IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.06.04, 00:10
Bardzo ciekawy eksperyment. Wystarczy tylko troszeczkę podrapać po skorupce
tych samozwańczych „polskich zwolenników demokracji i pojednania” i od razu
wychodzi cała prawda, zaściankowość i zakłamanie. Niemieckie pomniki są be,
niemiecki język jest be i nie jest mile widziany na Śląsku, a jak brakuje
argumentów, to stosowana jest strategia ucieczki do przodu i jak za działaniem
magicznej różdżki Ślązacy stają się hitlerowcami, Volksdeutschami, (chociaż
pojęcie to nie ma oddźwięku negatywnego), sprzedawczykami itp.

Mam propozycję. Może ktoś z tych zagorzałych Polaków nam wytłumaczy, jakie
dodatkowe obowiązki w obecnym systemie demokratycznym muszą zostać nałożone na
Niemców w Polsce, by wszystko było w porządku? Proszę tylko nie używać pustych
słów typu „lojalność”, bo nikt ich i tak nie zrozumie.

Schönen Gruß aus Westdeutschland

Marek
Obserwuj wątek
    • laband Re: Skorupka 26.06.04, 00:12
      Niymosz szans, oni jeszcze tego niy som w stanie spokapic, dyc dopiyro pora
      miesiyncy som we Europie.
      • Gość: builder Re: Skorupka IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 26.06.04, 00:29
        te mondry?,
        a tys` sam kapnoul, ja?
        jou bych chciul cie widziec` tu kej we ukeji, s temi poglondami - bys` dostoul
        kopa i wylecioul pszys skafolding!,
        nic ino gratulowac` sukcesu)))))
        • laband Re: Skorupka 26.06.04, 09:14
          Widza, prawie juz zes je jak te suawne angelske "kibice", he,he!
    • carrramba Re: Skorupka 26.06.04, 00:14
      To ja odpowiem, chociaż nie zasługujesz na to. Ty nie drapiesz skorupki, tylko
      walisz pięścią. Nie obrażaj tu nas. Nikt do Ślązaków nie odzywa się w sposób o
      jakim mówsz. Własnie chcemy ustalić pewne normy i zasady. Ty nam tego nie
      ułatwiasz. Najlepiej gdybyś dał nam spokój. Dobrze nam bez Ciebie:)
      • laband Re: Skorupka 26.06.04, 00:15
        a mozno wy nom dacie rua?
        • Gość: builder Re: Skorupka IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 26.06.04, 00:32
          kogo mosz na uwadzye?
      • Gość: Marek Re: Skorupka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.06.04, 00:24
        > Ty nam tego nie ułatwiasz. Najlepiej gdybyś dał nam spokój. Dobrze nam bez
        > Ciebie:)

ja tu nie jestem od ułatwiania. Zajmuję się obroną własnych interesów zgodnie z
        obowiązującymi normami prawnymi!. I nie obchodzi mnie w najmniejszym stopniu,
        czy wam się to podoba czy tez nie. Nie uznaje biletów ulgowych. Każdemu to, na
        co sobie zapracuje. "Bo my jesteśmy biedni i poszkodowani Polacy" - nikogo nie
        interesuje. Najwyższy czas to zrozumieć. Jesteście wolni i zróbcie coś z tego.
        Ale bez czepiania się innych i obarczania ich własną niezdolnością - jak czyni
        to ostatnio wprost. Także najwyższy czas zająć się własnymi białymi plamami, bo
        polska nie jest ani tylko ofiara i narodem wybranym.

Marek
        • Gość: builder Re: Skorupka IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 26.06.04, 00:46
          Gość: Marek IP: *.dip0.t-ipconnect.de
          Data: 26.06.2004 00:24 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
          > Ty nam tego nie ułatwiasz. Najlepiej gdybyś dał nam spokój. Dobrze nam bez
          > Ciebie:)

ja tu nie jestem od ułatwiania. Zajmuję się obroną własnych interesów zgodnie z
          obowiązującymi normami prawnymi!. I nie obchodzi mnie w najmniejszym stopniu,
          czy wam się to podoba czy tez nie.

to juz` teraz nie jestes` w zgodzie z prawem bo powinienes` uszanowac` druga
          strone jako prawy,

Nie uznaje biletów ulgowych. Każdemu to, na
          co sobie zapracuje. "Bo my jesteśmy biedni i poszkodowani Polacy"

no,no slucham dalej...(),
          - nikogo nie
          interesuje. Najwyższy czas to zrozumieć.

co`z` takiego?,
          konkrety prosze,

Jesteście wolni i zróbcie coś z tego.
          Ale bez czepiania się innych i obarczania ich własną niezdolnością

to ty sie teraz czepiasz wszystkiego ogo`lnie,
          a do tego to bys` wszystkich pus`cil z torbami!,

- jak czyni
          to ostatnio wprost. Także najwyższy czas zająć się własnymi białymi plamami, bo
          polska nie jest ani tylko ofiara i narodem wybranym.

oczywis`cie, ze nie!
          nikt do tej pory o tym nie wspomnial opro`cz ciebie!,
          za to Niemcy musza byc` i pra wszystkimi silami do tego prawda?, a ty jestes`
          jednym z podatniko`w kto`rym sie nie podoba stanowisko IIIRP,

Marek

• bolek5 Re: Skorupka 26.06.04, 08:40
          Witam!

Gość portalu: Marek napisał(a):

> > Ty nam tego nie ułatwiasz. Najlepiej gdybyś dał nam spokój. Dobrze nam bez
          >
          > > Ciebie:)
          >
          > ja tu nie jestem od ułatwiania. Zajmuję się obroną własnych interesów zgodnie
          z
          > obowiązującymi normami prawnymi!. I nie obchodzi mnie w najmniejszym stopniu,
          > czy wam się to podoba czy tez nie. Nie uznaje biletów ulgowych. Każdemu to, na
          > co sobie zapracuje. "Bo my jesteśmy biedni i poszkodowani Polacy" - nikogo nie
          > interesuje. Najwyższy czas to zrozumieć. Jesteście wolni i zróbcie coś z tego.
          > Ale bez czepiania się innych i obarczania ich własną niezdolnością - jak czyni
          > to ostatnio wprost. Także najwyższy czas zająć się własnymi białymi plamami,
          bo
          > polska nie jest ani tylko ofiara i narodem wybranym.

Mogę napisać to samo o sobie. Też zajmuję się obroną polskich interesów zgodnie
          z obowiązującymi normami prawnymi i moralnymi. I nie obchodzi mnie w
          najmniejszym stopniu, czy Wam się to podoba czy tez nie. Nie uznaje biletów
          ulgowych. Każdemu to, na co sobie zapracuje. "Bo my jesteśmy biedni i wypędzeni
          Niemcy" - nikogo nie interesuje. Najwyższy czas to zrozumieć. Jesteście wolni i
          zróbcie coś z tego. Ale bez czepiania się innych - jak czynią to ostatnio
          niemieckie media - i przerzucania na nich ciężaru własnych gospodarczych
          kłopotów. Także najwyższy czas obiektywnie spojrzeć na własną historię, bo
          Niemcy nie byli tylko ofiarą i nie są pępkiem świata.

Bez podrowień i bez odbioru

Bolek
          • Gość: Marek Re: Skorupka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.06.04, 10:44
            > Też zajmuję się obroną polskich interesów zgodnie z obowiązującymi normami
            > prawnymi i moralnymi....

a to ciekawe. jak na razie to polska dopasowuje normy prawne do swojej polityki
            a nie odwrotnie. czy to podwojne nazwy miejscowosci, czy tez niemieckie szkoly
            i niemiecki jako jezyk urzedowy.

> Bo my jesteśmy biedni i wypędzeni Niemcy" - nikogo nie interesuje.

nie chodzi o biedni. chodzi o wypedzeni. wypedzenie jest zbrodnia i jako taka
            musi zostac traktowana. prawo do wlasnosci jest jednym z podstawowych praw
            czlowieka.
            • Gość: kazik Re: Skorupka IP: *.arcor-ip.net 26.06.04, 10:47
              Tego prawa polacy nie uznaja.Prawo wlasnosci, kpiny sobie robisz.
    • wiesmin Re: Skorupka 26.06.04, 00:21

>
      >
      > Mam propozycję. Może ktoś z tych zagorzałych Polaków nam wytłumaczy, jakie
      > dodatkowe obowiązki w obecnym systemie demokratycznym muszą zostać nałożone na
      > Niemców w Polsce, by wszystko było w porządku? Proszę tylko nie używać pustych
      > słów typu „lojalność”, bo nikt ich i tak nie zrozumie.
      >
      > Schönen Gruß aus Westdeutschland
      >
      > Marek

Myślę, że każdy szwabski syn powinien nosić na ramieniu opaskę a w kieszeni
      bilet do tego swojego raju, żeby nie obciążać zbytnio polskiego budżetu
      • Gość: kazik Re: Skorupka IP: *.arcor-ip.net 26.06.04, 10:52
        Ta dupku nie obtarty , Slazacy marzyli o takim bilecie czasem 25 lat , dlaczego
        ty SBowski synu o tym nie wiesz.
        • wiesmin Re: Skorupka 26.06.04, 11:03
          śmierdzące szwabskie pomioty a nie ślązacy!
          • Gość: kazik Re: Skorupka IP: *.arcor-ip.net 26.06.04, 11:05
            Slazak pomiot? Ty w takim razie jestes bekartem traktatu wersalskiego.
            • wiesmin Re: Skorupka 26.06.04, 11:09
              Gość portalu: kazik napisał(a):

> Slazak pomiot? Ty w takim razie jestes bekartem traktatu wersalskiego.

a ty głupia cipo szwabska naucz się czytać
              • Gość: kazik Re: Skorupka IP: *.arcor-ip.net 26.06.04, 11:14
                Czuc az w Düsseldorfie ta twoja polska kulture, gnojowka, uzyznij nia
                mazowieckie piaski .
                • wiesmin Re: Skorupka 26.06.04, 11:21
                  A dostałeś kulturalna sprzedajna szmato pozwolenie od swojego niemieckiego pana
                  na klikanie po polsku?
                  Bo oni tam nie lubi Niemców trzeciej kategorii, wolą Turków
                  • Gość: kazik Re: Skorupka IP: *.arcor-ip.net 26.06.04, 11:30
                    Ty beztalencie tak bujnie na polskiej ziemi obrodzone mnie stac samemu klikac
                    nie musze krasc ,co u was jest normalnoscia.
                    • wiesmin Re: Skorupka 26.06.04, 11:34

> Ty beztalencie tak bujnie na polskiej ziemi obrodzone mnie stac samemu klikac
                      > nie musze krasc ,co u was jest normalnoscia.

Odkąd takie szmaty jak ty zwiały stąd to już nie!
                      Choć czasami się zdarza no, ale przecież musicie odwiedzać wasze polskie rodziny
                      • Gość: kazik Re: Skorupka IP: *.arcor-ip.net 26.06.04, 11:36
                        Gnoj zostanie gnojem. Wybaczam ci to , nie miales mozliwosci albo niedobrych
                        kolegow.
                        • wiesmin Re: Skorupka 26.06.04, 11:40

> Gnoj zostanie gnojem. Wybaczam ci to , nie miales mozliwosci albo niedobrych
                          > kolegow.

A JA WAM NIGDY NIE WYBACZĘ SZMATY SPRZEDAJNE!
                          SPADAJ DO TEGO SWOJEGO SZWABSKIEGO ŚWIATA NIEMCA UDAWAĆ, KTÓRYM NIGDY NIE
                          BĘDZIESZ!
                          PRAWDZIWI NIEMCY ZAWSZE SIĘ NA TOBIE POZNAJĄ I ZAWSZE BĘDZIESZ GORSZY OD NICH,
                          ZAWSZE BĘDZIESZ MIAŁ GORSZĄ PRACĘ I ZAWSZE BĘDZIESZ ZARABIAŁ MNIEJ NIŻ NIEMIEC,
                          BO NIGDY NIM NIE BĘDZIESZ!
                          • Gość: kazik Re: Skorupka IP: *.arcor-ip.net 26.06.04, 11:45
                            Niemcy to nie polacy
                          • rico-chorzow Re: Skorupka 26.06.04, 15:06
                            wiesmin napisała:

> Gość portalu: kazik napisał(a):
                            >
                            > > Gnoj zostanie gnojem. Wybaczam ci to , nie miales mozliwosci albo niedobry
                            > ch
                            > > kolegow.
                            >
                            > A JA WAM NIGDY NIE WYBACZĘ SZMATY SPRZEDAJNE!
                            > SPADAJ DO TEGO SWOJEGO SZWABSKIEGO ŚWIATA NIEMCA UDAWAĆ, KTÓRYM NIGDY NIE
                            > BĘDZIESZ!
                            > PRAWDZIWI NIEMCY ZAWSZE SIĘ NA TOBIE POZNAJĄ I ZAWSZE BĘDZIESZ GORSZY OD
                            NICH,
                            > ZAWSZE BĘDZIESZ MIAŁ GORSZĄ PRACĘ I ZAWSZE BĘDZIESZ ZARABIAŁ MNIEJ NIŻ
                            NIEMIEC,
                            >
                            > BO NIGDY NIM NIE BĘDZIESZ!

Panie Wiesmin,podziwiam pański wyż intelektualny,sposób wypowiedzi i zasób
                            wiadomości,gdybym nie znał Polaków,myślałbym Pan jest tym jedynym Polakiem na
                            świeci,który zna/potrafi przedstawić stosunki niemiecko-polsko-
                            śląskie,oczywiście przy odpowiedniej artykulyzacji,którą Pan w pełni opanował
                            pańskim wyżem intelektualnym,czekam na dalsze pańskie wylewy.

Zszmaciałe pozdrowienia i Schwabengruss

Rico.
                            • wiesmin Re: Skorupka 26.06.04, 16:35

Panie Rico nie lubię Niemców i nienawidzę polskich Niemców.
                              I o ile z Niemcem mógłbym się Np. piwa napić o tyle polskiemu Niemcowi mogę, co
                              najwyżej w gembe napluć a to z racji tego, iż uważam, że najgorszą rzeczą na
                              świecie jest zdrada własnej ojczyzny, którą polska była dla tych ludzi przez
                              całe ich zasrane życie tzn. do czasu jak za kilka marek o niej zapomnieli i
                              nagle stali się Niemcami.
                              Miałem wątpliwą okazje obserwować tych „ludzi” widziałem jak małpują Niemców,
                              jak starają się w miejscach publicznych po niemiecku ze sobą rozmawiać, widzę
                              jak na tym forum popisują się swoją znajomością niemieckiego, który ja słabo
                              znam i się wcale tego nie wstydzę a którego moim zdaniem ( i nie tylko) na
                              polskim forum używać nie powinni- choćby ze zwykłej grzeczności
                              Wnerwia mnie panie Rico jak mi Śląsk chcą do Niemiec przyłączać, jak mi
                              opowiadają o niemieckim Śląsku, jak używają niemieckich nazw polskich miast itp.
                              Ja panie Rico jestem tolerancyjny człowiek i jakby mi jakiś polski Niemiec
                              napisał” cześć klikam zza odry, co tam w Polsce słychać” to bym mu odpowiedział
                              bez obrażania go i bez bluzgania pod jego adresem, ale tego, co oni tu wyrabiaj
                              nie będę tolerował i jak tylko będę miał ochotę się na kimś wyładować to tu
                              wpadnę i se powyzywam.
                              A co do mojej wiedzy to uważam, iż jest ona wystarczająca żeby trzymać się
                              własnych racji nie zważając na to, co myślą inni.
                              • rico-chorzow Re: Skorupka 26.06.04, 17:57
                                wiesmin napisała:

>
                                > Panie Rico nie lubię Niemców i nienawidzę polskich Niemców.
                                > I o ile z Niemcem mógłbym się Np. piwa napić o tyle polskiemu Niemcowi mogę,
                                co
                                >
                                > najwyżej w gembe napluć a to z racji tego, iż uważam, że najgorszą rzeczą na
                                > świecie jest zdrada własnej ojczyzny,

Jakiej ojczyzny?

którą polska była dla tych ludzi przez
                                > całe ich zasrane życie

Sląskiej Ojczyzny,którą Polacy w terrorystyczny/krwawy w 1919-1921 następnie
                                1945 sposób zajęli,dlatego pluje Pan nam Slązakom w gębę?,w tym i mnie bo
                                jestem Slązakiem

tzn. do czasu jak za kilka marek o niej zapomnieli i
                                > nagle stali się Niemcami.

Może Pan pomyśli zanim Pan zacznie pluć,dlaczego Slązacy uciekają się do
                                niemieckości,co jest tego powodem?,może właśnie to Wasze polskie plucie.

> Miałem wątpliwą okazje obserwować tych „ludzi” widziałem jak małpuj
                                > ą Niemców,

Ciekawe,że Pan wie jak zachowują się Niemcy i można ich małpować,więc małpować
                                Polaka znaczy być takim jak Pan?,przed pulciem proszę wyczyścić zęby,dziękuję.

> jak starają się w miejscach publicznych po niemiecku ze sobą rozmawiać,

Jest zabronione w Polsce mówić po niemiecku?,a jeżeli,to trzeba na nich pluć?

widzę
                                > jak na tym forum popisują się swoją znajomością niemieckiego, który ja słabo
                                > znam

Jest to wina Slązaków?,i powód do plucia,że Pan nie zna niemieckiego,jest tyle
                                języków na świeci,tylko wola nauczyć się,co stoi na przeszkodzie?

i się wcale tego nie wstydzę a którego moim zdaniem ( i nie tylko) na
                                > polskim forum używać nie powinni- choćby ze zwykłej grzeczności

Sądzę,Pan pokazał "grzeczność".

> Wnerwia mnie panie Rico jak mi Śląsk chcą do Niemiec przyłączać,

Kiedy to ma nastąpić?

jak mi
                                > opowiadają o niemieckim Śląsku

Przecież Sląsk był dłużej w zasięgu mowy i kultury
                                austryjackiej,czeskiej,niemieckiej jak polskiej i poco to obruszenie?,o prawdę?,

, jak używają niemieckich nazw polskich miast itp

Może mi Pan wymienić miasta na Sląsku,które Polacy założyli?
                                > .

> Ja panie Rico jestem tolerancyjny człowiek

Tak!!!!to potwierdzam w pełni.

i jakby mi jakiś polski Niemiec
                                > napisał” cześć klikam zza odry, co tam w Polsce słychać” to bym mu
                                > odpowiedział
                                > bez obrażania go i bez bluzgania pod jego adresem, ale tego, co oni tu
                                wyrabiaj
                                >
                                > nie będę tolerował i jak tylko będę miał ochotę się na kimś wyładować to tu
                                > wpadnę i se powyzywam.
                                > A co do mojej wiedzy to uważam, iż jest ona wystarczająca żeby trzymać się
                                > własnych racji nie zważając na to,

co myślą inni.

Dalej tak,proszę się nie zastanawiać co inni myślą,ma Pan przeciż własną rację.

Rico.
                                >
                                • wiesmin Re: Skorupka 26.06.04, 18:47
                                  Każdy ma prawo do wypowiedzi, proszę bardzo!
                                  Ale na polskim forum mówimy po polsku a po niemiecku na niemieckim!
                                  Pluje w gębę polskim Niemcom a nie ślązakom!
                                  Pisząc szmaty mam na myśli przefarbowanych polaków a nie Niemców!
                                  Historia śląska zaczęła się o wiele wcześniej niż w 1919 roku od plemienia
                                  Ślężan, którzy z Niemcami (ludami germańskimi) mieli tyle wspólnego, co ja z
                                  lotem na marsa!
                                  Co do wkładu Niemców w rozwój tego regionu to nie ma dwóch zdań i nawet ja tego
                                  nie neguje, ale to jeszcze nie jest powód żeby uważać Śląsk za niemiecki,
                                  Niemcy budując miasta, kopalnie i huty robili to po to żeby czerpać z tego
                                  wymierne korzyści - doić Śląsk z jego bogactw naturalnych przy wykorzystaniu
                                  taniej siły roboczej.
                                  Ja naprawdę jestem tolerancyjny człowiek tylko mnie kilka rzeczy wpienia, a co
                                  się tyczy kultury to nie obrażam ludzi, którzy się normalnie do mnie odnoszą,
                                  traktują jak człowieka i nie chcą mnie nigdzie przyłączać ( jest tu taki jeden,
                                  co chce Śląsk do macierzy przyłączyć)
                                  I jeszcze ostatnia sprawa: JA JESTEM ŚLĄZAKIEM a pisze po polsku a nie gwarą,
                                  bo nikt nie zna poprawnego zapisu śląskiej gwary(poczytaj sobie wypowiedzi
                                  innych i zwróć uwagę jak różna jest pisownia tych samych słów)ja też nie znam,
                                  więc mogę rozmawiać po Śląsku, ale pisał będę po polsku.
                                  PS. skończ z tym panem!
                                  Panem to się trzeba urodzić a ja urodziłem się wieśminem i daleko mi do
                                  panowania
                                  • Gość: Marek Re: Skorupka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.06.04, 21:26
                                    > Panem to się trzeba urodzić a ja urodziłem się wieśminem i daleko mi do
                                    > panowania

cale szczescie! ;-)))) i takim tez umrzesz!
                                    • wiesmin Re: Skorupka 26.06.04, 23:32

> > Panem to się trzeba urodzić a ja urodziłem się wieśminem i daleko mi do
                                      > > panowania
                                      >
                                      > cale szczescie! ;-)))) i takim tez umrzesz!
                                      tylko tyle byłeś w stanie zrozumieć?
                                  • rico-chorzow Re: Skorupka 27.06.04, 12:10
                                    wiesmin napisała:

> Każdy ma prawo do wypowiedzi, proszę bardzo!

Tak,ma Pan rację,więc Niemcy też.

> Ale na polskim forum mówimy po polsku a po niemiecku na niemieckim!

Dlaczego?,jeżeli ktoś nie potrafi po polsku?,jednak ma ochotę podyskutować.

> Pluje w gębę polskim Niemcom a nie ślązakom!

Proszę mi wytłumaczyć pojęcie-polski Niemiec-,którym Pan w gąbę pluje,a nie
                                    Slązakom,których z kolei bardzo wielu przjęło obywatelstwo niemieckie i mieszka
                                    w Niemczech,tak jak wielu miejscowych podaje-narodowość śląską-

> Pisząc szmaty mam na myśli przefarbowanych polaków a nie Niemców!
                                    > Historia śląska zaczęła się o wiele wcześniej niż w 1919 roku od plemienia
                                    > Ślężan, którzy z Niemcami (ludami germańskimi) mieli tyle wspólnego, co ja z
                                    > lotem na marsa!

Tak,ma Pan rację,generalizując Slężanie,których Polanie Mieszka i Chrobrego
                                    wraz ze swymi przyjaciółmi Niemcami najechali/napadli,właśnie tyle wspólnego
                                    mają Slężanie z oboma opcjami-polańskiej i niemieckiej-.

> Co do wkładu Niemców w rozwój tego regionu to nie ma dwóch zdań i nawet ja
                                    tego
                                    >
                                    > nie neguje, ale to jeszcze nie jest powód żeby uważać Śląsk za niemiecki,
                                    > Niemcy budując miasta, kopalnie i huty robili to po to żeby czerpać z tego
                                    > wymierne korzyści - doić Śląsk z jego bogactw naturalnych przy wykorzystaniu
                                    > taniej siły roboczej.

Znowu ma Pan rację,tylko proszę wyliczyć inwestycje polskie na Sląsku,do wglądu
                                    statystyki polskiego budżetu narodowego,przez dzisiątki lat,co 4-5 złotówka
                                    całego polskiego budżetu narodowego była ze Sląska i to bez specjalnych
                                    iwestycji polskich na Sląsku i Polsce,która nie wykorzystywała taniej siły
                                    roboczej śląskiej,jak też przybyłych,tutaj proszę się dobrze zastanowić.

> Ja naprawdę jestem tolerancyjny człowiek tylko mnie kilka rzeczy wpienia, a

To,że Pan jest tolerancyjny zauwżyłem.

co
                                    > się tyczy kultury to nie obrażam ludzi, którzy się normalnie do mnie odnoszą,
                                    > traktują jak człowieka i nie chcą mnie nigdzie przyłączać ( jest tu taki
                                    jeden,
                                    >
                                    > co chce Śląsk do macierzy przyłączyć)

Sląsk nie ma macierzy,Sląsk jest macierzą i ojcem dla siebie,Sląsk jest śląski.

> I jeszcze ostatnia sprawa: JA JESTEM ŚLĄZAKIEM a pisze po polsku a nie gwarą,
                                    > bo nikt nie zna poprawnego zapisu śląskiej gwary(poczytaj sobie wypowiedzi
                                    > innych i zwróć uwagę jak różna jest pisownia tych samych słów)ja też nie
                                    znam,
                                    > więc mogę rozmawiać po Śląsku, ale pisał będę po polsku.

Jo tysz je Slonsok,umia tysz po ślonsku,choć niy je kodyfikowany,kayś tsza
                                    zacońć.

> PS. skończ z tym panem!

To okaże przyszłość.

> Panem to się trzeba urodzić a ja urodziłem się wieśminem i daleko mi do
                                    > panowania

Rico.
                              • Gość: Marek Re: Skorupka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.06.04, 21:28
                                piekna wypowiedz! ´juz ja sobie skopiowalem. oddaje w pelni i pieknie polska
                                zasciankowosc! dzieki za te zdania.

> Wnerwia mnie panie Rico jak MI Śląsk chcą do Niemiec przyłączać

tobie twoj slask chce jakis niedobry do niemiec przylaczac?! jacy niedobrzy i
                                bezczelni!!!!
                                ;-))))))))))))))))
                                • wiesmin Re: Skorupka 26.06.04, 23:33
                                  A do tego się zeszmacili za parę marek!
                            • wiesmin Re: Skorupka 26.06.04, 16:58
                              Aha i jeszcze jedno: czytałem kiedyś o szwabach ze Szwabii (nie znam poprawnej
                              pisowni)
                              Osiedlonych kiedyś w Polsce i wiesz, co?
                              Poczułem do nich odrobinę sympatii
    • Gość: builder Re: Skorupka IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 26.06.04, 00:25
      facet jak chcesz sobie dos`wiadczenia robic` to se ro`b ws`ro`d swoich fano`w
      kapito!,
      najlepiej kolego`w!,
      ja twoim kolega nie jestem i nie zanosi sie na to!,

• stefan_ems Re: Skorupka 26.06.04, 00:27
      Może dlatego, że Polacy już nie zarabiają tak na Ślązakach jak kiedyś:

polityka.onet.pl/162,1171330,1,0,artykul.html
      • Gość: kazik Re: Skorupka IP: *.arcor-ip.net 26.06.04, 09:55
        Mi wydaje sie ze Slask nigdy naprawde nie byl ani polski ani niemieckiani
        czeski.
        Wielu tu osobnikom wydaje sie ze kiedys jedna z tych obcji byla dominujaca na
        Slasku ,mnie osobiscie przekonuje twierdzenie ze te trzy kultury wywarly swoj
        wplyw na kulture slska,ktora wiecej ktora mniej , mozna by sie sprzeczac, jedno
        pozostaje bezsprzeczne Slask ma zostac slaski , na ktorym te trzy kultury maja
        te same prawa i obowiazki.
        • laband Re: Skorupka 26.06.04, 10:08
          Dou bych Ci recht ale niy coukym - przedewszyskim Slonsk je jeszcze slonki.
          Pozatym mosz 100% recht.
    • Gość: Marek derSchlesier hmmm.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.08.04, 23:23
      caly czas (niestety) aktualne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka