arnold7 25.04.04, 12:29 Na tym zdjeciu widac dzialajaca jeszcze kilka lat temu na kopalni Ferdynand (Katowice) parowa maszyne wyciagowa z 1898 roku. Czy ta maszyna jeszcze istnieje? www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/2856/display/565593 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emerson Re: Skarby Katowic 25.04.04, 12:59 arnold7 napisał: > Na tym zdjeciu widac dzialajaca jeszcze kilka lat temu na kopalni Ferdynand > (Katowice) parowa maszyne wyciagowa z 1898 roku. Czy ta maszyna jeszcze > istnieje? Wspaniałe zdjęcie! Byłem tam niedawno porobić fotki do pracy, do budynku maszynowni szybu "Bartosz" nie da się wejść, ale maszyna podobno jeszcze tam jest. pzdr. Emerson Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Skarby Katowic 25.04.04, 13:06 W budynkach po Ferdinandgrubie mozna by urzadzic muzeum techniki i architektury przemyslowej na Gornym Slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
emerson Re: Skarby Katowic 25.04.04, 14:34 arnold7 napisał: > W budynkach po Ferdinandgrubie mozna by urzadzic muzeum techniki i > architektury przemyslowej na Gornym Slasku. Były już plany utworzenia tam siedziby ASP albo Muzeum Śląskiego. Niestety wszystko rozbija się o brak funduszy :-( pzdr. Emerson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Skarby Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.04, 15:40 A moze by tak zglosic sie do "Naczelnego brukarza"? he he. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Skarby Katowic 25.04.04, 22:22 Gość portalu: hans napisał(a): > A moze by tak zglosic sie do "Naczelnego brukarza"? he he. Hehhe, to mu zglaszomy, dzisioj:)) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Skarby Katowic 25.04.04, 22:38 emerson napisał: > arnold7 napisał: > > > W budynkach po Ferdinandgrubie mozna by urzadzic muzeum techniki i > > architektury przemyslowej na Gornym Slasku. > Były już plany utworzenia tam siedziby ASP albo Muzeum Śląskiego. Niestety > wszystko rozbija się o brak funduszy :-( > pzdr. Emerson > Mialem okazje widziec ta maszyne jeszcze pracujaca - pierwotne sterowanie czesciowo zastapione przez urzadzenia Siemensa z poczatku XX wieku i reszta, autentyczna sila pary napedzajaca maszyne z konca XIX wieka - cos wspanialego. Niemcy chcieli dac wtedy (ok 1994 roku) - spora kase tylko za niezatrzymywanie tej maszyny! Oczywiscie kmiotki zrobily swoje i mozemy jeszcze tylko miec nadzieje, ze ona wogole tam jeszcze jest w stanie podobnym do tego sprzed 10 lat. Na poziomie 300 Ferdinandgruby byla wtedy jeszcze funkcjonujaca pierwsza na swiecie stacja odwodnienia z pompami napedzanymi silnikami elektrycznymi - cala w kaflach, po prostu arcydzielo - miejsce ktore teraz sciagaloby tysiace turystow z calego swiata. Czy Uszok slyszal cos o tym? Czy nie jest za pozno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder Re: Skarby Katowic IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 25.04.04, 22:34 Autor: arnold7 Data: 25.04.2004 12:29 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- Na tym zdjeciu widac dzialajaca jeszcze kilka lat temu na kopalni Ferdynand (Katowice) parowa maszyne wyciagowa z 1898 roku. Czy ta maszyna jeszcze istnieje? smieszy mnie jak czsem ty i twoi koledzy pisza o czyms` co juz wczes`niej bylo testowane gdzies` za morzem a moze w innym kraju, nikt z was nie docenia budowniczych tego miasta, nie macie zadnego pojecia z jakimi borykali sie zapewne problemami, tym bardziej, ze pod miastem ciagle draz`one byly tunele!, nie mam na mys`li jakiegos` tam Niemca czy prusaka tylko zwyklych ludzi, ktorzy swoja ciez`ka praca oddali to co jest i do dzis` sie nie zapadlo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katt Re: Skarby Katowic IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.04, 22:39 Naszym najwiekschym skarbym in Kattowitz, jest nasz "czlowiek z Sosnowca" mrW & V&B albo builder Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V&B Re: Skarby Katowic IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 25.04.04, 22:44 Autor: Gość: katt IP: *.dip0.t-ipconnect.de Data: 25.04.2004 22:39 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- Naszym najwiekschym skarbym in Kattowitz, jest nasz "czlowiek z Sosnowca" mrW & V&B albo builder ciezko by bylo nie zauwazyc` po kilku miesiacach, ze w poro`wnaniu do ciebie i twich kolesi nie loguje sie!!!,wy TAK!!!, wiesz w czym jestem mocny?, jestem mocny bo jestem SZCZERY! a ty ita coka granda niy!!!!!!!, jak mosz jakis` zapytania to som ciepnij, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katt Re: Skarby Katowic IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.04, 22:48 tys je tyn echte Kattowitzer ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V&B Re: Skarby Katowic IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 25.04.04, 22:57 moge szczerze powiedziec`, ze jestem z Katowic, w anglii zawsze podkres`lam jak sie mnie zapytaja z kond jestem to najpierw mo`wie z Polski a po`z`niej z Pd Polski z Silesi, i problem w tym, ze nikt nie wie gdzie to jest, Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Skarby Katowic 25.04.04, 22:59 Gość portalu: V&B napisał(a): > moge szczerze powiedziec`, ze jestem z Katowic, > w anglii zawsze podkres`lam jak sie mnie zapytaja z kond jestem to najpierw > mo`wie z Polski a po`z`niej z Pd Polski z Silesi, > i problem w tym, ze nikt nie wie gdzie to jest, Trza bouo godac, co ze Oberschlesien:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V&B Re: Skarby Katowic IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 25.04.04, 23:38 ewentualnie Zydzi moze by zrozumieli, ja dla Zydo`w nie pracuje, Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Skarby Katowic 25.04.04, 22:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=11070958 Cos z tego zostalo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katt Re: Skarby Katowic IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.04, 23:15 Hi, Arnold nie som to przypodkiem Murcki ? Odpowiedz Link Zgłoś