Gość: Pytek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 18:22 Jak każde dotąd polskie powstanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ciężkie oskarżenie Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 18:31 "Bez natychmiastowej pomocy - zarówno ze strony zachodnich aliantów, jak i Związku Sowieckiego - pisał profespr Karski - powstanie nigdy nie miało szans powodzenia. Pomocy tej nie zapewniono przed wydaniem rozkazów do powstania". Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 18:31 Nie każde - wielkopolskie Polacy wygrali. Wybrali dobry moment i bez zbędnej jatki osiągnęli cel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.plymouth.ac.uk 01.08.04, 18:37 Slezan,wiem ze to nie na temat, ale nie orientujesz sie ile ludnosci bylo na Gornym a ile na Dolnym Slasku przed II wojna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojz Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.g.pppool.de 01.08.04, 18:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=14576727 HE HE HE HE HE HE !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Do Alojza IP: *.plymouth.ac.uk 01.08.04, 18:43 Gość portalu: Alojz napisał(a): > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=14576727 > HE HE HE HE HE HE !!!! Co to ma wspolnego z moim pytaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 18:43 Czy by to booua nojwjynkszo zbrodnia Poloukoow na Poloukah? Skirz tego tyla larma! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 19:05 Gość portalu: Pytek napisał(a): > > Czy by to booua nojwjynkszo zbrodnia Poloukoow na Poloukah? > > Skirz tego tyla larma! Niemców przy tym nie było? Pytek do zdrobnienie od pyty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.04, 19:08 niymcy tysz przi tym byli i robiyli to co do nich nalezalo: tlumili to powstaniy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.04, 19:10 tak jak Polska tlumi tera aufstyndy w Iraku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
skabiczewski Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 02.08.04, 14:00 Gość portalu: Deutscher napisał(a): > niymcy tysz przi tym byli i robiyli to co do nich nalezalo: tlumili to powstaniy! zastanów się kretynie, co piszesz. jeżeli w ogóle jesteś w stanie myśleć. 20000 cywilów zamordowanych w ciągu 1 dnia nazywasz robieniem tego, co należało!? szkoda słów... Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 02.08.04, 13:36 Gość portalu: Pytek napisał(a): > > Czy by to booua nojwjynkszo zbrodnia Poloukoow na Poloukah? > > Skirz tego tyla larma! Tak Pytek. Dopisz sobie Powstanie Warszawskie do długiej listy polskich zbrodni i upadłych polskich mitów. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 18:44 Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > Slezan,wiem ze to nie na temat, ale nie orientujesz sie ile ludnosci bylo na Go > rnym a ile na Dolnym Slasku przed II wojna? Mniej więcej wyglądało to tak: prowincja śląska (Dolny Śląsk) - trochę ponad 3 mln mieszkańców prowincja górnośląska - ok. 1,3 mln wojeództwo śląskie - ok. 1,4 mln (w 1921 1,1 mln) - bez tzw. Zaolzia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.plymouth.ac.uk 01.08.04, 18:47 Dzieki :-) p.s. Jesli to prawda, ze jestes Gorzelikiem, to kiedys bylem twoim studentem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 18:53 Hehehehe. Jeżeli w związku z tym chciałbyś np. wpłacić parę funtów na moje konto, to mogę być Gorzelikiem. I mam nadzieję, że w tej sytuacji Wilym, Arnold i Albrecht nie zgłoszą sprzeciwu. Na jakiego maila mam przesłać numer?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 18:56 slezan napisał: > Hehehehe. Jeżeli w związku z tym chciałbyś np. wpłacić parę funtów na moje > konto, to mogę być Gorzelikiem. I mam nadzieję, że w tej sytuacji Wilym, Arnold > > i Albrecht nie zgłoszą sprzeciwu. Na jakiego maila mam przesłać numer?;-) Bez jaj Slezan. Zajrzou rzes w grafik? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 18:58 Tego się można było spodziewać. Arni, ale z Ciebie hapik. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 19:00 slezan napisał: > Tego się można było spodziewać. Arni, ale z Ciebie hapik. Ordnung mus zajn, jak to godala moja Oma:)) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 19:04 I co ja mogę na takie dictum? Sorry, George, studiowałeś u Arnolda. On Ci poda numer konta;-( Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 19:22 slezan napisał: > I co ja mogę na takie dictum? Sorry, George, studiowałeś u Arnolda. On Ci poda > numer konta;-( Pieronie!,Wy mocie konta!,pijondzy tszimiy siy we zoce pod madracom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.plymouth.ac.uk 01.08.04, 19:51 slezan napisał: > I co ja mogę na takie dictum? Sorry, George, studiowałeś u Arnolda. Zajecia z historii sztuki pamietam dobrze i uwazam, ze jesli ktos na tym forum jest Gorzelikiem, to mozesz to byc tylko Ty ( Arnold odpada - nie zauwazylem u Gorzelika arnoldowej wrogosci do Zaglebia) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:02 No to pozbawiłeś Gorzelika antyzagłębiowskiej części elektoratu;-) Zdradzę Ci sekret. Jesteśmy różnymi naturami tej samej osoby. Coś jak dr. Jekyll i Mr. Hyde. Rzecz jasna studenci znają tylko doktora (to zrozumiałe). Pan Hyde ujawnia się na forum, korzystając z przywileju anonimowości;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.plymouth.ac.uk 01.08.04, 20:05 slezan napisał: > No to pozbawiłeś Gorzelika antyzagłębiowskiej części elektoratu;-) > Zdradzę Ci sekret. Jesteśmy różnymi naturami tej samej osoby. Coś jak dr. > Jekyll i Mr. Hyde. Rzecz jasna studenci znają tylko doktora (to zrozumiałe). > Pan Hyde ujawnia się na forum, korzystając z przywileju anonimowości;-) :-))) Milego wieczoru Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:12 Dzięki i wzajemnie. Arni na pewno zwróci się w sprawie konta;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:11 slezan napisał: > "Nie każde - wielkopolskie Polacy wygrali. Wybrali dobry moment i bez zbędnej > jatki osiągnęli cel." Trzecie śląskie też wygraliśmy! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:12 Militarnie dostaliście w dupę. Szczęśliwie dla Was pomogli Francuzi. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:15 slezan napisał: > "Militarnie dostaliście w dupę. Szczęśliwie dla Was pomogli Francuzi." Nie! Militarnie i politycznie wygraliśmy! Przegralibyśmy gdyby sukces odniósł pucz piłasudczykowskich oficerków Grażyńskiego w sztabie Grupy "Wschód" Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:29 Gdyby Francuzi nie doprowadzili do przerwania walk, Polacy zostaliby rozbici w pył. Freikorpsy reprezentowały znacznie większa wartość bojową, co udowodniły w walkach o Górę św. Anny. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:34 slezan napisał: > "Gdyby Francuzi nie doprowadzili do przerwania walk, Polacy zostaliby rozbici w pył. Freikorpsy reprezentowały znacznie większa wartość bojową, co udowodniły w walkach o Górę św. Anny.' O przerwaniu walk zadecydowała wola polityczn kierownictwa powstania na Czele z Korfantym. Dyktator powstania doskanale zdawał sobie sprawę, że na dłuższą metę powstańcy nie są wstanie sprostać przeważającym silom niemieckim. Celem było w krutkim czasie, przy minimalnym rozlewie krwi, zając teren do tzw. Linii Korfantego a następnie rozpocząś rozmowy z zaewrzeć rozejm. Plan Korfantego w pełni się powiódł! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? 01.08.04, 20:40 Tylko, że to był plan polityczny. Zajęcie obszarów do linii Korfantego wobec braku większych zgrupowań wojsk na tym terenie nie było z militarnego punktu widzenia żadnym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 13:03 Szli tak, jak na szpacyr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rezultata Re: Czy Powstanie było skazane na porażkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 20:35 Przegralis'cie! We uoczah dowoodcoow Powstanio. I we uoczah teroz'niejszyh Szloonzoukoow, rezultatooma "gospodarzynio" na Szloounzku. Kjery jurz s'legnoou! I mo Polski pouno rzic'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiak NO coz Było skazane! IP: *.icpnet.pl 01.08.04, 19:00 Niech moj przyjaciel historyk-amator to potwierdzi. PA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norman Davies Powstanie '44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 19:15 "To ciężkie oskarżenie i na pierwszy rzut oka nie do podważenia. Jest rzeczą absolutnie niezaprzeczalną, że żadnych żelaznych obietnic pomocy z góry nie otrzymano." Odpowiedz Link Zgłoś