Dodaj do ulubionych

Michał Smolorz: No to zaczęło się...

18.06.12, 16:49
"W bieżącym roku obchodzimy jubileusz 140-lecia pierwszej szkoły średniej w Katowicach i 90 rocznicę utworzenia polskich klas gimnazjum żeńskiego, z którego wywodzi się VIII LO."
To cytat panie Michale ze strony szkolnej VIII LO w Katowicach
Obserwuj wątek
    • Gość: Niederschlesier Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.12, 17:19
      Toć to była niemiecka szkoła ! Jaki jubileusz ? Pizło im w dekel ?
    • Gość: gość Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.12, 19:50
      Jest też inny cytat, zapewne z innego miejsca:

"Jubileusz 90-lecia Kopernika
      Szanowni Państwo,
      Rok 2012 to wyjątkowy okres dla naszej szkoły. Dokładnie 90 lat temu w Katowicach powstała Wyższa Szkoła Realna, przekształcona później w Miejskie Gimnazjum Matematyczno-Przyrodnicze im. Mikołaja Kopernika. Na przestrzeni lat szkoła kilkakrotnie zmieniała nazwę i siedzibę, ale jedno pozostało bez zmian. Zawsze tworzyli ją wspaniali ludzie: uczniowie, nauczyciele, pracownicy obsługi.

Absolwentów szkoły, byłych i obecnych nauczycieli, przyjaciół Kopernika zapraszamy do wspólnego świętowania Jubileuszu 90-lecia. To doskonała okazja, by przypomnieć sobie historię szkoły, powspominać spędzone tutaj chwile oraz zobaczyć jak wyglada dzień dzisiejszy I Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika.

Informujemy, że uroczyste obchody Jubileuszu odbędą się 29 września 2012r. (sobota). W harmonogramie przewidujemy Mszą Św. w Katedrze Chrystusa Króla, oficjalne uroczystości w Wyższej Szkole Technicznej (Katowice - Brynów, ul.Rolna 43) oraz spotkania klasowe w budynku naszej szkoły."

Które miejsce jest właściwe?
      • Gość: ten sam gość Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.12, 19:56
        Gdyby były wątpliwości, cytat z innego (historycznego) miejsca internetowej wizytówki tejże szkoły:
        "Dzieje Szkoły
        Po pierwszej wojnie światowej, trzech powstaniach na Śląsku, zaczęto organizować polskie szkolnictwo. Liceum Kopernika powstało na bazie komunalnej, niemieckiej “Wyższej Szkoły Realnej “, którą prowadził i finansował magistrat miasta Katowice.

Istniały duże problemy z przejęciem szkoły, ponieważ niemieccy nauczyciele (z dożywotnimi mianowaniami) oraz dyrektor Buerger jawnie bojkotowali zarządzenia Wydziału Oświecenia Publicznego, niechętnie, a nawet wrogo traktowali wszelkie przejawy polskości, szczególnie wyraźne w czasie obchodów świąt państwowych.

Tylko po co ja to robię?
        • Gość: gość Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 18.06.12, 20:12
          :D :D :D ja znalazłem inny kwiatek na stronach o powstaniach. dowiedziałem się , że polacy w odzewie na powołanie niemieckiego związku zbrojego zrobili to samo.....tylko jak wskazują daty kilka miesięcy wcześniej :D :D :D ja to wiem , ty też , a dla niektórych 1922 rok to "powrót do macierzy" :D :D :D
          • kapitan.kirk Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... 19.06.12, 09:25
            Gość portalu: gość napisał(a):

> :D :D :D ja znalazłem inny kwiatek na stronach o powstaniach. dowiedziałem si
            > ę , że polacy w odzewie na powołanie niemieckiego związku zbrojego zrobili to
            > samo.....tylko jak wskazują daty kilka miesięcy wcześniej :D :D :D

Coś Ci się chyba pomieszało. Polacy na Śląsku powołali związek zbrojny przed powstaniem armii i policji niemieckiej??? To znaczy kiedy, w 1871...?
            Pzdr
        • Gość: anna Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 21:36
          i co na to pan MS?
    • Gość: Janusz Sawczuk Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 05:04
      A ja utyskiwań pana red. Smolorza nie do końca rozumiem. Przeciez dla Polski ta szkoła rozpoczęła sie własnie w 1922 r. Pan Smolorz wpadł w pewien schemat myślenia tak charakterystyczny dla pewnej grupy tych którzy nie wiedzą kim są, dla swoistych Polako-Niemco-Slązaków w jednej osobie i wydaje mu się, że na Sl asku Polacy i Niemcy to jedno i rozróżniać ani nie trzeba ani sie nie da. Otóż wydaje mi się, że się da a nawet trzeba.
      Dam przykład z innego krańca Śląska, z Paczkowa na Opolszczyźnie. Było dla nas oczywiste, że Liceum Ogólnokształcące pod względem budynków i metryk inżynierskich ma rodowód starszy niż 1945 r., ale jakoś nikomu nie przyszło do głowy, by polska młodzież paradowała po szkole udekorowanej tymi wszystkimi dekoracjami, które wisiały tam od XIX wieku i były ścisle związane z kulturą niemiecką (mam na myśli zdjęcia pisarzy, poetów, polityków, cesarza, pewnie i Bismarck tam wisiał i inni kanclerze etc. etc.). Nie dajmy się zwariować i nie wmawiajmy społeczeństwu, że kultura niemiecka należy do ...kultury polskiej, są to jednak dwie wyraziście odrębne kultury. Te dwie kultury na Sląsku współegzystowały w konflikcie i szło o nie banalne kwestie, jak trzymać widelec, czy jak ma byc odgięty mały paluszek w trakcie wznoszenia toastu kileiszkiem, tylko o to czy Polacy bedą...Polakami, czy po polsku mówiącymi Prusakami. Więc niech pan Smolorz po prostu nie ...smoli dub smalonych i nie podbija bębęnka RAŚ-owi.
      • Gość: taksobiemyslę... Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.protonet.pl 19.06.12, 06:53
        Gość portalu: Janusz Sawczuk napisał(a):

> A ja utyskiwań pana red. Smolorza nie do końca rozumiem. Przeciez dla Polski ta
        > szkoła rozpoczęła sie własnie w 1922 r.

Patrzenie przez polityczne okulary i próba wciągania śląskich czytelników w dyskurs nacjonalistyczny nie jest dobre, bo dzieli zamiast łączyć!
        Co do istoty semantycznej omawianego wyrazu jakim jest szkoła Smolorz ma 100% rację.
        Za encyklopedią: SZKOŁA = instytucja oświatowo-wychowawcza. A więc kogo uczyła, w jakim języku, jakie wzorce kulturalne przekazywała, nie ma tu najmniejszego znaczenia.

Podobna sprawa: Znany mi jest spór młodego proboszcza, potomka kresowiaków, z wiernymi pewnej parafii na G. Śląsku odnośnie rocznicy obchodów istnienia kościoła. Dla niego też cezurą czasową był rok 1922, ev. 1921. (kościół był święcony chyba w 1911). Jednak po łagodnej perswazji zrobił stulecie w 2011.
        Pozdr.
      • Gość: taksobie... Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.protonet.pl 19.06.12, 07:37

> dla Polski ta szkoła ...

I jeszcze bardzo ważny aspekt, o którym mi się zapomniało:

Szkoła jest efektem postępu cywilizacyjnego i w zasadzie nie jest dla Polski lecz dla ludzi!
        Z tego powodu do miejsc w świecie zapóźnionych cywilizacyjnie wysyłani są nauczyciele gratis, by w szkołach miejscową dziatwę uczyć to, co dla człowiek współczesnego jest ważne.
        W latach 1955-90 ze Ślaska wyjechała na stałe armia ludzi (pow. 300 tys.), którzy kończyli tu miejscowe szkoły. Podobny exodus ma miejsce od ok. 18 lat. Wstydem by było, by dla takich którzy swą przyszłość wiążą z innymi zakątkami świata zabrakło miejsca w szkołach. Współczesny świat jest inny niż był 100 lat temu i nauczanie dzieci jest już celem samym w sobie i europejskim standardem. Dziwne, że nauczyciel akademicki o tym zapomina!
        Pozdr.
      • angrusz1 Panie Sawczuk 19.06.12, 07:52
        masz Pan rację .
        • Gość: Janusz Sawczuk Re: Panie Sawczuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 09:03
          To cieszy mnie, że Pan mnie wspiera w moim rozumowaniu. Forumowicz podpisujący się ksywka "myslę sobie" własnie zaprzestał myslenia i zapomina, że istnieją takie pojęcia jak polska szkoła, niemiecka szkoła, francuska szkoła, brytyjska szkoła, rosyjska szkoła. Kazda z nich na swój sposób pielegnuje treści i tradycje które są przypisane kulturze narodowej, a nie bezpaństwowej, oderwanej od czasu i przestrzeni historycznej etc. Nie da się ze szkół na Slasku zrobić na siłę szkoły "niepolskiej", nawet jesli z dobrą wolą chce się uwzględniać wszystkie skomplikowane doświadczenia historyczne. Jest faktem, że szkoły o których pisze p. Smolorz są od 1922 r. szkołami polskimi i pracują w polskim systemie oświaty, co nie zmienia faktu, że szanuje się i szanować trzeba stare tradycje. Ich wyrazem, dla mnie przynajmniej, jest szacunek dla szkolnego archiwum o ile przetrwało. Pochodzę z południowej Opolszczyzny, gdzie w miejscowości Polski Swiętów koło Nysy mój Ojciec był kierownikiem szkoły: kronika niemieckiej szkoły podstawowej, gdzie wpisywano najwazniejsze wydarzenia przed 1945 r. była nadal traktowana jako kronika i po prostu kontynuowano w niej wpisy dotyczące najwazniejszych wydarzeń szkolnych i dot. miejscowości po 1945 r. I to było piekne. Jesli o taki wymiar chodzi p. Smolorzowi, to mogę sie z nim zgodzić.
          • Gość: taksobiemyslę... Re: Panie Sawczuk IP: *.protonet.pl 19.06.12, 17:17

Forumowicz podpisujący
            > się ksywka "myslę sobie" własnie zaprzestał myslenia i zapomina, że istnieją ta
            > kie pojęcia jak polska szkoła, niemiecka szkoła, francuska szkoła, brytyjska sz
            > koła, rosyjska szkoła.

Mam prośbę do Forumowicza o pseudonimie J.S. (skrót) , by nie podszywał się pod prawdziwego J. Sawczuka i nie psuł mu imagu. Rzeczony ma bowiem te minimum kindersztuby i zanim by komuś zarzucił "zaprzestanie myślenia" zwrócił by pewnikiem wpierw uwagę, którego miejsca w poście adwersarza miał by owo "zaprzestanie" dotyczyć. Tym bardziej, że u mnie definicja obiektu "SZKOŁA = placówka edukacyjna" jest zgodna z hasłami popularnych encyklopedii.
            Co więcej, w swojej pierwszej opinii nie wyrażam oporów, by rzeczownik SZKOŁA rozlicznymi przymiotnikami obdarzać, jest to bowiem normalna życiowa praktyka. Wiem coś na ten temat, gdyż już kilka szkół zleciło mi zrobienie ich zbiorczej kroniki szkolnej. Dlatego nie dziwią mnie już prawie żadne osobliwe nazwy szkół, pozwolę sobie kilka takich wymienić:

Lwowska Szkoła Matematyczna/Historyczna/Antropologiczna.
            Polska szkoła w Anglii.
            Polska Szkoła Średnia w Wilnie.
            Osiedlowa Szkoła Podstawowa.
            Szkoła Judo.
            Szkoła Dobrych Manier
            Szkoła Młodych Żona na Białorusi (Ludmiła Pliakina)

A więc skoro tak mam, jak by mi miała przeszkadzać nazwy typu:
            polska szkoła, niemiecka szkoła, francuska szkoła, brytyjska szkoła, rosyjska szkoła.
            Choć w w/w może być także nieco inne znaczenie słowa SZKOŁA np. sposób/metoda/etc.
            W sumie jednak w swych rozważaniach o SZKOLE jako placówce edukacyjnej reprezentuje pogląd, że w pierwszym rzędzie mówimy obiekcie gdzie prowadzona jest działalność dydaktyczna, tylko i wyłącznie, - natomiast sprawa administrowania tym obiektem jako zmienna w czasie schodzi na drugi plan. Historia zna szkoły, które żadnego administratora państwowego nie miały, tylko np. jednego mistrza.
            Pozdr.
      • Gość: bunia Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.ptpw.pl 19.06.12, 08:58
        Panie Michale, nie tylko szacowny "Mickiewicz" nie wstydzi się swojej historii, proszę się zorientować w temacie zanim pan "tonem wszechwiedzącego" osądzi wszystkie licea w Katowicach. Zagadka: które katowickie liceum kilka lat temu obchodziło 100 lecie?
      • Gość: ca Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.12, 15:17
        W takim razie idąc tym tokiem myślenia, Wrocław istnieje od 1945 r. bo wcześniej zbyt mało kultywował polskość? W końcu cyt. " niemiecka kultura nie należy do kultury polskiej". Nie rozumiem co to ma do rzeczy. Dlaczego zmiana granic ma być pretekstem do zakłamywania rzeczywistości i negowania faktów historycznych. Szkoło coś powstało np. w 1871, to nie powinniśmy chyba utrzymywać, że nie powstało.
        Jeśli Pan się urodził przed 1989, jakiś nadgorliwiec (do Pana podobny) być może będzie chciał, żeby Pan lepiej o tym nie wspominał i utrzymywał, że urodził się już po wyborach 1989. No bo jakby nie patrzeć być urodzonym w PRL to jednak powód do wstydu.
        • Gość: łomelka Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 11:39
          tok myslenio je łokej! polsko szkola je w Katowicach łod 1922, a potym jak germany poszli łod 1945 roku, tu sie nie rozchodzi ło to kiedy budynek wyrychtowano, tylko ło to kiedy to szkoła je w Polsce.
          Co inkszego je łoczywiście ile budynek mo lot, jak je on stary? Smolołrzowi się po.ebało! Unymu sie nie podobo rocznico tej szkoły w Polsce, to smandzi a suje, że budynek je starszy niz te 90 roków. No i co z tego, że starszy.
          Joł naturlich żech sie urodziła przed 1989 rokem i jo sie tego nie wstydza. Wyście ca som chyba gupi Richard pierona kandego.
          • artjomka Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... 21.06.12, 12:00
            Jak ejs je – neoplus – taki Korinthenkacker – co nom to tak pjyknie w tym pieronsko gorolskim Slonskim, tu tuplikujesz, to powjyc ino, co to we tych szkouach bouo mjyndzy 1939 a 1945?
            Eli jake tajne komplety, kaj dziecka polckich partyzantow, co we murckowskich lasach siedzieli - uczouy sie polckosci? A mozno bouy to magazyny, bo wszystke ucznie wlezli na wieza spadochronowo, abo uciykli zaleszczyckom drogom?
            Niy chca sie jusz pytac, co to bouo za licyjom, kaj taki dyrektor, co nazwisko miou ot takigo do zatku chodzoncego zwjyrzoka we czerwonym kolorze, nos wysmiywou i szykanowou, bo my Slonzoki byli i do kosciola chodziyli, a do ZMS-u sie niy chcieli zapisac?
            Teroski chce sie ot tych komunistycznych czasow odzegnac.
            No – to wiela niypolskich, niyprawilnych lot cza bydzie odjonc?
            Policz synek – I podziel sie ze sloskimi gupielokami wynikiym.
            Pyrsk!
            Polcka Kargulym silno!
            • Gość: onkel Hanni Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 16:16
              Co buło we tych szkołach we latach łod 1939 do 45 to je ganz pomada po nosymu, a po wosymu miankkim ciulikem roubiouny, nicht wichtig ! Chytosz? Kuc sie barzo to skoła po 45-tym chwolił, na cłeka uconygo wysed. Jako i wy. To co tu ganbic i rozdziawiać japa albo i gamba?
      • Gość: Yan51 Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 18:13
        Nie do końca prawda, przecież Uniwersytet Wrocławski nie powstał w 1945 roku. Był dużo wcześniej. A to, że władali nim Niemcy nie ma znaczenia!
        Czyżby Niemcy, nie uczyli, ani przedmiotów humanistycznych, ani przedmiotów ścisłych?
        • Gość: Bercik Re: Michał Smolorz: No to zaczęło się... IP: *.pools.arcor-ip.net 24.06.12, 16:08
          Yan51! Bardzo dobre!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka