Dodaj do ulubionych

Zagłębiak, czyli inny

IP: *.putnamlovellnbf.com 04.10.04, 23:22
Ani ja Slazak ani Zaglebiak, ale Kutz mnie tez irytuje - jesli ktos nie kocha
Slaska bezkrytycznie to moze byc pewien krytyki i zjadliwych (acz gluptawych)
ukaszen od strony tego faciolka. Vide jego krytyka G. Staniszewskiej - tylko
dlatego ze GS uwaza za swoja mala ojczyzne Podbeskidzie a nie aglomeracje
katowicka.
Obserwuj wątek
    • Gość: fikus Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 23:34
      Roxie, czy Ty nie pojmujesz, że Kutz po prostu ma jaja, mówi to co myśli i nie
      przejmuje się tzw. wydźwiękiem? Wolno mu bo jest wolny!
      • Gość: Roxie Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.putnamlovellnbf.com 05.10.04, 16:24
        (1) My to samo robimy na forum. Kutz po prostu pyskuje jak najgorsi
        forumowicze. (2) Do tego ma bardzo ale to bardzo waskie horyzonty, jesli nie
        rozumie, ze Czestochowie albo tez Bielsku nie podoba sie to ze administracyjnie
        przynaleza do woj. slaskiego. (3) Niby taki Slazak a siedzi w W-wie i d-py
        stamtad nie rusza.
        • Gość: rafik nie chcą zmiany stolicy,bo Zagłębie+Warszawa=WNM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:40
          każdy o tym wie. Sympatia jest nie do Małopolski, tylko do Polski jako takiej.
      • Gość: tow. stalin Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:14
        przeczytałem ten "artykulik" i powiem wam, że to gówno jest o niczym. co za
        bzdury, że w zagłębiu je się zalewajkę, a nie żurek. jestem zagłębiakiem i jak
        żyję, nie jadłem zalewajki! druga sprawa: kto i gdzie, do jasnej cholery,
        widział czyste i wysprzątane podwórka na śląsku??!! taki ciołek powinien
        przejść się np ulicą Niedurnego w rudzie śląskiej! powinien pochodzić sobie po
        chorzowie, zawodziu i załężu, albo jeszcze lepiej po bytomiu i
        świętochłowicach! głupi, głupi tekst, gówniane "badanie", bezsensowne wnioski!
        powiesić za jaja albo co innego tych "studentów". od kiedy to zagłebiacy mówią
        czystą polszczyzną? nik nie mówi proszę tylko prosze, nik nie mówi, że będzie,
        tylko, że bedzie, zagłębiacy stwardzają wszelkie miękkie końcówki itp. ja
        pieprze, co za gówno!

a kutz jest ciołek i mówię tak, bo jestem wolny i mnie wolno!
        • Gość: Anna Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:30
          Jestem bardzo starą Zagłębianką - choć od dawna nie mieszkam już w Sosnowcu,
          tylko w Krakowie. Przykro mi, że o Zagłębiu pisze się w tak wulgarny sposób. Za
          mojej młodości - choć też byliśmy b a r d z o wolni nie czuliśmy potrzeby
          bluzgać bez powodu. A co do tożsamości zagłębiowskiej, to zawsze odczuwało się
          różnicę - my byliśmy z Kongresówki, Śląsk z Prus. W czasie okupacji Polak nie
          mial praw na Śląsku nawet odezwać się na ulicy po polsku było niebezpiecznie (w
          Katowicach), za to w Gestapo w Sosnowcu urzędowali prawie sami Ślązacy tak jak i
          w policji. To oczywiście pogłębiało podziały. Nie mniej bardzo cenię wiele zalet
          śląskich. Więź rodzinna wszędzie powoli upada. Robotnicza Mama zaglębiowska byla
          kiedyś też równie ważna i jednocząca rodzinę jak śląska. Język oczywiście byl
          różny. Patrz drugie zdanie tekstu.
          Lubię Zagłębie3 i czuję z nim więź, szanuję Śląsk, bardzo lubiłam telewizyjne
          audycje Kutza o Śląsku i żałuję, że Zagłębie nie dorobiło się takiej
          indywidualności. A młodzież jeszcze raz proszę: nie zabrudzajcie naszej pięknej
          polszczyzny jak tych podwórek zapewne i śląskich i zagłębiowskich. Zniszczony
          język to zniszczone otoczenie, rodzina, przyjaźnie. Mimo wszystko pozdrawiam.
          • Gość: tow. stalin Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:50
            witam. będę oponował.
            1. mój język nie jest wulgarny, tylko brutalny. taki język można nazwać
            nawet "gwarą" zagłębiowską. kto tu mieszka, wie o czym mówię.

2. od dawna juz tu nie mieszkasz. mam wrazenie, że patrzysz na to wszystko z
            małopolskiej perspektywy. jestem statystykiem i takie NIEWYOBRAŻLANE gnioty,
            które są uważane z BADANIA, na podstawie których wyciąga się WNIOSKI, wymagają
            uczciwego nazwania, w naszym pięknym języku - jest to mianowicie GÓWNO, jakich
            mało! te badania pewnie wyglądały tak: tzw studeci zapytali się slązaków, co o
            nich myślą zagłębiaki, a z tąd już blisko do LOGICZNEGO wniosku, że tak samo
            sądzą zagłebiaki, heheheheh. czy to dość kulturalnie zrobione BADANIE?

3. wniosek: bez obrazy, ale łatwiej zachować pseudokulturalne podejście, kiedy
            sprawa nie dodtyczy mnie bezpośrednio, prawda? bo mnie dotyczy bezpośrednio i
            to codziennie!

• Gość: polske goowno Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 13:09
              Towarzyszu Stalin, wy morzno mocie swoja "gwara", polsko zresztoom.

My moomy, szloonzky Jynzyk!

Przepoomnielis'cie uo tym?

A co do goornoszloonzkih, posprzoontanyh podwoorzoow, to je tu goudka pewnikym
              uo tyh, kjere soom we eht Goornym Szloonzku, po polsku - na opolszczyz'nie.

Bo te we wshodniym Oober Szlyjzjyn, nojczyn's'ci uobsrane soom Waszym goownym.
              Hadziajoow i haharoow.

Uode czasoow "szloonzkyh" powstanioow.

• Gość: tow. stalin Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 15:06
                po pierwsze: piszecie o opolszczyźnie, na forum, które dotyczy raczej Katowic i
                okolic. piszecie więc nie do końca na temat.

po drugie: myślę towarzyszu, że na siłe próbujecie oczyścić swoje obejścia.
                obawiam się, że to syzyfowa praca, i nie dacie jej rady towarzyszu, nawet jak
                kolektyw opolskich hanysów weźmie się wreszcie uczciwie do roboty, zamiast się
                obijać na koszt emerytur swoich rodziców, które są wypłacane z NASZYCH podatków.

po trzecie: piszecie ładną GWARĄ, towarzyszu.

p.s.I. dalej nie możesz przeboleć, żeście dostali w dupe w trakcie tych 3
                ŚLĄSKICH powstań? dalej to boli? teraz wiemy, że należało trzepnąc was mocniej.

p.s.II. zaznaczam, że 99% ślązaków to bardzo porządni ludzie (często
                porządniejsi od sredniej krajowej), jednak zawsze zdarzy się taki jeden % że
                aż...
                • Gość: Pytek Tu je Goorny Szloonzek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 08:24
                  Uo sia prawicie?
                  • Gość: tow. stalin Re: Tu je Goorny Szloonzek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 09:43
                    bardzo dobre podsumowanie owych "badań":
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14640&w=16422633&a=16422633
                    • Gość: Goorny Szloonzek Gdzie będzie dobrze Wam jak ze mną? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 08:35
                      Bez to sie na siyua kcecie przilepic' aby jak zeshuy knoot do Naszy rzici?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=16346601&a=16462090
                      Zas' ze cudzego brac'?

FINITO !!!

Zoguymbje do kjeleckigo.
                      • Gość: tow. stalin Re: Gdzie będzie dobrze Wam jak ze mną? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 14:15
                        zawsze wiedziałem, że chodzicie z obesraną dupą. tak wali, że nawet za brynicą
                        czuć... i ty mówisz o kulturze śląskiej? ha! teraz wiemy przynajmniej, że
                        kulturalny Szlonzook dupy nie wyciera... a poza tym - sam wracaj do
                        kieleckiego, bo ty też stamtąd pochodzisz!
                        • Gość: Pytek Re: Gdzie będzie dobrze Wam jak ze mną? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 18:44
                          A co to je dupa? Niy casym rzic'?
    • Gość: Sosnowiczanin Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 23:48
      po prostu nierozumiem jak mozna sie zachowywać w tak irracjonalny sposób jak
      osoby ze śląska (katowic) a o ich wymowie to józ niewspome. Rozumiem akcent
      górali z np. Małoposki ale poco jezyk niecmiecki do pieknego polskiego wtrącać.
      a tradycje tez maja smieszne obchodzic urodziny osoba w wieku 35 lat obchodzi
      urodziny co innego imieniny to ma sens. Tak czy inaczj nigdy sie niezbliżymy do
      katowiczan przynajmniej nie w tym i nastepnym dziesiecioleciu.
      • Gość: tomek Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 23:52
        dobrze mówi jestem za
      • Gość: fiku miku Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 23:56
        Sosnowiczanin skoro tak dbasz o piękno polskiego języka to posługuj się nim
        poprawnie, ani ortografia Cię nie interesuje ani styl. Jesli martwisz sie o
        niemieckie naleciałości to posłuchaj wymowę ludzi z Kaszub, Mazur lub
        Wielkopolski. Jestm ślązaczką tylko w 1/4 reszta to krakuska i "pyra" (tylko
        moja babcia była slązaczką) i wiesz jak czytam takie bzdury jak Twoje to
        naprawdę za nic w świecie nie będę się zbliżać z takim"scyzorykiem" jak Ty!!!
      • Gość: fiku miku Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 23:57
        A "poco" (po co) to się nogi nocą!!!
      • synziemi Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 00:35
        Gość portalu: Sosnowiczanin napisał(a):

> Rozumiem akcent
        > górali z np. Małoposki ale poco jezyk niecmiecki do pieknego polskiego
        > wtrącać.

Mam dla Ciebie szokujaca wiadomosc: czysta literacka polszczyzna tez jest
        przesiaknieta niemieckim; kartofel, szlafrok, kino, dach, krajzega, szwagier,
        knajpa, handel, szwindel, bruderszaft itp. Nawet nasz wpanialy "rodzimie"
        polski "smigus dyngus" wywodzie sie z jezyka naszych przyjaciol zza Odry. Tych
        wyrazow uzywa sie na codzien nie na Slasku ale w Warszawie. Przykladow z
        codziennego jezyka kazdego z nas mozna mnozyc w nieskonczonosc.
        • Gość: obserwator2 hebel, szlachta,ratusz, ołtarz itd itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:46
          • Gość: obserwator2 Re: hebel, szlachta,ratusz, ołtarz itd itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:48
            Urodziłem się w Sosnowcu, do matury tam mieszkałem. Jako dziecko, na koloniach,
            naparzałem się z "hanysami" z sąsiedniej koloni, ale za to
            pisze "Sosnowiczanin", mi wstyd.
      • Gość: andy Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 07:07
        Jak ich Polska oddała kilkaset lat temu pod skrzydła i wpływy Świętego
        Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego, to nie dziw się , że mają
        naleciałości niemieckiego. Chwała im za to, że zachowali w swej gwarze tyle
        języka polskiego. Zahowali więcej staropolskiej godki, niż w języku polskim,
        który jako język dworski podlegał naleciałościom francuskiego, włoskiego ,
        łaciny, rosyjskiego i innych języków.
        Nie wywołujmy nowej wojny ślasko-zagłębiowskiej!
        • Gość: andrzejku złoty Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 08:09
          Yno niy staropolski!

Szloonzko, i tyla!
          • Gość: andy Andrzejku Zloty - lejesz miodzik na me rany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 08:32
            Musisz mie kiedy poczyć, jako je ta ślonsko mowa. Nojlepiyj by było, jakbyś
            uczył tyj godki nasze ślonskie dziecka, a niy poru bojówkorzy z netu!
            • Gość: nativus Re: Andrzejku Zloty - lejesz miodzik na me rany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 12:42
              Dla wszystkich zainteresowanych, musze was oświecić, że
              Język polski ukształtował sie dopiero w XIV wieku, wcześniej takowy nie
              istniał, więc wierutną bzdurą jest twierdzenie o staropolszczyźnie w języku
              śląskim, bowiem Śląsk przestał tworzyc wspólny organizm Z Polską juz w XIII w.
              Pomocą przy standaryzacji języka polkiego służył juz wcześniej ustandaryzowany
              język naszych południowych sąsiadów, czyli Czechów. Odsyłam więc do fachowej
              Literatury!!!!
              • Gość: andy Re: Andrzejku Zloty - lejesz miodzik na me rany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:54
                Nie jestem jązykoznawcą, ale podzielam Twój pogląd. Dlatego dziwi mnie teza w
                ustach wielu polskich naukowców (ostatnio również prztoczona przez Szołtyska w
                Dziejach Ślaska, polski i Europy), że słowa mnicha cysterskiego Piotra zapisane
                w Henrykowie ok. 1270 brzmiące "Daj, ać ja pobruszę a ty poczywaj" są w języku
                polskim! Ostatnio czytałe dużo książek czeskich i słowackich. Czesi są tak samo
                silnie przekonani, że to słowa w języku czeskim!
              • Gość: andy Re: Andrzejku Zloty - lejesz miodzik na me rany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:56
                Nie jestem jązykoznawcą, ale podzielam Twój pogląd. Dlatego dziwi mnie teza w
                ustach wielu polskich naukowców (ostatnio również prztoczona przez Szołtyska w
                Dziejach Ślaska, Polski i Europy), że słowa mnicha cysterskiego Piotra zapisane
                w Henrykowie ok. 1270 brzmiące "Daj, ać ja pobruszę a ty poczywaj" są w języku
                polskim! Ostatnio czytałe dużo książek czeskich i słowackich. Czesi są tak samo
                silnie przekonani, że to słowa w języku czeskim!

Polski oczywiście z dużej litery!
                • Gość: Lykos Początki języka polskiego IP: 150.254.85.* 06.10.04, 08:57
                  Być może literacka polszczyzna wytworzyła się w XIV w., chociaż stawianie
                  ostrej linii granicznej uznałbym za ryzykowne. Ostatnio w programie "Europa da
                  się lubić" prof. Bralczyk na pytanie, od kiedy właściwie mówimy po polsku,
                  odpowiedział, że już ok. X wieku pojawiły się cechy wspólne dla dialektów
                  polskich inne niż w pozostałych dialektach zachodnio-słowiańskich i według
                  niego po polsku mówimy już ponad 1000 lat. Przed powstaniem literackiej odmiany
                  języka musiał wytworzyć się dialekt dworski i mogło się to zdarzyć stosunkowo
                  dawno: chociaż część językoznawców, zwłaszcza krakowskich (np. Lehr-
                  Spławiński), uważa, że dialekt literacki powstał prawie wyłącznie na bazie
                  dialektu małopolskiego, część wskazuje na brak w nim mazurzenia
                  charakterystycznego dla gwar małopolskich i na inne cechy, wskazujące na pewien
                  wpływ dialektu wielkopolskiego. Może nie tylko Piastowie, ale także większa
                  część ówczesnych elit wywodziła się z Wielkopolski? Może to wpływ kancelarii
                  arcybiskupów gnieźnieńskich, ewentualnie innych wielkopolskich ośrodków
                  kościelnych (Poznań, Lubiń)? Poza tym zróżnicowanie dialektyczne języka
                  polskiego jest dużo mniejsze niż w przypadku wielu innych języków europejskich
                  (zwykle przytacza się w dyskusji języki niemiecki i włoski), nawet jeśli do
                  dialektów polskich włączyć kaszubski.

Z punktu widzenia językoznawców dialekt śląski jest jak najbardziej dialektem
                  polskim. Mimo granicy zespoły gwar śląskich rozwijały się w łączności z
                  językiem polskim - może w opozycji do niemieckiego. Znany wierszowany utwór o
                  wytopie żelaza "Officina ferraria" (bodajże z XVI w., ale nie dałbym głowy, że
                  nie z XVII) został napisany na Śląsku w języku bardzo bliskim ówczesnej
                  literackiej polszczyźnie.
      • Gość: Libicielwszytkich Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 09:05
        Jeśli chodzi o faszytstowskich Ślązaków... w jaki sposób człek publikujący swoją
        wypowiedź wszedł w posiadanie komputera? No cóż... w przyrodzie zadarzają się
        pomylki.
        Jesli chodzi o wymowe. Drogi Zagłębiaku. Rozumiem Twój akcent bo zapewne
        pochodzi on on Twoich rodziców. Nie rozumiem po co mieszać do niego zawiść i
        głupote.
        Imieniny maja sens? Jaki? Bo ktos w kalendarzu określił kiedy Twoje imie należy
        wyróżnić? To ma sens??? Urodziny- jak nazwa wskazuje, to uroczystość narodzenia,
        którą świętuje cała EUROPA!. W EUROPIE nikt nie zna imienin! To tylko
        uatrakcyjnienie kalendarza... ale natura niektórych ciagle szuka sposobu na
        wyróżnienie się, nawet jeśli to bzdura. Jesli to Twoja tradycja to uszanuję ją,
        ale nie zmuszaj mnie do niej, bo na obszarze europy jest ona niewidiczna.
        Pozdrawiam i jednych i drugich. W każdej nacjii zdarzają się oszołomy, ale czy
        warci są oni uwagi?
      • kulaszpiegula Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 09:48
        Gwara śląska jest, to język staropolski (zapytaj polonistów) a są tu i naleciałości czeskie i niemieckie - historia!
        A z imieninami i urodzinami to też historia i tradycja (wiesz co to?)
      • Gość: 1964 Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 11:02
        Bardzo madrze piszesz , glupie tradycje , pomysl tylko kto jeszcze ,chodzi mi o
        swiat nie was chlopakow z zaglebia obchodzi imieniny ,nie wiesz bo nie mozesz
        wszyscy cywilizowani przedstawiciele ludzwosci obchodza urodziny tylko wy
        Wiesli , Czeski imieniny . A co do zbliżenia to ja mysle , ze brakuje wam
        kilkanascie pokolen , to wynika wprost z twojej idiotycznej wypowiedzi.
      • Gość: vitek Re: Zagłębiak, czyli inny IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 05.10.04, 12:28
        Masz rację, po prostu nie rozumiesz. Tak jak wszyscy ludzie, w różnych
        regionach Świata, którzy nie czują że region, w którym mieszkają jest ich od
        pokoleń. 3/4 trzydziestolatków mieszkających w Zagłębiu ma lub miało dziadków
        na wsiach całej Polski. Spotkałem Sosnowiczan podkreślających, że ich rodziny
        są mieszczańskimi rodzinami mieszkającymi w Sosnowcu jeszcze przed wojną i
        wyraźnie dystansujących się od napływowców z "wielkiej płyty". Na Śląsku było
        tego po prostu znacznie mniej...
      • settembrini Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 14:02
        Gość portalu: Sosnowiczanin napisał(a):

. Rozumiem akcent
        > górali z np. Małoposki ale poco jezyk niecmiecki do pieknego polskiego
        wtrącać.

Moglbys wiedziec, ze "goralszczyzna" ma cala mase zapozyczen z j. niemieckiego
        i jezyka naszych poludniowych sasiadow. A wspominanie przez ciebie o pieknym
        polskim jezyku zakrawa na kpine, bo w twoim poscie az roi sie od bledow
        ortograficznych i literowek.
      • Gość: ktosik Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.welnowiec.net 05.10.04, 20:56
        Tak, to prawda obchodź sobie ten wieśniacki zwyczaj imienin...A jak :)
        Jaki niemiecki? Ty gwary od niemieckiego nie odróżniasz. To prawda jest wiele naleciałości z niemieckiego, ale to nie znaczy że Ślązak od razu jest Niemcem. Szkop to szkop a Ślązak to Ślązak. Jako Ślązak dziada pradziada nie trawię Niemców.
        Ślązak tym różni się od gorola, że kulturę i pracę wyssał z mlekiem matki. Gorol z Zagłębia wyssał kombinowanie...

Sorry, ale ja Was nigdy nie polubię...Za wiele moja rodzina przez Polaków się wycierpiała a za co? Za to, że dziadek zdezerterował z Wermachtu i służył w angielskim wojsku, a potem go gorole z Zagłębia prześladowały, że Niemiec...Do końca życia mimo, że był po studiach nie doszedł tak wysoko jak jakiś kmiot z Sosnowca!

Thx Wam, ale ja się wypisuje z takiej przyjaźni...
      • Gość: Rybnicki Hanys Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:40
        Co to znaczy iracjonalny sposób. Wy gorole nigdy nie szafniecie o co w tym
        wszystkim chodzi. A chodzi o to zebyscie tego nie szafli.
      • jajcara2 Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 23:02
        Hej :) Ciekawie czy gdzis indziej na swiecie oprocz Polski obchodza imieniny ? O ile mi wiadomo na calym globie spiewa sie "happy birthday". Co jest do swietowania w imieninach ? Totalna paranoja, typowe gorolskie swieto...
      • Gość: big Re: Zagłębiak, czyli inny IP: 212.244.173.* 06.10.04, 09:09
        najpierw naucz sie pisac po polsku - a potem krytykuj slazakow !!!
    • builder Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 00:10
      Gość portalu: Roxie napisał(a):

> Ani ja Slazak ani Zaglebiak, ale Kutz mnie tez irytuje - jesli ktos nie kocha
      > Slaska bezkrytycznie to moze byc pewien krytyki i zjadliwych (acz gluptawych)
      > ukaszen od strony tego faciolka. Vide jego krytyka G. Staniszewskiej - tylko
      > dlatego ze GS uwaza za swoja mala ojczyzne Podbeskidzie a nie aglomeracje
      > katowicka.

ludzie sie bardzo szybko zmieniaja, szczego`lnie jak na ich drodze otwiera sie
      brama, kto`ra wiedzie ich do "bialego domu", ludzie szybko zapominaja z czym
      borykali sie jak tej bramy nie bylo = taka jest niestety wiekszos`c`,

• Gość: andy Kutz mieszka w Warszawie, tworzy w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 07:15
        Przez szacunek dla wieku nie ubliżajcie panu senatorowi. On stracił juz dawno
        kontakt z ślasko-zagłębiowska rzeczywistością. Zapomniał też , że nieudana
        reforma samorządowa to wspólne dzieło Unii Wolności, AWS i Lewicy sejmowej.
        Gdyby powołano województwo Ślaskie czy Górnoślaskie oraz duże, ekonomicznie
        samowystarczalne powiaty: bielsko-bialski, żywiecki , cieszyński pani
        Staniszewska nie miała by podstaw o "walkę wyborczą" na PODBESKIDZI. Paranoja,
        że na południu woj. śląskiego jest tyko podbeskidzie, jakby Beskidów i Górali
        nie było? Takie same reformy , jak za komuny.
    • Gość: ZAGŁĘBIAK Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 00:19
      MATKA,KTÓRA JUŻ NAŚCIE LAT JEST U PANA BOGA.
      MÓWIŁA MI.
      NIE WIERZ ŚLĄZAKOM.
      TO JEST NACJA.
      JAK BĘDZIE HITLER.
      ONI MU POMOGOM.
      JAK BĘDZIE ..........................
      ONI MU TERZ POMOGĄ.

NIE MOŻNA PAMIĘTAĆ ŚLĄZAKÓW...W CZSIE II WOJNY ŚWIATOWEJ..NIE MOŻNA ICH
      ZAPOMNIEĆ......................

BANDYCI...BANDYCI....BANDYCI.....

POLSKO GDZIE JESTEŚ ???????????????????????
      • builder Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 00:24
        Gość portalu: ZAGŁĘBIAK napisał(a):

> MATKA,KTÓRA JUŻ NAŚCIE LAT JEST U PANA BOGA.
        > MÓWIŁA MI.
        > NIE WIERZ ŚLĄZAKOM.
        > TO JEST NACJA.
        > JAK BĘDZIE HITLER.
        > ONI MU POMOGOM.
        > JAK BĘDZIE ..........................
        > ONI MU TERZ POMOGĄ.
        >
        > NIE MOŻNA PAMIĘTAĆ ŚLĄZAKÓW...W CZSIE II WOJNY ŚWIATOWEJ..NIE MOŻNA ICH
        > ZAPOMNIEĆ......................
        >
        > BANDYCI...BANDYCI....BANDYCI.....
        >
        > POLSKO GDZIE JESTEŚ ???????????????????????

JESTES` CHORY!!!!!!!!!!!!!!!,
        NIE WSZYSCY S`LOONZACY TO HITLEROWCY!!!!!!!!!!!!!!!!!,
        A TWOJA MATKA CIE OSZUKALA!!!!!!!!!!!!!!!!,
      • Gość: fiku miku Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 00:24
        Patetyczny, nawiedzony idioto! Powiem ci krótko weź se sznur i sie powieś u
        mamusi będzie lepiej!
      • Gość: andy Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 07:18
        najlepiej załóżjuż dziś Ruch Autonomii Zagłębia, albo zacznij walczyć o
        narodowość zagłębiowską. Stąd do wsponianego Adolfa już będziesz miał blisko!
      • arcykr Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 08:13

A skad wiesz, ze jeszcze nie w czysccu?
      • kulaszpiegula Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 09:51
        ciulnij się w ten gupi gorolski łeb!
      • Gość: o Zaciął ci się Shift i rozum, idź się leczyć IP: 213.227.80.* 05.10.04, 10:19
      • amoremio Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 21:43
        > TO JEST NACJA.

Co padosz ? - "nacja" czyli NAROD.
        Narod slonski, narodowosc slonsko.
        Dyc toch chciol slyszec, dziynki!

Dej nom sam ino jeszcze trocha posuchac :
        > TO JEST NACJA.
        > TO JEST NACJA.
        > TO JEST NACJA.
        > TO JEST NACJA.
        > TO JEST NACJA.
        > TO JEST NACJA.
        > TO JEST NACJA.
        > TO JEST NACJA.
        > TO JEST NACJA.
        > TO JEST NACJA.
        ...........

Co prowda, to prowda.
      • Gość: Lord_Smith Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 12:45

> MÓWIŁA MI.
        > NIE WIERZ ŚLĄZAKOM.
        > TO JEST NACJA.
        > JAK BĘDZIE HITLER.
        > ONI MU POMOGOM.
        > JAK BĘDZIE ..........................
        > ONI MU TERZ POMOGĄ.
        >
        > NIE MOŻNA PAMIĘTAĆ ŚLĄZAKÓW...W CZSIE II WOJNY ŚWIATOWEJ..NIE MOŻNA ICH
        > ZAPOMNIEĆ......................
        >
        > BANDYCI...BANDYCI....BANDYCI.....
        >
        > POLSKO GDZIE JESTEŚ ???????????????????????

Durniejszego tekstu w życiu nie słyszałem - Gratuluję.

ZAGŁĘBIAKOM GRATULUJEMY HISTORII :)))
      • Gość: Dama Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.mofnet.gov.pl 06.10.04, 12:55
        Szanowny Internauto, niewiele wiesz o bohaterstwie Ślązaków.
        Mój Dziadek walczył w trzech powstaniach Śląskich. Aby uciec od prześladowań
        Niemców , gdy Opola nie przyłączono do Macierzy po I wojnie światowej
        wyemigrował do Polski, gdzie był 9 lat bezrobotny. W Opolu zostawił 2 kamienice
        i fabrykę. Moi dwaj wujkowie, aby uciec przed Wermachtem zginęli skatowani w
        obozach hitlerowskich. Jeden w Majdanku, drugi w Oświęcimiu. Jak możesz mówić,
        że Ślązacy to bandyci.
        • Gość: aasdwe Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.welnowiec.net 07.10.04, 08:24
          Mój dziadek do końca życia, był znerwicowany, bo po wojnie Polacy go prześladowali, tylko za to, że był Ślązakiem...A w trakcie wojny żeby była jasność jego dwóch braci było w Armi Andersa a dziadek jako najstarszy za karę za ojca poszedł do Wermachtu, ale stamtąd zdezerterował.

Co ty wiesz głupi gorolu o życiu :/
      • Gość: duch Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 10:43
        Idź do lekarza , takiego od głowy !
    • Gość: Joseph Re: Zagłębiak, czyli inny Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.04, 00:26
      bzdurki, jestem sosnowiczaninem, z ulicy Targowej, oztenilem sie z Slazaczka,
      ktora jest mi najlepsza zona, jak sobie moglem zazyczyc,wypielismy sie na Slask
      i Zaglebie i mieszkamy w Niemczech. No i co wy na to??A sam pamietam jak sie
      Hanysy kapaly w Brynicy po meczu Gornika, czy GKS z Zaglebiem, ale wtedy gral
      jeszcze Jarosik i Szygula.
      Podzial Schlonsk, czy Zaglebie to bzdura, wazni sa ludzie i ich tradycje.
      • builder Re: Zagłębiak, czyli inny Niemiec 05.10.04, 00:30
        Gość portalu: Joseph napisał(a):

> bzdurki, jestem sosnowiczaninem, z ulicy Targowej, oztenilem sie z Slazaczka,

> Podzial Schlonsk, czy Zaglebie to bzdura, wazni sa ludzie i ich tradycje.

i to jest najwaz`niejsze!,
        jestes` bohaterem!,
        a reszta moz`e sie schowac`,
        • Gość: Joseph Re: Zagłębiak, czyli inny Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.04, 00:37
          hehe, czemy ma sie chowac? zycze wszystkim Schlonzakom i Zaglebiakom nastepnych
          stu lat "swietej wojny" goroli na hanysow i odwrotnie. Bez tego jaki bylby sens
          zycia tam??
          Pozdrowiena.
          • builder Re: Zagłębiak, czyli inny Niemiec 05.10.04, 00:43
            Gość portalu: Joseph napisał(a):

> hehe, czemy ma sie chowac? zycze wszystkim Schlonzakom i Zaglebiakom
            nastepnych
            > stu lat "swietej wojny" goroli na hanysow i odwrotnie. Bez tego jaki bylby
            sens
            > zycia tam??
            > Pozdrowiena.

ehehhheeee!!!,
            mosz ryeht i to jak!,
            toc` sam trofil dz`iesiontka,
            byz tygo niy boulo by historii,

czym siy!,
      • Gość: andy Re: Zagłębiak, czyli inny Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 07:19
        Brawo!!!
        I tak trzymać!
      • amoremio Re: Zagłębiak, czyli inny Niemiec 05.10.04, 21:47
        > wazni sa ludzie i ich tradycje.

Ino ludzie som absolutniediametrialnie rozni.
        A tradycje totalniefundamentalnie inne.
    • Gość: Student A i tak Śląsk jest lepszy ;)) IP: *.swietochlowice.org / *.swietochlowice.org 05.10.04, 06:49
      • Gość: andy Re: A i tak Śląsk jest lepszy ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 07:37
        Aglomeracja i jej mieszkańcy potrzebują spokoju, by rozwiązywać swoje
        współczesne problemy ekonomiczne. Te badania wykazują, że ta wojna ślasko-
        zagłębiowska to element historii. Ludzie nie dajcie się zwariować. Durnie i
        agitatorzy są po obu stronach Brynicy! Mam nadzieję , że dojrzałych obywateli
        Europy, Zagłębiaków i Ślązaków, jest znacznie więcej niż etnicznych
        szowinistów. Można się przecież pięknie różnić!
        • settembrini Re: A i tak Śląsk jest lepszy ;)) 05.10.04, 14:07
          rozsadny, wywazony post. podpisuje sie pod nim i ja.

Gość portalu: andy napisał(a):

> Aglomeracja i jej mieszkańcy potrzebują spokoju, by rozwiązywać swoje
          > współczesne problemy ekonomiczne. Te badania wykazują, że ta wojna ślasko-
          > zagłębiowska to element historii. Ludzie nie dajcie się zwariować. Durnie i
          > agitatorzy są po obu stronach Brynicy! Mam nadzieję , że dojrzałych obywateli
          > Europy, Zagłębiaków i Ślązaków, jest znacznie więcej niż etnicznych
          > szowinistów. Można się przecież pięknie różnić!
          • Gość: :) Re: A i tak Śląsk jest lepszy ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:30
            Ja też. Ale podroczyć się można. :)
    • Gość: andy Kto odgrzewa takie "wyborcze" tematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 07:23
      Wybory do sejmu się zbliżają. Jak zwykle odgrzewa się wtedy takie sastygłe
      tematy. Sprzedaż bibuły wybiórczej i zachoniej rośnie. Kąpiel w bagnie!!!!!
      • slezan Re: Kto odgrzewa takie "wyborcze" tematy 05.10.04, 09:00
        Podli naukowcy. Badania zrobili. Pewnie gremialnie chcą stratować do sejmu.
        • barthez_06 Re: Kto odgrzewa takie "wyborcze" tematy 05.10.04, 10:42
          Widać że kiepsko się interesujecie tym co dzieje się w regionie. Te badania już
          dawno temu sie zaczeły. GW pisze z opóźnieniem. A ty się Slezan puknij w czoło.
          Akurat znam tych naukowców i nie sądze by chcieli kandydować nawet do rady
          osiedlowej. Wy zawsze wszystko musiicie połączyć z polityką.
          • slezan Re: Kto odgrzewa takie "wyborcze" tematy 05.10.04, 13:26
            Przeczytaj jeszcze raz poprzednie posty i głęboko przemyśl swoją reakcję:-)
    • Gość: andy Kto odgrzewa takie "wyborcze" tematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 07:25
      Wybory do sejmu się zbliżają. Jak zwykle odgrzewa się wtedy takie sastygłe
      tematy. Sprzedaż bibuły wybiórczej i zachodniej rośnie. Kąpiel w bagnie!!!!!
      Teraz pewnie głos zabierze "pierwszy kpiorz regionalny" Michał Smolorz, i
      smolił będzie farmazony!
      • slezan Re: Kto odgrzewa takie "wyborcze" tematy 05.10.04, 08:48
        Ty masz jednak Andrzejku głębokie kompleksy.
        • Gość: andy Re: Kto odgrzewa takie "wyborcze" tematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 08:53
          Szkoda, że to wszystko co masz do powiedzenia na tym wątku! Idź sie dychnonć!
          • slezan Re: Kto odgrzewa takie "wyborcze" tematy 05.10.04, 08:55
            Pieriedyszki potrzebujesz Ty. Takie plucie na prawo i lewo musi być
            wyczerpujące.
            • Gość: andy Re: Kto odgrzewa takie "wyborcze" tematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 09:00
              I oto wyszła z ciebie s'loonskos'c'! RAŚlaska slonskość! Tawariszcz slezan!
              • slezan Re: Kto odgrzewa takie "wyborcze" tematy 05.10.04, 09:02
                Otrzyj pianę z ust i postaraj się napisać dwa składne zdania, w których będzie
                jakaś treść. Jestem nieco zażenowany obserwując, jak dorosły człowiek robi z
                siebie pośmiewisko.
    • arcykr Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 08:11
      Czy ten Kutz jest taki wazny, ze stosunek do jego osoby ma byc wyroznikiem
      tozsamosci regionalnej?
      • Gość: myni niz'li zero Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 08:17
        Wyroorzniac' to sie wyroorzniajoom Zaguymbjoki!

Same to podali we ankecie.

Tyla irze in wyjnigy.
    • Gość: pawel Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 08:25
      Ale bzdury.
    • Gość: ziutek Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 08:38
      dlaczego nikt nie wspomniał o koniecznych paszportach przy wjeździe do Zagłębia?
      • Gość: Romek Bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:30
        Wyborcza chce wywołać "wojnę domową" ?
    • barthez_06 Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 10:36
      Radzę wam dobrze przeczytać tytuł artykułu oraz jego ostatnie zdanie.
      Nie wiem skąd w internautach tyle zacietrzewienia. Jak widać osoby badane tego
      nie wykazują. Ja jestem Zagłebiakiem. Nie jestem Ślązakiem. To proste. Nie
      mówię gwarą i takowej na Zagłebiu nie spotkałem. Zagłebie nie ma tak bogatej
      tradycji jak Śląsk. Mamy jednak swoja historię, skromniejsza ale naszą. To
      chyba też proste. Ale to nie jest od razu powód żeby sie brać z bary. Ślązak
      dla mnie jest takim samym człowiekiem jak ja. Mam nadzieję że on o mnie myśli
      podobnie. Każe panśtwo ma w swoim składzie pewne grupy różniące się tradycją
      bądz kulturą. Polska czy województwo śląskie nie jest tu ewenementem. Nie
      rozumiem dlaczego pan Kutz kaze mi od razu tworzyć własne województwo. Nie o to
      tu chodzi. Tu chodzi o nazwanie rzeczy po imieniu i tyle. Idąc tokiem
      rozumowania pana Kutza należało by poprosić górali z Podbeskidzia i mieszkańców
      ziemi częstochowskiej żeby też się odłączyli. No chyba że dla pana Kazimierza
      wszyscy to Ślazacy tylko nie Zagłebiacy. Jak łatwo zuważyć tylko Kutz mówi o
      dzieleniu nie o łączeniu. Podejżewam że w młodości mały Kazio musiał dostać
      manto po drugiej stronie Brynicy i teraz nie może i nie chce zapomnieć. Szkoda
      panie Kazimierzu, ja wysoko cenie pana dokonania w dziedzinie polskiej i
      światowej kinematografi ni nie zmieni tego fakt że nie lubi mnie pan-
      Zagłebiaka, swojego sąsiada zza miedzy.
      • arnold7 Re: Zagłębiak, czyli inny 06.10.04, 06:59
        barthez_06 napisał:

> Radzę wam dobrze przeczytać tytuł artykułu oraz jego ostatnie zdanie.
        > Nie wiem skąd w internautach tyle zacietrzewienia. Jak widać osoby badane
        tego
        > nie wykazują. Ja jestem Zagłebiakiem. Nie jestem Ślązakiem. To proste. Nie
        > mówię gwarą i takowej na Zagłebiu nie spotkałem. Zagłebie nie ma tak bogatej
        > tradycji jak Śląsk. Mamy jednak swoja historię, skromniejsza ale naszą. To
        > chyba też proste. Ale to nie jest od razu powód żeby sie brać z bary. Ślązak
        > dla mnie jest takim samym człowiekiem jak ja. Mam nadzieję że on o mnie myśli
        > podobnie. Każe panśtwo ma w swoim składzie pewne grupy różniące się tradycją
        > bądz kulturą. Polska czy województwo śląskie nie jest tu ewenementem. Nie
        > rozumiem dlaczego pan Kutz kaze mi od razu tworzyć własne województwo. Nie o
        to
        >
        > tu chodzi. Tu chodzi o nazwanie rzeczy po imieniu i tyle. Idąc tokiem
        > rozumowania pana Kutza należało by poprosić górali z Podbeskidzia i
        mieszkańców
        >
        > ziemi częstochowskiej żeby też się odłączyli. No chyba że dla pana Kazimierza
        > wszyscy to Ślazacy tylko nie Zagłebiacy. Jak łatwo zuważyć tylko Kutz mówi o
        > dzieleniu nie o łączeniu. Podejżewam że w młodości mały Kazio musiał dostać
        > manto po drugiej stronie Brynicy i teraz nie może i nie chce zapomnieć.
        Szkoda
        > panie Kazimierzu, ja wysoko cenie pana dokonania w dziedzinie polskiej i
        > światowej kinematografi ni nie zmieni tego fakt że nie lubi mnie pan-
        > Zagłebiaka, swojego sąsiada zza miedzy.

Dla Slazaka z Raciborza czy Opola do smierdzacej Brynicy i lezacego za nia
        kongresowkowego pod wzgledem architektory Sosnowca jest ok. 100 km.

• Gość: Emilia Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.polsl.pl 05.10.04, 10:45
      Jeżeli tylko takie są wyniki ankiety, to nie warto było jej robić, bo są bardzo
      proste, żeby nie powiedzieć - prostackie. Pierwsze słyszę, że w Zagłębiu nie je
      się żurku, tylko zalewajkę. To są zupełnie inne zupy. Czy rzeczywiście na
      Śląsku nie ma wieżowców? Przeciez można je wszędzie zobaczyć, wystarczy
      wyjechać poza opłotki Zagłębia. Są jak wszędzie. Że podwórka na Śląsku czyste?
      To mit. Wspólne jedzenie obiadów tylko na Śląsku? Kolejny mit. Mieszkam w
      Zagłębiu, pracuję na Śląsku i myślę, że różnice, jeśli są, to dotyczą raczej
      stosunku do niektórych faktów historycznych i do naszych zachodnich sąsiadów. A
      w ogóle jestem przeciwna ciągłemu wynajdywaniu różnic, bo w tym faktycznie
      góruje K. Kutz, który wszędzie widzi tego złego w postaci Zagłębiaka. Może
      raczej poszukać, co nas łączy? Najwyższy czas.
      • Gość: zza Brynicy Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 11:06
        To jest artykuł prasowy nie wynik badań. Tak trudno to zrozumieć. Dziennikarz
        napisał co mu było wygodne. Ja akrat jem zalewajkę. I nie będę twierdził "że
        pierwsze słyszę" - pamiętaj że odnosisz to do siebie i tylko do siebie - ja
        jestem przykładem że się mylisz.
        • Gość: PO Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:35
          Zgadzam sie z Tobą emilio w 120 procentach. Warto zachować trzeźwość umysłu
          przy czytaniu prasy.
    • Gość: tyler gorol to gorol IP: *.jota.digi.pl 05.10.04, 10:48
      a sosnowiczanie to brudasy
      • Gość: zza Brynicy Głupiś by nie powiedzieć - tempy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 11:02
        Pokazałeś klase. Nobel w dziedzinie "mózg roku" a właściwie jego brak.
        Pewnie sam się nie myjesz stąd kompleks.
        • Gość: s-c Re: Głupiś by nie powiedzieć - tempy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 11:06
          Myje się tylko nie zmienia wody tak często, bo ślązacy są oszczędni. oko za oko
          kolego ślązaku (albo i nie)
          • Gość: TORCIDA Re: Głupiś by nie powiedzieć - tempy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 12:53
            Lepsza rzadziej zmieniana woda ze śląskich kranów niż codzienna dawka wody z
            Brynicy :)

P.S. Wątpię, że którykolwiek hanys chciałby być nazywany Twoim kolegą.
            • Gość: deks Re: Głupiś by nie powiedzieć - tempy IP: 83.238.1.* 06.10.04, 14:39
              a ja znam takich Hanysów. Mają kolegów w zagłębiu i odwrotnie. Żal mi jest
              Ciebie bo się ograniczasz;)
    • terminal_slawkow Ten fragment wywiadu kłamie! 05.10.04, 11:18
      "Chociaż na forach internetowych bardzo często można spotkać się z tęsknotą
      Zagłębiaków za Małopolską i Edwardem Gierkiem, uniwersyteckie badania zadały
      kłam tym stereotypom. Nikt w Zagłębiu nie chciał przenosić stolicy do Krakowa i
      nikt nie chciał wskrzeszać z grobu I sekretarza Polskiej Zjednoczonej Partii
      Robotniczej. "

Piszę na forum Wyborczej już wiecej jak rok i nie spotkałem wypowiedzi , by
      jakiś Zagłębiak chciał mieć stolicę województwa w Krakowie. Wypowiedzi są
      całkiem przeciwne. Nawet z Trzebini, która po ostatniej reformie
      administracyjnej została włączona do Malopolski znalazłem wpis o chęci powrotu
      na Górny Śląsk.
      Proszę o adresy wypowiedzi na forach GW w których Zagłębiacy "tęsknią za
      Małopolską"

• Gość: zza Brynicy Re: Ten fragment wywiadu kłamie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 12:16
        ...i to jest właśnie przykład "rzetelności" pana dziennikarza. Byle by tylko
        podsycić temat.
        • Gość: dzienikarzeszmacia Re: Ten fragment wywiadu kłamie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:37
          Czy to dzienikarze? To nie dzienikarze to wilki !
      • owzszdizm I Ty także 05.10.04, 18:57
        > Nawet z Trzebini, która po ostatniej reformie
        > administracyjnej została włączona do Malopolski znalazłem wpis o chęci
        powrotu
        > na Górny Śląsk.

Sosnowiec nie leży ani na Górnym ani na Dolnym ani na Wschodnim ani na
        Zachodnim Śląsku!!!

• Gość: deks Re: I Ty także IP: 83.238.1.* 06.10.04, 14:45
          masz racje sosnowiec leży w nowym śląsku- nazwa historyczna z 1792 roku;)
      • Gość: Dąbrowa Górnicza Re: Ten fragment wywiadu kłamie! IP: *.crowley.pl 05.10.04, 23:27
        no oczywiscie , ze wolalabym stolice wojewodztwa w Krakowie...moze dlatego , ze
        tu studiuje....choc jestem Zaglebianka tylko w 1/4. nie luuuubie nazywania mnie
        Ślązaczką!!!
        • Gość: deks Re: Ten fragment wywiadu kłamie! IP: 83.238.1.* 06.10.04, 14:49
          właśnie najbardziej opinie zagłębiu psują tacy napływowiz kieleckiego czy
          innych fajnych terenów;)
    • Gość: vitek Re: Zagłębiak, czyli inny IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 05.10.04, 12:16
      Pan Kuc to postać bardziej złożona. Jest niewątpliwie Ślązakiem i kocha śląsk,
      ale bardzo specyficznie. Od 20 lat mieszka w Warszawie i nie chce wrócić.
      Krytykuje "głupich Ślązaków", którzy zamiast edukować się i "ustawiać" w życiu
      wolą ciężko, fizycznie "uczciwie" pracować. Zagłębie, krytykuje głównie przez
      to, że wydało takie kreatury jak Gierek (a właściwie obaj) i Grudzień. Tych
      rzech powina się wstydzić cała Polska. Nie można zrzucać ich istnienia
      wyłącznie na karb PRLu, bo jak wiadomo również w PRLu działał wojewoda Ziętek,
      kochany przez mieszkańców województwa do dziś...
      Pani Staniszewska jest wybitnym politykiem podbeskidzia.Ma naturalne i pełne
      prawo czuć się związana ze swoim regionem. Pragnę jedynie przypomnieć, że jej
      walka o Województwo Bielskie szkodziła reformie, przygotowanej dla całego kraju
      i obliczonej (dokładnie i merytorycznie) na 12 województw. Anglicy nazywają to
      narrowmindness...
      • Gość: andy Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 13:33
        I zasiadała Staniszewska wtedy w jednej partii, na pewno Uni, tylko nie
        pamiętam czy Demokratycznej, czy Wolności. Wtedy panie Kazimierzu trza było
        Staniszewską i kolesiów z AWS nawracać, jak niszczyli reformę samorządową.
      • Gość: Roxie do vitka IP: *.putnamlovellnbf.com 05.10.04, 16:40
        nazywaja to narrowmindedness - posrednio przez przymiotnik "narrowminded" a nie
        bezposrednio od "a narrow mind." Ale nie zgadzam sie ze to byla
        narrowmindedness GS. Ona reprezentuje wyborcow a nie narod. W Polsce panuje
        poczucie, ze wszyscy parlamentarzysci musza na Hura! sluzyc wszystkim Polakom.
        Shit-prawda. Powinni sluzyc wlasnym wyborcom i tak posrednio beda sluzyc
        narodowi. Tak jak pani GS.
        • Gość: Vitek Do Roxie IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 05.10.04, 18:19
          Dzięki za poprawkę językową.Ale a propos pani Staniszewskiej pozwolę sobie się
          z tobą nie zgodzić. Polska to nie luźna federacja okręgów wyborczych,
          ani "księstewek".Przeciwstawiając interes wyborców dawnego woj. bielskiego
          interesowi kraju brniemy w ślepy zaułek. Na tej zasadzie, jako mieszkaniec
          Katowic, wpadłem podczas dyskusji w czasie reformy na inny pomysł. Pozwólmy
          potworzyć własne województwa wszystkim, którzy tego chcą: opolskie, bielskie,
          jasnogórskie itp. My stworzymy malutkie woj. składające się z konurbacji
          katowickiej. Na tej zasadzie ci pierwsi na własne życzenie i z głupoty "umrą z
          głodu", a my katowiczanie, chorzowianie itp w ciągu kilku lat staniemy się
          małym bogatym okręgiem... i to też na życzenie tych pierwszych. Tyle tylko, że
          nie miałoby to nic wspólnego z umową społeczną Narodu Polskiego będącego
          właścicielem Państwa Polskiego.
          • Gość: Roxie Re: Do Vitka cd IP: *.putnamlovellnbf.com 05.10.04, 21:23
            Then we agree to disagree.
          • amoremio Re: Do Roxie 05.10.04, 22:02
            > umową społeczną Narodu Polskiego
            A joch myslol, ze my tukej rozprawiomy o Slonsku.
            I o jego !slonskim! narodzie.

A jak juz, to umowa obywateli Polski
            (choc niy wszyscy dobrowolnie).

> będącego właścicielem Państwa Polskiego.
            Tee, facet, kajs ty sie urwol ?
            Z lot 50-tych ? Pozdrow wujka Stalina.
            • Gość: vitek do amoremio IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 06.10.04, 08:35
              Powszechnie wiadomo, że Ślązacy nie są odrębnym narodem. Stanowią część Narodu
              Polskiego (nie niemieckiego). Gwara to nie język, bo nie ma ustalonych zasad
              gramatycznych. Powyższe fakty zostały zbadane i udowodnione przez etnografów i
              językoznawców, również Ślązaków. Gorzelik i spółka chcą dostać się do Sejmu
              więc plotą bzdrury, na które nabierają się słabo wykształceni ludzie. Każcie im
              to udowodnić i wskazać poważne badania naukowe, a nabiorą wody w usta...
              Umowa społeczna polega na tym, że jest dobrowolna. Zawsze można się wynieść do
              innego Państwa i "podpisać" umowę z innym narodem.
              • amoremio Re: do amoremio 06.10.04, 23:07
                pierdoly!

polowa narodow w Europie nie ma wlasnego/odrebnego jezyka
                prawie wszystkie kraje w Europie sa wielonarodowe/multietniczne
                itd itp

173.000 - all right ?
      • Gość: obserwator Re: Zagłębiak, czyli inny IP: 217.153.35.* 05.10.04, 18:49
        A co to jest Podbeskidzie? To takie Ziemie Odzyskane. Poza jak się w XIX w
        mówiło "Górskimi Ślązakami" na wsiach, miasta, to, po wysiedleniu lub ucieczce
        Żydów i Niemców, zasiedlone przez napływową baaardzo ubogą ludność przeważnie z
        Małopolski zbiorowiska ludzi z 40 letnią tożsamością kulturową
    • Gość: zuzka Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 12:31
      Skoro naukowcy opublikowali wyniki badań zagłębiowskiej tożsamości to chciała
      bym się z nimi zapoznań. Gdzie opublikowano te badania? Może mi ktos powiedzieć.
      Mam nieodparte wrażenie że dziennikarz specjalnie przejaskrawił pewne fakty np:
      to o mieszkaniach. Wychodzi z tego że na zagłebiu mieszka sie w brudnych
      blokach, a jak ktoś mieszka na w blokach tysiącleciu w Katowicach to co? Dla
      mnie bloki niewiele różnią się od siebie. Wszędzie są takie same.
      temat jest potraltowany zdawkowo. wydaje mi się że Pan Gałązka nie wgłebił się
      w istotę zgadnienia przez co artykuł ma wydzwięk negatywny.

• Gość: a jednak Re: Zagłębiak, czyli inny IP: 81.210.102.* 05.10.04, 12:52
        Może bloki są takie same, ale wyglądają inaczej, jednak. Ponadto różnice byłyby
        może bardziej wyraziste gdyby owe bloki były zasiedlone przez Ślązaków, a nie
        przybyszów z całej Polski (w tym z Zagłębia). Chcesz zobaczyć różnice w sposób
        wyraźny; jedź do mniejszych miejscowości po obu stronach Brynicy, zapewniam że
        odczujesz różnicę.
        • Gość: ktoś inny Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 13:33
          Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi .Są róznice zeby je zobaczyć to wystarczy
          jechać do Katowic lub Sosnowca, ale te róznice akurat nie powinny dzielić. Co
          do bloków to wszędzie takie same. Nie bardzo rozumiem z tym zasiedlaniem, to
          niby mieszkam na Śląsku czy co? to kto zasiedla moje bloki? nic z tego nie
          rozumiem
          • Gość: a jednak Re: Zagłębiak, czyli inny IP: 81.210.102.* 05.10.04, 13:48
            A gdzie ja napisałem że różnice muszą dzielić??? Różnice różnią (masło-maślane)
            i wystarczy.
            A co do bloków i ich mieszkańców; chcąc poznać różnicę w (bardzo ogólnie
            pojętym) sposobie życia Śląska i Zagłębia, nie możesz iść na
            typowe "blokowisko" w np. Tychach, bo odsetek Ślązaków jest tam niski, a więc
            i "zewnętrzne objawy" śląskich tradycji nie są zbyt widoczne.
            Jeżeli oczywiście chcesz poznać różnice między Ślązakami a Zagłebiakami, a nie
            różnice między sposobem życia urodzonego w Pinczowie mieszkańca Katowic versus
            urodzony w Jędzejowie mieszkaniec Sosnowca.
            • Gość: aha Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:33
              No to amerykę koleś odkryłeś.
        • Gość: ślązok Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.welnowiec.net 05.10.04, 21:20
          To prawda...Ja jako Ślązak mieszkam w bloku w Katowicach. Co weekend wyjeżdżają stąd pielgrzmki do rodzin w "kieleckiem" po kartofle i jajka...Ich dzieci to brudasy...Na 70 rodzin, jest może 10 rodzin prawdziwych Ślązaków. I to widać od razu po ładnie pomalowanym balkonie i czystych oknach. Nie chcelibyście wejść do mieszkań tych przybyszów ze wschodu ;/
          • Gość: staines nigga Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:42
            Keep it real and big up yorself.
            Real kisses 4 real slazak.
    • Gość: Ala Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 05.10.04, 13:19
      Robią z nas Zagłebiaków jakis brudasów.Nie chce być złosliwa ale w Katowicach
      jest tak samo.....Robią z nas mało rodzinnych, poniewaz wolimy jeśc w
      restauracjach i stołówkach. Kto taką pierdołę wymyślił!!!???a juz wymysł, ze
      brakuje nam ślaskich, niedzielnych obiadów zwalił mnie z nóg.wyglada na to, ze
      w niedziele nie jadamy obiadów w domu i z rodzinami.pomijam juz żur i
      zalewajke.... Pana Kutza rzadko kto lubi a po jego wywiadzie z panem Gałązka
      doszłam do wniosku, że jest bardziej zarozumiały niz sadziłam.wspólnote
      podpatrzylismy od Ślązaków...moze jeszcze cały kraj podpatrzył wszystko od
      Ślazaków bo przeciez oni sa THE BEST!!a pan Kutz to juz jest taki typowy
      Ślązak, ze tylko potrafi sie wyzłośliwiac na reszcie...a przeciez Ślazacy to
      taka miła i sympatyczna wspólnota.Cały ten artykuł mnie zirytował bo robi sie z
      nas wrogów niewiadomo po co.Porównywanie Zagłebiaka do Ślazaka jest bezsensu,
      tak samo jak porównywanie Sosnowca do Katowic.Mieszkam w Sosnowcu od urodzenia
      i sercem, duszą i umysłem jestem Zagłębianką, ale czesto wybieram się do
      Katowic tak po prostu, zeby przejśc sie katowickimi uliczkami,na zajęciach mam
      kolezankę pochodząca ze Ślaska i jest przesympatyczną osobą.I tylko takie
      artykuły i wypowiedzi osób którzy sa w pewien sposób dla niektórych autorytetem
      dzieje sie tak jak sie dzieje...robicie po prostu z igły widły.
      • Gość: a jednak Re: Zagłębiak, czyli inny IP: 81.210.102.* 05.10.04, 13:28
        A czemuż to szanowna pani tak się żołądkuje. Przecież ankieta prowadzona była
        wsród Zagłąbiaków, a nie Ślązaków. To jest zdanie Pani sąsiadów o sobie, a nie
        Ślązaków o Zagłębiu.

A, jeszcze jedno. To zdanie jest wewnętrznie sprzeczne:
        pan Kutz to juz jest taki typowy Ślązak, ze tylko potrafi sie wyzłośliwiac na
        reszcie...a przeciez Ślazacy to taka miła i sympatyczna wspólnota.
        • Gość: Ala Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 05.10.04, 13:39
          pan Kutz to juz jest taki typowy Ślązak, ze tylko potrafi sie wyzłośliwiac na
          > reszcie...a przeciez Ślazacy to taka miła i sympatyczna wspólnota. - to była
          ironia....nie wyczułes?? nie mam zamiaru sie kłócic bo to nie w mojej naturze
          tylko po prostu zirytował mnie ten artykuł, wypowiedź pana Kutza, że Ślazacy są
          THE BEST. to tak jak ja bym mówiła, ze Zagłebie sie tylko liczy a Ślask to
          beznadzieja, badziew i tak dalej i ze Zagłebiacy dają przykład Slazakom.a
          jezeli chodzi o ankiete - to był kolejny głupi wymysł... poza tym Będzin to nie
          całe Zagłebie i co to jest sto osób.....

• Gość: Milka Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.polsl.pl 07.10.04, 10:25
            Zgadzam sie , Alu, z Tobą. Takie szukanie wydumanych i wyolbrzymianych różnic
            niczemu nie służy, to jest gonitwa w pietkę. Zupełnie niepotrzebne. I dlatego
            uważam, że od ludzi na pewnym świeczniku (mam na mysli K. Kutza) trzeba wymagac
            więcej rozsądku i niezaperzania się.
        • builderfrombendziniu Re: Zagłębiak, czyli inny T A K!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.10.04, 13:40
          W zwiazku z tymi oszczerstwa jakimi sie tu spotykamy, nasz zwiazek " Chopoki z
          Zaglebia" wzywa wszystkich swoich czlonkow, dzisiaj tj.05.10.2004 o godz 20 w
          wiadomym miejscu, na nadzwyczajne walne zebranie.
          Tematem bedzie odwet na paszkwile, jakimi ostatnio obrzucane jest nasze
          Zaglebie.
          Zaglebiacy laczcie sie.

builder from bendziniu
        • Gość: z doświadczenia naiwny jesteś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:29
          tak, tak już to widze jak ktoś mówi: ">...u nas jest syf ale gdzie indziej to
          panie cud miód porządek, My to wogóle brudasy a oni czyści panie..."
          Tak jabym nie znał dziennikarzy. Co innego mu powiedziano, co innego
          zanotował., co innego napisał a redaktor co innego wyciął i tak się robi knota
          gazetowego. Naiwny jesteś że wierzysz dziennikarzom. Jak raz coś powiedziałem
          do gazety to miesiąc się musiałem potem tłumaczyć bo głupoty napisali.
      • Gość: andy Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 13:38
        Masz Ala rację. Dziadziusiowi się porypało na starość. Tak długo siedzi w
        Warszawie, że nasiąkł tamtejszą kulturą. Nasze strony niestety odwiedza, jak
        jest okazja kasiorkę zarobić. Nie czuje tej ziemi już zupełnie. Czas zmienić
        senatora! teraz wiem czemu chcą senat zlikwidować!
      • kc.kpzr Zagłębiak, czyli I N N Y - brzmi dość dobrze .... 05.10.04, 23:36
        Gość portalu: Ala napisał(a):

> Robią z nas Zagłebiaków jakis brudasów.Nie chce być złosliwa ale w Katowicach
        > jest tak samo.....Robią z nas mało rodzinnych, poniewaz wolimy jeśc w
        > restauracjach i stołówkach. Kto taką pierdołę wymyślił!!!???a juz wymysł, ze
        > brakuje nam ślaskich, niedzielnych obiadów zwalił mnie z nóg.wyglada na to, ze
        > w niedziele nie jadamy obiadów w domu i z rodzinami.pomijam juz żur i
        > zalewajke.... Pana Kutza rzadko kto lubi a po jego wywiadzie z panem Gałązka
        > doszłam do wniosku, że jest bardziej zarozumiały niz sadziłam.wspólnote
        > podpatrzylismy od Ślązaków...moze jeszcze cały kraj podpatrzył wszystko od
        > Ślazaków bo przeciez oni sa THE BEST!!a pan Kutz to juz jest taki typowy
        > Ślązak, ze tylko potrafi sie wyzłośliwiac na reszcie...a przeciez Ślazacy to
        > taka miła i sympatyczna wspólnota.Cały ten artykuł mnie zirytował bo robi sie z
        >
        > nas wrogów niewiadomo po co.Porównywanie Zagłebiaka do Ślazaka jest bezsensu,
        > tak samo jak porównywanie Sosnowca do Katowic.Mieszkam w Sosnowcu od urodzenia
        > i sercem, duszą i umysłem jestem Zagłębianką, ale czesto wybieram się do
        > Katowic tak po prostu, zeby przejśc sie katowickimi uliczkami,na zajęciach mam
        > kolezankę pochodząca ze Ślaska i jest przesympatyczną osobą.I tylko takie
        > artykuły i wypowiedzi osób którzy sa w pewien sposób dla niektórych autorytetem
        >
        > dzieje sie tak jak sie dzieje...robicie po prostu z igły widły.

Dziwne, bo znajomi z Katowic, których odwiedzam w Waszym mieście kilka razy do roku, o tym zjawisku wypowiadali się jako o czymś marginalnym, mentalnie tkwiącym w umysłach ludzi niepogodzonych z losem .... Nieważne już skąd oni są.
        ...
        Zjawisko to z zewnątrz wygląda niemal jak relacje: Gorzów Wlkp. a Zielona Góra, Toruń z Bydgoszczą, czy Radom z Kielcami (Koszalin i Słupsk?).
        - To miasta niemal równorzędne, niemal - bo radomianin podkreśli, że jego miasto jest WIĘKSZE (różnica w il. mieszk. jest bzdurnym argumentem) a kielczanin: wszystko inne, co wywyższyłoby jego miasto w świetle Radomia....
        Jedni na drugich produkują paszkwile, masę dowcipów ... etc.!

A PO CO!? Albo lepiej: dlaczego?

Patrząc na to "obiektywnie" (nie lubię tego słowa): wygląda to na bezpodstawną walkę o niewiadomo co i w jakim celu. Nie czytałem wszystkim postów i wybrałem dość oględnie ten, który rzucił mi się w oczy. Może były ciekawsze?

Mimo wszystko przeczytawszy komentowany artykuł (bo o niego, a nie o personalne wojenki tu chodzi) stwierdzę i uwypuklę jedno: I N N O Ś Ć.
        Innośc a nie: supremacja jednej strony nad drugą. W niepodobieństwie tkwi jedna i jakże potężna zaleta, potężna bo mająca w sobie potencjał: daje możliwość rozwijania własnej tolerancji, która tak bardzo przyda nam się w ciężkich czasach, które zgotuje nam Wszechunijy Moloch i jego "mélange".
        Bo przecież nie bez przyczyny Polska była uważana za esencję liberalizmu (przesadna stała się może "złota wolność" szlachecka) narodowościowego i wyznaniowego, bo czyż Żydzi na przestrzeni wieków wybrali by kraj nietolerancyjny, antysemicki!?! No chyba nie ....

Pozostaje mi na dziś opuścić te forum z nadzieją, że niesnaski forumowe ustaną - nie za sprawą tej socjotechnicznie i chłodno skalkulowanej pracy intelektualnej, w której to do głosu - na szczęście - nie doszły poglądy pokroju E. Durkheima, który poszukiwać nakazałby jakiejś wypadkowej uśredniającej wynik najlepiej w konkretnej liczbie. Wybaczcie tę dygresję, zboczenie zawodowe! :)
        Chyba obecne tu poglądy nijak się mają do rzeczywistość i życia codziennego regionu, w którym przyszło koegzystować Wam wszystkim. Czyżbym się mylił?
        . . .
        Uczyńcie swój region przykładem tolerancji.
        Monokulturowość (rolniczo to zapachniało) i monolit zaprzeszłych stereotypów odstawcie na boczny tor wykolejonej już historii ....

DOBREJ NOCY, katowiczanom i (jak się okazuje) innym, życzę!
        POZDRAWIAM SERDECZNIE, cześć (!)
        • slezan Re: Zagłębiak, czyli I N N Y - brzmi dość dobrze 05.10.04, 23:42
          Polska nigdy nie uchodziła za esencję liberalizmu. Tradycja liberalna jako
          taka, była Polsce obca, jak twierdzą sami polscy politolodzy. A co do kwestii
          wyznaniowych, wystarczy przeczytać tekst Konstytucji 3 Maja.
          • kc.kpzr Re: Zagłębiak, czyli I N N Y - brzmi dość dobrze 05.10.04, 23:52
            slezan napisał:

> Polska nigdy nie uchodziła za esencję liberalizmu.

Porównaj z ówczesnymi sąsiadami, zwłaszcza z azjatycką mentalnością Rosjan, których "demokracji" nigdy nazwać tym określeniem się bez cudzysłowu, nie ośmielił w żadnym przyp.

> Tradycja liberalna jako
            > taka, była Polsce obca, jak twierdzą sami polscy politolodzy.

Z których zdaniem pozwolę się nie zgodzić, bo polityczna ("naukowa") ich przeszłość przy KC PZPR (gros z nich) jest wielce niewiarygodna.

> A co do kwestii
            > wyznaniowych, wystarczy przeczytać tekst Konstytucji 3 Maja.

Która nie wykluczała współistnienia z grekokatolikami i przedstawicielami wyznania mojżeszowego, których wpły na gospodarkę (miast głownie) był widoczny. Prawa miast zatem odnosiły się .. do Żydów (sic!)
            Tym samym się wyklucza Twa teza....

Wybacz, za późna to pora jak dla mnie. A wstać trzeba!
            POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!!
            • slezan Re: Zagłębiak, czyli I N N Y - brzmi dość dobrze 06.10.04, 08:09
              Mylisz demokrację z liberalizmem. I RP miała tradcyję demokratyczną, ale nie
              liberalną. Politolodzy, o których pisałem, uchodzą za związanych z prawicą.
              Współistnienie z innymi wyznaniami pod koniec XVIII w. nie było już niczym
              zaskakującym, natmoast współistneinei w Polsce nie oznaczało równouprawnienia.
              Konstytucja 3 Maja to pomnik wstecznictwa i milowy krok w tył w stosunku do
              konstytucji amerykańskiej.
              • kc.kpzr Re: Zagłębiak, czyli I N N Y - brzmi dość dobrze 06.10.04, 23:02
                Ciężko było, ale wyłowiłem Twą wypowiedź:

slezan napisał:

> Mylisz demokrację z liberalizmem.

Lecz fakt, iż potoczne rozumienie (co też należałoby wziąć pod uwagę) pozwala
                sądzić, że jedno z drugim silnie się utożsamia (nię łączę tego), ba! - dla
                zwykłych zjadaczy chleba najważniejsza jest wolność, wolność wyboru i rozwoju -
                i tego szeroko pojętego, i tego w pojęciu merkyntalnym w kontekście
                jednostkowym (!)

> I RP miała tradcyję demokratyczną, ale nie liberalną.

Wziąwszy pod uwagę "wszechmodny" (TRENDY) feudalizm, to żaden kraj nie był
                nigdy liberalny w czystym teoretycznym tego pojęcia rozumieniu - zwłaszcza w
                tym okresie o którym mowa (do 1795 r.).
                ... A nawiasem mówiąc: II RP też nie była liberalna - zwłaszcza w latach rządów
                sanacji, jednocześnie podkreślę, że sejmokracyjne początki państwowości, już po
                chwilowej "emeryturze" politycznej Marszałka (1922-1926) LIBERALIZMEM śmiem
                okreslić !!!
                Dlaczego? Bo w porównaniu z nieco faszyzującym OZN-em lata 1922-26 były okresem
                wielkich swobód, wolnośći medialnej, gospodarczej (własność państwa
                centralistycznie wymyślił niemal sanacyjny E. Kwiatkowski), czego nie
                zauważenie byłoby zwyczajnym ignoranctwem ....

> Politolodzy, o których pisałem, uchodzą za związanych z prawicą.

Nie poproszę o ich nazwiska, bo byłaby to kryptoreklama. Uwierzę a priori:)

> Współistnienie z innymi wyznaniami pod koniec XVIII w. nie było już niczym
                > zaskakującym, natmoast współistneinei w Polsce nie oznaczało
                równouprawnienia.

Równouprawnienia, którym - i tu się powtórzę, jak w przyp. liberalizmu - w
                owych czasach, doprawdy, niewiele państw mogło się poszczycić i o którym
                niejeden naród mógł tylko pomarzyć...przeczekawszy do powiedzmy bardziej
                oględnie: "cywilizowanej" ery XX w.

> Konstytucja 3 Maja to pomnik wstecznictwa i milowy krok w tył w stosunku do
                > konstytucji amerykańskiej.

Co w związku z anglo-saskimi korzeniami liberalizmu - mowa o szkockich
                korzeniach wielu ekonomów, bo ich też zaliczyć w poczet liberałów trzeba - że
                sobą nie koliduje.
                A czy wstecznictwa? Uchylam się od karkołomnego zadania, jakim byłoby się
                prawnicze zmierzenie się z wymową pierwszej naszej ustawy zasadniczej, która
                jako - powiedzmy to sobie szczerze - ta przecierająca szlak, miała absolutne
                prawo być N I E D O S K O N A Ł A !!! Nie zapominajmy o tym.

A że amerykańska konstytucja funkcjonuje do dziś (tylko dzięki poprawkom) to
                ichniejsza moda na tradycjonizm konserwowania tego, co w miarę dobrze
                funkcjonuje przypomina mi myśl bardziej już europejską:
                "Il ne change l'equipe, qui gagne" - rzekł kiedyś bodaj de Gaulle.
                ...
                PS. Zmiany granic stanów to byłaby amer. rewolucja!!! Nieprawdaż?!?
                POZDRAWIAM!

* * *
                A żeby zatrzeć wrażenie, iż zwracam się tylko do jednego forumowicza, to
                ponowię znów prośbę o prymat rozumu nad emocjami - poglądów innym nie
                zmienicie, to chociaż swoje sprzedajcie bez okrasy wyzwisk i argumentów siły.
                A consensus będzie bliższy, bo chyba o to tu chodzi.

Zacietrzewienia mało Wam, Narodzie??? (a może: "Wyklęty powstań ludu"???).
                Od biedy i ciągłego poczucia zagrożenia mnoży się frustracja, którą
                niekoniecznie chcieliby być uraczeni inni, sami będaćy zazwyczaj w podobnej
                sytuacji. Wzajemne karmienie się tym jest obłędne ....

To apel do obu stron - zwł. nijak nie potrafiących znaleźć siły argumentu....

CZEŚĆ, no i wytrwałości!
        • kc.kpzr Re: Zagłębiak, czyli I N N Y - brzmi dość dobrze 05.10.04, 23:45
          c.d.

I żeby było jasne - nie była to krytyka wypowiedzi, co wynikło z kontekstu, zwanej przez Was Ślązaków: Gorolki. Bo co, jak co - jako wrocławianin tez mógłbym w ten poczet zostać "wetykietowany", co nie zmartwiłoby mnie zbytnio.

DOBRANOC!
        • Gość: hanys Ale uczony gorol !!!!! IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 06.10.04, 12:22
          Dupisz kromy i nic z tego niy wyniko, szło to napisać a dwóch zdaniach ale ty goroliku musisz pokozać jakiś ty je mondry i uczony, nastympny co ino ciulstwa umi godać. A ślonsk zawsze sie bydzie różnioł od zagłębia ale wy tego nie pojmniecie nigdy, bo wy (gorole) o takich wartościach jak nom wpojali od dziecka to żeście ino czytali i słyszeli. Na nasz kochany ślonsk zgrajami przyjechali gorole a teraz dupnie mondre, mom takich sąsiadow i wiym ze łoni myślą że są pympkami świata, a w gowach nasrane. Nojpiyrw im gruby życie ratowały bo by z głodu zdechli, a tera je chcą zamykać bo mają pyndzyje (z gruby) . moja babcia mi tak zawsze śpiywała: na ślonsk przijechali gorole, cztyrdziestu na jednym kole, nojpiyrw strugali koniki a tera dupne urzyndnik. I to by tak wyglondało. Co wy wiycie o tym jak dumnie być hanysym......Jak uczyli cie za bajtla jak być robotny i mieć zasady w życiu.... Wy tych zasad niy mocie i tego nie zrozumicie....... Czimcie sie mebli co by Wos niy jebli.......
          • Gość: Pytek Re: Ale uczony gorol !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 12:26
            Mocie wolne szole?
            • Gość: hanys do Pytka IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 06.10.04, 12:29
              Ty ciulu zasmarkany, piznij sie w ta gupio łeb motkiym, myślisz ze każdy jak ty mo 12 lot.....
      • Gość: Rehtoor Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 12:30
        Z "jeguy" Kamratko Ala. Z "jeguy"!
    • Gość: anka zagłebi anka Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 05.10.04, 14:04
      Artykulik cieniutki:
      1. Gdzie te badania?
      2. "Czyści, pracowici, jedzą smaczne obiady w rodzinnym gronie - mówią o
      Ślązakach Zagłębiacy. I dodają: - My jesteśmy inni." ?????? KTO TAK MOWI O
      SOBIE???? slyszeliście żeby ktoś (nie mowię nawet o ankietach!) mówił brudny
      jestem leń śmierdzący i w du..pie mam rodzinę??? Co za bzdury???!!!!
      3. "Zagłębiak nie weźmie do ust żuru czy żurku" to ja chyba zagłębianką nie
      jestem ani moja cala rodzina ani sąsiedzi.
      4 "Na Śląsku Zagłębiakom rzucają się w oczy... posprzątane podwórka.
      Podkreślają, że to właśnie u nich stoją osiedla giganty, a sąsiedzi muszą się
      gnieździć w familokach". posprzątanych podwórek nie będę nawet komentować,
      ale "gwiazdy" to co niby? Liliputki???

Cienizna tylko zły ferment jak się okazuje sieje.
    • Gość: Robert Jaki interes ma wybiórcza w robieniu "dymu" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:12
      Ewidentnie wybiórcza robi dym i nie jest obiektywna, choćby lansowaniem Kutza
      • Gość: a jednak Re: Jaki interes ma wybiórcza w robieniu "dymu" ? IP: 81.210.102.* 05.10.04, 14:15
        a może mają lansować wybitnego senatora, znanego ze swych licznych wypowiedzi
        polityka, A. Gierka.
        • Gość: Ala Re: Jaki interes ma wybiórcza w robieniu "dymu" ? IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 05.10.04, 14:27
          ales sie przyczepił tego Gierka,jakby ten Gierek zabił ci matke naleśnikiem!!
          nie lansowali Gierka, lansowali Kutza który pomimo iz jest osobą na dośc
          wysokim stanowisku i jest osoba która ma jakieś miejsce w polskiej kulturze to
          wypowiada sie o Zagłebiakach z ironią i złosliwoscią jakbyśmy byli faktycznie
          inni.i jego wypowiedź, zebysmy stworzyli własny organizm....a kto chciał , żeby
          Śląsk był jakas odrebna narodowością??i taki człowiek ma byc przykładem...no
          sorry
          • slezan Re: Jaki interes ma wybiórcza w robieniu "dymu" ? 05.10.04, 14:34
            Odrębną narodowością mogą być Ślązacy, a nie Śląsk. A Wy nie jesteście inni? Ja
            osobiście czuję się urażony, kiedy mi mówią, że jestem taki sam jak ci z
            Zagłębia, Warszawy czy Krakowa:-)
            • Gość: Ala Re: Jaki interes ma wybiórcza w robieniu "dymu" ? IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 05.10.04, 14:47
              sorki, Ślask.....osobiscie uwazam, że nie powinienes sie czuc urazony bo tak
              samo jestes człowiekiem jak on.ja nie jestem urazona jak ktos mi mówi, że
              jestem ze Slaska jak słyszy, że mieszkam w Sosnowcu tylko go poprawiam ale na
              pewno nie czuje sie inna....inny....cholera to brzmi jak tredowaty!!!!!
              • slezan Re: Jaki interes ma wybiórcza w robieniu "dymu" ? 05.10.04, 14:52
                Inny to znaczy odmienny, choć nie odmieniec. I już. Całe szczęście ludzie i
                społeczności różnią się od siebie.
                • Gość: Ala Re: Jaki interes ma wybiórcza w robieniu "dymu" ? IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 05.10.04, 14:55
                  aczkolwiek nie chciałabym aby nazywano mnie inna tylko dlatego, że mieszkam tam
                  gdzie mieszkam.aczkolwiek tez ciesze sie, że ludzie różnią sie od siebie.
        • Gość: jednak nie Re: Jaki interes ma wybiórcza w robieniu "dymu" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:31
          pieprzysz od rzeczy. co ma piernik do wiatraka.
          Znowu wszędzie próbuje się politykować.
          • Gość: Ala Re: Jaki interes ma wybiórcza w robieniu "dymu" ? IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 05.10.04, 14:48
            sam zaczałes mówic o Gierku....pierwszy zaczałes politykować.najpierw popatrz
            na siebie a potem na innych ok??
            • Gość: a jednak Re: Jaki interes ma wybiórcza w robieniu "dymu" ? IP: 81.210.102.* 05.10.04, 14:56
              O panu Gierku, wspomniałem tylko dlatego, że to też senator, z sąsiedniego
              okręgu wyborczego, więc jako przeciwaga mógłby się nadać. Ale jakaż to
              przeciwwaga dla Kutza. Bezbarwny, wyciągnięty przez komuchów jak królik z
              kapelusza, facet "pojechał" tylko na nazwisku tatusia, którego zresztą też
              trudno nazwać bohaterem narodowym, czy mężem stanu.
    • Gość: zuzka Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:15
      W Polsce nie tylko pomiędzy Zagłębiakami i Slązakami (a może mówiąc konkretnie
      Górnoślązakami) istnieją spory. Takich grup jest dużo, tak było, jest i będzie.
      Jestem Zagłębianką, jem w niedziele obiad w domu, mieszkam w kamienicy i nie
      mam uprzedzeń do Ślązaków - co nie zmienia faktu, że Zagłębiak to nie Ślązak.
      A "wyliczanka" porównujaca Ślązaka i Zagłebiaka - mocno przesadzona!
      Przeczytajcie uważnie wypowiedź prof.Szczepańskiego!
      • woj25 Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 14:35
        mom do Wos pytanie goroliki- co to znoczy byc zaglebiakiem( czy styknie yno
        tam mieszkoc?) czy jak nekere dziouszki godojom "zaglebianka"- dyc wiekszosc s
        Wos(abo rodzicie abo starziki) przijechola tukej za robotom kajs s wioch, nic w
        tym zlego- taki juz los...
        to co wyborcza wypisuje od pewnego czasu to szkoda gadac, artykuly slabe,
        prowokujace, znizaja sie do poziomu brukowca, ale to , ze Sloonzoki som inni
        oud mieszkancow zza rzyki to podle mje prowda, jo niy godom czy lepsi czy gorsi
        ala INNI, pyrsk!
        • Gość: )+| Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:47
          A co to znaczy być Londyńzcykiem albo Katowiczaninem ?
    • Gość: Zdunek John Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.04, 14:30
      w starych czasach, kiedy jeszcze baby siedzialy w domu, a chlopy fedrowaly w
      kopalniach, gornicza rodzine mozna bylo zawsze poznac, jak szli po ulicy, chlop
      cienki jak patyk i przygarbiony, baba z dupskiem jak armata, ze w kosciele cala
      lawke zajmowala, to zjawisko obserwowalem po obu stronach granicy cywilizacyjnej
      Brynicy. Ale naprawde kopalnie laczyly narody fedrowaly i hanysy i gorole,
      wspolnie pili potem piwo i pod pierzyne z babaeczka. To byly czasy, jak jest
      tera, nie wiem, bo juz tam nie mieszkam, a pracuje u brata, brat szuka pracy...
      • Gość: anka zagłebi anka Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 05.10.04, 14:41
        Nie wiesz bo nie mieszkasz ale nigdy chyba nie mieszkałeś. Mój ojciec też
        fedrował, przygarbiony nie jest ani cienki jak patyk tylko wysportowany, bo co
        tydzień w tenisa grał i gra nadal, a w zimie z nami na nartach, matka ma ponad
        50 lat i figure lepszą niż niejedna osiemnastka. itepe itede. Wszystkie
        uogólnienia są głupie i ograniczające.
        • Gość: Zdunek John Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.04, 14:46
          w tenisa w sosnowcu?? ja pamietam tam taki amfiteatr, ktory dzisiaj zarosl
          trawa, bo i kultura masowa troche upadla, ale o polach tenisowych w sosnowcu nie
          slyszalem.
          sorry, jak cos przeoczylem
          • Gość: Ala Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 05.10.04, 14:51
            ale złosliwy się zrobiłeś...a byłes kiedyś w Sosnowcu czy tylko przejeżdżałes??
            i są korty tenisowe a nie pola...
            • Gość: anka zagłebi anka Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 05.10.04, 14:55
              Pewno, że jak się za tymi grubymi dupami bab oglądał to nic innego nie
              widział...
            • Gość: Zdunek John Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.04, 14:56
              mieszkalem w sosnowcu, tam chodzilem do szkoly i robilem tez mature, a amfiteatr
              pamietam, bo stal tam pomik taki z rurami, ale go mieszkancy na zlom sprzedali,
              czy cos takiego...a co do pol, pomylilo mi sie polami golfowymi na Stawikach.
            • Gość: na naszym placu!? Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:56
              Ale te bojisko stoji po szloonzky stroonie granice!

Terozki Sosnowjec za nie zapuaci uodszkodowaniy Szloonzoukoom.
          • Gość: obserwator2 Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:19
            Gość portalu: Zdunek John napisał(a):

> w tenisa w sosnowcu??

Kort (zimą lodowisko) było 25m od okna mojej sypialni. Na ulicy Gołębiej (od
            lat zmienionej na Szpaków). I nie był to jedyny kort w Sosnowcu!
            Co Ty za bzdury wypisujesz?
    • Gość: ? Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:56
      Czy to GW czy Fakty i Mity?
    • Gość: chłopak z Sosnowca Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.dz.com.pl / *.dz.com.pl 05.10.04, 14:59
      Ten artykuł to żenada (zarówno poziom tekstu jak i sam temat).
      • Gość: Eryka Zabrze Slask i Zaglebie to jedna calosc IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.04, 15:05
        nawet wojewoda slaski to rodowity sosnowiczanin, ktory mowi gwara slaska, podobno.
        Caly UW jest w 90% obsadzony ludzmi z Zaglebia, to swiadczy o jednosci miedzy
        dwoma regionami.
        Brawo Slask i Zaglaebie!!!!
        • Gość: Heniek Re: Slask i Zaglebie to jedna calosc IP: 213.17.236.* 06.10.04, 00:48
          Czy wojewoda mówi gwarą śląską?? Chyba niespecjalnie. Fakt że zarówno wojewoda
          jak i Marszałek Województwa to Zagłębiacy, ale przesadzoną jest liczba 90 %
          "obsady" UW. Chyba że miałaś na myśli UŚ (oczywiście żartuję chodź tam też
          Zagłębiacy stanowią dużą "siłę"). To mimo wszystko za mało , by powiedziec o
          pełnej jedności GŚl. i Zagł. nazwijmy to : harmonijną koegzystencją w ramach
          wspólnego województwa. Nie widzę przyczyny i celu wyrzekania się naszych
          odrębności... Nawet jak zostanę Wojewodą, nie zacznę mówić po Śląsku tak jak nie
          zmusiłbym żony Ślązaczki do obchodzenia imienin :) Poza tym pamiętajmy że nasze
          województwo to nie tylko Górny Śląsk i Zagłębie, ale także Podbeskidzie oraz
          Częstochowskie okolice...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka