Dodaj do ulubionych

Ślązacy są szczerzy

IP: *.welnowiec.net 08.04.11, 17:39
Nic trudnego kup sobie "Ślabikorz niy dlo bajtli albo lekcyje ślonskij godki"autorstwa Mirosława Syniawy.
Obserwuj wątek
    • Gość: gfr Re: Ślązacy są szczerzy IP: *.36.net.net.pl 08.04.11, 18:29
      Wetna sie, że nauka Śląskiego może być cięższa niż innego języka obcego. Siła przyzwyczajenia zmieni zwykłe godać na gadać, albo jeszcze gorzej, starając się za bardzo wyjdzie "godoć"
    • Gość: oki Ślązacy są szczerzy IP: *.opera-mini.net 08.04.11, 21:16
      Są szczerzy i na pewno Ci powiedzą że wolą jak mówisz po swojemu a nie tekstami ze ślabikorza. A czy cechy które wymieniasz są typowe tylko dla nich ? Są dość typowe dla pokolenia naszych dziadków, może tu silniej się zachowały po prostu, choć dziś nie jest to już takie pewne niestety. Szanujmy się po prostu.
    • rico-chorzow Re: Ślązacy są szczerzy 08.04.11, 22:41
      To godej polski dali,Twoja rzec.
    • Gość: Hubertus Ślązacy są szczerzy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.04.11, 18:52
      No to ja tez bede szczery:

Kaczynski to azjatycka kan...lia,
      Tusk to maz stanu, Europejczyk:

www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,755826,00.html
      Brawo Premierze !

• Gość: śląski Polak Re: Ślązacy są szczerzy IP: 80.50.134.* 24.04.11, 07:13
        Cytat:
        W moim przekonaniu w niektórych kręgach, głównie politycznych, sytuacja się zbyt zapętliła. Więc tak po ludzku będzie to trudno rozplątać, pojednać się i pogodzić. Tym bardziej potrzeba nam łaski. Pan Bóg jej nie skąpi. Toteż mówiłem do polityków: potrzeba, byście się otwarli na pokój i wtedy, głęboko wierzę, jest możliwe naprawdę zasypanie wszelkich dołów.
        ...do Ciebie hubertusie też to kieruję
        Więcej... opole.gazeta.pl/opole/1,35114,9480702,Susze_Bogu_glowe__by_ugasil_negatywne_emocje.html#ixzz1KPk7u1w4
        • rico-chorzow Re: Ślązacy są szczerzy 24.04.11, 07:22
          Naraz strasznie dużo Slązaków..........Polaków.Można się podpiąć do Smolorza głupich pierdół.
    • rico-chorzow Re: Ślązacy są szczerzy 10.04.11, 08:12
      W języku śląskim nie ma słowa - przepraszam -,i o ile wiem,język śląski nie przewiduje tego słowa.
      • erka-4 Re: Ślązacy są szczerzy 22.04.11, 18:29
        Bo w takim przypadku słowo "przepraszam" nie jest potrzebne z uwagi na to,że nawet gdyby ktoś poczuł się urażony tą najprawdziwszą szczerością to nie ma prawa być obrażony bo jak komuś coś się szczerze mówi to przecież od serca pochodzi a więc obrazy nie ma a i powodu do przepraszania również toteż słowo"przepraszam"nikomu do niczego potrzebne nie jest.
        A więc o ile łatwiej żyć Ślązakowi,obrazić nie jest w stanie nikogo to i powodów do przeprosin nie ma,żyć nie umierać,obrażać można wszystkich szczerze nieobrażając,durnoty szczerze wygadywać i nikt nie ma prawa się czuć obrażony zakładając,że przeproszony nigdy nie będzie.
        • rico-chorzow Re: Ślązacy są szczerzy 22.04.11, 19:02
          Przeboc,eli ynlich,Slonsok niy godo - przepraszam -,tys kej przibocou,i kajś,komuś zawiniou,besto mosiy jym/u nazot dać,co siy jym nolyrzy.

Kiedyś,Slązacy nie potrzebowali słowa - przepraszam -,też kiedyś przyszła "kultura",i na Sląsk.
        • rico-chorzow Polska kultura, 22.04.11, 19:09
          się wiecznie przepraszająca,że kulturą - prawdopodobnie - i jest.
    • amoremio Ślązacy są szczerzy 22.04.11, 17:11
      Powiem szczerze:
      autonomia.pl/download/statut_organiczny.pdf

---------------------------------------------------
      "Czuję się Ślązakiem, to moja narodowość,
      to moja religia." Horst Eckert (Janosch)
    • amoremio ... i "dupowaci" ? 22.04.11, 17:35
      www.dziennikzachodni.pl/slask/395227,slazacy-wciaz-sa-dupowaci-a-jacy-jeszcze,id,t.html#material_1
    • Gość: RRRRR! Polecam dobry wywiad z biskupem Czaja (Opole) : IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.04.11, 01:44
      opole.gazeta.pl/opole/1,35114,9480702,Susze_Bogu_glowe__by_ugasil_negatywne_emocje.html
    • Gość: angrusz1 Ślązacy są szczerzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 17:43
      Mi śląska godka nie przeszkadza .
      Mi przeszkadza pojmowanie wg RAŚ przynależności do państwa III RP w taki sposób, że 1 kg śląskiego węgla ma kosztować 5 kg kiełbasy z Warmii .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka