Dodaj do ulubionych

Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur...

IP: *.pools.arcor-ip.net 02.05.12, 13:17
Byłam tam 5 lat temu i dla mojej córki, wówczas pięcioletniej, największą atrakcją był balon z syrenką kupiony przed bramą zoo. Ja i mąż byliśmy przerażeni, brud, smród i zaniedbanie. Wiadomo, zwierzęta mają swój zapach, ale i tak i ja i on wyszliśmy stamtąd b. przygnębieni. Może dzieci widzą to inaczej, może od tamtego czasu się coś zmieniło, choć raport mówi coś innego.
Obserwuj wątek
    • Gość: obsever Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 13:22
      No p. Dyrektor niech sie juz tak nie denerwuje, warunki w zoo w Chorzowie są straszne byłem tam raz i juz więcej nie odwiedzę tego śmierdzącego pseudo-zoo. W niedalekej Ostravie jest ogród bardziej humanitarny dla zwierzaków, ziwerzęta są czyste i zadbane, a przede wszystkim np odchody są usuwane pod nieobecnosci zwiedzających, a w Chorzowie przy ludziach i w smrodzie. Osobiście uważam, że ogród ten powinien byc zamkniety...
      • rico-chorzow Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob 03.05.12, 17:25
        Niestety Polska "przybyła" i na Sląsk.
    • Gość: Byno Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.12, 13:34
      "swietna" ta pani dyrektor,slusznie oburzona zapyziale Angliki ,przeca ona ciezko pracuje za marne pieniadze,uzerac sie z malpami musi co brzydko jedzom,slonie jej wcisli te pyry bez pytania a prawie skonczyla 2 letnio monumentalno budowla...pawiloniku.Kurdebele co za ludzie!
    • Gość: ngl Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.static.open-e.3s.pl 02.05.12, 13:40
      Proponuje Pani dyrektor żeby przejechała się do ZOO w Opolu i zobaczyła jak może wyglądać ZOO w Polsce.
      • pandzik Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob 02.05.12, 14:28
        Zgadza się.

Doskonały przykład jak zorganizować nowoczesne (przez to i zwierzyna ma sie lepiej), przyjazne dzieciom i zwiedzającym zoo.

W Chorzowie czas sie zatrzymał. Nawet oznaczenia są fatalne. Choć mieszkam w tym mieście, szukając niedźwiedzi, wlazłem w jakąś ślepą dróżkę parkową.

Wstyd. Ale Pani Dr sie pewnie nie chce. 10 lat do emerytury, szkoda nerwów, po co sie spinać i próbować cos stworzyć.
        • pandzik Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob 02.05.12, 14:29
          Jako przykład miałem na myśli zoo w OPOLU.
        • bartoszcze Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob 02.05.12, 14:48
          pandzik napisał:

> Zgadza się.
          >
          > Doskonały przykład jak zorganizować nowoczesne (przez to i zwierzyna ma sie lep
          > iej), przyjazne dzieciom i zwiedzającym zoo.
          >
          > W Chorzowie czas sie zatrzymał.

W Opolu zapobiegła temu powódź...
          A w Chorzowie w ostatnich latach najważniejszym problemem było niestety "czy i za co zoo należące do WPKiW SA" się utrzyma...
      • Gość: erer Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: 217.97.182.* 02.05.12, 17:42
        dokładnie zoo w opolu - extra, nowoczesne przyjazne dla zwierząt i dla ludzi mają plac zabaw dla dzieci (bezpłatny!!) a nie jak w chorzowie jakieś drabinki w dodatku płatne a zwierzęta - no cóż wiele ich nie został i ta cena za wstęp.....a Opole nie daleko można przy okazji posiedzieć na rynku w opolu - tez fajnie :)
    • Gość: kto był ten widzia Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.piekary.net 02.05.12, 13:52
      nie mówię że wszystkie zwierzaki mają fatalnie, ale niektóre ... człowiek patrzał i cisnęły mu się łzy do oka. Nie po to się jedzie do zoo.
      Jeśli Pani dyrektor nie widziała, służę zdjęciami z lata 2011.
      • Gość: xyz Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.c193.msk.pl 02.05.12, 15:08
        ,,człowiek patrzał"

Człowiek PATRZYŁ - najpierw wymagaj od siebie, potem od innych
        • Gość: Montezuma Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.com-promis.3s.pl 02.05.12, 18:51
          Czepiasz się bzdur,a tymczasem warunki w tym zoo od wielu lat są tragiczne,
          symbolem może być nieżyjący już niedźwiedź polarny przez wiele lat trzymany w miniaturowej klatce gdzie mógł zrobić może parę kroków do przodu.
          Jeśli nie ma środków i umiejętności na prowadzenie takiej placówki to powinno się ją zlikwidować

• bartoszcze płaczę ze śmiechu 02.05.12, 14:23
      Zacząłem czytać ten raport i się dowiedziałem, że chorzowskie zoo wydaje się autorom być własnością prywatną. Do tej pory nie przestałem się śmiać.
      I strasznym naruszeniem jest np. fakt, że po zoo biegają wiewiórki i fruwają wróble.
    • Gość: Ania Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.252.61.72.internetia.net.pl 02.05.12, 14:36
      W ostatnich latach zmodernizowano akwarium, małpiarnię, pawilon antylop, ale tygrysy i pantery śnieżne, a przede wszystkim pawiany i drapieżniki przy wyjściu siedzą w ciasnych i starych klatkach. To właśnie te klatki wygladają tragicznie - wydają się zaniedbane i brudne. Receptą na niedofinansowanie jest ograniczenie ilości gatunków i wymiana większych zwierząt na małe i łatwe w hodowli. I to ma miejsce. Pozbyto się słoni i zebr Grevy'ego w trosce o ich dobrostan, jak sądzę, żyrafy wymarły. Zniknęło też wiele mniejszych zwierząt i naprawdę nie ma już czego oglądać poza lemurami i owcami kameruńskimi w co drugiej klatce więc nie dziwcie się, że zoo jest krytykowane również przez zwiedzających. Małych gepardów jeszcze nie miałam okazji zobaczyć oprócz podgladu z kamery w necie.
    • Gość: Żwawy_Staruszek Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.44.178.122.static.quadranet.com 02.05.12, 15:16
      Pewnie ich osrał hipopotam albo pekari upie...ło i teraz się czepiają. Angole.
    • Gość: krytyka Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.12, 15:30
      Najbardziej przygnębiające wrażenie robi wybieg dla niedźwiedzi, mały, bez "atrakcji", smutny.
      Mojemu dziecku w zoo najbardziej podobał się plac zabaw, a chyba nie o to chodzi by płacić jakby nie było spore pieniądze, po to by pozjeżdżać na zjeżdżalni.
      Może zamiast oburzać się na krytykę, pani dyrektor może przejechałaby się do innych zoo i zobaczyła, że może być lepiej?
    • Gość: edominum Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.welnowiec.net 02.05.12, 15:47
      Pochodze z Opola. Bylam kilka dni temu w chorzowskim zoo i zaskoczyly mnie duze i przestrzenne wybiegi dla zwierzat, te w opolskim ogrodzie kompletnie nie moga sie rownac z chorzowskimi. porozrzucane jedzenie? tak jak dyrektor zoo powiedziala- zwierzeta nie sa ludzmi i nie jedza nozem i widelcem. odchody w klatkach i na wybiegach? Musielby zatrudnic kilkuset dodatkowych pracownikow by ci tylko biegali i kazdego bobka sprzatali, co rowniez moglby byc niebezpieczne dla zwiedzajacych. Jestem zadowolona, zoo naprawde duze ( podejrzewam, ze za duze dla tych, ktorzy do zoo ida tylko porobic zdjecia), sciezka edukacyjna. Raportujacy z Wlk.Bryt. sprawdzili tylko niektore ogrody, co porownuje do nierzetelnych danych statystycznych.
    • Gość: gosc Jak godlewski IP: *.pl1.william.ir 02.05.12, 16:28
      się o tym dowie, to każe zwierzęta wypuścić, ławki rozbierze, drzewa powycina i sprzeda Ikei, resztę wyburzy i za 15 tysięcy zł a miesiąc stworzy w tym miejscu piękną wiedeńską kawiarenkę! Ludzie! Zostawmy zoo w spokoju:)
      • bartoszcze Re: Jak godlewski 02.05.12, 16:48
        Na szczęście Aruś w Zoo nie ma nic do powiedzenia.
        • Gość: a dalczego? Re: Jak godlewski IP: *.mtvk.pl 02.05.12, 18:31
          A dlaczego zostawić zoo w spokoju? Raczej trzeba zwrócić uwagę na to co dzieje się tam złego. Ja osobiście obecnie swoje dzieci wożę do Opola bo nie chcę widzieć w życiu więcej takich scen jak widziałam w Chorzowie: bawolica urodziła martwe małe i nie było nikogo z obsługi, zwiedzając szukali pracownika (w niedzielę do południa), pijani siedzący na ławkach i rzucających w ptaki butelkami i śmieciami (niedaleko budynku dyrekcji bo miejscowi z Tysiąclecia ponoć tamtędy wchodzą) - mój mąż interweniował i przy dzieciach obrzucony został wyzwiskami.
          Dziękuję za takie wrażenia... i do tego zoo już więcej nie poszłam.
          • Gość: gwno Re: Jak godlewski IP: *.internetia.net.pl 02.05.12, 23:47
            Bo to jest ZOO Śląskie! Czyli nasze!
    • Gość: Jorg Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.ip.adsl.hu 02.05.12, 17:12
      Właśnie wróciłem do hotelu z zoo w Budapeszcie. W zeszłym roku byłem w zoo w Chorzowie i Ostravie. No i jak dla mnie "nasze" zoo najgorsze, najbardziej zaniedbane. Tym bardziej smutne, że patrząc po przestrzeniach do wykorzystania mogłoby być najbardziej rozwojowe. Ogólny marazm. Jak się nie poprawią to szybko mnie tam z córką nie zobaczą.
    • Gość: asd Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.helion.pl 02.05.12, 17:57
      Przykre jest to, że większość z was żyje w wyimaginowanym świecie.
      Wszystko kosztuje, wesprzyjcie ZOO finansowo, a będzie śliczne i pachnące.
      Odchody to jeden z elementów zwiedzania ZOO. Jak poczujesz słonia to go lepiej zapamiętasz. Śmieszy mnie takie zachowanie "czyścioszków", którzy chcą zakosztować natury, ale zapaszek im nie odpowiada. Może ma być specjalny robot, który na bieżąco będzie odchody wywoził. Do tego jeszcze 2 tony sztucznego zapachu. Najlepiej to żeby w ogóle słoń nie srał.
      Bilety do ZOO są bardzo tanie, tańsze niż do kina, teatru. Pewnie dlatego, żeby ci biedniejsi też mogli skorzystać. Jestem w ZOO regularnie raz w roku. Zawsze kupuję dwa bilety, jeden dla siebie, jeden aby wspomóc ZOO. Może to niewiele, ale zawsze coś.
      Niektórzy uważają, że wszystko należy im się od państwa Zapominają tylko o tym, ze państwo to my....
    • Gość: ula Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.12, 18:48
      Pani Dyrektor!! Tu się nie ma co obrażać, tylko pomyśleć o zmianie stanowiska, bo na zarządzaniu Zoo Pani sie nie zna....i nigdy nie znała....może wróci Pani do polityki? bo nie mogę patrzeć jak moje ulubione, ukochane, Zoo po prostu upada....
    • Gość: chorzowianin Więcej faktów a mniej słusznego oburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 19:52
      1.Czy raport angielskiej fundacji jest rzetelny ?
      Po dwóch latach badań w całej Europie fundacja zarzuca śląskiemu ZOO np. tragiczne warunki
      w którym przetrzymywane są słonie które wg pani dyrektor zostały przekazane jeszcze w 2009
      do Poznania .Więc ktoś tu kłamie.
      2.Czy ZOO w Opolu stawiane przez niektórych jako wzór jest finansowane z budżetu miasta czy województwa?
      Ciekawe jaki jest koszt utrzymania ZOO w Opolu a jaki w Chorzowie i jak wyglada
      porównanie pod względem powierzchni, obiektów i ilości zwierząt.
      3.Czy prawdą jest , że największe inwestycje w ZOO zrobiono w Opolu po powodzi tysiąclecia?
      Jeśli to prawda to pozostaje nam w Chorzowie modlić się o powódź lub inną klęskę żywiołową
      bo to chyba jedyna szansa na inwestycje w tym naszym dobrze zorganizowanym państwie.
      • bartoszcze Re: Więcej faktów a mniej słusznego oburzenia 02.05.12, 21:28
        Gość portalu: chorzowianin napisał(a):

