arnold7 19.12.04, 11:59 Trza dbac uo naszo godka, to jes forum Katowicyje, forum miasta, f kierym miyszko kupa Slonzokow i momy sam prawo szkryflac po naszymu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BRO Re: Godomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 12:32 Pozdrawiam arnolda7! Pewnie z rok temu na forum opolskim pytalem o slaska mowe. Sporo sie wtedy o slaskim i Slazakach dowiedzialem. Dziecinstwo przezylem w glubczyckiem, szkole srednia konczylem w latach 60-tych Opolu i mialem kilku serdecznych przyjaciol Slazakow. Do dzis utrzymujemy luzna korespondencje. Choc od lat nie mieszkam na Slasku, sprawy Slaska i ludzie stamtad sa mi bardzo bliscy. Raz jeszcze pozdrawiam BRO Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Godomy 19.12.04, 12:35 Witej BRO:) Tysz pozdrawiom i rzycza wszyskigo dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Godomy IP: *.arcor-ip.net 19.12.04, 13:29 Ja tez mam jak najlepsze wspomnienia z mojego zycia na Slasku, wiele sie od Slazakow nauczylem. Los sprawil ze moje zycie potoczylo sie inaczej niz planowalem, jednak to czego nauczylem sie od Slazakow sprawilo ze Zachod nie okazal sie tak egzotycznym krajem jakim dla wielu Polakow jeszcze pozostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wicynt Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 21:05 Uopedzcie uo tym inkszym Poloukoom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochlowitz' er ! ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? , IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.12.04, 15:28 ????????????????????????????????????????????????????????????????, ????????????????????????????????????????????????????????????????, ????????????????????????????????????????????????????????????????, ????????????????????????????????????????????????????????????????, Co sie zas porobiolo tukej???, Jeroooona!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, -zalazlech ino za skora ballystowi abo? inkszym tyz pewnikiym? no to jo piynknie przepraszom,ala niy lubia tygo.. -Heh, podciep mimo to chyba dobrze godo, szkoda tylko ze i mie te trolle wreszcie sam trefili!, CZAMU?????????????????????????????????, ;-/ :((( Kolo tylka jeszcze mi tak tragicznie narobioul, no coz,każdy ponoc swygo trolla musi miec kto jak to ala Ty Arni cos uo tym wiysz!!!, najwidoczniej nieobecni racji niy majom pra?:(( trza bydzie abo te pieronskie konto chyba zalozyc abo dec się spokoj z tymi forami!!, -taaa!, godka trza pielyngnowac nie tylko w doma,na ulicy -ala tyz w szkole,miyndzy kumplami we robocie i wszyndzie kajsik mozno!, a wsrod Goroli byc przychylnym dla ich gorolskosci a tedy i onym bydzie pasowala naszo 'innosc' a fto wiy,mozno ich nauczyc po naszymu!, -czamu niy?????!???!??,ja? hehhehhe:)) ala pozostaje jeszcze myslenie w naszyj gwarze,pra??, to niyodlaczna czesc procesu 'hanysyzacji', paru takich zeslazaczonych Goroli znom, som wporzo i tyla, godojom lepij niz niekierzy z tyj ziemi,doprowdy!!!, :)) ech, trzimejcie sie, fajno akcjo Arni,dziynki!!, ty tyz podciepku sie trzim, niy rob mi takiyj akcji wiyncej, -jo cia prosza, -ok? ------- >> Real Kochlowitzer << aus Ruda Slonska!, (c) -pyrsk:) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 19.12.04, 16:02 No patrz, teroski dopiyro rzech zauwarzyu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Tak jeszcze to tego gadulstwa brakuje korkowca IP: *.icpnet.pl 19.12.04, 16:15 i szampanu:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 16:49 Kohlowitz mosz recht, jak kery bydzie sie chcioł słoonskiej godki nauczyć to sie nauczy, ale forum Katowice jest platformą wszystkich języków i takie Katowice marzą się nam wszystkim; wszystkie języki, wszystkie kultury, kolory. Wczoraj wróciełem z Dortmundu, marzą mi się takie Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: No to godomy Arni 19.12.04, 14:21 Witom pikne szece i ci..ty ze Slazoka! Jak to gryfnie se pogodac po naszymu czyli po slasku a nie pierunie same gorole tukej mieszkaja. Jo gotuja dzisioj richtik slonski lobiod, rolady, modro kapusta, kluski i kompot, no i jeszcze bych zapomnial wom pedziec rosol z nudlami, a co wy warzycie dzisioj? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: No to godomy Arni 19.12.04, 16:00 Dzisioj uwarzone i zerzarte: republika.pl/silesia23/images/kattowitz186.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochlowitz' er Re: No to godomy Arni IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.12.04, 20:20 arnold7 napisał: > Dzisioj uwarzone i zerzarte: > republika.pl/silesia23/images/kattowitz186.jpg smaka inkszym robisz:))))) nawet Gorolom!, dobra rzecz,oj taaa!, ps. tyn troll dal sie spokoj,sporo uo mie wiedziol,bom sie wygadol, Builderowi tyz kolo d.u.p.y. huncwoty robia,kurcze i Tobie,Carambie, istno plaga!!!!!!!!, pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochlowitz' er Re: Godomy IP: *.smstv.pl 19.12.04, 14:44 Wiysz, Arni, jo sie tak pomyslou, ze mosz recht z ta akcja- ala sadze jednoczysnie ze we Katowicach wielu Hanysow niy mo i pytajac w kiosku o sztrachecle trefisz na zdziwienie,co mie nie dziwi bo czuja sie troche jak we Altreichu choc jakzech juz godol miolech dzioucha we Bedzinie i do Zaglymbiokow mom spore przanie:)) no moze na poludniu K-c jes wiyncyj slonskiyj godki ala sie wstydza boroki!, no coz, katowiczanie to teroski jak Zoglymbioki mieszance z coukij Polski abo Malopolski i nic na to nie poradzisz, W-wa tyz tako jes z przyjezdnych burakow miastowych udajacych:-) lepij u sia w doma pielegnowac godka, akcjo internetowo duzo niy do..., -pyrsk!, :)) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Godomy 19.12.04, 16:01 Jo tam godom kaj sie do, a jak mje w sklepie niy rozumiom, to ida dalij. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek A moga tu porzoondzic'? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 17:20 Jo niykej se spoomna jak rzoondziyli Moja Oouma, kjerzi na Czorny s'cioongli ze Ziyloonygo, Goornygo Szloonzka. Bez to tyrz niykej jak tyn we hereszcie, ze wica, padoom: skoond`es' je? z Uopooula! za co siedzis? za pistooula! zakurz se! niy pooula! to Wous pjerdooula! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: A moga tu porzoondzic'? 11.04.05, 18:20 Hehehe Byłch u masorza po łowiyndzina I wszyńdziech słyszoł - Co za gadzina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik. Re: A moga tu porzoondzic'? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 10:57 A Jou po rzymuy i suodko bryjtka. Plecioonka erbua moja Kobjytka! Bo u pjekorza rade nous majoom, kej stare mjana se spoominajoom. Towor i Lojty tero TU inksze, co znajoom yno - "bułkę poproszę". Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Godomy 19.12.04, 19:57 to godejcie jo niy poradza:)) [wytknijcie błędy, to inni się ne pomylą:))] Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Godomy 19.12.04, 20:45 przeciypniciy fyjlery,co inkszy siy niy pomylom,to yno szpas Bartoszcze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Godomy IP: *.cable.ubr06.gill.blueyonder.co.uk 19.12.04, 20:52 > to godejcie > jo niy poradza:)) > [wytknijcie błędy, to inni się ne pomylą:))] Kozdy do sie rada nauczyc. Ty na pewno tyz sie poradzisz :) Pozdrawiam --------- "Sam sobie przeczysz, gdy piszesz że odezwa komunistów[30 lipca-GH] pozostała bez echa. Przecież następnego dnia wybuchło powstanie." napisal Aqua 14.12.2004 Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Sztyry pokolynia 21.12.04, 20:01 (...)Na piyrszym planie widzymy piyrsze pokolyni, te nejmlodsze. Te dziecka som beztroski, usmiychajom sie, zaglondajom se po boku, tyn swiat doroslych niezabardzo ich jeszcze interesuje. Przi nich som kolorowe kwiotki, symbol radosci i optymizmu. Te dzieci som tak jakby po jednej, tyj radosnej stronie przepasci, rzeki, ... zycio. Przidzie czas, ze bydom musialy przynsc przez tyn niebezpieczny, wonski mostek na drugo strona, do swiata doroslych. Tyn swiat doroslych widzymy na dalszym planie. To som nastympne 2 pokolynia: ojcowie i starziki. Oni nie wyglondajom juz tak beztrosko i radosnie. Som powazni, zamysloni, stojom w cieniu. Te kwiotki, przi nich som jakby trocha wyblakle. Za nimi, za plotym, widac jasno szyroko przeczszyn. Szloby se pomyslec: jaki tyn daleki swiat je piykny, wszyndzi piyknie, kaj nas nima. Do tego swiata trza sie ale wspionc po schodkach i przynsc przez tako malo furteczka, co jak sie zaklapnie, to nie wiadomo, czy bydymy zas mogli przisc nazot. I ta jasno, szyroko przeszczyn je podstympno, bo tam widac co prowda jedyn zielony stromek, gynau na przeciwko tyj furteczki, ale wiynkszosc, to je pustka, ni ma sie kaj schowac. Pomiyndzy tymi trzyma pokolyniami widzymy grob - to je te sztworte pokolyni - nasi umrzyci przodkowie. Te miejsce je pomiyndzy, bo tam trefic moze kozdy, stary i mlody, czy chece czy nie chce. I pryndzy abo poznij trefic musi - bo taki je nas wszyskich cel w zyciu. Cel, kierego se zodyn nie wytyczo ani przewaznie o nim nie mysli. Cel, do kierego zodyn swiadomie nie donzy, ale do kierego nieuchronnie wszyscy zmierzomy. Taki, chcialoby sie pedziec "moji miejsce w ziymi". Cel, w kierym wszyscy bydymy rowni, niezaleznie skond my som, za co sie uwazomy, wiela momy i co godomy. Tyn grob tyz je w pojszodku, bo to je tako baza naszego zycio - historia. Na tyj historii i na doswiadczyniach naszych przodkow muszymy budowac naszo prziszlosc. Bez historii ni ma prziszlosci(...) Autor: Anton Komentarz do zdjecia wykonanego przez Dane, reprezyntantke Rydultow. Piekne. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: Sztyry pokolynia IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.04, 21:49 somepoint, wytuplikuj mi lo jake zdjynci tukej idzie ?. Kaj sie je idzie lobejrzec ? Pyrsk ! Wasz Marjanek Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Sztyry pokolynia 21.12.04, 23:12 Witam, Tu masz caly konkurs, zdjecia i komentarze; Komentarz odnosi sie zdjecia nadeslanego przez Danke, zdjecie nr 1. Pozdr. www.gornyslask.pl/fotokonkurs/main.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak nojwjyncy Re: Sztyry pokolynia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 22:03 Jak zasuc' ta dziura, coby do sia szuo zblirzyc' wszyski pokolynia? Rzoondzyniym, uosprowkoom, pszooniym jedne drugym. Dobrym suowym. Uoone Nous raduje. Korzdy z Nous to cuje. Bez to rzoon'dz'ma, godejma, prowma, wjela sie ino do! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Sztyry pokolynia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 15:09 Coorz gauy wywolouciy i houcyki wjyszouciy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowka Re: Godomy IP: *.proxy.aol.com 22.12.04, 23:18 Witom Arni, witom wszystkich innych! Obserwuja te Forum uod poru tydni i musza pedziec ze czuja sie tu richtig swojsko. Naja, niykery tukej duzo gupot godo, ale ich idzie ignorowac. Mosz racja Arni, trza dbac uo nasza godka, bo jest uona piykno, bo jest uona nasza i nikt niymo prawa nom tyj godki zabronic abo niom gardzic. Musza pedziec, ze uod tego czasu, co Wos wszystkich uobserwuja, to tym bardzi godom po naszymu. Jako mody Slonzok miyszkajoncy w Niymcach uod kupa lot (ale sercym zawsze Slonzok - Jonowiok) musza prziznac Olo recht. Miyszkajonc w "Ruhrgebiet" moga tyz powiedziec, ze bylo by piyknie, jak by nasz Slonsk byl tyz taki, kaj kazdy godo po swojymu i wszyscy sie tolerujom i swoja kultura piylyngnujom! A duzo wzajymnego te regiony ze sobom majom! Dzisiej zech dostol listek uod starego Slonzoka z Bayerow, kery pochodzi z Nikiszu. Niystety tyn chop juz niy moze uodwiedzic swoj Nikisz bo zdrowie niy pozwalo, ale zawsze wspomino swoj "Heimat". Wspomino tyz uo Wihelminie, Jonowie i starych czasach. Zapoznol zech go pora lot tymu na "Tag der Oberschlesier" w Essen. Dowiedziol zech sie nawet, ze byl z mojim oupom w szkole. Bardzo piyknie takigo kogos w zyciu przipadkowo spotkac. Pozdrowiom wszystkich Slonzokow i innych i zyca zdrowych i pogodnych swiont Bozego Narodzynia!! Pozdrowiom tyz w imiyniu mojigo znajomego "Schöne Grüße an die Heimat sendet Janower Eugen" Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 24.12.04, 09:40 Jezus se rodzioł przi rzymskim spisie Cosik na Ślonsku tyż nom rodzi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Godomy 24.12.04, 12:15 A mocie cos takigo - automatyczne przeuarzynie na sloonski, jak sie ino wyczuje, ze rozmowca poradzi godac, jo mom sam na mysli tref niyznajoncych sie ludzi, tysz przi uokazji kontaktow suoorzbowyh?? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Godomy 24.12.04, 12:38 arnold7 napisał: > A mocie cos takigo - automatyczne przeuarzynie na sloonski, jak sie ino > wyczuje, ze rozmowca poradzi godac, jo mom sam na mysli tref niyznajoncych sie > ludzi, tysz przi uokazji kontaktow suoorzbowyh?? > Godoc czy godac, Arni?:))) Snieznych Swiat Bozego Narodzenia Ci zycze. Z duza iloscia jadla slaskiego i wielkiej ilosci prezentow dla calej rodziny. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Godomy 24.12.04, 12:41 godac` I wzajymnie - zdrowyh, wesuych i pogodnych S`wiont. Pyrsk! Arni Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Godomy 24.12.04, 12:47 W tym temacie nie moge podwazyc Twojej opinii. Niech bedzie godac'. Specjalne pozdrowienia od mojej lepszej polowy dla Twojej malzonki z okazji Swiat Bozego Narodzenia i Nowego Roku. Pyrsk! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Godomy 24.12.04, 13:10 somepoint210 napisał: > > Godoc czy godac, Arni?:))) > Snieznych Swiat Bozego Narodzenia Ci zycze. Z duza iloscia jadla slaskiego i > wielkiej ilosci prezentow dla calej rodziny. Pozdr. godomy-godac`-godosz, wesolych, Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Godomy 27.12.04, 11:18 arnold7 napisał: > A mocie cos takigo - automatyczne przeuarzynie na sloonski, jak sie ino > wyczuje, ze rozmowca poradzi godac, jo mom sam na mysli tref niyznajoncych sie > ludzi, tysz przi uokazji kontaktow suoorzbowyh?? Serwus Arni,dyć to je tyn fyjler co nom Poloki przeciepojoom. W Doma na Sloonsku,zacyno siy godać yno w Gotce,tyn Przicioongnyty/Ynkszy mo sprobować siy,- dopasować -. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Re: Karlusy beukocoom po swoimu:-))))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 23:15 Jak jurz, to: Karluse blukajoom po swojymu! [ Goroliku zibyn! :-) ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ykrzysiak Re: Godomy IP: *.icpnet.pl 24.12.04, 18:04 Tak pieknie piszesz ale czy tak samo mowisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygyn Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 11:30 A kej sie je szykuje na Metropolijo coukigo Goornygo Szloonzka - to tym barzi! Przeca to bandzie wtynczos Jynzyk kancylaryjowy (urzyndowy), pra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 17:03 A po polsku i mjymjecku bandzie sie szuo ze goornoszloonzkym urzyndnikym dogoudac'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! IP: *.a.pppool.de 27.12.04, 18:16 > A po polsku i mjymjecku bandzie sie szuo ze goornoszloonzkym urzyndnikym > dogoudac'? Ja sicher , kej sie sznapsu wypije to bydzie godac jak poliglota . Kuknij sie na link : www.butik.pl/slask;jsessionid=aUB0vbIBKMag?l=pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 18:34 A kej banoom cycynhaltry i stringi ze ymblymatooma? Odpowiedz Link Zgłoś
kc.kpzr Godojcie, godojcie .... 27.12.04, 19:21 Choć całkiem dobrze rozumiem Wasza gwarę i myślę, żebym sobie poradził z jej użytkowaniem to pozwolę sobie tego nie robić, gdyż Ślązakiem to ja jestem obecnie, co najwyżej: Dolnym – w stricte geograficznym tego słowa znaczeniu, bo o etnograficznym jakoś nie słyszałem. Pozdrawiam serdecznie! -- PS. Lwowiacy mają, co chcieli, Juszczenko wygrał … Patrząc na to z perspektywy wrocławskiego post-lwowiaka cieszę się bardzo. - Gdybym jednak był z Donbasu (ichniejszy GOP) – płakałbym! Oby nie było rzezi!!! … C Z E Ś Ć !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! IP: *.a.pppool.de 27.12.04, 19:35 Gość portalu: Pytek napisał(a): > A kej banoom cycynhaltry i stringi ze ymblymatooma? Ja, Pytek kej zamowisz cycenhaltry abo stringi ze ymblematem , to zrobiom je do ciebie pewnikiem :-) Poslij E- Mail ze tym Vorszlagiem do tej firmy ! Pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! 27.12.04, 20:40 Gość portalu: Pytek napisał(a): > A po polsku i mjymjecku bandzie sie szuo ze goornoszloonzkym urzyndnikym > dogoudac'? Ja Pytek,nojlepszi by bouo sou,gotka,mowa a szpracha,srogi fortail do wszyckych.Yno niykere tego niy widzom,lybo niy chcom widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niy po szloonzku? Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 14:24 Wjyncy bandziyma mjec' po mjymjecku! Korzdyn go spoomni se ... na zopjecku. Bo kej Szloonzoukym niy je byc' dane, z "Jednoty" listy bandziym zguoszane. Wskorzyma przi tym niyprawos', pressa, szabroonek Ziymje! Kaj interesa polsko sie bjere na wogi szala. Skoond Goornoszloonzouk niyhej ... spjerdala?! A potym jurz Ci, we Autoonoomji nojlepsze lata, korzdyn se spoomni. Kaj niy zno szczyn's'ciym - co gorol, je to? Szloonzek ku Wjos'nie docioongnym przeto! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! 22.03.05, 23:20 A jako leci dali z "Jednościom"? Czy bigylfalty łoni durś proszczom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:30 To sie pokorze? Lepi biglosko, na nowo falty galout wyguosko! Potym do galout klamry se przipnoom i na "Diamant"-ah razym pognypjoom. Uode wsie, hajtkoow, ku wjynkszym ruszoom. Ludzi na nowo pod Sia nabruszoom! Bo potrza wysiyc co wyjowjaue, krziwe, szpotlawe, niykej zdrzywjaue. Coby nowymu plac zrobic' tero przed szloonzkih Modyh. Hoc'by z Heteroom? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! 23.03.05, 16:24 Mie ta "Hetera" źdzybeczko tropi Łona z tych kere teroz sie topi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 08:08 Marzanki soom topjoone! I "wjoonki potracoone". Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! 24.03.05, 16:23 A - Jak wionki tracom To we tym niy gracom Ślubno zaś se bliknie I mi "enter" kliknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Rzoondzymy, Godomy lebo Prawjymy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 11:29 Tako w uodwadze Wous nadeszua kwila, bo to uod rana moomy dzis' Aprila? www.glywice.de.tf/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klahula Godoomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 13:27 W Prawje My soom tu niy ino szkryflac' ale tyrz klahac'. Ze ty zorty: Zamjast stouwjac' na bele buca, wybjerma Prezidyntym - Kutza! Mogymy naczynac' szkryflanie listkoow poparcio. Przeca to jurz latos'! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerwyjs Godoomy lebo rzoondzymy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:12 Czas jurz nojwyrszy coby piznoon'c' pjyn's'cioom w stoou i spoomniec' koomu trzeba, cego sie podjoon bez przijyn'ciy bez Polska Ojropyjski Karty: remus.zk-p.pl/baze_tekste/prawo/eurokarta.htm Co Woom barzi pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygyn Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 22:58 Witejcie roztomjyuy Arnoldzie! Jak nojbarzi trza dbac' uo Naszy Rzoondzyni (Goudka), ale trza tyrz znac' djalektowo zorta, ku kjery Uoone(a) przinoulerzy podle Fahmanoow! Nojs'wjyrzszo zwada we ty tyjmje, znod`eh we buhu "Nadciągają Ślązacy. Czy istnieje narodowość śląska" pod redakcyjoom Lecha M. Nijakowskigo. Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR, Towarzystwo Przyjaciół Śląska, Warszawa 2004 Tam uode stroonicy 187 noon'dziecie se text Bogusława Wyderki "Język, dialekt czy kreol?". Ta djalektowo zorta, co suyhac' Joom na Goornym Szloonzku we korzdzius'kym koontku, to goorouszloonzki kreol! Bez to, coby Woom wynagrodzic' Waszo wrazitkos'c', pora suowoow we ty tyjmje ze buha uo kjerym prawja: Górnośląskie kreole Na bazie poglądu o odrębności językowej Ślązaków zrodziła się teoria kreoli górnośląskich, która zdaniem jej autora, Tomasza Kamuselli (11), naukowo wyjaśnia i udowadnia językową odrębność i samodzielność Śląska (12). Budowanie modelu stosunków językowych na Śląsku rozpoczyna autor od krytyki polskich badań językoznawczych, których wyniki, podporządkowane nacjonalistycznym celom państwa polskiego, miały "uzasadnić inkorporację Górnoślązaków do narodu polskiego na gruncie ich przynależności językowej". Językoznawstwo, stosując fałszywe założenia metodologiczne i manipulując wynikami badań, propagowało mit odwiecznej polskości tego regionu. Językoznawstwo polskie nie było zdolne do obiektywnego opisu rzeczywistości, posługiwało się bowiem nieostrym terminem "gwara". Używanie owego pojęcia jest nadużyciem, ponieważ sugeruje jednolitość (homogeniczność) górnośląskich form językowych, innymi słowy kreole górnośląskie niesłusznie nazywa się gwarami śląskimi. Ponadto ten ostatni termin jest motywowany politycznie, ponieważ udowadnia, że "gwara" ta stanowi język staropolski lub "dialektalną" odmianę standardowego polskiego. Po tej dogłębnej diagnozie stanu dialektologii polskiej i jej metodologicznej mizeroty proponuje autor własne ujęcie metodologiczne, mianowicie: teorię wykształconą w latach siedemdziesiątych- osiemdziesiątych przez językoznawstwo światowe, która pozwoli "analizować górnośląskie formy językowe i uniezależnić proces takiej analizy od ideologicznych potrzeb nacjonalizmu". Ową nową światową teorią, w ramach której autor badał kształtowanie się stosunków językowych na Śląsku, stała się teoria tzw. języków kreolskich. (11) T.Kamusella, Kreol górnośląski, "Kultura i Społeczeństwo" 1998, nr 1, s.73-84. (12) Swoje poglądy wyłożył T.Kamusella również w innych publikacjach, zob. O formach językowych używanych na Górnym Śląsku w przeciągu dziejów, "Sprawy Polityczne" 2001, ne 5/11, s.124-147; Schlonzsko: Horni Slezsko, Oberschlesien, Górny Śląsk, Elbląg 2001. Morzno Woom sie jurz cni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linker Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 20:24 Kooncecek we goornouszloonzkym kryjoulu: www.mlodziezgornoslaska.org/assets/Fater.pdf Na prooba, na smak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doczkoomy? Godoomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 15:02 Poono mo byc' tygo jeszczy kans! I poonos' tyrz we TV. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godoomy 19.03.05, 21:08 W telewizyji przi aprilisie Tako terozki rymnyło mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Rzoondzymy, a bymy goudac'? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 09:23 Dzisioj dziepjyro moomy Niydziela "palmowo"! Niytolerancjo w Polsce, zas' je rzecz niy nowo. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? 20.03.05, 20:46 Wielki Tydziyń po Niydzieli Łon wygodnie niy pościeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 21:23 Noo ja! Trza dzisioj wymocyc' nogi. Bo darmo cekac' na Szczwortek Srogi. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? 24.03.05, 21:35 Przidzie tyż ciyrpieć "za boże rany" Ku przipomniyniu zwyczoj jest dany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 13:57 Dzisioj Noom przidzie szramy cauowac'. Poonbooczka mynka uozpamjyntowac'. Pos'cic' uod rana, beze Msze uobyn's'. Do procesyje jurze gotowy`s'? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? 27.03.05, 19:36 Ponboczek żyje! Trza sie radować Świadectwo tymu we godce dować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.05, 22:30 Kej Uoona dano, gwaroom byc' musi? Takoom sie Szloonouk gibko udusi! Jurz w gardle stowo. Mo przerypane, kej germanizma s' Ni wyciepane. Dlo poniywjyrcoow uoona stworzano? I mjast matczyny Mowy Noom dano? Przeca My wjyma fto Naszy Mowy wzbrooniac' we szkole ciyngjym gotowy! Za to Uoon jeszcze uoberwje hiby. Bo bez swy Mowy soom yno ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linker Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 14:35 www.mlodziezgornoslaska.org/assets/plakaty/mg.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? 29.03.05, 17:43 Recht - trza flegować ta naszo godka I zowdy ze niom pylać do przodka. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? 31.03.05, 08:42 Link tu wciepna na modego miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2627574.html?v=0&f=59 Poczytejcie se istnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 08:53 Widza nareszcie strah Wous niy myncy? Bo takih modyh noon'dzie sie wjyncy! Lekszy szykowac' sie Noom "tam" bydzie, kej tu poytoow modyh przibydzie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? 14.04.05, 19:55 No dyć tym modym wsparcio nos trza Bo sie zmarnujom coś pryndko - pra? Z iskry by była możno brandera -Jak rozhajcować tako "cholera"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Rzoondzymy, a bymy goudac'? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:35 We biksi zrobic' se pora dziurkoow, rajn nauoomanyh wsadzic' drewjynkoow, uwjoonzac' drootym niby wyndziduo, zapolic' s'rodek i je ... kadziduo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 22:35 Fulosz jak mulorz, a gansi Ci pympek uogryzajoom! Tako sie prawi! Yno co to uoznaczo? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 15.04.05, 13:04 Gyńsipympki łobgryzajom Jak za mało futru majom. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 06.04.05, 09:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=16912215&a=22435927 Jak Wom sie to podobo? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 06.04.05, 23:51 Andy już mie wspiyro w tym Ktoś dołonczy? -Czy jo wiym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 08:35 Kej kce ze Siebje wygarnoon'c' rzole, niyjedyn stawjo je na cokole. Dynkmal, pomaruym co boou stouwjany, do tero bez to je durh zgooniany! Cy Uojczulkowi stouwjac' je potrza? Puacki niydugo ze uoczoow uotrza. Ku Poon Booczkowi przeca kludziyli? Uooni pamjoontka majoom w Niydziyli! I kej Ci przi Niym plac dlo Sia noon'doom, z pamjyn'ci Naszy nigda niy zyn'doom. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 07.04.05, 09:02 Toż wiym tyż przeca - dynkmal dlo żywych By pamiyntali - mie to niy dziwi Ło pokolynia te nowe idzie Wtedy łon "ksiyngom" zdo sie już bydzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Ksiyngooma - Yncykliki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 19:24 Tak przi Polouku Noom bandziy durh atoli, podwjel niy pozno SLAVORUM APOSTOLI? Uojczulek S'wjyn'ci i uo tym durh goudali. Ale jak w inkszym, mauo co Jyh suhali! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ksiyngooma - Yncykliki 10.04.05, 20:35 Wiela nom łod sia przeca łostawioł Czas na to prziszoł by my czytali W tym duch łod Niego bydzie se jawioł -Tako tyż Łoni z nami łostali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Yncyklikoow niy cytajoom, to morzno buhy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 11:59 Na rozrarzyniy i zapoomliwos' "Pamjyn'c'..." Noom w buhu dali, "... torzsamos'". Cy moge swoja torzsamos' wuosno, Szloonzouk uobroonic'? Racjo rzauosno?! Kej inksze mogli? Tam, do niydouwno carym straszoone. To je rzecz pewno! Cytata: "W tym kontekście można by się także zastanawiać nad wkładem Europy Środkowo- Wschodniej w tworzenie się dziś Europy zjednoczonej. Mówiłem na ten temat przy różnych okazjach. Jak mi się wydaje, najbardziej znaczącym wkładem, jaki narody tego regionu mogą zaoferować, jest obrona własnej tożsamości. Narody Europy Środkowo-Wschodniej pomimo wszystkich przeobrażeń narzuconych przez dyktaturę komunistyczną zachowały swoją tożsamość, a poniekąd nawet ją umocniły. Walka o tożsamość narodową była dla nich walką o przetrwanie." (...) JPII serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34275,2572875.html Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Yncyklikoow niy cytajoom, to morzno buhy? 12.04.05, 20:18 Ano -"tożsamość" swojo durś mom Jeszcze tu ło tym niyjedno dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Yncyklikoow niy cytajoom, to morzno buhy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 23:33 Bic' uoo Nia Nasze poczli sie douwno! Hoc' bez litos'cie za to ganioone. Mjara Norodoow je przeca jedno? Goornoszloonzoukym byc' zabroonioone? Nad Pana wylyz' kery poworzy? Nadziejo gasic' dali zamjyrzo? Niyhej se dobrze zamjar tyn zworzy, bo haja tukej bydzie mjou s'wjyrzo! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Yncyklikoow niy cytajoom, to morzno buhy? 16.04.05, 21:36 Haja se zrobi tu przi wyborach Ślonzok zawoło - Fora ze dwora! Tym co myńszośći majom we rzici Jakisik POPiS to "cicirici" I kożdo inkszo durno partyjo Co we ślonskości widzi mecyjo. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Yncyklikoow niy cytajoom, to morzno buhy? 18.04.05, 19:01 Ale my se "zagodali"! Polecymy ze tym dali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Weloonkowo strategijo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 23:20 Jak partyje z Szloonzka wymjys'c', a samorzoond wyrzi podniys'c'? Trzi weloonki tego roku? Trzeba z niymi dac' se pokooj! Zebrac' siyuy swe na bezrok, to roztropny zdowo sie krok. Toom sposoboom mjec' jyh w rzici, morzno wtynczos jym zas'wjyci? Odpowiedz Link Zgłoś
silesia7 Niy 21.04.05, 14:31 Pasikonik trza isc do Sejmu krajowego, z tamtad mozna skuteczniej propagowac slonsko autonomia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Niy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 21:29 A fto Nous tam wkludzi i keryndy? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Niy 21.04.05, 22:04 Jedno mi sie zdo mondre. Trza głośno godać, co wszyske partyje kere namiyszały w ty ustawie myńszościowy som dlo Ślonzoka "persona non grata" i wszyske inksze nacjonalistyczne partyje tako samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Niy welujyma na uoszkliwcoow! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 12:55 We jednym mjehu snoj's' plac se muszoom, jak mode koty. W mjehu sie zduszoom? Bo jak sie "zwjyrzok" nad mjara plyni, to trza go przebrac'! Tyrz jak sie lyni. Porzoondne muszoom plac mjec' przed soboom, bo Prawo jedne moomy nad gowoom. A jak w pokoju rzyc' se na Szloonzku, kej couki maszkyt na Jejih kooncku? Te co Nadziejoom Naszym soom rade guos Nasz dostanoom! By, ... kurde blade! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Niy welujyma na uoszkliwcoow! 22.04.05, 19:47 Z welunkym latoś utropa bydzie -Dyć nom ze tego niywiela przidzie Ale ło ślonskość idzie sie bić Kto przeciw tymu - niych boli rzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Niy welujyma na uoszkliwcoow! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 23:04 Bez to jurz tero trza sie szykowac' coby we Szloonzku laufpas fajrowac'. Na bezrok przeca weloonek w gminie, kaj niyhej gibko stare wyginie! Do tego potrza tu Noom "Jednos'cie", ty Goornouszloonzki. I Robotnos'cie! A rze robotne we gynah soom My, bez to przed Szloonzek ploompac' sie doomy! Wtynczos na muster stary, znajoomy, Ludzioom i rzycie poukuodoomy! I zas' ucieha tu sie przikludzi. Rzyc' pudzie godnie. Ze Wjaroom w Ludzi. W Anie, Pjekarah - podziynkujyma, Poonbooczka w serca se nabjeryma! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Niy welujyma na uoszkliwcoow! 23.04.05, 22:00 No ja - trza dzisioj już to zrychtować Coby na bezrok w welunku stować Latoś te fragi niych głośno słychać Czy we ślonskości widzieć trza grzycha? Czamu partyje som antyślonske? Skiż nacjonalnych idejow wonske?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Niy welujyma na uoszkliwcoow! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:31 Te partyjouki z zesloow, szyszloonga, jurz klyncoom w doukah, czekajoom goonga? Jak gibki szprinter kcoom dopas' meta, ale przed kogo je ta sztafeta? Dlo tuplowanyh? Ujrza se uoonyh i hnet pomys'la co ... "naboombjoony`h". Te z role hopy co kredyt wzioony, bydoom Noom wmowjac', irze ... zwroocoony? Lewe stoompjoouy sie jak fuzekle z pranio wyjynte. Bije jym ... w dekle? Ligowcoow polskih Familjo ceko na smjyuowaniy, erbnie go ... deko? Uostanie bez to, z czysty grzecznos'ciy, uobdzielic' guosym keros' z ... Myn'szos'ciy? I toom sposoboom Nauka weznoom? Szloonzouki nigda w Szloonzku niy szczeznoom! Cy staro prowda zas' bydzie w modzie? Co Polouk zouwdy moondry po szkodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Niy welujyma na uoszkliwcoow! 24.04.05, 10:39 Hmm To mondro lińjo - myńszości wspiyrać Bydzie "warszawka" na nie spoziyrać. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Niy welujyma na uoszkliwcoow! 24.04.05, 10:41 Zdo mi sie yno - myńszość niymiecko Chce we Ślonzoku mieć swoje dziecko Kroll niy chce widzieć we niym partnera Toż i skiż Krolla biere cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Niy welujyma na uoszkliwcoow! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.05, 23:43 Kej w weloonkowym zdrzadle sie ujrzdrzy, gybis i szczynka uobwis'nie nirzy! Niy bydzie uodtoond w Ustawah mjyszac' i norodowe Nacyje skrys'lac'. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Niy welujyma na uoszkliwcoow! 26.04.05, 18:54 Zdo sie na starość łon niy zmondrzeje Djosek ze tego yno sie śmieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Niy welujyma na uoszkliwcoow! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 23:52 "Patryjotyzmus", swooj poomjot rodzi! Cy Hejmo gymbje Judasz zaszkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gunia Re: Godomy IP: 213.25.157.* 29.04.05, 21:15 A mnie się zdaje,że tyś się urwoł z choinki.Chłopie ,kaj ty żyjesz?!!!Toz to juz jest 21 wiek.Tak beblac to se możesz ze starzikiym(jak go jeszcze kajś znojdziesz).W dzisiejszych czasach jak sie "we wielkim świecie" tak odezwiesz to zaroz podpadniesz,żeś je wsiok i tela.Juz na początku żeś je stracony.Tego chcesz do siebie i do swoich najbliższych.Odpowiedz se som ,ty i wszyscy ci ,kierzi ci tak ochoczo przichwolajom. Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Godomy 29.04.05, 21:24 Gość portalu: gunia napisał(a): > A mnie się zdaje,że tyś się urwoł z choinki.Chłopie ,kaj ty żyjesz?!!!Toz to > juz jest 21 wiek.Tak beblac to se możesz ze starzikiym(jak go jeszcze kajś > znojdziesz).W dzisiejszych czasach jak sie "we wielkim świecie" tak odezwiesz > to zaroz podpadniesz,żeś je wsiok i tela.Juz na początku żeś je stracony.Tego > chcesz do siebie i do swoich najbliższych.Odpowiedz se som ,ty i wszyscy > ci ,kierzi ci tak ochoczo przichwolajom. tys` gunia niy chycil tematu, tu uoazi uo pottrzymaniy godki a niy by sie joum wstydzic`, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.05, 10:54 Toorz se siedz'cie tam, we tym "srogym S'wjecie"! Po co ku Noom zagloondouciy? Bo tu je jeszcze Swoboda dlo Goornoszloonzoukoow, kjere mogoom se rzoondic' i goudac' do wole! Pounoom opjersioom. A Wy tam musicie pysk trzimac' na kodka, pra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hynio Chopy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 11:08 Po halbce bryny na gowa i mogymy godac ile wlizie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Hopje!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.05, 11:14 Pado sie: "... wela wlezie ...". "...ile..." mówią "przyjezdni"! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Hopje!!! 30.04.05, 11:17 Gość portalu: Rehtoor napisał(a): > Pado sie: > > "... wela wlezie ...". > > "...ile..." mówią "przyjezdni"! Jako tysz te spolonizowane:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Slonzok pado na ryj jak wychodzi z knajpy pijany:- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 11:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Jo Woom godoom idz'c'ie do Doom ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 08:43 Goornoszloonzouk knajpy niy zno, nojwyrzi - szynk. :-) A wyuazi s' niygo tak, jak ... wuazioou. Ryj znooma yno u wjeprzka. Hoc' tyrz niykej sie pokorze u tyh s'cioranyh jednym piwym znojdoow z ... Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Godomy 30.04.05, 11:40 A co powiycie na wciepowanie sam mp3 ze s`lonskom godkom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pragliwiec Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 08:48 Mouciy co? Toorz, ... douwejcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s'migoafka Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:37 To by boouo pjernikym gryfnie! Goornoszloonzouki majoom patrzyniy niy jyny uo niywidoomyh, ale tyrz guho- niymyh! Bo sprawjyli przed Nih THETOS-a, kjery Naszo Godka poradzi jym "wymigac'" Tu se to mogecie poproobowac': sun.iinf.polsl.gliwice.pl/sign/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gunia Re: Godomy IP: 213.25.157.* 01.05.05, 18:43 Trocha ci to nie wyszło ,bo jo nie siedza w żodnym świecie,yno też tu kaj ty.I właśnie tu te pieprzenie śląskie jeszcze jako tako uńdzie.Ale nie roz byłach zmuszono tez sie stąd ruszyć i wiym jak na mie reagowali.Tak choćbych przijechała z jakigoś skansynu.I żodyn z was beblałów mie nie przekono,że jak kaś usłyszą żeś sie urodził na śląsku to cie przijmą z otwartymi rynkami. Po prostu ni ma sie czym chwolić,ale co zrobić,miejsca urodzynio wybrać se nie idzie.Jest to przikre,ale niestety prawdziwe,że jas indzi na każdym kroku dają ci odczuć że Slązok to jest dupek i nic wiyncyj.Do niczego innego sie nie nadowo jak yno do łopaty i czornej ciynżkij roboty .A teraz piszcie co chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 01.05.05, 19:18 A poczytej se możno tyn olsztyński wontek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=15994312&v=2&s=0Pozdrowiom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gunia Re: Godomy IP: 213.25.157.* 01.05.05, 21:53 Przeczytałach,no i co z tego.Taki som bełkot,tela,że twój.i teraz mom być dumnom ślązoczkom? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Godomy 01.05.05, 23:30 Dumno tysz mogesz byc. Znom Sklonzokow, kere by sie ino lachali ze takij gupij goudki - majom za co. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gunia Re: Godomy IP: 213.25.157.* 02.05.05, 19:57 Wierza,że sie lachajom z takij gupi godki jak twoja i tych wszystkich twoich klakierów.To rozumia w zupełności ,bo kupy sie to nie trzimie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 02.05.05, 21:59 We Olsztynie sie lachajom? Łoni regionowi pszajom W zocy majom region swoj Ło tym godo wontek moj Yno u sia durś kamiynie Bier na swoje to sumiynie U nos ciynżko mo być zowdy Czy to konsek Twoji "prowdy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:25 Kej by tam Kamraty byli, w Regijoonah by My rzyli! Ale trza tu pedziec' szczyrze, co niy yno z Nous ... niszczyrze. Bez to sprawoom je uogroomnoom, by tam szli za Autoonoomjoom! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 05.05.05, 21:50 Przi welunku trza "cyntrala" Łopieronić a niy halać Nacjonalizm trza piyntnować A niy głos na niego dować. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Godomy 07.05.05, 11:25 Panowie - mocie dyktafony, kamery, cyferaparaty z funkcjom nagrywania filmu - trza nagrywac godka jak je ku tymu okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:38 Cy by sie Woom tak zdauo, cy je jurz arze tak z'le, coby sie trza szykouwac' na case jako w pjekle? W Nous wjyncy je Nadzieje, jak w kourzdym Uoptymis'cie, bo My soom bez zowis'cie i rzoudny niynawis'cie! Pojmuja jednak staros'c' i Wasze szczyre han'ciy. Dziyjdzictwo coby Nasze uostauo Tu sie - wszandziy! Bez to jak mouciy werkcojg ku tym tyn przidajny, to to mogymy sprawic' za "kooncek" coukym fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 07.05.05, 17:55 Hehehe Dyktafon se w komorce mom Toż na szpacyrze rym w nia dom I szkryfna tukej potym Mi styknie ty roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 07:37 Na uogroodkah kwitnie flider przidou by sie nowy Reader. Intelligent byc' moog by Web, co wyproorznio korzdzius'ki. My go bymy tu futrowac', inksze bydoom podsuhowac'. Toom metodoom niywidoome se "cytajoom" co wjadoome. W Magistracie tyrz tak bydzie. W Katowicah! Przi ty bjydzie? Z Naszy tajle, w Jejih kooncku, morzno bydzie hnet po szloonzku!? Wtynczos, korzdy co marudzioou, do kjerego rym sie wkludzioou, na tyn muster szrajbowany leko bydzie uodczytany! Cy nareszcie pojmnoom Prowda, co Nasz kryjoul to niy znojda? Wergcojg dany tyn ku Szkole rade mjeli by Gorole. Bo nareszcie, bez utropy niy trza bydzie robic' szopy. Kej by to na szagi podac', szuo by mówic', przed Nous ... godac' ! Rewolucjo by to booua! Niy mjeli by Nous za woua. Tamte by Nous spokopjauy. Wszyske s'wjynty Pokooj mjauy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stracioou sie ueb! Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 07:41 Na uogroodkah kwitnie flider przidou by sie nowy Reader. Intelligent byc' moog by Web, co wyproorznio korzdzius'ki ueb. My go bymy tu futrowac', inksze bydoom podsuhowac'. Toom metodoom niywidoome se "cytajoom" co wjadoome. W Magistracie tyrz tak bydzie. W Katowicah! Przi ty bjydzie? Z Naszy tajle, w Jejih kooncku, morzno bydzie hnet po szloonzku!? Wtynczos, korzdy co marudzioou, do kjerego rym sie wkludzioou, na tyn muster szrajbowany leko bydzie uodczytany! Cy nareszcie pojmnoom Prowda, co Nasz kryjoul to niy znojda? Wergcojg dany tyn ku Szkole rade mjeli by Gorole. Bo nareszcie, bez utropy niy trza bydzie robic' szopy. Kej by to na szagi podac', szuo by mówic', przed Nous ... godac' ! Rewolucjo by to booua! Niy mjeli by Nous za woua. Tamte by Nous spokopjauy. Wszyske s'wjynty Pokooj mjauy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linker Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:38 "Pasikoonikowy" wjyrsz prawi: - Toom metodoom niywidoome se "cytajoom" co wjadoome. - Goornoszloonzouki majoom patrzyniy niy jyny uo niywidoomyh, ale tyrz guho- niymyh! Bo sprawjyli przed Nih THETOS-a, kjery Naszo Godka poradzi jym "wymigac'" Tu se to mogecie poproobowac': sun.iinf.polsl.gliwice.pl/sign/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzmot Fulómy IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.05, 10:55 Kiejby mioł tyn Reader tak brznieć jako tyn mieszany uopolsko-katowicko- niymiecko-polski "ślónski", to - synki - dejcie se na strzimanie! Moja starka niy rzóndziyła takim "kreolym". Isto mocie te łeby już blank wypróżnióne, tóż niy potrzebujecie żodnego "intelligent"-web. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Fulórz jak mulorz, a gansi Ci pympek uogryzajoom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 23:21 Grzmot to mo gouwa! A w gowje trouwa? A w trouwje kwjoutki? Dlou naszy Kokoutki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a morzno Dunia? Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 19:44 Widza co Woom sie dali zdo, irze Goornoszloonzouki banoom mjec' reszpekt przed Jynzykooma wysoki zorty? Znoomy Jyh pora i dloo Nous nuoone niy Nowina! Jako to wysoko zorta? Kej zawjoodua Jejih "urzytkowjikoow" do faszyzmusa i koomunizmusa? Wilamowicko godka je uczoona na powroot. Bo to staroniymjecko Mowa. Bydzie pod uohroonoom. We Naszym Rzoondzyni tyrz soom bogajstwa wszyskih Nacyjoow, kjere boouy kole Nous i z keryma My sie stykali. Bez to bandzie dali Noom sposobno. A na uostatek spoomna Woom co: "Tyn sie laho, co sie hihro na uostatku!" Norood Goornouszloonzki Nadcioongo! Dejcie pozoor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Co godajóm inksze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 14:14 Na poczóntek zdaniy na Nasz tymat Zofije Kossak-Szczuckiej: „Przede wszystkim, rzeczowość istotna, nie dająca się ponieść nierealnym marzeniom. Idealizm w czynach, nigdy w słowach. Słowa są twarde, szorstkie i treściowe: Oszczędność i pracowitość, o jakiej w innych dzielnicach nie mają pojęcia. Wytrwałość. Wytrwałość jest może cechą najbardziej charakterystyczną w psychice śląskiej. Głęboka szczera religijność. Jako zaś proste uzupełnienie tych zalet, silne życie rodzinne, przywiązanie do starego obyczaju. Brak Ślązakom gładkości, wdzięku, umiejętnego prześlizgiwania się po powierzchni życia. Ale nie tymi zaletami buduje się państwa, jeno tamtą twardzizną, w której czyny dźwięczą lepiej od słów”. Zofia Kossak-Szczucka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dotyczą Ślązaków? Re: Co godajóm inksze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:27 "-Nigdy jeden naród nie może się rozwijać za cenę drugiego narodu. za cenę jego eksploatacji, śmierci" Słowa z kazania Jana Pawła II przypomniane przez ks. prałat Stanisława Puchałę podczas wczorajszej Mszy św. w archikatedrze Chrystusa Króla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yuv75 Re: Co godajóm inksze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 20:04 Pewnikym tyrz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBERSCHLESIER GANZ GENAU! IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.05, 15:53 richtig , arnold , hast du Recht! wir sollten mehr unsere Muttersprache sprechen. weiter so arni, machts gut! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linker Re: GANZ GENAU! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 12:46 Na poczoontek idzie sie Joom spoomniec' podle annabergowego mustra: artur.czesak.webpark.pl/Stronica/Olesch/index.html# Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 09.05.05, 17:45 Ano ano - wszysko piyknie Wiatru jeszcze niych wystyknie By ze forum fraszkom wioł Dyć tego żech richtig chcioł Kaj tyn "piosek" czasym zleci Promyk słonka niych ukleci Gymba tako sie łośmieje Już czasami to sie dzieje Mom we zocy ślonske słowo Możno proste dyć sie zdowo Co ze gowy w sieć durś leci Do staroszkow nos i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:15 Wy sie na wjater tu niy spuszczejcie, same se fraszki stoond wymjotejcie! Ku tymu mjotua barzi przidajno, bo zdatno wymjys' i cudze uajno. Deczko Noom "tego" tukej uostauo. Toorz wymjotanio bydzie niymauo. Rze tyrz niy zwykue tamte ludziska, kej w gos'cie przidoom - wytrzic' boociska? Uobetrzic' z gnoja stajynne trepy. Cy to doprowdy arz take cepy? Kaj uoone brauy swe wyhowanie? Cy jejih bajzel jurz tu uostanie? Jeszcze rouz byma robic' porzoondek. I wyprzoontnymy korzdzius'ki koontek. Niycnota potym niyh tukej rzodno Noom niy uosprawjo - co Szloonzka godno! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 20.05.05, 12:44 Czy sie tukej werci godać? Piyknych wontkow ździybko szkoda Miały Niymce Katowice I Europa - to niy wice Choć se cołkym niy straciyły Przeca tukej łone były Katowice niy w Uniji? Ciyngym trza mi ty mecyji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 21:28 Goudac' Noom potrza uo tym durh, ciyngjym, coby i Polouk stanoou pod pryngjym! Za wynoukwjaniy z Goornoszloonzoukym we polskih lagrah pod Rusa bokym. Jaworzno wouo, Łambinowice, S'wjyntohlowice i Potulice! Boouy Ci uoone przi korzdy grubje tero rzoudnego to jurz niy dziubje? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 28.05.05, 21:01 W sztyrdziestym szostym Biały tyż gruby piniondz lagerski Sie zapomniało - zdoł se niyherski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 22:04 Trza by pjeroonic' jak jasne gwinty! Kej sie pokorzoom jejih reprinty? Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Godomy 09.05.05, 22:31 arnold7 napisał: > Trza dbac uo naszo godka, to jes forum Katowicyje, forum miasta, f kierym > miyszko kupa Slonzokow i momy sam prawo szkryflac po naszymu! > momy 9-tygo maja i cza sie wygadac` po pobycie kwasa we rosieji, uon pieron sie upor i dostul za swoja a za nim colka Polska i Go`rnos`loozaki tysz, cza bylo ino wyslac` tom takiego co by siy wstydzic` niy umioul a ino z us`miechem rynka podawoul, kwas niy wytszymoul i momy tera kupa lechania, moze un je za bardzo nadgorliwy?, a mozy un paminto te dobrye czosy, i mo wszistkich we zadku, - jak mo to jes kretyn, Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Godomy 24.05.05, 00:39 arnold7 napisał: > Trza dbac uo naszo godka, to jes forum Katowicyje, forum miasta, f kierym > miyszko kupa Slonzokow i momy sam prawo szkryflac po naszymu! > godomy i siy lechamy - eheheee...., bo My som fajne karlusy s Kattovitz i inksziych landoow, pozdrawio, the builder, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 08:17 Wy sie "lechacie" skirz piwa "Lecha"? Godo sie - lahac'! Skryj sie do mjeha! Ze wstyda! Zbrakuo w Landah dalekih suowoow, co tukej trwajoom bez Wjeki? Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Godomy 28.05.05, 21:55 Gość portalu: pasikoonik napisał(a): > Wy sie "lechacie" skirz piwa "Lecha"? > Godo sie - lahac'! Skryj sie do mjeha! joa!, My sie lechamy i co mondralo=(chcysz mi ubliz`yc`?), czep siy swojej baby a niy moij uortografi=toc` tou niy po go`rnos`loonsku by taki pierdouly mialy miyjsce;))), > > Ze wstyda! Zbrakuo w Landah dalekih > suowoow, co tukej trwajoom bez Wjeki? niy! ni zabraklo ino siy to przeistaczo w inksze bo wszistko idzie ku pszodu!, PS. "dalekih" to zapywne po S`loosku a "bez" to ros`nie w parku koles`;) pyrsk, the builder Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:55 Bez, to u Nous - "Flieder"! A koles' - "Kamerad"! Suyhac' hin und wider u Wous suowo ... Dreirad? Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Godomy 29.05.05, 23:18 poczekam na odpowiedz, a o piepszeniach pisanych wierszem podyskutujemy innym razem, the builder, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik. Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:37 Inksze tyrz czekajoom, mys'loom - przetrzimajoom we soondah Szloonzouka. Przerobjoom w borouka. Ale Uoon ciyrpliwy! Laufpasa pragliwy. Polouka przetrzimje. Stowo - w Boga imje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Godomy po kjeleckymu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 11:07 Kej transparynta z wojewoodztwym "śląskiem", s'cic' prowodyry rosuy we kieleckiem? www.szs.org.pl/prawa/okno.php?id=110&sc=80lat2004 I niy poomogoom za forhang niykjere, bo jejih "przikuod" rzoudnego niy bjere! www.szs.org.pl/prawa/okno.php?id=108&sc=80lat2004 Co to kcoom wmoowic', irze szahy znane dziynka "powstanioom", co poonos' wygrane? Kej by tak boouo, na co taki auflauf? Jou jurz tam wola wzioon' se lepi Einlauf! Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Godomy po kjeleckymu? 28.05.05, 22:04 Gość portalu: pasikoonik napisał(a): > Kej transparynta z wojewoodztwym "śląskiem", > s'cic' prowodyry rosuy we kieleckiem? > > www.szs.org.pl/prawa/okno.php?id=110&sc=80lat2004 > > I niy poomogoom za forhang niykjere, > bo jejih "przikuod" rzoudnego niy bjere! > > www.szs.org.pl/prawa/okno.php?id=108&sc=80lat2004 > > Co to kcoom wmoowic', irze szahy znane > dziynka "powstanioom", co poonos' wygrane? > > Kej by tak boouo, na co taki auflauf? > Jou jurz tam wola wzioon' se lepi Einlauf! sam wymys`liles` te pisownie?, a moz`e ci sie spodobalo i kogos` nas`ladujesz, eeeeeee?, domoieszka angielskiej pisowni tu widoczna;), co`z` to?, tez` w Angli mieszkasz i zapomniales` pisac` po Go`rnos`loonsku = abo som kierys` ci dou pszydni pomys, aaaaa?, tiy mnie tukey niy nas`laduj = godej po S`loonsku abo niy godej fcale, OK?!, the builder, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy po kjeleckymu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:35 Moonopol w Szloonzku? W gowje sie niy mjes'ci! Na tyn to muster w S'wjat lecoom se wjes'ci. I rzoudno szpera nia nie mo mocy, kej szloonzkou Goudka korzdyn mooma w zocy! Przidajny szrajboong tyn dlo interneca zezwolo beblac' bez zwouanio wjeca. Niy belejaki Ci go intus wynod, bo Tadzikowy, z USA - Cystyh Wood! www.republikasilesia.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: errata Re: Godomy po kjeleckymu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:39 Moonopol w Szloonzku? W gowje sie niy mjes'ci! Na tyn to muster w S'wjat lecoom se wjes'ci. I rzoudno szpera na nie niy mo mocy, kej szloonzkou Goudka korzdyn mooma w zocy! Przidajny szrajboong tyn dlo interneca zezwolo beblac' bez zwouanio wjeca. Niy belejaki Ci go intus wynod, bo Tadzikowy, z USA - Cystyh Wood! www.republikasilesia.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Godomy po kjeleckymu? 29.05.05, 23:16 Re: Godomy po kjeleckymu? Autor: builder Data: 28.05.2005 22:04 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz cytując + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- Gość portalu: pasikoonik napisał(a): > Kej transparynta z wojewoodztwym "śląskiem", > s'cic' prowodyry rosuy we kieleckiem? > > www.szs.org.pl/prawa/okno.php?id=110&sc=80lat2004 > > I niy poomogoom za forhang niykjere, > bo jejih "przikuod" rzoudnego niy bjere! > > www.szs.org.pl/prawa/okno.php?id=108&sc=80lat2004 > > Co to kcoom wmoowic', irze szahy znane > dziynka "powstanioom", co poonos' wygrane? > > Kej by tak boouo, na co taki auflauf? > Jou jurz tam wola wzioon' se lepi Einlauf! sam wymys`liles` te pisownie?, a moz`e ci sie spodobalo i kogos` nas`ladujesz, eeeeeee?, domoieszka angielskiej pisowni tu widoczna;), co`z` to?, tez` w Angli mieszkasz i zapomniales` pisac` po Go`rnos`loonsku = abo som kierys` ci dou pszydni pomys, aaaaa?, tiy mnie tukey niy nas`laduj = godej po S`loonsku abo niy godej fcale, OK?!, the builder, poczekam na odpowiedz, a o pie..ch pisanych wierszem podyskutujemy innym razem, the builder, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy po kjeleckymu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 22:05 Dugo tak mys'licie, cy brif Mi krys'licie? Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Godomy po pasikonemu? 02.06.05, 02:00 jo zech zaczuol pisoc` pszes "oo", i to je mo`j wichajster, Ps; sprowdz se na historiji, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linker Gyszihta Goornoszloonzoukoow - NACYJO hnet! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:49 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2745142.html?v=0&f=28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uh8567 Re: Gyszihta Goornoszloonzoukoow - NACYJO hnet! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 00:10 Poonboocku poomogej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zawsze Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 11:10 Byli`ma, soom`ma i bany`ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po pros'bje Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 21:07 Jak niy popuszczóm dóńdzie do wiji! Skóńczy sie dló Nich jak w Boliviji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 10:49 Czehy Jym padajoom: "Niy strahej sie Szloonzouka!". Gibci wez' se absztand TU uode ... gupjelouka. miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2761486.html Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Godomy 08.07.05, 19:58 Szłoby tukej coś poklachać Jako mieli se "niy strachać"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 00:35 Strahali Ci sie Uoone naszy mauy gorstki? Cy tyrz tego co sprawjoou ... Oondra Lysohorski? Zawczasu Ci przed Spisym podali szloonky Rood! A w kartkah niy mjyszali. U Nous, do tero ... smrood. Zworzajoom na Kożdoonia, kerego u Nih groob, niy bojoom sie spoominac' douwniejszyh jego proob. I wyszuo Mi zas' przy tym, co s'mjelsze Uoone soom, niz'li te TU "gjeroje", co inkszyh ucyc' kcoom. Vic spoomniou`eh se stary! Niy mjyjcie uo to rzol. ... "Niy prziszou`s' po Nauki, yno zas' po wpjerdol?" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linkerr Re: Godomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 10:19 Nojlekszy boouo s'mjatac': WYWIAD:: Najłatwiej było wyjechać Z prof. drem hab. Piotrem Madajczykiem, niemcoznawcą z Instytutu Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk, rozmawia Krzysztof Ogiolda Profesor Piotr Madajczyk uczestniczył w poniedziałek w Opolu w konferencji naukowej "Śląsk Opolski w Polsce Ludowej: aspekty społeczno-polityczne (w świetle nowych badań historycznych)" zorganizowanej przez Instytut Śląski w Opolu i Instytut Historii UO. - Kilka dni temu wygłosił pan w Opolu wykład o postawach ludności śląskiej w PRL-u: "Między emigracją a asymilacją". Dlaczego autochtonom łatwiej było wtedy z Polski wyemigrować, niż poczuć się w niej u siebie? www.nto.pl/ PS Wziynte ze samego roga na samym spodku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygyn Godoomy - samouczek szloonzkigo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:49 Rodzi się nowy słownik Samouczek śląskiego Ponad 14 tysięcy haseł będzie zawierał polsko-śląski słownik, którego wydanie w najbliższym czasie planuje Ruch Autonomii Śląska. Publikacja ma służyć pomocą tym Ślązakom, którzy zapomnieli śląskiej godki i chcą sobie przypomnieć określenia oraz sformułowania, jakimi posługiwali się dziadowie. Działacze Ruchu chcą jeszcze przeprowadzić konsultacje z polonistami, bohemistami i germanistami. Ich zdaniem język śląski, którego istnienie kwestionują językoznawcy, to efekt współistnienia wielu kultur polskiej, niemieckiej, czeskiej. Planują wydanie słownika w około 2, a może 3 tysiącach egzemplarzy. Czy to dobry sposób budzenia śląskiej tożsamości? - Jeżeli słownik ma służyć udowodnieniu, że język śląski istnieje i stać się orężem walki politycznej, to sprzeciwiam się tej inicjatywie - mówi Piotr Spyra z Ruchu Obywatelskiego Polski Śląsk. - Jeśli jednak ma przypomnieć bogactwo śląskiej gwary, to nie mam nic przeciwko wydaniu takiego dzieła. Nie można zapominać, że śląska gwara należy do języka polskiego i ma wiele odmian. Inaczej mówi się w Zabrzu, a inaczej na Opolszczyźnie. Ciekawe, która z odmian wybiorą autorzy słownika jako podstawową? - Przez kilkanaście lat, wskutek sporów językoznawców, nie udało się wydać wielotomowego języka gwary śląskiej. Spory dotyczyły właśnie tego, którą gwarę uznać za wiodącą - mówi Jan Rzymełka, poseł PO, którego rodzina od 300 lat zamieszkuje Śląsk. - Gwara żyje przede wszystkim w języku mówionym. Także u mnie w rodzinie. Marian Pyrek w 1998 roku założył pierwszą stronę internetową, za pośrednictwem której Ślązacy z całego świata pisali maile gwarą. Można powiedzieć, że była to pierwsza nieoficjalna próba kodyfikacji języka, bez żadnych podtekstów politycznych, z myślą o zachowaniu tradycji i kultury. - Zorganizowaliśmy msze święte po śląsku, a nawet tłumaczenia fragmentów Ewangelii - mówi Pyrek, który oblicza, że śląskich maili przez sieć przeszło grubo ponad 50 tysięcy. Strona funkcjonuje nadal. Swego czasu był tam nawet dostępny słownik, który wyszukiwał gwarowe odpowiedniki słów literackiej polszczyzny. RAŚl poprzez stworzenie słownika chce udowodnić, że język śląski istnieje. Język śląski został przez tę organizację wpisany do Europejskiego Biura Języków Mniej Używanych. Ruch jest jednym z założycieli polskiego oddziału biura. Obecnie na rynku istnieją liczne publikacje dotyczące gwary śląskiej, a w Opolu jest właśnie drukowany wielotomowy słownik, będący kompendium wiedzy na temat śląskiej godki. AGATA PUSTUŁKA Dziennik Zachodni nr 138 16 czerwca 2005 r. Podpis pod zdjęciem: Marian Pyrek założył pierwszą stronę internetową (www.gornyslask.pl/beranie/index.htm), za pośrednictwem której Ślązacy z całego świata mogą pisać maile gwarą. Odpowiedz Link Zgłoś