Dodaj do ulubionych

TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.01, 15:29
Pytanie do Was wszystkich: dlaczego niektórzy Ślązacy twierdzą, że nie są
Polakami tylko Ślązakami? Pozdrawiam

NO COMMENT
Obserwuj wątek
    • mario2 Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? 17.05.01, 16:08
      Trudno odpowiedziec na to pytanie. Ja sam jestem Slazakiem mieszkajacym obecnie
      w Niemczech, ale czuje mowie i mysle po polsku!. Tragedia tego regionu i
      zamieszkujacych go ludzi polega chyba tak naprawde na wewnetrznym rozdarciu,
      ktore jest implikowane skomplikowana historia. Nie wiem- - to tylko moje
      odczucia. Za innych nie moge sie wypowiadac.
      • Gość: Hetman Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.abcsys.com.pl 18.05.01, 10:47
        &#62 Trudno odpowiedziec na to pytanie. Ja sam jestem Slazakiem mieszkajacym obecnie
        &#62 w Niemczech, ale czuje mowie i mysle po polsku!.

To po coś tam wyjeżdżoł jak czujesz się Polakiem?
        Liczy się tylko kasa? Dwulicowiec!
        • Gość: hestar Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.pool.mediaWays.net 20.05.01, 18:59
          Jestem Ślązakiem mieszkającym obecnie w Niemczech.Na pytania moich niemieckich
          współpracowników skąd pochodzę odpowiadałem zawsze:Jestem POLAKIEM.Mój kolega
          z Wrocławia zrywał przy tym boki i poprawiał:"On to żaden Polak,on jest Hanysem
          z Górnego Śląska".Teraz już mówię:"Jestem Górnoślązakiem"i to brzmi o wiele
          lepiej
        • mario2 Re: Odp. Hetmanowi 21.05.01, 11:36
          Nie liczy sie tylko kasa. Powody mojej decyzji nie musza Ci byc znane. Poza tym
          chyba mozna byc dobrym Polakien za granicami. Dlaczego nie stosujesz tych
          samych odnosnikow po Polonii w Ameryce lub jakimkolwiek innym kraju? Mnie nie
          przeszkadza to ze posiadam dwa obywatelstwa. jesli przeszkadza to Tobie- nie
          wiem co powiesz gdy bedziemy mieszkali wszyscy w wspolnej Europie. Nota bene ja
          juz tam mieszkam.
          Co do dwulicowosci to chyba troszke przesadziles: W najglupszym
          odcinku "Karguli i Pawlakow" - "Kochaj albo rzuc" padaja znamienite slowa- ze
          byc dobrym obywatelem innego panstwa wcale nie przeszkadza byc dobrym Polakiem.
          Z tego jestem dumny!
          • Gość: wawa Re: Odp. Hetmanowi IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 23.05.01, 13:45
            No i masz rację!
            wawa
            • Gość: wawa Re: Odp. Hetmanowi IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 23.05.01, 13:46
              Oczywiście rację ma Mario, a nie Hetman.
              Wawa
    • Gość: Ustrinus Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.elsat.net.pl 17.05.01, 17:35
      Drogi nocomment,
      problem, jaki pragniesz poszuszyć jest niewątpliwie bardzo skomplikowany. Brak
      czasu uniemożliwia mi pełną odpowiedź. Omówię zatem jedynie kilka aspektów. Mam
      nadzieję, że inni dyskutanci dopowiedzą Ci resztę lub sięgniesz po odpowiednią
      literaturę (niestety jest jej sporo i to w kilku językach).
      Na Górnym Śląsku, podobnie jak w innych regionach pogranicznych, żyją i mieszkają
      (to dwa odrębne pojęcia)osoby różnego pochodzenia etnicznego. Jest to norma nie
      tylko europejska. Podstawą identyfikacji narodowej jest samoświadomość
      przynależności do danej narodowości i identyfikowanie się z jej
      przedstawicielami, wyznacznikami kultury itd.
      Z pewnością nie decyduje tu genetyka, gdyż prawie połowa Niemców to w gruncie
      rzeczy potomkowie Słowian, zaś spora część Polaków jest w świetle genetyki
      stuprocentowymi Żydami.
      Nie chodzi zatem o sekwencje nukleotydów, podobnie jak o nie ma tu nic do rzeczy
      przynależność państwowa. Ta ostatnia bowiem zmieniała się w dziejach
      wielokrotnie. Fakt, że obecne granice Polski utrzymują się aż od 56 lat jest
      wyjątkiem i nikt nie może zagwarantować, że stan ten będzie trwał się przez
      kolejne półwiecze.

Wśród autochtonicznych (etnicznych) Ślązaków istnieje kilka opcji narodowych,
      przy czym 4 są wiodące: polska, niemiecka, śląska i czeska.
      Tylko jedna (śląska lub górnośląska) akcentuje zupełną odrębność narodową
      ("jestem wyłącznie Ślązakiem/Górnoślązakiem"). Pozostałe natomiast dotyczą z
      grubsza deklaracji typu: "jestem Polakiem" (wyłączność identyfikowania się jako
      Polak), "jestem Ślązakiem etnicznie, ale Polakiem narodowościowo"(nadrzędność
      bycia Polakiem) lub "jestem Polakiem, ale jednocześnie Ślązakiem" (równocenność
      bycia Polakiem i Ślązakiem). Podobnie jest z identyfikacjami z pozostałymi
      narodami.
      Poza etnicznymi Ślązakami żyją tu i mieszkają autochtoniczni Polacy (w skali
      historycznego Śląska stanowią ca. 80-90% populacji) oraz etniczni Niemcy (ca. 1-
      5%). Zatem Ślązacy w swojej ojczyźnie (na Śląsku) są w znaczącej mniejszośći. Na
      dodatek więcej etnicznych Ślązaków żyje w obecnych Niemczech niż w granicach
      Polski.
      • Gość: Maximus Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.um.katowice.pl 17.05.01, 19:51
        Przestańmy wreszcie jątrzyć. Przecież ta cała dyskusja to temat zastępczy
        wywoływany tylko po to by psuć. Zacznijmy budować wspólnie coś dobrego, coś co
        będzie nas łączyć, bądźmy dla siebie życzliwi. Bardzo o to proszę wszystkich,
        których ten temat w jakiś sposób intryguje.
        Kochani, którzy skarżycie się na Polskę popatrzcie w lustro, zróbcie rachunek
        sumienia, przyjdźcie 27. maja do Piekar Śląskich i rozejrzyjcie się w koło ile
        moglibyście zrobić dobrego, a nie tracić energię i zapał na rzeczy, które tylko
        Was i nas ośmieszają. Pozdrawiam.
    • Gość: lupinora Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: 213.76.13.* 17.05.01, 22:59
      Widzę że zainteresowanie tematem jest olbrzymie.Nie znam odpowiedzi na tytułowe
      pytanie. Ale może niektórzy przedmówcy mi odpowiedzą kim mam się czuć.
      Mojego pradziadka śmiertelnie pobiła polska bojówka w 1936 roku.
      6 braci mojej babci walczyło na wszystkich frontach II wojny oczywiście
      w mundurach koloru "feldgrau" , 3 z nich (ci którzy przeżyli )zostali w tym
      lepszym świecie.Najmłodsza siostra babci została aresztowana w październiku
      1945 roku za śpiewanie w kościele po ... niemiecku . Po polsku po prostu nie
      umiała. Zmarła w obozie koncentracyjnym w Świętochłowickiej Zgodzie w grudniu
      1945roku na zapalenie ucha środkowego . Niewiemy gdzie jest jej grób .
      Ojciec do 6 roku życia nie mówił po polsku.
      W 1947 roku wraz z dziadkiem dostali nakaz pracy ( czytaj -zostali zesłani ) do
      odbudowy Szczecina jako Niemcy .I co ? Gdzie jest nasze miejsce ? Tylko tu , tu
      jest moja mała ojczyzna . Jestem Ślązakiem świadomym . Nikt z mojej rodziny nie
      wyjechał do Niemiec na fali masowej emigracji . Ojciec (czysty Niemiec no nie?)
      pierwszy raz wyjechał na zachód w 1998 r w wieku 68 lat i to nie w odwiedziny
      tylko służbowo.Kilkakrotnie pytałem ojca kim się czuje ? Jo je ślązok i ty
      też , tu jest nasza ziemia. I niech się o nas biją poloki ,niemcy czy kto tam
      jeszcze. I tak wychowam syna mimo że jest pokrojcowany.

Pieter
      • mario2 Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? 18.05.01, 09:57
        Brawo takie postawy moga tylko budowac. Niestety wyjezdzam dzis na krotko-
        dlatego nie moge dac obszerniejszej odpowiedzi. Wracam na forum w poniedzialek.
        Pozdrawiam wszystkich- zarowno Slazokow jak i "Goroli"
        • Gość: andy Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 18.05.01, 12:40
          wpierw trzeba sie podzieli i uznac innych odrebnosc i przyznac sie do
          popelnionych win, zeby sie pozniej zjednoczyc w Euro, prawda prosze ksiedza? po
          to jest pokuta. Argumenty "nie lubie Slazakow i juz" sa b. popularne w Polsce
          katolickiej.
      • Gość: bjbax Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: 213.186.85.* 30.05.01, 14:23
        Prawdą jest że historia wmieszała ślązaków w ten śmieszny spór.
        Fakt, chcieli do Polski ( powstania ), może nie wszyscy ( mój jeden pradziadek
        nie ), ale każdy traktował ich jak swoich dla swoich korzyści. Wielu ucirpiało
        od polskich bojówek, wielu od niemieckich, wielu walczyło za Niemcy, wielu za
        Polskę, chcąc lub musząc !!!
        A najnowasza historia dowodzi tylko że to Ślązacy chcieli do Polski a nie
        odwrotnie. Więc nie zabierajcie nam tego z czego możemy być dumni i nie mówcie
        że jedyną poprawną postawą jest bycie Polakiem.
        No to pyrsk ludkowie !!!
    • Gość: andy Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.stg.tli.de 18.05.01, 21:21
      bo to prowda, historii i geografii sie uczyl? a moze wierzy w komunistyczna
      propagande?
    • Gość: anaks Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 21:38
      Każdy człowiek ma prawo do okreslenia swojej narodowości, nie tylko Polacy.
      Tymczasem Polacy cechują się megalomanią i jednocześnie ogromnym strachem przed
      uznaniem innych naradowości mieszkających w obrębie państwa polskiego. A
      przcież jeszcze tak niedawno sami walczyli o uznanie swojej narodowości i
      spotykali się z dokłądnie takimi samymi argumentami przeciwko temu, ajk teraz
      sami stosują.
      A przcież my Ślązacy chcemy tylko prawa do nazywania siebie Ślązakami, któymi
      się czujemy. Natomiast takich paniczny strach przed uznaniem czyjejś
      narodowości jest typowy raczej dla okupanta niż przedstawicie wolnego kraju.
      Mimo wszystko pozdrawiam (Polaków też).
      Anaks
      • Gość: andy Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.stg.tli.de 20.05.01, 08:53
        masz racje, ale wlasnie oni tego nie chca zrozumiec, przekonani o swojej
        wyzszosci nad innymi
    • Gość: jeff Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 23:24
      Stary,to naprawdę dosyć proste.........Wystarczy wziąść do ręki Wyborczą.

• Gość: Benek Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.01, 12:20
      Nie niektorzy Ślązacy, a wszyscy prawdziwi Ślązacy tak twierdzą. A teraz
      odpowiem pytaniem - dlaczego Słowacy twierdzą, że są Słowakami a nie
      Czechosłowakami?
      • mario2 Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? 21.05.01, 11:45
        Bo narod czechoslowacki nigdy nie istnial!. W kraju o nazwie Czechoslowacja
        zyli Czesi, Slowacy,Morawianie, cale mnostwo Cyganow...itd. Nikt nigdy nie
        nazywal sie tam czechoslowakiem. Ten neologizm wytworzono dla celow
        propagandowych. Jednak w tej Czechoslowacji nikt nigdy nikomu nie odbieral
        prawa do jakiejkolwiek narodowej przynaleznosci i samookreslenia, co nam
        Slazakom stara sie za ra sie uczynic.
        • Gość: Peter Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.01, 23:25
          Piyknie se witou ze Berlina,

mario2 napisał(a):

&#62 Bo narod czechoslowacki nigdy nie istnial!. W kraju o nazwie Czechoslowacja
          &#62 zyli Czesi, Slowacy,Morawianie, cale mnostwo Cyganow...itd.

Tu bych chciou dopowiedziec, ize Czechoslowacja byla federacjom piynciu landow (Zakarpaciym, co po
          wojnie psziszlo do ZSRR/Ukrajiny, Slowacjy, Czechow, Moraw i tygo dlo polokow pszeklyntygo,
          zwulagaryzowanygo, zacofanygo i primitywnygo SLONSKA), tak samo we Czechoslowcyji istnieli a i do
          dzisiej istniejom obywatele co se piszom narodowosc slonskom.

Je tak abo ni ?

Bis zas

Peter

• mario2 Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? 22.05.01, 09:12
            Mosz racja synek, te Slazoki to tzw. zaolzioki, abo tyz Slazoki cieszynskie.
            Tyz pieknie pozdrowiom z Künzelsau
            • Gość: andy Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.stg.tli.de 22.05.01, 21:17
              chopie kaj ty miyszkos w "swini lot Künzla" jo cie ....
              serecznie pozdrowiom, a cymu ty numer 2?
              • mario2 Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? 23.05.01, 09:12
                To nie swinia od Künzla ino Au od Künzla!
                A jako Mario 2 jestech zalogowany w Onecie i na Polchacie. Nie ma mie ganba za
                to kim zech jest , ani za moje poglady, bestorz nie zmieniolech Nicka.
                Pozdrowienia
    • Gość: paschen Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: 192.168.2.* / *.hlsili.pl 21.05.01, 13:39
      Cołko ta godka przipomino mi tako anegdota:
      Jedyn amerykański farmer dowiedzioł sie co żyje na Ziemi takie zwierze kiere mo
      szyja długo na 2 metry. Godo: "To niymożliwe takie zwiyrze niy istnieje...". I
      cołki czos powtarzoł: "Niy istnieje..." Roz w końcu somsiod mu
      pedzioł: "Pojadymy do miasta do ZOO pokorza Ci ta żyrafa..." Pojechali, farmer
      se ta żyrafa łobejrzoł. Jadom do dom a łon godo: "Ale to je niymożliwe, takie
      zwierze niy istnieje..."

A jo sie uszczypna... Oj... jo jest... a godajom, że mie niy ma... jeszcze
      roz... o...

TO CO MI ZA PIERDOŁY WCISKOCIE, ŻE MIE NIY MA???!!!!!!!!
      • Gość: andy Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 22.05.01, 07:08
        no bo cie niy ma
        a jak mos wontpliwosci to zapytej sie Poloka,
        a jak mos jesce jakies ale to patrz punkt 1,
        a tam stoi Gorol mo zawsze recht.
        • Gość: Peter Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? IP: *.dip.t-dialin.net 23.05.01, 13:05
          Piyknie Wous witom ze Berlina,

Mario 2, andy i insi, umiycie mi znejs (verbindliche) oficjalny informacjy na tymat ludzi narodowojsci slonsky we
          Czechach.
          Tosz Wom dankszyjn jusz tera

Bis zas

Peter
          • mario2 Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? 23.05.01, 13:20
            Posznupia w doma- jak cos znojda dom Ci znac!
            Pyrsk
            Mario
          • Gość: Hanys Re: TO W KOŃCU POLACY, CZY ŚLĄZACY? - adresy IP: 217.96.16.* 23.05.01, 14:22
            Witom pieknie !

jak chcesz adresy slonskich organizacji to mosz je na stronie: www.raslaska.org

to pyrsk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka