terminal_slawkow 08.09.04, 13:21 www.katowice.friko.pl/spacery.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
settembrini Re: Katowice - moje miasto 08.09.04, 13:37 gratuluje :)) jeszcze nieco pracy Cie czeka, bo nie wszystkie linki dzialaja, ale stronka graficznie bardzo ladna, na dodatek milo poczytac :) (co nie tak czesto sie zdarza) trzymam kciuki, by chcialo Ci sie ja rozbudowywac i aktualizowac Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Katowice - moje miasto 08.09.04, 14:05 Trochę wolno działa:(, ale zapowiada się dobra stronka:). pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
katowice9 Re: Katowice - moje miasto 08.09.04, 15:56 Gratuluję, raczej wolno otwiera się pod netszkopem, ale jest fajnie. Nareszcie dobra strona o moich Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Katowice - moje miasto 08.09.04, 20:49 Nawet szacunek jest dla wybitnych postaci: www.katowice.friko.pl/spacery/spacer3/spacer_03.htm Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Katowice - moje miasto 08.09.04, 21:05 Feler tysz sie znodl: "W dowód wdzięczności za te dokonania miasto nadało jednej z najpiękniej ulicy Katowic nazwę dra Holtze (obecnie ulica Powstańców)." Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Katowice - moje miasto 08.09.04, 22:06 Drugi feler: "Jego dom zachował się do dnia dzisiejszego przy ul Warszawskiej 31" Zachowala sie plaskorzezba z wizerunkiem Holtzego. Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Katowice - moje miasto 08.09.04, 23:00 A tu bzdura: "Miasto Katowice wyrosło w XIX stuleciu pośród polskich wsi i małych osad przemysłowych Górnego Śląska" Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Katowice - moje miasto 08.09.04, 23:05 elver.b napisał: > A tu bzdura: > > "Miasto Katowice wyrosło w XIX stuleciu pośród polskich wsi i małych osad > przemysłowych Górnego Śląska" Dziynki, jo mom winfilter na take pierdoly:)) Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Katowice - moje miasto 09.09.04, 14:10 elver.b napisał: > A tu bzdura:> > "Miasto Katowice wyrosło w XIX stuleciu pośród polskich wsi i małych osad > przemysłowych Górnego Śląska" A niby czemu byly niepolskie? Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Katowice - moje miasto 09.09.04, 14:14 Bo nikt tam sie wtedy za Polaka nie uwazal i nie lezaly na terenie panstwa polskiego, co w jakims sensie pozwalaloby je za polskie uznac. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Katowice - moje miasto 09.09.04, 14:17 elver.b napisał: > Bo nikt tam sie wtedy za Polaka nie uwazal A za kogo sie uwazal? A w kosciele po jakiemu spiewal i dlaczego? i nie lezaly na terenie panstwa > polskiego, Wedlug ciebie Warszawa wtedy tez nie byla polska? Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Katowice - moje miasto 09.09.04, 14:19 arcykr napisał: > elver.b napisał: > > > Bo nikt tam sie wtedy za Polaka nie uwazal > A za kogo sie uwazal? A w kosciele po jakiemu spiewal i dlaczego? W kosciele spiewal pewnie po lacinie, a uwazal sie za poddanego krola Prus o ile w ogole zaprzatal sobie glowe tozsamoscia. Odnosze wrazenie ze nie masz elementarnej wiedzy na temat o ktorym mowa. > > i nie lezaly na terenie panstwa > > polskiego, > Wedlug ciebie Warszawa wtedy tez nie byla polska? A w Warszawie nikt sie nie uwazal za Polaka? Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Katowice - moje miasto 09.09.04, 14:25 elver.b napisał: > W kosciele spiewal pewnie po lacinie, A poza lacina? A zwrociles uwage na znajdujace sie w modlitewnikach diecezji katowickiej (choc pewnie nie tylko) "spiewy mszalne" zastepujace czesci takie jak Introitus czy Gloria polskimi parafrazami? Wedlug ciebie ich tradycja wykstalcila sie po pierwszej wojnie swiatowej? a uwazal sie za poddanego krola Prus o > ile w ogole zaprzatal sobie glowe tozsamoscia. Kazdy dorosly czlowiek o nieuszkodzonym mozgu zaprata sobie glowe tozsamoscia. Odnosze wrazenie ze nie masz > elementarnej wiedzy na temat o ktorym mowa. Na temat jezykow uzywanych w kosciele? > > > > i nie lezaly na terenie panstwa > > > polskiego, > > Wedlug ciebie Warszawa wtedy tez nie byla polska?> > A w Warszawie nikt sie nie uwazal za Polaka? Czyli jezeli to kryterium nie ma znaczenia dla omawianej sprawy, to po co o nim wspominasz? Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Katowice - moje miasto 09.09.04, 14:48 arcykr napisał: > elver.b napisał: > > > W kosciele spiewal pewnie po lacinie, > A poza lacina? A zwrociles uwage na znajdujace sie w modlitewnikach diecezji > katowickiej (choc pewnie nie tylko) "spiewy mszalne" zastepujace czesci takie > jak Introitus czy Gloria polskimi parafrazami? Wedlug ciebie ich tradycja > wykstalcila sie po pierwszej wojnie swiatowej? Do pierwszej wojny swiatowej od polowy XIX w. bylo jeszcze sporo czasu. A fakt uzywania jakiegos jezyka, zwlaszcza w sytuacjach niecoziennych, nie przewsadza o niczyjej swiadomosci. > > a uwazal sie za poddanego krola Prus o > > ile w ogole zaprzatal sobie glowe tozsamoscia. > Kazdy dorosly czlowiek o nieuszkodzonym mozgu zaprata sobie glowe tozsamoscia. > Na pewno. Czy przeprowadziles jakies badania? > Odnosze wrazenie ze nie masz > > elementarnej wiedzy na temat o ktorym mowa. > Na temat jezykow uzywanych w kosciele? Rowniez. Przede wszystkim o swiadomosci narodowej i etnicznej mieszkancow Slaska. > > > > > > i nie lezaly na terenie panstwa > > > > polskiego, > > > Wedlug ciebie Warszawa wtedy tez nie byla polska?> > > A w Warszawie nikt sie nie uwazal za Polaka? > Czyli jezeli to kryterium nie ma znaczenia dla omawianej sprawy, to po co o nim > > wspominasz? Czytac trzeba ze zrozumieniem. Katowice nie powstaly ani na terenie panstwa polskiego, ani na obszarze zamieszkalym przez ludnosc o polskiej swiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Katowice - moje miasto 09.09.04, 16:32 elver.b napisał: > Do pierwszej wojny swiatowej od polowy XIX w. bylo jeszcze sporo czasu. I specjalnie polscy agitatorzy pisali tyle piesni religijnych, slabo zwiazanych z problematyka narodowa? A fakt > uzywania jakiegos jezyka, zwlaszcza w sytuacjach niecoziennych, nie przewsadza o niczyjej swiadomosci. a kto tu pierwszy wspomnial o jezyku? > > > Kazdy dorosly czlowiek o nieuszkodzonym mozgu zaprata sobie glowe tozsamo > scia. > Na pewno. Czy przeprowadziles jakies badania? Tu nie trzeba badan. Wystarczy znac nature ludzka. > > > Odnosze wrazenie ze nie masz > > > elementarnej wiedzy na temat o ktorym mowa. > > Na temat jezykow uzywanych w kosciele?> > Rowniez. Hahaha. Przede wszystkim o swiadomosci narodowej i etnicznej mieszkancow > Slaska. A dlaczego tak uwazasz, Dlatego, ze osmielam nie zgadzac sie z toba? > > > > > > Czyli jezeli to kryterium nie ma znaczenia dla omawianej sprawy, to po co > o nim wspominasz? Nie odpowiesz na to pytanie? > > Czytac trzeba ze zrozumieniem. A pisac bez zanudzania. Katowice nie powstaly ani na terenie panstwa > polskiego, ani na obszarze zamieszkalym przez ludnosc o polskiej swiadomosci. A jaka ona byla? Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Katowice - moje miasto 09.09.04, 19:50 arcykr napisał: > elver.b napisał: > > > Do pierwszej wojny swiatowej od polowy XIX w. bylo jeszcze sporo czasu. > I specjalnie polscy agitatorzy pisali tyle piesni religijnych, slabo zwiazanych > > z problematyka narodowa? A kto tu wspomnial o agitatorach. > > A fakt > > uzywania jakiegos jezyka, zwlaszcza w sytuacjach niecoziennych, nie > przewsadza o niczyjej swiadomosci. > a kto tu pierwszy wspomnial o jezyku? Ty. > > > > > Kazdy dorosly czlowiek o nieuszkodzonym mozgu zaprata sobie glowe tozsam > o > > scia. > > Na pewno. Czy przeprowadziles jakies badania? > Tu nie trzeba badan. Wystarczy znac nature ludzka. Hahahaha. Jestem przekonany ze wlasnie tej znajomosci brakuje ci najbardziej. > > > > > Odnosze wrazenie ze nie masz > > > > elementarnej wiedzy na temat o ktorym mowa. > > > Na temat jezykow uzywanych w kosciele?> > > Rowniez. > Hahaha. > > Przede wszystkim o swiadomosci narodowej i etnicznej mieszkancow > > Slaska. > A dlaczego tak uwazasz, Dlatego, ze osmielam nie zgadzac sie z toba? > > > > > > > > Czyli jezeli to kryterium nie ma znaczenia dla omawianej sprawy, to > po co > > o nim wspominasz? > Nie odpowiesz na to pytanie? Odpowiedzialem. Trzeba od czasu do czasu uruchomic swoj genialny umysl, doktorku. > > > > Czytac trzeba ze zrozumieniem. > A pisac bez zanudzania. I kto to mowi. > > Katowice nie powstaly ani na terenie panstwa > > polskiego, ani na obszarze zamieszkalym przez ludnosc o polskiej swiadomo > sci. > A jaka ona byla? Wiejska, katolicka i slowianskojezyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Katowice - moje miasto 11.09.04, 08:10 elver.b napisał: > arcykr napisał: > > > elver.b napisał: > > > > > Do pierwszej wojny swiatowej od polowy XIX w. bylo jeszcze sporo cz > asu. > > I specjalnie polscy agitatorzy pisali tyle piesni religijnych, slabo > zwiazanych> z problematyka narodowa?> > A kto tu wspomnial o agitatorach. No to kto te piesni napisal? > > > > A fakt > > > uzywania jakiegos jezyka, zwlaszcza w sytuacjach niecoziennych, nie > przewsadza o niczyjej swiadomosci. TO dlaczego wg. ciebie w ogole spiewano w kosciolach po polsku? > > > > Jestem przekonany ze wlasnie tej znajomosci brakuje ci najbardziej. Toz wlasnie to forum pokazuje, jak dla ludzi wazna jest identyfikacja, rowniez etniczna. > > > > > > > Czyli jezeli to kryterium nie ma znaczenia dla omawianej spra > wy, to > > po co > > > o nim wspominasz? > > Nie odpowiesz na to pytanie? > Odpowiedzialem. Gdzie? > > > > > > Czytac trzeba ze zrozumieniem. > > A pisac bez zanudzania.> > I kto to mowi. Ty w kolko powtarzasz to samo. > > > > Katowice nie powstaly ani na terenie panstwa > > > polskiego, ani na obszarze zamieszkalym przez ludnosc o polskiej sw > iadomo > > sci. > > A jaka ona byla? Wiejska, katolicka i slowianskojezyczna. I co w tym niepolskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Katowice - moje miasto 09.09.04, 14:11 terminal_slawkow napisał: > www.katowice.friko.pl/spacery.htm A o przyszlosci nic nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś