Dodaj do ulubionych

K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o...

16.11.10, 12:49
Rewelacyjny felieton. Nic dodać, nic ująć.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gliwiczanin K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: *.riseup.net 16.11.10, 12:52
      Jak nigdy zgadzam sie z Kutzem! Jesli chcemy by w naszym skostnialym wojewodztwie cos zmienilo sie na lepsze trzeba glosowac na swoich tj. ludzi naprawde zwiazanych z regionem, majacych konkretna wizja dla Slaska. Patrzac na to jak kampanie prowadza i kogo wystawiaja partie centralne w tych wyborach dochodze do wniosku, ze jedynym ugrupowaniem na ktore warto oddac glos z nadzieja na zmiany jest RAŚ, nowoczesne stowarzyszenie mlodych ludzi, do tego niezalezne od partyjnych bonzow z Warszawy.
      • Gość: pedro Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 15:42
        brawo! popierom wiyncyj takich w Glywicach!
        • Gość: sztajger Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.11.10, 10:01
          Mysla, ze w Bytomiu tyz bydom welowali na swoich, a niy na goroli z Warszawy albo
          ze Sosnowca.
    • Gość: gosc K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: *.chello.pl 16.11.10, 12:57
      poradzymy :)
    • Gość: working_class K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: *.fwpl.fwc.com 16.11.10, 13:12
      Kutz to ma niezłą Zagłębiofobie ; ) Teraz bredzi o jakims pokoleniu zwolenników PIS w Sosnowcu ; ) Porównajmy wynik wyborczy PIS w Sosnowcu i w Katowicach.
    • Gość: Hanys-ka K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.10, 13:40
      ja też zagłosuję na RAŚ tym bardziej że startuje w okręgu Szopienic /Burowca i Dąbrówki Małej prezes Stowarzyszenia na rzecz powstania Muzeum hut Cynku - wiem co zrobił wiem kim jest wiem że zależy mu na ratowaniu zabytków postindustrialnych bo absolutnie jest tej idei oddany cieszę się że właśnie z ramienia RAŚ - bo dla mnie najważniejsze jest miejsce najbliższe gdzie od lat mieszkam -i ludzie którzy już pokazali że coś zrobili a nie tylko obiecują W te ogólnopolskie partie już nie wierzę.
      Nie podam nazwiska startującego bo zarzucicie mi agitację :-)
    • Gość: Konrad K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.10, 13:44
      Ten cały "Raś " to tylko opakowanie maskujące truciznę. Mam na myśli nasilenie propagandy tak zwanych „małych ojczyzn”. Żeruje ona na naszym naturalnym sentymencie do miejsca swego urodzenia i dzieciństwa, gdzie nawet ziemia wydaje się cieplejsza, niż w obcych stronach. Dlaczego jednak propaganda tak zwanych „małych ojczyzn” nasila się akurat teraz, kiedy po ratyfikacji i wejściu w życie traktatu lizbońskiego nasza duża Ojczyzna traci niepodległość? Czy przypadkiem nie po to spryciarze podsuwają nam pod nos tak zwane „małe ojczyzny”, byśmy, zapatrzywszy się na nie, zapomnieli o tej dużej? Warto o tym wszystkim pomyśleć sobie w dniu w którym będzemy głosować.
    • Gość: trzeźwy Świetny artykuł IP: 217.97.163.* 16.11.10, 13:44
      Wystarczy spojrzeć na niemal wszystkie rozwinięte kraje na świecie, by zobaczyć, że jednie decentralizacja i regionalizacja ma gospodarczą i społeczną racje bytu.
      RAŚ to w gruncie rzeczy nowoczesne, proeuropejskie ugrupowanie, które w żaden sposób nie szkodzi Polsce i Polakom.
      • jacgg Re: Świetny artykuł 16.11.10, 23:41
        "Trzeźwy"...:))))))) Dobre!!! :)))
        • Gość: kola toś się popisał merytorycznym komentarzem IP: 217.97.163.* 17.11.10, 09:15
          • jacggg Re: toś się popisał merytorycznym komentarzem 17.11.10, 12:56
            Krótko - ŹLE. Dłużej - ŹLE. Wy byście postarali się szybko zamknąć usta krytykom, gdybyście tylko zdołali dorwać się do władzy. Tylko prawdziwa cnota krytyki się nie boi!...
            • Gość: kilogilo Re: toś się popisał merytorycznym komentarzem IP: 217.97.163.* 17.11.10, 15:58
              Dlaczego tak paranoicznie się boisz tego Śląska i Ślązaków? Opowiadanie, że decentralizacja i zdrowo pojęty regionalizm szkodzą Polsce jest absurdem. Wystarczy rozejrzeć się wokół zamiast trząść ze strachu.
              • jacgg Re: toś się popisał merytorycznym komentarzem 17.11.10, 17:51
                Musiałbym bać się samego siebie i własnego otoczenia! RAŚ-istów też się nie boję, natomiast nikt nie będzie m.in. mnie RAŚ-istowskiej gęby dorabiał medialnymi sztuczkami!!!

Piękne to hasła: ZDROWO pojęty regionalizm..., decentralizacja... To niewiele ma wspólnego z RAŚ - hałaśliwą, nacjonalistyczną i separatystyczną partyjką - ze względu na swoje tycie rozmiary udającą stowarzyszenie od już DWUDZIESTU lat (pisałem już o tej mistyfikacji pod kątem prawnym - jako obchodzeniu prawa, nie chce mi się tego powtarzać, ani szukać starego postu - niewykluczone, że chyłkiem skasowanego przez jakiegoś RAŚ-istowskiego kreta w katowickiej Gazecie), szkodzące wizerunkowi Górnego Śląska, brak poparcia społecznego kompensujące sobie polityką stadionową i machaniem żółtymi papierami...
                • Gość: tojo Re: toś się popisał merytorycznym komentarzem IP: *.chello.pl 17.11.10, 22:23
                  *plonk*
                • settembrini Re: toś się popisał merytorycznym komentarzem 18.11.10, 10:08
                  Jesteś zabawny :) nacjonalistyczna i separatystyczna? Puknij się w głowę. No chyba, że na poparcie swoich pomówień masz jakiegoś sąsiada albo kolegę kolegi, bo to faktycznie mocny argument. Ja mam sąsiada sympatyzującego z pewnym prezesem największej opozycyjnej partii parlamentarnej. Ten sąsiad się nie myje i nienawidzi murzynów, ekstrapolowanie tych właściwości na pewną partię jest więc uzasadnione?
                  Miej świadomość, że wypisując bzdury o RAŚ, piszesz również o mnie, więc zastanów się dwa razy.
      • erka-4 Re: Świetny artykuł 18.11.10, 07:53
        Tak wszędzie są zdecentralizowane władze regionalne zarządzane z centrali mamy to samo w Polsce tylko pod nazwą :województwo,przecież jest gospodarczo prawie niezależne od centrali tylko jeżeli tego chce i potrafi a to do tego już są potrzebni w odpowiedni odpowiedzialny sposób wybrani przez nas nasi przedstawiciele,lecz przedstawiciele są tacy jak my a jacy jesteśmy my to wyrażnie widać po naszych przedstawicielach wybieranych do władzy i nie miejmy do nikogo pretensji,jedynie do samych siebie,aktywność w myśleniu zwłaszcza przy wyborach jest nader wskazana.Właśnie problem związany z RAŚ winien pobudzić do aktywnego myślenia.
    • adam81w K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... 16.11.10, 13:51
      Ludzie dbają o swoje. Polska to też ich. RAŚ szkodzi Polsce, chce odciągać Polaków od polskości na Śląsku i promuje szkodliwą antypolską wizję Śląska a więc nie wiem jak można na nich głosować. Jej szef mówi, że nie identyfikuje się z polskością. I on później śmie twierdzić, że nie szkodzi Polsce, że owca cała czy takie tam bzdury (jest to też obraza nazywać Polskę owcą). Na takiego kogoś jakikolwiek Polak miałby oddać głos? Ta partia poza tym nie przekroczy progu. Głos na nich to głos zmarnowany. Głosujcie na partie, które mają rzeczywisty wpływ na sprawy.
      • Gość: jo Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.10, 14:03
        co proponujesz? PO - właśnie odwyższają podatki
        PIS? dziękujkę za przedstawienie z krzyżem
        SLD ? Tylko nie komuchy - ci już byli damy tym i tamtym wszystko będzie za darmo
        Śląsk jest Śląski RAŚ jest lokalny (jak może szkodzić Polsce?) i na pewno RAŚ nie jest antyśląski i w tym nadzieja - ten głos nie będzie zmarnowany - tym bardziej że spis powszechny pokazał że ludzie identyfikują się ze swoją małą ojczyzną.
        • Gość: Józef Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 09:00
          Tylko RAŚ.
      • Gość: Mamusia Adasia Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.netcologne.de 16.11.10, 14:08
        Adasiu, idz sobie razem z kolegami-kibolami pohajluj na marszu "niepodległości", ale nie pchaj sie do świata, którego nigdy nie zrozumiesz.

MaMa
      • Gość: Jo Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 15:12
        Dobrze Adasiu będziemy głosować na antypolski PIS, który kłóci Polaków, na antypolską PO, która che sprzedać ten kraj wiadomo komu (z P. Spyrą na czele) lub na skompromitowane SLD tego chcesz?
        Głosując na RAŚ głosujesz za lepszą zdecentralizowaną, bogatszą i silniejszą Polską. A to, że pan Spyra straci stołek i posadkę mnie nic nie obchodzi (bo tylko o to mu chodzi w całej nagonce na RAŚ)
      • Gość: SA Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.chello.pl 16.11.10, 15:16
        Bzdury piszesz. RAŚ chce decentralizacji państwa, co może wyjść tylko na dobre. I w dodatku mylisz się, w tym roku RAŚ osiągnie próg wyborczy.
        • 86644ll Kłamstwa 16.11.10, 22:13
          RAŚ chce euroregionu śląskiego w Europie regionów, a nie decentralizacji państwa. RAŚ to śląscy nacjonaliści wrogo nastawieni do Polski
          • arnold7 Re: Kłamstwa 16.11.10, 22:20
            86644ll napisał:

> RAŚ chce euroregionu śląskiego w Europie regionów, a nie decentralizacji państw
            > a. RAŚ to śląscy nacjonaliści wrogo nastawieni do Polski

Nie pij tyle.
            • erka-4 Re: Kłamstwa 18.11.10, 13:07
              Nie wiem czy Twój adwersarz pije czy nie ale skoro żyje to coś pić musi ja natomiast wiem,że nie piję (alkoholu)w nadmiarze,jedynie tak przy świątecznej okazji a świętuję rzadko więc piję mało i przeważnie jestem trzeżwy teraz też więc co piszę to wiem co piszę a napiszę w ten sposób,konkretnie i z prośbą o szczerą odpowiedż:czy gdyby powstała sprzyjająca okoliczność i nastąpiłaby możliwość na drodze demokratycznego referedum wypowiedzenie się w sprawie całkowitego uniezależnienia się Śląska od Polski i jego odłączenia się,byłbyś za czy przeciw ?
              Nikogo też nie posądzam o wrogość bo niekoniecznie trzeba być czyimś wrogiem aby nie chcieć z nim mieć nic wspólnego,poprostu można go nie lubieć,być mu obojętnym a nawet go nienawidzieć ale niekoniecznie być wrogiem.
          • Gość: RR Ślask jest euroregionem :D IP: 109.197.184.* 16.11.10, 23:58
            Czyli twoje argumenty są bezsensu ;p
      • Gość: pedro Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 15:41
        pie... pierdoly poganio w twoich postach. Dowiedz sie cos wiecej o historii Slaska bo jak widac nic zes sie niy nauczyl uodkond zes sie tukej przykludzil.

Realny wplyw na wladze. Co to znaczy w ogole?? Szkoda komentowac takich jak ty bo z gupim niy wygrosz.
      • Gość: eme Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 21:42
        cyt.
        Głosujcie na partie, które mają rzeczywisty wpływ na sprawy.

Jaki wpływ??? Z decyzji sekretarza partii ?? Nam nie potrzeba decyzji politycznych.RAŚ jest ruchem oddolnym typowo społecznym, slaskim a nie partyjnym. Nie chcesz nie głosuj, chcesz to oddaj głos na swoją Partię.

cyt.
        RAŚ szkodzi Polsce, chce odciągać Pola ków od polskości na Śląsku i promuje szkodliwą antypolską wizję Śląska a więc nie wiem jak można na nich głosować.

Zbyt wiele nie wiesz, nawet o sobie.Nikt cie o glos nie prosi.

• Gość: OPO Kutz znów posuwa POlszewickie głupoty ! IP: 212.160.172.* 16.11.10, 13:51
      Facet nie ma pojęcia o tym co dzieje się w POlsce, a co dopiero na Slonsku :)
      • Gość: RR Re: Kutz znów posuwa POlszewickie głupoty ! IP: 109.197.184.* 16.11.10, 23:10
        Czytałeś artykuł? Przecież Kutz wyraźnie jedzie po PO, jak po każdej partii ogólnopolskiej. I bardzo dobrze: to wybory regionalne, więc należy głosować na ludzi, którym zależy na tym regionie. W aktualnej chwili sytuacją Śląska interesują się tylko ludzie z RAŚ (patrz na ich idee, niezmienne od lat). Reszta tylko czeka na powołanie do Warszawy.
    • panikawa2 K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... 16.11.10, 13:52
      Ocknijcie się z letargu i zadbajcie w wyborach o swoje! - święta prawda!

--------------------------------------------------------------------------------------------
      Kawy i herbaty z całego świata
      Blog o kawie i herbacie

• Gość: fan K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: *.munitus.3s.pl 16.11.10, 13:59
      Kaziu, jesteś dupowaty piernik (starość może być piękna, a Ty to olewasz), prosza: nie fandzol, bo tłuczesz jak porąbany (jak zwykle) !!!
    • Gość: RAŚ K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.10, 14:08
      Super wogóle jak można głosować w wyborach samorządowych na partie ogólnopolskie?Tylko RAŚ innej opcji nie ma.
    • Gość: PORADZYMY Uwaga na podróbki! IP: *.uk2net.com 16.11.10, 14:26
      www.youtube.com/watch?v=XHw2j18CkAA
      Ostatnimi czasy partie warszawskie, widzac rosnace poparcie dla Autonomistów same przychylnie zaczely sie wypowiadac o ppomysle przywrocenia autonomii, jednak jest to tylko kielbasa wyborcza ktora po glosowaniu odejdzie w zapomnienie... Dlatego glosujmy na oryginal, a nie warszawo-centryczne kopie, glosujmy na Ruch Autonomii Slaska!
    • aborygen11 K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... 16.11.10, 14:28
      Niektórzy tu piszą o Polsce, polskości, partiach ogólnopolskich. Zdaje się że najbliższe wybory dotyczą właśnie spraw lokalnych, spraw "małych ojczyzn" . I to właśnie w tych wyborach jest miejsce dla ugrupowań regionalnych, takich jak RAŚ. To są właśnie te wybory w których warto głosować na tych którzy są zainteresowani sprawami lokalnymi; gminy, miasta, województwa. Właśnie w tych wyborach "ogólnopolskość" partii jest minusem. Przykład Katowic; PIS popiera Uszoka. Co to właściwie znaczy, dlaczego popiera właśnie jego? PO wystawiło w ostatniej chwili p. Godlewskiego (bo kogoś wystawić trzeba było), który siedział z Uszokiem "drzwi w drzwi" w UM, i nagle z dnia na dzień znalazł się w opozycji do niego. Czy to jest poważne?
      Wolę oddać głos na ugrupowanie które o sprawach Śląska mówi konsekwentnie od lat, a nie na takich którzy o Śląsku przypominają sobie na miesiąc przed wyborami. A miesiąc po wyborach już tylko wsłuchują się w głos "centrali" z Warszawy.
      I te "szczere" hasła: "Myśleć Śląsk" (PO), "Siła i Honor - Lepszy Śląsk" (PIS), "Śląsk jest najważniejszy" (SLD)
    • Gość: OBSERWATOR Wyborcom do przemyślenia...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.10, 14:31
      Obserwując to co się dzieje w upartyjnianiu władzy w Państwie, w tym w regionach(włączając gospodarkę), powoli zbliżamy się do punktu,iż społeczeństwo,przynajmniej w niektórych regionach, powie partiom NIE. W szczególności mogą się tego spodziewać w regionie Śląska, w którym jest "otwartych" wiele spraw "PRYNCYPIALNYCH",o których partie nie chcą słyszeć, bo maja "słupki" w oczach! i to zarówno PO i PIS nie wspominając o SLD i PSL!!!. Dalej oszukiwać się nie da-SPOŁECZEŃSTWO winno powiedzieć -DOSYĆ PARTYJNIACTWA W SAMORZĄDACH!!! Chcemy Społeczeństwa Obywatelskiego!!!PRZYWRÓCENIA RZECZYPOSPOLITEJ!!! Trzeba wrócić do,RZECZYPOSPOLITEJ,tj.społeczeństwa obywatelskiego z pełną samorządnością władz lokalnych. To jest klucz do sukcesu. Siła tkwi w społeczeństwie a nie gabinetach w Warszawie i w partiach politycznych.Kompromitują się i tak już wystarczająco(i to dotyczy wszystkich partii),w tej walce o władzę i synekury. Gro spraw winny być rozstrzygnięta przez społeczność lokalną!!! Wyborcy winni to rozstrzygnąć, głosując na swoich, bezpartyjnych kandydatów!!! "Platforma Obywatelska", która w pogoni za władzą zapomniała, że jest OBYWATELSKĄ!!! O tych z PIS nie wspominamy, bo im bliżej do tych zza Odry z 1933roku(Jeden Naród, Jedna Partia, Jeden Wódz)

PS:Wyborco pamiętaj...!!! "Los demokracji zależy od wiary społeczeństwa,że pozostało miejsce pozwalające wspólnie kształtować ambitną przyszłość"
      Wyborcy winni to rozstrzygnąć, głosując na swoich, bezpartyjnych kandydatów!!!
      • Gość: Hann-a Re: Wyborcom do przemyślenia...? IP: 178.56.18.* 16.11.10, 15:16
        W Katowicach nie ma bezpartyjnych kandydatów.
    • Gość: scan K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: 87.204.56.* 16.11.10, 14:40
      RAŚ w zasadzie już ma mój głos. Z tej prostej przyczyny, że partie ogólnopolskich celebrytów i salonowców są niezdolne do podejmowania jakichkolwiek decyzji. Np. PO. PO nie jest gorsza od innych, ale tak jak pozostałe jest niewolnikiem słupków i sondarzy - nigdy nic nie zrobią. Pozatym wybory lokalne są dla obywatela o wiele ważniejsze. Co do RAŚ, to mam jedno ale: rozumiem argumenty o autonomii i generalnie zwiększeniu realnej władzy lokalnej, ale niewiele wiem, jaki model miałyby mieć te samorządy: jaki ustrój? jaki finanse? regulacja rynku czy liberalnie? jakie wpływy kościoła? co z lustracją w środowiskach lokalnych? i wiele wiele innych pytań. Ale najważniejsze i najpilniejsze: jak RAŚ chce tworzyć na Śląsku miejsca pracy? Gdzie poszuka inwestorów? Które lokalizacje są najlepsze? Czy przedstawiciele RAŚ potrafią negocjować z FIATem, GM, Rockweelem, TOYOTĄ i następnymi... Czy mają cechy osobowości, żeby porwać Ślązaków, dać im pozytywnego kopa w tyłki...?
      • Gość: harc mistrz =----> Kutz bez owijania w bawełnę wyłożył swoje "CREDO". IP: 95.215.21.* 16.11.10, 15:11
        Oszczędził partię PSL, bo to wiocha, ale wszystkie inne zdołował maksymalnie, a najbardziej PiS. Tylko... RAŚ (uber alles) i "naród śląski" - są u niego w PO'ważaniu oraz w cenie.
        A co się stało, panie Kutz, z pana niedawnym "kumplem z Lublina" Palikotem i z tym jego (tyż)... "RUCHEM PO'parcia"???

Nie dziwię się, że w kolejnych swoich odsłonach i w kolejnych "ewolucjach" p. Kutz brał udział w tęczowych paradach gejowskich i popierał... barwne mniejszości seksualne.
        To mu weszło w krew, bo zmienia "tęczowo" kolory jak... k a m e l e o n .
        (HKP)
        ...
        PIGMENTACJA, KURNA, TAKA!!!
        Wystarczy ino PO'dmienić "brylle" i... tyle ;-))))))))):
        www.youtube.com/watch?v=KMT1FLzEn9I
      • Gość: Jo Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 15:31
        Twoje pytania są bardzo ważne jednak RAŚ nie jest partią polityczną. Członkowie RAŚ to całe spektrum poglądów od lewa do prawa. RAŚ jest ruchem społecznym, który walczy o decentralizacje władzy. Zapraszam do przeczytania statutu organicznego jak został stworzony przez RAŚ (znajdziesz go na www.autonomia.pl). Jest tam mowa o władzy wykonawczej jak i ustawodawczej (Sejm Śląski) i polityka będzie się kształtowała w zależności od tego kogo mieszkańcy wybiorą do władz autonomii i to niekoniecznie będą przedstawiciele z RAŚ. Przypuszczam, że będą to partie regionalne o podobnym profilu jak na całym świecie czyli od prawej strony sceny politycznej po lewą. RAŚ ma swoją wizję polityki autonomicznego województwa, którą także znajdziesz na stronie lecz tak jak napisałem tą politykę będą kreować władze wybrane w demokratycznych wyborach w jednomandatowych (tak jest zaproponowane w statucie) okręgach i to wybrańcy mieszkańców autonomii będą tak naprawdę kreować politykę tego regionu. Z bliska kontrolowani przez obywateli.
        • Gość: scan Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: 87.204.56.* 16.11.10, 16:47
          przeczytałem... tylko, że kandydaci stają do wyborów tu i teraz. RAŚ nie może liczyć na najmniejsze dobrze słowo w polskich mediach. Dobry wynik wyborczy oraz efekty, sukcesy. Jeśli chodzi o miejsca pracy te sukcesy muszą być szybko, natychmiast.
          • Gość: Jo Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 08:33
            Dlatego na tu i teraz jest stworzony program na www.poradzymy.pl Pamiętajmy też, że miejsc pracy nie tworzą politycy a gospodarka. Politycy winni tylko stworzyć dobre prawo. Niestety prawo to jak na razie jest tworzone w Sejmie RP i można mieć nadzieję, że to tworzone w przyszłym Sejmie Śląskim będzie dostosowane do potrzeb regionu a nie całego kraju. Na dzień dzisiejszy kompetencje sejmiku śląskiego są mocno ograniczone a budżet jakie posiadają władze województwa jest porównywalny z budżetem samych Katowic.
            • Gość: scan Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: 87.204.56.* 17.11.10, 09:48
              Jak dla mnie to trochę za mało. Wizja, idea... ok.
              Widzę, że rozmawiam z kimś zaangażowanym... więc będę pytał dalej. Pewnie wiele osób też chciałoby poznać odpowiedzi na podobne pytania. Powiedzmy, że przedstawiciele RAŚ wygrywają te wybory i obejmują wielkie wpływy w regionie. Pytanie: FIAT przenosi produkcje PANDY do Włoch z przyczyn czysto politycznych. Co robi np. marszałek z RAŚ? Wiemy już, że rząd polski nie zrobił KOMPLETNIE NIC.
              • Gość: Jo Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.chello.pl 18.11.10, 17:41
                Tyle na ile marszałek ma dziś kompetencji czyli NIC. Te "wielkie wpływy" mam nadzieję to ironia? ;) Jeśli chodzi o Fiata to mogę tylko powiedzieć zupełnie prywatnie, że to co zrobi Fiat to zależy od polityki obranej przez jego zarząd i zrobią to co będzie najlepsze w interesie Firmy. RAŚ walczy o sejmik głównie z dwóch powodów.
                1. Poprawa życia w województwie na tyle na ile można z sejmiku na to wpływać co pokazuje program wyborczy.
                2. Głos z sejmiku dociera wyżej. Czyli dalsza walka o decentralizację kraju tak, żeby zamiast tego sejmiku z którego można głośno mówić zrobił sie Sejm w którym będzie można działać.
    • Gość: slaskie slimoki K. Kutz:zadbajcie w wyborach o siebie IP: *.dip.t-dialin.net 16.11.10, 14:59
      No tak kiedys NSDAP teraz RAS , znow glupi Slazak bedzie wybieral, co sobie jakiegos z wasikiem nie wybierzecie.
    • Gość: KAT K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: *.chello.pl 16.11.10, 15:08
      i52.tinypic.com/mujqdl.jpg Kocham Katowice nie głosuje ...
      • Gość: Rafał RAŚ IP: *.3s.pl 16.11.10, 15:21
        Nie zgadzam się z antyzagłebiowskimi uprzedzeniami Kutza. Cwaniaków mozna znaleźć wszędzie, niezależnie od szerokości geograficznej.
        Zgadzam się natomiast a analizą co do RAS. Zagłosuję na to ugrupowanie zarówno na szczeblu regionalnym jak i do rady miasta. Mają głos mój i mojej rodziny!
        • Gość: RR Re: RAŚ IP: 109.197.184.* 16.11.10, 23:05
          Gdzie te uprzedzenia? Faktem jest, że za czasów PRL poza Ziętkiem wszyscy wojewodowie, działacze, pochodzili z Zagłębia. Nawet miejscowi mogą im dziękować za to, że dzisiaj Zagłębiacy dla reszty Polski to Ślązacy. SLD jest ich spadkobiercą i dziwię się, dlaczego z takim uporem Zagłębie ich wspiera, co ładnie wypunktował Kutz.

Fajnie byłoby, gdyby wszystkie regiony w Polsce miał liczące regionalne organizacje, w tym zwłaszcza Zagłębie, które wspólnie zwiększyli samorządność regionów/województw.
    • malpa-z-paryza K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... 16.11.10, 15:52
      Chopie dobrze godacie!
      • 86644ll Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach 16.11.10, 22:17
        małpka, do ZOO
    • Gość: kmljn K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: 79.110.196.* 16.11.10, 17:48
      Idzie miec zastrzeżynia do p. Kutza i jo taki mom, ale jego wypowiedzi nt. Ślonska som akurat kwintesyncjom ślonskij myśli!
    • Gość: kunstler K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: *.chello.pl 16.11.10, 19:26
      Dobrze panie Kazimierzu, że wyłożył Pan Ślązakom w porę, kto najlepiej reprezentuje ich interesy.
      Już sam zdrowy rozsądek podpowiada, że właściwe efekty mogą przynieść działania tylko takich samorządów, w których ludzie nie są skrępowani przynależnością partyjną, a dzięki temu wolni od konieczności realizowania politycznych dyrektyw swoich mocodawców z odległej Centrali - dyrektyw nie zawsze zgodnych z potrzebami czy też oczekiwaniami społeczności lokalnych.
      • Gość: mirkowski Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.unknown.vectranet.pl 16.11.10, 22:01
        Panie reżyserze. 20 lat temu z takim tekstem zostałby Pan moim idolem. Dzis znając Pana "osiągniecia" dla mojego regionu smieszy mnie ten tekst...Ot taka zwykła partyjna propaganda rodem z Zientka lub Gierka...Taki mały żałosny człowieczek....
    • Gość: ek kuc jak kaczyński IP: 77.223.193.* 16.11.10, 19:41
      widać że poseł[żałosny jak kuc]nadepnął Kucowi mocno na odcisk,bo jego nazwisko przywołuje teraz w kazdym tekscie.Obok kaczora i koscioła żałosny poseł ma najczęściej dowalane od kuca.A propo rad kuca,to niech sobie je wsadzi między cztery litery,albo doradza warszawiakom by glosowali na ''waeszawskiego tomczykiewicz''towarzysza Olejniczka z jego ulubionej formacji.
    • jacgg "furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - prawda!!! 16.11.10, 22:20
      "Należy wyłącznie myśleć poprzez interes swojej gminy i sejmiku..."

To jest właśnie fundament prawdziwie GEOpolitycznej myśli Kazimierza Kutza i cała jej treść... Propozycja zamknięcia się w podwójnym getcie: intelektualnym oraz rasowym ("TU-ZIEMCY"...). "Furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - zgadzam się (choć nie użyłbym w odniesieniu do bon motów a rebours pana Kutza zwrotu: "święte słowa"!... dosyć powtarzalnych właśnie...)!!! U KOGO?...

PRIMO: SEPARATIO czyli SKANSEN

Po pierwsze Górny Śląsk ma stać się skansenem o nazwie "Gurny Schloonsk" otoczonym szczelną palisadą oraz fosą, którą wypełnią dosyć mętne i zatrute wody (płodowe) Wielkiego Kanionu Brynica (Bżennytscha?...).

pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Festyn_archeologiczny.jpg&filetimestamp=20100204140355
      (kto tam w oddali rozpaczliwie MAJTA na ratunek jakąś niebieskawą płachtą - po spuszczeniu wód płodowych i nieopatrznym odcięciu się od stałego lądu tej, zamieszkałej przez elitarne grono turystycznych przewodników oraz paru cieciów, re-konstrukcji? to chyba ten właśnie, co z armaty na dzisiejszym festiwalu odpalił!... - "a jo ją majt majt, a ona się śmioła!!!"...:
      pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Biskupin_widok_z_jeziora.jpg&filetimestamp=20070812203112 :)))

"Przyczyny budowy grodów obronnych o regularnej wewnętrznej zabudowie szeregowej przez ludność kultury łużyckiej są przedmiotem niezakończonej konkluzywnymi wnioskami dyskusji naukowców. Z punktu widzenia ekonomicznego zamieszkiwanie ludności rolniczej w zamkniętej przestrzeni grodu otoczonego wodą lub podmokłymi obszarami, nie jest racjonalne."

pl.wikipedia.org/wiki/Biskupin_%28stanowisko_archeologiczne%29
      SECUNDO: INSEMINO czyli KORZENIOPLASTYKA

Po drugie miejscowi aborygeni (bo tak pan Kutz traktuje Górnoślązaków typu "pnioki" - jak jakieś plemię wieśniaków, mimo że większość z nich od stu lat głównie w miastach pomieszkuje i ciężko będzie im "wrócić" do mitycznego Oberschlesiens Goldenes Zeitalter z nowych berów i bojek tym razem już "schloonskich"...) mają zająć się badaniem swoich ...KORZENI... i ...korzonków...

(korzenioplastyka "półkownika" Zygmunta "Molibdena" Zubera, który ma jutro wysadzić komendę milicji w Mieście Ogrodów?...
      pl.wikipedia.org/wiki/Rozmowy_kontrolowane
      www.wymarzonyogrod.pl/fotogaleria/730 )

Niezła ta ...WOLTY-żerka... od propinacyjnego socjalisty-internacjonała Pali-kota do RAŚ-istowskich "tuziemców", Kaziu!... :))) Tak potrafią tylko wielcy artyści!...:)))

"Woltyżerka - gimnastyka artystyczna na koniu (...) poruszającym się w stępie lub galopie. Nie ma granicy wieku odkąd można trenować. Woltyżerkę można uprawiać nawet po ukończeniu 18. roku życia." :)))

pl.wikipedia.org/wiki/Wolty%C5%BCerka
      W końcu od 40 lat nie ma już Kuca. Jest Pan Kutz! Dawniej zwykły dżokej, później "Disc JOKEy" - obecnie woltyżer!

"Dawniej dżokej - to służący jadący na koniu przy karecie, powozie lub towarzyszący jadącemu konno panu."

pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCokej
      pl.wikipedia.org/wiki/DJ
      PS. RAŚ to jest niewielka, SEPARATYSTYCZNA i NACJONALISTYCZNA partyjka POLITYCZNA od lat schowana za szyldem stowarzyszenia. To nie są żadni poczciwi samorządowcy zajmujący się PRAKTYCZNYM, a nie politycznym aspektem życia jednostek podziału terytorialnego i ZNAJĄCY się na tym.

Dosyć skłonna do manipulacji i kłamstewek, co kilka razy już wykazałem - mając wątpliwą przyjemność zetknięcia się z ich korzenioplastycznymi wyrobami, w ostatniej Pięciolatce mocno lansowanymi przez katowicki dodatek Gazety, która nazywa się WYBORCZA - a nie "Wybiórcza"...

pl.wikipedia.org/wiki/Pi%C4%99ciolatka
      Pan wie to wszystko bardzo dobrze!... Mimo to korzenioplastyka zamiast kopalń na następne Pięciolatki XXI wieku - to jest pański pomysł na przyszłość Górnego Śląska!
      • arnold7 Re: "furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - prawd 16.11.10, 22:27
        Tymi tonami belkotu niczego jak dotad nie wykazales. Glosuj na PO, PIS, czy inne badziewie, i pisz o formacjach, na ktore zaglosujesz.

• jacgg Re: "furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - prawd 16.11.10, 22:42
          Trzeba było chwileczkę zaczekać, aż posprzątam kompa, bo już więcej wisiał, niż chodził.
          • jacggg Re: "furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - prawd 17.11.10, 04:29
            Niestety ktoś usunął moje trzy wpisy zamieszczone niżej - na temat Górnego Śląska, który określiłem mianem krainy chrześcijańskiej demokracji oraz wspomniałem o paru innych Ślązakach i Ślązaczkach (Buzek, Kluzik), niż Herr Obersteuerman Kutz. Nieco lepszych politykach...

Tak wygląda praktyczne zastosowanie art.14 regulaminu forum Gazety Wyborczej w Katowicach?
          • bokertov1947 Re: "furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - prawd 17.11.10, 04:49
            jacgg napisał:

> Trzeba było chwileczkę zaczekać, aż posprzątam kompa, bo już więcej wisiał, niż
            > chodził.

