mysiulek08 26.03.23, 19:49 jak wyciagasz 'skorupki' orzeszkow?? z dolnej plyty, gorne sciagam silikonowymi szczypczykami ale te dolne sie krusza i 'palcyma' najlepiej ale parzy ps uprasza sie o zostawienia posta przez jakis czas 😘 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwles Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 19:58 Ja nie Daniela, ale wyjmuje lekko nakluwajac wykałaczką. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:02 a nie możesz odwrócić do góry nogami, wytrząść, podważyć i tym podobne sztuczki.... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:03 nie, nie moge wytrzasc, ustrojstwo jest nagrzane a skorupki cieple bardzo kruche, tego sie nie piecze 'na raz' Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:09 wiem, jak się piecze orzeszki, w moim domu robi się je od 40 lat.... tyle, że my mamy starą foremkę, którą można odwracać w różne strony Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:16 Opiekacza nie obrócisz jak formy a mysiulek robi w opiekaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:25 mam elektryczna maszynke, fota i link nizej Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 27.03.23, 00:20 w domu orzeszkow sie nie pieklo, foremki wiec nie bylo, babcia miala tylko zeliwna do gofrow (serduszka) i piekla na plycie tzw 'westfalki', twierdzila ze 'z gazu' nie sa takie dobre i fakt tak dobrych gofrow juz nie jadlam , Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Danielllaaaaa! 27.03.23, 00:48 Ooo... Przypomniałaś mi! Mam taką formę do gofrów, żeliwna, ciężką jak zaraza, ale na prąd. I z żadnej nowej teflonowej, cuda-wiankowej gofry nie są takie idealne. Choroba, miałam schudnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 27.03.23, 01:11 dokladnie, ostatnia jaka kupilam niby ma duza moc a gofry nie chca byc takie jak babcine, a przeciez nie cudowala z ubijaniem piany itp, mieszla rozga mleko, jajka, cukier i juz ps ja juz sie nie ludze, ze bardziej schudne 😝 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:02 tzn, dzisiaj inauguracja maszynki, na razie dobieram wielkosc kulek ciasta i sprawdzam co sie nadaje do wycigania dolnych skorupek Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:06 Może ciasto zbyt "kruchliwe"? A jak troszkę się ukruszy, to nic, przy sklejeniu n8e widać 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:04 Nie powinno się poczekac aż wystygną? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:06 Robię celowo za duże kulki i ciasto "wypływa" - po upieczeniu wyciągam podważając łopatką. Pokruszyły mi się tylko 2 a to był mój debiut z opiekaczem. Wcześniej robiłam zawsze w oldchoolwej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:07 Ale tak swoją drogą to właśnie wyciągania bałam się najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:10 Matkosałatko!!! O czym wy mowicie? W czym wy to pieczecie? Do orzechów ciotka miała taką skłądaną metalową formę, co się na piec kładło... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:12 Mas niżej zdjęcie. Opiekacz że stosowną wkładką. Formę też mam ale indukcja jej "nie widzi." Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:55 I daje radę? Ciotka na gwiazdkę dostała podobny ( nie wiem czy ten dokąłdnie )...i nie używała. Po twierdziła, ze stara oldschoolowa wersja działa o niebo lepiej. Przy czym : - to rozumiem, ze to nie działa na indukcji - jak ze wszystkim, moc urządzenia ma znaczenie ( miałam gorfownice z gównianą mocą to wiem) Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 21:02 No działa. Owszem, wolę oldschool, bo wychodzą ładniejsze (lepszy ksztalt) ale jak się nie ma co się lubi i tak dalej. Skorupki się pieką, orzeszki smakują jak zawsze . Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Danielllaaaaa! 27.03.23, 00:03 Ok wierzę. Nie jadam tego. Nie lubiłam jako dziecko, spróbowałam jakiś czas temu ( u ciotki, podobno robi doskonałe) i nadal nie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 21:12 daniela34 napisała: > Mas niżej zdjęcie. Opiekacz że stosowną wkładką. Formę też mam ale indukcja je > j "nie widzi." Można kupić podkładki na indukcję zeby widziala 😉 A orzeszki UWIELBIAM. Nigdy sama nie robiłam wprawdzie. Danielo, co wkładasz do środka? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:23 nizej fota mojej, dokladnie to ta allegro.pl/oferta/forma-do-orzeszkow-opiekacz-ciastka-orzeszki-24szt-13198791605 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:11 te 'za duze' mnie sie nie podobaja przy podwazaniu nadmiar sie kruszyl i bylo duzo okruszkow wiecej zostaje na gornej plycie na szczescie mam w planie zrobienie skorupek wafelkowych, to bedzie wieksze wyzwanie przy wyciaganiu Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:13 Przecież ten nadmiar ciasta się obcina. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:18 Obcinanie byłoby moją ostateczną zgubą, przecież czułabym się w obowiązku zjeść te wszystkie okruszki 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:19 Okruszki dajesz do reszty kremu i robisz zeń przełożenie do wafli albo kuleczki schłodzone i obtoczone w kokosie/kakao itd. Okruszkow się rzecz jasna u mnie nie marnuje. To by była zbrodnia jakas 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:44 Oyeeeesuu... Jak to dobrze, że nie mam takiej foremki! Już bym na pewno bokiem przez drzwi musiała przechodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:17 nie zamierzam obcinac beda co najwyzej nieforemne z wielkoscia kulek juz mniej wiecej doszlam Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:18 Ja wolę obcinać niż mieć pokruszone 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:16 mysiulek08 napisała: > wiecej zostaje na gornej plycie na szczescie A może piecz w maszynce "do góry nogami"? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:20 nie bardzo sie da, stoi na nozkach o gora jest obla, poza tym to jest raczej mocno cieple zeby operowac za kazdym razem z obracaniem Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:21 Mysiulek a przesmarowalas sobie olejem tak jak formę metalową? Niby podstawa ale pytam na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:18 mam pojedzyncze foremeczki do pieczenia w piekarniku ale to porazka byla Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:20 A to też kiedyś kupiłam ale tylko kilka sztuk więc no way. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:09 Poka ustrojstwo, przepis na orzeszki i na krem. Przypomniałam sobie że kiedyś to uwielbiałam, jedna pani przynosiła na sprzedaż, ale od lat już nie przychodzi ☹️ Te jej wypieki miały idealny poziom słodyczy i kruchości, idealne były ☹️ Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:11 Ja nie mysiulek ale ustrojstwo to w moim przypadku po prostu opiekacz Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:25 Tak. Na 12 połówek tylko. Ale nie chciałam tego droższego bo w ogóle byłam sceptyczna wobec pomysłu. Niesłusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:27 opiekacz/grill mam wiec poszlam tylko w orzeszkownice o dziwo, clo nawet uwagi nie zwrocilo, do kocich przysmakow sie za to wyjatkowo przyczepili 🤬 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:16 z tego robilam ciasto, nadzienie to klasyczny maslany krem kawowy, a maszynka z allegro nie patrzcie na balagan, okruszki sa wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 23:13 Toczę kulkę wielkości orzecha laskowego, wkładam na środek foremki, wyciągam najpierw lekko stukając o blat całym opiekaczem a późnej lekko dziubię pałeczką drewnianą, jeżeli się nie poluzowały. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:10 Mysiulek, a co ty masz za maszynkę, że robią ci się orzeszki na górnej i dolnej płycie? Bo u mnie robią się tylko na dolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:22 taka mam allegro.pl/oferta/forma-do-orzeszkow-opiekacz-ciastka-orzeszki-24szt-13198791605 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:28 Mam taką samą. Daaawno nie robiłam, chyba zrobię na te święta 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:34 i do tej gornej czesc sie przykleja, ale latwiej je zdjac Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:46 Zawsze robię tyci za duże( najpierw kulkuje ciasto🤣) i potem podważam czymkolwiek, boczki obieram🤣- muszą być idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:51 A jak robisz jednocześnie góra i dół to one się nie sklejają ze sobą? Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 20:54 aaaaa dobra, źle popatrzyłam, w jednej części są dołki, a w drugiej górki chyba. A robiła któraś z takich małych foremek do piekarnika, to jest dość duże, nie mam już gdzie chować Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 21:14 W takim jednym paskudnym podwarszawskim miasteczku jest sobie sklepik z garmazerka i mają tam orzeszki. Ile nie kupilam, wszystko zjadałam. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Danielllaaaaa! 26.03.23, 21:27 homohominilupus napisała: > W takim jednym paskudnym podwarszawskim miasteczku jest sobie sklepik z garmaze > rka i mają tam orzeszki. Ile nie kupilam, wszystko zjadałam. > Dlatego piekę okazjonalnie, bo ile nie zrobię tyle zezremy🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Danielllaaaaa! 27.03.23, 18:04 ale bym to jadla kto to zje bajdelej?? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 27.03.23, 18:11 mam wspoldomownikow, ktorzy do popoludniowej herbaty/kawy musza miec 'cos slodkiego' a lepsze importowane slodycze znacznie podrozaly, no i tluszcz palmowy wszedzie jeden z wspoldomonikow wieczorna porcje pigulek musi czyms zagryzc poza tym czesc na 'rozdawnictwo' idzie, czesc sprzedaje po kosztach materialow do zaprzyjaznionej palarni kawy itp Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Danielllaaaaa! 27.03.23, 19:03 czy oni takie cuda tam znaja? czy jestes tam u siebie jakims rodzajem ekskluzywnej egzotycznej cukierniczki znanej w slabozaludnionej i zle zaopatrzonej w luksusy okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 27.03.23, 19:18 czesc zna, np moj przystojniak ortopeda od kolana dopytywal sie o przepis na lebkuchen, bo jadl w DE a te co kupuje importowane to nie to, dentysta (dlugo mieszkala w GB) woli np mojego shortbreda, znajomi podrozujacy po swiecie tez sa obeznani itp, itd pani od mleka i wiejskich jajek tez jest ciekawa nowych rzeczy i tak to sie toczy a za cukierniczke sie nie uznaje, jak mam zryw to wypiekam, poza tym to mnie relaksuje Odpowiedz Link Zgłoś
eskaen Re: Danielllaaaaa! 27.03.23, 17:05 A robicie kulki z ciasta? To w cholerę roboty, polecam mój sposób- nabieram ciasto taką łyżką- miarką, chyba 1/4 łyżeczki jak dobrze pamiętam, to idealna pojemność na jednego orzeszka. Robienie orzeszków idzie wtedy błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Danielllaaaaa! 27.03.23, 17:12 Robicie. Robią mi moi niewolnicy. Niewolnicy też oskrobują nadmiar i sklejają orzeszki. Dobrze mieć niewolników 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Danielllaaaaa! 27.03.23, 18:08 robicie, u mie tez najemnicy kulkowali pod nadzorem Odpowiedz Link Zgłoś