arcykr 18.09.04, 10:14 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2291612.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=521&w=15875848&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: korn Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.chello.pl 18.09.04, 10:35 Bardzo madry, spokojny, wywazony tekst. W Polsce mozliwa jest tolerancja, szacunek do przeszlosci, czego dowodem postawa wladz Szczecina, Wroclawia, Lodzi i Gdanska. Czemu u nas nie moze byc podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 10:37 niywiym elis merknou ale wuadze polske we Katowicach niy bouo stac na uczczynie smierci zauorzyciela DWPN we Glywicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.chello.pl 18.09.04, 10:42 Laband, obie strony popelnily mnostwo bledow. Nie liytujmy sie znowu, kto wiecej, tylko po prostu zacznijmy cos w tej materii zmieniac, zachowujac szacunek dla drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 10:48 a jaki buond popeuiou tyn konkretny czuowiek? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 12:17 Artykuł bardzo ciekawy, ale przeglądając komentarze odniosłem wrażenie, że wielu komentujacych nie raczyło go przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 12:29 Mihole, ino tak dali! Morzno Wooma sie udo cousik niyjednymu przetuplikoowac'? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 17:05 Świetny artykuł! Trafnie określony stosunek Polaków i Niemców do kultury Górnego Śląska. A cytat poniżej kompromituje tych pierwszych bezsprzecznie. Dzięki arcykr! "(...)Praktycznie jedyną instytucją, która profesjonalnie zajmuje się wielokulturowością Górnego Śląska, jest mieszczący się w Gliwicach Dom Współpracy Polsko-Niemieckiej, otwarty z pompą w 1998 r. z udziałem prezydentów Polski i Niemiec. Jego twórca i wieloletni dyrektor Thaddäus Schäpe co rusz z żalem przypomina, co deklarowały obie strony, zawiązując to przedsięwzięcie: że będzie ono finansowane po połowie przez rząd polski i niemiecki. Niestety, sześć lat mija, a kolejne polskie rządy nie dołożyły doń ani złotówki, wszystkie środki na działalność statutową pochodzą z Berlina. Znany katowicki poseł indagowany niedawno w tej sprawie wyraził się szczerze i dosadnie: - Jak Szwaby chcą mieć tu swoją V kolumnę, to niech ją sobie sami finansują.(...)" Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 17:43 stefan_ems napisał: Dzięki arcykr! Sam nie umialbys do tego dotrzec? > > "(...)Praktycznie jedyną instytucją, która profesjonalnie zajmuje się > wielokulturowością Górnego Śląska, Uczelnie w polskiej czesci Slaska nic odnosci jego wielokulturowosci nie robia? Jego twórca i wieloletni dyrektor Thaddäus Schäpe co rusz z > żalem przypomina, co deklarowały obie strony, zawiązując to przedsięwzięcie: że będzie ono finansowane po połowie przez rząd polski i niemiecki. Niestety, sześć lat mija, a kolejne polskie rządy nie dołożyły doń ani złotówki, wszystkie > środki na działalność statutową pochodzą z Berlina. Zeby Niemcy tylko takie uklady w przeszlosci lamaly... Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 19:42 Smolorz napisoł tukej richtig prowda. Jo łod sześciu lot ciongna po Ślonsku swoja wystawa i niy udało mi sie nikogo namowić do stały pomocy. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=8259768&v=2&s=0 To jest właśnie ta naszo ślonsko wielokulurowość obywatelsko Jedynym karlusym kery chcioł to wspiyrać i doł mi to nawet na piśmie, był świynty pamiyńci szef Domu Współpracy Polsko-Niymiecki. No ale co z tego? Ta insztytucjo miała to wspiyrać finansowo i organizacyjnie przi wspołpracy ze stronom polskom. Rok żech ło to klupoł do ty "polski strony" - bez efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 18.09.04, 20:26 Swietnie napisany artykul,no wiadomo Smolorz. Swietne byly tez Wesolo czyli smutno..; nie wiem dlaczego skonczono z nimi. Czekam teraz az zaczna zarzucac Panu Smolorzowi ze ......., kazdy wie co mam na mysli. Strach polactwa przed utrata w chamski sposob sprawowanej wladzy sie wzmaga i to jest juz poczatek konca. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 20:29 Gość portalu: miamore napisał(a): > Swietnie napisany artykul,no wiadomo Smolorz. Swietne byly tez Wesolo czyli > smutno..; nie wiem dlaczego skonczono z nimi. > Czekam teraz az zaczna zarzucac Panu Smolorzowi ze ......., kazdy wie co mam na > mysli. Strach polactwa przed utrata w chamski sposob sprawowanej wladzy sie > wzmaga i to jest juz poczatek konca. Wiesz co Miamore, mnie się wydawało, że Ty masz klasę, ale tak mi sie tylko wydawało. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 20:30 on mo recht - a jak to ujonc w suowach to juz rzecz drugoplanowo Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 20:34 laband napisał: > on mo recht - a jak to ujonc w suowach to juz rzecz drugoplanowo mo recht ? mnie nie o recht chodzi !!! nawet nie czytam dokładnie treści, kesli ktoś pisze "polakowcy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 18.09.04, 20:46 Szanowny carrramba , zaczynasz mnie zasmucac, myslalem ze do Ciebie zaczelo juz powolutku ale sukcesywnie cos docierac, czytajac jednak to co mi napisales, stwierdzam ze uleglem zludzie ,zludzie jakiej ulegali i ulegaja co niektorzy dzialacze slascy pragnacy wreszcie wyeksponowac bogactwo kultury Slaska, zluda ta tym bardziej jest dotkliwa ze polactwo na zewnatrz zobowiazuje sie do czegos a potem juz wiadomo jak to w przeszlosci bywalo. Zauwaz tylko jedno: gdyby ludzie tak szybko zapominali swoich korzeni , to Ty dzis bylbys albo Niemcem,albo Austriakiem , albo ruskim, bo przeciez Polska byla wymazana 123 lata z mapy europy, i tylko dzieki heroicznej walce i pielegnacji Narodowej Kultury Polskiej , wszystko przetrwalo i Polska odzyskala niepodleglosc. Slazacy sa w korzystniejszej sytuacji, czesc z nich byla dluzej a spora czesc krocej pod wplywem czesciowo obcych wplywow kulturalnych stad ich szanse na ponowny rozkwit kulturalny sa wieksze. Czego Slazacy potrzebuja to tylko jednego , szansy. I my Polacy musimy im ta szanse niezwocznie dac. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 20:53 Gość portalu: miamore napisał(a): > Szanowny carrramba , zaczynasz mnie zasmucac, myslalem ze do Ciebie zaczelo juz > powolutku ale sukcesywnie cos docierac, czytajac jednak to co mi napisales, > stwierdzam ze uleglem zludzie ,zludzie jakiej ulegali i ulegaja co niektorzy > dzialacze slascy pragnacy wreszcie wyeksponowac bogactwo kultury Slaska, zluda > ta tym bardziej jest dotkliwa ze polactwo na zewnatrz zobowiazuje sie do czegos > a potem juz wiadomo jak to w przeszlosci bywalo. > Zauwaz tylko jedno: gdyby ludzie tak szybko zapominali swoich korzeni , to Ty > dzis bylbys albo Niemcem,albo Austriakiem , albo ruskim, bo przeciez Polska byl > a > wymazana 123 lata z mapy europy, i tylko dzieki heroicznej walce i pielegnacji > Narodowej Kultury Polskiej , wszystko przetrwalo i Polska odzyskala > niepodleglosc. Slazacy sa w korzystniejszej sytuacji, czesc z nich byla dluzej > a > spora czesc krocej pod wplywem czesciowo obcych wplywow kulturalnych stad ich > szanse na ponowny rozkwit kulturalny sa wieksze. Czego Slazacy potrzebuja to > tylko jednego , szansy. I my Polacy musimy im ta szanse niezwocznie dac. Całkiem ładny wywód Miamore, nie moge pojąć, że sam o sobie "polactwo" mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 18.09.04, 20:58 Bo ja jestem Polakiem. Polactwem nazywam tych Polakow ktorzy zapomnieli ze kiedys tez im odmawiano swojego Panstwa, jezyka i kultury. Teraz jest Ci juz wszystko jasne? PS. Gdyby to odemnie zalezalo Slazacy dawno by juz mieli autonomie , a ja wrocilbym na Slask z powrotem, bo z Nimi mi sie dobrze pracowalo. Trzeba sie wzajemnie cenic. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Smolorz ogolnopolski 18.09.04, 21:04 Gość portalu: miamore napisał(a): > Bo ja jestem Polakiem. Polactwem nazywam tych Polakow ktorzy zapomnieli ze > kiedys tez im odmawiano swojego Panstwa, jezyka i kultury. Teraz jest Ci juz > wszystko jasne? > PS. Gdyby to odemnie zalezalo Slazacy dawno by juz mieli autonomie , a ja > wrocilbym na Slask z powrotem, bo z Nimi mi sie dobrze pracowalo. Trzeba sie > wzajemnie cenic. Nie będe komentowac Twojego wywodu Miamore. Ja to inaczej pojmuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 18.09.04, 21:07 Nie czas na komentowanie lecz na czyny, komentarzy juz bylo za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 13:07 Mijamore! Wys'cie po Prowdzie soom Couwjekym! Wjym tyrz, irze kupa je Jih mjyndza Poloukooma. Ino czamu tak ciho siedzoom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 19.09.04, 13:13 Chwasty lepiej rosna, a i brakuje nam ogrodnika ktory by je wypielil. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Smolorz ogolnopolski 19.09.04, 14:58 Gość portalu: miamore napisał(a): > Chwasty lepiej rosna, a i brakuje nam ogrodnika ktory by je wypielil. "Kto pod kim dolki kopie, sam w nie wpada" - uczy Ksiega Daniela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 19.09.04, 15:03 Trzeba bedzie wypic to piwo ktore...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 20:39 ... Ruse i koomoona nawarzooua? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 19.09.04, 20:41 Mosz recht a kto mo recht to stawio po piwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 20:51 To dzisioj by boouo na Mje dran? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.arcor-ip.net 19.09.04, 20:53 Jo sie otworzyl Bita, szkoda ze nie moge Ci przeslac przez neta. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Smolorz ogolnopolski 20.09.04, 16:25 Gość portalu: miamore napisał(a): > Trzeba bedzie wypic to piwo ktore...... Nie treba bedzie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=15871951&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Re: Smolorz ogolnopolski IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 09:39 > Nie będe komentowac Twojego wywodu Miamore. Ja to inaczej pojmuję. a jak to pojmujesz? twoje wypowiedzi nie dotykaja tematow, tak jakbys swojego zdania nie posiadal. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Roszczeniopaci z Niemiec 20.09.04, 08:28 www.wprost.pl/ar/?O=67318 www.wprost.pl/ar/?O=67354 Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Roszczeniopaci z Niemiec 20.09.04, 09:18 Tekst jest bardzo wyważony jak na Smolorza. Ciekawe czemu nie wspomniał o RAŚ która skutecznie psuje klimat tolerancji na Śląsku? Bo jest wielbicielem Gorzelika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przihlast Roszczyniopaty z Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 10:58 Wszyske My soom mjyus'nikooma i przihlastkooma Goornygo Szloonzka! Jygo Autoonoomije. A tak mauo Nous szterujoom Waszy problyjma ze Mjymcooma. S'cic' trza sie Woom bydzie zmjynic' i poprawic'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Roszczyniopaty z Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:47 Z papucia na lac'!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz SMOLORZ TO SPRYTNY M A N I P U L A N T !!! IP: 62.233.241.* 20.09.04, 15:17 Widzę, że na głoszone przez TEGO GURU tezy dało się nabrać wielu dyskutantów(!). No, cóż... Potrafi ON bardzo inteligentnie dobierać i kojarzyć wiadomości z rozmaitych żrodeł, podrasowując je co nieco, i wyciągać z tego zadziwiające nieraz wnioski. Lektura jego tekstów jest obficie upstrzona pozornie atrakcyjnymi ozdobnikami i cytatami, lecz w gruncie rzeczy jest dosyć niebezpiecznym zajęciem, bo ma ona w sobie ogromny ładunek sugestii i prowadzi czytelnika po wąskich ścieżynach świadomości, skąd łatwo zboczyć na manowce. Dlatego trzeba, czytając te "epistoły", bardzo uważać i zachowywać zdrowy rozsądek. Kutz i ON - to ta sama "szkoła manipulacji medialnej". (HKP) ... CZUWAJ, ODWAŻNY CZYTELNIKU TYCH FE'LIETONÓW - I NIECH CIĘ NIE OPUSZCZA STOSOWNY SCEPTYCYZM I ZAWSZE POTRZEBNY, zwykły zdrowy r o z s ą d e k !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: SMOLORZ TO SPRYTNY M A N I P U L A N T !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 20:17 Kaj je kasa kaj bjerecie geld za cynzorsko Robota? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolsko dzioucha Re: SMOLORZ TO SPRYTNY M A N I P U L A N T !!! IP: 217.173.203.* 21.09.04, 01:24 Pan Smolorz rzeczywiście przesadził i naginał fakty, żeby podbudować swoje twierdzenia. Po pierwsze, wrzucając do jednego worka Opole i Katowice. Chyba nie interesuje się tym, co się dzieje w Opolu. Wiedziałby np., że Uniwersytet Opolski nadał tytuły doktora honoris causa trzem Niemcom i dwóm Czechom, a także Kutzowi. Po drugie wiedziałby, że w woj.opolskim sa dwujęzyczne tablice na budynkach publicznych i poza paroma narodowocami nikt nie domaga się ich usunięcia, a lokalna prasa odnotowała to z aprobatą. Zdumiało mnie twierdzenie, że Karolinka została napisana przez zawodowych twórców w latach 20. Dobrze byłoby, gdyby pan Smolorz wziął do ręki zbiór "Pieśni Ludu Polskiego w Górnym Szląsku z muzyką; zebrał i wydał Juliusz Roger, Wrocław 1863. i przeczytał pieśń nr 129 z pow. rybnickiego i gliwickiego. Brzmi ona: Poszła Karolinka do Bogumina, A Karliczek za nią, a Karliczek za nią z flaszeczka wina. Wróć sie Karolinko, bo jadą goście! itd. osiem zwrotek plus znana wszystkim melodia. M. Smolorz pisze: "Nie mniej popularną piosenkę "Szła dzieweczka do laseczka" bezceremonialnie importowano z Czech, dopisano polski tekst i również uznano za rodzimy utwór ludowy". Czyżby to zrobił Roger i oszukał zamieszczając piosenkę nr 58, którą opatrzył adnotacją "z p. Gliwickiego". Brzmi całkiem znajomo: Szła dziéweczka do gajeczka Do zielonego, Znalazła tam myśliwieczka Bardzo szwarnego. Druga zwrotka różni się, ale np. w piosence nr 73 z p. rybnickiego w pierwszej zwrotce jest ładnego zamiast szwarnego i nadeszła zamiast znalazła. Natomiast drugą zwrotkę znają Slązacy i Polacy na całym świecie: O mój miły myśliwieczku Bardzom ci rada, Dałabym ci chleba z masłem, Alem już jadła. (pisownia oryginału) Pieśni powstańcze zamieszczał Der Oberschlesier nr 5 z 1926 r. również z nutami. Warto zajrzeć, bo nie pamiętam, jakie to były. Stroje ludowe ulegają modyfikacji, a sztandarowe zespoły ludowe na całym świecie mają stroje stylizowane (u nas nie tylko Śląsk, ale i Mazowsze). Piosenkę "Zachodzi słoneczko" można znaleźć u Rogera (nr 201). Pieśń Gaude Mater Polonia napisał Wincenty z Kielczy, a nie jak podaje M. Smolorz Grzegorz Gerwazy Gorczycki!!! Co prawda w Opolu nie można było uczyć się niemieckiego w szkole, ale były kursy TWP, a w MPiKu były niemieckie gazety np. FAZ. Stare miasto w Opolu spalone w 1945 r. zostało odbudowane. Co do św. Jacka, w Opolu jest ulica Odrwowążów, a także Dzierżona, Bonczyka, Damrota, Jana Dobrego. Mamy ul. Eichendorffa i Kremsera - założyciela Związku Górnoślazaków oraz niestrudzonego popularyzatora niemieckiego dziedzictwa w woj. Opolskim. Do dziś wychodzą i trafiają do szkół dwujęzyczne "Zeszyty Edukacji Kulturalnej-Hefte fuer Kulturbildung", których Kremser był pierwszym redaktorem. (finansowane przez oba rządy). Może imprezy popularyzujące kulturę niemiecką, śląską i kresową są w woj. śląskim nie do pomyslenia, natomiast w woj. opolskim jest ich calkiem sporo, co nie znaczy, że nie mogłoby być więcej. Pan Smolorz zapewne nie wie, że można studiować filologię czeską w Państwowej Szkole Zawodowej w Nysie, a gdyby czytał Gazetę w Opolu, to wiedziałby, że Maciej Borkowski niestrudzenie od kilku lat popularyzuje żydowskich obywateli Opola i ich kulturę. Na koniec, ciekawa jestem dlaczego nie napisał, że Thaddeusa Schaepe pożegnali przedstawiciele władz z woj. opolskiego: wojewoda, wicemarszałek, szef klubu radnych TSKN w sejmiku, senator Simonides i wielu opolskich samorządowców. Ten tekst to dla mnie kolejny dowód na to, jak niewiele wiedzą o woj. opolskim specjaliści od Górnego Śląska. Dobrze byłoby najpierw lepiej poznać losy i doświadczenia mieszkańców woj. opolskiego, nawiązać współpracę i dopiero potem proponować zjednoczenie obu województw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cipulki z Goor Re: SMOLORZ TO SPRYTNY M A N I P U L A N T !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 07:22 Moondrze prawi Frelka! Kejby jeszczy tygo wszylkigo Dobra z'dziybecko poradziooua sypnoon'c' ku Noom? Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Roszczeniopaci z Niemiec 20.09.04, 16:23 hierowski napisał: > Ciekawe czemu nie wspomniał o RAŚ > która skutecznie psuje klimat tolerancji na Śląsku? Bo jest wielbicielem > Gorzelika? Bo nikt tak nie laczy jak wspolny wrog. Odpowiedz Link Zgłoś