> 1.Czy raport angielskiej fundacji jest rzetelny ?
        > Po dwóch latach badań w całej Europie fundacja zarzuca śląskiemu ZOO np. trag
        > iczne warunki
        > w którym przetrzymywane są słonie które wg pani dyrektor zostały przekazane j
        > eszcze w 2009 do Poznania

Dane do raportu były zbierane w 2009 roku.

> 2.Czy ZOO w Opolu stawiane przez niektórych jako wzór jest finansowane z budżet
        > u miasta czy województwa?

Zoo w Opolu jest finansowane z budżetu miasta.

> Ciekawe jaki jest koszt utrzymania ZOO w Opolu a jaki w Chorzowie i jak wygl
        > ada
        > porównanie pod względem powierzchni, obiektów i ilości zwierząt.

Powierzchnia zoo w Opolu jest dwa razy mniejsza od powierzchni zoo w Chorzowie. Liczba zwierząt jest porównywalna, nie licząc rybek.

> 3.Czy prawdą jest , że największe inwestycje w ZOO zrobiono w Opolu po powodzi
        > tysiąclecia?

Tak.
      • Gość: gh Re: Więcej faktów a mniej słusznego oburzenia IP: *.internetia.net.pl 02.05.12, 23:53
        > 2.Czy ZOO w Opolu stawiane przez niektórych jako wzór jest finansowane z budżet
        > u miasta czy województwa?

Zoo w Opolu finansowane jest z budżetu miasta, a zoo w Chorzowie przez całe województwo.
    • Gość: raf Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.suceava.rdsnet.ro 02.05.12, 19:54
      Zgadzam sie z ta opinia!!!! Ten ogrod to wstyd dla nas... niby tych Homo Sapiens.... to nasze ZOO to SKANDAL!!!! Moze by pania dyrektor na pare dni do takiej klatki????
      • Gość: PO dno Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.internetia.net.pl 02.05.12, 23:49
        razem z resztą POOpapranej wierchuszki
    • Gość: chorzowski Byłem w Zoo Wrocławskim IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.12, 20:57
      a potem w Chorzowskim i przeżyłem szok. Chorzowskie zoo zatrzymało się w miejscu lata 80-90 i tak samo beznadziejnie zarządzane jak cały Park Sląski. Stadion Śląski nie wybudowany na czas i remontowany dziesięcioleciami, dzierżawców budek w parku wyrzucono na bruk jak śmieci, Wesołe Miasteczko wcale nie wesołe...a do tego obraz cierpienia zwierząt w ZOO dopełnia czerę goryczy! Kiedy wreszcie oprócz TYSKIEGO ktoś zaopiekuję się parkiem?

Najgorszy obraz jest przy samym wyjściu, te biedne poschizowane likaony itp...
    • Gość: ziuta Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.12, 20:57
      a moze sie pani dyr.zainteresuje pracownikami zieleni w tym ZOO jak wydajnie pracuja ,moze ich ilosc ograniczyc albo wiecej wymagac a nie dupe melexsem wozic moze pani dyr. popatrzy na gospodarke materialami kolo warsztatu i kuchni jaki tam SYF
      • Gość: malina Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.12, 21:39
        pani derekoor śląskiego ZOO mieszka w sosnowcu zdajsie
        • Gość: jasiek Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 04:58
          nie pani dyrektor mieszka w Siemianowicach Slaskich a co do pomyslu w ZOO nic nie jest wazne ,wazne aby znajomi pani dyrektor mieli gdzie handlowac i wazne aby znajoma mogla sprzedawac PIWO w ZOO a dzieci mogly patrzec jak nawaleni sie zachowuja
    • Gość: Igor Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.12, 22:24
      Jestem w ZOO regularnie (raz w roku) od wielu lat. Zmiany w nim mógłbym określić jako kosmetykę. Duża powierzchnia ZOO się marnuje, w bufetach lepiej było chyba za komuny, park linowy płatny dodatkowo. W ostatnim roku coś tam zrobiono, ale wpisuje się to w starą filozofie funkcjonowania ogrodów zoologicznych. Generanie widać brak pomysłu na ZOO. Nawet coś co długi czas było atrakcją ZOO czyli dolina dinozaurów stała się obecnie powodem do kpin. ZOO w Chorzowie nie nadąża za zmianami, które zachodzą na świecie w ogrodach zoologicznych. Zresztą nie tylko ZOO, odwiedzając Wesołe Miasteczko (rówinież raz w roku) mam wrażenie, że znalazłem się w skansenie. Dzieci się na to jeszcze nabierają, dorośli już nie.
    • feszter śląskie ZOO to kompletne dno 03.05.12, 08:42
      tam nie ma co oglądać! gdzie są żyrafy? jedno gnu na wybiegu, mizeria i bida z nędzą. Byłem dwa dni temu i szkoda mi pieniędzy wydanych na wstęp.
      • bartoszcze Re: śląskie ZOO to kompletne dno 03.05.12, 09:13
        feszter napisał:

> tam nie ma co oglądać! gdzie są żyrafy?

"Informujemy uprzejmie, że w sezonie letnim 2012 r. nie będą eksponowane żyrafy i krokodyle, które powrócą do naszego zoo w 2013 roku po zakończeniu inwestycji budowy nowych pawilonów. "
        www.zoo.silesia.pl/
    • kate-bush Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... 03.05.12, 09:22
      Zgadzam się. Bywam w tym Zoo przynajmniej dwa razy w roku. Coraz mniejsza ilość zwierząt. Nie ma żyraf, zebr (parę dni temu była w ilości 1 szt. na wybiegu), słoń tylko jeden a była chyba kiedyś para, rybek jak na lekarstwo i w każdym sklepie zoologicznym jest ich większy wybór. Ptaszarnia - TRAGEDIA - smród, parę ptaszków. Dobrze, że przenieśli ary do wyremontowanego budynku małpiarni. W innych miastach Zoo ma większy wybór gatunków, zaczynając od ptaków, płazów, gadów, ssaków. Zeszłego lata byłam w zoo w Gdańsku i pamiętam to zoo jeszcze z czasów komuny. W Gdańsku znudzone szympansy bawiły się ze szczurami, ciągnąc je za ogony... ale to już przeszłość. Zadziwiła mnie wspaniała małpiarnia, z różnymi atrakcjami dla szympansów i orangutanów, których tam wcześniej nie było. Płazy, gazdy: super małe, kolorowe żabki. Ogromna różnorodność ptaków: tukany, różne duże, małe papugi. Żyrafy mają ooogromny wybieg. wielka klatka z tygrysami, które o dziwo poruszają się po klatce a nie tak jak w Chorzowie wiecznie leżą w malutkiej klatce.Teren gdańskiego zoo podobny także osadzony w zieleni, w lesie tak jak w Chorzowie tylko, że tam jest super dyrektor, który już wiele lat temu miał swój program w programie regionalnym TVP. On kocha zwierzęta co widać. Gdańskie zoo było zacofane a obecnie przeżyłam szok gdyż prezentuje poziom niemalże europejski. Dodatkowo jako atrakcje na terenie gdańskiego zoo kursuje kolorowa spalinowa ciufcia, którą można przejechać przez całe zoo, jednocześnie słuchając opowieści o zwierzętach, które się mija. No i gastronomia na o niebo lepszym poziomie. Acha i dinozaury także są w Gdańsku więc Chorzów w tym punkcie nie jest czymś wyjątkowym. Lokalizacja Zoo w Chorzowie jest doskonała. Szkoda, że nikt tego nie potrafi wykorzystać. Coś tam ostatnio wyremontowano, wybudowano nowe wybiegi np. dla wydr, lemurów, małpiarnię ale chyba odbyło się to kosztem sprzedaży zwierząt. Ostatnio widziałam program na tvn style o zawodach, gdzie wypowiadali się pracownicy zoo na temat m.in cen poszczególnych gatunków i to są ogromne sumy. Park Śląski (po co zmiana z WPKiW) bez pomysłu, brak punktów gastronomicznych. Nie wiem czy za ostatnimi zmianami także w Zoo nie stoi Pan Godlewski, który najlepiej sprzedałby jego teren pod działki budowlane.
      • bartoszcze Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob 03.05.12, 10:07
        kate-bush napisała:

> Coraz mniejsza ilość zwierząt.

Jak napisał ktoś powyżej, receptą na niedofinansowanie (które jest źródłem problemów) jest zmniejszanie ilości zwierząt.

> W innych miastach Zoo ma większy wybór gatunków,

Chwalone powyżej Zoo w Opolu ma niemal identyczną liczbę gatunków i zwierząt (nie licząc rybek, których chorzowskie zoo ma o tysiąc więcej)

> Park Śląski (po co zmiana z WPKiW) bez pomysłu, brak punktów gast
        > ronomicznych. Nie wiem czy za ostatnimi zmianami także w Zoo nie stoi Pan Godle
        > wski, który najlepiej sprzedałby jego teren pod działki budowlane.

WPKIW nie ma nic wspólnego z zoo, oprócz tego, że formalnie wydzierżawia mu teren.
        • kate-bush Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob 03.05.12, 10:42
          Nie chcę być nie miła ale chyba Pan dawno nie był w zoo w Chorzowie. Na prawdę ilośc gatunków rybek jest żadna. Proponuję udać się do pierwszego lepszego sklepu zoologicznego w jakimkolwiek centrum handlowym i następnie do zoo w Chorzowie. Wnioski same się nasuwają i porównanie do chorzowskiego zoo wypada niekorzystnie na rzecz zoo. W końcu Chorzów nie jest nad morzem i ryby nie muszą być największym atutem tego zoo ale to jest taki mały przykład. Prawda jest tak, że nie dość że w naszym zoo czas stanął w miejscu to zoo pozbywa się zwierząt, nie oferując nic w zamian. Co do finansowania ZOO, nie wiem do końca z jakiego budżetu, z jakiej instytucji jest ono finansowane ale po odwiedzeniu chorzowskiego zoo nasuwa się myśl, że coś jest tu nie w porządku i bardzo dobrze że zaczęto o jego niedoskonałościach mówić bo może rzeczywiście czas na jakieś zmiany w tym także kadrowe. Nie byłam w zoo opolskim ale byłam w gdański iks lat temu i teraz i mam skalę porównawczą jak z zatęchłej komuny zoo może zmienić się w atrakcyjne miejsce dla zwierząt i ludzi. Dla mnie atrakcyjniejsze było chorzowskie zoo kilka lat temu bo chociaż były jakieś zwierzęta, obecnie częściowo posprzedawano je w to miejsce nic nie oferując. Pytanie czy nastąpiło to po tym jak okazało się, że większość zwierząt przebywa w pomieszczeniach niezgodnych z normami europejskim czy powód sprzedaży, pozbycia się tych zwierząt był inny.
          • bartoszcze Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob 03.05.12, 10:59
            kate-bush napisała:

> Na prawdę ilośc gatunków rybek jest żadna.

Po pierwsze pisałem o ilości sztuk, a nie gatunków. Po drugie:
            www.zoo.silesia.pl/index.php?id=113&id2=109
            > Co do finansowania ZOO, nie wiem do końca z jakiego budżetu, z jakiej instytucji jest ono finansowane

I to niestety widać. ZOO jest generalnie niedochodowe - kiedy było własnością Parku, utrzymywało się tylko dzięki dotacji z budżetu. Od czterech lat jest własnością województwa i utrzymuje się z jego budżetu, co również oznacza, że może wydać tyle, ile przewidziano w rocznym budżecie.

> to może rzeczywiście czas na jakieś zmiany w tym także kadrowe.

Magiczne myślenie, że od wymiany na stołku przybędzie pieniędzy. Ale proszę szukać kandydatów.

> Pytanie czy nastąpiło to po tym jak okazało się, że większość zwierząt przebywa w pomieszczeniach niezgodnych z normami europejskim czy powód sprzedaży, pozbycia się tych zwierząt był inny.

Zapewne teorie spiskowe wiele potrafią wyjaśnić.
            • bartoszcze PS 03.05.12, 11:07
              Dla porównania liczba zwierząt w ZOO w Gdańsku:
              www.zoo.gd.pl/index.php?mod=article&aid=3
              Jak widać, w Chorzowie jest więcej zwierząt i liczebnie, i gatunkowo, nawet odliczając ryby.
              www.zoo.silesia.pl/index.php?id=113&id2=109
              • kate-bush Re: PS 03.05.12, 11:42
                Pytanie czy w naszym zoo są żyrafy, tukany, różnego rodzaju np. żaby, orangutany, szymapanse? Powtarzam, iż byłam w tym zoo w zeszłym roku a możliwe iż strona internetowa chorzowskiego zoo nie jest aktualizowana. Pewnie, liczebność w Chorzowie nadrabiają kozy zich łatwością do rozmnażania się. Czemu jest tylko jedna sowa śnieżna a w zeszłych latach było ich kilka? Przykładów można mnożyć. W Gdańsku nie ma lwów, nie ma niedźwiedzi o ile dobrze pamiętam ale te które są doskonale są wyeksponowane na dużych wybiegach. Czy ktokolwiek widział chorzowskie lwy, tygrysy w ruchu? Otóż nie. Leżą one osowiałe w małych klatkach. Wnioskuję, iż jest Pan pracownikiem lub byłym pracownikiem chorzowskiego zoo lub też ktoś z Pana rodziny tam pracuje. Proponuję wejść w takim razie na stronę internetową gdańskiego zoo albo osobiście udać się do niego i zobaczyć o ile jest taka możliwość małpiarnię i ptaszarnię i udać się do naszego zoo i dokonać porównania. Nie wspominając o pomieszczeniach dla gadów i płazów. Czemu sprzedano zebry pozostawiając 1 sztukę?
                • bartoszcze Re: PS 03.05.12, 17:23
                  kate-bush napisała:

> Pytanie czy w naszym zoo są żyrafy, tukany, różnego rodzaju np. żaby, orangutan
                  > y, szymapanse?

O żyrafach było powyżej. Co do innych gatunków: proszę się przejść do zoo, zrobić kompletną listę eksponowanych gatunków, a potem przejechać się do Gdańska i porównać. Kompletną, powtarzam, a nie wybiórczą.

> Powtarzam, iż byłam w tym zoo w zeszłym roku a możliwe iż strona
                  > internetowa chorzowskiego zoo nie jest aktualizowana.

Obie listy były na ten sam dzień.

> Pewnie, liczebność w Chorzowie nadrabiają kozy zich łatwością do rozmnażania się.

Z pewnością kozy udają w Chorzowie liczne gatunki ssaków, ptaków i innych zwierząt.

> Czemu jest tylko jedna sowa śnieżna a w zeszłych latach było ich kilka?

A czemu jest po kilka okazów innych gatunków, a w Gdańsku nie ma? I tak dalej możńa długo, a bez sensu.

> Czy ktokolwiek widział chorzowskie lwy, tygrysy w ruchu?

Współczuję. A może Pani jednak odwiedzi chorzowskie lwy z innych przestronnym wybiegiem? Sawanna kenijska to oczywiście nie jest, ale jeśli Pani widziała tylko ciasną klatkę... :-)

> Wnioskuję, iż jest Pan pracownikiem lub byłym pracownikiem chorzowskiego zoo lub też k
                  > toś z Pana rodziny tam pracuje.

Kariery zatem Pani wnioskowaniem nie zrobi, niestety.
              • kate-bush Re: PS 03.05.12, 11:49
                Zapomniałam o pingwinach i fokach. O ile mi wiadomo to w Chorzowie też kiedyś były pingwiny a w ich miejscu są obecnie pelikany. A może przeoczyłam naszym zoo łosia, pekari, wilki? Nie rozchodzi się o ilość ale o jakość, chociaż z tą ilością bym polemizowała.
                • bartoszcze Re: PS 03.05.12, 17:42
                  kate-bush napisała:

> Zapomniałam o pingwinach i fokach. O ile mi wiadomo to w Chorzowie też kiedyś b
                  > yły pingwiny a w ich miejscu są obecnie pelikany.

Pingwinów nie pamiętam, natomiast na pewno kiedyś były foki, jako pierwsze na lewo od wejścia.

> A może przeoczyłam naszym zoo łosia, pekari, wilki?

A po co w nim łoś, zwierzę naszych lasów? Wilków grzywiastych też jeszcze szlag nie trafił, o ile mi wiadomo. A wszystkiego też mieć nie można.
                  • Gość: ElkazPRL Re: PS IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 12:22
                    @bartoszcze napisała
                    Czyli w stosunku do czasów sprzed logowania zmieniło się tylko to, że jest martwe.
                    Więcej energii i pomyślunku w kreowaniu życia forum!

Odbijasz się od ściany do ściany jako kreatur smutq do sqtq po forum.katowice.
                    Flaki z olejem i wodzionka pozostanie na stałe w jadłospisie i opiniach z komentarzem.
                    Widać i tu twoje czuwanie nad totalną ciemnotą, co zapanować po staremu na tym krańcu powinna, aby żyło się ,jak opa osprawiou w XIX wieku.
                    forum.katowice zniszczyli śląscy admini settembrini i bartoszcze
                    • bartoszcze Re: PS 04.05.12, 13:17
                      Nie martw się, możesz się wyleczyć.
                      • Gość: Erlazperla Re: PS IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 14:14
                        Górnośląski Park Etnograficzny podpisał 15.10.2010 r. umowę na realizację budynku wielofunkcyjnego (ekspozycyjno-szkoleniowego).
                        Obiekt ten realizowany ze środków Województwa Śląskiego za ponad 8 mln zł powstanie do końca 2012 roku.
                        W budynku - o niepowtarzalnej sylwetce nawiązującej do architektury ludowej i dachu pokrytym roślinnością - oprócz pomieszczeń administracyjnych i dziewięciu pracowni tematycznych mieścić się będą:
                        sala audytoryjna na 126 miejsc oraz dwie galerie wystawowe i biblioteka.
                        Kubatura obiektu będzie wynosić 7.200 m3 i zostanie całkowicie dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych.
                        No i znowu nie mieści mnie się we głowie ten obiekt w tamtym obiekcie.
                        Przeznaczenie jednak i przystosowanie do potrzeb osób niepełnosprawnych , zdaje się tłumaczyć moje wątpliwości do tej sztuki dla sztuki.
                        www.youtube.com/watch?v=OJfUUfcerAg
                        Widzisz sam , pewne namiętności o czym donosilismy nieraz na fk ,są nieuleczalne , ale możesz je jeszcze dobić.
                        • Gość: Hilda z Burowca Re: PS IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 19:07
                          A jo sie sam pytom co tyż ta mlyczno ciba uot Anhilowy bydzie tyż miała uosobno grudza we w tym dupnym hauzie za acht Millionen?
            • kate-bush Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob 03.05.12, 11:26
              Zgadzam się, że zoo jest oczywiście niedochodowe ale jak wytłumaczyć to, że w innych miastach poradzono sobie z tą kwestią i tamtejsze ogrody zoologiczne funkcjonują jakoś z powodzeniem dla zwierząt i dla ludzi a w Chorzowie nie. Nie tylko zoo w Chorzowie boryka się z podobnymi problemami. Ja jedynie zauważam fakt pomniejszenia i gatunków jak i liczebność ogólną w chorzowski zoo w tym roku. Domyślam się, że jest to jak Pan nazwał finansowym problemem a może niemożnością zapewnienia wszystkim zwierzętom warunków zgodnych z normami zapewne europejskimi. Ja jedynie stwierdzam, iż obecne zmiany w chorzowskim zoo nie podobają mi się a szkoda bo to miejsce jak i Park WPKiW ma ooogromny potencjał ostatnio tracony przez posunięcia m.in Pana Godlewskiego. Chciałabym się np. dowiedzieć do czego dąży ten człowiek, odcinając prąd dzierżawcom. Do likwidacji punktów gastronomicznych? Co w zamian. Ostatnio gdy byłam z zoo po wyjściu z niego zobaczyłam opłakany widok. Na zamkniętych budkach wisiały porozwieszane prześcieradła informujące o odcięciu prądu przez P. Godlewskiego a będąc w knajpce przy wejściu do rosarium byłam świadkiem jak kilkukrotnie "siadł" prąd i widziałam kabel biegnący pomiędzy konarami drzew z jakiegoś transformatora do tej restauracji. Widok mało europejski. Natomiast coroczna impreza tzw. latających psów w rosarium jest godna nagłośnienia.
              • Gość: śląskość Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 12:48
                Sama zmiana nazwy parku insynuuje,że obszar na którym powstał WPKiW jest śląski i taki ma pozostać.
                Połamane ławki parkowe i smród palonego tłuszczu osnuwającego najbardziej atrakcyjną w swoim czasie część parku wskazują wyraźnie ,że czas dla tego kawałka ziemi już nie stanął w miejscu , ale wyraźnie kręci się do początku.
                Czas Stadionu Śląskiego ,ZOO,Przystani,Łani,Planetarium, pływających parostatków,rowerów wodnych,łódek,kolejek linowych,szynowych,pięknych trawników,zadbanego rosarium skończył się !!!!

Ale!!!!
                obudujemy!!
                hotel, nowe korty, najlepiej kryte, basen podgrzewany, potem ogrodzimy.
                Sprzedamy.
                Tabliczka teren prywatny.
                Ochroniarze i koniec pieśni masowej.
                To dla wybrańców.
                Gawiedź, albo inaczej ciemny lud, do roboty.
                Spacerować to sobie możecie po hałdach.
                Nie rozumiecie, że o to walczyliście i w 1989 roku zwyciężyliście?
                Uśmiech proszę ! koniec z PRL-em i jego pozostałościami.
                Miesza tylko gó...arzom w głowach.
                IPN. Do roboty.
                Pamięć trzeba zniszczyć.
                Na zawsze.
                Najlepiej jak napiszecie, że to był teren obozu, na którym pod gołym niebem UB, SB i KGB, trzymało bohaterów "Solidarności" aż padną.
                A to co jest na nim teraz, ku rozrywce, to przecież pozostałe resztki po II RP.
                Radosnej.
                Proste.
                Każdy w to uwierzy.
                Szczególnie nowi patrioci.
                Chylę czoła i pozdrawiam zaciekawionego!!

• kate-bush Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob 03.05.12, 13:17
                  Może zbyt radykalnie z tym UB, SB itp ale jakaś prawda w tym jest. Nie wiem do czego dąży P. Godlewski i władze z pieniędzy, których kiedyś WPKiW a Obecnie Park Śląski jest finansowany. Obecnie w Parku wieje pustką. Brak koncepcji bije po oczach a to co widać zmierza do likwidacji tego z czego ten Park był od zawsze słynny. Likwidacja Elki, jakoś nie wierzę w jej przywrócenie bo będzie nieekonomiczna... Były zakusy kilka lat temu także do likwidacji zoo... bo nierentowne itp, itd. Co się stał z wycinanymi drzewami na masową skalę w Parku. To nie była kosmetyka. Z wyciętymi drzewami zapewne coś zrobiono, prawdopodobnie sprzedano. Komu, za ile, na co przeznaczono pieniądze z tego celu. Dziwie się tym starszym ludziom, którzy tworzyli wiele lat temu to miejsce swoją ciężką pracą, że patrzą w spokoju na to co się, dzieje. Nie znalazł się, żaden społecznik, żadne zawiadomienie do Prokuratury, żeby wiedzieli ze patrzy im się mimo wszystko na ręce. Zapewne wszystko nastąpiło zgodnie z prawem. Cisza i ogólna akceptacja.
                  • Gość: dziewczynazPRL Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 16:43
                    kate-bush napisała:
                    <Dziwie się tym strszym ludziom, którzy tworzyli wiele lat temu to miejsce swoją ciężką pracą, że
                    > patrzą w spokoju na to co się, dzieje. Nie znalazł się, żaden społecznik, żadn
                    > e zawiadomienie do Prokuratury, żeby wiedzieli ze patrzy im się mimo wszystko n
                    > a ręce. Zapewne wszystko nastąpiło zgodnie z prawem. Cisza i ogólna akceptacja.

Dear Kate jakiego prokuratora mniałaś na myśli ?
                    Czy może panaprokuratora tego czy innego nie wiem (sic) i (nic)
                    • kate-bush Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob 03.05.12, 22:33
                      Zawiadomienie o popełnionym przestępstwie albo o podejrzeniu jego popełnienia pisze się do Prokuratury właściwej miejscowo w tym przypadku do Prokuratury Rejonowej w Chorzowie droga dziewczynko. Ludzie informują o różnych dziwnych bzdurach Policję, Prokuraturę a tu cisza. Był jakiś ruch społeczny starszych ludzi, którzy w czynie społecznym w latach swej młodości sadzili drzewa w Parku i byli zaniepokojeni wycinaniem drzew ale jak widać działali mało skutecznie albo oczywiście wszystko było zgodne z prawem... Co ma Hop do PR Chorzów, rozumiem że Szanowna Pani ogólnie zieje nienawiścią do wymiaru sprawiedliwości i wszędzie widzi podstęp. Ogólnie wiadomo jaki byłby wynik takiego postępowania ale niech ci co siedzą z nadania politycznego w różnych zarządach wiedzą, że ich działania są obserwowane i oceniane.
                      • Gość: peerElka Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 11:19
                        kate-bush napisała
                        Co ma Hop do PR Chorzów, rozumiem że Szanowna Pani ogólnie zieje nienawiścią do wymiaru sprawiedliwości i wszędzie widzi podstęp. Ogólnie wiadomo jaki byłby wynik takiego postępowania ale niech ci co siedzą z nadania politycznego w różnych zarządach wiedzą, że ich działania są obserwowane i oceniane.

Moje wyziewy mają się nijak do gierek establishmentu zżerającego się
                        sukcesywnie ,wzajemnie ,postępowo ,stresująco , ku chwale i w obliczu prawa.
                        Nie pytam, jakie są prawa, ale jacy są sędziowie.Monteskiusz

- Póki co szanuj zieleń i ciepło się noś .

• Gość: Tomasz Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: 213.227.108.* 03.05.12, 10:05
      Ja uważam że Chorzowskie Zoo nie ustępuje niczym od innych zagranicą. Byłem w wielu ogrodach zoologicznych w tym w USA i Australii i nasze zoo uważam za całkiem niezłe
      • Gość: niewoleniu STOP Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 11:59
        Piszesz:
        >nasze zoo uważam za całkiem niezłe
        Masz rację,warunki są niezłe w porównaniu z gorszymi .
        To my decydujemy co chcemy oglądać i co chcemy pokazać naszym dzieciom
        Może nadeszła pora na postawienie znaku STOP przed takimi przybytkami uciechy ,fabryką cierpienia i upokarzania innych gatunków żyjących na Ziemi.
        Pobyt w cyrku lub ZOO to lekcja z psychologii bardziej niźli z zoologii.

odczuwam silną awersję do trzymania naszych młodszych braci w niewoli;
        nie wychodzi to na dobre ani więzionym zwierzętom, ani też zwierzętom, które je więżą.
        Wharton William,

p.s
        polecam część II i III linkowanego filmu przed wycieczką do ZOO lub cyrku
    • Gość: gość @ Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.05.12, 15:37
      Ta pani dyr nie dostała stołka prezydenta Siemianowic bo ludzie się na niej poznali to dali pomiedzy małpy ona tam się nie nadaje a co dopiero na prezydenta takich fachowców ma PO wstyd a ja na nich głosowałem ..... ostatni raz a gdzie marszałek a przecież to kumpel klubowy jedna sitwa !!!!!!!!!!!
      • Gość: paweł Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 07:15
        Kopcowa to przecież SLD
    • Gość: Grzegorz z Tauzena Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest obur... IP: *.bb.sky.com 06.05.12, 12:25
      Nie chodze do zoo od 15 lat. Nigdy nie moglem zrozumiec jak w budynku ktory mial kwaterowac tylko zyrafy mozna trzymac wspolnie zyrafy,slonie i nosorozce... Najlepsze warunki maja na pewno dinozaury. Ostania wizyta w zoo skonczyla sie wielkim przygnebieniem. Tymczasem zoo ma mnostwo niewykorzystanej powierzchni,ktora moglaby sluzyc zamknietym z malych klatkach zwierzetom.
    • Gość: słońce Re: Ostra krytyka śląskiego zoo. Dyrekcja jest ob IP: *.dynamic.mm.pl 06.05.12, 13:01
      .......lody sie szybko topią, więc trzeba je szybko kręcić.......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka