Gość: zyczliwy IP: 213.227.108.* 17.09.04, 08:26 Jo kurczę też tak chcę.Mom właśnie 35 tys.zł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pracownik Akademii Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: .2:* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:53 Szkoda, że pan dyrektor i cała reszta członków fundacji nie dba tak o akademię, jak o prywatną własność pana Sałaniewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.gorn.polsl.gliwice.pl 17.09.04, 10:35 To i tak nie najwieksze jajo zrobione przez Pana Derektora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Takze pracownik Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.107.* 17.09.04, 10:53 Mysle ze wielu praconikow Slaskiej Akademii czeka z niecierpliwoscia kiedy wladze odpowiedza za niegospodarnosc, ktora doprowadzila do upadku kiedys jedna z lepszych uczelni w kraju. Ale polityka wladz to po prostu zastraszanie, aw efekcie moze nawet grozba utraty pracy. To instytucja w ktorej wladza jest sprawowana gorszymi metodami niz w najgorszych czasach komunizmu. A z artykuly wprost wynika dlaczego Dyrektor nie zostal jeszce odwolany i kto siedzi u niego w kieszeni.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.114.* 17.09.04, 10:59 W zupełności zgadam sie z poprzednikiem. Do tego wystarczy sie przyjrzec poziomowi merytorycznemu niektórych tytułowanych pracowników Akademii. Metody tu stosowane to zupełny kundlizm i ubeckie napuszczanie jednych na drugich. Jesli moze kiedys Akademia była jakąs ostoja swobody i wolnego myslenia to teraz jest to ostatni bastion Ubeckiego kominizmu i korupcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody naukowiec Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.107.* 17.09.04, 11:17 Jako rowniez pracownik SlAM, bedacy mlodym pracownikiem nauki, przerazony jestem obecnym jej stanem w obrebie uczelni. W zwiazku z zupelnie bezprawnym nieprzekazywaniem przez Rektora srodkow na nauke od poczatku roku akademickiego apeluje do wszyskich, ktorzy czuja sie odpowidzalni za losy uczelni o zignorowanie Inauguracji roku akademickiego Slam 2004/2005. Prosze o opinie i komentarze co do mojej inicjatywy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.107.* 17.09.04, 11:31 W zupełności popieram stanowiska moich poprzedników. Apeluję do wszystkich, którym leży na sercu dobro tej uczelni o przeciwstawienie się takiemu zarządzaniu dyrektora. Ogłośmy bojkot inauguracji roku akademickiego!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowniez pracownik Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.107.* 17.09.04, 11:51 Wobec tego co dzieje sie na Slaskie Akademii mam pytanie: gdzie jest Slaska Prokuratura? Co do bojkotu uroczystosci inauguracji-zupelnie sie zgadzam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milosnik SLAM Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.tychy.pik-net.pl 17.09.04, 12:17 Czytajac wszystkie artykuly o obecnej kondycji SLAM nie moge uwierzyc w to co sie dzieje. SLAM Buduje ACM, ktory w moim rozumieniu ma sie stac pomnikiem- molochem p.dyrektora. Co wiecej zastanawiam sie skad SLAM wezmie na to pieniadze. Slyszac o inzynierii finansowej usmiecham sie pod nosem - bo niby skad zadluzona uczelnia wezmie 600mln zlotych na splate kredytu??? Mysle, ze rola Akademii powinno być ksztalcenie lekarzy na jak na najwyzszym poziomie. Co do Zameczku to brak slow.... jak poprzednicy namawiam do bojkotu inauguracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dymisja Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.tychy.pik-net.pl 17.09.04, 12:21 uwazam, ze jedynym wyjsciem powinna byc dymisja pana dyr. Salaniewskiego (za zla sytuacje finansowa akademii (budowa ACM, ktora jest szkalnym domem w jego glowie) jak i teraz za skandal z Zameczkiem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 62.233.185.* 17.09.04, 18:49 Normalny czlowiek nie znosl by tego. A Adam Salaniewski spoko-z siwa przylbica przybedzie na inauguracje. I jak od kilku juz lat w swicie bedzie mu towarzyszyl znany anestezjolog "bez skazy" - doktor D.L. z wdziekiem zapalajacy kolejnego papierosa. No ludzie, opamietajcie sie - jak oni mieliby honor to nie przyszliby do pracy w poniedzialek. To szmaciarze dla ktorych kasa jest najwazniejsza i jeszcze mysla ze przez kilka lat beda rzadzic. Ponawiam pytanie poprzednikow: gdzie jest Prokutatura? i tak dobrze ze kolejny ze zlodziei Slam nie zostal senatorem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wystarczy !!! Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.tychy.pik-net.pl 17.09.04, 12:32 Kiedy to sie skonczy???? Jako obywatel i osoba blisko zwiazana ze SLAM domagam sie ZWOLNIENIA DYR.SALANIEWKIEGO I P.KWESTOR LUB ICH DYMISJI. Podstawa jest katastrofalny stan finansow akademii i sprawa Zameczku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownicy ŚAM Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:14 APEL DO PANA ADAMA SAŁANIEWSKIEGO Pracownicy Śląskiej Akademii Medycznej wzywają Pana do natychmiastowego ustąpienia ze stanowiska DYREKTORA w związku z powtarzającymi się zarzutami dotyczącymi kontrowersyjnych pociągnięć organizacyjnych i finansowych, które zniesławiają Śląską Akademię Medyczną. Apel z prośbą o zajęcie stanowiska kierujemy również do Senatu, Rad Wydziałów i związków zawodowych działających w uczelni. Pracownicy ŚAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownicy Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.107.* 17.09.04, 13:23 Wzywamy związek zawodowy "Solidarność" o poparcie pracowników w sprawie usunięcia ze stanowisk w/w osób ( dyr Sałaniewski kwestor Bednarek) Uważamy ,że czas już minął dla tych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytający Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.107.* 17.09.04, 13:36 A co z Panem Rektorem T. Wilczokiem? On jest niewinny? Bo czegos tutaj nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik ŚAM Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:37 Ustąpić powinien nie tylko Adam Sałaniewski, ale i cała świta go otaczająca, tzw "ścisły aktyw kierowniczy", Akademii i wszystkich spółek które pastwią sie na publicznych środkach finansowych Akademii które winny być przeznaczone m.in. naukę. Jak to jest możliwe że Pan Dyrektor jako dysponent środków publicznych bezkarnie przekazuje środki publiczne do swoich spółek w których ma udziały zarówno formalne jak i nieformalne. przykłady można mnożyć ACM, niepubliczne ZOZ-y gdzie jest Prezesem i gdzie przekazuje środki publiczne ŚAM za rzekome usługi. Osobny rozdział to Instytucja Godula Hope z dr Sodowskim. Jednym słowem w Akademii rządzi SS (Sałaniewski Sodowski). Proponuję, aby pozbawić Pana Dyrektora całego majątku jakiego bezprawnie dorobił się będąc 25 lat dyrektorem ŚAM, przekazać go na spłatę długów do których doprowadził następnie ustawić do kolejki w MOPS-ie i zaproponować życie z zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik akademii Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:45 Nszz Solidarość to niejeden związek działający w ŚAM. Czy podejmie się tego zadania ZNP z profesorem Wiczkowskim na czele? Ten tchórz i dorobkiewicz nie zrobi nic bo będzie się bał o utratę stanowiska swojej synowej Moniki Wiczkowskiej, której zapewnił świetną posadę dyrektora Ekonomicznego Śląskiej Akademii Medycznej. Jak widać ZNP z Wiczkowskim na czele to związek który załatwia tylko swoje partykularne interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytanie Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.99.* 17.09.04, 13:55 Jaki związek ma prywatna budowa pan Salaniewskiego z działalnością Akademii. Z artykułu nie wynika, aby Akademia coś dołozyła do zamku Pana Salaniewskiego. A może to po prostu polskie piekiełko , jak kto coś remontuje i buduje to należy go zniszczyć. Ja mam tez wille i pracuje w SLAM i boje sie, że jutro ukaże się artykuł pt Pan X i willa - skandal na Uczelni. To już jest paranoja. Co do wypowiedzi dotyczacej ACM - jakoś brakło cywilnej odwagi aby "młodzi naukowcy" , to głosno powiedzieli na otwartej debacie publicznej w dniu 9 wrzesnia. Czy ten " młody pracownik" wie, że brak ACM-du, to wyrok smierci dla Wydziału Zabrzańskiego i likwidacja miejsc pracy dla około 1000 pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naukowiec Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.tychy.pik-net.pl 17.09.04, 15:03 Niestety nie wszystko mozna powiedziec na otwartym forum ze wzgledu na mozliwe represje za nieprzychylne uwagi i komentarze. Powiem krotko na tym forum - zarzadzanie akademia jest skandaliczne. Brak jest pieniedzy na dzialalnosc podstawowa uczelni - pieniadze pompowane sa natomiast w ACM, ktory jest jak dziura bez dna i niespelnione marzenie dyr.Salaniewskiego dyr.Salaniewski !!! - jezeli ma pan odrobine honoru poda sie pan do dymisji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.107.* 17.09.04, 15:08 No, jezeli kontynuacja ACM ma byc (wedlug autora listu) ratunkiem dla Wydzialu Zabrzanskiego, to gratuluje fantazji i rozmachu. Naprawde. Bo z calosci forum wynika ze nie 1000 ale kilka tysiecy ludzi moze stracic prace na skutek blednych decyzji, a ACM wciaga nas w ta czarna dziure. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asystent Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 62.233.185.* 17.09.04, 17:52 Mysle, ze wystapil jakis zupelny brak zrozumienia tekstu ze strony autora (naukowiec SAM?). Czyzby kolejny podejrzany tym razem z Zabrza? Chyba nikt w normalnym, cywilizowanym kraju pracujacy na panstwojej posadzie nie buduje willi o ktora sie obawia lub odnawia zamku? I od kiedy to prywatnym zabytkiem zajmuje sie fundacja w ktorej zasiadaja "glowy" tej instytucji? Naprawde dobre!!!! Co do ACM i Zabrza - Wilczok naopowiadal wam bzdur i wy w to wierzycie-to wasz problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy to ważne ?? Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 01:05 Jaki związek? Już odpowiadam. Dyr. Sałaniewski wozi się na układach i znajomościach dzięki którym ma możliwość dokonywać takich" kradzieży " w biały dzień. Normalny, szary człowiek nie ma możliwości kupić takiego pałacyku za tak śmieszne pieniądze. Należy tu pamiętać, że pałacyk ten zakupiony został przez pewną fundację na pewien określony cel i wyremontowany został za pieniądze darczyńców, wpłacane na konto tejże fundacji. Któż jest prezesem fundacji? Oczywiście, że Adam Sałaniewski. Jest to oficjalnie przeprowadzony przekręt, którego nie ma co komentować. Co do ACMu to nikt będący przy zdrowych zmysłach nie zaczyna budować takiego molochu nie mając na ten cel zabezpieczonych środków. Wykorzystanie do tego celu środków dydaktycznych powinno być w odpowiedni sposób "nagrodzone". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolejny pracownik Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 00:07 Nie chodzi o to, że ma willę, tylko o to w jaki sposób do niej doszedł, hipokryto. Po znajomości kupił pałac z parkiem za GROSZE, sprzeniewierzył pieniądze fundacji wyłudzone od sponsorów na inny cel, udaje człowieka poświęconego idei a jest próżnym autokratą. Jest różnica między Kluską z Optimusa, który dorobił się na produkcji komputerów a Kulczykiem, który dorobił się na drogim sprzedawaniu tego, co tanio kupił od Skarbu Państwa dzięki takim ludziom, jak Wilczok. Nie bój się o swoją willę, jeśli masz ją uczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez pracownik Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.107.* 17.09.04, 15:15 Mam prosbe do Pani Redaktor Watoły, ktora chyba jako jedna z nielicznych dziennikarzy naprawde zajmuje sie sprawami Akademii, czy mozglaby w swojej gazecie poruszyc sprawe nastrojow panujacych wsrod pracownikow? Moze udaloby sie choc w czesci opublikowac wypowiedzi z biezacego forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:35 Pani kwestor już położyła na łopatki jedną spółdzielnię mieszkaniową, a teraz kładzie na łopatki SAM, czy nikt się nie interesował wcześniej jacy ludzie otaczają naszego Dyrektora, tutaj trwa księgowość kreatywna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:37 Bojkot rozpoczęcia roku akkademickiego SAM 2004/2005 popieram w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszce zobaczymy Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:43 brak mi slow na opisanie tego co sie tam dzieje, pracownikom nie wyplaca sie wynagrodzen na czas czasami z prawie polrocznym opoznieniem (oczywiscie bez odetek a to chyba bezprawie) bioraca pod uwage o jakie kwoty chodzi to nawet kilkumiesiecna lokata to niezly procencik dla tych zlodzieji, wzywam prokurature do zajecia sie Salaniewskim, Wilczokiem i zlodziejka kwestor... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student SLAM jest mi wstyd... IP: *.med.miami.edu 17.09.04, 17:21 jest mi wstyd ze jestem studentem tej uczelni! kaminski, wilczok, sodowski i pan dyrektor to mafia. w normalnym kraju dostaliby 25 lat wiezienia. wszyscy wiedza jacy to gangsterzy, pseudo-naukowcy, lapownicy. Tylko jak przerwac zmowe milczenia! czy ktos ma jakies dowody?! jezeli tak, jestem sklonny wyslac wniosek do prokuratury (oczywiscie nie do katowickiej), i tak po studiach wyjazdzam za granice gdzie macki tej mafii mnie nie dosiegna. cos trzeba z tym zrobic. to jest skandal! moze trzeba zalozyc komitet ocalenia SLAM... dziekuje Pani Redaktor za ten artykul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel SAM Re: jest mi wstyd... IP: 62.233.185.* 17.09.04, 17:44 A mnie jest wstyd ze jestem pracownikiem naukowym takiej Uczelni wyzszej, ktora powinno sie nazywac Alma Mater. W dobrej wierze poswiecilam moze moje najlepsze lata. Dziekuje ze odezwal sie jej student, bo czasami mysle ze mlode pokolenie ma wiecej sily i odwagi zeby walczyc z ta kaserwa. I mam nadzieje ze tak jak kilka osob, ktore na forum zachecalo do bojkotu Inauguracji, przylaczycie sie. Tylko z wami ma to sens. Uczelnia nie jest bowiem powolana po to, zeby budowac i remontowac zamnki jej notabli, a wielki Rektor (!!!) zasiadal w marmurach, ale po to by ksztalcic i doskonalic. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez student Re: jest mi wstyd... IP: 62.233.185.* 17.09.04, 17:57 A pamietacie jak na poprzedniej Inauguracji Kaminski mial lzy w oczach odczytujac Laudacje na czesc Wilczoka, a pierwsze rzedy zajmowal Salaniewski i jego swita??? Mam nadzieje ze dzieki Pani Redaktor media publiczne zdojkotuja, a moze takze napietnuja ten cyrk. Serdecznie pozdrawiam. Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodatek Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 62.233.185.* 17.09.04, 18:12 Jako dodatek do poprzedniej wypowiedzi informuje ze Slaska Akademia Medyczna nie wyplaca nawet zaleglych wynagrodzen z grantow z dawnym KBN (dzisiaj: Ministerswo Nauki i Informatyzacji). Zaleglosci siegaja w czasie ponad pol roku (sama zakonczylam prace w marcu i do tej pory nie otrzymalam wynagrodzenia), mimo ze podpisano mi Umowe o dzielo. Nie wiem jak postapic zeby odzyskac swoje pieniadze. Nie wspomne juz o Funduszu Socjalnym i totalnych nieprawidlowosciach w Kasie Zapomogowo-Pozyczkowej. Wszyscy wymienieni na forum (a przede wszystkim Wilczok i Salaniewski wraz ze znanymi wszystkim poplecznikami) traktuja ta instytucje jak swoja prywatne wlasnosc. Pan Wilczok sam dzieli kasa i decyduje zza biurka co to i za ile zrobil (ciekawe czy to dotyczy tez jego niektorych pracownic?). I jeszcze jedno, zwolywanie przez Pana Wilczoka we wrzesniu debaty publicznej o ACM, gdy wiekszosc pracownikow jest na urlopach lub uczestniczy w zjazdach to smiesznosc. Zreszta wystarczy uczestniczyc w katowickiej Radzie wydzialu, gdzie Pani Dziekan malo go nie caluje po rekach a najtezsze umysly (z nielicznymi tylko wyjatkami) boja sie odezwac do takiego dupka. 1. On ma zawsze racje, a jak nie ma patrz punkt 1. (ubek i komuch - ot co!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolejny pracownik Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 17:37 P.Sałaniewski jest kuty na cztery nogi a winni są ci, którzy mu umożliwiają takie i podobne działania, np ignorant Wilczok i koledzy z Senatu uczelni. Jakby tak przycisnąć p.Bednarek, szybciej wydałyby się prawdziwe machlojki. Ale żadne z nich nie potrąciło nawet kobiety 10 lat temu, więc kto im podskoczy? Ten duet jest nie do przewrócenia, moi naiwni przedmówcy. Ciekawe, kto od kogo jest bardziej zależny? Ile jeszcze jest spółek z Sałaniewskim i Bednarkową na czele? Czy to tych spółek dopłaca Akademia czy też pracują na prywatne dobra naszego duetu? Bo Sodowski jest tylko rodzinnym dodatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 18:07 Czy kiedyś doczekamy sie że taki cwaniaczek będzie ponosił karę za taki czyn ? Sądzę, że nigdy. Przysłowie "ręka rękę myje" jest nadal bardzo aktualne i świerze. Oczywiście inni ludzie pomagali w tym dyrektrowi przyznając odpowiednie mu kwoty na remont i doskonale wiedząc, że pieniądze idą do prywatnej kieszeni. Czy jacyś uczciwi prawnicy zajmą się tą sprawą ? Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej to nie byle kto. Prędzej czy później potrzebna będzie jego pomoc przy załatwieniu sobie leczenia. On dysponuje życiem pacjentów więc może mieć kaprysy. Och! Układy, układziki ... a zwykli śmiertelnicy umierają i nikogo to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj 17.09.04, 18:45 wczpraj byl niezly film zanussiego na jedynce o relacjach miedzy tzw. "pracownikami naukowymi". niestety tytul wypadl mi z glowy, ale chyba niezle odzwierciedla realia w AM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.mikoland.net 17.09.04, 19:58 to byly Barwy Ochronne a co do person SLAM i ww. w artykule, to ciesze sie nie tyle z tego tekstu (podziekowania dla pani Judyty) co z komentarzy! niezle: "SS (Sałaniewski Sodowski)". w firmach medycznych te nazwiska tez maja swoja legende... wymienione nieco wyzej rowniez. niestety, tam gdzie jest publiczny budzet i ZERO szans na zarzadzanie nim tak jest i nie tylko w SLAM. ciagnie sie za tym niezly ogon roznej rangi szpitali, szczegolnie wojewodzkich. gdyby ktos mial czas i checi to ulozylby sobie puzzle calej tej smietanki i bylby calkiem spory obraz ukladow i ukladzikow zakrzeplej "medycznej" elity. waga tytulow przygniotlaby niejednego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 62.233.185.* 17.09.04, 20:34 P.S. Dzieki za komentarz. Natomiast mysle ze dr Alfred Puzio nie zapomni umiescic forum na stronach biuletynu biblioteki SlAM pt.: "przeczytalismy". To wazne i mysle ze jakis zaufany pacownik Pana Puzio przekaze swojemu szefowi oczekiwania innych prcownikow Akademii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzich Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 14:37 jeżeli "gadasz" na forum i podniecasz się sprawami slam to chociaż sprawdż tłumoku kto jest dyrektorem biblioteki i nie szargaj dobrego imienia Pana dr Puzio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik AM Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.103.* 18.09.04, 14:44 Garatuluję P. Redaktor za piękny artykuł S. to stary pedał i trzeba go wypierdolić z tej Uczelni, Następni będą lepsi? nie sądzę. Uczelna nie płaci za dydaktykę............ kradną kradną i............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 62.233.185.* 18.09.04, 16:41 Serdecznie Pana Doktora przepraszam, ale tak mnie wczoraj ponioslo, ze stad ten lapsus. Nazwisko kojarzylo mi sie z biblioteka. Ostatnio faktycznie do niej nie zagladam, bo prenumeraty czasopism praktycznie nie ma. Jeszcze raz przepraszam i prosze o wybaczenie ( a za wskazanie pomylki dziekuje - tak czasami bywa). Pracownik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRAPA Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 20:52 Drodzy czytelnicy. Co was tak ten artykuł wkurzył. Przecież jest to prywatna sprawa Dyrektora Sałaniewskiego, Kwestorowej mgr S. Bednarek i Fundacji oraz innych organów jak Izba Skarbowa , prokurator czy ministerstwa wg kompetenji. Ale nareszcie artykuł otworzył usta co niektórym. Nareszcie. Bojkot inauguracji? Brednie. Co sobie pomyślą o pracownikach Akademii nowi studenci którzy za 6 lat z otrzymanymi dyplomami ruszą do Europy. Czy Akademia to tylko "Ludzie tzrymający władzę" , przecież to pozostali pracownicy uczciwie pracują dla dobra i sławy Akademii, pracownicy którzy jak ktoś napisał nie otrzymują wynagrodzeń za swoją pracę. Fakt to władze trzeba zmienić i to całą , jak najszybciej aby nie mogła maczać palców w przygotowywanym budżecie na rok 2005. Ten rok został przegrany. Może warto pomyśleć o lepszej przyszłości. A co do JAJ w jednej z opinii. Może się należy przyjrzeć nie tylko Akademii ale i jej jednostkom, spółkom itp. Np. Praktyka Lekarza Rodzinnego w Ligocie, Centrum Stomatologii w Bytomiu Centum Zdrowia Kobiet w Ligocie, Aptece Akademickiej w Sosnowcu. Kto ma udziały w tych spółkach, kto jest ich Radach Nadzorczych. Dlaczego członkowie Senatu Śląskiej Akademii nie podejmują radykalnych działań do zmiany Zarządu Akademii. Dlaczego nie wystąpią o likwidację spółki ACM i nie starają się odzyskać poniesionych nakładów przez Akademię. Przecież to Senat Akademii jest najwyższą władzą. Pytanie co stało się z środkami budżetowymi, skoro w tym roku nie ma dosłownie na nic pieniędzy w Akademii a rok akademicki jest tuż, tuż. "Wszyscy wiedzą a nie powiedzą", można by powiedzieć aby wszyscy mogli wiedzieć. Gdzie są Dziekani i przedsrawiciele Rad Wydziałów, gdzie profesorowie, Kierownicy Katedr. Pracownicy akademii weźcie władze w swoje ręce. Niech idzie nowe. a stare na zasłużoną emeryturę ( prawnie im się to należy Ustawa przewiduje emyrytury dla mężczyzn 65 a kobiet 60 lat pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 62.233.185.* 17.09.04, 21:17 Ten list po prostu mnie wkurzyl. A co ty myslisz ze ludzie ktorzy zaczynaja studia nie powinni wiedziec co sie w ich uczelni dzieje!!! Na co ida panstwowe pieniadze? Jak to jest prywatna sprawa Salaniewskiego, Bednarkowej i Wilczoka, a z ktorej niby strony. W jaki sposob zareagowali do te pory dziekani , prorektorzy i kierownicy katedr na to co sie dzieje w uczelni? Kto zawiadomil prokurature i inne organa. No nie, bo zaraz moj komputer padnie, jak to widze. A poza tym skad wziales ze to dzieje sie przez ostatni rok. A gdzie sa pieniadze na badania za rok 2003? A gdzie kupno marmurowego palacu dla Rektora ktory niby byl za darmo, a potem okazalo sie ze kosztowal kupe forsy. Mysle ze Akademia potrzebuje uzdrowienia i takiego zbiorowego powiedzenia "Nie" dla obecnej sytuacji. Ale to wymaga konsolidacji calego srodowiska, w tym wysluchania glosu mlodych adiunktow i docentow, z ktorymi prawie nikt sie nie liczy. Mysle takze i bardzo licze na glos nieskorumpowanych autoryteto tej uczeli. Bez rozliczenia sie z przeszloscia nie mozemy myslec o jutrze, bo to daje podstawy dalszej bezkanej korupcji. Tak nie mozna, sorry. P.S. Obiecano kanapke z kawiorem na Inauguracji, a potwm ze bedzie O.K.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 62.233.185.* 17.09.04, 22:14 Szanowno Pani Redaktor, prosze na forum o odpowiedz, czy moze Pani wobec tych dowodow ktore Pani posiada zlozyc doniesienie do Prokuratury, bo nie widze tutaj oprocz jednego studenta zadnego chetnego. To swiadczy o tzw. zmowie milczenia, gdyz mysle ze wielu przedmowcow doskonale orientuje sie w sytuacji, a boi sie zabrac glos. Pewno jak i inni uczestnyc7 licze bardzo na odpowiedz. Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za artylul. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj 17.09.04, 20:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=15877539&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.abhsia.telus.net 17.09.04, 23:00 Czy ktos na tym forum - studenci lub pracownicy SLAM - moglby powiedziec czy ten ponury obraz dotyczy calej grupy trzymajacej wladze. Chodzilam do jednego ogolniaka /LO im.J.Dlugosza w Szopienicach/ razem z Olkiem Sieroniem. Zapamietalam Go jako fantastycznego chlopaka. Madrego, wrazliwego, bezkompromisowego. Slowem - rzadko spotykane polaczenie najlepszych cech? Powiedzcie - czy cos z tego przetrwalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza c.d. Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 62.233.185.* 17.09.04, 23:11 A o ktorego Olka Sieronia ci chodzi: o skorumpowanego prorektora olka S. z grupy trzymajacej wladze , czy o w miare normalnego Olka L. Sieronia z biologii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.abhsia.telus.net 18.09.04, 00:09 O prorektora. Naprawde - az tak zle? Dla mnie byl idealam. Ale to bylo tak dawno - przeszlo 30 lat temu. Co sie to porobilo? Myszo - napisz wiecej. Moze tak Ci sie tylko napisalo. Moze z rozpedu wrzucilas Go do tego samego skorumpowanego wora. Ciezko uwierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 62.233.185.* 18.09.04, 20:18 no comments Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec region Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 10:34 Proponuję Pani Redaktor wycieczkę do Strzybnika (w Jastrzębiu już była). Obydwa pałace były kilkanaście lat temu w podobnym stanie. Można się także wybrać do Krowiarek, Brzeźnicy oraz wielu innych miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: 213.227.108.* 21.09.04, 12:04 BOJKOT INAUGURACJI ROKU !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.slam.katowice.pl 23.09.04, 16:16 I co da taki bojkot rozpoczecia roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były pracownik ŚAM Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 12:08 Patrząc na to co się cały czas dzieje w Akademii Medycznej bardzo się cieszę, że już tam nie pracuję!! Tak się niestety dzieje, kiedy prywatne interesy paru kolesiów są ważniejsze niż dobre funkcjonowanie uczelni, jej szpitali, nie wspominając już o pracownikach, kosztem których łata się dziury w budżecie, powstałe po kolejnych "trafionych inwestycjach" Sałaniewskiego i jego popleczników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.mikoland.net 24.09.04, 20:58 no i jak tam alma mater? byl artykul i cicho sza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 10:56 Niezatapialni otoczeni wazeliniarstwem - tak wygląda ŚAM .Gdzie głos "uczonych" tej uczelni ??? Czy naprawdę tak drżą o te swoje posadki ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.rednet.com.pl 28.09.04, 10:32 Pani Redaktor Szanowna! Może by zainteresowało Panią kilka innych patologii Sląskiej Akademii Medycznej: 1. zatrudnianie przez rodzica swojego dziecka w tej samej jednostce (katedrze, klinice). I tak Wilczok zatrudnia młodego Wilczoka, Tendera Tenderównę, Poręba Porebiankę, Hołowiecki młodą Hołowiecką, Drzewiecki Drzewiecką, Ziaja Ziaję, Gierkowa Gierkownę, Wcisło Wcisłównę (3 pokolenie) itd. Stało się to juz normą, ale czy tak powinno być? Czy ci ludzie nie mają odrobiny zażenowania? Większość rodzinnych przyjęć mialo miejsce za kadencji obecnego rektora. A przecież S.A . M. ma tak wiele duplikujących się klinik. Przecież klinika to nie jest prywatny warsztat rzemieslniczy przekazywany z ojca na syna. 2. blokowanie pieniędzy przeznaczanych na naukę. Pieniądze przeznaczane na naukę pochodzą z dotacji celowej i nie mogą byc wykozystywane do innych celów, ale są. Jak wygląda księgowanie tych pieniędzy? 3. niewypłacaie wynagrodzeń z tytułu nadpensum i zajęć prowadzonych dla Amerykanów. 4. blokowanie przez długi czas świadczen socjalnych. 5. brak ustawowej podwyżki (w zeszłym roku zostala wyplacona z opóźnieniem kilkumiesięcznym bez odsetek) lub zaniżanie jej wysokości. 6. zakup rektoratu, zakup w ostatnich tygodniach(tygodniu) budynku w Sosnowcu za kilkanaście milionow złotych, przejmowanie zadłuzonych szpitali miejskich (przecież ta instytucja rozrasta się do absurdalnych rozmiarów). Można by smiało postawić rektorowi zarzut niegospodarności. 7. posiadanie przez rektora i dyrektora akcji w spółce ACM. Akademickie Centrum MEdyczne to pomysł zupełnie nie z tej epoki (sowiecki model szpitala, którego wybudowanie kosztowałoby 2 mld złotych). Ten szpital jest absolutnie niepotrzebny i 15 planów finansowych Akademii wzięło już w łeb (żaden bank tego nie sfinansuje, ani tez rząd nie da gwarancji kredytowych). Może więc chodzi o przejęcie bardzo atrakcyjnego terenu w sposób opisany w artykule o p. dyrektorze Sałaniewskim? Czy to nie jest skandal, że senat Akademii godzi się na prywatne udziały w spółce dyrektora i rektora? 8. Akademia będąca do niedawna jedną z dwóch najlepszych w kraju, obecnie w rankingach zajmuje miejsce 5-6. Ten upadek dokonał się podczas kadencji obecnego rektora. 9. Jak to się stało, że rektorem akademii medycznej został profesor nauk przyrodniczych nie mający zielonego pojęcia nie tylko o medycynie, ale również o potrzebach medycznych? Jak to się stało, że urzedujący rektor dostaje doktorat honoris causa macierzystej uczelni? Czy to prawda, że z tym tytułem wiąże się honorarium? Jakie? czy rektor je dostał w takiej sytuacji finansowej? 10. Czy sponsorzy fundacji Sałaniewskiego, którzy dawali pieniędze, to nie są firmy powiązane kontraktami z Akademią? Jaki miały one interes w finansowaniu domu starców dla NIemców? Czy nie jest to jakaś forma łapówki? Czy nie powinna się tym zainteresować prokuratura i ABW? Czy faktycznie wszystko jest w zgodzie z prawem? To tylko kilka z wielu spraw, które mozna by przytoczyć. Czy rektor nie boi się, że może spotkać go los kolegi z AWF? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontuj IP: *.mikoland.net 02.10.04, 00:03 i jak po inauguracji?? bojkocik byl? Odpowiedz Link Zgłoś