k2npbp 25.09.12, 00:46 pod warunkiem że się p. Kuc nie zagalopuje w jakiejś tam zajadłości lecz zachowa odrobinę dystansu to wychodzą bardzo nie dupowate felietony ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sztajger Ciamciaramcia polska IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.12, 08:45 I odezwała się już polska ciamciaramcia z Sosnowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierdoła Re: Ciamciaramcia polska IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.12, 09:36 Ta dupowatość ,ciamciarowatość i nadęcia to wszystko przez gazy. Ile gazu wytwarza człowiek w ciągu dnia? Co oprócz pożywienia może powodować, że pierdzi się więcej niż zwykle? Ludzie, którzy połykają dużo powietrza pierdzą więcej. Lekarstwem na to jest przeżuwanie pożywienia z zamkniętymi ustami. Ludzie nerwowi wywołujący duży ruch w swoim układzie pokarmowym puszczają więcej bąków, ponieważ organizm nie nadąża zaabsorbować w całości wdychanego powietrza, które ostatecznie trafia do jelit. Czy wstrzymywanie się od pierdnięcia jest niezdrowe? Rzeczywiście, ludzie od wieków wierzyli, że wstrzymywanie wzdęcia jest niezdrowe. Cezar Klaudiusz wprowadził nawet prawo legalizujące puszczanie bąków na przyjęciach w trosce o zdrowie obywateli. Klasyfikacja Ambitny - zawsze jesteś gotowy pierdnąć Koleżeński - lubisz wąchać czyjeś pierdnięcia Niekoleżeński - przepraszasz, wychodzisz i pierdzisz w samotności Roztargniony - nie możesz odróżnić czyjegoś pierdnięcia od swojego Zaczepny - pierdzisz zawsze głośniej niż inni Beztroski - pierdzisz w kościele Dziecinny - pierdzisz, a potem się śmiejesz Sprytny - pierdzisz i kaszlesz w tym samym czasie Zarozumiały - myślisz, że zawsze można pierdnąć głośniej Przyjacielski - wąchasz czyjeś pierdnięcia i mówisz im, co zjedli Okrutny - pierdzisz w łóżku i nakrywasz głowę żony kołdrą Nieuczciwy - pierdzisz i zwalasz na psa Zawiedziony - pierdzisz nie smrodliwie Głupi - uwielbiasz czyjeś pierdnięcia i na dodatek myślisz, że to twoje własne Nierozsądny - wstrzymujesz pierdnięcia godzinami Malkontent - narzekasz, że ludzie pierdzę w towarzystwie, ale gdy sam to robisz, dajesz długie i nieciekawe wyjaśnienia, używając zawiłej terminologii medycznej Masochista - pierdzisz w wannie i próbujesz przegryźć bąbelki Wstydliwy - czerwienisz się po każdym pierdnięciu Nieszczęśliwy - nie możesz pierdnąć Umuzykalniony - pierdzisz na każdą nutę Nerwowy - wstrzymujesz pierdnięcia w połowie Dumny - myślisz, że twoje pierdnięcia są wyjątkowo przyjemne Ciamciaramcie pierdźcie śmiało tylko to wam pozostało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UrkeRadocha PO_pierdoła polska IP: *.rudcom.pl 25.09.12, 09:51 gaz z g_łupków..... jednak w kraju jest; jest mnóstwo gazu..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arletka Re: PO_pierdoła polska IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.12, 10:11 Wiecie co juz wolałabym pierdzić na glos ale zeby nie smierdzily ja mam taki problem ze jak obojatnie co zjem to wali jakby jakim kwachem są ciche i gorące (az dupa pali)czasmi znajomi jak poczują to nie przychodzi im do głowy ze to smród bąka nie wiem co mi jest czy jakis doktor moze wchodzi na takie fora..ale nie Mjut zaznanczam BĄK W PORĘ NIEWYPUSZCZONY WĘDRUJE DO GŁOWY...STĄD TYLE POSRANYCH POMYSŁóW. Odpowiedz Link Zgłoś
akukula2 Panie Kazimierzu Podoba mi się puenta. 25.09.12, 11:58 Dodać tylko trzeba, że Korfanty wpędził nas, Ślązaków w tarapaty. Z tego co o nim czytałem, odniosłem wrażenie, że synek się obraził na swoich nauczycieli w szkole średniej, zawziął się i porządny kraj należący do Niemiec zamienił w zachodnią prowincję wschodnich satrapów. Ponieważ Ponbocek jest sprawiedliwy, to pod koniec życia też został ciamciaramcią do kwadratu, a my do dziś nie potrafimy strząsnąć z siebie tego, co nas tu oblazło. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Panie Kazimierzu Podoba mi się puenta. 25.09.12, 13:13 Jak Korfanty został ciamciaramcią do kwadratu, to tyt kim jesteś rylu jedyn ? Parsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Re: Panie Kazimierzu Podoba mi się puenta. IP: *.1000lecie.pl 25.09.12, 15:17 Też pochwalam nadanie Honorowego Obywatelstwa przez władze Siemianowic Śląskich św. pam. posłance i minister p. Barbarze Blidzie. To samo powinny zrobić miasta: Katowice i Piekary Śląskie, bo tam miała Ona swoje biura poselskie, i nieraz naocznie widziałem jak ustawiały się do niej z rozmaitymi sprawami i problemami... długie pielgrzymki, czekających w kolejce ludzi. Ona wszystkim pomagała i nad każdym się pochylała... Nam, mieszkańcom katowickiego Osiedla Tysiąclecia - też jako poseł Sejmu RP i minister Budownictwa i Gospodarki Przestrzennej - bardzo wiele pomogła w trudnych momentach lat 90. Jej śmierć tragiczna była niepotrzebna... To była wspaniała kobieta z klasą. I miała ogromną popularność oraz uznanie w elektoracie. (HKP) ... CZEŚĆ JEJ PAMIĘCI!!! www.youtube.com/watch?v=XeyfLB5tu4Q PS: Felieton "Ciamciaramcia" bardzo interesujący i wreszcie nie atakujący... KK. ;-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitol_ze_ZOO Re: Panie Kazimierzu Podoba mi się puenta. IP: *.rudcom.pl 25.09.12, 16:44 hajotek.... piss_ciamciaramcia....śśśśśśśśświszszszszczczcząąąąący... www.youtube.com/watch?v=aZMTm3Kpi3k&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciam Re: Panie Kazimierzu Podoba mi się puenta. IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 09:30 nie dłub we nosie boś nie prosie o kolejach śląskich jes parle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitol_ze_ZOO Re: Panie Kazimierzu Podoba mi się puenta. IP: *.rudcom.pl 27.09.12, 09:58 @ciam_chello... to ...maciora jest . Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Kazimierz Kutz: Ciamciaramcia 25.09.12, 15:38 > Serwilizm to najlepszy sposób zarządzania kolonią. Świetnie to rozumiał Michał Grażyński, który przejął po Ottonie jego metody i je spolonizował. To przed wojną - w opozycji do Wojciecha Korfantego - zorganizował wielki i intratny zaciąg służalców i powstała silna grupa śląskich narodowców z farszem mitu niepodległościowego. Dokladnie, p.Kutz. Tylko ze Kurzydlo zrobil ze sporej czesci tych, prawdziwych i nieprawdziwych, tutejszych i nietutejszych, "powstanców" najpierw obrzydliwa MAFIE (dal im monopol na wyroby tytoniowe i gazety), a przez to lojalna i b.niesympatyczna "pressure group" przeciwko m.in. Korfantemu. A potem, juz po zlamaniu oporu (przejeciu kolonii) - stali sie oni "zaglebiem" przestepców i politycznych bojówek (nieraz terrorystów - sic). Tak daleko chyba nawet Bismarck nie zaszedl, zreszta jego kulturkampf trwal 10-15 lat, a nie 90............ Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Naprawde Gombrowicz ? :-) 25.09.12, 15:42 pl.wikipedia.org/wiki/Ciapkapusta :-) --------------------------------------------------- "Czuję się Ślązakiem, to moja narodowość, to moja religia." Horst Eckert (Janosch) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazur Re: Kazimierz Kutz: Ciamciaramcia IP: *.pools.arcor-ip.net 27.09.12, 11:03 pod warunkiem że się p. Kuc nie zagalopuje w jakiejś tam zajadłości lecz zachowa odrobinę dystansu to wychodzą bardzo nie dupowate felietony ... Nic w tym zdroznego, ze znajdujesz rzeczy w felietonie pana Kutza, ktore ci sie podobaja. Ale w jakim celu przekracasz nazwisko felietonisty, jest to zagadka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciaramacha Re: Kazimierz Kutz: Ciamciaramcia IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 11:52 .>Ale w jakim celu przekracasz nazwisko felietonisty, jest to zagadka? Jak się kręci nazwiskiem w zależności od wygodności to i niech nie dziwi się,że to nie musi podobać się tym co nigdy nie zmieniali tego co dostali raz bez względu na okoliczność. Mam znajomych o nazwisku Cipa i oni się tego nie wstydzą i nie zmieniają. Kuc to odmiana konia hodowanego również na Śląsku. Etymologia nazwisk śląskich: pochodzące od imion np. Augustyn, Bernard, Janik, Filipczak, Urbanek nazwiska patronimiczne, utworzone od imion ojców zakończone na –ik lub –ek Adamek, Pawlik, Kasprzyk, Gawlik;-ak Stachowiak, Wawrzyniak (Wawrzyna) nazwiska pochodzące od przezwisk czyli wyrażające różnorodne cechy i właściwości osób (od narzędzi pracy: Cholewa, Blacha, Koszyk, Warzecha, Zielosko- żelazko, Gąsior, Kozub (koszyk), Kosok (sierp) od art. Spożywczych (Bochen, Buła, Gorzołka, Kołocz, Krupa, Otręba, Placek, Serwotka, Spyra, Żymołka=bułka, Pieczonka) od zjawisk przyrody (Wieczorek, Mrozek, Chmura, Mróz, Rosa, Zawieja, Pluta, Gwiozda) od pór czasu i roku: Strzoda(środa), Piątek, Sobota, Marzec, Pendziałek, Latusek od nazw roślin: Jabłonka, Cebula, Kapusta, Rzepa, Chmiel, Pietruszka, Kłos od nazw zwierząt: baran, Kania, Kokot, Konik,Wilk, Wilczek, Zając, Dudek, Gołąb, Mucha, Chrobok, Sikora, Wróbel, Siwek od części ciała: Broda,Cipa, Jelito, Flak, Kostka, Paluch, Rączka, Żyła nazwiska wskazujące na cechy zewnętrzne ludzi: Biały, Jasny, Mały, Gładki, Twardy, Mokry, Kędziora, Ciepły od cech wewnętrznych: Bystry, Lepszy, Śmiałek, Wolny nazwiska od przezwisk złożonych: Gorzywoda/Gorywoda, Kropiwoda, Kopidół, Moczygęba (Ameryka - Teksas), Pędziwiatr, Paliwoda, Bolibok,Trzęsimiech Liczną grupę stanowią nazwiska pochodzące od nazw zawodów typu: Bednorz, Cieślak, Graborz, Hajduk, Karczmarz, Kołodziej, Kowal, Pytlorz,Smolorz,Szafarczyk, Szyndzielorz (wyrabia gonty), Kociołek,Krawczyk,Szewczyk, itp. nazwiska powstałe od nazw godności, funkcji to takie jak: Król, Sołtys, Starościak, Starosta, Kupiec, Węglarz nazwiska związane z pochodzeniem etnicznym albo miejscem zamieszkania (nazwiska odmiejscowe) typu: Polak, Niemiec, Mazur, Morawiec, Dąbrowa, Górecka, Borowy, Grobelny (bo przy grobli mieszkał), Zakościelny nazwiska obcego pochodzenia nie tylko niemieckiego ale też francuskie, angielskie, włoskie i inne przyjmowały w naszym języku różne formy. Jedne zachowały oryginalną pisownię, inne się polonizowały. Historia germanizacji, polonizacji i obecnej depolonizacji to temat historyczny nazewnictwa polskiego na Śląsku. To temat bliski nam wszystkim i nie muszę podawać przykłady typu: Hans – stał się Janem, Kaufmann – Kupcem, Schwalbe – Jaskólski. W każdym języku nazwiska powstają według określonych praw i zwyczajów. W związku z tym powtarzają się w nich pewne części składowe – przedrostki albo przyrostki. Podobnie jest z występowaniem charakterystycznych nazwisk na określonym terenie kraju. Gwarowa geografia nazwisk jest kopalnią ciekawych rzeczy. Na Śląsku największą żywotność osiągnęły nazwiska zakończone –orz i –ok. typu Kluczniok, Bednarz, Szyndzielorz – także końcówka –oń częściej spotykamy na południu Polski (Nocoń, Soboń, Cichoń, Kuboń). Liczną grupę stanowią nazwiska z przyrostkami: ala –ała –uła (Np. Gębala, Smykała, Świecznik, Trybyła) ik i –czyk (Np. Glombik, Świecznik, Kowolik, Olejarczyk, Grzegorczyk) Ciekawe jest przekształcanie śląskich nazwisk kobiet, np. Janiak – to w potocznej mowie Janiaczka Bańka – Bańkuła Kotula – Kotulina Wistuba – Wistubina Białek – Białkowa (Białczyna) Zauważyć możemy, że te pod koniec XX wieku są ściśle związane z modą. Duży wpływ na to zjawisko mają środki masowego przekazu. Na zakończenie zacytuję francuskiego onomastę Dauzata „Nazwy osobowe odzwierciedlają ducha narodu!”. O nazwiskach zmienionych na użytek polityczny niekoniecznie musimy dyskutować, ale każdy swoje wie i niekoniecznie musi z szacunkiem odnosić sie do kolejnych zmian. To przekręcanie nazwiska w/w bierze się z sentymentu do znanego reżysera polskiego,którego trudno posądzać o przyznawanie się do posiadania korzeni znanych jako wrogów naszej ojczyzny i tym samym podejrzewać ,że nim jest. www.youtube.com/watch?v=lN75VF8cE9Y&feature=g-u-u Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Kazimierz Kutz: Ciamciaramcia 27.09.12, 12:44 > zmiana nazwisk.....niekoniecznie respekt...... > To przekręcanie nazwiska w/w bierze się z sentymentu do znanego reżysera polskiego,którego trudno posądzać o przyznawanie się do posiadania korzeni znanych jako wrogów naszej ojczyzny i tym samym podejrzewać ,że nim jest. Zaczales calkiem rozsadnie i przekonujaco, ale na koniec zrobilo sie niestety "smieciowato", Synek. Co to mo byc, co to za blablanie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cia Re: Kazimierz Kutz: Ciamciaramcia IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 12:47 I nie mów do mnie 'synek' a jak już to 'matka Polka' , która swoje wie i czuje a nie kręci jak wiatr zawieje. Odpowiedz Link Zgłoś