Dodaj do ulubionych

Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han...

IP: *.chello.pl 02.10.10, 21:28
Mnie jednak najbardziej rozbawia nie tyle co tłumaczenia nieudacznika Bojaruna, ale fakt że codziennie rano u tych handlarzy kupują strażnicy miejscy! Parę razy widziałem jak dostawali nawet za darmo jabłka, pomidory czy pomarańcze. Więc jak to wszystko ma działać skoro Ci co powinni ich przeganiać sami tam kupują. Po prostu jest to żenujące. Jak to całe miasto.

Ciekawe jak zamkną plac Szewczyka to gdzie oni wszyscy się przeniosą? Na rynek czy na Stawową? Wówczas będzie jeszcze większy syf niż jest teraz :(
Obserwuj wątek
    • Gość: swoboda_t Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 21:28
      Trudno się oprzeć wrażeniu, że gdyby Katowice były dobrze zarządzane, to problem byłby już rozwiązany. Nie trzeba się przecież silić na oryginalność. Nikt nie każe prezydentowi wyważać otwartych drzwi. Wystarczy zajrzeć na internetową stronę Gdańska i po prostu szybko zrobić to samo. Trzeba tylko trochę odwagi i zdecydowania.

To niestety nie takie proste, jak się p. Jedleckiemu wydaje. Władze Kato są jakie są, ale problem występuje w całej Polsce i np.w Gdańsku handlarze po prostu przenieśli się w mniej eksponowane miejsca, a władze miasta musiały się uciekać do takich kuriozalnych rozwiązań jak codziennie "mycie chodników", które miało na celu uprzykrzenie życia handlarzom. Fakt, że dobre i to. Zresztą w Kato byla kiedyś wielka akcja przeciw handlarzom i nazajutrz wrócili. Problem można definitywnie rozwiązać w Warszawie na Wiejskiej.
      • astaz4 Brud i smród, aż wstyd.A gdzie są sprzataczki? 03.10.10, 08:57
        Gość portalu: swoboda_t napisał(a):

> Trudno się oprzeć wrażeniu, że gdyby Katowice były dobrze zarządzane, to pro
        > blem byłby już rozwiązany. Nie trzeba się przecież silić na oryginalność. Nikt
        > nie każe prezydentowi wyważać otwartych drzwi. Wystarczy zajrzeć na internetową
        > stronę Gdańska i po prostu szybko zrobić to samo. Trzeba tylko trochę odwagi i
        > zdecydowania.

>
        > To niestety nie takie proste, jak się p. Jedleckiemu wydaje. Władze Kato są jak
        > ie są, ale problem występuje w całej Polsce i np.w Gdańsku handlarze po prostu
        > przenieśli się w mniej eksponowane miejsca, a władze miasta musiały się uciekać
        > do takich kuriozalnych rozwiązań jak codziennie "mycie chodników", które miało
        > na celu uprzykrzenie życia handlarzom. Fakt, że dobre i to. Zresztą w Kato byl
        > a kiedyś wielka akcja przeciw handlarzom i nazajutrz wrócili. Problem można def
        > initywnie rozwiązać w Warszawie na Wiejskiej.

Największy problem to jest z tymi co tu piszą.
        Handel jest tam gdzie jest potrzebny,gdzie są klienci.
        Gdyby nikt nie kupował to by ich nie było i to jest jedyna racja stanu!!!!!!!!!!!!
        W miastach na zachodzie rynek to przede wszystkim handel.
        W Krakowie Rynek to handel i usługi.Ludzie nawet z zachodu to docenili i walą samolotami dzień i noc.
        W Katowicach ma być tylko węgiel i huty i spać po 22,00.
        Czy Ślązacy to już tak na zawsze głupia nacja.
        Dzikie stoiska to sygnał dla Prezydenta czego ludziom potrzeba.To jak te miejsca wyglądają, to sprawa administracji która nie potrafi zapanować na czystością?
        • felinecaline Re: Brud i smród, aż wstyd.A gdzie są sprzataczk 03.10.10, 11:27
          To ja, byla Katowiczanka, obecnie od cwierc wieku na "zachodzie" odpowiem Ci tak:
          Rynek na zachodzie to nie tylko handel, to cala masa roznego autoramentu knajpek, sklepikow, jakies instytucje kulturalne - u mnie np teatr, biura podrozy, informacja turystyczna.
          Poza okresem przedswiatecznym nie ma jakichkolwiek straganow, bywaja rozni adepci "sztuki ulicznej - teatrzyki marionetek, malujacy na asfalcie (nie ma w miescie ani 1 m2 samoblokujacej kostki betonowej), bywa karuzela, rozni muzykanci.
          Natomiast handel straganowy kwitnie, co dzien na glownym placu jakiejs dzielnicy rozstawiaja sie przyjezdni handlarze majacy wykupione miejsca na caly rok i handluja sobie najlegalniej i najspokojniej w swiecie, w warunkach nie uragajacych higienie ani godnosci tak sprzedajacego jak i kupujacego.
          Tak jest we wszystkich miastach i miasteczkach w tym kraju i nikogo to nie dziwi, ulice nie tona w odpadkach, nie trzeba sie slizgac na kapuscianych lisciach, nie smierdzi zgnilizna, bo handlarze maja obowiazek sprzedawania wylacznie ze standardowych, odpowiednio wyposazonych straganow.
          Targ konczy sie przewaznie o 13.00i natychmiast wkraczaja odpowiednie sluzby miejskie, ktore zbieraja pozostalosci, myja placyk i w kilkanascie minut pozniej pelni on znowu funkcje czy to parkingu czy to wielofunkcyjnego "rynku" jak opisany powyzej.

• Gość: Europejczyk A legalne targowisko pod Zenitem wygląda lepiej? IP: *.chello.pl 03.10.10, 14:17
        Bo ja nie widzę żadnej różnicy. Polakom nie przeszkadza dziadostwo, brud,smród,brzydota i bylejakość. Jest im wszystko jedno.
    • Gość: ttt Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... IP: *.chr26.1000lecie.pl 02.10.10, 21:30
      Skoro władzom miasta nie przeszkadza jak najbardziej legalne targowisko z badziewiem przy ulicy Mickiewicza, gdzie stragany lada dzień wejdą na przystanki autobusowe, to czemu ma im przeszkadzać handel przy estakadzie?
    • Gość: ???? To jest Uszokoland IP: 109.76.135.* 02.10.10, 21:35
      Wszedzie sie da, tylko w Katowicach sie nie da! To jest właśnie polityka Uszoka! A Bojarun oczywiscie wszystkim mydli oczy!
    • Gość: Katowiczanin Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 21:43
      Panie Jedlecki!
      To od wczoraj oni tam handlują?
      A to zbliżają się wybory, więc trzeba Uszokowi dowalić? Przecież media to czwarta, sorry - pierwsza władza ...
      • Gość: Doktor Re: Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla h IP: *.150.137.198.internetia.net.pl 03.10.10, 01:48
        Niestety pan Jedlecki daje kolejny dowód na to, jak obiektywnym dziennikarzem jest. To, że w Katowicach nie zawsze jest jak byśmy chcieli nie jest niczym innym czy gorszym niż w pozostałych miastach Śląska czy nawet całej Polski. To czy pójdziecie głosować na Uszoka, Szczerbowskiego czy innych Godlewskich nie ma znaczenia. Zobaczcie tylko co Gazeta Wyborcza robi z wolną Polską. Niestety obecnie wolność słowa odnosi się tylko do tego kto więcej zapłaci i kto bardziej jest w układzie. Życzę koszmarów nocnych panu redaktorowi za brak obiektywizmu i marny warsztat dziennikarski. Wierzę, że kiedyś za to zapłaci w dowolnej formie. Wg pana redaktora Katowice nie mają dobrego zarządzającego ... zatem jakim zarządzającym jest szef i pewien "wybitny" redaktor katowickiej GW dający sobą tak sterować?
        • Gość: Hann-a Do Doktora IP: *.centertel.pl 03.10.10, 06:08
          oczywiście wszyscy sie mylą Katowice mają świetnego prezydenta.Lepszego nie można sobie wymarzyć.Powinniśmy zamówić msze św. żeby miłościwie nam panujący oszuk dalej rządził Katowicami i prowadził miasto do rozkwitu.
          • Gość: Europejczyk Re: Do Doktora IP: *.chello.pl 03.10.10, 14:28
            Czytam Twoje komentarze i zastanawiam się od czego Ty jesteś doktorem. Bo na pewno nie od umiejętności obserwacji w wyciągania właściwych wniosków. Owszem cała Polska wygląda marnie i Katowice nie są wyjątkiem. Popatrz jednak na to co do tej pory zrobił katowicki magistrat bo na to miał wpływ i za to odpowiada. Praktycznie wszystko jest na beznadziejnym poziomie, bez gustu i polotu.Degraduje i szpeci to miasto na długie lata. Popatrz też na to czego do tej pory nie zrobił, chociaż mógł i powinien. A potem jeśli potrafisz wyciągnij właściwe wnioski.
            • gofrrr Re: Do Doktora 03.10.10, 15:09
              Władza jest marna, ale żebyśmy tak czasem nie wpadli z deszczu pod rynnę i nie wybrali kogoś podobnego do prezydenta Gliwic. A gazeta jest tak obiektywna, jak sądy w Korei Północnej i to najmłodsze dzieci wiedzą.
        • Gość: Marta Re: Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla h IP: *.opera-mini.net 03.10.10, 12:19
          Doktor jest chory czy głupi? I ziemia musi takich zakutych rycerzy nosić
        • Gość: Michał Re: Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla h IP: *.chello.pl 03.10.10, 12:44
          Doktor pociska takie farmazony pod każdym tekstem, który uderza w dobre imię ojca jego Piotra U. Żeby się uwiarygodnić, pierdzieli o wolności słowa, które w jego rozumieniu może istnieć, pod warunkiem, że nie szkodzi Piotrusiowi. Rozumiem go, jako psychiatra dba o kondycję swego klienta:-)
    • Gość: OBSERWATOR Wstydzę się za moje miasto. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.10, 21:45

Jestem rodowitym katowiczaninem,tak się złożyło,że nie mieszkańcem,i jak mi
      czas pozwala odwiedzam groby rodzicieli,a że czasu mało to i wizyt nie wiele-
      ale to pozwala człowiekowi z dystansu czasu oceniać zmiany. Po roku
      nieobecności odwiedziłem ponownie w ubiegłym tygodniu mój heimat-w tym
      Katowice.Panie Prezydencie KATOWIC, wstydzę się swego miasta!!!Nie takie ono
      było przed II-wojną!!! Na Boga "posprzątaj" Pan to miasto. Stanąłem na
      parkingu przed hotelem Katowice i co zobaczyłem to napiszę. Płyty chodnikowe
      do samego rynku, to chyba jeszcze pozostałość po budowniczym Katowic
      -Winklerze(gdzieś lata 1880-1900?)-po którym ślad w Katowicach zaginął, a
      które już ząb czasu dobrze pogryzł ,a trochę uszkodziły gąsienice ruskich
      tankietek(1945r.) Ten stan idealny dla rozwoju wszelkich traw(tak traw), które
      tu i ówdzie znalazły sobie trochę przestrzeni życiowej,wśród popękanych płyt,
      i rosną w najlepsze. A już wspaniale rozwijają się i wysoko rosną wzdłuż całej
      długości torowiska głównej promenady od rynku do spodka,i nie przeszkadzają im
      pędzące różnokolorowe(co który to inny kolor)tramwaje oblepione różnorodnymi
      reklamami,jak wozy cyrkowe? Docieram wśród walających się tu i ówdzie śmieci
      do rynku! I co zobaczyłem to szok.Przed wejściem do teatru, stoi budka!!! z
      piwem a obok ogródek piwny(wejścia do teatru całkowicie nie zastawili-trochę
      miejsca zostawili)!!! Przechodzę przez torowiska, które też jeszcze chyba za
      Winklera były układane i wpadam na targowisko !!!- w Centrum
      Miasta!!!,owoców,warzyw, kwiatów itd -obok Zenitu.Podziwiam wspaniałą
      architekturę vis a vis budynku typu Lipsk-wczesne NRD? ZENITH perła polskiej
      komunistycznej architektury przypomina lata prosperity?, więc już nie
      krytykuję-brak już sił i słów. Ale pomaszerowałem traktem ulicy Staromiejskiej
      wybrukowanej kostką ,jaką się brukuje biedne obejścia gospodarskie na wsiach
      na Podlasiu.Nie wytrzymałem, wróciłem licząc że zobaczę coś lepszego. Przed
      GWARKIEM i 3-go Maja to samo,popękane płyty z lat 1880- 1900. Idę deptakiem
      ul. Stawowej wyłożonym tą samą obskurną betonową kostką. Dochodzę do ul.
      Mickiewicza i radość,odmłodniałem o kilkadziesiąt lat-taki sam "szaber platz",
      jaki tu odwiedzałem w 1945 r. -tylko towary z innego szabru! Co zobaczyłem
      zwaliło mnie z nóg. Panie Prezydencie Miasta Katowic-Czy Wy Boga w sercu nie
      macie? tak miasto zaniedbać. Nie wspomnę o starym dworcu,przejściach
      podziemnych itd.itp.itd. Jak Wyście mogli tu spraszać gości z Europy na
      konferencję, nie wstyd Wam? jak Wy tu chcecie turystów sprowadzać i to z
      NIEMIEC,oni pamiętają inne Katowice? Jak Pan tu chce biznes porządny ściągnąć?
      Czy Wy nie podróżujecie po EUROPIE? Wstydzę się za moje miasto. PS:I tu nie ma
      żadnych tłumaczeń!Obowiązujące ustawy o samorządach upoważniają Was do
      ustanawiania lokalnych przepisów,które umożliwiłyby Wam utrzymywanie porządku.

• gofrrr Re: Wstydzę się za moje miasto. 03.10.10, 15:17
        Projekt remontu alei Korfantego był 2 lata temu szeroko na łamach gazety opisywany. W tej chwili sławetny remont rynku też to zakłada (wystarczy trochę częściej zaglądać), ale nie można się nie zgodzić, że opieszałość władz w tym temacie woła o pomstę do nieba.
    • Gość: mieszkanka Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... IP: *.chello.pl 02.10.10, 21:47
      No i bardzo dobrze, że Piotr Uszok dba o małych przedsiębiorców w mieście. Ja po pracy często kupię marchewkę czy ogórek,a ostatnio i perfuma dla córy. W douglasie na przeciw ten sam kosztował 3 razy tyle. Potem autobusem na moją Kostuchnę i nie muszę potem mężowi zawracać gitary, żeby mnie do supermarketa podwiózł.
    • Gość: monika Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... IP: *.chello.pl 02.10.10, 21:48
      Jak sobie po raz kolejny wybierzemy na prezydenta miasta tego sołtysa z Kostuchny, to będziemy mieli taki opłakany stan dalej. Już w kruchtach i po kościołach moherowe babcie bombardowane są informacjami, jakim to sołtys dobrym gospodarzem jest i będzie.
      Trzeba iść do wyborów i głosować rozumnie. To wszystko. Każdy będzie lepszy, niż ten wypalony, konserwatywny, strachliwy i zatęchły we własnym urzędzie, starzejący się facet.
      Urodziłam się w Katowicach i marzę o takim prezydencie, jakiego ma Poznań, Gdańsk, czy Kraków. Na widok sołtysa zbiera mnie na mdłości.
      • Gość: xxx Re: Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla h IP: *.sti.net.pl 03.10.10, 01:22
        Ja tam głosuję na Uszoka, żaden inny kandydat nie zagwarantuje mi niezmienności katowic, a co do uszoka to można mieć pewność.
    • Gość: zamyslony Re: Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla h IP: *.chello.pl 02.10.10, 21:54
      Polac to wszystko nafta (handlarzy i ich stoiska) i podpalic. Powtarzac do skutku. Dwa, trzy razy i problem rozwiazany.
      • astaz4 Re: Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla h 03.10.10, 09:02
        Gość portalu: zamyslony napisał(a):

> Polac to wszystko nafta (handlarzy i ich stoiska) i podpalic. Powtarzac do skut
        > ku. Dwa, trzy razy i problem rozwiazany.

Aleś ty SS-mańska świnia.Ciebie podpalić i na Madagaskar
    • gotrak Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... 02.10.10, 22:04
      Mentalność włodarzy jest mentalnością odpustowych straganiarzy. Wystarczy tylko posłuchać jak formułują swe myśli - co i jak mówią; wystarczy popatrzeć na ich zachowanie - co wyraża; uważnie przyjrzeć się decyzjom, wyborom i preferencjom tych ludzi. Oni nie pragną niczego uszlachetniać za to uparcie będą sprzyjać takim społecznym standardom, jakie sami uważają za słuszne.
      Nie oczekujcie od nich kreatywności, to właśnie na jej braku zbudowali swój elektorat.
    • Gość: TB Idiotyzm w nazwie! IP: *.3s.pl 02.10.10, 22:14
      Co za debil powiela ponownie nazwę "magistrat" ? Jak okiem sięgnąć jast napisane "Urząd Miasta"
    • Gość: egon Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... IP: 81.15.191.* 02.10.10, 22:34
      Jaka wies takie targowicho. Mnie to nie dziwi.
      • Gość: kojko Re: Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla h IP: *.chello.pl 02.10.10, 22:54
        Jaka wieś ,taki sołtys.
    • Gość: antybazar Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... IP: *.14.vie.surfer.at 02.10.10, 22:51
      i to miasto ma aspiracje na Europejska Stolice Kultury. wstyd i jeszcze raz wstyd. to prowincjonalna wioska zabita deskami.jak mozna w takim miescie zyc?wszedzie brud i smrud. wlasnie dzisiaj wrocilem z tych Katowic.i ten ochydny dworzec. panowie wladajacy tym smietnikiem zapraszam do WIEDNIA,TU MOZECIE SIE WIELE NAUCZYC..
    • Gość: swój do Obserwatora IP: 188.33.29.* 02.10.10, 23:07
      Siedzieć w cudzym dobrobycie, płacić tam podatki i krytykować wszystko to czego się kiedyś wyrzekło- oto obraz pożal się Boże Polonii. A tak nawiasem mówiąc tekst jest stary i już raz był opublikowany. Może my tu nie mamy takiego ordnungu jak "u Was" ale czytać umiemy!
    • kato28 Wariat???? 02.10.10, 23:58
      "Waldemar Bojarun, rzecznik katowickiego magistratu, mówi, że winę za taki stan rzeczy ponoszą wprowadzone latem tego roku zmiany w kodeksie wykroczeń."

Czy ten facet z księżyca się urwał??? Przecież ten syf na Pl. Szewczyka, 3-go Maja i Stawowej panuje od lat!!! Wykręcaniem się TEGOROCZNĄ zmiana przepisów jest obliczone chyba na amnezję czytających.
    • Gość: iśka redaktor do szkoły IP: *.chello.pl 03.10.10, 06:47
      Red. Jedlecki ma problemy z językiem ojczystym. Co to za "sprzęt AGD"?!! Niech sobie rozwinie skrót i zobaczy bezmiar swej niewiedzy. Radosna twórczość niedouczonych wieszczy prasowych woła o pomstę do nieba, ale też pokazuje faktyczny stan rzeczywistości naszej smutnej.
      • Gość: Hann-a Re: redaktor do szkoły IP: *.centertel.pl 03.10.10, 07:15
        Ma Ci wymienić czajniki,żelazka itp. a takie sa tam sprzedawane.
        Nie czepiaj się Jedleckiego. Bo tu akuratnie nie masz za co.
        • Gość: iśka Re: redaktor do szkoły IP: *.chello.pl 03.10.10, 09:44
          Nie zrozumiałaś (-eś). W zestawie "sprzęt AGD" słowo "sprzęt" jest zbędne. To jest pleonazm, czyli tzw. masło maślane. Pozdro
          • Gość: ipeusz Re: redaktor do szkoły IP: *.piekary.net 03.10.10, 14:50
            Masakra! Będzie krótko, bo szkoda mojej energii i czasu na rozpisywanie.

"Sprzęt AGD" nie jest pleonazmem. "Sprzęt" to zbiór różnych urządzen (artykułów).

Pleonazmem jest natomiast "ARTYKUŁY AGD". Gdyż jak już błyskotliwie zostało to zauważone - skrót AGD zawiera już słowo "artykuł"

Masakra!
            • Gość: iśka Re: redaktor do szkoły IP: *.chello.pl 03.10.10, 19:12
              No to rozwiń skrót i przeczytaj całość. Będzie: "Sprzęt artykuły gospodarstwa domowego". To niby nie jest pleonazm?! No i oszczędzaj energię w dalszym ciągu...
              • Gość: ipi Re: redaktor do szkoły IP: *.piekary.net 05.10.10, 00:20
                טמבל
    • Gość: kk Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.10, 07:55
      to wolny rynek zdecydował, ze tam jest targ, niewidzialna ręka rynku, dworzec jest targiem i plac przed dworcem też.
    • pandzik rzygać mi sie chcesłuchając Bajruna 03.10.10, 08:15

Od tego ratusz zatrudnia pracowników, prawników it aby znaleźć paragraf na tych śmieciarzy.

Tylko w tej zapadłej dziurze jest z tym problem.

śmieciowe miasto. PFUJ.
    • dewes Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... 03.10.10, 09:08
      A ja myślałem, że to takie celowe działanie. Już na wstępie ostrzec przyjezdnych :> A tak poważnie to Centrum Katowic wygląda jak cyrk. Ostatnio bywam tam z przymusu co miesiąc i po mojej wyrażonej uwadze, że czuję się jak w cyrku, na ulicy pojawiła się katarynka. Mein Gott...
      • cirano Re: Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla h 03.10.10, 09:24
        I poco ta haja? Porównajcie Katowice z innymi miastami Polski, wielkiej różnicy nie ma, wszędzie bajzel i narzekanie na rządzących. A kramiki z centrum trzeba, jasne, wygonić. Od tego mają szaberplac na Żołynrzu
    • Gość: Lalunia i Ryl Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... IP: 212.59.228.* 03.10.10, 09:28
      Przedsiębiorcy handlowi, kooperatywa ku...ka oraz narkomani i zboczeńcy przeniosą się na Młyńską a swoje budy oraz wiadra do szczania i seks parawany przytulą do ścian magistratu; zaradniejsi bedą handlwoać w holu wejściowym i na parterze .
      A ci z Mickiewicza otoczą budynek teatru na rondzie tramwajowym tzw. Rynku*********************************
      Ciekawe jak zamkną plac Szewczyka to gdzie oni wszyscy się przeniosą? Na rynek czy na Stawową? Wówczas będzie jeszcze większy syf niż jest teraz :(
      • Gość: Śląsk (ale Dolny) Re: Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla h IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.10.10, 09:53
        pracowałem prze kilkanaście miesięcy w Katowicach. smutne, że czas ten potwierdził niestety stereotypy o Kato, jako tzw. czarnej dziurze. gdyby jeszcze tlił się tam tylko kaganek lub górnicza lampka - być może fantazyjne kształty ubarwiłyby to miejsce. nastaje jednak (nawet tam) od czasu do czasu dzionek i oczom naszym ukazuje się dokładnie to, o czym pisze autor - brud, smród i ubóstwo. z tym kojarzą mi się Katowice i jest to skojarzenia smutne. mając ogromy szacunek do mieszkających tam ludzi, proszę Was - zmieńcie to miasto, aby nie było tylko śmierdzącym, brudnym przystankiem, który można ominąć (autostrada) lub trzeba nawiedzić (PKP) wstydząc się za to, co się widzi.
    • flet2 Popis wazeliny 03.10.10, 09:34
      Redaktorze Jedlecki! Z każdego pańskiego artykułu bije wielka tęsknota za prezydentem miasta z Platformy Obywatelskiej. Czy pan tak lubi, czy musi?
      • Gość: zalamek Re: Popis wazeliny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.10, 10:33
        Brud i smród nazywa pan wazeliną. Ciekawe, ale ja ani za platformą ani za pisem ani za Uszokiem a syf kojarzy mi się wyłącznie z syfem. Koniec z rządami Człowieka Odtąd-Dotąd. Takich ludzi z myśleniem z PRL czas wymienić na kogoś kto przestanie ośmieszać dalej to miasto. Rzygać się chce po wyjściu z dworca na brudne, behatonowe, oplute, obsrane, zarzygane ulice. Czy ten Uszok i jego ekipa w domu też tak mają? W końcu nazywa się gospodarzem to widocznie tak musi mieć w domu, skoro w miejscu którym gospodarzy nie raczy sprzątać i ścigać brudasów.
      • Gość: kot Re: Popis wazeliny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.10, 11:07
        jakby na to nie patrzec kazdy inny bedzie lepszy od obecnego. moze ludzie w koncu zmadrzeja
      • Gość: Dino Re: Popis wazeliny IP: *.chello.pl 03.10.10, 12:23
        Po przeczytaniu Twojego komentarza pomyślałem, że powinieneś podpisywać się jako 'fiut' a nie 'flet2'. Życzę pieniędzy i zdrowia, na rozum za późno.
      • Gość: m Re: Popis wazeliny IP: *.ett.net.pl 03.10.10, 13:12
        a tobie Uszok się podoba?
        • Gość: Dino Re: Popis wazeliny IP: *.chello.pl 03.10.10, 13:43
          Nie mieszkam w Katowicach. A co do prezydenta miasta uważam, że uczciwiej jest oceniać ludzi po czynach a nie poprzez przynależność partyjną. W każdej partii znajdziesz ludzi godnych szacunku oraz innych, mniej godnych. Zatem rozpoczynanie opinii o człowieku od jego przynależności jest działaniem celowym i głupim. Ciasny rozum - ciasne poglądy.
          Pozdrawiam
    • Gość: arcadio1313 Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... IP: 84.203.115.* 03.10.10, 09:38
      gdyby nie komunistyczny spodek ta wiocha juz dawno by zniknela z mapy Polski !
      • Gość: grzes Re: arcadia lat 13 marsz do szkoly IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.10, 09:54
        bo tam twoje miejsce maloacie, gdyby nie ta wiocha to dalej bys boso do lasu po opal chodzil, nie wiem czy ciebie bociam przyniosl lub w kapuscie znalezli mysle ze to drugie bo z logika to u ciebie kiepsko
    • Gość: ziom Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... IP: 94.254.157.* 03.10.10, 10:35
      To prawda - Katowice byly i sa najbrzydszym miastem regionu !!! I najbardziej zaniedbanym a to wielka szkoda bo to przeciez centrum regionu. Ani dobrych wlodarzy ani przyzwoitego "mecenasa" miasta jak chocby p. Czarnecki we Wroclawiu. Ale zascianek zawsze bedzie zasciankiem. To juz Zabrze lepiej wyglada ze nie wspomne o Gliwicach !!!
    • mottomo Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... 03.10.10, 11:45
      Jeżeli jest się Prezydentem miasta, z woli wyborców, jeżeli sprawuje się wysokie, decyzyjne ale i odpowiedzialne stanowisko w Urzędzie Miejskim, to nie wystarczy przestrzegać określonych reguł postępowania administracyjnego, pilnować określonego porządku czy ładu prawnego i później uprawiać już tylko strategię polityczną. To nie na tym polega samorządność. Samorządność z jednej strony polega na reprezentowaniu, a z drugiej na stymulowaniu rozwoju Panie Prezydencie Uszok. Aby skutecznie reprezentować trzeba być w stałym dialogu ze społeczeństwem i reprezentantami poszczególnych jego grup. Nie wystarczy jedynie lobbować za swą strategią z uprzywilejowaną grupą pochlebców. Tu trzeba jeszcze umieć przewidywać konsekwencje swoich czynów; trzeba mieć dobrą wolę i chętnie rozmawiać z ludźmi; trzeba konsultować, poszukiwać najlepszych i skutecznych rozwiązań dla wielu problemów; trzeba na bieżąco diagnozować i poddawać korekcie każdą decyzję. Współczesna demokracja wcale nie polega na sprzyjaniu większości, jak się panu Prezydentowi zdaje. Demokracja to żmudny proces budowania wielopoziomowych porozumień i związków, to inicjowanie nowych rzeczy, umiejętne przekonywanie(także siebie - poprzez edukację) o ich słuszności, wspieranie rozwoju, wreszcie zwracanie takiej samej uwagi na potrzeby licznych mniejszości jak i szerszego ogółu. Prezydencie Uszok, nie da się dłużej ukrywać, że nie radzi Pan sobie z potrzebami, oraz co szczególnie ważne - aspiracjami obywateli. Nie da się również dłużej ukrywać, że nie potrafi Pan skutecznie przewidywać konsekwencji swoich decyzji. Trudno też nie zauważać, że uprawiana polityka nie ma wiele wspólnego z pluralizmem światopoglądowym. I wreszcie trudno zaprzeczyć temu, że w ciągu 12 lat sprawowania urzędu zrobił Pan zbyt mało. Widać natomiast to, że zdegradował Pan centrum miasta kosztem jednej galerii handlowej, która z braku przeciwwagi w postaci rzeczywistego centrum(na które nie miał Pan pomysłu - ponieważ nie znajdował Pan czasu na spotkania z ludźmi i twórczymi środowiskami), zaczęła je teraz imitować. Nie umiał Pan, we właściwym po temu czasie, przewidzieć co spowodują określone rozwiązania komunikacyjne w centrum miasta, nawet nie potrafił Pan dobrze wykorzystać tego, że były one inwestycjami centralnymi i można było w trakcie ich przeprowadzania zadbać o bardziej korzystne dla miasta rozwiązania. Takich dużych spraw są dziesiątki, drobniejsze idą już w setki. Niespodziewanie próbuje Pan nadrobić stracony czas na wielu polach. Niestety, nie da się go dogonić, nawet wydatkując coraz większe pieniądze, jeżeli wcześniej nie interesował się Pan wystarczająco wnikliwie wieloma dyscyplinami społecznego życia. Zarządzał Pan Katowicami jak przedsiębiorstwem, w takim rozumieniu sprawowania władzy osiągnął Pan pewien sukces i pozyskał wiarygodność wśród tych, którzy uznali, że to jedynie słuszna perspektywa dla Katowic. Niestety, miasto nie jest przedsiębiorstwem, a demokracja nie ma nic wspólnego z cyklem produkcyjnym, którego zasadami kieruje się Pani Prezydentowa Siejna. Nawet teraz nie rozumie Pan prostej i oczywistej zależności - że właśnie z powodu istnienia licznych dzikich targowisk, wciąż niemożliwe jest zbudowanie nowoczesnego i reprezentacyjnego (administracyjno-kulturalnego oraz rekreacyjno-handlowego) centrum miasta, którego mieszkańcy nie będą się wstydzić, a przyjezdni unikać. Nie wspomnę, że utrudniają pieszą komunikację, przeczą rozwojowi oraz dobremu wizerunkowi Katowic.
    • barej Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla han... 03.10.10, 11:48
      Zwiedziłem "kilka" miast w naszym kraju ale tak brzydkiego grodu nigdzie nie widziałem. Nie ma tam CENTRUM ale jest brud. A dworzec PKP i jego okolice tam jest dopiero ślicznie! Nie polecam.
      • Gość: Januszek Miasto Ogrodów IP: *.chello.pl 03.10.10, 12:03
        Przecież Katowice to ponoć 'miasto ogrodów' więc pozwólmy ogrodnikom sprzedawać swoje plony w centrum
      • Gość: Max Re: Brud i smród, aż wstyd. Katowice to raj dla h IP: *.chello.pl 03.10.10, 12:18
        Zapraszam do Będzina to zmienisz zdanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka