shroeder1970 Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy 25.01.11, 12:08 "Dopóki ludzie się do tego nie przyzwyczają, zapominalscy będą tracić pieniądze" Ale głupi argument. A teraz to nie tracą, jak płacą 2.60 za jeden przystanek? Wg mnie pomysł jest dobry. Jeśli jeszcze taki przejazd ze zwrotem kasy na linii dom - praca kosztowałby mnie z kartą ZNACZNIE taniej niż bilet miesięczny, to rozważyłbym przesiadkę na tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek Re: Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa r IP: *.play-internet.pl 25.01.11, 12:25 to może odbijać przy okazji przy każdym przystanku? Idiotyzm, żeby i przy wchodzeniu i wychodzeniu grzebać w kieszeni/portfelu w poszukiwaniu karty - nigdzie się z czymś takim nie spotkałem (no, ale nie byłem w Singapurze). Mówienie w tym przypadku o wygodzie pasażerów to zakrwawa na kpinę - jak cała polityka KZK GOP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8pasażer odbijanie karty w godzinach szczytu IP: 157.25.137.* 25.01.11, 12:34 A ja wyobraziłem sobie sytuację kiedy w godzinach szczytu ktoś stanie obok czytnika i przy każdym zachwianiu będzie zbliżał kartę do czytnika. Ciekaw jestem ile razy się wtedy przejazd obije. Urzędnicy chyba dawno nie jechali komunikacją miejską i nie wiedzą co wymyślają. Ciekawa będzie też kontrola "biletów". Kontrolerzy będą musieli podejść do jakiegoś specjalnego czytnika lub komputera, zczytać lub wydrukować informacje kto zapłacił za przejazd, a dopiero potem będą mogli kontrolować. Wnioski - jeździmy na gapę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: odbijanie karty w godzinach szczytu IP: 62.29.174.* 25.01.11, 12:39 Problemy na poziomie podstawówki. Podpowiedź: w autobusie jest guzik otwierajacy drzwi na przystanku. Co się stanie gdy go naciśniesz w czasie jazdy? A kontrolerzy czytniki mają już teraz, słyszałeś o czymś takim jak mobilet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale rewolucja... Re: odbijanie karty w godzinach szczytu IP: *.denko.com.pl 25.01.11, 13:16 Zgadzam sie z A.S. ze kontrolerzy maja przenosne czytniki sprawdzajace. Kontrola wiec nie sprawia problemu. Natomiast system, przynajmniej ten Rybnicki, skonstruowany jest tak, ze stan karty zmienia sie przy kazdym przylozeniu do czytnika. I nie trzeba sobie wyorazac wcale takiej sytuacji, poniewaz wielkokrotnie bylem jej swiadkiem, ze zdarza sie mnowstwo niekontrolowanych przez pasazera przypadkowych "odczytow" karty, najczesciej przy duzym tloku Co pociaga za soba uszczuplenie jej zasobow. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 tak jest np w london i nawet alkaida nic nie ma 25.01.11, 12:42 przeciw temu...korzystalem i jest ok..place tylko za kilometry jazdy a nie za jazde od stacji do stacji buddha.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:47 w rybniku juz takie coś jest od kilku lat i super się sprawdza, nawet starsze osoby nie mają z tym żadnego problemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tragedia Śląska Re: Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa r IP: 159.245.16.* 25.01.11, 13:13 Helmuty roczniki 1972 - 7 szt. i 1973 - 3 szt. czyli prehistoria z nowymi czytnikami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: longwayhome Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy IP: 213.241.54.* 25.01.11, 13:15 Wprowadzono taką kartę w Tczewie, jakieś niemal dwa lata temu. Oprócz samych biletów elektronicznych nie ma żadnych innych zastosowań, pomimo szumnych zapowiedzi. W grudniu na ok. tydzień wysiadły centralki opertaora GSM, z którego korzystały kasowniki, przez tydzień nie można było skasować karty. Ogólnie polecam Ślązakom dopracować system bardziej niż to zrobiono w Tczewie, najważniejsze, aby w autobusach czytniki działały szybciej niż 5-10 sekund, żeby ekrany wyboru funkcji kasownika nie posiadały ekranów dotykowych (psują się megaszybko), no i żeby kasownik był przy każdych drzwiach wejściowych do pojazdu. W Tczewie, przy okazji wprowadzenia takiego biletu, znikły bilety okresowe i ulgi dla dzieci nie będących mieszkańcami miasta, też warto tego dopilnować, żeby nie znikło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaworznianka Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy IP: *.191.246.94.ip4.artcom.pl 25.01.11, 13:25 W Jaworznie mamy elektroniczną portmonetkę już od kilku lat i nie ma żadnych problemów przy wysiadaniu, wsiadaniu do autobusów. Owszem, zanim pojawiły się te karty też myślałam: "kto to wymyślił", "jaki bedzie bajzel", ale jest ok. Faktycznie płaci się za przejechany odcinek. Odpowiedz Link Zgłoś
bahn Za kilometry czy przystanki? 25.01.11, 13:42 Gość portalu: jaworznianka napisał(a): > Faktycznie płaci się za przejechany odcinek. To chyba jakaś bardzo ukryta funkcja JKM, bo wszyscy inni pasażerowie po staremu mają taryfę strefową ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wfbi Amsterdam IP: *.kpn.net 25.01.11, 13:45 taki system jest w Amsta i raczej do bani to dziala - powiedzmy ze zepsuje sie kasownik i przy wysiadaniu karty nie mozna odbic - zdarza sie to bardzo czesto. O zwrot kasy trzeba by podania pisac, biegac zalatwiac czyli wiekszosc ludzi daje sobie spokoj a przy skali tego typu usterek GVB (transport miejski) zarabia dodatkowo bardzo duzo pieniedzy ktore mu sie nie nalezou... juz widze oczyma wyobrazni jak to "bezblednie" bedzie dzialac w PL-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obibok Re: Amsterdam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 14:14 Tak, i w Amsterdamie nawet jak zamierzasz jechać jeden przystanek (cena ok. 8 centów) to kasownik cię nie wpuści bez 4 euro na karcie, a na kolei 20. Do tego nie mają integracji z koleją, więc mi się udało pokonać ten sam odcinek za podwójną opłatę - pobraną i z pociągu i z metra. Żałosne. Holandia mnie zadziwiła, bo przywykłem że tylko w Polsce banda impotentów podnieca się takimi zabawkami zamiast poprawiać właściwą komunikację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Amsterdam IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.01.11, 14:52 Co Wy piszecie? Mieszkam w Amsterdamie, mam imienną kartę OV chip właśnie taką do busów i nie narzekam. Nawet jak mam mniej niż 4 euro to wpuszcza mnie bez problemu do busa, raz nawet udało mi się odbić mając 50 centów i przy wysiadaniu mieć na karcie minus (który się wyrównał przy doładowaniu). Uważam że to dobry pomysł, a tutaj opisują że te karty w Polsce będą praktyczniejsze niż w Amsterdamie (bo w NL to są karty służące tylko do przejazdów autobusem, koleją i metrem, innych funkcji nie mają). Opiszę polskim czytelnikom jak to tutaj wygląda: Karta chipowa do korzystania z komunikacji miejskiej kosztuje 7,50 za wydanie z zerowym saldem. Są dwa rodzaje: imienna, coś ala polski dowód osobisty i anonimowa. - Imienne można było na początku zamawiać za darmo (zawsze gdy wprowadzają w jakimś mieście ten system jest wtedy dla mieszkańców danego regionu przez np. miesiąc dostępna za darmo, zamawiało się przez internet). Taka karta jest ze zdjęciem i w razie zgubienia niby może ktoś jej użyć ale przy kontroli zostanie mu odebrana, nie wiem czy jakieś prawne konsekwencje to za sobą pociąga czy nie. Można też przez internet zablokować korzystanie z takiej karty. - Anonimowa karta zawsze była płatna i jest dobrym rozwiązaniem dla wszystkich bojących się inwigilacji ;) Koszt 7,50 euro za samą kartę z zerowym saldem. Dla dzieci które mają zniżkowe przejazdy można mieć tylko imienną kartę, anonimowa nie uprawnia do zniżek. Uzupełnić kartę można w niektórych autobusach, na dworcach, w kioskach, niektórych sklepach, punktów jest naprawdę dużo wiec nie trzeba się martwić że nie będzie gdzie doładować karty. Służą do tego takie specjalne maszyny, coś podobnego do małego bankomatu tylko nie wydaje gotówki, płaci się kartą bankomatową. Imienną kartę można doładować przez internet oraz dla tych co dużo jeżdżą można zlecić stałe doładowanie, np. raz w miesiącu. W autobusie i czasami w metrze (mają tam dwa rodzaje kasowników, jedne są w metrze, inne przy peronie): Pierwszy raz odbija się kartę przykładając do elektronicznego kasownika, wystarczy lekko przyłożyć i po sprawie, wiemy o tym bo ten "kasownik" wydaje krótki dźwięk, coś ala "pip" i sygnalizuje światełkiem że skasowano. W tym momencie na karcie blokuje się 4 euro. Przy wysiadaniu powtarzamy operację (przy drzwiach do wysiadania są dwa takie kasowniki) i wtedy z konta ubywa nam tylko tyle ile faktycznie zużyliśmy za nas przejazd. Jeśli się zapomnimy to schodzi nam automatycznie z konta 4 euro, więc warto o tym pamiętać. Jeśli nie uzupełniliśmy karty, nie mam też akurat jak uzupełnić to możemy kupić u kierowcy bilet, ale to mało opłacalna sprawa. W Pociągu jest podobnie tylko że na karcie blokuje się 20 euro i nie kasuje się w pociągach tylko przy wejściu na peron i przy wyjściu z peronu. Jedyna głupia sprawa że to trzeba osobno aktywować w internecie (to czyli możliwość płacenia za pociągi też tą kartą). No i jak pisałam w metrze są dwa rodzaje kasowników: wewnątrz i tu postępujemy tak samo jak w autobusie i na zewnątrz, wtedy odbijamy kartę przy wejściu na peron i przy wyjściu, podobnie jak w pociągach. W mieście, szczególnie na dworcach i stacjach metra są też maszyny do sprawdzania salda konta, saldo można też sprawdzić w maszynie gdzie się doładowuje, w internecie oraz widzi się je przy kasowaniu przy wysiadaniu/wyjściu z peronu. Wszystkie kasowniki wydają dźwięk przy kasowaniu i pokazują światełkiem. W autobusach jest zasada: wsiada się drzwiami przy kierowcy, wysiada środkowymi i tylnymi. Kierowca w ten sposób kontroluje kasowanie biletów. W metrze i pociągach oraz niektórych autobusach (międzymiastowych) gdzie takiej zasady nie ma pojawiają się często kontrolerzy wyposażeniu w specjalne czytniki tych kart. Się rozpisałam, ale chyba opisałam wszystko... jeśli będą jakieś pytania to postaram się na nie odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wfbi Re: Amsterdam IP: *.kpn.net 25.01.11, 16:50 Tos sie rozpisala ;-) "Jeśli się zapomnimy to schodzi nam automatycznie z konta 4 euro, więc warto o tym pamiętać. " mi chodzi wlasnie o to "jesli sie zapomnimy" - jest taka mozliwosc + czesto nie chodzi o zapominanie a np. rozwalone kasowniki na wyjsciu - dlaczego w takim przypadku defaultowo rabuje sie mnie z 4 euro i musze potem udowadniac ze jechalem za np 1.30? Niezbyt fair chyba moim zdaniem - powinni raczej naliczac calou kwote na koncu podrozy a nie "kaucje" 4 eur sobie radosnie pobierac. W tej chwili mam miesieczny to mnie ani ziebi to ani grzeje ale przedtem uzywalem kart bezimiennych z doladowaniem i troche kasy stracilem przez rozwalony kasownik na przystanku w Amstelveen.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Amsterdam IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.01.11, 18:30 Nie trafiłam jeszcze na rozwalone czytniki (czyli te niby kasowniki) więc nie wiem... Trafiłam może ze dwa razy na zablokowany czytnik przy wyjściu z autobusu ale wtedy poszłam koło kierowcy się odbić i wysiadłam pierwszymi drzwiami. Ja jeszcze uzupełnię tę moją już i tak długą wypowiedz, przypomniało mi się jak jechałam autobusem do szkoły córki: Osoby starsze mają legitymację emerytalną (czy jak to zwał), wchodząc do autobusu pokazują kierowcy i niezatrzymywani idą dalej, jakoś nikomu tutaj nie zależy wiedzieć ile emerytów czy studentów (też mają swoją legitymację, a w sumie nie wiem dokładnie czy to studenci ale często widzę że jacyś uczniowie w wieku ponadpodstawowym pokazują jakąś legitymację) jedzie danym autobusem. Z tym że jak im w Polsce tak na tym zależy to niech zrobią darmowe legitymacje-czytniki dla tej grupy społecznej. Tak samo ciężko było by rozwiązać w Polsce problem z wózkami (inwalidzkimi czy tymi z niemowlętami), tutaj taki jedzie za darmo a w naszej kochanej ojczyźnie za wszystko kasują... Ja jeszcze napiszę że dla mnie, dla osoby która ma problem z tutejszym akcentem i wobec tego kierowcy nie rozumieją dobrze nazwy przystanku gdzie mam jechać, to spore ułatwienie: wsiadam do autobusu nie zaczepiana, odbijam kartę, patrzę na monitor gdzie akuratnie się znajduję (lub mapę, bo są metra gdzie nie ma monitorów a z głośników nic nie słychać), odbijam się przy wyjściu i spokojnie, bez nerwów wysiadam :) Uwielbiam tutejszą komunikację (poza niektórymi kierowcami którzy nawet 100 metrów chcą przebyć w jak najszybszym czasie, co powoduje gwałtowne starty i hamowania...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Amsterdam IP: 145.221.193.* 28.01.11, 14:31 tylko ze w amsterdamie i innych miastach w NL nie da sie zampomniec - na drzwiach sa wilkie napisy :nie zapomnij odbic karty, przed kazdym przystankiem z glosnika leci "przy wisiadniu nie zapomnij obic karty"itd.... system jest naprawde swietny!!!! przejazdy sa tansze niz wczesniej, nie ma kolejek do biletow u kierowcy etc etc Odpowiedz Link Zgłoś
bahn Re: Amsterdam 25.01.11, 18:27 Świetnie. Problem tylko w tym, że realia holenderskie nie przystają do polskich. Tu nie ma i nie będzie automatów na każdym przystanku, sieć dystrybucji biletów najprawdopodobniej ulegnie skurczeniu, bo nie każdy sprzedający dziś bilety kiosk będzie miał ochotę bawić się w terminal do karty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Amsterdam IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.01.11, 18:33 A może tak? W końcu z biletów kioskarze mają jakiś tam zysk, jakby dać im terminale na podobnej zasadzie to by zdało egzamin? A przynajmniej w każdym autobusie terminal (tylko że na polskie realia musiałby być koło kierowcy żeby przetrwał dłużej niż tydzień). Tak sobie gdybam... Odpowiedz Link Zgłoś
bahn Re: Amsterdam 25.01.11, 20:26 Gość portalu: Sylwia napisał(a): > A może tak? W końcu z biletów kioskarze mają jakiś tam zysk, (...) Ten zysk z biletów jest mniej więcej na tym poziomie, co reszta w holenderskim sklepie, której z lenistwa nie wydają bo nie używają dwóch i jednocentówek ;) I to jest właśnie podstawowy problem - o tyle, o ile dziś sieć sprzedaży podstawowych biletów jest dość szeroka w GOP (nierzadko bilet można kupić w przysłowiowym warzywniaku / kiosku ruchu), to po wprowadzeniu terminali, które trzeba będzie utrzymywać, przygotowywać pod nie instalacje, itp. - wielom sklepikarzom może się odechcieć w to bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wfbi Re: Amsterdam IP: *.kpn.net 25.01.11, 16:57 zgadza sie - a jaka jazda byla w grudniu - 17go mialem leciec do PL-u a tu cale miasto sparalizowane - metro i tramwaje tylko jezdzily - tam gdzie normalnie jechalbym na Schiphol 10 minut to zajelo mi to z 3 godziny - po tym przezyciu jakos laskawszym okiem spojrzalem na PKP :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Amsterdam IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.01.11, 18:20 No tak, ale Ty piszesz teraz o czymś innym... Zima pokonała Holendrów jak zawsze gdy choć troszkę spadnie śniegu... Ale to całkiem inny temat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wfbi Re: Amsterdam IP: 83.160.65.* 25.01.11, 19:53 odpowiadalem akurat Obibokowi :) - to jest moze troche pobocznie ale tez na temat - w sensie ze komunikacja nie jest tutaj tez taka znowu wysmienita. Odnosnie kasownikow itp - bede sie dalej przy swoim upieral - jak cos idzie nie tak z infrastrukturou GVB to ja mam za to placic? albo potem laskawie prosic zeby zwrocili mi pieniadze z powodu awarii wlasnej infrastruktury?? nie jest to w porzadku moim zdaniem - wolalem 'strippenkartjes' :-) - wszystko jasne wtedy bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wfbi Re: Amsterdam IP: 83.160.65.* 25.01.11, 20:08 PS - www.webregio.nl/eemland/regionaal-nieuws/artikel/1797760/niet-uitchecken-levert-gvb-veel-geld-op.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
mamqa Re: Amsterdam 26.01.11, 14:42 Gość portalu: wfbi napisał(a): > PS - www.webregio.nl/eemland/regionaal-nieuws/artikel/1797760/niet-uitchecken-levert-gvb-veel-geld-op.aspx No to się wyrówna ze stratami firmy: www.popolsku.eu/informacja/holandia/przekr__281;ty_z_ov-chipkaart ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obibok Re: Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 14:11 Wszędzie w tym kraju pełno prymitywnych ludzi, którzy podejmują żałosne decyzje. Że też taki się nie zajął zamiataniem ulic, tylko mąci ludziom w dziedzinie, o której nie ma pojęcia. Co ciekawe, w bogatej Holandii jest to samo i po zamknięciu bramek na dworcach kolejowych nie będzie się dało przejść przez dworzec nie posiadając na koncie 20 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy IP: *.adsl.wanadoo.nl 25.01.11, 14:15 No i wprowadza to zobaczycie. W holandii tez wprowadzili chociaz tyle ludzi bylo przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy IP: *.gl.digi.pl 25.01.11, 16:17 System podwojnej rejestracji ukroci kombinatorskie zapedy naszych wspolobywateli. Takie rozwiazanie stosowane jest z powodzeniem np. w Holandii w obrebie aglomeracji Amsterdamu. Bardzo dobry pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karciarz Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy IP: *.SLOWIANKA.ds.uni.wroc.pl 25.01.11, 16:20 Większośc ludzi tu pisze głupoty... pewnie dlatego, że nigdy nie mieli z tym do czynienia. W Jaworznie system działa bardzo dobrze, nie ma absolutnie żadnego problemu z podwójnym przykladaniem. Ktoś pisał że przy kontroli trzeba bedzie czekać na jakieś wydruki.. bzdura. Kontroler przyklada czytnik i po sekundzie wie czy masz miesieczny (na jaką linie itp) czy jednorazowy ulgowy czy zwykły. Karte doładowuje się np za 5 zł. Wsiadając do autobusu podchodzi się do czytnika, wybiera opcje ulgowy lub zwykły guzikiem i przykłada karte... jest głośny PIK to znaczy, że skasowało się bilet. Jeżeli masz miesieczny nie przykładasz NIC. Sprawa z biblioteką, podpisem itp to raczej czysty marketing... w Jaworznie też to miało mieć takich funkcję, a jednak nie ma, albo nikt tego nie używa. Ja również byłem w Londynie (czesto sie tu powołują na ten przykład) tam system też działa bardzo dobrze. We Wrocławiu jest dopiero wprowadzany, tzn. póki co obejmuje tylko bilety miesięczne. www.pkm.jaworzno.pl/www/jaworznicka-karta-miejska/ To czy KZK nie ma pilniejszych wydatków to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Zlituj sie z tym Jaworznem IP: 87.204.174.* 25.01.11, 18:14 To przeciez wiocha zabita dechami. Tam na calej trasie jest mniej ludzi niz na kilku przystankach w Katowicach czy Trojmiescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karciarz Re: Zlituj sie z tym Jaworznem IP: *.SLOWIANKA.ds.uni.wroc.pl 25.01.11, 19:06 Oczywiście masz racje.. hm poza tym, że mamy nowoczesny tabor, porządne przystanki.. cóż Katowice jak na duże miasto... rozpadają się jeżeli chodzi o komunikacje. To że ruch jest mniejszy nie zmienia faktu, że autobusy w godzinach szczyty są zapchane! Katowice mają około 3x wiecej mieszkańców więc pewnie mają 3x wiecej autobusów + tramwaje. Jaworzno nie jest na tyle mały miastem, by nie móc tego porównać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minos Re: Zlituj sie z tym Jaworznem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 21:49 Zrozum jedno - żeby ŚKUP miała sens, musi odbyć się integracja taryfowa m. in. z PKM Jaworzno. A wtedy Jaworzno zostanie zmuszone do porzucenia tej swojej wspaniałej JKM. Zobaczymy, czy wtedy też będziesz chwalił ten system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kar Re: Zlituj sie z tym Jaworznem IP: *.SLOWIANKA.ds.uni.wroc.pl 25.01.11, 23:14 A na jakiej podstawie uważasz ze PKM Jaworzno przystąpi co ŚKUP? Nie należy do KZK GOP więc nie musi nic robić w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karciarz Re: Zlituj sie z tym Jaworznem IP: *.SLOWIANKA.ds.uni.wroc.pl 25.01.11, 23:21 Poza tym ŚKUP ma sens i bez PKM Jaworzno. Szczerze wątpie, żeby miasto przyłączyło się do tego projektu. Fakt, że nie znam dokładnie specyfiki KZK GOP, rzadko korzystam, więc nie bede się wypowiadał na ten temat. Ale jeżeli wszystko zostanie dobrze zorganizowane to wszyscy bedą zadowoleni. Trudno powiedzieć coś konkretnego po tym artykule, zresztą zdąrzyłem się zorientować, że sprawa jest na tym samym etapie od ponad roku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaworznianin Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.11, 16:26 W autobusach w Jaworznie elektroniczna portmonetka działa od kilku lat, nie stanowiąc dla nikogo problemu. Histeria autora artykułu jest zabawna, zważywszy na wiek, w którym żyjemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haga Re: Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa r IP: *.is.net.pl 25.01.11, 17:22 Widziałem w Hadze totalny bajzel nie mówiąc o przyjezdnych trze kupować u motorniczego lub kierowcy 100procent drożej taktyka jak złupić najwiecej pieniedzy starsze osoby nie mogły sobie poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy IP: *.rybnik.vectranet.pl 25.01.11, 18:44 w Rybniku takie rozwiązanie funkcjonuje juz ponad 3 lata i nic się nikomu nie dzieje. Autobusy sa podobnie załadowane jak w katowicach i nie ma żadnych przestojów. Także, spokojnie Katowiczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: king876 Re: Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz 2 razy IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.11, 14:50 Nie Katowiczanie, tylko Ślązacy! Bo jeśli jeszcze ktoś nie wie, to ŚKUP będzie funkcjonowała w wielu śląskich miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o w morde brak wiedzy !!!! IP: *.c194.msk.pl 25.01.11, 20:16 le240 napisał: > "Sczytanie" - "Zczyt" braku poczucia estetyki pisma dyletantów gazety.pl. Nie p > ierwszy i nie ostatni raz... WSTYD! brak wiedzy i lenistwo, by sprawdzic o czym sie pisze ale dales du.py koles i to za darmo hihihi ---> sczytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mungo28 Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.11, 20:34 W Rybniku takie rozwiązanie działa już od kilku lat i ludziom nie przeszkadza fakt, że trzeba kartę przyłożyć przy wysiadaniu aby została zwrócona część opłaty, więc myślę, że i mieszkańcy Aglomeracji się przyzwyczają. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos czytniki na zewnatrz! 25.01.11, 21:54 Czytniki powinny byc na zewnatrz w odpowiedniej odleglosci. Wyobraź sobie, że po kontroli biletow, ktoś przylozy karte do czytnika i ja wylaczy i pojedzie dalej na gape. Czytnik na zewnatrz spowoduje, ze zeby taki numer zrobic, to trzeba wybiec z autobusu skasowac i wrocic, a to moze kosztowac czas, w ktorym zatrzaskuja sie drzwi autobusu i cwaniak nie wsiadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku dobry pomysł. Karty zbliżeniowe oczywiście zastoso 25.01.11, 22:03 dobry pomysł. Karty zbliżeniowe oczywiście zastosować, żeby było wygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sewo W Częstochowie działa to już jakiś czas IP: *.isd-hcz.com.pl 26.01.11, 01:02 więc nie wiem skąd takie dane że tylko w kilku europejskich miastach. Ludzie się przyzwyczaili i jakoś jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ W Singapurze działa IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.11, 02:52 jakoś nie ma problemów - wchodzisz do autobusu - odbijasz - wychodzisz - to samo. Bramki do metra - tak samo - nie wypuszczą bez odbicia karty. Dziwne może trochę na początku, ale działa. Odpowiedz Link Zgłoś
bahn Re: W Singapurze działa 26.01.11, 17:44 Ale co z tego, że w Singapurze czy Londynie działa? Tam autobusy pojedynczych linii kursują co kilka-kilkanaście minut, w GOP-ie standardem jest częstotliwość co pół godziny lub godzinę. Nie ma samych niskopodłogowych autobusów z klimatyzacją i miejscem siedzącym dla prawie każdego, tylko rozlatujące się heble i tłok w szczycie. To porównywanie się do zagranicy to jest nic innego jak marketingowy bełkot wpychany przez urzędników, którzy i tak mają to głęboko w zupie, bo przecież z tych autobusów dla motłochu nie korzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcz Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 07:20 a w Jaworznie taki system działa już dość dlugo i jakoś pasażerowie sobie z tym poradzili. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy 26.01.11, 10:55 Rany boskie, znów polskie narzekanie. W Londynie na większości stacji metra trzeba przechodzić przez bramki przy wejściu i wyjściu, wsuwając bilet lub przykładając kartę Oyster i jakoś wszyscy żyją, nikt z tego powodu nie robi histerii. Odpowiedz Link Zgłoś
bahn Ile jest stacji metra w Katowicach? 26.01.11, 17:45 Ile jest linii kursujących tak często, jak metro w Londynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herman Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa razy IP: *.static.kompus.3s.pl 26.01.11, 11:18 "Dopóki ludzie się do tego nie przyzwyczają, zapominalscy będą tracić pieniądze". --- TO niech tracą! żaden problem. Aż przestaną byc zapominalskimi .Szybko się naucza nie zapominać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mylisz sie Pasazerowie pokaza srodkowy IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 12:23 palec i beda miec prawo. Kupili bilet okresowy i nikt im nie bedzie mowic ze obowiazkiem jest jeszcze przykladanie go do jakiegos czytnika. A kontrola bedzie mogla co najwyzej pocalowac w DUPE pasazera bo on, powtorze, bilet bedzie miec kupiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest543 Re: Pasazerowie pokaza srodkowy IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.11, 14:57 Widzę, że ktoś chyba jest niezorientowany w temacie. Nikomu nie chodzi tutaj o papierowy bilet, tylko o dyskietkę, jak dowód osobisty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Komunikacyjna rewolucja. Kartę odbijesz dwa r IP: 213.227.102.* 26.01.11, 11:24 Jasne, tłok, wszystkie ręce zajęte i jeszcze miotanie się z kartą....... Szczyt marzeń Odpowiedz Link Zgłoś