Aj,aj,aj! Jak wisi, to niedobrze. No ale w pewnym wieku trzeba sie w tym liczyc. Ciezko zrobic z wisielca powstanca (chyba ze warszawskiego).
            • Gość: gosc Re: "furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - prawd IP: *.dip.t-dialin.net 17.11.10, 07:28
              B 1947 mow za siebie,skoro ci wisi.Nic was glupie Slonzoki historia nie nauczyla,dalej ciagnie was do zlego.A potym to gorole sa winni.
      • Gość: Marta Re: "furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - prawd IP: *.chello.pl 17.11.10, 08:28
        Jacgg, przestań pier... i napisz coś z sensem. Przelejanie każdego dnia kawałków z wikipedii jest już nudne. Nie masz sam nnic do napisania, pilnuj z burkiem budy
        • jacggg Re: "furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - prawd 17.11.10, 11:58
          Niestety... jestem ENCYKLOPEDYSTĄ sieci ŚWIATŁO-WODÓW... :)))

pl.wikipedia.org/wiki/Encyklopedy%C5%9Bci
          Proszę o:

1. krytykę merytoryczną i w miarę możliwości także konstruktywną,
          2. nieusuwanie moich postów przez lokalnych inkwizytorów Dei Gratia (skrytobójczych).
          • Gość: Mikołaj Re: "furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - prawd IP: *.1and1.pl 17.11.10, 12:05
            Obok encyklopedysty toś ty nawet nie stał.
            Komu by się chciało z tobą dyskutować, sama forma i rozwlekłość twoich postów odstręcza, pomijam cienką niczym wodzionka treść.
            • jacggg Re: "furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - prawd 17.11.10, 12:18
              Moje dłuższe posty są skierowane do tych, którzy lubią czytać! Zarazem ci, którzy nie lubią - nie są w stanie mnie obrazić! O to właśnie chodzi - by RAŚ-iści publicznie sami się obnażyli. Dziękuję i proszę o więcej!
              • Gość: Mikołaj Re: "furczą te same zaklęcia i dyrdymały" - prawd IP: *.1and1.pl 17.11.10, 12:34
                jacggg napisał:

> Moje dłuższe posty są skierowane do tych, którzy lubią czytać! Zarazem ci, któr
                > zy nie lubią - nie są w stanie mnie obrazić! O to właśnie chodzi - by RAŚ-iści
                > publicznie sami się obnażyli. Dziękuję i proszę o więcej!

Postanowiłem cię jeszcze trollu usatysfakcjonować i dać złudną nadzieję, że kogoś obchodzi to co piszesz.
                Jeśli ktoś lubi czytać, to sięgnie do profesjonalnej, naukowej literatury autorstwa np. Elżbiety Sekuły czy prof. Konarskiego, a nie twoich quasiintelektualnych wypocin prezentujących poziom kółka historyków w słabym gimnazjum
    • Gość: 0 RAŚ to IP: 195.222.102.* 16.11.10, 22:31
      organizacja antypolska. Ci, którzy temu zaprzeczają, kłamią. Historia RAŚ jest długa, pierwszy raz przedstawiciele RAŚ brali udział w wyborach w 1991r. gdy dwaj kandydaci z listy RAŚ zostali posłami. RAŚ to partia polityczna, która udaje stowarzyszenie.
      • Gość: rewelka Re: RAŚ to IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.11.10, 23:24
        I to lubię! Ten poziom adwersarzy najlepiej przemawia za RAŚ. Brawo!
    • Gość: AndrzejKK K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach o... IP: *.joynet.3s.pl 16.11.10, 23:45
      RAŚ - macie mój głos. W doopie mam te bogoojczyźniane partie. Koszula bliższa ciału. W Warszawie mogą na siebie pluć ale co mnie to obchodzi.
      • cirano Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach 17.11.10, 08:36
        RAŚ to organizacja antypolska piszą Polaki i w jakimś tam sensie mają i rację. Walczy RAŚ o koniec dojenia Śląska przez Polaków, a więc jest antypolski. Nie da się zaprzeczyć.
        Ale walczy też o koniec mizery Ślonzokow, o prawo do stanowienia o swojej przyszłości, o swoich finansach, o swojego, nieomalże wykończonego, a tak nam drogiego śląskiego ducha, i o to byśmy w Polsce znowu zrozumieli, że jesteśmy kimś a nie tylko zagłębiowsko-polskimi popychadłami
        • Gość: Hany-ska Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 08:54
          Jezu Cirano przeczytałam początek twojej wypowiedzi że RAŚ to organizacja antypolska i oniemiałam - że zmieniłeś poglądy ale potem co za ulga ! Racja jeśli protestowanie przeciw dojeniu nas tutaj jest antypolskie to jestem antypolska w 100% - i chciała bym aby tego co powiedział Kutz (pomijam fakt że skoligacił się z PO -czego nigdy nie popierałam ale doceniam jego zasługi dla tej Ziemi - Śląskiej w dziedzinie kultury i to są zasługi nieocenione ) posłuchali ludzie tu mieszkający bo żadna partia ogólnopolska nie będzie sie nami przejmować a RAŚ to ludzie "stąd" - nie ma innej opcji dla Ślązaka bo nie mówię o Zagłębiokach tam się nie spodziewam -więc musimy się zmobilizować i iść do urn bo to jest nasz obowiązek jako Ślazaka zadbać o NASZE interesy tu i teraz nikt inny tego za nas nie zrobi.
      • Gość: Pasikoonik13 Re: K. Kutz: Ocknijcie się i zadbajcie w wyborach IP: 91.123.215.* 17.11.10, 10:55

Cyste Szloonzouki przeca to wjoom?!

Przi Szloonzoukowi - krziżyk stowjoom!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka