Dodaj do ulubionych

Czy Powstanie było skazane na porażkę?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 18:22

Jak każde dotąd polskie powstanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ciężkie oskarżenie Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 18:31
      "Bez natychmiastowej pomocy - zarówno ze strony zachodnich aliantów, jak
      i Związku Sowieckiego - pisał profespr Karski - powstanie nigdy nie miało szans
      powodzenia. Pomocy tej nie zapewniono przed wydaniem rozkazów do powstania".
    • slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 18:31
      Nie każde - wielkopolskie Polacy wygrali. Wybrali dobry moment i bez zbędnej
      jatki osiągnęli cel.
      • Gość: George Hedgehog Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.plymouth.ac.uk 01.08.04, 18:37
        Slezan,wiem ze to nie na temat, ale nie orientujesz sie ile ludnosci bylo na Gornym a ile na Dolnym Slasku przed II wojna?
        • Gość: Alojz Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.g.pppool.de 01.08.04, 18:39
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=14576727
          HE HE HE HE HE HE !!!!
          • Gość: George Hedgehog Do Alojza IP: *.plymouth.ac.uk 01.08.04, 18:43
            Gość portalu: Alojz napisał(a):

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=14576727
            > HE HE HE HE HE HE !!!!
            Co to ma wspolnego z moim pytaniem?
          • Gość: Pytek Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 18:43

Czy by to booua nojwjynkszo zbrodnia Poloukoow na Poloukah?

Skirz tego tyla larma!
            • grba Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 19:05
              Gość portalu: Pytek napisał(a):

>
              > Czy by to booua nojwjynkszo zbrodnia Poloukoow na Poloukah?
              >
              > Skirz tego tyla larma!

Niemców przy tym nie było?
              Pytek do zdrobnienie od pyty?
              • Gość: Deutscher Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.04, 19:08
                niymcy tysz przi tym byli i robiyli to co do nich nalezalo: tlumili to powstaniy!
                • Gość: Deutscher Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.04, 19:10
                  tak jak Polska tlumi tera aufstyndy w Iraku ;-)
                • skabiczewski Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 02.08.04, 14:00
                  Gość portalu: Deutscher napisał(a):

> niymcy tysz przi tym byli i robiyli to co do nich nalezalo: tlumili to
                  powstaniy!

zastanów się kretynie, co piszesz. jeżeli w ogóle jesteś w stanie myśleć.
                  20000 cywilów zamordowanych w ciągu 1 dnia nazywasz robieniem tego, co
                  należało!?

szkoda słów...
            • cdef1 Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 02.08.04, 13:36
              Gość portalu: Pytek napisał(a):

>
              > Czy by to booua nojwjynkszo zbrodnia Poloukoow na Poloukah?
              >
              > Skirz tego tyla larma!
              Tak Pytek. Dopisz sobie Powstanie Warszawskie do długiej listy polskich zbrodni
              i upadłych polskich mitów.
        • slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 18:44
          Gość portalu: George Hedgehog napisał(a):

> Slezan,wiem ze to nie na temat, ale nie orientujesz sie ile ludnosci bylo na
          Go
          > rnym a ile na Dolnym Slasku przed II wojna?

Mniej więcej wyglądało to tak:
          prowincja śląska (Dolny Śląsk) - trochę ponad 3 mln mieszkańców
          prowincja górnośląska - ok. 1,3 mln
          wojeództwo śląskie - ok. 1,4 mln (w 1921 1,1 mln) - bez tzw. Zaolzia.
          • Gość: George Hedgehog Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.plymouth.ac.uk 01.08.04, 18:47
            Dzieki :-)
            p.s. Jesli to prawda, ze jestes Gorzelikiem, to kiedys bylem twoim studentem ;)
            • slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 18:53
              Hehehehe. Jeżeli w związku z tym chciałbyś np. wpłacić parę funtów na moje
              konto, to mogę być Gorzelikiem. I mam nadzieję, że w tej sytuacji Wilym, Arnold
              i Albrecht nie zgłoszą sprzeciwu. Na jakiego maila mam przesłać numer?;-)
              • arnold7 Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 18:56
                slezan napisał:

> Hehehehe. Jeżeli w związku z tym chciałbyś np. wpłacić parę funtów na moje
                > konto, to mogę być Gorzelikiem. I mam nadzieję, że w tej sytuacji Wilym,
                Arnold
                >
                > i Albrecht nie zgłoszą sprzeciwu. Na jakiego maila mam przesłać numer?;-)

Bez jaj Slezan. Zajrzou rzes w grafik?

• slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 18:58
                  Tego się można było spodziewać. Arni, ale z Ciebie hapik.
                  • arnold7 Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 19:00
                    slezan napisał:

> Tego się można było spodziewać. Arni, ale z Ciebie hapik.

Ordnung mus zajn, jak to godala moja Oma:))

• slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 19:04
                      I co ja mogę na takie dictum? Sorry, George, studiowałeś u Arnolda. On Ci poda
                      numer konta;-(
                      • rico-chorzow Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 19:22
                        slezan napisał:

> I co ja mogę na takie dictum? Sorry, George, studiowałeś u Arnolda. On Ci
                        poda
                        > numer konta;-(

Pieronie!,Wy mocie konta!,pijondzy tszimiy siy we zoce pod madracom.
                      • Gość: George Hedgehog Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.plymouth.ac.uk 01.08.04, 19:51
                        slezan napisał:
                        > I co ja mogę na takie dictum? Sorry, George, studiowałeś u Arnolda.

Zajecia z historii sztuki pamietam dobrze i uwazam, ze jesli ktos na tym forum jest Gorzelikiem, to mozesz to byc tylko Ty ( Arnold odpada - nie zauwazylem u Gorzelika arnoldowej wrogosci do Zaglebia) ;)
                        • slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:02
                          No to pozbawiłeś Gorzelika antyzagłębiowskiej części elektoratu;-)
                          Zdradzę Ci sekret. Jesteśmy różnymi naturami tej samej osoby. Coś jak dr.
                          Jekyll i Mr. Hyde. Rzecz jasna studenci znają tylko doktora (to zrozumiałe).
                          Pan Hyde ujawnia się na forum, korzystając z przywileju anonimowości;-)
                          • Gość: George Hedgehog Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.plymouth.ac.uk 01.08.04, 20:05
                            slezan napisał:

> No to pozbawiłeś Gorzelika antyzagłębiowskiej części elektoratu;-)
                            > Zdradzę Ci sekret. Jesteśmy różnymi naturami tej samej osoby. Coś jak dr.
                            > Jekyll i Mr. Hyde. Rzecz jasna studenci znają tylko doktora (to zrozumiałe).
                            > Pan Hyde ujawnia się na forum, korzystając z przywileju anonimowości;-)
                            :-)))
                            Milego wieczoru
                            • slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:12
                              Dzięki i wzajemnie. Arni na pewno zwróci się w sprawie konta;-)
      • fiodorus Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:11
        slezan napisał:

> "Nie każde - wielkopolskie Polacy wygrali. Wybrali dobry moment i bez zbędnej
        > jatki osiągnęli cel."
        Trzecie śląskie też wygraliśmy!
        • slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:12
          Militarnie dostaliście w dupę. Szczęśliwie dla Was pomogli Francuzi.
          • fiodorus Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:15
            slezan napisał:

> "Militarnie dostaliście w dupę. Szczęśliwie dla Was pomogli Francuzi."
            Nie!
            Militarnie i politycznie wygraliśmy! Przegralibyśmy gdyby sukces odniósł pucz
            piłasudczykowskich oficerków Grażyńskiego w sztabie Grupy "Wschód"
            • slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:29
              Gdyby Francuzi nie doprowadzili do przerwania walk, Polacy zostaliby rozbici w
              pył. Freikorpsy reprezentowały znacznie większa wartość bojową, co udowodniły w
              walkach o Górę św. Anny.
              • fiodorus Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:34
                slezan napisał:

> "Gdyby Francuzi nie doprowadzili do przerwania walk, Polacy zostaliby rozbici
                w pył. Freikorpsy reprezentowały znacznie większa wartość bojową, co udowodniły
                w walkach o Górę św. Anny.'

O przerwaniu walk zadecydowała wola polityczn kierownictwa powstania na Czele z
                Korfantym. Dyktator powstania doskanale zdawał sobie sprawę, że na dłuższą metę
                powstańcy nie są wstanie sprostać przeważającym silom niemieckim. Celem było w
                krutkim czasie, przy minimalnym rozlewie krwi, zając teren do tzw. Linii
                Korfantego a następnie rozpocząś rozmowy z zaewrzeć rozejm. Plan Korfantego w
                pełni się powiódł!
                • slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:40
                  Tylko, że to był plan polityczny. Zajęcie obszarów do linii Korfantego wobec
                  braku większych zgrupowań wojsk na tym terenie nie było z militarnego punktu
                  widzenia żadnym problemem.
                  • Gość: Pytek Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 13:03

Szli tak, jak na szpacyr?
            • Gość: rezultata Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 20:35

Przegralis'cie!

We uoczah dowoodcoow Powstanio.

I we uoczah teroz'niejszyh Szloonzoukoow, rezultatooma "gospodarzynio" na
              Szloounzku. Kjery jurz s'legnoou! I mo Polski pouno rzic'.
    • Gość: Krzysiak NO coz Było skazane! IP: *.icpnet.pl 01.08.04, 19:00
      Niech moj przyjaciel historyk-amator to potwierdzi.
      PA!!
      • Gość: Norman Davies Powstanie '44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 19:15
        "To ciężkie oskarżenie i na pierwszy rzut oka nie do podważenia.
        Jest rzeczą absolutnie niezaprzeczalną, że żadnych żelaznych obietnic pomocy
        z góry nie otrzymano."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka