piotrekbe 03.12.10, 16:26 To Ty jesteś błędem, Bronku! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polsz Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: koalicja z R 03.12.10, 16:32 pierwszy raz zgadzam się z Prezydentem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: koalicja z R IP: *.gmk.net.pl 04.12.10, 13:30 A skąd jesteś chłopczyku? Zgaduję, że z centralnej. Nie dziwie ci się. Nie ma to jak paść się na czyichś pieniądzach... Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: koalicja z R 04.12.10, 21:50 wyborcza.pl/1,86116,8765889,Dlaczego_Komorowski_obrazil_Slazakow_.html#ixzz178mzcfTy Odpowiedz Link Zgłoś
rybolow Re: Bronek do Budy Ruskiej 03.12.10, 18:53 czy Ty przypadkiem nie jesteś po studiach w OHP? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Bronek do Budy Ruskiej 03.12.10, 21:13 rybolow napisał: > czy Ty przypadkiem nie jesteś po studiach w OHP? Nie,znam łopatę,i hercowa Polaku niedouczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAŚ Re: Bronek do Budy Ruskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.10, 10:03 OHP UML to sa uczelnie na których studiowali inteligenci, którzy przyjechali na Ślonsk nos brutalnie polonizować.Ile my sie wycierpieli w szkołach za godanie po Ślonsku pierońskie hadziaje. ras-chorzow.eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tubylec Przyjechał napluć nam w twarz .. IP: *.ekspres.net.pl 05.12.10, 19:49 A 200 tyś Ślązaków głosowało na niego . Dziękujęmy za taką wdzięczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yano Bronek Komoruski z Ruskiej Budy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 16:40 Drogi tow.Prezydencie, wy pojęcia nie macie jako mgr historii, czym była autonomia Województwa Śląskiego w II Rzeczpospolitej i że została zaprzysiężona po wsze czasy, perspektywa litewskich kresów wschonich i posiadłości w Ruskiej Budzie nie obejmuje tak istotnych zagadnień historycznych jak te podnoszone przez RAŚ, proponuje zabrać Wasze mądrości jako polonocentryczne-nacjonalistyczne fobie do siebie hen daleko w swoje ojczyste strony a od śląskich spraw wara niekom Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: Bronek Komoruski z Ruskiej Budy 03.12.10, 16:55 Ten osobnik pochodzi gdzies-tam-hen z Litwy itp. Tak jak pilsudski nie mma pojecia o Srodkowej Europie. Dziwne, ze zostal prezydentem Polski. Moze Polska to jednak jeszcze nie Europa. Tak na to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunik Re: Bronek Komoruski z Ruskiej Budy IP: 82.113.121.* 03.12.10, 21:46 Nie ma czegoś takiego, jak Europa Środkowa, to wymysł polityków ze Europy Wschodniej, m.in. Polski, aby odróżnić się od Ukrainy albo Rosji. Na Zachodzie nikt nie mówi Europa Środkowa, dla nich wszystko na wschód od Odry to "dziki wschód" "wilden Osten"- jak zwykło się mówić w Niemczech. Śląsk, Polska,Ukraina to wszystko jest Rosja. I myślę, że jest w tym racja Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Bronek Komoruski z Ruskiej Budy 04.12.10, 21:30 A Mitteleuropa i Ostmitteleuropa to co ? Bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z RAŚ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.10, 16:41 cytat....„Pamiętam doskonale, a jeszcze lepiej pamiętają o tym sami mieszkańcy, że dzięki autonomii Śląsk należał do najbogatszych polskich prowincji. Większość wypracowanych pieniędzy pozostawała na miejscu. Budowano za nie przemysł, miasta ,drogi, obiekty komunalne, finansowano kulturę. W okresie powojennym Centrala rozpoczęła nadmierną eksploatację tej ziemi. Nie da się ukryć-panuje niesłychana ignorancja dążeń Ślązaków do samostanowienia, lekceważenie raportów o stanie zagrożeń, począwszy od ekologii, na społecznych kończąc. Jeśli się to nie zmieni, Śląsk może stać się ogniskiem niepokoju, promieniującym na cały kraj. Trzeba nieustająco przypominać Warszawie, że nie ucieknie przed tym nabrzmiałym problemem”. Jerzy Giedroyć Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z R 03.12.10, 18:08 Gość portalu: OBSERWATOR napisał(a): > cytat....„Pamiętam doskonale, a jeszcze lepiej pamiętają o tym sami > mieszkańcy, że dzięki autonomii Śląsk należał do najbogatszych polskich prowinc > ji. > Większość wypracowanych pieniędzy pozostawała na miejscu. Budowano za nie przem > ysł, miasta ,drogi, obiekty komunalne, finansowano kulturę. > W okresie powojennym Centrala rozpoczęła nadmierną eksploatację tej ziemi. Nie > da się ukryć-panuje niesłychana ignorancja dążeń Ślązaków do samostanowienia, l > ekceważenie raportów o stanie zagrożeń, począwszy od ekologii, na społecznych k > ończąc. Jeśli się to nie zmieni, Śląsk może stać się ogniskiem niepokoju, promi > eniującym na cały kraj. Trzeba nieustająco przypominać Warszawie, że nie uciekn > ie przed tym nabrzmiałym problemem”. Więcej Zydzi i Niemcy budowali na Sląsku,nie musi nas Slązaków kłamać Jerzy Giedroyć,a Polacy to już w ogóle nie muszą ....... "prawdy polskiej" mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
koga-6 Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z R 03.12.10, 19:13 Panie KOMOROWSKI JAKO prezydet czesci tego kraju i pochodzenia wschodniego a tz. wypowiedzi w takiej czy innej sprawie to kultura wschodu NASZE ZIEMIE ZACHODNIE TO NASZE A SLASK I JEGO AUTONOMIA TO NAKAZ TAK JAK INNE REGIONY TO SA RDZENNI LUDZIE A TZ. REPATRYJANCI TO NIE ODPOWIEDNI LUDZIE.Myslenie polski to jest dla swiata czy UNI BARDZO WIELKI KLOPOT JAK KATYNIE,KRZYZE,CZY TZ. SMOLENSK ITD.Polskie myslenie to slowian glupota przez setki lat. Podzial tego kraju to naturalny bieg.A dzisiejsze obrady tz. sejmu to wszystko swiadczy o tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfons88 Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z R IP: *.tvtom.pl 03.12.10, 22:34 Lepiej godoj, bo pisanie po polsku Ci nie wychodzi. Dzikusie z Bantustanu. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z R 04.12.10, 21:32 Sorry, juz zawsze bylem Slazakiem, ale slowa "godoj" nie znam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z RAŚ... IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.10, 16:51 Zawiodłem sie na tobie Prezydencie nie mam sie czego bać Kataluni nie bedzie ale może za jakis czas? Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z RAŚ... 03.12.10, 16:53 Do dzisiaj o 16:51 ten pan byl moim prezydentem. Teraz, po przeczytaniu, tej jego wypowiedzi - juz nie. Jestem rozczarowany, przerazony, zrazony/odrazony. Bez powazania Górnoslazak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z R IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.10, 21:48 też już na niego nie zagłosuję wolę wrzucić pustą kartkę już nie popełnię tego błędu żeby po wyborach samorządowych prezydent z centrali kwestionował moją demokratycznie podjętą decyzję to już za wiele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Pocieszny Bronek IP: 95.143.193.* 03.12.10, 16:59 "Kiedy pytają mnie czym różni się autonomia od decentralizacji, Odpowiadam: Nie wiem." Aż prosiło się zadać mu takie pytanie, chciałabym widzieć wtedy jego mine :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bs_1976 Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z RAŚ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 17:00 Jesli przyjdzie wybierac to najpierw jestem Slazakiem a dopiero potem Polakiem. Balem sie wszechwladzy PiS, teraz zaczyna mnie niepokoic wszechwladza PO.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesien Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 17:02 pragne cie poinformowac, ze niy ma czegos takiego jak Slonzok/polok Slonzok/niymiec. Abo jest zes Slonzokiem mosz swoja godka, obyczaje i historia abo jest zes Polokiym i pielegnujesz polsko szajsowo kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z R 03.12.10, 17:52 jeśli polska kultura jest "szajsowa" to co powiedzieć o śląskiej? Jej szczytowe osiągnięcie to przyśpiewki pod kufel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doors eee w doopie byłeś i goowno widziałeś IP: *.mikolow.multimetro.pl 03.12.10, 18:19 pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z R 03.12.10, 18:50 My nasz "chrzest" mielismy 100 lat przed wami Polokoma. My nasza Jadwige mielismy juz 700-800 lat temu (Hedig-Heduigis) My nasza Curie mielismy juz ok.350 lat temu (Maria Cunitz/Kunitz). itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z R IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.10, 18:52 Polsz , a dlaczego tak jest ,dlaczego??? ...zastanów się ,a znajdziesz winnego !!!! Jesteś szczęśliwy,usatyswakcjonwany...bo olbrzym kopnął "maluczkich" po raz n-ty ? Ciesz się .... to twój doby dzień!!! Tak dużo wam daliśmy ....... Myślałam ,że to Mój Prezydent !!!!!!!!! .... Ja byłam dumna z "Ślązaka" Buzka !!!! Szok ...szok ...3-posłów do sejmiku , oni ..bohaterowie Polski demokratycznej w środku Europy, wyciągają armaty .... Nie zastanawiają się dlaczego w tym demokratycznym państwie w tej Europie są ludzie skrzywdzeni,skopani,okradzeni z dumy i honoru . Po co się zastanawiać ....lepiej wyciągnąc armaty !!! Na trzech posłów ...cała ,podobno "demokratyczna Polska " to żałosne i smutne !! beznadzieja . Masz dziś wesoły wieczór.... !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesien Bierun zaluje ze musiol sie nim splamic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 17:00 przepraszomy i zalujymy, ze takie cos musieli my ugoscic. Czymu pojechol na Piasta?? Bo sam same gorole z malopolski robiom, takze mogl takie pierdoly opowiadac. Freies Oberschlesien! Odpowiedz Link Zgłoś
rybolow Re: Bierun zaluje ze musiol sie nim splamic 03.12.10, 18:49 jak to czytam to mi się flaki przewracają w brzuchu/po śląsku to też mogę napisać bo wiem ,że ty jesteś takim Ślązakiem jak mój prawujek chińczykiem.Najwięcej zamętu sieją ludzie ,którzy prawie nic ze Śląskiem nie mają wspólnego-byle bełkotać ,żeby zaistnieć.Do stworzenia takiego związku są potrzebni ludzie ,którzy mają coś przekonywującego,aby udowodnić ,że istnienie takiej Autonomii jest zasadne dla interesów wszystkich biorących w tym udział.A co do małopolskich górników to się serdecznie odpieprz,bo gdyby nie Oni to te twoje kopalnie dawno już by przestały istnieć-zostałyby ino sztajgry,aTy Bidoku siedziołbyś w biedaszybie i sprzedowoł wągiel po worku. Zastanów się,a potem odpowiedz-ino nie bluźnij bo zamiast Mikołoja to diobła zoboczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SI Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z RAŚ... IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.10, 17:02 Takie pierdoły niech w podlaskim opowiada.Zero szacunku w twoim kierunku!Prezydenciku! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z R 03.12.10, 18:52 Pewnie chcial jakos tam "punktowac". Ino ze doradcy mu borkowi trocha zle doradzili. Godne/godny pozalowania (albo nawet i tego nie).......... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z RAŚ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.10, 17:07 Cytat....."Komorowski podczas spotkania z wyborcami w Brodnicy podkreślił, że 4 lipca Polacy zdecydują, czy chcą kraju scentralizowanego, który nie ufa swoim obywatelom, czy chcą Polski obywatelskiej, silnej siłą swoich obywateli. - To naprawdę jest ważny bój o kształt naszej ojczyzny (...) Stawiamy na współpracę, stawiamy na zgodę, bo zgoda naprawdę buduje nasz kraj, w wymiarze całości kraju, jak i w wymiarze samorządowym - podkreślił kandydat PO. Zadeklarował, że jako prezydent będzie zabiegał o wprowadzenie jednomandatowych okręgów wyborczych zarówno w wyborach do Sejmu jak i w wyborach samorządowych, aby - jak zaznaczył marszałek Sejmu - wybierać nie między listami partyjnymi a miedzy "człowiekiem a człowiekiem". - Stawiamy na wybory w okręgach jednomandatowych i jeśli zostanę prezydentem zadbam o to, aby w drodze kompromisu - jeśli inne partie polityczne boją się jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do parlamentu - będę się starał przekonać, aby wybierać, tak jak się wybiera dobrych burmistrzów, wójtów i prezydentów miast w Polsce w 2400 okręgach jednomandatowych, w takim samym trybie wybierać wszystkich radnych - powiedział Komorowski." Jest to ważna deklaracja,zbieżna z pierwotnym programem PO(niestety słabo realizowanym,ale...?),która umożliwiłaby szybszą odbudowę społeczeństwa obywatelskiego, czego nie zapewni twórca IV RP,przywódca partii o narodowo-nacjonalistycznych korzeniach,propagator centralizmu ,i to nacjonalistycznego-nie mylić z demokratycznym. Zagłosuję na B. Komorowskiego- daje szansę realizacji motta Unii Europejskiej- "JEDNOŚĆ W RÓŻNORODNOŚCI"!!! PS1: To tak dla przypomnienia Panie Prezydencie.Warto przeczytać program Ras zanim się coś powie na ten temat. A jako historykowi nie trudno chyba Panu winno być zrozumienie problemów, o których wypowiadał się Pan J. GIEDROYĆ(o których wyżej mowa).Jako Prezydent Rzeczpospolitej, stojąc na straży Konstytucji RP, winien Pan w trybie pilnym zakwestionować tryb wyborów samorządowych,które nie dają, jak to przewiduje Konstytucja RP,równych szans wszystkim Obywatelom RP!!!-partie finansowane z podatków obywateli,wykorzystują te środki do finansowania swej kampanii samorządowej, a komitety obywatelskie muszą się finansować ze swych prywatnych środków!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keram Bronek "Wpadka" Komorowski przedstawia IP: 124.217.253.* 03.12.10, 17:09 "Wpadka z rana jak śmietana" Tekst linka Nie no, lepiej jak ten facet siedzi tam na tej swojej "panderozie" w Puszczy Białowieskiej i dokarmia żubry przynajmniej nie kompromituje tam siebie i swoich wyborców :D Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Bronek "Wpadka" Komorowski przedstawia 03.12.10, 18:53 Nota bene: slaskie(sic) zubry. :) Kto zna historie, ten kapuje. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z RAŚ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 17:10 . Dzisiaj odnoszę wrażenie, że takie ukształtowanie koalicji może oznaczać lekcję, jaką odebrał w znanej baśni uczeń czarnoksiężnika, który uruchomił złe moce, a potem nad nimi nie był w stanie zapanować - przestrzegał w Bieruniu Komorowski. Zle moce.....mysle ze pan prezydent mial na mysli przetarg na samoloty CASA. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z R 04.12.10, 21:37 Troche dlugie to zdanie (typowe dla agentow, adwokatow i jezuitow), moscipanie. :) Soory, niycza "bakac" dwuslownie, ale takich konstrukcji uzywaja raczej osoby, ktore chca cos ukryc, cos zaintrygowac, jakos zaistniec albo mowia przygotowane teksty z pamieci (lub kartki). D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dad Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: koalicja z R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 17:10 Prezydent kieruje się interesem Polski, a My interesem Śląska. Jesteśmy w Polsce, ale nasze interesy nie są zbieżne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnoślązak Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: koalicja z R IP: *.boughton.eu 03.12.10, 17:19 W interesie Polski jest zdecentralizowane państwo z silnymi samorządnymi regionami i zadowolonymi obywatelami, którzy wreszcie będą mogli żyć w Ojczyźnie zamiast szukać lepszego jutra na obczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Prezydent Komorowski w Bieruniu: koalicja z R 03.12.10, 18:55 A w interesie Slaska jest: - byc nareszcie znowu Soba - otrzasnac sie z balastu - byc zdrowym i silnym Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Dolnoślązak "moje słowa". 03.12.10, 20:19 Gość portalu: Dolnoślązak napisał(a): > W interesie Polski jest zdecentralizowane państwo z silnymi samorządnymi region > ami i zadowolonymi obywatelami, którzy wreszcie będą mogli żyć w Ojczyźnie zami > ast szukać lepszego jutra na obczyźnie. Dokładnie tak to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak Bronek chce byc jak Pilsudski... IP: *.boughton.eu 03.12.10, 17:29 Widze drogi bronku, ze oblesne wonsisko to nie jedyna cecha wspolna twoja i Jozefa Pilsudskiego... Ty rowniez wykazalas sie wielka nieznajomoscia i brakiem zrozumienia Slazakow. Pilsudski mawial, ze Slask "ma w d...ie" a jego poplecznicy wtracili Wojciecha Korfantego do wiezienia za obrone autonomii slaskiej... Ty powiadasz, ze "bledem" jest wspolpraca slaskiej PO z regionalistami i wolisz mariaz z zaglebiowskim SLD... jaki bedzie kolejny postulat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR moce czarnoksiężnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.10, 17:35 cytat Pana Prezydenta..."Zdaniem prezydenta, problemu decentralizacji państwa nie należy mylić ze sprawą autonomii, a koalicja PO i PSL z RAŚ to błąd. - Nie rozumiem tego pomysłu i jestem nim zaniepokojony, bo uważam, że w ramach właśnie Polski samorządnej można realizować najlepiej wszystkie aspiracje lokalne. Dzisiaj odnoszę wrażenie, że takie ukształtowanie koalicji może oznaczać lekcję, jaką odebrał w znanej baśni uczeń czarnoksiężnika, który uruchomił złe moce, a potem nad nimi nie był w stanie zapanować - przestrzegał w Bieruniu Komorowski." PS:1)Pan Prezydent wie,ale nie zrozumiał!!! 2) "...moce czarnoksiężnika"... zostały uruchomione na Śląsku w 1926 roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śąlzaczka Re: moce czarnoksiężnika IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.10, 18:02 To przykre ,że mówi to człowiek ,którego nazywałam Moim Prezydentem ,nazywałam go nawet "Moim kumplem" ,autenycznie go lubiłam..... same rozczrowania .Polką nie mogę być ,bo zabronił mi były Prezydent (mój pradzad był wcielony do wojska niemieckiego) , a obecny, nie pozwala mi być nawet Ślązaczką, na Mojej Śląskiej Ziemi . Wczujcie się Polacy w naszą sytuację ..... Daliśmy wam tak dużo ..... co mamy wzamian ??? Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: moce czarnoksiężnika 03.12.10, 18:56 > To przykre ,że mówi to człowiek ,którego nazywałam Moim Prezydentem Mom tak samo. Ale ino do dzisiej, to juz gszychta. Paszol, prezio, paszol ! Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Re: moce czarnoksiężnika 03.12.10, 19:00 My Polacy ? To wy nie jesteście Polakami ? Czego daliście nam tak dużo ? Cos wam hanysom zaczyna się pierd...ić we łbach. Tęskno za PRL ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-))))))))))))) Re: moce czarnoksiężnika IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.10, 21:48 spadaj ciulu na drzewo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Białorus Re: moce czarnoksiężnika IP: *.bialystok.vectranet.pl 04.12.10, 10:22 Nie wiesz jak ja, polski Białorusin dobrze Ciebie rozumiem. Wy wszyscy którzy umieściliście obecnego brezydenta na Podlasiu pamiętajcie że Ślązacy nie są jedyną mniejszością w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honoratka Re: moce czarnoksiężnika IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.10, 20:10 Serd. g.sl. pozdr. ! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: moce czarnoksiężnika 04.12.10, 21:39 A wiec jestesmy sobie, mimo odleglosci, bliscy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jankustos POrażająca nieznajomość Śląska i Ślązaków 03.12.10, 17:48 Kolejny polski prezydent który nie posiada wrażliwości na delikatne sprawy śląskie, o tym mówił już Jerzy Giedroyc: "Pamiętam doskonale, a jeszcze lepiej pamiętają o tym sami mieszkańcy, że dzięki autonomii Śląsk należał do najbogatszych polskich prowincji. Większość wypracowanych pieniędzy pozostawała na miejscu. Budowano za nie przemysł, miasta, drogi, obiekty komunalne, finansowano kulturę. W okresie powojennym Centrala rozpoczęła nadmierną eksploatację tej ziemi. Nie da się ukryć - panuje niesłychana ignorancja dążeń Ślązaków do samostanowienia, lekceważenie raportów o stanie zagrożeń, począwszy od ekologii, na społecznych kończąc. Jeśli się to nie zmieni, Śląsk może stać się ogniskiem niepokoju, promieniującym na cały kraj. Trzeba nieustająco przypominać Warszawie, że nie ucieknie przed tym nabrzmiałym problemem". Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z RAŚ... 03.12.10, 17:59 Ja, gorole atakujom: www.tvs.pl/informacje/29688/ ale Slonsk przezyje i to. Te polakowskie blabla sie niy liczy. Liczy sie ino slonsko karawana, bo ta musi ciongnonc dali ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR "Wam kury szcz... prowadzić, a nie politykę robić". IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.10, 18:00 cytat z protokołu sejmiku Śląskiego...."W województwie śląskim występuje największa w skali kraju powierzchnia obszarów zdegradowanych i zdewastowanych, stanowiących spuściznę po okresie PRL, kiedy to Śląsk pełnił funkcję głównego ośrodka przemysłowego kraju. Problem stanowi jednak nie tylko masowość występowania obszarów poprzemysłowych, ale również ich lokalizacja - bardzo często są to centra miast. Konsekwencją takiego stanu rzeczy jest z jednej strony degradacja przestrzeni, a z drugiej problemy natury społeczno-gospodarczej, jak np.: bezrobocie, przestępczość czy ubóstwo, które negatywnie odbijają się zarówno na wizerunku regionu, jak i jego pozycji konkurencyjnej. Szansą na ożywienie zdegradowanych obszarów jest ich rewitalizacja, czyli nadanie im nowych funkcji społeczno-gospodarczych, poprawienie ich estetyki czy podniesienie w nich jakości życia. Tu pojawia się jednak często czynnik hamujący, którym jest bariera finansowa."-i trzeba dodać rabunkowa eksploatacja tego regionu!!! Pana rodak,panie Prezydencie, określił to dobitnie ":"Wam kury szcz... prowadzić, a nie politykę robić". Dochodzimy do sedna skąd te problemy w tym kraju? Ta destrukcyjna działalność, i rozpętane wojny "polsko-polskie", których końca nie widać . Śląsk ma dosyć tych Waszych igrzysk!!! Czas na zmiany! PRZECIEŻ TO JEST DZIAŁANIE Z PREMEDYTACJĄ NA TEJ SPOŁECZNOŚCI,I TO NIE TYLKO NA SUBSTANCJI MATERIALNEJ. Trzeba brać sprawy w swoje ręce i rozruszać tą społeczność(samorządność),odstawiając to partyjniactwo od ,żłobu,i rządzenia szczególnie w samorządach.Trzeba wrócić do ,RZECZYPOSPOLITEJ,tj.społeczeństwa obywatelskiego z pełną samorządnością władz lokalnych.Cytat:...,,Województwo Ślaskie będzie nieodłączną częścią składową Rzeczypospolitej Polskiej i będzie posiadało prawa s a m o r z ą d n e stosowne do przepisów..,,( bez komentarza-wiadomo skąd ten cytat).Obserwując to wszystko, to co się dotychczas działo i dzieje,jest to zaprzeczenie tej samorządności,która byłaby w stanie zapobiec tym wszystkim niecnym działaniom w tym regionie.Jestem jednak przekonany,że zbliża się czas na bardzo istotne zmiany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert Kampania nienawiści IP: *.piratpartiet.se 03.12.10, 18:16 Kampania nienawiści Kampania nienawiści na rękę jest oczywiście zawsze partii rządzącej bo odwraca uwagę od bieżących problemów. Nienawiść jest najlepszym narzędziem do kontrolowania ludzi i zmuszani ich do robienie straszliwych rzeczy. Naziśći, Kongo, Tutsiu Hutu pl.wikipedia.org/wiki/Ludob%C3%B3jstwo_w_Rwandzie to wszystko zapoczątkowała kampania nienawiści do kogoś, a biedni prości ludzie dali się porwać tej nienawiści. Uwaga na to co nam Polaki szykują... Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Kampania nienawiści 03.12.10, 18:47 Ja, gynau: polityczne intrygi to polsko "silno strona"............pozur Hopy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cnota Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z RAŚ... IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.10, 18:17 waszafka boi się autonomii śląska,raś im nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs oczywiscie że sie bojom IP: *.mikolow.multimetro.pl 03.12.10, 18:20 a jak sie bojom to atakujom, bo atakujom oto czego nie rozumiejom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VE Prezydent KomoRUSKI IP: *.mikolow.multimetro.pl 03.12.10, 18:18 nie życza se żebyś tute,j agencie WSI, sie szwendoł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Prezydent Komorowski w Bieruniu: Koalicja z RAŚ... IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.10, 18:23 PO pokazuje jak wiele ma z komuny. 4 grudnia - najazd na Śląsk. Potem 12 miesięcy cicho.Panie Prezydencie, przy takim zachowaniu Pana i Pańskich kolrgów za 4 lata będziecie prosić o koalicję z RAS. To nie Pan i warszawka decydować będzie o losach Sląska, a ludzie tej Ziemi w wolnych wyborach. Wstyd by Prezydent państwa mówił takie dyrdymały. GW naturalnie umieszcza to jako najważniejszy news. Musi Pan pamiętać, iż to już nie czasy komuny i coraz więcej ludzi na Śląsku zaczyna myśleć. Przy najbliższych wyborach samorządowych podziękujemy Wam za obecny kontrakt NFZ, EURO 2012 itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Panie Prezydencie! IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.10, 18:35 Zamiast wygłaszania nieprzemyślanych opinii - nie lepiej po prostu zrobić coś dla Śląska? Odpowiedz Link Zgłoś