Dodaj do ulubionych

Smolorz ogolnopolski

18.09.04, 10:14
serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2291612.html
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=521&w=15875848&v=2&s=0
Obserwuj wątek
    • Gość: korn Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.chello.pl 18.09.04, 10:35
      Bardzo madry, spokojny, wywazony tekst. W Polsce mozliwa jest tolerancja,
      szacunek do przeszlosci, czego dowodem postawa wladz Szczecina, Wroclawia,
      Lodzi i Gdanska. Czemu u nas nie moze byc podobnie?
      • laband Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 10:37
        niywiym elis merknou ale wuadze polske we Katowicach niy bouo stac na uczczynie
        smierci zauorzyciela DWPN we Glywicach
        • Gość: korn Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.chello.pl 18.09.04, 10:42
          Laband, obie strony popelnily mnostwo bledow. Nie liytujmy sie znowu, kto
          wiecej, tylko po prostu zacznijmy cos w tej materii zmieniac, zachowujac
          szacunek dla drugiej strony.
          • laband Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 10:48
            a jaki buond popeuiou tyn konkretny czuowiek?
      • marcin841 Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 12:17
        Artykuł bardzo ciekawy, ale przeglądając komentarze odniosłem wrażenie, że
        wielu komentujacych nie raczyło go przeczytać.
    • Gość: Pytek Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 12:29
      Mihole, ino tak dali!

Morzno Wooma sie udo cousik niyjednymu przetuplikoowac'?
    • arcykr Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 16:24
      A Silesius cwaniaczy...
    • stefan_ems Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 17:05
      Świetny artykuł! Trafnie określony stosunek Polaków i Niemców do kultury Górnego
      Śląska.
      A cytat poniżej kompromituje tych pierwszych bezsprzecznie.
      Dzięki arcykr!

"(...)Praktycznie jedyną instytucją, która profesjonalnie zajmuje się
      wielokulturowością Górnego Śląska, jest mieszczący się w Gliwicach Dom
      Współpracy Polsko-Niemieckiej, otwarty z pompą w 1998 r. z udziałem prezydentów
      Polski i Niemiec. Jego twórca i wieloletni dyrektor Thaddäus Schäpe co rusz z
      żalem przypomina, co deklarowały obie strony, zawiązując to przedsięwzięcie: że
      będzie ono finansowane po połowie przez rząd polski i niemiecki. Niestety, sześć
      lat mija, a kolejne polskie rządy nie dołożyły doń ani złotówki, wszystkie
      środki na działalność statutową pochodzą z Berlina. Znany katowicki poseł
      indagowany niedawno w tej sprawie wyraził się szczerze i dosadnie: - Jak Szwaby
      chcą mieć tu swoją V kolumnę, to niech ją sobie sami finansują.(...)"
      • arcykr Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 17:43
        stefan_ems napisał:

Dzięki arcykr!
        Sam nie umialbys do tego dotrzec?
        >
        > "(...)Praktycznie jedyną instytucją, która profesjonalnie zajmuje się
        > wielokulturowością Górnego Śląska,
        Uczelnie w polskiej czesci Slaska nic odnosci jego wielokulturowosci nie robia?

Jego twórca i wieloletni dyrektor Thaddäus Schäpe co rusz z
        > żalem przypomina, co deklarowały obie strony, zawiązując to przedsięwzięcie:
        że będzie ono finansowane po połowie przez rząd polski i niemiecki. Niestety,
        sześć lat mija, a kolejne polskie rządy nie dołożyły doń ani złotówki, wszystkie
        > środki na działalność statutową pochodzą z Berlina.

Zeby Niemcy tylko takie uklady w przeszlosci lamaly...
    • broneknotgeld Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 19:42
      Smolorz napisoł tukej richtig prowda. Jo łod sześciu lot ciongna po Ślonsku
      swoja wystawa i niy udało mi sie nikogo namowić do stały pomocy.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=8259768&v=2&s=0
      To jest właśnie ta naszo ślonsko wielokulurowość obywatelsko
      Jedynym karlusym kery chcioł to wspiyrać i doł mi to nawet na piśmie, był
      świynty pamiyńci szef Domu Współpracy Polsko-Niymiecki.
      No ale co z tego? Ta insztytucjo miała to wspiyrać finansowo i organizacyjnie
      przi wspołpracy ze stronom polskom.
      Rok żech ło to klupoł do ty "polski strony" - bez efektu.
      • Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 18.09.04, 20:26
        Swietnie napisany artykul,no wiadomo Smolorz. Swietne byly tez Wesolo czyli
        smutno..; nie wiem dlaczego skonczono z nimi.
        Czekam teraz az zaczna zarzucac Panu Smolorzowi ze ......., kazdy wie co mam na
        mysli. Strach polactwa przed utrata w chamski sposob sprawowanej wladzy sie
        wzmaga i to jest juz poczatek konca.
        • carrramba Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 20:29
          Gość portalu: miamore napisał(a):

> Swietnie napisany artykul,no wiadomo Smolorz. Swietne byly tez Wesolo czyli
          > smutno..; nie wiem dlaczego skonczono z nimi.
          > Czekam teraz az zaczna zarzucac Panu Smolorzowi ze ......., kazdy wie co mam
          na
          > mysli. Strach polactwa przed utrata w chamski sposob sprawowanej wladzy sie
          > wzmaga i to jest juz poczatek konca.

Wiesz co Miamore, mnie się wydawało, że Ty masz klasę, ale tak mi sie tylko
          wydawało.
          • laband Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 20:30
            on mo recht - a jak to ujonc w suowach to juz rzecz drugoplanowo
            • carrramba Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 20:34
              laband napisał:

> on mo recht - a jak to ujonc w suowach to juz rzecz drugoplanowo
              mo recht ? mnie nie o recht chodzi !!! nawet nie czytam dokładnie treści, kesli
              ktoś pisze "polakowcy".
            • Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 18.09.04, 20:46
              Szanowny carrramba , zaczynasz mnie zasmucac, myslalem ze do Ciebie zaczelo juz
              powolutku ale sukcesywnie cos docierac, czytajac jednak to co mi napisales,
              stwierdzam ze uleglem zludzie ,zludzie jakiej ulegali i ulegaja co niektorzy
              dzialacze slascy pragnacy wreszcie wyeksponowac bogactwo kultury Slaska, zluda
              ta tym bardziej jest dotkliwa ze polactwo na zewnatrz zobowiazuje sie do czegos
              a potem juz wiadomo jak to w przeszlosci bywalo.
              Zauwaz tylko jedno: gdyby ludzie tak szybko zapominali swoich korzeni , to Ty
              dzis bylbys albo Niemcem,albo Austriakiem , albo ruskim, bo przeciez Polska byla
              wymazana 123 lata z mapy europy, i tylko dzieki heroicznej walce i pielegnacji
              Narodowej Kultury Polskiej , wszystko przetrwalo i Polska odzyskala
              niepodleglosc. Slazacy sa w korzystniejszej sytuacji, czesc z nich byla dluzej a
              spora czesc krocej pod wplywem czesciowo obcych wplywow kulturalnych stad ich
              szanse na ponowny rozkwit kulturalny sa wieksze. Czego Slazacy potrzebuja to
              tylko jednego , szansy. I my Polacy musimy im ta szanse niezwocznie dac.
              • carrramba Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 20:53

> Szanowny carrramba , zaczynasz mnie zasmucac, myslalem ze do Ciebie zaczelo
                juz
                > powolutku ale sukcesywnie cos docierac, czytajac jednak to co mi napisales,
                > stwierdzam ze uleglem zludzie ,zludzie jakiej ulegali i ulegaja co niektorzy
                > dzialacze slascy pragnacy wreszcie wyeksponowac bogactwo kultury Slaska, zluda
                > ta tym bardziej jest dotkliwa ze polactwo na zewnatrz zobowiazuje sie do
                czegos
                > a potem juz wiadomo jak to w przeszlosci bywalo.
                > Zauwaz tylko jedno: gdyby ludzie tak szybko zapominali swoich korzeni , to Ty
                > dzis bylbys albo Niemcem,albo Austriakiem , albo ruskim, bo przeciez Polska
                byl
                > a
                > wymazana 123 lata z mapy europy, i tylko dzieki heroicznej walce i pielegnacji
                > Narodowej Kultury Polskiej , wszystko przetrwalo i Polska odzyskala
                > niepodleglosc. Slazacy sa w korzystniejszej sytuacji, czesc z nich byla
                dluzej
                > a
                > spora czesc krocej pod wplywem czesciowo obcych wplywow kulturalnych stad ich
                > szanse na ponowny rozkwit kulturalny sa wieksze. Czego Slazacy potrzebuja to
                > tylko jednego , szansy. I my Polacy musimy im ta szanse niezwocznie dac.
                Całkiem ładny wywód Miamore, nie moge pojąć, że sam o sobie "polactwo" mówisz?
                • Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 18.09.04, 20:58
                  Bo ja jestem Polakiem. Polactwem nazywam tych Polakow ktorzy zapomnieli ze
                  kiedys tez im odmawiano swojego Panstwa, jezyka i kultury. Teraz jest Ci juz
                  wszystko jasne?
                  PS. Gdyby to odemnie zalezalo Slazacy dawno by juz mieli autonomie , a ja
                  wrocilbym na Slask z powrotem, bo z Nimi mi sie dobrze pracowalo. Trzeba sie
                  wzajemnie cenic.
                  • carrramba Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 21:04

> Bo ja jestem Polakiem. Polactwem nazywam tych Polakow ktorzy zapomnieli ze
                    > kiedys tez im odmawiano swojego Panstwa, jezyka i kultury. Teraz jest Ci juz
                    > wszystko jasne?
                    > PS. Gdyby to odemnie zalezalo Slazacy dawno by juz mieli autonomie , a ja
                    > wrocilbym na Slask z powrotem, bo z Nimi mi sie dobrze pracowalo. Trzeba sie
                    > wzajemnie cenic.
                    Nie będe komentowac Twojego wywodu Miamore. Ja to inaczej pojmuję.
                    • Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 18.09.04, 21:07
                      Nie czas na komentowanie lecz na czyny, komentarzy juz bylo za duzo.
                      • Gość: Pytek Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 13:07
                        Mijamore!

Wys'cie po Prowdzie soom Couwjekym!

Wjym tyrz, irze kupa je Jih mjyndza Poloukooma.

Ino czamu tak ciho siedzoom?
                        • Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 19.09.04, 13:13
                          Chwasty lepiej rosna, a i brakuje nam ogrodnika ktory by je wypielil.
                          • laband Re: Smolorz ogolnopolski 19.09.04, 13:13
                            hm?
                          • arcykr Re: Smolorz ogolnopolski 19.09.04, 14:58

> Chwasty lepiej rosna, a i brakuje nam ogrodnika ktory by je wypielil.

"Kto pod kim dolki kopie, sam w nie wpada" - uczy Ksiega Daniela.
                            • Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 19.09.04, 15:03
                              Trzeba bedzie wypic to piwo ktore......
                              • Gość: Pytek Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 20:39
                                ... Ruse i koomoona nawarzooua?
                                • Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 19.09.04, 20:41
                                  Mosz recht a kto mo recht to stawio po piwie.
                                  • Gość: Pytek Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 20:51
                                    To dzisioj by boouo na Mje dran?
                                    • Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 19.09.04, 20:53
                                      Jo sie otworzyl Bita, szkoda ze nie moge Ci przeslac przez neta.
                              • arcykr Re: Smolorz ogolnopolski 20.09.04, 16:25

> Trzeba bedzie wypic to piwo ktore......
                                Nie treba bedzie.
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=15871951&v=2&s=0
                    • Gość: Deutscher Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 09:39
                      > Nie będe komentowac Twojego wywodu Miamore. Ja to inaczej pojmuję.

a jak to pojmujesz?
                      twoje wypowiedzi nie dotykaja tematow, tak jakbys swojego zdania nie posiadal.
    • arcykr Roszczeniopaci z Niemiec 20.09.04, 08:28
      www.wprost.pl/ar/?O=67318
      www.wprost.pl/ar/?O=67354
      • hierowski Re: Roszczeniopaci z Niemiec 20.09.04, 09:18
        Tekst jest bardzo wyważony jak na Smolorza. Ciekawe czemu nie wspomniał o RAŚ
        która skutecznie psuje klimat tolerancji na Śląsku? Bo jest wielbicielem
        Gorzelika?
        • Gość: przihlast Roszczyniopaty z Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 10:58
          Wszyske My soom mjyus'nikooma i przihlastkooma Goornygo Szloonzka!
          Jygo Autoonoomije.

A tak mauo Nous szterujoom Waszy problyjma ze Mjymcooma.

S'cic' trza sie Woom bydzie zmjynic' i poprawic'.
          • Gość: Pytek Re: Roszczyniopaty z Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:47
            Z papucia na lac'!?
            • Gość: harc mistrz SMOLORZ TO SPRYTNY M A N I P U L A N T !!! IP: 62.233.241.* 20.09.04, 15:17
              Widzę, że na głoszone przez TEGO GURU tezy dało się nabrać wielu dyskutantów(!).
              No, cóż...
              Potrafi ON bardzo inteligentnie dobierać i kojarzyć wiadomości z rozmaitych
              żrodeł, podrasowując je co nieco, i wyciągać z tego zadziwiające nieraz wnioski.
              Lektura jego tekstów jest obficie upstrzona pozornie atrakcyjnymi ozdobnikami i
              cytatami, lecz w gruncie rzeczy jest dosyć niebezpiecznym zajęciem, bo ma ona w
              sobie ogromny ładunek sugestii i prowadzi czytelnika po wąskich ścieżynach
              świadomości, skąd łatwo zboczyć na manowce.
              Dlatego trzeba, czytając te "epistoły", bardzo uważać i zachowywać zdrowy
              rozsądek. Kutz i ON - to ta sama "szkoła manipulacji medialnej".
              (HKP)
              ...
              CZUWAJ, ODWAŻNY CZYTELNIKU TYCH FE'LIETONÓW - I NIECH CIĘ NIE OPUSZCZA STOSOWNY
              SCEPTYCYZM I ZAWSZE POTRZEBNY, zwykły zdrowy r o z s ą d e k !!!
              • Gość: Pytek Re: SMOLORZ TO SPRYTNY M A N I P U L A N T !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 20:17
                Kaj je kasa kaj bjerecie geld za cynzorsko Robota?
                • Gość: opolsko dzioucha Re: SMOLORZ TO SPRYTNY M A N I P U L A N T !!! IP: 217.173.203.* 21.09.04, 01:24
                  Pan Smolorz rzeczywiście przesadził i naginał fakty, żeby podbudować swoje
                  twierdzenia. Po pierwsze, wrzucając do jednego worka Opole i Katowice. Chyba nie
                  interesuje się tym, co się dzieje w Opolu. Wiedziałby np., że Uniwersytet
                  Opolski nadał tytuły doktora honoris causa trzem Niemcom i dwóm Czechom, a także
                  Kutzowi. Po drugie wiedziałby, że w woj.opolskim sa dwujęzyczne tablice na
                  budynkach publicznych i poza paroma narodowocami nikt nie domaga się ich
                  usunięcia, a lokalna prasa odnotowała to z aprobatą.
                  Zdumiało mnie twierdzenie, że Karolinka została napisana przez zawodowych
                  twórców w latach 20. Dobrze byłoby, gdyby pan Smolorz wziął do ręki zbiór
                  "Pieśni Ludu Polskiego w Górnym Szląsku z muzyką; zebrał i wydał Juliusz Roger,
                  Wrocław 1863. i przeczytał pieśń nr 129 z pow. rybnickiego i gliwickiego. Brzmi ona:
                  Poszła Karolinka
                  do Bogumina,
                  A Karliczek za nią,
                  a Karliczek za nią
                  z flaszeczka wina.
                  Wróć sie Karolinko,
                  bo jadą goście! itd. osiem zwrotek plus znana wszystkim melodia.
                  M. Smolorz pisze: "Nie mniej popularną piosenkę "Szła dzieweczka do laseczka"
                  bezceremonialnie importowano z Czech, dopisano polski tekst i również uznano za
                  rodzimy utwór ludowy". Czyżby to zrobił Roger i oszukał zamieszczając piosenkę
                  nr 58, którą opatrzył adnotacją "z p. Gliwickiego". Brzmi całkiem znajomo:
                  Szła dziéweczka do gajeczka
                  Do zielonego,
                  Znalazła tam myśliwieczka
                  Bardzo szwarnego.
                  Druga zwrotka różni się, ale np. w piosence nr 73 z p. rybnickiego w pierwszej
                  zwrotce jest ładnego zamiast szwarnego i nadeszła zamiast znalazła. Natomiast
                  drugą zwrotkę znają Slązacy i Polacy na całym świecie:
                  O mój miły myśliwieczku
                  Bardzom ci rada,
                  Dałabym ci chleba z masłem,
                  Alem już jadła.
                  (pisownia oryginału)
                  Pieśni powstańcze zamieszczał Der Oberschlesier nr 5 z 1926 r. również z nutami.
                  Warto zajrzeć, bo nie pamiętam, jakie to były.
                  Stroje ludowe ulegają modyfikacji, a sztandarowe zespoły ludowe na całym świecie
                  mają stroje stylizowane (u nas nie tylko Śląsk, ale i Mazowsze).
                  Piosenkę "Zachodzi słoneczko" można znaleźć u Rogera (nr 201).
                  Pieśń Gaude Mater Polonia napisał Wincenty z Kielczy, a nie jak podaje M.
                  Smolorz Grzegorz Gerwazy Gorczycki!!!
                  Co prawda w Opolu nie można było uczyć się niemieckiego w szkole, ale były kursy
                  TWP, a w MPiKu były niemieckie gazety np. FAZ.
                  Stare miasto w Opolu spalone w 1945 r. zostało odbudowane.
                  Co do św. Jacka, w Opolu jest ulica Odrwowążów, a także Dzierżona, Bonczyka,
                  Damrota, Jana Dobrego. Mamy ul. Eichendorffa i Kremsera - założyciela Związku
                  Górnoślazaków oraz niestrudzonego popularyzatora niemieckiego dziedzictwa w woj.
                  Opolskim. Do dziś wychodzą i trafiają do szkół dwujęzyczne "Zeszyty Edukacji
                  Kulturalnej-Hefte fuer Kulturbildung", których Kremser był pierwszym redaktorem.
                  (finansowane przez oba rządy).
                  Może imprezy popularyzujące kulturę niemiecką, śląską i kresową są w woj.
                  śląskim nie do pomyslenia, natomiast w woj. opolskim jest ich calkiem sporo, co
                  nie znaczy, że nie mogłoby być więcej.
                  Pan Smolorz zapewne nie wie, że można studiować filologię czeską w Państwowej
                  Szkole Zawodowej w Nysie, a gdyby czytał Gazetę w Opolu, to wiedziałby, że
                  Maciej Borkowski niestrudzenie od kilku lat popularyzuje żydowskich obywateli
                  Opola i ich kulturę.
                  Na koniec, ciekawa jestem dlaczego nie napisał, że Thaddeusa Schaepe pożegnali
                  przedstawiciele władz z woj. opolskiego: wojewoda, wicemarszałek, szef klubu
                  radnych TSKN w sejmiku, senator Simonides i wielu opolskich samorządowców.
                  Ten tekst to dla mnie kolejny dowód na to, jak niewiele wiedzą o woj. opolskim
                  specjaliści od Górnego Śląska. Dobrze byłoby najpierw lepiej poznać losy i
                  doświadczenia mieszkańców woj. opolskiego, nawiązać współpracę i dopiero potem
                  proponować zjednoczenie obu województw.
                  • Gość: cipulki z Goor Re: SMOLORZ TO SPRYTNY M A N I P U L A N T !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 07:22
                    Moondrze prawi Frelka!

Kejby jeszczy tygo wszylkigo Dobra z'dziybecko poradziooua sypnoon'c' ku Noom?
        • arcykr Re: Roszczeniopaci z Niemiec 20.09.04, 16:23
          hierowski napisał:

> Ciekawe czemu nie wspomniał o RAŚ
          > która skutecznie psuje klimat tolerancji na Śląsku? Bo jest wielbicielem
          > Gorzelika?
          Bo nikt tak nie laczy jak wspolny wrog.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka