        dla miasta i jego mieszkańców to każdy może sobie sam ocenić.
        • rojberek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 08:42
          Pleciesz bzdury - zobacz sobie Stuttgart.
        • Gość: rU Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 08:55
          Nikt nie chce DTŚki, a tyle dziesiąt tysięcy samochodów dziennie nią jeździ. Dziwne :)
        • Gość: elwer Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.chello.pl 14.05.10, 10:26
          Dzięki tej inwestycji przez środek Katowic biegnie droga wygodna z której tylko
          parę metrów do centrum. Wzdłuż tej trasy buduje się sporo nowych obiektów,
          nowoczesnych i potrzebnych mieszkańcom.
          Natomiast "pięknie" wygląda centrum z "wspaniałym"dworcem", "przepięknym"
          rynkiem, ul Stawową i okolicami,
          Dzięki tej wyrwie i wokół niej miasto staje się nowoczesne, i "żyje", a centrum
          staje się po godzinie 19 zapadłą "dziurą".
          • Gość: Bartek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 10:58
            Co żyje wokół DTŚ?
        • Gość: MisQot Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: 193.43.77.* 21.10.10, 11:41
          Co ty bredzisz?

Sama przyjemność wjechać do Katowic od strony Chorzowa, jak się jedzie koło Saturna, ING, pod rondem, i dalej, to człowiek jest dumny ze Śląska i Katowic.

Zobacz pajacu jak to rozwiązane jest w Wiedniu czy Paryżu. Byłeś?
    • polsz Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... 14.05.10, 08:35
      trase DTŚ przez centrum lansuje tylko i wyłącznie Frankiewicz. Nawet drogowcy
      planowali inną trasę. Ale frankiewicz od lat przepycha swoją wizję. Mimo braku
      jakichkolwiek planów czy uzgodnień z drogowcami kilka lat temu zaczął wykup
      nieruchomości pod swoje widzi-mi-się. Zajmuje się tym w UM kilkanaście osób.
      Wykupują średnio 1-2 nieruchomości rocznie. I jeszcze jedno - DTS nie
      zmniejszy ruchu w centrum. Dodatkowo, po oddaniu węzła Sośnica Gliwice są
      jednym z najlepiej skomunikowanych miast w Polsce. DTŚ bądź jej brak znacząco
      tego nie zmienią, Inwestorów przyciąga A4 i A1 a nie bądź co bądź regionalna
      obwodnica.
      • Gość: rU Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 08:52
        Chyba sobie kpisz z tą Sośnicą... Zjeżdżam z A4 czy A1 do Gliwic i co? I korek... Pszczyńska tradycyjnie stoi... Wybudują ten nieszczęśliwy brakujący most może kiedyś i co? I nic bo dalej i tak są zwężenia... Jak tak wygląda jedno z najlepiej skomunikowanych miast to ja Cię proszę... Zamilcz.
        • Gość: Bartek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 11:21
          Z DTŚką dojeżdżasz do Gliwic a tam korek. Bo tam nie ma miejsca na tyle aut, ile by chciało wjechać. W żadnym mieście nie ma tyle miejsca, by pomieścić wszystkich chętnych w samochodach.
    • gliwicjus Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 08:49
      Grupka dwudziestukilku szkodników może doprowadzić do zablokowania inwestycji
      korzystnych dla kilkuset tysięcy mieszkańców. To jest CHORE!
      • Gość: x Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.05.10, 09:49
        przynajmniej jest ich 20tu a nie jak w przypadku likwidacji tramwaju 1.
    • Gość: gliwiczanin Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: 81.210.89.* 14.05.10, 08:50
      zbierze się grupka imbecyli z gliwic i zablokuje lub opuźni
      inwestycje w DTS która da odetchnąć na codzień zakorkowanym i
      smierdzącym od spalin ulicom gliwic. Taka grupka działa tak jak
      zieloni czy greenpeace, walczą o 2 żaby w parku, a jak srodowisko
      jest trute przez wielkie firmy,ludzie palą w domach plastikowymi
      opakowaniami i innym dziadostwem, czy w rzekach rynsztok płynie bo
      ludzie scieki i szamba tam zlewają to tam ich nie ma, tam nie
      protestują idą tylko w oko kamery bo tam sie rozreklamują swoimi
      urojonymi pomysłami i tam gdzie więcej szkody potrafią wyrzadzić.
      Takich ludzi powinno się do sądu oddac za działanie przeciw ekologii
      i srodowisku. Ratujcie dalej swoje 2 żaby i własne ego a odwalcie
      się od inwestycji które upłynnią ruch i obniżą korki i ilośćspalin w
      centrum.
    • Gość: stanis42@gmail.com Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: *.k689.webspeed.dk 14.05.10, 09:42
      DTS-ka bedzie przebiegac tuz obok parku Szopena z jego palmiarnia jak i innych
      zielonych zon w centrum Gliwic. Halas i zanieczyszczenie do
      wyobrazenia.Kompromis bylby przepuszczenie jej pod ziemia. Wilk syty i owca
      cala
    • Gość: Tomasz Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: 217.17.32.* 14.05.10, 09:46
      W Gliwicach nigdy niemyślano konstruktywnie, Frankiewicz i cala jego banda,nie
      doedukowanych ludzików, zawsze obalała niszczyła i utrudniał wszelkie projekty
      drogowe( jeszcze za czasów Agencji Do Spraw Budowy i Ekspluatacji Autostrad)
      po dziś dzień.Co do projektu DTŚ sądzę iż lepszy niemógł nam się trafić..a
      odrzucanie czegoś co ułatwi nam komunikacje w regjonie praktycznie bez żadnej
      przyczyny, świadczy tylko o nas samych,, i to jest przykre. Takie dotacje jake
      na ten projekt zostały wynegocjowane z takim wysiłkiem wielu osób mają być
      zmarnowany..wstyd mi iz zaliczam sie do grona GLIWICZAN
    • Gość: marshalino DTŚ super sprawa wszyscy za IP: *.pronox.com 14.05.10, 10:07
      średnicóffka rozładowała wiele zakorkowanych ulic katowic chorzowa
      świętochłowic ludzie protestuja śmiech na sali ale potem jezdzić
      każdy będzie chciał przykładowo dojazd z k-ce przez chorzów świony
      do zabrza wyobrazacie sobie bez DTSki ?? super korki przez chebzie
      pamietacie ? jak jeszcze DTSka dolatywała tylko do tego miejsca ????
      robić chłopaki DTŚ i sie nie przejmowac niczym :)
    • Gość: MAX Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: 83.136.224.* 14.05.10, 10:20
      POwinni zrobić z tą grupką szkodników porządek...przydałaby się mafia do
      pomocy i ich metody perswazji... :)
    • Gość: DN Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 11:39
      Największą populację Gliwice odnotowały w 1988 roku - według danych GUS: 223.403 mieszkańców, i od tego roku już ciągle się ona zmniejsza. W 2009 roku liczba mieszkańcow wyniosła już 196.361 osob. Trudno jest przeoczyć fakt, że z roku na rok populacja szybko maleje i że jest to stała tendencja, bo w roku 2009 liczba mieszkańcow wyniosła już 196,361 tys. Dlatego przewidywany w planach i w raporcie docelowy wzrost ruchu do roku 2025 o około +64 % w stosunku do 2008 roku nie ma racjonalnego uzasadnienia. Z pewnością nie będzie on wynikał ze wzrostu liczby pojazdow zarejestrowanych, lub nawet tylko należących do mieszkańcow Gliwic, bo w przeciągu 15 lat, tj. do 2025 nie przybędzie ich w liczbie +64% (w stosunku do 2008 roku), czyli o ok. +126, 63 tys. i jest jasne, że w Gliwicach z pewnością w roku prognozy (2025) nie będzie mieszklać 324,50.tys. Takie cudowne zdarzenie nie zajdzie, i jest to zrozumiałe nawet dla niespecjalisty.
      Z tego można wyciągnąć tylko jeden wniosek, że DTŚ w Gliwicach nie jest, jak od lat zapewniają projektanci, inwestor i władze miasta, drogą mającą służyć poprawie komunikacji w mieście, której „pojemność układu drogowego została wyczerpana”, a naprawdę jest ona szybką trasą tranzytową, o parametrach autostrady, skracającą przez centrum miasta drogę obcym pojazdom, w Gliwicach niezarejestrowanym. Ma ich w 2025 roku być o 64% więcej niż było w 2008.
      Gliwice takiej drogi nie potrzebują.
      • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 14:17
        Gość portalu: DN napisał(a):

> Największą populację Gliwice odnotowały w 1988 roku - według danych
        GUS: 223.4
        > 03 mieszkańców, i od tego roku już ciągle się ona zmniejsza. W 2009
        roku liczba
        > mieszkańcow wyniosła już 196.361 osob. Trudno jest przeoczyć fakt,
        że z roku n
        > a rok populacja szybko maleje i że jest to stała tendencja, bo w
        roku 2009 licz
        > ba mieszkańcow wyniosła już 196,361 tys.

No. I pewnie za ten spadek ludności odpowiada DTŚ w centrum (pardon,
        jeszcze jej nie ma) i autostrada o 5 km od centrum?:)))
        • Gość: czingis han Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 16:15
          bartoszcze napisał:

> No. I pewnie za ten spadek ludności odpowiada DTŚ w centrum (pardon,
          > jeszcze jej nie ma) i autostrada o 5 km od centrum?:)))

Nie rżnij głupka.
          DTŚ ma służyć rozmnożonym cudownie mieszkańcom Gliwic, których przybędzie wg
          projektantów i zdaniem frankiewicza przybędzie do 2025 roku(za 10 lat) i to aż
          64% w stosunku do 2008.
          Chyba będzie trtzeba sklonować połowę gliwiczan, zbudować im tysiące mieszkań
          miejsc pracy i do wypoczynku. A wszystko za sprawą DTŚ )))))))))))
          A może franek przewiduje wędrówkę ludów, może hunowie, albo jakieś inne hordy
          nas napadną?

• bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 14.05.10, 20:46
            Gość portalu: czingis han napisał(a):

> bartoszcze napisał:
            >
            > > No. I pewnie za ten spadek ludności odpowiada DTŚ w centrum (pardon,
            > > jeszcze jej nie ma) i autostrada o 5 km od centrum?:)))
            >
            > Nie rżnij głupka.

Nie nadymaj się tam, bo ci gumka w majtkach pęknie. Uważna lektura wątku pozwoli
            ustalić do czego nawiązuję.

> DTŚ ma służyć rozmnożonym cudownie mieszkańcom Gliwic

Zapewne ci, którzy w Gliwicach mieszkają, zupełnie jej nie potrzebują. Po prostu
            lubią korki w ciasnych uliczkach i pokonywanie odległości w 30 minut zamiast w
            10. W końcu jest ich tylko te 190 tysięcy z hakiem, nie licząc dojeżdżających z
            sąsiednich miast.
            • Gość: ko Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 08:35
              Dla tych 180 tysięcy mieszkańców najlepszym rozwiązaniem problemów komunikacyjnych jest obwodnica, która płynnie wyprowadzi ruch z miasta i go przyjmie, a tranzyt odcedzi nazewnątrz.
              Wystarczy pojechać do Tanowskich Gór i Mikołowa, by zobaczyć jak działają obwodnice. W miastach nie ma nigdzie zatłoczonych ulic.
              To tak jakby ulewa zalewała kopułę. Woda szybko ścieknie po wierzchu i rynnami spłynie w dół do kanalizacji.

Natomiast droga średnicowa działa jak rynsztok na środku ulicy, do którego wszystko naraz gwałtownie wcieka, tworzy rwący strumień, podnosi jego poziom i rozlewa się na calej powierzchni. Dlatego właśnie w godzinach szczytu centrum miasta będzie zakorkowane, bo pojazdy naraz będą chciały wjechać na DTŚ lub z niej zjechać.
              • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 15.05.10, 21:36
                Gość portalu: ko napisał(a):

> Wystarczy pojechać do Mikołowa, by zobaczyć jak działają obwod
                > nice. W miastach nie ma nigdzie zatłoczonych ulic.

Rzeczywiśćie wystarczy pojechać, żeby przestać opowiadać bzdury.
                • sss9 Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 16.05.10, 01:57
                  to mówicie bartoszcze, że obwodnice (i DTŚ) problemu zatłoczonych
                  miast nie rozwiązują... no to powiedzcie, dlaczego urzędasy mają
                  takie parcie na DTŚ, a na sprawną komunikację publiczną już nie?

;)
                • Gość: roza Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 09:36
                  bartoszcze napisał:

> Gość portalu: ko napisał(a):
                  >
                  > > Wystarczy pojechać do Mikołowa, by zobaczyć jak działają obwod
                  > > nice. W miastach nie ma nigdzie zatłoczonych ulic.
                  >
                  > Rzeczywiśćie wystarczy pojechać, żeby przestać opowiadać bzdury.
                  >
                  No widzisz :) powoli i do ciebie coś dotarło.
                  Gdyby już teraz w Gliwicach nie wpuszczano tranzytu, a cały ruch obcych pojazdów
                  skierowano na autostrady i DK88 tworzące już rodzaj obwodnic, to natychmiast w
                  mieście stałoby się przestronnie, cicho i pachnąco jak wiosną na połoninach.
                  • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 16.05.10, 17:58
                    Gość portalu: roza napisał(a):

> bartoszcze napisał:
                    >
                    > > Gość portalu: ko napisał(a):
                    > >
                    > > > Wystarczy pojechać do Mikołowa, by zobaczyć jak działają obwod
                    > > > nice. W miastach nie ma nigdzie zatłoczonych ulic.
                    > >
                    > > Rzeczywiśćie wystarczy pojechać, żeby przestać opowiadać bzdury.
                    > >
                    > No widzisz :) powoli i do ciebie coś dotarło.

Nieustająco do mnie dociera rzeczywistość podobno nieistniejących korków w
                    Mikołowie.
                    • Gość: wall Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 20:44
                      Jeśli spojrzysz na mapę Mikołowa, to zauważysz, że obwodnica wokół niego jest
                      tylko częściowa, a ulice Wyzwolenia i Krakowska (oraz Pszczyńska) są rodzajem
                      średnicówek, którymi wielu skaraca sobie drogę jadąc z Gliwic do Tychów i
                      Pszczynyi dalej do Bielska Białej.

Po prostu Mikołów ma swoją odmianę dtś, która dziś już korkuje to miasto.
                      • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 18.05.10, 19:44
                        Gość portalu: wall napisał(a):

> ulice Wyzwolenia i Krakowska (oraz Pszczyńska) są rodzajem
                        > średnicówek, którymi wielu skaraca sobie drogę jadąc z Gliwic do Tychów

Jak kiedyś odwiedzisz wreszcie Mikołów, zrozumiesz jaką wyjątkową głupotę
                        palnąłeś. To mniej więcej tak, jakbyś powiedział, że Gliwice mają już
                        średnicówkę na Wyszyńskiego.
                        • Gość: mobil Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 10:35
                          bartoszcze napisał:

> Gość portalu: wall napisał(a):
                          >
                          > > ulice Wyzwolenia i Krakowska (oraz Pszczyńska) są rodzajem
                          > > średnicówek, którymi wielu skaraca sobie drogę jadąc z Gliwic do Tychów
                          >
                          > Jak kiedyś odwiedzisz wreszcie Mikołów, zrozumiesz jaką wyjątkową głupotę
                          > palnąłeś. To mniej więcej tak, jakbyś powiedział, że Gliwice mają już
                          > średnicówkę na Wyszyńskiego.
                          >
                          Tak, Wyszyńskiego i inne ulice miejskie, które służą dla tranzytu pojazdów przez
                          centrum działają jak średnicówki podobne do DTŚ. Są główną przyczyną korkowania
                          miast, przez które je poprowadzono.
                          Jeżdżę czasem do Mikłowa i i dalej, skaracając sobie drogę do Bielsska i Tychów,
                          bo skoro jest taka możliwość, to korzystam.
                          Tak będzie też z DTŚ w Gliwicach.
                          • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 19.05.10, 13:40
                            Gość portalu: mobil napisał(a):

> Jeżdżę czasem do Mikłowa i i dalej, skaracając sobie drogę do
                            Bielsska i Tychów,

Doprawdy, jeżeli ktoś nie wie, jak się jedzie z Gliwic na
                            Tychy/Bielsko i pcha się do centrum Mikołowa, to jest zerowym
                            autorytetem w kwestii poruszania się po drogach.
                            • Gość: hucułka Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 15:27
                              bartoszcze napisał:

> Gość portalu: mobil napisał(a):
                              >
                              > > Jeżdżę czasem do Mikłowa i i dalej, skaracając sobie drogę do
                              > Bielsska i Tychów,
                              >
                              > Doprawdy, jeżeli ktoś nie wie, jak się jedzie z Gliwic na
                              > Tychy/Bielsko i pcha się do centrum Mikołowa, to jest zerowym
                              > autorytetem w kwestii poruszania się po drogach.
                              >
                              Kierowca zawsze pojedzie na skróty, jeśli wie jak. Dlatego obwodnicę tak trzeba
                              wytyczać, by nie mógł sobie na to pozwolić :)
                              • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 19.05.10, 20:02
                                Gość portalu: hucułka napisał(a):

> bartoszcze napisał:
                                >
                                > > Gość portalu: mobil napisał(a):
                                > >
                                > > > Jeżdżę czasem do Mikłowa i i dalej, skaracając sobie drogę do
                                > > Bielsska i Tychów,
                                > >
                                > > Doprawdy, jeżeli ktoś nie wie, jak się jedzie z Gliwic na
                                > > Tychy/Bielsko i pcha się do centrum Mikołowa, to jest zerowym
                                > > autorytetem w kwestii poruszania się po drogach.
                                > >
                                > Kierowca zawsze pojedzie na skróty, jeśli wie jak.

Tyle że przez centrum Mikołowa może pojechać tylko ktoś, kto nie wie jak. Jak
                                się ma do wyboru dwupasmówkę i pchanie się przez centrum..
                                Zresztą każdy planer pokaże, że dwupasmówką jest szybciej.
                                • Gość: tomek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.siec2000.pl 20.05.10, 19:55
                                  bartoszcze napisał:
                                  "Tyle że przez centrum Mikołowa może pojechać tylko ktoś, kto nie
                                  wie jak. Jak się ma do wyboru dwupasmówkę i pchanie się przez
                                  centrum.Zresztą każdy planer pokaże, że dwupasmówką jest szybciej".

Jasne,że z Gliwckiej na Tychy nikt zorientowany nie pojedzie prosto
                                  przez ul Wyzwolenia, Miarki i Krakowską w centrum Mikołowa tylko
                                  skręci koło Oszołoma i zrobi półokrąg obwodnicą ( ul Cieszyńska i
                                  Beskidzka)
                                  Tylko na co to ma być dowód.
                                  A jak ktoś jedzie na Bielsko, to przez Wyry i Kobiór, a wtedy do
                                  obwodnicy Mikołowa trzeba dodać ul Bielską i wtedy od Gliwickiej
                                  jest już znacznie dalej niż przez Pszczyńską w centrum . Ale i tak
                                  będzie szybciej, bo w Mikołowie narobiono świateł rondek, ruchu
                                  kierunkowego itp. Normalnie jak mieście.
                                  Gdyby przez ul Wyzwolenia i centrum Mikołowa puścić średnicówkę to
                                  ludzie by jeździli tamtędy nie tylko na Bielsko, ale na Tychy,
                                  Oświęcim a może nawet na Skawinę i Rzeszów z pominięciem płatnej
                                  A4.Ruch byłby b. duży.
                                  Analogia z DTŚ przez Gliwice jest bardzo trafna i odpowiada
                                  proporcjom obu miast. Mikołow jest znacznie mniejszy i leży przy
                                  drogach o mniejszym ruchu,toteż ma tylko pół obwodnicy
                                  czteropasmowej od pólnocy. Gliwice sa większe toteż będą miały pełną
                                  obwodnicę z autostrad A1, A4 i DK88 o wydłużonym kształcie. I tak
                                  samo jak w Mikołowie jej objazd będzie dużo szybszy niż tranzyt
                                  przez miasto bez średnicówki.
                                  A jak będzie średnicówka, to cały tranzyt będzie krótszą droga przez
                                  centrum Gliwic, które będą tym dewastowane. Mikołów jest jednym z
                                  nielicznych miast na Górnym Śląsku, które nie traci mieszkańców. To
                                  chyba wystarczający dowód wyższości obwodnicy nad średnicówką.
                                  Oczywiście, są na swiecie wielkie metropolie, którym do rozwoju,
                                  oprócz autostradowej obwodnicy, potrzebna jest przez środek jakaś
                                  Avenida Paulista czy inna średnicówka. Tylko ,że własnie DLA ROZWOJU
                                  Przykład Katowic pokazuje ,że u nas średnicówka rozwoju nie
                                  zapewnia. Ani demograficznego ani finansowego ani kulturalnego.
                                  Wręcz przeciwnie. Tymbardziej dla mniejszych miast. Władze Mikołowa
                                  jak widac maja tego świadomość. Władze i mieszkańcy Gliwic niech
                                  robia jak im się podoba.
                                  • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 20.05.10, 20:26
                                    Gość portalu: tomek napisał(a):

> bartoszcze napisał:
                                    > "Tyle że przez centrum Mikołowa może pojechać tylko ktoś, kto nie
                                    > wie jak. Jak się ma do wyboru dwupasmówkę i pchanie się przez
                                    > centrum.Zresztą każdy planer pokaże, że dwupasmówką jest szybciej".
                                    >
                                    > Jasne,że z Gliwckiej na Tychy nikt zorientowany nie pojedzie prosto
                                    > przez ul Wyzwolenia, Miarki i Krakowską w centrum Mikołowa tylko
                                    > skręci koło Oszołoma i zrobi półokrąg obwodnicą ( ul Cieszyńska i
                                    > Beskidzka)
                                    > Tylko na co to ma być dowód.

Na to, że osoba powołująca się na "średnicówkę" w Mikołowie, nie ma pojęcia o
                                    czym pisze.

> A jak ktoś jedzie na Bielsko, to przez Wyry i Kobiór, a wtedy do
                                    > obwodnicy Mikołowa trzeba dodać ul Bielską i wtedy od Gliwickiej
                                    > jest już znacznie dalej niż przez Pszczyńską w centrum .

1,5 kilometra.

> Ale i tak będzie szybciej,

Wg planera dwie minuty.

> Gdyby przez ul Wyzwolenia i centrum Mikołowa puścić średnicówkę to
                                    > ludzie by jeździli tamtędy nie tylko na Bielsko, ale na Tychy,
                                    > Oświęcim a może nawet na Skawinę i Rzeszów z pominięciem płatnej
                                    > A4.Ruch byłby b. duży.

Bzdura. Na Bielsko być może, ale na Tychy etc. i tak trzeba wrócić na DK44,
                                    czyli jedyna sensowna droga to skręt w DK81 i bezkolizyjnie na DK44. Tylko
                                    idiota pchałby się do centrum Mikołowa, zwłaszcza że w tę stronę byłoby dalej.

> Analogia z DTŚ przez Gliwice jest bardzo trafna

O tyle trafna, o ile koncepcja do dupy może być trafna. DTŚ nie ma w założeniu
                                    służyć tranzytowi, tylko komunikacji wewnątrz konurbacji, tak jak temu służy na
                                    odcinku Ruda-Świętochłowice-Chorzów-Katowice, tak jak zwłaszcza służyła w
                                    okresie przed zakończeniem budowy A4.

Mikołów nie ma takich potrzeb.
                                    • Gość: tomek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.siec2000.pl 20.05.10, 23:30
                                      bartoszcze napisał:

>
                                      "Bzdura. Na Bielsko być może, ale na Tychy etc. i tak trzeba wrócić
                                      na DK44,czyli jedyna sensowna droga to skręt w DK81 i bezkolizyjnie
                                      na DK44. Tylko idiota pchałby się do centrum Mikołowa, zwłaszcza że
                                      w tę stronę byłoby dalej".

Obwodnica (ul Cieszyńska i Beskidzka) tworzą łuk zliżony do odcinka
                                      okregu. Gdyby w Mikołowie zrobić średnicówkę cięciwą tego łuku t.j
                                      od Auchana wzdłuż Wyzwolenia i Krakowskiej to krótsza byłaby zarówno
                                      droga na Bielsko przez Wyry jak i na Tychy i dalej. Ja wiem ,że to
                                      idiotyczny pomysł, ale to nie ja bronię takiego samego idiotyzmu za
                                      750 mln w Gliwicach.

>
                                      > > Analogia z DTŚ przez Gliwice jest bardzo trafna
                                      >
                                      " O tyle trafna, o ile koncepcja do dupy może być trafna. DTŚ nie ma
                                      w założeniu służyć tranzytowi".

To założenie jest sprzeczne z projektowanym przebiegiem DTŚ w
                                      Gliwicach, ponieważ od węzła w Sośnicy do węzła w Kleszczowie
                                      przejazd z A4 przez A1, DTŚ i DK88 byłby znacznie krótszy niz
                                      przejazd samą A4,nie mówiąc o ominięciu ewentualnego punktu poboru
                                      opłat na A4. Oznacza to tranzyt na zachód z DTŚ, z A4, z A1 , z DK44
                                      i z lokalnych ulic Zabrza. Jeśli do tego ma służyć rozprowadzeniu
                                      ruchu na prostopadłe ulice Gliwic, to połączenia z tymi ulicami
                                      musza być bezkolizyjne, czyli zajmujące w centrum dużo miejsca co
                                      oznacza wyburzenia, dewastacje i wyludnienia.

" tylko komunikacji wewnątrz konurbacji, tak jak temu służy na
                                      odcinku Ruda-Świętochłowice-Chorzów-Katowice,"

Gliwice są na końcu konurbacji, więc jesli nie chodzi o tranzyt,
                                      tylko o dojazd do Gliwic, to DTŚ nie musi ich przecinać aż do DK 88.
                                      A czy wzór Katowic, Chorzowa,Świętochłowic jest godny naśladowania
                                      to Giwiczanie mogą sami ocenić.
                                      >
                                      "Mikołów nie ma takich potrzeb".
                                      Bingo! Podzielam w 100%. Mnóstwo aut jeździ obwodnicą Mikołowa i
                                      jest OK.
                                      Potrzeby średnicówki nie zgłasza też Warszawa, Kraków, Łódź,Wrocław
                                      i Poznań. Jeśli taką potrzebę mają Gliwice, to niech to Gliwiczanie
                                      zgodnie stwierdzą. A przy silnej potrzebie, moga nawet sami
                                      potrząsnąć kiesą. Bo 750mln to jednak nie w kij dmuchał.
                                      Ważniejszych potrzeb nie brakuje.
                                      • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 21.05.10, 11:12

> dyby w Mikołowie zrobić średnicówkę cięciwą tego łuku t.j
                                        > od Auchana wzdłuż Wyzwolenia i Krakowskiej to krótsza byłaby
                                        > zarówno droga na Bielsko przez Wyry jak i na Tychy i dalej.

O 500 metrów.
                                        Cały czas masz problem ze zrozumieniem zjawiska skali.

> DTŚ nie ma w założeniu służyć tranzytowi".
                                        >
                                        > To założenie jest sprzeczne z projektowanym przebiegiem DTŚ w
                                        > Gliwicach,

Zasadniczym założeniem DTŚ jest łączenie ze sobą poszczególnych
                                        miast. Nie da się tego robić inaczej. Gliwice nie kończą się przy
                                        dworcu kolejowym.

> ponieważ od węzła w Sośnicy do węzła w Kleszczowie
                                        > przejazd z A4 przez A1, DTŚ i DK88 byłby znacznie krótszy niz
                                        > przejazd samą A4,

Tak, o dwa kilometry. Poza tym "tranzytowiec" raczej pojedzie - jeśli
                                        już będzie kombinował - A1 i bezpośrednio DK88, zamiast pchać się na
                                        jeszcze jedną drogę, zwłaszcza o parametrach 1/4.

> Oznacza to tranzyt na zachód z DTŚ, z A4, z A1 , z DK44
                                        > i z lokalnych ulic Zabrza.

Jak również z centrum Katowic, Chorzowa, Rudy i Świętochłowic, nie
                                        mówiąc o tym, co się będzie działo po przedłużeniu DTŚ do Dąbrowy.
                                        Wiesz, taki "tranzyt" nazywa się komunikacją międzymiejską.

Jeśli do tego ma służyć rozprowadzeniu
                                        > ruchu na prostopadłe ulice Gliwic, to połączenia z tymi ulicami
                                        > musza być bezkolizyjne, czyli zajmujące w centrum dużo miejsca co
                                        > oznacza wyburzenia, dewastacje i wyludnienia.

Mniej gdybaj na Księżycu, a lepiej zapoznaj się z istniejącymi
                                        planami.

> " tylko komunikacji wewnątrz konurbacji, tak jak temu służy na
                                        > odcinku Ruda-Świętochłowice-Chorzów-Katowice,"
                                        >
                                        > A czy wzór Katowic, Chorzowa,Świętochłowic jest godny naśladowania
                                        > to Giwiczanie mogą sami ocenić.

> Potrzeby średnicówki nie zgłasza też Warszawa, Kraków, Łódź,Wrocław
                                        > i Poznań.

Zapewne istnieje ważny powód, dla którego nie wymieniłeś Trójmiasta.
                                        Niech zgadnę: mają swoją średnicówkę?

> Jeśli taką potrzebę mają Gliwice, to niech to Gliwiczanie
                                        > zgodnie stwierdzą.

Sądząc po wynikach wyborów i referendum, to zdanie gliwiczan
                                        (mieszkańców Gliwic) jest jednoznaczne. Co myślą "Gliwiczanie"
                                        (organizacja), to ich prywatna sprawa.
                                        • Gość: tomek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: 83.143.102.* 21.05.10, 20:52
                                          bartoszcze napisał:

" Zasadniczym założeniem DTŚ jest łączenie ze sobą poszczególnych
                                          > miast. Nie da się tego robić inaczej. Gliwice nie kończą się przy
                                          > dworcu kolejowym".

No jasne,łączyć się trzeba do końca. Po co podawać rekę, albo
                                          przytulać jak można przebić na wylot.
                                          >
                                          "tranzytowiec" raczej pojedzie - jeśli już będzie kombinował - A1 i
                                          bezpośrednio DK88, zamiast pchać się na jeszcze jedną drogę,
                                          zwłaszcza o parametrach 1/4".
                                          Kto płaci za benzynę ten kombinuje.Kto nie zauważy, że DTŚką przez
                                          miasto będzie znacznie bliżej niż A1+DK88, temu GPS podpowie. A że
                                          parametry DTŚki będą dużo wyższe niż DK88 zobaczy każdy. W końcu
                                          część pieniędzy z miliardów wydanych na DTŚ, musi sie komuś zwrócić.
                                          >
                                          > > Potrzeby średnicówki nie zgłasza też Warszawa, Kraków,
                                          Łódź,Wrocław
                                          > > i Poznań.
                                          >
                                          "Zapewne istnieje ważny powód, dla którego nie wymieniłeś
                                          Trójmiasta.
                                          > Niech zgadnę: mają swoją średnicówkę?"
                                          Jesteś jak ten baca z kawału.-Panocku, a wróćcież sie sam na
                                          wiyrch, bo mom jesce śwagra....Ale łon tys niy umi grać na kobzie.
                                          Po co zgadywać. Radzę ci raz w życiu wybrać się do Trójmiasta, bo
                                          jest piękne.Chociaż średnicówki przez centra miast nie posiada.
                                          A może właśnie dlatego.Ulica Wyzwolenia, która prowadzi z centrum
                                          Gdańska na Sopot jest zwykłą aleją jak Jerozolimskie w W-wie,
                                          Korfantego w Katowicach,czy Mickiewicza w Krakowie. Z
                                          jednopoziomowymi skrzyzowaniami ze światłami. Jej przedłużenie na
                                          Gdynię przez centrum Sopotu to ulica szerokości Mikołowskiej w
                                          Katowicach z mnóstwem zwykłych skrzyzowań z sygnalizacją.
                                          Bezkolizyjna to jest obwodnica oddzielona od centrów wzgórzami i
                                          lasami. Gliwice mają takie dwie.
                                          >

> "Sądząc po wynikach wyborów i referendum, to zdanie gliwiczan
                                          > (mieszkańców Gliwic) jest jednoznaczne. Co myślą "Gliwiczanie"
                                          > (organizacja), to ich prywatna sprawa".

Nie wiem jakie referendum masz na myśli, ale sam tytuł artykułu i
                                          wątku, w którym dyskutujemy oraz treść niektórych wpisów jakby
                                          zaprzecza tej jednoznaczności. Poza tym miasto Gliwice bedzie miało
                                          pełną obwodnicę autostradową zbudowaną z budżetu. Nie jestem pewny
                                          czy w tej sytuacji mieszkańcom wogóle wypada przegłosowywać w
                                          referendum, żeby dać im kosztowny choć szkodliwy prezent.To jednak
                                          prawie miliard. Może określą z czego są skłonni zrezygnować, żeby
                                          się mogli inhalować spalinami z DTŚ.
                                          • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 22.05.10, 23:31

> Kto płaci za benzynę ten kombinuje.

Najkrótsza droga niekoniecznie jest najbardziej ekonomiczna.

> W końcu część pieniędzy z miliardów wydanych na DTŚ, musi sie komuś zwrócić.

Biedna Unia.

> "Zapewne istnieje ważny powód, dla którego nie wymieniłeś
                                            > Trójmiasta.
                                            > > Niech zgadnę: mają swoją średnicówkę?"

> Radzę ci raz w życiu wybrać się do Trójmiasta, bo
                                            > jest piękne.Chociaż średnicówki przez centra miast nie posiada.

Nie, oczywiście, główna arteria biegnąca przez centrum wszystkich trzech miast i
                                            kumulująca ruch pomiędzy nimi, oczywiście nie może być nazwana średnicówką.

> > "Sądząc po wynikach wyborów i referendum, to zdanie gliwiczan
                                            > > (mieszkańców Gliwic) jest jednoznaczne. Co myślą "Gliwiczanie"
                                            > > (organizacja), to ich prywatna sprawa".
                                            >
                                            > Nie wiem jakie referendum masz na myśli,

Cóż, to wystarczające podsumowanie Twojej kompetencji. Na drugi raz odwiedź
                                            Gliwice inaczej niż tranzytem, to się czegoś o tym mieście dowiesz.

> Może określą z czego są skłonni zrezygnować, żeby
                                            > się mogli inhalować spalinami z DTŚ.

Z inhalowania spalinami samochodów przeciskających się przez Gliwice
                                            dotychczasowymi drogami?
                                            • Gość: tomek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.siec2000.pl 23.05.10, 09:11
                                              Stanowisz nieuleczalny przypadek symbiozy z własną głupotą.
                                              Jeden z objawów to skleroza, która sprawia ,że kolejne argumenty są
                                              sprzeczne z poprzednimi.
                                              Jeden Bartoszcze wie że "najkrótsza droga niekoniecznie jest
                                              najbardziej ekonomiczna" i jadąc od Auchana na Bielsko przez Wyry
                                              czyli na południe uzyje jednak północnej obwodnicy Mikołowa, bo
                                              południowej nie ma.
                                              Drugiemu Bartoszcze wokół Gliwic"w żłoby dano" dwie wygodne
                                              obwodnice od pn i pd, ale on jadąc od A1 z Sośnicy czy z Zabrza na
                                              Opole będzie miał . ale jak ten osołudnianie użyje żadnej
                                              • Gość: tomek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.siec2000.pl 23.05.10, 09:52
                                                > Przepraszam , wysłałem niedokończony poprzedni wpis.
                                                Stanowisz nieuleczalny przypadek symbiozy z własną głupotą.
                                                > Jeden z objawów to skleroza, która sprawia ,że kolejne argumenty

> sprzeczne z poprzednimi.
                                                > Jeden Bartoszcze wie że "najkrótsza droga niekoniecznie jest
                                                > najbardziej ekonomiczna" i jadąc od Auchana na Bielsko przez Wyry
                                                > czyli na południe uzyje jednak północnej obwodnicy Mikołowa, bo
                                                > południowej nie ma.
                                                > Drugiemu Bartoszcze wokół Gliwic"w żłoby dano" dwie wygodne
                                                > obwodnice od pn i pd, ale on jadąc od A1 z Sośnicy czy z Zabrza na
                                                > Opole będzie musiał przeciskać się w korkach przez ulice Gliwic.
                                                I trzeba mu za miliardy zmieniać Gliwice w Chorzów albo Rudę Śl.
                                                Drugi objaw to megalomania w podejściu do innych forumowiczów.
                                                Wydaje ci się ,że ludzie nie potrafią sprawdzić prostego faktu, że w
                                                Gliwicach nie odbyło się ,żadne oficjalne i wiążące referendum czy
                                                budować DTŚ przez centrum czy nie.Była tylko zupełnie nieoficjana
                                                tzw "konsultacja społeczna" nt wariantów jej przebiegu. Było
                                                natomiast referendum w sprawie prezydenta miasta, które ten
                                                orędownik DTŚ przez centrum przegrał , a zachowanie funkcji do
                                                wyborów zawdzięcza jedynie niewystarczajacej frekwencji.

Jeśli chodzi o Trójmiasto to możesz sobie zwykłe ulice ze światłami
                                                jak Zwycięstwa w Gdańsku , czy Niepodległosci w Sopocie tylko
                                                dlatego ,że prowadzą w kierunku Gdyni porównywać do DTŚ na Śląsku.
                                                Tylko,ze nie trzeba nawet jechać do Trójmiasta,żeby to ocenic. Na
                                                zumi widać,że z Gliwic do Zabrza prowadzą ul Chorzowska i Wolności,
                                                które są szersze i mniej obstawione domami, a po likwidacji tramwaju
                                                będą znacznie szersze od tej ulicy w Sopocie. Jak będziesz kiedyś w
                                                Tójmieście to zaproponuj tam poszerzenie tej ulicy do szerokości DTŚ
                                                na Śląsku i bezkolizyne zjazdy. Może darmowy kaftanik ci wtedy
                                                uświadomi jak idiotyczne było twoje porównanie.
                                                • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 23.05.10, 21:01

> Stanowisz nieuleczalny przypadek symbiozy z własną głupotą.

Jeżeli sądzisz, że powtarzanie każdej rzeczy usłyszanej od terapeuty jest
                                                  przejawem inteligencji, to śpieszę Ci wyjaśnić, że jest odwrotnie.

> > Jeden z objawów to skleroza, która sprawia ,że kolejne argumenty
                                                  > > są sprzeczne z poprzednimi.

Nie dopisuj do własnej głupoty jeszcze innych schorzeń.

> > Jeden Bartoszcze wie że "najkrótsza droga niekoniecznie jest
                                                  > > najbardziej ekonomiczna" i jadąc od Auchana na Bielsko przez Wyry
                                                  > > czyli na południe uzyje jednak północnej obwodnicy Mikołowa, bo
                                                  > > południowej nie ma.

Jeżeli już pojedzie taką drogą, a nie np. przez Skoczów, to na pewno nie użyje
                                                  "średnicówki" Mikołowa, czyli najkrótszej drogi, bo jest mniej ekonomiczna (i
                                                  bardziej czasochłonna). Dzięki za kolejny dowód, że nie rozumiesz dość
                                                  oczywistych zjawisk.

> > Drugiemu Bartoszcze wokół Gliwic"w żłoby dano" dwie wygodne
                                                  > > obwodnice od pn i pd, ale on jadąc od A1 z Sośnicy czy z Zabrza
                                                  > > na Opole będzie musiał przeciskać się w korkach przez ulice Gliwic.

Bartoszcze jadąc do centrum Gliwic, a nawet do znajomych nieco poza centrum
                                                  Gliwic, nie ma innej alternatywy jak przeciskać się w korkach przez ulice
                                                  Gliwic. Jak jeździ Tomek to nie wiadomo, bo o czym nie napisze, to zaraz wyłazi
                                                  terenowa niekompetencja.

> Drugi objaw to megalomania w podejściu do innych forumowiczów.
                                                  > Wydaje ci się ,że ludzie nie potrafią sprawdzić prostego faktu, że w
                                                  > Gliwicach nie odbyło się ,żadne oficjalne i wiążące referendum czy
                                                  > budować DTŚ przez centrum czy nie.Była tylko zupełnie nieoficjana
                                                  > tzw "konsultacja społeczna" nt wariantów jej przebiegu. Było
                                                  > natomiast referendum w sprawie prezydenta miasta, które ten
                                                  > orędownik DTŚ przez centrum przegrał , a zachowanie funkcji do
                                                  > wyborów zawdzięcza jedynie niewystarczajacej frekwencji.

Przegrane referendum to referendum, po którym traci się stanowisko jak prezydent
                                                  Częstochowy. Czy za odwołaniem prezydenta w referendum głosowała większa ilość
                                                  gliwiczan, niż za wyborem tegoż prezydenta w wyborach powszechnych? Gdyby
                                                  gliwiczanie sprzeciwialiby się tak masowo polityce prezydenta, także w zakresie
                                                  DTŚ, to dzisiaj Gliwice byłyby po kolejnych wyborach.

> Na zumi widać,że z Gliwic do Zabrza prowadzą ul Chorzowska i Wolności,

Ci, którzy mają styczność z tymi miastami inaczej niż poprzez zumi, wiedzą więcej.
                                                  • Gość: tomek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: 83.143.102.* 23.05.10, 23:07
                                                    bartoszcze napisał:

"Bartoszcze jadąc do centrum Gliwic, a nawet do znajomych nieco
                                                    poza centrum Gliwic, nie ma innej alternatywy jak przeciskać się w
                                                    korkach przez ulice Gliwic. Jak jeździ Tomek to nie wiadomo, bo o
                                                    czym nie napisze, to zaraz wyłazi terenowa niekompetencja".

Teraz chyba już wszyscy widzą, że postanowiłeś rżnąć gorszego głupa
                                                    niz jesteś, choć nie jest to możliwe.
                                                    Niestety odwiedzanie znajomych w Gliwicach do końca świata wymagać
                                                    będzie jeżdżenia po ulicach Gliwic, czy trzeba będzie na nie
                                                    zjechać z autostradowej obwodnicy, czy z dodatkowej DTŚ przez
                                                    centrum, przy której mało kto będzie chciał zamieszkać.
                                                    Myślę,że już ustalilismy, że praktycznie żadne miasto w Polsce nie
                                                    posiada i nawet nie planuje przez centrum drogi o parametrach DTŚ.
                                                    Wyjatek stanowią 3"najdynamiczniejsze" tj Chorzów, Świetochłowice
                                                    i Katowice. Mimo to, dla mieszkańca np Katowic-Podlesia czy Ligoty
                                                    odwiedzić znajomego w okolicach Silesia Center to ok godziny w
                                                    korku w jedną stronę.
                                                    Ponieważ czepiając się porównania z Mikołowem bredziłeś coś
                                                    o "skali" to zwrócę uwagę, że takiej DTŚ przez centrum, nie planują
                                                    ani miasta mniejsze od Gliwic jak Mikołów, Sopot,Opole albo Rzeszów
                                                    ani wieksze jak Gdynia, Toruń czy Bydgoszcz, znacznie większe jak
                                                    Gdańsk , Poznań,Wrocław czy Kraków, ani 10-krotnie wieksze jak W-
                                                    wa. Te wszystkie miasta w dodatku nie mają i długo nie będą miały
                                                    takiej pełnej obwodnicy jak Gliwice, z której mozna łatwo zjechać w
                                                    dowolny rejon miasta.Mikołów, Trójmiasto i Kraków mają z jednej
                                                    strony połówkę takiej obwodnicy, a Wrocław i Poznań. I, niestety
                                                    odwiedzając znajomych w tych miastach trzeba się będzie zapuścic w
                                                    ich ulice.
                                                    Pozostaje ci juz tylko udowodnić, że przecięte DTŚką Gliwice mają
                                                    przez to lepsze widoki rozwoju niż te wszystkie wymienione miasta.
                                                    Przy twojej inteligencji powinieneś się tego podjać. Powodzenia!
                                                  • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 24.05.10, 00:38

> Niestety odwiedzanie znajomych w Gliwicach do końca świata wymagać
                                                    > będzie jeżdżenia po ulicach Gliwic,

Osiągasz pierwszy stopień zrozumienia: ludzie jeżdżą do Gliwic i z
                                                    Gliwic, i będą to robić nadal. Gratulacje na dobry początek.

> czy trzeba będzie na nie zjechać z autostradowej obwodnicy, czy z
                                                    dodatkowej DTŚ

Kolejny krok: i te samochody zjeżdżają z tych obwodnic, snując się
                                                    wąskimi, zakorkowanymi uliczkami, emitując spaliny w najwyższym
                                                    stężeniu.. Wiem, na Zumi tych spalin nie widać.

> przez centrum, przy której mało kto będzie chciał zamieszkać.

A ci debile w Katowicach wykupili setki mieszkań koło tej DTŚ. Jakby
                                                    nie koniec boomu, budowano by kolejne setki.

> Myślę,że już ustalilismy

Naprawdę nikogo nie obchodzi, co ustaliłeś ze swoim drugim ja, i
                                                    dlaczego nazywasz to myśleniem. Poza Wami dwoma, oczywiście.

> że praktycznie żadne miasto w Polsce nie
                                                    > posiada i nawet nie planuje przez centrum drogi o parametrach DTŚ.
                                                    > Wyjatek stanowią 3"najdynamiczniejsze" tj Chorzów, Świetochłowice
                                                    > i Katowice.

Pewnie dlatego idioci z kolejnych sąsiednich miast, takich jak
                                                    Zabrze, Gliwice, Mysłowice, Sosnowiec czy Dąbrowa, widząc wszystkie
                                                    wady i niedogodności, bardzo chcą wydłużenia DTŚ do tych miast.

> Mimo to, dla mieszkańca np Katowic-Podlesia czy Ligoty
                                                    > odwiedzić znajomego w okolicach Silesia Center to ok godziny w
                                                    > korku w jedną stronę.

Pewnie bym Wam uwierzył, gdybym nie pokonywał tej trasy w pół godziny
                                                    w jedną stronę kilka razy w tygodniu. Aha, bo pewnie w Zumi nie
                                                    zauważyliście: na drodze z Podlesia czy Ligoty do SCC (czy dowolnego
                                                    innego miejsca przy DTŚ), zasadniczo z DTŚ korzysta się najmniej.

> czepiając się porównania z Mikołowem bredziłeś coś o "skali"

Nadal nie zrozumieliście? Wiem, skala to trudne słowo.

> to zwrócę uwagę, że takiej DTŚ przez centrum, nie planują
                                                    > ani miasta mniejsze od Gliwic jak Mikołów, Sopot,Opole albo Rzeszów
                                                    > ani wieksze jak Gdynia, Toruń czy Bydgoszcz, znacznie większe jak
                                                    > Gdańsk , Poznań,Wrocław czy Kraków,

Sopot, Gdynia czy Gdańsk nie planują budowy swojej trasy średnicowej,
                                                    bo ją mają. Nie planują być może jej poszerzania, choć aktualny
                                                    komfort korzystania z niej oceniają jako niezbyt wysoki.
                                                  • Gość: tomek Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.siec2000.pl 24.05.10, 08:01
                                                    Mozesz się dalej błaźnić coraz głupszymi i bardziej kłamliwymi
                                                    argumentami choć wszyscy wiedzą ,że DTŚ przez sam środek centrum
                                                    (między rynkiem a dworcem) planowana jest juz tylko w Gliwicach.
                                                    Zabrze przyjeto ostatecznie przebieg na południe od centrum, pod
                                                    laskiem Makoszowskim. Większy od Gliwc Sosnowiec w ramach DTŚ domaga
                                                    sie po prostu modernizacji swojej północnej obwodnicy tj drogi nr 86
                                                    i drogi 94, która jest jednocześnie południowa obwodnicą Dąbrowy.
                                                    W Katowicach przy DTŚ przede wszystkim setki mieszkań wyburzono.
                                                    Być może w pozostawionych w pobliżu Gwiazdach , "niebieskich
                                                    blokach" czy Superjednostce ktoś wykupił mieszkanie. Musieli to być
                                                    osobnicy o twojej inteligencji, bo w tych mieszkaniach można się
                                                    było uwłaszczyc za symboliczna złotówkę. Najlepiej wykup grunt i
                                                    wybuduj dom przy DTŚ. Przynajmniej nikt nie będzie miał tak głupiego
                                                    sąsiada.
                                                    Co ty duzo gadac . Jeśli uważasz,że dla unikniecia spalin Gliwice
                                                    potrzebują rozwiązań innych niż miasta większe , mniejsze i o
                                                    podobnej wielkości, to znaczy ,że to właśnie ty cierpisz na
                                                    rozdwojenie jaźni.To jest co najwyżej powód, żeby ci odebrać prawo
                                                    jazdy, a nie wyrzucać miliardy na burzenie jednego z nielicznych na
                                                    Ślasku miast, które jeszcze dośc porządnie wygląda.
                                                  • Gość: mobil Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 09:19
                                                    Czytam was ciągle :)
                                                    Cieszy mnie, że Tomek podziela mój punkt widzenia.
                                                    Planowana DTŚ w Gliwicach ma przeciąć miasto na pół, gorzej nawet niż w Katowicach. Inne miasta konurbacji DTŚ łaskawiej traktuje i z daleka omija ich centra.
                                                    Nie dość, że Gliwice są już otoczone generatorami spalin i szkodliwych substancji jakimi są autostrady A1 i A4, DK88, to jeszcze chce się miasto dobić wprowadzając dodatkową autostradę na przestrzał.
                                                    Czy po to likwidowano huty, koksownie i inne smrodliwe zakłady w mieście, by teraz otruć mieszkańców spalinami?
                                                    Z Gliwic już uczyniono zagłębie spalin lokalizując na granicy miasta węzeł autostrad.
                                                    Okrzyknięto to jako sukces władz :)
                                                    To jest chore!
                                                    Czy z innych miast na Śląsku nie da się do tych autostrad łatwo i szybko dojechać?
                                                    Oczywiście, że tak. Bezproblemowo. Jednak od szkodliwych skutków oddziaływania tych generatorów spalin, pyłów i hałasu dzieli je wystarczający dystans.

I tak naprawdę to jest sukces tych innych miast śląskich, że to właśnie mieszkańcom Gliwic się pogorszyło :(
                                                    A nam się próbuje wmówić, że zostaliśmy tymi inwestycjami uszczęśliwieni. Wielu do dziś w to wierzy :(
                                                    Dopiero gdy zaczną chorować i umierać w skutek zatrucia spalinami i zapylenia, to się zbudzą :(
                                                    Miasta też już nigdy się porządnie nie domyje, bo ten pył z autostrad ciągle będzie nawiewany. Szkoda, bo to jedno z najpiękniejszych miast w regionie :(
                                                  • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 24.05.10, 13:17

> Nie dość, że Gliwice są już otoczone generatorami spalin i
                                                    szkodliwych substanc
                                                    > ji jakimi są autostrady A1 i A4, DK88, to jeszcze chce się miasto
                                                    dobić wprowad
                                                    > zając dodatkową autostradę na przestrzał.

Czy Ty również wierzysz, że samochody poruszające się dzisiaj po
                                                    Gliwicach nie emitują spalin? Bo według przeważającej opinii,
                                                    samochody zmuszone do częstego przyspieszania, hamowania,
                                                    zatrzymywania się i ruszania emitują znacznie więcej spalin, niż
                                                    samochody poruszające się stałą prędkością. Te jadące płynnie kopcą
                                                    na dodatek krócej.
                                                  • Gość: mobil Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 15:17
                                                    Owszem emisja spalin jest, bo porusza je silnik spalinowy, a nie na wodę,
                                                    pedały, czy elektryczny.
                                                    Jednak DTŚ to właśnie są dodatkowe samochody, zarejestrowane poza Gliwicami, w
                                                    tym szczególnie uciążliwy tranzyt. Czyli dodatkowa porcja skażenia, którą się
                                                    dorzuci do obecnego tła.
                                                    Dlatego właśnie nie chcemy tej drogi i domagamy się wyrzucenia tranzytu -
                                                    wszystkich obcych pojazdów z miasta na obwodnice i na istniejące autostrady, a w
                                                    samym mieście pragniemy rozwijania transportu ekologicznego - szynowego, głównie
                                                    tramwajów.
                                                  • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 24.05.10, 16:10

> Jednak DTŚ to właśnie są dodatkowe samochody, zarejestrowane poza
                                                    Gliwicami, w tym szczególnie uciążliwy tranzyt.

Jak dla mnie to pewien mit. Proporcja ruchu tranzytowego do lokalnego
                                                    w aglomeracji to 1:7. Rzeczywisty tranzyt skupi się na istniejących
                                                    drogach, bo nie będzie miał szczególnego powodu, żeby się wpychać z
                                                    autostrad do centrum. Parę kilometrów nie zrobi takiej różnicy, żeby
                                                    się bawić w manewrowanie. I proszę pamiętać, że dla ciężarówek nawet
                                                    opłaty nie zrobią różnicy.
                                                    Więc "tranzyt" to ewentualnie mieszkańcy Zabrza czy podobnej okolicy,
                                                    którym wygodniej będzie pojechać DTŚ na zachód, niż wyskakiwać na
                                                    inną drogę - ale ile to będzie samochodów w porównaniu do tych
                                                    tysięcy, które i tak jeżdżą do Gliwic?

> a w samym mieście pragniemy rozwijania transportu ekologicznego -
                                                    szynowego, głównie tramwajów.

W tym zakresie się akurat zgadzamy:) bo jedno drugiemu nie szkodzi.
                                                  • Gość: mobil Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 16:55
                                                    To nie jest mit, bo raport przewiduje wzrost ruchu samochodów o 64% w 2025r w
                                                    stosunku do 2008. Nie wynika on z przyrostu liczby gliwickich pojazdów, bo jakim
                                                    cudem, skoro populacja z roku na ro maleje. Ten planowany przyrost to właśnie
                                                    obce samochody, tranzyt przez miasto i klienci hipermarketów.
                                                  • bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 24.05.10, 20:08

> To nie jest mit, bo raport przewiduje wzrost ruchu samochodów o 64% w 2025r w
                                                    stosunku do 2008. Nie wynika on z przyrostu liczby gliwickich pojazdów, bo jakim
                                                    cudem, skoro populacja z roku na ro maleje.

Jak do tej pory mam wrażenie że trendy: zmiany liczby pojazdów i zmiany liczby
                                                    ludności, znacząco się rozmijają, nie tylko w Gliwicach i nie tylko na Śląsku.

> Ten planowany przyrost to właśnie
                                                    > obce samochody, tranzyt przez miasto i klienci hipermarketów.

I sądzisz, że z tych trzech kategorii, dwie się nie pojawią bez DTŚ? Bo jak
                                                    widzę tranzyt przestaje być największym zmartwieniem, zwłaszcza wobec faktu że
                                                    ma drogi omijające.
                                                  • Gość: mobil Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 22:49
                                                    bartoszcze napisał:

> Gość portalu: mobil napisał(a):
                                                    >
                                                    > > To nie jest mit, bo raport przewiduje wzrost ruchu samochodów o 64% w 2025r w
                                                    > stosunku do 2008. Nie wynika on z przyrostu liczby gliwickich pojazdów, bo jakim
                                                    > cudem, skoro populacja z roku na ro maleje.
                                                    >
                                                    > Jak do tej pory mam wrażenie że trendy: zmiany liczby pojazdów i zmiany liczby
                                                    > ludności, znacząco się rozmijają, nie tylko w Gliwicach i nie tylko na Śląsku.

Gdyby to były tylko trendy, to możnaby przymknąć oko, ale takie fałszerstwa są
                                                    niedopuszcalne, bo wywołują realne szkodliwe społecznie i bardzo kosztowne
                                                    skutki, nabijając kiesy wpływowym cwaniakom.

> > Ten planowany przyrost to właśnie
                                                    > > obce samochody, tranzyt przez miasto i klienci hipermarketów.
                                                    >
                                                    > I sądzisz, że z tych trzech kategorii, dwie się nie pojawią bez DTŚ? Bo jak
                                                    > widzę tranzyt przestaje być największym zmartwieniem, zwłaszcza wobec faktu że
                                                    > ma drogi omijające.

DTŚ to głównie tranzyt i codzienny najazd kikudziesięciu tysięcy niemieszkańców
                                                    - zewnętrznych klientów do wstrzymanej dziś inwestycji Focusa i ledwo żywego
                                                    obecnie Forum. A właśnie o te obiekty dba Frankiewicz bardziej niż o nasze miasto.

• bartoszcze Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 24.05.10, 13:04

> Mozesz się dalej błaźnić coraz głupszymi i bardziej kłamliwymi
                                                    > argumentami

Miałeś dobre rokowania, ale widzę nawrót.

> choć wszyscy wiedzą ,że DTŚ przez sam środek centrum
                                                    > (między rynkiem a dworcem) planowana jest juz tylko w Gliwicach.

Bo poza Gliwicami na odcinku zachodnim etap planowania wszyscy mają
                                                    dawno za sobą.

> W Katowicach przy DTŚ przede wszystkim setki mieszkań wyburzono.

Tysiące, a może dziesiątki tysięcy.
                                                    A wyburzani dostawali w zamian inne lokale, więc cóż to za argument?

> Być może w pozostawionych w pobliżu Gwiazdach , "niebieskich
                                                    > blokach" czy Superjednostce ktoś wykupił mieszkanie. Musieli to być
                                                    > osobnicy o twojej inteligencji, bo w tych mieszkaniach można się
                                                    > było uwłaszczyc za symboliczna złotówkę. Najlepiej wykup grunt i
                                                    > wybuduj dom przy DTŚ. Przynajmniej nikt nie będzie miał tak
                                                    głupiego
                                                    > sąsiada.

Cóż, w Dębowych Tarasach bym nie kupił, bo nie przepadam za widokiem
                                                    na centrum handlowe i średnicówkę. Ale szły ślicznie i w zabójczych
                                                    cenach. Ale jeśli Twój pielęgniarz mówi Ci, że tam się sprzedaje za
                                                    symboliczną złotówkę, to dobra rada: nic mu nie sprzedawaj.

> Co ty duzo gadac . Jeśli uważasz,że dla unikniecia spalin Gliwice
                                                    > potrzebują rozwiązań innych niż miasta większe , mniejsze i o
                                                    > podobnej wielkości, to znaczy ,że to właśnie ty cierpisz na
                                                    > rozdwojenie jaźni.

To znaczy, że Ty nie potrafisz czytać albo masz kolejny atak. Jak
                                                    wyzdrowiejesz, przeczytaj jeszcze raz, albo poproś kogoś, kto potrafi
                                                    czytać ze zrozumieniem. I zapytaj kogoś posiadającego prawo jazdy,
                                                    czy samochód poruszający się po mieście 20 km/h emituje spaliny.
                                                    Możesz też odwiedzić Gliwice i zobaczyć, że samochody już tam jeżdżą
                                                    (tylko żebyś szoku nie doznał na widok ich ilości).
                                                  • Gość: tomek Re: Odpowiedź dla mobila IP: *.siec2000.pl 24.05.10, 20:22
                                                    Gość portalu: mobil napisał :
                                                    " Czytam was ciągle :)
                                                    Cieszy mnie, że Tomek podziela mój punkt widzenia.
                                                    Planowana DTŚ w Gliwicach ma przeciąć miasto na pół, gorzej nawet
                                                    niż w Katowicach. Inne miasta konurbacji DTŚ łaskawiej traktuje i z
                                                    daleka omija ich centra.
                                                    Nie dość, że Gliwice są już otoczone generatorami spalin i
                                                    szkodliwych substancji jakimi są autostrady A1 i A4, DK88, to
                                                    jeszcze chce się miasto dobić wprowadzając dodatkową autostradę na
                                                    przestrzał. Czy po to likwidowano huty, koksownie i inne smrodliwe
                                                    zakłady w mieście, by teraz otruć mieszkańców spalinami?
                                                    Z Gliwic już uczyniono zagłębie spalin lokalizując na granicy miasta
                                                    węzeł autostrad. Okrzyknięto to jako sukces władz :) To jest chore!
                                                    Czy z innych miast na Śląsku nie da się do tych autostrad łatwo i
                                                    szybko dojechać? Oczywiście, że tak. Bezproblemowo. Jednak od
                                                    szkodliwych skutków oddziaływania tych generatorów spalin, pyłów i
                                                    hałasu dzieli je wystarczający dystans."

Witam i oczywiście podzielam, choć pełna zgodność pogladów czasami
                                                    bywa nudna. No ale niestety, w dyskusji z p Bartoszcze, który musi
                                                    mieć ostatnie zdanie, coraz trudniej o mądre odpowiedzi na jego
                                                    coraz głupsze i bardziej pokrętne argumenty.
                                                    Taki prosty i szczery niepokój najbardziej zainteresowanej osoby, z
                                                    centrum Gliwic, to jednak zaraz wnosi lepszą jakość. A uparte,jałowe
                                                    rezonowanie głupka udającego mędrka zawsze predzej czy później
                                                    zdradzi jakiś fałsz.Np w takim zdaniu:
                                                    "Cóż, w Dębowych Tarasach bym nie kupił, bo nie przepadam za
                                                    widokiem na centrum handlowe i średnicówkę".
                                                    Aż dziw bierze jak długo na temat średnicówki może się spierać dwóch
                                                    gości, którzy nie lubią widoku średnicówki. Może tylko jeden z nich
                                                    jest szczery? A może p. Bartoszcze nie lubi tylko tego co widać, a
                                                    uwielbia to co słychac i czuć ze średnicówki?
                                                    Mieszkaniec Katowic wie, a mieszkaniec Gliwic może sprawdzić i na
                                                    mapie i w terenie, ze najbliższe mieszkania "Dębowych tarasów" sa
                                                    jakieś min 600m na pn od średnicówki i że są od niej oddzielone
                                                    centrum handlowym, zadrzewieniami i dodatkowo betonowym ogrodzeniem.
                                                    Jakieś 500m na zachód od tego eleganckiego osiedla jest WPKiW czyli
                                                    jeden z największych miejskich parków w Europie.
                                                    To jakiej strefy oddzielającej od DTŚ potrzebuje p.Bartoszcze żeby
                                                    przestał grymasić i raczył zamieszkać? Zadowoli go 1.5km? Z jego
                                                    wpisu wynika,że mieszka gdzieś w Podlesiu albo wręcz w lesie, jakieś
                                                    10km od najbliższej autostrady. I stamtąd by chętnie kierował
                                                    wyburzeniem miast pod autostrady, jak wojną z wilczego szańca.
                                                    Mieszkancy "Dębowych Tarasów" przynajmniej powinni widzieć co biorą
                                                    A co mają powiedzieć te dziesiątki tysiecy z Gwiazd,
                                                    Uniwersyteckiej, Superjednostki,HPRowca, Niebieskich bloków i wielu
                                                    innych,którzy maja do DTŚ kilkadziesiąt metrów. Zwłaszcza jesli w
                                                    dobrej wierze wykupili mieszkania 10 lat przed jej budową.
                                                    To rzeczywiście lepiej mają ci wysiedleni. Jak pisze Bartoszcze:
                                                    "Tysiące, a może dziesiątki tysięcy. A wyburzani dostawali w zamian
                                                    inne lokale, więc cóż to za argument?"
                                                    No właśnie. Po co dopasowywać drogi do dziesiatków tysiecy
                                                    mieszkanców ,jak można pod autostradę zburzyć miasto, a dla nich
                                                    zbudowac je gdzie indziej.
                                                    Wg logiki Bartoszcze średnicówka jest potrzebna wszędzie bo wszedzie
                                                    można cyt:"zobaczyć, że samochody już tam jeżdżą"
                                                    No, ale nie obniżajmy już poziomu logiką i ekonomią p.Bartoszcze, bo
                                                    temat jest poważny.
                                                    Wy, mieszkańcy Gliwic musicie sami przewidzieć efekty DTŚ przez
                                                    centrum. To nie tylko wyburzenia kamienic i przecięcie ładnego,
                                                    historycznego centrum. To jest też ten pas o szerokości może ok 2x
                                                    1,5 =3km, na którym wartość mieszkań spadnie, bo nawet "obrońcy" DTŚ
                                                    okażą się równie wybredni jak pan B.
                                                    Ja jestem z Katowic,i mogłoby mnie to nie ruszać, ale dobrze życzę
                                                    wszystkim miastom i mieszkancom G.Sląska a jeśli nie da się
                                                    zadowolic wszystkich to trzeba zadowolic większość. Dlatego boli
                                                    mnie taki twój wpis:
                                                    "I tak naprawdę to jest sukces tych innych miast śląskich, że to
                                                    właśnie mieszkańcom Gliwic się pogorszyło :(
                                                    A nam się próbuje wmówić, że zostaliśmy tymi inwestycjami
                                                    uszczęśliwieni. Wielu do dziś w to wierzy.Dopiero gdy zaczną
                                                    chorować i umierać w skutek zatrucia spalinami i zapylenia, to się
                                                    zbudzą "
                                                    Ja zadnej porażki Gliwic nie potraktuję jako sukces Katowic.Jeśli
                                                    fatalnie oceniam lokalizację DTŚ czy A4 w Katowicach albo DTŚ czy
                                                    estakadę przez rynek w Chorzowie, to nie znaczy, że chcę ,żeby
                                                    Gliwicom też "krowa zdechła".Wolę ,żeby w aglomeracji zostało
                                                    przynajmniej jedno normalne, proporcjonalne miasto. Ale to nie
                                                    zależy od anonimowych internautów z Katowic, ani ich chocby
                                                    najlepszych argumentów. Rozsądni, uczciwi i odważni ludzie z Gliwic
                                                    muszą o to walczyć z otwartą przyłbicą i głową domagając sie
                                                    przestrzegania należnych im praw i uczciwych procedur postępowania.
                                                    I mieszkańcy muszą się domagać jednoznacznych deklaracji od
                                                    wszystkich zaangażowanych. Doświadczenie poucza,że często decyzje
                                                    bardzo szkodliwe dla większości, a korzystne dla "nielicznych ale
                                                    ślicznych" decydentów rodzą się po partyzancku i są wspierane
                                                    fałszywą pseudoekologiczną argumentacją. Jakiś gajowy i paru
                                                    prominentów z willi pod lasem przekupią podstawionych rzekomych
                                                    przeciwników i pod pretekstem ochrony pływaka żółtobrzeżka przesuną
                                                    autostradę jaknajdalej od siebie i dziesiątki tysięcy ludzi chorują
                                                    i umierają własnie jak piszesz od spalin, zapylenia, hałasu i
                                                    stresu.A ewidentnie szkodliwe rozwiązanie jest nieodwracalne, choć
                                                    choruje tylko na chorobę sierocą, bo nikt się do niego nie przyznaje.
                                                  • Gość: mobil Re: Odpowiedź dla mobila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 21:55
                                                    > Dlatego boli mnie taki twój wpis:
                                                    > "I tak naprawdę to jest sukces tych innych miast śląskich, że to
                                                    > właśnie mieszkańcom Gliwic się pogorszyło :(

Nie chciałem nikogo urazić, lecz tylko dobitniej podkreślić absurd samochwalnych
                                                    pień gliwickich magistrackich z obersturmbanfurherem na czele, jakie to
                                                    gliwiczanom wspaniałości uczynili tym sprowadzeniem dwu autostrad na rogatkach.

Sam bardzo współczuje katowicznom, że im ich wodzowie również miasto kaleczą.
                                                    Kiedyś rozmawiałem z młodym mieszkańcem Katowic, który bardzo krytykował DTŚ i
                                                    pytał co teraz powinni zrobić, żeby zmniejszyć jej uciążliwość.
                                                    Trudno byłoby to teraz naprawić, ale jest to problem inżynierski, a więc możliwy.
                                                    Poprawić sytuację mogłaby tylko odpowiednio poprowadzona obwodnica
                                                    wyprowadzająca tranzyt poza śródmieście i przetworzenie katowickiego docinka DTŚ
                                                    w ulicę lokalną, krzyżującą się z innymi miejskimi ulicami.

Pozdrawiam
                                                    mobil
                                                  • Gość: tomek Re: Odpowiedź dla mobila IP: *.siec2000.pl 24.05.10, 23:25
                                                    To oczywiste że w Katowicach byłoby dużo lepiej gdyby A4 biegła
                                                    lasem przy granicy z Tychami, DTŚ koło Elekrociepłowni na granicy z
                                                    Siemianowicami,ich połaczenie wzdłuż granicy z Sosnowcem a
                                                    Rozdzieńskiego, Górnośląska i Kochłowicka byłyby normalnymi alejami
                                                    z ruchem miejskim i tramwajami, z normalnymi równoległymi pierzejami
                                                    budynków , w których ludzie chca mieszkać. Dlaczego tak się nie
                                                    stało to z grubsza naświetla mój poprzedni wpis. Powrót do obwodnicy
                                                    nie jest już chyba możliwy, bo moglibyśmy dostać obwodnicę z kilkoma
                                                    średnicówkami. Conajwyżej dałoby się bez trudu puścić linię
                                                    tramwajową od ronda wzdłuz DTŚ na Rozdzieńskiego nasypem po
                                                    torowisku z kopalni, do Centrum Handlowego na Dąbrówce . Ale przy
                                                    Uszoku nawet o tym nie ma co marzyć, choć to jego wieloletnie
                                                    obietnice.
                                                    Katowice zdecydowanie sterują w stronę miasta z niezamieszkanym
                                                    centrum. Ludność przenosi się poza obszar ograniczony przez A4,
                                                    DTŚ , DK86 i ul Bocheńskiego głownie do zazielenionych dzielnic
                                                    południowych, a na pn w okolice parku WPKiW. Nawet akademiki mamy w
                                                    lesie. Młodzież, która lubi życie miejskie, wogóle wyjeżdża z
                                                    miasta. Inni muszą ten stan polubić. W odróżnieniu od Gliwic,
                                                    Katowice jako stolica wojwództwa, mają większą możliwość wypełnić to
                                                    centrum różnymi funkcjami administracyjnymi, biznesowymi czy
                                                    kulturalnymi. Ale to też idzie jak krew z nosa. Wygląda na to ,ze
                                                    realizowane będą w najstarszym centrum raczej kolejne wielkie
                                                    hipermarkety, tunel drogowy pod rynkiem, liczne wyburzenia starych
                                                    kamienic nad Rawą i w innych miejscach itp przedsięwziecia, które
                                                    najpierw stopniowo wyludnią obszar od torów do Rawy, a potem nawet
                                                    resztę centrum na rzecz przedmieść o bezwartościowej architekturze.
                                                    Gliwicom stanowczo odradzam naśladownictwo tych wzorów, bo pomijając
                                                    ruinę najlepszej architektury, nie będą nawet miały funkcji do
                                                    wypełnienia niezamieszkałego centrum. A DTŚ to milowy krok w stronę
                                                    jego wyludnienia.
                                                  • Gość: mobil Re: Odpowiedź dla mobila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 07:59
                                                    Niestety. Tak samo to widzę.

Czyli jedyna nadzieja w odsunięciu od władzy w Katowicach w Gliwicach obecnych
                                                    kacyków i przy tym nieuków i zastąpienie ich kimś oświeconym.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: tomek Gliwice mają jeszcze szansę IP: *.siec2000.pl 26.05.10, 01:22
                                                    "Czyli jedyna nadzieja w odsunięciu od władzy w Katowicach w
                                                    Gliwicach obecnych kacyków i przy tym nieuków i zastąpienie ich kimś
                                                    oświeconym".
                                                    To prawda, ale trzeba pamiętać ,że oświeceni też mają swoje interesy
                                                    i też nie lubią się przemęczać. A nawet oświeconym, łatwiej jest
                                                    załatwić nieuciążliwe sąsiedztwo sobie niż dziesiatkom tysięcy
                                                    ludzi.Dlatego, od każdego kandydata trzeba domagać się przed
                                                    wyborami jednoznacznych deklaracji. A potem trzymać za słowo i
                                                    sprawdzać czy nie kombinuje jakichś krętactw. Niewiele są warte
                                                    deklaracje gościa, który raz sam się przyznaje,że nie pasowałby mu
                                                    widok średnicówki z okien "Dębowych tarasów" , a potem mu pasuje do
                                                    riposty stwierdzenie ,że w odległości 200m uciążliwości nie
                                                    doznawał, tylko przypadkowo musiał się wyprowadzić. Możesz to sam
                                                    ocenić.
                                                    Ja mogę ci powiedzieć, że od budynku przy ul Karpackiej w
                                                    Katowicach, DTŚ biegnie prostopadle w odległości ok 600-700m i to
                                                    jeszcze poniżej skarpy na głębokości prawie 20m. Po drodze jest
                                                    kilka rzedów bloków i pawilonów prostopadłych i równoległych do DTŚ,
                                                    5 równoległych uliczek osiedlowych i dojazdowych, zadrzewiony teren
                                                    przedszkola trzy rzędy domków jednorodzinnych z zadrzewiniami dwa
                                                    rzedy warsztatów i ta skarpa zadrzewiona od góry do dołu. I jak
                                                    otworzę okno ( w scianie prostopadłej do DTŚ!) to słyszę
                                                    ciągły,jednostajny szum z tej DTŚ. Latem cichy, a zimą całkiem
                                                    głośny, bo najlepiej tłumią liście drzew. Tak że śmiało mozna
                                                    określić zasięg samej tylko uciążliwości akustycznej na minimum 2
                                                    kilometry licząc obie strony i szerokośc samej DTŚ.Gadanie o
                                                    mniejszej emisji spalin i hałasu wskutek płynności ruchu na DTŚ
                                                    można śmiało włozyć między bajki. Jeśli średnicówka jest przelotowa
                                                    i bezkolizyjna, to własnie ta płynność przyciągnie coraz większy
                                                    ruch tranzytowy z obwodnic. Prędkości ok 120km/h i większe
                                                    powodują "wicher w baku".Hałas rośnie proporcjonalnie do prędkości,
                                                    a maleje zaledwie w logarytmie odległości.
                                                    Z dwóch powodów Gliwice mają jeszcze szansę tej DTŚ przez centrum
                                                    uniknąć:
                                                    1.)Możliwości samoorganizacji ludzi i przeciwdziałania szkodliwym
                                                    pomysłom są jednak trochę większe niż w czasach, kiedy autostradami
                                                    rujnowano centrum Katowic.
                                                    2.)Gliwice ciągle jeszcze maja proporcje normalnego miasta , gdzie w
                                                    gęstej zabudowie centrum mieszka większy odsetek ludności niż w
                                                    odległych peryferiach.
                                                    Oprócz mozliwości Gliwiczanie mają jeszcze OBOWIĄZEK bronić dla
                                                    Śląska i dla siebie, miasta o pięknej architekturze i
                                                    proporcjonalnej urbanistyce.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: mobil Re: Gliwice mają jeszcze szansę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 14:45
                                                    Tak dokjładnie właśnie to widzę.
                                                    Pozdrawiam z nadzieją, że Frankiewicz nie zdąży już wiele zła zrobić nim go ktoś
                                                    nowy i oświecony zastąpi na urzędzie. Trochę pewnie napsuje, ale drogi nie
                                                    zbuduje w tym kształcie.
                                                  • bartoszcze Re: Odpowiedź dla mobila 25.05.10, 10:10

> Aż dziw bierze jak długo na temat średnicówki może się spierać
                                                    > dwóch gości, którzy nie lubią widoku średnicówki.

To właśnie Wasz przypadek.

> Może tylko jeden z nich jest szczery?

Uzgodnijcie to między sobą.

> Mieszkaniec Katowic wie, a mieszkaniec Gliwic może sprawdzić i na
                                                    > mapie i w terenie, ze najbliższe mieszkania "Dębowych tarasów" sa
                                                    > jakieś min 600m na pn od średnicówki i że są od niej oddzielone
                                                    > centrum handlowym, zadrzewieniami i dodatkowo betonowym
                                                    ogrodzeniem.

Mieszkaniec Katowic wie, że 60% tej przestrzeni zajmuje fascynujący
                                                    asfaltowy parking.
                                                    Jak również wie, że Osiedle Tysiąclecia znajduje się znacznie bliżej
                                                    DK79, przed powstaniem DTŚ głównej drogi wylotowej z Katowic w
                                                    kierunku zachodnim.

> Jakieś 500m na zachód od tego eleganckiego osiedla jest WPKiW czyli
                                                    > jeden z największych miejskich parków w Europie.
                                                    > To jakiej strefy oddzielającej od DTŚ potrzebuje p.Bartoszcze żeby
                                                    > przestał grymasić i raczył zamieszkać?

Mieszkał 200 m od DTS i był zadowolony, wyprowadził się z zyupełnie
                                                    innych przyczyn.

> A co mają powiedzieć te dziesiątki tysiecy z Gwiazd,
                                                    > Uniwersyteckiej, Superjednostki,HPRowca, Niebieskich bloków i wielu
                                                    > innych,którzy maja do DTŚ kilkadziesiąt metrów. Zwłaszcza jesli w
                                                    > dobrej wierze wykupili mieszkania 10 lat przed jej budową.

Większość jest zadowolona ze wzrostu wartości mieszkań i łatwości
                                                    dojazdu. Z wyjątkiem tych, któzy za złotówkę sprzedali mieszkania
                                                    swoim mądrym doradcom.

> Wg logiki Bartoszcze średnicówka jest potrzebna wszędzie

A który z Was tę bzdurę wymyślił? A, wiem, pytanie retoryczne.
    • Gość: zabrzanin Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 13:31
      oj gliwiczanie najpierw płakali jak likwidowali im tramwaje, a teraz sami
      skazują się na paraliż w godzinach szczytu.
      • st-ach Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 16.05.10, 15:10
        Gość portalu: zabrzanin napisał(a):

> oj gliwiczanie najpierw płakali jak likwidowali im tramwaje, a teraz sami
        > skazują się na paraliż w godzinach szczytu.

że co?

a jaki to ma związek logiczny pseudozabrzanie?
    • Gość: qwerty Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 17:54
      Nie chcą to nie, podpiąć DTS do A1 i niech Gliwice dusza się w korkach.
      • st-ach Re: Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończe 16.05.10, 15:14
        Gość portalu: qwerty napisał(a):

> Nie chcą to nie, podpiąć DTS do A1 i niech Gliwice dusza się w korkach.

no i o to chodzi o nic więcej.

A1, A4 i DK88 są (będą bo A1 jeszcze nie ma)dla Gliwic naturalną obwodnicą. wtedy nikt bez celu i na skróty nie będzie wjeżdżał do naszego miasta, bo i po co miałby to robić, i problem rozwiąże się niejako sam be szkodliwych działań ZF.
    • Gość: sadas Banda kretynów.... IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 14.05.10, 22:09
      Co tu powiedzieć? To nie wymaga komentarza...
      • zatorzan Re: Banda kretynów.... 16.05.10, 15:17
        Gość portalu: sadas napisał(a):

> Co tu powiedzieć? To nie wymaga komentarza...

rozumiem że masz na myśli magistrackich z Gliwic i żarłocznych krwiopijców z zarządu DTŚ i GDDKiA.
    • Gość: Bandzior Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.10, 08:20
      Extra, niech zablokują, kaskę chętnie wykorzystamy w Warszawie,
      pozdra :P
    • Gość: GLIWICZANIN z CENT Grupa gliwiczan może pogrzebać plany dokończeni... IP: *.eimperium.pl 15.05.10, 13:28
      W zupełności P O P I E R A M !!! zablokowanie tej bezsensownej inwestycji (w tej wersji) "DTŚ przez CENTRUM GLIWIC" która zamiast spowodować oczyszczenie powietrza, zmniejszenie hałasu i innych szkodliwych czynników związanych z obecnym makabrycznym natężeniem ruchu drogowego w sercu miasta poprzez całkowite jego wyprowadzenie z śródmieścia nasili go a tym samym proporcjonalnie zwiększy trujące i szkodliwe czynniki oddziałujące bezpośrednio na mieszkańców dzielnicy ŚRÓDMIEŚCIE i zabytkową część jej zabudowy. Ale mało to obchodzi forsujących tą inwestycję urzędników z UM-Gliwice (lubiących "uszczęśliwiać" GLIWICZAN na siłę - z pozycji posiadanej władzy) gdy mieszka się pod lasem i po pracy przebywa oddycha się kryształowym powietrzem przez pozostałe 16-cie godzin. O tym jak władze miasta zainteresowane są tym aby GLIWICZANIE oddychali czystym powietrzem jest likwidacja lini tramwajowych i zastąpienie ich kursującymi autobusami z których rur wydechowych uwalniana jest prawie cała Tablica Mendelejewa a ich nośnikami nie jest powietrze z "pod lasu" a trucizny takie jak tlenek węgla i azotu.
      • zatorzan stokrotne dzięki za wsparcie przeciw głupocie 16.05.10, 15:23
        O tym jak władze miasta zainteresowane są tym aby GLIWICZANIE oddy
        > chali czystym powietrzem jest likwidacja lini tramwajowych i zastąpienie ich ku
        > rsującymi autobusami z których rur wydechowych uwalniana jest prawie cała Tabli
        > ca Mendelejewa a ich nośnikami nie jest powietrze z "pod lasu" a trucizny takie
        > jak tlenek węgla i azotu.

jeśli jest taka partia przeciw głupocie i taniej demagogii, to ja się do niej pierwszy zapisuję, choć zdaję sobie z tego sprawę, że będzie to partia bardzo elitarna.
    • sss9 NIE dla DTŚ w Śródmieściu 15.05.10, 14:13
      fajnie brzmi to zaniepokojenie dobrą znajomością tematu wśród
      przeciwników przebiegu DTŚ w wariancie 1. najlepiej byłoby, gdyby jak
      dotąd, nikt o nic nie pytał, niczego nie dociekał, a korporacje
      urzędasów i przedsiębiorców robiłyby co i jak chciały.
      i dopiero po jakimś czasie zaczęłyby się narzekania, że jednak
      takiego prezentu nikt nie chciał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka