Dodaj do ulubionych

Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4

IP: *.dg-net.pl 11.05.11, 09:36
Jechałem tamtędy godzinę temu.... brr.. jeszcze nigdy nie widziałem takich korków na skrzyżowaniu 86 z A4...
Obserwuj wątek
    • Gość: me, myself & I Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 IP: *.upc.com.pl 11.05.11, 09:36
      niepojęte, cała aglomeracja stoi dzisiaj w jednym wielkim korku a informację Policja podaje o 9.30 skoro zdarzenie miało miejsce po 2 nad ranem
      • Gość: Ewelina_0f Re: Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 IP: *.static.kompus.3s.pl 11.05.11, 10:04
        To samo sobie pomyślałam, gdy za samochodu dzwoni moja koleżanka i mówi: "stoję w korku już ponad godzinę". A ja w tym czasie szukałam informacji i 0 powiadomień.
        • tcl Bo drogówka kasuje z za krzaka. 11.05.11, 12:21
          Przecież nie będą się męczyć i stać na jakichś zasranych skrzyżowaniach. Po co? Przecież nie są od pomocy kierowcom. Ich rolą przecież nie jest służyć tylko karać. A potem się dziwią, że inni nie mają dla nich szacunku jak sami się nie szanują.
        • Gość: gr Re: Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 IP: *.171.190.85.static.crowley.pl 11.05.11, 16:01
          Kompletny brak informacji! Wystarczyło poradzić kierowcom, by nie zjeżdżali z autostrady w tym miejscu! Zaoszczędziłoby mi to dwie godziny i mnósto poszaroanych nerwów. Tymaczasem totalna blokada informacyjna rozbuchała tragiczną sytuację.
      • Gość: Łobuz Re: Urząd Miasta zakorkował miasto IP: *.waldex.net 11.05.11, 10:14
        Dzisiejszy wypadek to efekt kilkunastu lat bez odpowiedzialnej polityki w zakresie komunikacji.
        1) Brakuje połączenia północ- południe alternatywnego do Murckowskiej. Nie słychać z UM, aby coś się działo w tym kierunku. Wręcz wg ostatnich newsów GW Prezydent będzie ograniczał inwestycje w drogi na rzecz kultury.
        2) W ostatnich latach przebudowano wiele ulic w centrum miasta, posadzono przepiękne klombiki, zrobiono deptaki, zmniejszono przepustowość tych szlaków, np. Mariacka, Sokolska. A następnie rozpoczęto przebudowę dworca PKP. Gdyby to robić w odwrotnej kolejności byłoby trochę lepiej.
        3) W ostatnich latach postawiono mnóstwo sygnalizatorów świetlnych, posiadających cuda na kiju, sterowanie komputerowe itp. Dzisiaj te sygnalizatory działają po staremu, zamiast w trybie awaryjnym. W efekcie wypuszczają auta z bocznych uliczek prosto w korek, zamiast go rozładować.
        4) Od dobrych 16 lat mówi się o centrach przesiadkowych w Brynowie i na Zawodziu. I ciągle się mówi. A przecież Prezydent Uszok zasiada w KZK GOP, dlaczego oferta przewoźnika tak bardzo zniechęca potencjalnych pasażerów?
        W ramach dofinansowania Tramwajów Śląskich zostanie dobudowany drugi tor na fragmencie trasy Sosnowiec - Katowice, w efekcie czas przejazdu skróci się z ok. 1 godz. do chyba 53 minut. Roździeńskiego autobus jedzie ok 10-15 minut. Inwestycja w drugi tor na pewno jest sensowna. O tramwaju do południowych dzielnic Katowic mówi się od 30 lat.
        5) Kompletny brak planów awaryjnego działania, brakuje służb które pokierują ruchem, które choć trochę rozładują tą sytuację. Skoro wypadek wydarzył się ok. 3 rano, przed porannym szczytem komunikacyjnym, było dość czasu aby uruchomić więcej jednostek, ogłosić komunikaty, przestawić/ wyłączyć sygnalizatory. Przede wszystkim informować. Część ruchu można było skierować ma rondo, na 1 Maja, może udrożnić drogę parkową przez Trzy Stawy do Francuskiej. Nic z tych rzeczy. Przecież istnieje centrum zarządzania kryzysowego w tym mieście, czyżby nie mogło ono dotrzeć do pracy? To jawna kpina!
        W efekcie życie aglomeracji zależy od 250 metrów jednego zjazdu. Za jakiś czas znowu się coś rozwali, i znowu będzie kataklizm. Za większość opisanych punktów odpowiada niestety UM Katowice. Rozumiem że budżet miasta ograniczony, ale zgodnie ze staropolskim porzekadłem "biedny ma jeden płaszcz, ale dobry"
        Może GW byłaby tak miła i podjęła ten temat, bo na tej najbardziej obciążonej w kraju drodze, 100 tys. aut na dobę,dość często się coś rozwala. Może do następnego razu uda się opracować sensowną procedurę postępowania.
        • Gość: Xvid Re: Urząd Miasta zakorkował miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 10:25
          100% racji
          Stosunkowo niewielkim nakladem mozna by postawic znaki i tablice zmiennej tresci, od strony Bedzina i Dabrowy oraz Tychow i Chorzowa i na A4, ktore by informowaly o utrudnieniach i zalecanych objazdach. Tak robi sie na calym swiecie, nie wiem czemu u nas to nie moze dzialac?
        • Gość: jorge Re: Urząd Miasta zakorkował miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 10:33
          Sensowne wydają się punkty 4 i 5. Dróg jest i tak zanadto. Nawet 10 pasów na każdej z dziś zablokowanych dróg nie sprawi, że za 10 lat nie będzie tego samego przy jakimś krytycznym zdarzeniu.

Popatrzcie sobie ile osób jedzie w każdym z samochodów. Kierowca. Po co?

A tramwaje sobie śmigały po wysepkach niczym się nie przejmując. A reszta stała.
        • Gość: Tomton Re: Urząd Miasta zakorkował miasto IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.11, 10:52
          Napisałeś dokładnie to samo co chciałem powiedzieć, brak alternatywnych dróg odbija się przy każdym wypadku, cały ruch tranzytowy i tak przechodzi przez Katowice, czy to A4 , czy Roździeńskiego - Murckowska, DTS - Roździeńskiego, a co do samej DTS to na odcinku Załęże- Chorzów ma to ręce i nogi, 3 pasy ruchu w każdą stronę, pasy włączania i wyłączania ruchu, pasy awaryjne, natomiast odcinek od Załęża do Murckowskiej to jedna wielka porażka. Nie ma pasów awaryjnych, ruch "lokalny"miesza się bezpośrednio z tym tranzytowym, a zmiana pasa ruchu wymaga naprawdę wiele odwagi, np wyjazd z SCC i w bardzo krótkim odcinku drogi zmienić pasy aby pojechać do tunelu, to samo za wyjazdem z tunelu, tutaj jedna wielka amerykanka, jedni zmieniają pas na kierunek Tychy ( lub Bogucicka) inni jadący od Ronda zmieniają pas na Sosnowiec, i tak jest wielke poplątanie. Wyjazd z Bogucikiej wprost pod pędzące auta albo z Markiefki na Roździeńskiego, brak pasów włączania się do ruchu. Są to sytuacje potencjalnie wypadkowe.
        • Gość: Misza Re: Urząd Miasta zakorkował miasto IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.11, 11:03
          jest godzina 11 i... tak coś sie ruszyło... policja steruje ruchem... tak jest na ul. Roździeńskiego gdzie łączą się drogi z Sosnowca z drogą od Mysłowic...
          Może to centrum zarządzanie kryzysowego wreszcie dojechało w tym mega korku do pracy...
          • Gość: Łobuz Re: Urząd Miasta zakorkował miasto IP: *.waldex.net 11.05.11, 11:10
            Przeczytali pkt. 5 mojego wpisu z 10:14.
            Przepraszam wszystkich mieszkańców aglomeracji, następnym razem postaram się napisać wcześniej. ;-)
        • Gość: mer Re: Urząd Miasta zakorkował miasto IP: 78.133.198.* 11.05.11, 12:56
          Wyborcza może nie, ale jutro 4 strony specjalne o tym w DZienniku zAchodnim
        • fiacik-f1 Re: Urząd Miasta zakorkował miasto 11.05.11, 21:51
          Według rozkładu 15 jedzie od dworca do dworca 36 minut.
    • Gość: Maciek Re: Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.11, 10:26
      To od 2.50 do 9 nikt nie mógł uprzątnąć rur? No tak, w Polsce wszyscy zaczynają pracę o 9! Skandal!
    • Gość: maciej ...cała Polsza !!! ......... IP: 217.97.182.* 11.05.11, 10:43
      ...o 2-giej spadły źle umocowane rury z naczepy jakiegoś mistrza kierownicy.. i do 10'30 pół aglomeracji zakorkowane.Wiodące państwa,mają doskonale rozwinięte sieci dobrych dróg ,my takich nigdy mieć nie będziemy ,bo społeczeństwo jakieś takie mierne,któremu bardziej zależy na uczestniczeniu w bezsensownych "igrzyskach politycznych" niż na dobrej drodze,czy chodniku przed domem. Kiepski naród.......Ale EURO nam się należy,należy.....damy radę,damy radę!!!
      • Gość: jorge Re: ...cała Polsza !!! ......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 11:00
        Na Śląsku jest sieć dobrych dróg.

Tylko za wiele osób koniecznie musi jechać autkiem. Bo w tramwaju im śmierdzi, a w autobusie ciasno.
        • rangerek Re: ...cała Polsza !!! ......... 11.05.11, 11:05
          Gość portalu: jorge napisał(a):

> Na Śląsku jest sieć dobrych dróg.
          >
          > Tylko za wiele osób koniecznie musi jechać autkiem. Bo w tramwaju im śmierdzi,
          > a w autobusie ciasno.

a pociągi aglomeracyjne polikwidowano, a w tramwajach na prawdę śmierdzi!!! jeżdżę nimi do pracy to wiem :)
          • Gość: gość Re: ...cała Polsza !!! ......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 12:10
            tramwaje i autobusy smierdzą a sporo osób w nich też od niemycia!!! poza tym taniej i szybciej jest samochodem o efektywności nie wspominając - nie każdy w pracy siedzi za biurkiem!
            a co do tego wypadku: wyłazi typowe polactwo - co mi tam znaki! co mi tam 50!!! antek z kazkiem jak jadą dadzą radę i 90 wziąść zakręt......w połowie zakrętu słychać glośnie O! ..URWAŁ!!! i pól miasta przez debila stoi!! wiecie czym się różnimy od zachodnich państw? po pierwsze oni codziennie się kąpią i zmieniają bieliznę i przestrzegają znaków........czego wszystkim polakom życzę!!! :)
    • mirafas Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 11.05.11, 10:52
      To tyle na temat rozbudowy sieci drogowej:P Należało zamiast tego inwestować w pociągi (KRR Reaktywacja), system Park and Ride, drogi rowerowe, tramwaje itp. aby więcej osób zostawiało samochód w domu.
      • Gość: jorge Re: Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 11:01
        Lobby kierowców jest zbyt silne. Polacy to drugi po Amerykanach naród odznaczający się skrajnym indywidualizmem. Każdy musi mieć własne M i własny samochód wiozący do pracy jedynie kierowcę aż pod samą bramę.
        • Gość: Derfel Re: Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 IP: 195.116.19.* 11.05.11, 11:23
          Tak, moje lobby samochodowe jest silne jak cholera.
          Tak silne jak to, że pracując w Tarnowskich Górach, Zabrzu i Katowicach, chcąc przejechać z tycjh miast transportem publicznym, musiałbym na to poświęcić jakieś 2/3 czasu pracy.
          No, ale wszystkiemu winni kierowcy samoluby...

Może najpierw transport publiczny by działał dobrze, a potem wyskakiwać z pretensjami do kierowców?
        • samo_dobro Re: Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 11.05.11, 11:23
          Pierd*olisz, niedawno byly badania z ktorych wynika, ze na zachodzie euro-kolchozu procentowo duzo wiecej ludzi jezdzi autem niz w Wolsce, w ktorej ze wzgledu na biede wielu skazanych jest na nedzne publiczne srodki komunikacji.
          • Gość: mk Re: Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 11:54
            na odwrót - w Polsce ze względu na biedę wielu jest skazanych na samochód - każdy musi mieć choćby starego grata, bo transport publiczny jest do dupy.
            A dlatego, bo:
            - nie ma pomyślunku, rozkłady jazdy n.p. kolei i MPK nie zsynchronizowane, nie ma jednego biletu,
            - kolej regionalną likwiduje się od kilkunastu lat gdzie się tylko da, nawet na popularnych liniach (bo przecież są drogi!!! - tak się to często tłumaczy),
            - PKS-y prywatyzuje się, wskutek czego jako firmy likwidują llinie, które przejmują busiarze w najlepszym wypadku, wożący ludzi stłoczonych jak bydło w starych gratach.
      • rangerek Re: Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 11.05.11, 11:07
        P&R niestety u nas niedasie - jak patrzę na Warszawę (choć ich nie lubię :P) to zazdroszczę transportu publicznego, P&R, czystych autobusów z kartą miejską, informacji przystankowej i SKM/WKD/KM

a u nas.... zlikiwidowano co drugie połączenie Tychy-Kce a na pozostałych zabrano klimatyzowane Flirty a dano stare kible EN57 - to nie dziwne, że ludzie wolą jechać własnym autem :D
        • Gość: mk Re: Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 12:00
          pociągi mogą być stare, n.p. na linii Mosty - Cz. cieszyn jeżdżą stare, ale pełne (mimo, ze małe miejscowości są po drodze, a największa to Trzyniec wielkości 38 000 mieszkańców (co to jest, to Żory, które nie mają juz pociągów do Katowic są duzo większe!! nie mówiac o innych miastach GOP, ROW, BB itd.). Tylko, że pociągi jeżdżą tam co godzinę i są tanie bilety i dobrze zsychronizowane połączenia, w tym z autobusami. I nie ma durnych poysłów typu: rano jeździ dużo ludzi to jeździmy, a po południu mniej - to likwidujemy kursy. Muszą jeździc co godzinę - w niektóre godziny pustawe, w inne za to pełne. Albo tak albo puste 3 razy dziennie "w najlepszych porach".
          • Gość: jorge Re: Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 12:40
            W Polsce słowa: organizacja i koordynacja zastąpiły słowa: deregulacja i likwidacja.

• Gość: gość Re: Zamknięty tunel i korek przy wjeździe na A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 12:12
        oderwij się od kompa i wyjdź na świat!!! ludzie są w pracy!!! a praca polega na przemieszczaniu się pomiędzy wieloma punktami i to wciągu krótkiego czasu - time is money!!! tramwajem to sobie biurwa może do pracy dojeżdzać.
    • Gość: Podlesiok Zdarza się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 11:25
      Takie sytuacje się zdarzają ale trzeba wtedy mobilizacji i działania stosownych służb. Policja zawsze ma wszystko w d… chyba, że zrobi się szum. Nigdy nie widziałem żeby policja szybko i sama od siebie robiła to co jest jej podstawowym obowiązkiem, czyli pomagała ludziom. Także służby prezydenta miasta są ospałe. Jakiś czas temu uruchomiono system SMS-owego powiadamiania mieszkańców o ważnych dla nich wydarzeniach. Zapisałem się do niego. I od czasu do czasu przychodzą do mnie informacje o… wydarzenaich kulturalnych lub sportowych. Dziś dostałem zaproszenie do Szopienic na Turniej Rugby na wózkach inwalidzkich. A spodziewałbym się, że dostanę informację o niespotykanych utrudnieniach w ruchu miejskim. Właśnie po to wymyślono takie narzędzie aby pomoagać ludziom. Ale to trzeba umieć i chcieć.
      Żenada.
    • art_102 Ciężarówka wystawiła cenzurę Uszokowi... 11.05.11, 11:29
      Niewinny wypadek, który rozegrał sie na ok. 200 metrach drogi, w środku nocy, gdy ruch jest znikomy, pokazał jak zarzadzane jest to miasto. Zamiast słuchać uszokowego beblania i oglądac jak sie facet podnieca własnym słowami (moze inaczej nie umie), wystarczy popatrzec na efekt jego rządów. Jedna cieżarówka położyła Katowice na 12 godzin (wątpię żeby przed 14 coś sie ruszyło).
      Czy Urzad Zarzadzania Kryzysowego pracuje tylko w godznach od 9 do 16?
      Czy policja nie miała dosć czasu, zeby oznakować teren i przygotować objazdy przed porannym ruchem?
      Czy miasto nie ma dostępnosci do cieżkiego sprzętu mogącego usunać takie przeszkody z drogi? - a zarzad dróg i mostów, a centrum kryzysowe, po cholere to wszystko?
      Czy policja, zamiast siedzieć na dupie w radiowozach, nie powinna zrobic wszystkiego, aby nieświadomi kierowcy nie dobijali do zatoru?
      Czy nie było dosc czasu, zeby powiadomić mieszkańców w kazdy możliwy sposób (radio, TV, internet, tablice, objazdy) o zaistniałej sytuacji? Dojazd do miast jest możliwy z wielu stron.

Wszystkie instytucje, odpowiedzialne za sprawne działanie miasta, a w szczególności instytucje odpowiadajace za usuwanie takich właśnie problemów, pokazały, że nie potrafia zajać sie tym, do czego zostały powołane. To tylko mnożenie stołków, z których nic nie wynika, poza pensja z kieszeni podatnika. Mamy do czynienia z bandą dupków, która przez swoją nieporadnosć, niekompetencję i zwyczajną głupotę, bo trzeba być idiotą, zeby tak nieporadnie zarządzać miastem, czy instytucją, a jak się ci idioci skumulują, to efekt mamy jak widac. Gdyby jeszcze można powiedzieć, "zdarzyło sie", ale to się zdarza co chwilę i "organizacja" udrożnienia drogi wygląda podobnie - całe miasto korkiem stoi, bo na jednej drodze leży cieżarówka i zajmuje 200 metrów. chyba zasnęła na tym słońcu i nie wiadomo ile jeszcze poleży, a ja przez ten czas proponuję rozwiązac niepotrzebne instytucje, wywalić Uszka i zacząc odrabiać straty i lizac rany. I przestańcie gadac o ilości samochodów, tramwajach i autobusach, bo to też leży. mając dwie nitki tramwajowe na krzyz, też mamy co chwile tramwajowy korek i nie moznosć dostania się gdziekolwiek, jak tylko którys z tych złomów padnie na torze.
      • Gość: gość Re: Ciężarówka wystawiła cenzurę Uszokowi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 12:17
        sporo napisałeś....... ja dopiszę , że ten wypadek miał miejsce na drodze krajowej :) nie wiem , czy wiesz , ale za ten zamęt nie odpowiada uszok ( generalnie mi zwisa - nie mieszkam w katowicach) wszyscy wylewacie żale na uszoka , a nikt nawej najmniejszym h.... nie rzxuci w stronę gddkia - odpowiedzialnej na usuwanie szkodu!!!
        • Gość: Łobuz Re: Ciężarówka wystawiła cenzurę Uszokowi... IP: *.waldex.net 11.05.11, 12:30
          Owszem na drodze krajowej, ale w godzinach porannego szczytu ponad 90% uczestników korzysta z niej aby dojechać do pracy w Katowicach. Z pracy w Katowicach pewna część podatków CIT oraz PIT trafia do kasy Katowic, a znacznie mniejsza część do GDDKiA.
          PRZEDE WSZYSTKIM - prowadząc skoordynowaną akcję przez lokalne centrum zarządzania kryzysowego (akurat z Katowic) lokalne radio, SMS-owy system powiadamiania mieszkańców (informował dzisiaj o turnieju rugby ale nie o korku, patrz
          forum.gazeta.pl/forum/w,760,125087029,125091459,Zdarza_sie.html)
          można było zminimalizować skutki tego zdarzenia losowego.
          Dźwig, jak widziałem dojechał ok 7:15, może wcześniej się nie dało. Ale na pewno dało się ustawić wcześniej Policję, MZUiM i inne służby. Sytuacja była wyjątkowa.
          Powódź oraz inne klęski żywiołowe zazwyczaj nie czekają do 8:30 aż urzędnik wysiorbie uprzednio zrobioną herbatę Madras ze otrzymanej w ramach deputatu szklaneczki.
          Zarzuty pod adresem niekompetencji Prezydenta Uszoka są w tym przypadku jak najbardziej uzasadnione bo miał co najmniej 16 lat na stworzenie kompetentnego centrum zarządzania kryzysowego.
          • Gość: jorge Re: Ciężarówka wystawiła cenzurę Uszokowi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 12:38
            To największy problem. Zarządzanie kryzysowe.

Nie może być tak, że jedynie ludzie którzy mają CB trochę po niewczasie cokolwiek wiedzą. Ileż ludzi wybrałoby tramwaj albo pociąg, gdyby wiedziało.

Ha, a co z maturzystami, którzy wyjechali za późno?

Pomyślcie jaki byłby bałagan, gdyby wydarzyła się autentyczna tragedia dotykająca aglomerację, a nie blokada większej drogi w mieście.
            • Gość: gość Re: Ciężarówka wystawiła cenzurę Uszokowi... IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 11.05.11, 16:29
              oczywiście brakuje u nas centrum dowodzenia i zarządzania kryzysowego, ale mnie tylko chodzi o to , żeby też trochę pomyj wylać na dyrekcję dróg! :D :D :D a nie tylko uszok i uszok..... nudne to jest. :D :D :D przecież nie on powinien pod siewierzem kierować ruch na s1, na tarn. góry , etc!!!! ja na szczęście słucham takiego radia , które mówi o takich rzeczach i....odpuściłem sobie jazdę na drugą stronę aglomeracji........ generalnie u nas jest problem z rozdrobnieniem władzy na poszczególne miasta. podobnie wygląda zarządzanie komunikacją miejską , drogami , wodą kanalizację , etc. dużo słychać o związku metropolitarnym , ale wydaje mi się , że politycy i samorządowcy nie są tym do końca zainteresowani. pewnie obawiają się , że koryto się spłyci lub skróci....albo zabraknie przy nim miejsc , albo będzie płytkie!!!
        • Gość: Koncern Węglowy Ja broń Boże nie bronię "GDaKKi". IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.11, 12:42
          Czy to jednak na pewno jest tak, że lokalna policja drogowa, natychmiast po sprawdzeniu, że wypadek zdarzył się poza ściśle zdefiniowanymi miejskimi ulicami i mostami - winna wypiąć się na całą sprawę i udawać, że nic się nie dzieje? Czy między władzami miasta i zarządem autostrad powinna na wieki zapanować wrogość? A może nawet Uszok powinien ręce zacierać w swoistej Schadenfreude: "Oni znowu mieli wpadkę, za to u nas jest w porzo...". Trochę to dziwne, bo na imprezach typu <<otwarcie tunelu pod rondem>> Pan Prezio pojawia się z lubością i wstęgi przecina, choć inwestycja nie z miejskich pieniędzy powstała.

1 Czyli Zarzadzanie Kryzysowe ma odniesienie jedynie do terenów ściśle należących do miasta?
          2 Czyli drogówka nadal ma się ograniczyć do jeżdżenia wyłącznie po miejskich ulicach? Byle tylko spalić regulaminową ilość benzyny?
      • Gość: egon Re: Ciężarówka wystawiła cenzurę Uszokowi... IP: *.tktelekom.pl 11.05.11, 12:52
        masz dużo racji, ale to nie był niewinny wypadek a poza tym w bardzo pechowym miejscu. Nie ulega wątpliwosci jednakże, że tempo usuwania szkód woła o pomstę do nieba, sam stałem w korku od murcek, potem umknąłem do szopienic przez giszowiec, a następnie od strony mysłowic wjechałem a4 do katowic - była 9.00 a prace przy usuwaniu szkód były w powijakach. Dział zarzadzania kryzysowgo do wymiany!!!!!!!!!!!!!
    • elfynatory Napad na bank 11.05.11, 11:36
      Teraz wiadomo jak napaść na bank w Katowicach i bezpiecznie uciec unikając pościgu. Po prostu zrobić wypadek na łącznicy drogi 86 i A4 w kierunku Sosnowiec-Tychy i zablokować nie tylko całe miasto Katowice i dalej w promieniu 15 km
    • Gość: gość Drogowy horror w Katowicach IP: *.z.net.pl 11.05.11, 12:08
      Korek ok. 11.30 sięgał już Łagiszy!!!!!!! Masakra!
    • Gość: Koncern Węglowy Dość często przejeżdżam tym, stosunkowo nowym, IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.11, 12:20
      zjazdem z Murckowskiej na Górnośląską (=A4). Zjazd jest TAK WYPROFILOWANY, że - przy niekorzystnych warunkach pogodowych (albo przy zbyt dużej prędkości) - nietrudno o jakiś poślizg. Albo nawet o przewrotkę!
      Na dodatek, zjazd jest dość długi. Człowiekowi, który tam jedzie po raz pierwszy już się wydaje, że skręcanie w prawo się zakończyło, a tu niespodzianka: ciągle musimy jechać po łuku.
    • Gość: ksc Drogowy horror w Katowicach IP: 213.227.108.* 11.05.11, 13:11
      Jadąc rano z 1000-lecia do Ochojca (jak zwykle przez Murcki) zdecydowałem się na ucieczkę w stronę Mysłowic, a następnie Giszowca. Oczywiście ugrzązłem w kolejnym korku, w dużej mierze spowodowanym malowaniem pasów na przejściach dla pieszych w Nikiszowcu. Gratulacje dla służb.
    • Gość: panX Drogowy horror w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.11, 13:41
      Przedłużyć ulice Francuską i Zgrzebnioka do 73 Pułku Piechoty.Połączyć Bocheńskiego z Kijowską oraz Hadyny.Na Janowie połączyć ulicę Leśnego Potoku z Mysłowicką.Wybudować łącznik ulicy Śląskiej z ulicą Kościuszki i Jankego.Musi być więcej alternatyw.Po Katowicach jeździ się super.Ale gdy zdarzy się wypadek to .......
    • Gość: Kniee Drogowy horror w Katowicach IP: 109.95.202.* 11.05.11, 14:24
      Droga Tychy - Katowice, wyjazd z Tych 7.15 przyjazd do Katowic ul Warszawska 10.20.
      I my staramy się o organizację imprez rangi światowej....!!! A niewielkie zdarzenie drogowe urasta do rangi problemu całej aglomeracji. To jest chore.....Służby kolejny raz nie radzą sobie z problemem, więc po co są ????? Kierowcy sami informują się o zdarzeniach, od siebie nawzajem.
    • Gość: velma_dinkley Drogowy horror w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 14:49
      Przeżyłam dziś ten horror!Od 8,30 do 11 tkwiłam w korku - a miałam być o 9 w Dąbrowie Górniczej.Podzielam opinię "łobuza^. Z powodu durnych rozwiązań komunikacyjnych nie da się jedzić po Katowicach !!!Po cholerę te wszystkie zygzakowate stare ulice, przewężenia, progi spowalniające! Dlaczego ulicę 1 Maja zwężono bez sensu na wysokości wylotu z Granicznej? wystaczyłoby przesunąć przystanki tramwajowe w stronę Zawodzia ZA ulicę Graniczną, w stronę śródmieścia też ZA ulicę Graniczną. Warszawska i ! Maja miałyby 2 pasy ruchu zamiast jednego, zwłaszcza, gdy sygnalizatory pozwalają opuścić skrzyżowanie najwyżej dwom, trzem samochodom. Wydaje się, że ZUiM nie współþracuje z miastem - choć powinien.
      Czy na czas budowy dworca nie należałoby jednak Rynek otworzyć dla aut ?
    • Gość: Marcin Drogowy horror w Katowicach - napisz maila do urzy IP: 81.210.27.* 11.05.11, 15:02
      Mail do wydziału zarządzania kryzysowego w Katowicach - ZK@um.katowice.pl.
    • Gość: Johanna Cuda się zdarzają IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.11, 15:25
      To ja chyba miałam dziś wyjątkowe szczęście w tym nieszczęściu. Wyjechałam z dolnego Tysiąclecia z drobnymi problemami (bo korek już prawie przy kościele). Potem zjazd na DTŚ i... oczom moim ukazała się zakorkowana estakada DTŚ. Ucieczka w stronę Gliwickiej - zjazd z DTŚ na Gliwicką, potem Goeppert-Mayer, Sądowa, Mikołowska, Andrzeja, Plac Andrzeja, Plac Miarki, Jagiellońska, Ligonia. 20 minut! Ale było jeszcze przed 8, więc Ci co jechali na 9 jeszcze byli w domach.

A swoją drogą - jeżeli 1 ciężarówka blokuje ruch na TAKIM obszarze, to co się stanie w przypadku PRAWDZIWEJ sytuacji kryzysowej? Strach myśleć.
    • Gość: Zenek Drogowy horror w Katowicach IP: *.zamek.net.pl 11.05.11, 16:03
      Mieszkam na Zamkowym, dziecko odwożę na Małobądz, żonę na Gospodarczą a siebie do Katowic. Autem dziennie godzina życia mniej i 250 zł miesięcznie na paliwo.

Spróbujcie mi teraz znaleźć dobre połączenie KZK GOP na tej trasie, wcale nie wyszukanej, żeby było szybciej i taniej.

Więc i ja korkuję drogi, kiedy komunikacja KZK GOP leży i kwiczy. Wycieczkowy autobus 40 to dobre dla emerytów, nie dla nas.
      • Gość: DD Re: Drogowy horror w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 17:31
        ale jak polowe ludzi wsadzisz do autobusu to będziesz szybciej
      • Gość: John Re: Drogowy horror w Katowicach IP: *.toya.net.pl 11.05.11, 17:55
        Dziecko do szkoły na Janowie, żona na Gospodarczą rowerem - jest bardzo blisko. A ty... no, a ty jesteś wolny! Robisz, co chcesz!
    • Gość: revelka a policja siedzi ... IP: *.3s.pl 11.05.11, 16:17
      w końcu się nie rozdwoją ... nie mogę jednocześnie organizować objazdów i siedzieć ..
      więc siedzą ..
      bo to potrafią robić najlepiej ...
    • Gość: Marek Służby zadziałały i tunel zamkneły.... IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.11, 16:43
      hahaha służby odpowiedzialne za ruch w mieście (chciały pokazać że działają?) postanowiły o czasowym wstrzymaniu ruchu w tunelu pod Rondem, no brawa wielkie za jakąkolwiek organizację objazdów i informację na temat tego co dzieje się na drogach, troszczą się o ten tunel jak nie wiadomo o co, a po co ten tunel dzień w dzień tzn noc w noc jest zamykany co noc? Nie mogę tego zrozumieć, pasy tam malują? Ściany i sufity czyszczą? Żarówki wymieniają?
    • Gość: Badass Drogowy horror w Katowicach IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.11, 17:01
      Ta... jasne, korków już nie ma, po za tymi standardowymi, tyle że dzisiaj 2x większymi.
      Rzepakowa, Kolejowa, Jankego, Brynowska, Bocheńskiego...dalej się nie zapuszczałem ;)
    • Gość: kierowca Drogowy horror w Katowicach IP: *.tys86b.1000lecie.pl 11.05.11, 18:59
      Brawo wypadek był o 3 w nocy i nic nie zostało zrobione do rana , czy tak trudno przeładować kilkanaście rur w nocy gdy niema ruchu? jak nie umieją tego zrobić odpowiednie służby od UM do policji włącznie to wystarczyło dać znać złomiarzom owinęliby się do rana bez problemu zapewne. Brawo dla niekompetencji i zapewne lenistwa urzędników i funkcjonariuszy zdaliście egzamin na minus 100% . Po co mamy się bać terrorystów i innych zagrożeń skoro wystarczy 1 ciężarówka przewrócona i całe miasto sparaliżowane. Brawo !!!!! za arogancje i głupotę dziękuje wszystkim odpowiedzialnym za dzisiejsza jazdę po Katowicach i okolicy miasta.
    • Gość: misza Drogowy horror w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.11, 19:05
      Cokolwiek robią na murckowskiej to korek sięga Tychów. Wystarczy, że jeden samochód się rozkraczy na drodze i finito, co najmniej 40 minut w korku. Jadąc z Murcek do Giszowca spędziłam dziś w autobusie 45 minut. Szybciej doszłabym piechotą, ale którędy niby? I tak sobie myślałam - co by się działo gdyby w tym korku wybuchł pożar, albo jaka inna panika?
    • Gość: burzapiaskowa Drogowy horror w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 19:38
      Za każdym razem to samo pytanie, a sądząc po innych wpisach nie jestem jedyną osobą, która je zadaje: dlaczego w takiej sytuacji nie można:
      a) postawić policjantów na skrzyżowaniach
      b) wyłączyć światła
      c) wyznaczyć objazdy
      Jedyne co władze robią to zamykają tunel, jedynie potęgując korki.
      Tak sobie siedząc w autobusie, słuchając ludzi, którzy chcąc zdążyć na 9:00 wyruszyli z domów z tak odległych miejscowości jak Dąbrowa Górnicza o 7:30, można się było rzeczywiście zastanowić- w większości chodziło tylko o spóźnienie do pracy, ale co w sytuacji naprawdę kryzysowej?? Ci maturzyści dzwoniący w panice do kolegów z prośbą o zorganizowanie zmiany kolejności zdawania, karetki pogotowia tkwiące w tym korku...
      To się nadaje do prokuratora.
      • Gość: Hann-a Re: Drogowy horror w Katowicach IP: *.centertel.pl 12.05.11, 08:23
        występować o odszkodowania
    • Gość: mniam a gdyby Rynek był otwarty dla ruchu to... IP: *.c194.msk.pl 12.05.11, 01:27
      wiecej samochodow przejechalo by z okolic ronda do południowych dzielnic Katowic odciazajac miasto... wiecej info:
      www.facebook.com/pages/Przejazd-przez-Rynek-w-Katowicach/138453279552979
      • Gość: Katowiczanin Re: a gdyby Rynek był otwarty dla ruchu to... IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 14:01
        Tia ale nie w naszym mieście, przecież im nawet tramwaje na Rynku zawadzają.. Zamiast inwestować w nowe linie tramwajowe to budują nam kolejne niepotrzebne deptaki, typu Mariacka, Mielęckiego, Bankowa. Nawet nikt nie wspomni słowem aby pod nowy dworzec PKP doprowadzić linie tramwajową, a przecież takie możliwości będą jeśli dworzec autobusowy znajdzie się pod ziemią.
    • Gość: xyz Drogowy horror w Katowicach IP: *.c193.msk.pl 13.05.11, 11:32
      ,,Służby odpowiedzialne za ruch w mieście podjęły decyzję, by w tej sytuacji czasowo zamykać tunel pod katowickim rondem."

Co ma wspólnego tunel w ciągu DTŚ ze skrzyżowaniem A4 i DK86? :|
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka