Gość: Akik46 IP: *.welnowiec.net 08.04.11, 17:39 Nic trudnego kup sobie "Ślabikorz niy dlo bajtli albo lekcyje ślonskij godki"autorstwa Mirosława Syniawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gfr Re: Ślązacy są szczerzy IP: *.36.net.net.pl 08.04.11, 18:29 Wetna sie, że nauka Śląskiego może być cięższa niż innego języka obcego. Siła przyzwyczajenia zmieni zwykłe godać na gadać, albo jeszcze gorzej, starając się za bardzo wyjdzie "godoć" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Ślązacy są szczerzy IP: *.opera-mini.net 08.04.11, 21:16 Są szczerzy i na pewno Ci powiedzą że wolą jak mówisz po swojemu a nie tekstami ze ślabikorza. A czy cechy które wymieniasz są typowe tylko dla nich ? Są dość typowe dla pokolenia naszych dziadków, może tu silniej się zachowały po prostu, choć dziś nie jest to już takie pewne niestety. Szanujmy się po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ślązacy są szczerzy 08.04.11, 22:41 To godej polski dali,Twoja rzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubertus Ślązacy są szczerzy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.04.11, 18:52 No to ja tez bede szczery: Kaczynski to azjatycka kan...lia, Tusk to maz stanu, Europejczyk: www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,755826,00.html Brawo Premierze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Ślązacy są szczerzy IP: 80.50.134.* 24.04.11, 07:13 Cytat: W moim przekonaniu w niektórych kręgach, głównie politycznych, sytuacja się zbyt zapętliła. Więc tak po ludzku będzie to trudno rozplątać, pojednać się i pogodzić. Tym bardziej potrzeba nam łaski. Pan Bóg jej nie skąpi. Toteż mówiłem do polityków: potrzeba, byście się otwarli na pokój i wtedy, głęboko wierzę, jest możliwe naprawdę zasypanie wszelkich dołów. ...do Ciebie hubertusie też to kieruję Więcej... opole.gazeta.pl/opole/1,35114,9480702,Susze_Bogu_glowe__by_ugasil_negatywne_emocje.html#ixzz1KPk7u1w4 Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ślązacy są szczerzy 24.04.11, 07:22 Naraz strasznie dużo Slązaków..........Polaków.Można się podpiąć do Smolorza głupich pierdół. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ślązacy są szczerzy 10.04.11, 08:12 W języku śląskim nie ma słowa - przepraszam -,i o ile wiem,język śląski nie przewiduje tego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Ślązacy są szczerzy 22.04.11, 18:29 Bo w takim przypadku słowo "przepraszam" nie jest potrzebne z uwagi na to,że nawet gdyby ktoś poczuł się urażony tą najprawdziwszą szczerością to nie ma prawa być obrażony bo jak komuś coś się szczerze mówi to przecież od serca pochodzi a więc obrazy nie ma a i powodu do przepraszania również toteż słowo"przepraszam"nikomu do niczego potrzebne nie jest. A więc o ile łatwiej żyć Ślązakowi,obrazić nie jest w stanie nikogo to i powodów do przeprosin nie ma,żyć nie umierać,obrażać można wszystkich szczerze nieobrażając,durnoty szczerze wygadywać i nikt nie ma prawa się czuć obrażony zakładając,że przeproszony nigdy nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ślązacy są szczerzy 22.04.11, 19:02 Przeboc,eli ynlich,Slonsok niy godo - przepraszam -,tys kej przibocou,i kajś,komuś zawiniou,besto mosiy jym/u nazot dać,co siy jym nolyrzy. Kiedyś,Slązacy nie potrzebowali słowa - przepraszam -,też kiedyś przyszła "kultura",i na Sląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Polska kultura, 22.04.11, 19:09 się wiecznie przepraszająca,że kulturą - prawdopodobnie - i jest. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Ślązacy są szczerzy 22.04.11, 17:11 Powiem szczerze: autonomia.pl/download/statut_organiczny.pdf --------------------------------------------------- "Czuję się Ślązakiem, to moja narodowość, to moja religia." Horst Eckert (Janosch) Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio ... i "dupowaci" ? 22.04.11, 17:35 www.dziennikzachodni.pl/slask/395227,slazacy-wciaz-sa-dupowaci-a-jacy-jeszcze,id,t.html#material_1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRRRR! Polecam dobry wywiad z biskupem Czaja (Opole) : IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.04.11, 01:44 opole.gazeta.pl/opole/1,35114,9480702,Susze_Bogu_glowe__by_ugasil_negatywne_emocje.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Ślązacy są szczerzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 17:43 Mi śląska godka nie przeszkadza . Mi przeszkadza pojmowanie wg RAŚ przynależności do państwa III RP w taki sposób, że 1 kg śląskiego węgla ma kosztować 5 kg kiełbasy z Warmii . Odpowiedz Link Zgłoś