Gość: wojo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 23:52 Bardzo dobry pomysl z kaplica. Nie tylko cialo potrzebuje troche relaksu i odpoczynku. Mam nadzieje ze bedzie rowniez czesto odwiedzana, jak reszta Silesia City :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sasiad A meczet gdzie bedzie? IP: *.local.pl / 62.233.185.* 03.12.04, 23:53 nie lepiej bylo basen tam zrobic??? Po co kaplica, skoro do najblizszego kosciola jest 5 minut piechota? Pogielo tych projektantow? Czy wegierski inwestor funduje kaplice w Budapeszcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan "Sasiadowi" do sztambucha! IP: *.pool80105.interbusiness.it 04.12.04, 01:43 Ales ty glupi, jak ci sie nie podoba to nie musisz do kaplicy wchodzic, a Wegier buduje nie za twoje pieniadze tylko za swoje i moze stawiac co mu sie podoba! Mnie sie podoba, ze postawi kaplice, a nie meczet. Kesensm sipen! (po wegiersku - dziekuje (wersja fonetyczna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józef JANIE, A AGENCJE TOWARZYSKIE???!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 11:46 Cóż za skandaliczne niedopatrzenie?! Jak to możliwe, że agencje nie zostały jeszcze okrucyfiksowanie? Budowy (czy raczej adaptacje) byłyby Z PEWNOŚCIĄ finansowane ze środków własnych agencji. I TEŻ BYŁOBY GIT ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon CO ZA WIOCHA! I PROWINCJONALIZM! IP: *.u.mcnet.pl 06.12.04, 13:28 oby miejsce na burdel też się znalazło w centrum, zgodnie z duchem czasu niemusi być eksponowane ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tow. stalin Re: CO ZA WIOCHA! I PROWINCJONALIZM! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 16:03 ale co masz na myśli: wiocha i prowincjonalizm? to, że sam się siebie wstydzisz, a nie daj Boże, żeby ktoś (szczególnie z zachodu) pomyślał o tobie: katolik. chłopie, to takie podejście znamionuje wiochę i prowincjonalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:o czasy o obyczaje, ten kraj sie stacza na dno IP: 195.136.193.* 07.12.04, 05:51 chyba ponowne nadejscie chrystusa juz bliskie czas gonic kupcow z miejsc modlitwy wypoczynku i natury a trzeba zaczac od zimonia kupczacego kropidlem jak widac nadchodzi czas gdy handel odpustowy chce wchlonac miejsce kultu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda slaska ksg SZOK !!!!! NO TO BEDZIE ZAJEBISCIE W KATOWICACH !! IP: 81.210.69.* 06.12.04, 12:22 ALE I TAK NIE POBIJA NAJLEPSZEGO W POLSCE CENTUM : PLAZA CENTER W RUDZIE SLASKIEJ !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: "Sasiadowi" do sztambucha! IP: *.p-s-inter.net 06.12.04, 17:23 Janie, przeczytaj post, na ktory odpowiadasz. skoro kościól jest 5 min stamtąd, to obawiam się, że to zwykła hipokryzja i wdupowłażenie. Coś jak Miller chcący fundowac ołtarz z bursztynu Jankowskiemu. Żenada straszliwa. "Ks. prof. Michał Czajkowski: To świetny pomysł. Na Zachodzie, gdzie powstają centra wielkomiejskie, takie obiekty sakralne to normalna sprawa". Ciekawe, gdzie ksiądz to widział? Bo jak zjeździłem sporo z tego zachodu, to jakos mi się w oczy nie rzuciło. Nawte w toeretycznie katolickich Polsce czy Włoszech. Bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: A meczet gdzie bedzie? IP: *.telia.com 05.12.04, 14:01 W twojej chacie idioto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QWERTY MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE IP: *.umcs.lublin.pl 06.12.04, 12:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 06.12.04, 12:14 W imie politycznej poprawnosci powinien byc nie tylko meczet i synagoga ale takze zbory protestanckie obu autoramentow i buddyjska pagoda. Dla czego wlasnie katolicy maja byc uprzywilejowani! Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE 06.12.04, 12:50 bo katolików jest 95%. A z tego co piszesz to jesteś w tej licznej grupie 5%, w której są niewierzący i inne niszowe religie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 06.12.04, 16:04 > bo katolików jest 95%. A z tego co piszesz to jesteś w tej licznej grupie 5%, w > Durna, stara, ograna śpiewka. Skoro w Polsce jest więcej kobiet niż mężczyzn (a jest), to czemu nie nosisz spódnicy...? A może nosisz? Czarną sukienkę? Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE 06.12.04, 22:03 > Durna, stara, ograna śpiewka. to ty tak uważasz > Skoro w Polsce jest więcej kobiet niż mężczyzn (a jest), to czemu nie nosisz > spódnicy...? A może nosisz? Czarną sukienkę? Mnie to nie dotyczy, bo nadaję i pracuję poza Polską (w Szkocji - tu faceci od święta posuwają w tych filcowych spódniczkach) BUAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE IP: *.podchorazych.katowice.pl 06.12.04, 22:12 powiedziec ze tak uwaza to jedno udowodnic, ze sie myli to drugie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "katolik" Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 19:12 sportif napisał: > bo katolików jest 95%. A z tego co piszesz to jesteś w tej licznej grupie 5%, w >której są niewierzący i inne niszowe religie Ciekawe, ile procent spośród tych "95%" chodzi do kościoła i stosuje się do Dekalogu...Ja zostałem ochrzczony i teoretycznie jestem katolikiem, tak więc zaliczam się do tej wspaniałej większości - tylko, że np. nie chodzę do kościoła, nie rzucam na tacę i mam papieża w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE 06.12.04, 22:08 > Ciekawe, ile procent spośród tych "95%" chodzi do kościoła i stosuje się do > Dekalogu...Ja zostałem ochrzczony i teoretycznie jestem katolikiem, tak więc > zaliczam się do tej wspaniałej większości - tylko, że np. nie chodzę do > kościoła, nie rzucam na tacę i mam papieża w dupie. prawie się z tobą zgadza, ale POPE mam raczej w sercu niż w DUPiE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coooc Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE IP: *.piotrowice.net / *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 08:45 To jesteś gó.. a nie katolik!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiolonczelista1 Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE 07.12.04, 09:32 No co Ty! Przecież gó(rnik) też katolik:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DO "KATOLIKA" PAPIEZ JEST OJCEM WSZYSTKICH KATOLIKOW IP: *.umcs.lublin.pl 07.12.04, 13:30 Tak wiec ja, i pewnie calkiem sporo ludzi, mam Twojego ojca gleeeeboko w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enter! Re: PAPIEZ JEST OJCEM WSZYSTKICH KATOLIKOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 16:11 Papież jest ojcem dla swoich biologicznych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mann Re: PAPIEZ JEST OJCEM WSZYSTKICH KATOLIKOW IP: *.umcs.lublin.pl 07.12.04, 19:52 Gość portalu: enter! napisał(a): > Papież jest ojcem dla swoich biologicznych dzieci. Twoim chlopcze rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "katolik" Re: PAPIEZ JEST OJCEM WSZYSTKICH KATOLIKOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 17:08 Gość portalu: DO "KATOLIKA" napisał(a): > Tak wiec ja, i pewnie calkiem sporo ludzi, mam Twojego ojca gleeeeboko w dupie. Bardzo mnie cieszy twoja odpowiedź. Obaj (oboje?) jesteśmy wśród tych 95% obywateli Polski będących katolikami. Ja tylko teoretycznie, bo nie praktykuję i trzymam się z daleka od kościoła. Takich jak ja jest sporo. Ty z kolei najwyraźniej jesteś katolikiem praktykującym, związanym z kościołem, papież jest dla ciebie duchowym ojcem. Cóż z tego, skoro nie potrafisz zachować się po chrześcijańsku, a osobę, która wyraża inny pogląd (nawet jeśli wulgarnie, jak ja) traktujesz w imię zasady "oko za oko": ja mam w dupie twojego duchowego ojca, więc ty masz w dupie mojego. Nie potrafisz powiedzieć "modlę się za ciebie". Nie nadstawiasz drugiego policzka. Twój katolicyzm jest nasycony fałszem. Takich jak ty jest również wielu. Mój post i twoja odpowiedź mówią o katolicyzmie naprawdę wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do "Katolika" Re: PAPIEZ JEST OJCEM WSZYSTKICH KATOLIKOW IP: *.umcs.lublin.pl 07.12.04, 18:40 Tak sie sklada, ze podobnie jak ty, jestem ochrzczony, ale nie praktykuje. Nie wpadlbym jednak na pomysl, by powiedziec, ze "Papieza mam w dupie". To jest czlowiek wyjatkowy, mozesz go nie cenic, ale zeby tak powiedziec? Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "katolik" Re: PAPIEZ JEST OJCEM WSZYSTKICH KATOLIKOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 11:39 Gość portalu: do "Katolika" napisał(a): >To jest > czlowiek wyjatkowy, mozesz go nie cenic, ale zeby tak powiedziec? Wstyd. Dla mnie wstydem byłoby ukrywanie się ze swoimi poglądami, mówienie czegoś, czego nie myślę. Zresztą już w szkole miałem wieczne problemy przez to, że nie kryłem się ze swoimi poglądami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE IP: *.podchorazych.katowice.pl 06.12.04, 20:39 z tych 95% moze 20% nie chodzi wcale do kosciola, to jest 75% z tego dwie trzecie chodza w miare regularnie, jest 50% z tych daje glowe ze 40% chodzi bo wierzy a nie bo tradycja to jest jakies 20% wierzacych nie bede mowil ilu z nich idzie do takiej komunii ktora jest istotnym elementem katolicyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE 06.12.04, 22:14 racja, z tych 95% ochrzczonych może ze 30% żyje mniej lub bardziej po bożemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 21:06 Ludzie trzymajcie mnie bo nie mogę - 95%jest w Polsce katolików a rządzą nimi komuniści- o tempora o mores.Ki diabeł? Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE 06.12.04, 22:23 > Ludzie trzymajcie mnie bo nie mogę - 95%jest w Polsce katolików a rządzą nimi > komuniści- o tempora o mores.Ki diabeł? z tymi procentami to jest tak, że jak byłem w South Africa to tam tylko 17% ludności to biali a reszta to afro i rządzi ta 17% mniejszość. P.S. z tego co wiem, to od 15 lat nie ma w PL komunistów - są co najwyżej POSTkomuniści i wśród nich zdecydowana wiekszość (może nie 95%) to katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Kowal Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE IP: *.k1.pl 06.12.04, 23:56 Ej, Barany, cieszcie się, bo w Polsce nigdy nie było komunistów - bo byśmy wyglądali jak KRLD lub Wietnam Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE 07.12.04, 10:59 > Ej, Barany, cieszcie się, bo w Polsce nigdy nie było komunistów - bo byśmy > wyglądali jak KRLD lub Wietnam sam jesteś baran, pewnie całą epokę komunizmu w PL spędziłes na przodku pod ziemnią - to co ty mogłeś widzieć i wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Kowal Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE IP: *.k1.pl 06.12.04, 23:51 No to też jest 95% hipokrytów ! A może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE 07.12.04, 10:56 > No to też jest 95% hipokrytów ! A może się mylę? nie tyle się mylisz, co błądzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mordechaj Re: MECZET ANI SYNAGOGA NIE SA TAM POTRZEBNE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 20:51 Aj Waj a zabrrali nam nawet mykwę i jest tam PZU.Nu nie można tak brrać nie swoje,Żydzi nie mogą wspierać wszystkie biedne narrody.My dorrabialiśmy się ponad 2500 lat i byliśmy bezustannie łupieni przez chrześcijan także.Nu jak tak można? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JCK Re: A meczet gdzie bedzie? IP: *.devs.futuro.pl 06.12.04, 15:49 Ale ty to dopiero glupi jestes, krytkujesz ze do koscila jest 5min. i wolisz basen nie wiedzac ze do niego jest 20metrow (ten budynek po prwaej na fotce). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Kowal Basen? IP: *.k1.pl 06.12.04, 23:58 To jest umywalka a nie basen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plywak Re: Basen? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 10:46 no wlasnie, co z basenem? przeciez tam w zabytkowym budynku byla tez plywalnia. Nie moze jej inwestor odnowic. Po wizycie w kapliczce moglbym potem do wody wskoczyc i glowe schlodzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gajowy Re: A meczet gdzie bedzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 08:31 Sąsiedzie. Nie kapujesz? Od wybudowania kaplicy uzależniono wydanie zgody na budowę centrum handlowego. A co o tym też sądzić? Ustawa o przeciwdziałaniu alkoholizmowi zabrania w odległości 100 metrów sprzedaży alkoholu albo jego wyszynku. Czyżby w projektowanym centrum panować ma całkowita prohibicja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 00:21 No super!!! Już na samym początku spodobał mi się ten pomysł - w jednym miejscu radość dla ciała i odpoczynek dla duszy...a nawet więcej niż odpoczynek. Przecież kaplica to specjalny gabinet odnowy duchowej - i to za darmo! Byle by doszło do skutku ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 14:44 A może to nie będzie tak wcale za darmo ? znając pazerność kleru.. kto wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestemtu SCC na wizulizacjach wyglada jak bazar IP: *.gwiazda.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 00:41 Ja bym napisal tak:Silesia City Center ruszy już za rok, ale jeszcze nie wiadomo, jak ma wyglądać bo poki co te przedstawione przez TriGranit wizualizacje zapowiadaja jakas bazarowa stylistyke raczej koczowata niz elegancka widze duzy dysonans miedzy SCC a chocby obecnie ralizowana inwestycja w Łodzi o podobnym charakterze - Manyfakturą lub innym obiektem zrealizowanym co prawda na miejsza skale ale swietnym architektonicznie "Manhattanem" w Gdansku Wrzeszczu Polecam zapoznac sie dziennikrzom z tym jak wygladaja te obiekty zanim zaczna pisac peany na czesc SCC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miedza Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 00:42 powiem krótko: pomysłodawca ma nasrane we łbie! Kto w dzisiejszych czasach chodzi do kaplic czy tam kościołów! Ta moda minęła 10 lat temu conajmniej... Tu rejesrujemy związki homoeksualne, a tu taki shit... Dajcie tą kasę biednym wariaci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
srednicowy Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka 04.12.04, 12:35 Nikt nikogo do kaplicy czy kościoła na siłę nie ciągnię. Nie chcesz, nie idziesz, a ludzie mają prawo wyboru. Mnie się podoba, że TriGranit taką wagę przywiązuje do symboli, także górniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka 04.12.04, 15:05 jesli ktos uczeszcanie do kosciola rozpatruje w kontekscie mody czy trednu, ten jest zdrowo pogiety. ale nie moja broszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Biednym dać kasę? IP: *.top.net.pl 06.12.04, 11:35 Nie dawać biednym żadnej kasy, bo roztrwonią na totolotek albo przepiją. Biednych trzeba zagonić do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 08:25 Artykuł nie zawiera zasadniczej informacji, a mianowicie adresu, gdzie powstaje to centrum. KWP "Gottwald" - to mało! Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka 04.12.04, 08:51 A oto co myśli przedstwiciel narodu śląskiego - senator Kutz o tych co będą chodzić do kaplicy. "Problem śląski jest zresztą przez wielu podobnie traktowany jak problem homoseksualizmu - dla mnie to przykład tej samej pogardy dla mniejszości ze strony klepaczy paciorków." Tak więc zjednej stropny ciekawy pomysł, a z drugiej strony żenujące wypowiedzi przedstawiciela narodowości śląskiej - senatora w polskim senacie. A jak pedał klepie dupę innemu pedałowi to już dobrze? A poza tym obraża mnie przyrównywanie ślązaków do homoseksualistów. Znowu coś dziadek Kuc pomylił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.podchorazych.katowice.pl 04.12.04, 14:00 nic tylko "pogratulowac" ze nie czujesz sie mniejszoscia slaska. klechy maja spory wklad w polonizacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek-->do erwin Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.04, 12:27 No--to juz jest szczyt wszystkiego!! Naprawde. Szkoda ze przez monitor w ten twoj durny leb nie mozna grzmotnac. Gorny Slask to POLSKA, matole jeden. Jak ci sie ten fakt, erwin, nie podoba-to sp... do Deutschlandu. Tam na takich jak ty czekaja i doczekac sie nie moga--cha cha cha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.podchorazych.katowice.pl 05.12.04, 13:07 No--to juz jest szczyt wszystkiego!! Naprawde. Szkoda ze przez monitor w ten twoj durny leb nie mozna grzmotnac. Gorny Slask to ŚLĄSK, matole jeden. Jak ci sie ten fakt, motylek, nie podoba-to sp... do Polski. Tam na takich jak ty czekaja i doczekac sie nie moga--cha cha cha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek-->erwin Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.04, 13:23 Szkoda natomiast , ze ty jestes w Polsce--kretynie.( I na zawsze pozostaniesz, chi chi-poniewaz SLASK JEST I BEDZIE POLSKI:-). Slaska(polska:-) ziemia jest naprawde zbyt piekna, zeby takich zas... dupkow jak ty hodowac. Co robic-- niestety!!! :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.podchorazych.katowice.pl 05.12.04, 13:30 Rozczaruje cie, ale myslacych jak ja jest coraz wiecej. Przy czym wiekszosc z nich nie bedzie sie tu kisic, tylko wyjedziemy do Stanow, Japonii albo skromnie gdzies w Europe. Coz, jestem zbyt duzym egoista by poswiecac sie dla idei niezaleznego Śląska, moze na stare lata. Odpowiedz Link Zgłoś
knomir Re:--> erwin 05.12.04, 14:31 I bardzo dobrze!!! Gornoslaska (czytaj: polska :-) ziemia odetchnie wtedy od ciebie !!! A tak nawiasem mowiac-ja nie musze sp... DO POLSKI. Ja w niej jestem. W Polsce-czyli na Gornym Slasku !!! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
knomir Re: PS--> erwin 05.12.04, 14:34 Bardzo dobre rady dajesz tutaj! Az milo popatrzec-A jezyk jakim odnosisz sie do forumowiczow swiadczy o tobie, niestety! brrrr...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.103-182-adsl-pool.axelero.hu 06.12.04, 12:46 no nie wiem czy wiesz ale spora czesc slaska znajduje sie w czechach= Slezsko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giels Silesia City Center - co to za durna nazwa? IP: *.a.pppool.de 04.12.04, 09:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: Silesia City Center - co to za durna nazwa? IP: *.podchorazych.katowice.pl 04.12.04, 14:04 lepiej po angielsku jak po spolonizowanemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonia Re: Silesia City Center - co to za durna nazwa? IP: *.d2.club-internet.fr 06.12.04, 11:52 Gość portalu: erwin napisał(a): > lepiej po angielsku jak po spolonizowanemu jezyk polski jest na tyle bogaty, ze 'polonizacji' nie potrzebuje! nazwa zupelnie bez sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haggis Re: Silesia City Center - co to za durna nazwa? IP: *.dur.ac.uk / *.dur.ac.uk 06.12.04, 16:29 Zgadzam się, nazwa durna. Ale jak już ją stosują, to powinni to robić konsekwentnie. Nie kaplica Św. Barbary, tylko St. Barbara's chapel. :-) A tak na marginesie, dlaczego po amerykańsku? Dlaczego nie "centre"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin heh, nie o to chodzi :) IP: *.podchorazych.katowice.pl 06.12.04, 20:01 wyraz spolonizowany ma inne znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
knomir Re: Silesia City Center - co to za durna nazwa? 12.12.04, 10:23 Gość portalu: polonia napisał(a): > Gość portalu: erwin napisał(a): > > > lepiej po angielsku jak po spolonizowanemu > > jezyk polski jest na tyle bogaty, ze 'polonizacji' nie potrzebuje! Erwin, jako zaciekly wrog Polski i Polakow, scierpiec naprawde nie moze polskich szyldow na sklepach. Z bolem serca--mimo, ze nie posiada zadnego innego jezyka poza swoim(?) ojczystym, czyli polskim(!) --ZGADZA SIE jednakowoz na angielska nazwe centrum handlowego. CHWALA MU ZA TO--i nie czepiajcie sie biednego polglowka--bardzo Was prosze!!! :-) > > nazwa zupelnie bez sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin If only.... IP: *.podchorazych.katowice.pl 12.12.04, 13:12 I wish i knew silesian better. I'd not speak polish then. However do me a favour, and let Knomir write and think the way he does it. Odpowiedz Link Zgłoś
knomir Re: If only.... 12.12.04, 14:48 Gość portalu: erwin napisał(a): > I wish i knew silesian better. I'd not speak polish then. > However do me a favour, and let Knomir write and think the way he does it. Ach...Zatem nie potrafisz NAWET mowic po slasku...:-))) ty wielki Slazaku od siedmiu bolesci! Poza tym-nie popisuj sie, synu :-) Znajomoscia(zapewne nedzna) angielskiego nie jestes w stanie mi zaimponowac-poniewaz wladam nim biegle. Co najwazej-- zdolales mnie rozsmieszyc :-> Zapamietaj sobie wszakze: "It´s never too late to mend" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: If only.... IP: *.podchorazych.katowice.pl 12.12.04, 15:15 Widzisz, ja uważam, że nie będę kaleczył śląskiego, a fakt że nie uczono mnie świadczy o agresywnej polonizacji. Liczy się dla mnie przede wszystkim to kim chce się byc. Liczy sie, mimo ze w kwestii pochodzneia nie moge sobie niczego zarzucic, jedynie to ze bedac ofiara polonizacji tak malo robię. Ale o egoizmie pisalem juz wczesniej. Co do wpisu po angielsku to mam satysfakcje, ze dales sie tak tanio sprowokowac, ba, merytorycznie Twoj post jest taki jak oczekiwalem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
knomir Re: If only.... 12.12.04, 15:22 Gość portalu: erwin napisał(a): > Widzisz, ja uważam, że nie będę kaleczył śląskiego, a fakt że nie uczono mnie > świadczy o agresywnej polonizacji. Liczy się dla mnie przede wszystkim to kim > chce się byc. Liczy sie, mimo ze w kwestii pochodzneia nie moge sobie niczego > zarzucic, jedynie to ze bedac ofiara polonizacji tak malo robię. Ale o egoizmie > > pisalem juz wczesniej. > Co do wpisu po angielsku to mam satysfakcje, ze dales sie tak tanio > sprowokowac, ba, merytorycznie Twoj post jest taki jak oczekiwalem. :) Nie-nie dalam sie sprowokowac. Po prostu stwierdzilam bezsporny fakt. Ale co do jednego, to masz NA PEWNO racje-twoje posty sa rzeczywiscie TANIE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: If only.... IP: *.podchorazych.katowice.pl 12.12.04, 16:10 "Poza tym-nie popisuj sie, synu :-) Znajomoscia(zapewne nedzna) angielskiego nie jestes w stanie mi zaimponowac-poniewaz wladam nim biegle. Co najwazej-- zdolales mnie rozsmieszyc :-> Zapamietaj sobie wszakze: "It´s never too late to mend" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atlantis Re: If only.... IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.04, 18:35 erwin-twoje posty mowia wyraznie o tym, jak maly masz rozumek. Nie wyklocaj sie tutaj i najlepiej spadaj ze Slaska, jak ci sie Polska nie podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: If only.... 17.12.04, 13:41 > Co do wpisu po angielsku to mam satysfakcje, ze dales sie tak tanio > sprowokowac, To napisz ten tekst po angielsku jeszcze raz, ale tym razem poprawnie... noi samodzielnie, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
erwin_kce Re: If only.... 17.12.04, 16:35 Gwoli ścisłości to jest po amerykańsku. Samodzielnie napisany. Nie widzę błędu, możesz wskazać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin błąd IP: *.podchorazych.katowice.pl 17.12.04, 21:54 Rzeczywiście! wstawiłem przecinek nieopatrznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Silesia City Center - co to za durna nazwa? IP: *.tnt2.bne1.da.uu.net 27.12.04, 21:09 Rzeczywiscie nazwa jest durna. W sklepach po sezonie beda SALE zamiast wyprzedaze, bedzie mozna kupic MAKE-UP zamiast kosmetykow, ENGLISH TEA zamiast herbaty.... Polacy to SA gesi - choc swoj jezyk maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesiańczyk TO ŚWIETNY POMYSŁ IP: *.com 04.12.04, 09:47 uważam że kościół powinien wychodzić do ludzi, tam gdzie oni są! poza tym każdy kto chce pójść się pomodlić to powinien mieć taki dostęp, nieważne czy na pustyni czy w kopalni. Ważne żeby miał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enter! Re: TO ŚWIETNY POMYSŁ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 19:19 Gość portalu: Silesiańczyk napisał(a): > uważam że kościół powinien wychodzić do ludzi, tam gdzie oni są! poza tym >każdy > kto chce pójść się pomodlić to powinien mieć taki dostęp, nieważne czy na > pustyni czy w kopalni. Ważne żeby miał! W związku z tym proponuję zainstalować kaplice w agencjach towarzyskich, miejskich szaletach, biurach maklerskich, na dworcach, wstawić konfesjonał do tramwaju, rozdawać komunię w Orsayu, posadzić księdza na stadionie, a zakonnice niech klepią różańce w sklepach "Wszystko za 4 złote". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Dębu Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.com 04.12.04, 09:57 Rewelacja! może w końcu powstanie na Śląsku takie miejsce gdzie się poczuje jak w małym przytulnym miasteczku, gdzie można wyjść bezpiecznie na spacer, spotkać ze znajmomymi itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek to jest po prostu highlight dnia IP: *.kawo1.RWTH-Aachen.DE 04.12.04, 13:19 Bardzo sie ciesze z takiego pomyslu i musze sie podzielic z Wami moimi spostrzezeniami. Bylem nie tak dawano w M1 w Czeladzi, gdzie sie przerazilem i niezle usmialem. Zobaczylem tam ludzi spacerujacych i ubranych, jakby byli w jakims ekstrawagackim miejscu i wydawalobym im sie, ze sa w najpiekniejszym miejscu na Slasku. A to byl tylko zwykly duzy sklep. Dlatego sie ciesze, ze powstanie w SCC kapliczka Sw. Barbary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: to jest po prostu highlight dnia IP: *.podchorazych.katowice.pl 04.12.04, 14:02 Czeladz to juz nie Slask Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zico Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 15:30 ciekawe ile wjazd:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamor Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 21:02 to niech jeszcze zrobia tawerne zeglarska bo takiej to tu ni ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz "GÓRNICZEJ PRACY - SZCZĘŚĆ BOŻE!"- (hist. prawdz.) IP: 62.233.241.* 05.12.04, 00:37 Przechodząc kiedyś nowowybrukowanym chodnikiem tuż koło nieczynnej wieży wyciągowej kopalni "KLEOFAS" w Katowicach (dawniej "Gottwald") i koło owego ceglanego budynku (przyszłej kaplicy Św. Barbary), zdumiony zobaczyłem jak obok, zabitego ordynarnie dechami wejścia, wala się wśród leżących śmieci zielono-czarna tablica, która kiedyś prawdopodobnie wisiała nad wejściem, z napisem: GÓRNICZEJ PRACY - SZCZĘŚĆ BOŻE! Widok takiej profanacji zbulwersował mnie do tego stopnia, że pojąłem to jako swoisty symbol tego wszystkiego, co się zaczęło w III RP wyprawiać z GÓRNICTWEM i gGÓRNIKAMI na Górnym Śląsku. Następnego dnia przyszedłem tam ponownie z aparatem fotograficzny i w kilku ujęciach sytuacyjnych wszystko to sfotografowałem (na pamiątkę). Po czym tą zbeszczeszczoną tablicę górniczo-religijną wziąłem i zaniosłem do pobliskiego kościoła na Dębie. Tylko taki pomysł przyszedł mi do głowy. Zaskoczyło mnie, że chciano jej tam w ogóle przyjąć i nawet nie słuchano moich obiekcji, że... tak nie można traktować, że to symbol itp. Zostałem z nią za drzwiami... Nie wiedziałem, co z tą nieszczęsną(!) tablicą dalej robić. Głupia sprawa!... W końcu zdecydowałem się... i położyłem tą tablicę "GÓRNICZEJ PRACY - SZCZĘŚĆ BOŻE!" pod drzwiami parafialnymi i sobie poszedłem. Nie wiem jaki był jej dalszy los i koniec!? Ta opowieść jest prawdziwa i oparta na faktach. Stosowna, jak widać, do tematu wątku... i Barbórki! (HKP) ... CZUWAJ, ŚW. BARBARO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: "GÓRNICZEJ PRACY - SZCZĘŚĆ BOŻE!"- (hist. pra IP: 62.233.241.* 05.12.04, 20:50 Teraz dopiero zauważyłem, że w mojej opowieści o górniczej tablicy z napisem, zabrakło w jednym ze zdań - jednego słówka: "nie", co mogło wypaczyć zdania tego sens. Poprawione, powinno brzmieć tak: " Zaskoczyło mnie, że NIE chciano jej tam w ogóle przyjąć i nawet nie słuchano moich obiekcji, że... tak nie można traktować, że to symbol itp. Zostałem z nią za drzwiami..." (koniec cytatu) Pozwolę sobie wyrazić własne zdanie na temat tej kaplicy... w SCC. Nie mam nic przeciwko temu, żeby TAM WŁAŚNIE stanął taki obiekt sakralny. Tam właśnie, gdzie zaczęły się moje perypetie z ową tablicą "GÓRNICZEJ PRACY - SZCZĘŚĆ BOŻE!". Nawet powiem więcej: T A M POWINNA STANĄĆ TA KAPLICA! Chociżby dla upamiętnienia i dla uczczenia ponad stu górników, którzy stracili życie w największej katastrofie górniczej, jaka przed stu laty miała miejsce w Katowicach. I to niech będzie dodatkową puentą mojej opowieści. Górniczej pracy - Szczęść Boże!... (HKP) ... CZUWAJ NAD NIMI, ŚW.BARBARO - OPIEKUNKO GÓRNIKÓW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.04, 08:49 Najlepiej WPKiW zlikwidujcie, ku.. mac debile i postawcie tam kosciol. W glowach sie tym przebierancom w czarnych kieckach poprzewracalo--mam nadzieje, ze JUZ NIEDLUGO bedzie z tym koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolonczelista1 Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka 05.12.04, 10:01 ty też masz chyba czarną dziurę, tyle że w głowie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.04, 11:36 Wiesz...w przeciwienstwie do ciebie przynajmniej mam glowe :-) PS.Jestes blaznem-przebierancem w kiecce??? :-))))))) Przypominam-dzisiaj niedziela-juz na przedstawieniu niedzielnym byles?? Na tace dales?? NO? DO WIDZENIA!!! "KIECOKI" NA CIEBIE CZEKAJA!!! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ateusz Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: 195.116.198.* 05.12.04, 11:35 W Polsce niedługo kaplice będą otwierać nawet w burdelach i każdy taki przybytek będzie miał swojego kapelana. Popieprzony kraj, popieprzenini ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.04, 11:39 Ateusz--pewnie nas teraz te wszystkie glupole rozszarpia--ale to nic nie szkodzi ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 13:51 To jest bzdura i obłuda. Dać ludziom pracę, ( nie za 1500zł brutto!) a nie jakies jasełaka dla dla emerytów. Kapitał chce się podlizac biskupowi Bednorzowi, zreszta niepotrzenie. On forsy ma pod dostatkiem. To jest kolejny dowód ze Polska jest zalezna od zakrystii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 19:02 no niestety ?.p. Bednorz juz od kilku lat jest nieobecny weic moze Zimon zgarnie te miliony o ktorych piszesz. dalczego w naszym kraju kazdy potrafi tylko rzadzic czyjas kasa?? troche wdziecznosci dla WEGROW ze jako jedyni ratuja nasze zabytki gornictwa a takze za ich szaczunek do poboznosci Gornego Slaska SZCZESC BOZE GORNICZEMU STANU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biniou NIECH ZYJE POLSKA, IRAN EUROPY!!!! IP: *.70.119-80.rev.gaoland.net 06.12.04, 00:25 "To świetny pomysł. Na Zachodzie, gdzie powstają centra wielkomiejskie, takie obiekty sakralne to normalna sprawa. Kościół musi być blisko ludzi, ich życia. Wiele lat temu uczestniczyłem w normalnej mszy świętej, którą ksiądz odprawiał w bloku, w dwóch czy trzech pokojach zaadaptowanych na kaplicę. Zresztą arcybiskup Zimoń wie najlepiej, co Śląskowi jest potrzebne." Przepraszam w jakich krajach??? Bo bylem w wielu i tak bzdurnego pomyslu jeszcze nie widzialem. NIECH ZYJE POLSKA, IRAN EUROPY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.zgpila.com.pl / *.zgpila.com.pl 06.12.04, 11:02 A moze burdel obok kaplicy ?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opole Strzał w dziesiątkę! IP: 217.17.35.* 06.12.04, 11:13 Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątke! Szkoda, że nie ma czegoś takiego w Opolu:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.04, 11:30 Nie chciała góra przyjść do Mahometa, to Mahomet przyszedł do góry. Ludzie wybierają centra handlowe, bo widocznie są dla nich bardziej atrakcyjne niż kościoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: 195.94.213.* 06.12.04, 11:31 Dlaczego nieuki z GW ciagle pisza o kopalni Gottwald? Juz dawno zmienili te komunistyczna nazwe... Dobrze chociaz, ze nie pisza o Stalinogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziar Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 16:32 kopalnia na początku nazywała się EMINENCJA(1904 rok,), a właściwie EMINENZ bo przecież była to niemiecka kopalnia. Nazwę swoją zawdzięcza biskupowi wrocławskiemu eminencji Georgowi Koppowi, który poświęcił kopalnię i na jego cześć kopalnia wzięła swoją nazwę. Szyb JERZY, który ocalał i stoi do dzisiaj, i jak twierdzi inwestor pozostanie jako symbol przeszłości, kiedyś nazywał się GEORG. Dopiera w 1953 zmieniono nazwę na Gottwald(1 sekretarz komunistów w czechach). W 1974 Gottwald wchłonął kop. Kleofas, dopiero w latach 90 przywrócono nazwę Kleofas-Katowice, wymazując w pamięci nazwę Gottwald. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezle Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 11:32 wrózki by się przydały i nr. totolotka - jak już dali się ogolić z forsy!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ A dlaczego nie? IP: *.top.net.pl 06.12.04, 11:33 Dlaczego nie wybudować kaplicy lub kościółka przy centrum handlowym? Wszystko da się ze sobą pogodzić. W Niemczech normalną rzeczą są kaplice przy stacjach benzynowych na autostradach. Inna rzecz, co w tej kaplicy będzie głoszone.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: W katowickim Silesia City Center powstanie ka IP: *.rybnet.pl 06.12.04, 11:40 Gdzie my zyjemy? Chyba w Ciemnodrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex Domagam sie statuy Buddy 06.12.04, 11:41 Po zakupach lubie oddac sie medytacjom transcendentalnym a do tego potrzebna jest statua Buddy najlepiej ze zlota,jak katole maja sie gdzie modlic po wydaniu wszystkich pieniedzy to dlaczego ja Polak nie moge pomedytowac przy zlotym Buddzie,dyskryminacja w tej Polsce,poskarze sie do trybunalu w Strasburgu Odpowiedz Link Zgłoś