Dodaj do ulubionych

Górnicy ze Szczygłowic oskarżają: Chcieli nas u...

30.01.13, 10:30
Traktuje się górników jak szczury, które zawsze znajdą wyjście na górę. Wyciągnąć konsekwencje i ukarać winnych zaniedbań. Sprawa powinna się znaleźć jak najszybciej w prokuraturze. Górnicy nie powinni być zastraszani, pod żadnym względem. I jeszcze kondolencje dla rodziny górnika.
Obserwuj wątek
    • gornik_kuba Górnicy ze Szczygłowic oskarżają: Chcieli nas u... 30.01.13, 12:17
      Mam prośbę do autora aby pisał prawdę. Wypadek miał miejsce w kopalni Knurów, a nie jak pisze autor kopalni Szczygłowice. Konkretnie kopalnia Knurów-Szczygłowice Ruch Knurów. To robi różnicę !!!!!!!!!!!!!!!

• rabbinhood Praca gornika 30.01.13, 12:17
      PRACA GORNIKA
      Ostrołęcki

Praca górnika
      Twarda jak węgiel.
      Co dzień pod ziemią
      Górnik wykuwa
      Z czarnych kamieni
      W łomocie świdrów
      W huku wybuchów
      Kraju potęgę.
      Górnik pracuje by rosły miasta,
      Żeby pędziły elektrowozy
      Prędzej i prędzej,
      Żeby na chwilę nawet nie zgasły
      Hutnicze piece.

Górnik jak żołnierz
      Zawsze być musi.
      Gotów do ciężkiej
      Wytrwałej walki
      W głębokich sztolniach,
      W mrokach kopalni
      Żebyś wieczorem mógł
      W ciepłym domu
      Zasnąć spokojnie.

A kiedy rano w ogrzanej klasie
      Otwierasz książkę
      Pomyśl kto sprawił właśnie,
      Że w każdym domu, na wsi czy w mieście
      Ciepło jak promień jasny przenika,
      Pomyśl o ciężkiej, twardej pracy górnika.
    • wz43 Górnicy ze Szczygłowic oskarżają: Chcieli nas u... 30.01.13, 12:26
      Tak się pracuje w polskim sku...syńskim kapitaliźmie!
      • folwark_polski Re: raczej bolszewiźmie kapitalistycznym 30.01.13, 12:32
        .
    • szoferek1 Górnicy ze Szczygłowic oskarżają: Chcieli nas u... 30.01.13, 12:46
      A ja myślę, że zabrakło też trochę zdrowego rozsądku u górników pracujących w tym przodku.Podejrzewam że woda nie wypłynęła tak nagle tylko jak mówią, już wcześniej pojawiały się jakieś wycieki,i nienormalne wypływy wody.Wystarczyło może zrobić przedwiert w przodku długim otworem i wszystko byłoby jasne,ale to jeszcze ktoś musi pomyśleć a myślących coraz mniej.
      • r1111111 Re: Górnicy ze Szczygłowic oskarżają: Chcieli nas 30.01.13, 13:11
        szoferek1 napisał:
        > A ja myślę, że zabrakło też trochę zdrowego rozsądku u górników pracujących w t
        > ym przodku.Podejrzewam że woda nie wypłynęła tak nagle tylko jak mówią, już wcz
        > eśniej pojawiały się jakieś wycieki,i nienormalne wypływy wody.Wystarczyło może
        > zrobić przedwiert w przodku długim otworem i wszystko byłoby jasne,ale to jesz
        > cze ktoś musi pomyśleć a myślących coraz mniej.

Sz.P. chyba nie wie, co pisze:
        1. przedwierty wykonuje się na polecenie dozoru, takich wierteł nie ma "na wyposażeniu" wyposażeniu na co dzień w przodku
        2. górnicy zgłaszali, że z przodka "sika" woda.
        Wina dozoru. Wszystkich, którzy o fakcie wiedzieli: od najniższego do najwyższego.
        • Gość: bies Re: Górnicy ze Szczygłowic oskarżają: Chcieli nas IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.13, 13:40
          nie ma na wyposażeniu wierteł !!!!!! człowieku zawsze powinno być przynajmniej 12 m ,wrazie jakiegokolwiek zagrożenia wodnego powinien być zrobiony przedwiert nie tylko w przodku ale i w ociosach jak i w stropie i taką decyzje może podjąć przodowy przodka. Inna sprawa to właśnie czas , nie będzie metrów
          • szoferek1 Re: Górnicy ze Szczygłowic oskarżają: Chcieli nas 31.01.13, 10:54
            Właśnie przodowy jest "pierwszy po Bogu"w przodku i to on powinien zadecydować o przedwiercie albo wycofać załogę (jeżeli sztygar nie miał odwagi) !Ale znając realia naszego górnictwa nikt nie chciał się narażać i efekt widać!
          • r1111111 Re: Górnicy ze Szczygłowic oskarżają: Chcieli nas 02.02.13, 16:05
            Gość portalu: bies napisał(a):
            > nie ma na wyposażeniu wierteł !!!!!! człowieku zawsze powinno być przynajmniej
            > 12 m ,wrazie jakiegokolwiek zagrożenia wodnego powinien być zrobiony przedwier
            > t nie tylko w przodku ale i w ociosach jak i w stropie i taką decyzje może podj
            > ąć przodowy przodka. Inna sprawa to właśnie czas , nie będzie metrów

Ja napisałem o wiertłach do przedwiertów Panie Znawco.
      • Gość: tadeo-69 Re: Górnicy ze Szczygłowic oskarżają: Chcieli nas IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.13, 22:03
        Dupisz karlusie elejny,jak nie robiłeś na grubie to zawżyj gęba.
    • frankoone Górnicy ze Szczygłowic oskarżają: Chcieli nas u... 30.01.13, 17:12
      W artykule jest kilka nieścisłości... Kopalnia nosi nazwę "Knurów-Szczygłowice" jest to zakład wydobywczy dwu ruchowy(dwie kopalnie połączono ze sobą) a wypadek miał miejsce na ruchu knurów, czyli dawnej kopalni knurów. Wiec nie rozumie czemu cały czas jest mowa o szczygłowicach???
    • pioka6 Górnicy oskarżają: Chcieli nas utopić pod ziemią 05.02.13, 19:18
      Autor tego artykułu powinien napisać sprostowanie,to nie na Ruchu Szczygłowice miał miejsce ten wypadek, tylko na Ruchu Knurów, chyba że miał za zadanie oczernić pracowników Ruchu Szczygłowice.Ruch Knurów uważany jest za ,,lepszą " kopalnię (tak uważają sami pracownicy Ruchu Knurów),więc takie wydarzenie nie może na ,,lepszej" kopalni zaistnieć.Rzetelność dziennikarska zawiodła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka