Dodaj do ulubionych

Dobra dzielnica w Katowicach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:33
Mam zamiar kupić mieszkanie w Katowicach. Poradżcie gdzie.
Jakie dzielnice uchodzą za tzw. "dobre" - spokojne, zielone.
Gdzie nie kupować?
Obserwuj wątek
    • Gość: bravo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:39
      Gość portalu: jeszcze krakus napisał(a):

> Mam zamiar kupić mieszkanie w Katowicach. Poradżcie gdzie.
      > Jakie dzielnice uchodzą za tzw. "dobre" - spokojne, zielone.
      > Gdzie nie kupować?

Z całym szacunkiem dla mieszkańców, omijaj: Załęże, Giszowiec, Nikiszowiec,
      Burowiec, Szopienice, Dąbrówkę Małą, Paderewę.

Polecam: Os. Tysiąclecia, Koszutka, niektóre tereny Piotrowic.

--
      Subiektywny dość to rzecz jasna obraz, nie sugeruj się zbytnio.
      • Gość: fin Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:55
        O coz takiego masz do paderewy,spokojne niewielkie osiedle bardzo blisko
        centrum i doliny 3 stawów
        • Gość: bravo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:58
          Gość portalu: fin napisał(a):

> O coz takiego masz do paderewy,spokojne niewielkie osiedle bardzo blisko
          > centrum i doliny 3 stawów

Niemałe osiedle, poza tym moim zdaniem hurtownia i wylęgarnia dresów;
          3 stawy to jedyny plus i nie mowa rzecz jasna o CH o tej samej nazwie.
    • settembrini Re: Dobra dzielnica w Katowicach 19.07.05, 13:43
      brynów, ptasie osiedle- ale tam raczej ceny wyzsze od srednich
    • Gość: Kasia Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:29
      Ligota,Zadole,Piotrowice,Ochojec,Kostuchna,Podlesie - to dzielnice gdzie
      mieszka się spokojnie i raczej w zieleni
      • Gość: agusia Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 15:29
        Ja polecam Giszowiec to cudna dzielnica z ciekawą historią.
        Poza tym tereny wokół obfityjące w zieleń - las w którym są stawy i trasy
        rowerowe, zresztą znajdz w internecie strony o Giszu i pooglądaj sam.
        Ja podam ci jadną www.giszowiec.sewera.pl(jeśli dobrze pamiętam:))- sprawdzę.
        • Gość: agusia Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 15:33
          Sprawdziłam - okej:))
          Powodzenia w szukaniu mieszkanka.
    • vini3 Re: Dobra dzielnica w Katowicach 19.07.05, 20:38
      Jak masz kasę to tylko Ligota jesli nie to Giszowiec:)
      • Gość: mila dziewczyna Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:47
        Jak widac zdania sa podzielone.Kazdy chwali swoje osiedle,ale obiektywnie
        podchodzac do tematu, uwazam, ze z cala pewnoscia ptasie osiedle jest numerem
        1,poniewaz jest swietnie zlokalizowane,z jednej strony park Kosciuszki a z
        drugiej strony lotnisko-muchowiec,poza tym, doskonaly dojazd do centrum a takze
        niedaleko fajne sciezki rowerowe.Jest tylko jeden minus-CENY!
        Rowniez fajnym osiedlem jest Koszutka-bardzo zielona i tak samo dogodny dojazd
        do centrum.
        Z cala pewnoscia odradzam Zaleze, Zawodzie ze wzgledu na "element" jaki tam
        mieszka a takze Giszowiec ze wzgledu na nieco odlegla lokalizacje od centrum.
        Osiedle Tysiaclecia oraz Paderewskiego sa bardzo duzymi osiedlami, w ktorych
        dominuja wiezowce a jak wiadomo nie kazdy chce w blokowisku mieszkac.
        Ponadto Podlesie i Kostuchna tez naleza do fajnych dzielnic, zwlaszcza Podlesie
        jest godne polecenia.Nie napisales jakie ma byc mieszkanie(wielkosc,blok,cena)
        wiec trudniej cos doradzic.Zycze udanego zakupu :)
        Pozdrawiam
        • Gość: jeszcze krakus Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 17:52
          Dzięki za informacje.
          Zależy mi na dobrym dojeździe do Siemianowic (autem)
          Poszukuje mieszkania trzypokojowego w rozsadnej cenie (około 70 - 80 tyś). Nie na parterze. Nie wiem czy blok, czy kamienica. Jaki standard mają mieszkania w katowickich kamienicach, jak się mają ich ceny do cen mieszkań w blokach?
          Chyba muszę skorzystać z usług Agencji, które śląskie biura możecie polecić.

Spodobał mi się Giszowiec na stronie. Jak daleko jest od centrum, jaka komunikacja?

dzięki raz jeszcze
          pozdrawiam

• settembrini Re: Dobra dzielnica w Katowicach 20.07.05, 19:01
            no coz... nie wiem jakiego standardu oczekujesz, ale za 80 tys. nie znajdziesz
            ladnego 3 pokojowego mieszkania (za te pieniadze ida fajne 2 pokoje 43m2 np. na
            koszutce, ktora polecam), a szukajac przez agencje narazasz sie na dodatkowe
            koszta (przy cenie mieszkania 80 tys. to ok. 4.000 dla agencji). chyba warto
            poswiecic troche czasu i poszukac samemu.
          • Gość: sezz Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.altec.pl 20.07.05, 20:59
            Giszowiec od centrum jest naprawdę daleko a do Siemianowic jeszcze dalej. Jak
            będziesz musiał dojeżdząc do Siemianowic to pasowałaby ci Koszutka albo
            Wełnowiec. Zresztą dlaczego nie zamieszkasz w samych Siemianowicach ? Ceny
            mieszkań tańsze a z dzielnicy w której ja mieszkam (Bytków) bliżej jest do
            centrum Katowic niż na przykład z Giszowca; taki urok sląskiej aglomeracji.
          • dziad_borowy Re: Dobra dzielnica w Katowicach 20.07.05, 21:19
            W takim razie najlepsza dzielnica to Koszutka. Zielono, bezpiecznie (komisariat
            prewencji, wiec czeste patrole), zero zuli, ladne mieszkania (3-6 pietrowe
            bloki z cegly lata 50), do centrum Katowic 15-20 min pieszo, a do Siemianowic
            autem 5-10 min. Co do ceny to za 70 tys. dostaniesz przy odrobinie szczescia 50
            m2 dwa pokoje. Polecam.
            Dzierżbór!!!!
          • Gość: Olo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: 62.233.185.* 21.07.05, 09:21
            generalnie w kamienicach ciężko będzie coś znaleźć w dobrej cenie w przyzwoitym
            stanie. za tą cenę to raczej bloki zostają.
          • marcin841 Re: Dobra dzielnica w Katowicach 22.07.05, 18:48
            To lepiej poszukaj czegos w Siemcach, sporo taniej, a z Katowic polecam
            poludniowe dzielnice Ligota, Brynów, Ptasie Osiedle, Kostuchna, Podlesie, ale
            dosc drogo i troche drogi bedziesz mial
    • Gość: pompka Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.welnowiec.net 20.07.05, 19:07
      Brynow.
      • Gość: agusia Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 23:16
        Z tym dojazdem do centrum to nie jest tak źle, ja jadę niecałe 10 minut autem.
        Jeśli chodzi o komunikację miejską to trwa to ok.15-20 minut.
        Jeśli chodzi o dojazd do Siemianowic to jest to chyba ok. 20 km(byłam kilka
        razy, jedzie sią góra 25 minut- autem)
        Fakt, są dzielnice, które leżą bliżej;)
        Mieszkania mają podobne ceny 2 pokoje(44m2)65 tys.
        Pozdrawiam
    • Gość: Olo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: 62.233.185.* 20.07.05, 23:47
      Jeśli masz dojeżdżać do Siemianowic i zależy Ci na sprawnym dotarciu tam, to
      raczej szukaj mieszkania w północnych dzielnicach. Brynów, Ligota, Giszowiec
      itp. są ciekawymi propozycjami, ale jeśli chodzi o transport do Siemianowic to
      raczej jest kiepsko. Autobusem prawie zawsze trzeba by jechać z przesiadką i
      zajęło by to co najmniej i to wyjątkowo pół godziny do godziny w zależności
      skąd. Samochodem też nie za ciekawie. Akurat kierunek północ-południe, to w
      Katowicach często korki (Bocheńskiego,ścisłe centrum i Mikołowska itd.).
      Koszutka, Wełnowiec, Józefowiec to szybki transport do Siemianowic. Koszutka
      trochę droższa. Na Wewłnowcu było pół roku temu mieszkanie na Ściegiennego, 2
      piętro w 4 piętrowym,3 pokoje, coś koło 55m2 za około 68tyś.zł do remontu-
      odnowienia. Może jeszcze jest, bo jakiś czas stało niezamieszkałe. Ogólnie
      dobre miejsce-obok budują Silesia City Center, ok. 1km do parku Chorzowskiego,
      blisko do DTŚ, a do Siemianowic Bytkowa jakieś 2km. Sam byłem zainteresowany
      tym mieszkaniem, ale w końcu kupiłem większe. Jeśli by Cię interesowało to daj
      znać-poszukam namiarów.
      • Gość: Olo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: 62.233.185.* 20.07.05, 23:51
        a i Bytków w Siemianowicach też jest godny uwagi. Tańsze mieszkania, graniczy z
        Katowicami i generalnie ok. Jeśli byś zamieszkał np. na oś.Chemik to do
        ścisłego centrum Katowic autobusem jedziesz 15minut, a do parku chorzowskiego
        masz 5-10 minut piechotką.
        • Gość: GregorY Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 08:51
          fakt, Bytków jest godny polecenia.
    • Gość: tramwaj Tylko pólnoc Katowic IP: *.siec2000.pl 22.07.05, 17:29
      Polecampółnoc Katowic pas Bogucice ( blisko do Doliny TrZECH Stawów i
      centrum ),Koszutkę (blisko centrum ,autobusy i tramwaje chociaż lepiej wyjmować
      radio z samochodu na ulicy nikt cie nie zaczepi) oraz Wełnowiec blisko wszędzie
      a szczególnie do WPKiW w Chorzowie . Pyrsk!
    • Gość: Zmiłuj się Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 09:34
      Chcesz z własnej nie przymuszonej woli opuścić Kraków wybierając w zamian
      KaTOWICE ???

Z ręką na sercu - nie rób tego ;))))

Jeśli już podejmiesz desperacki krok to odradzam centrum, to nie Kraków ;)))
      WYBIERZ okolice południowe:
      -> LIGOTA/PANEWNIKI
      -> KOSTUCHNA/MURCKI
      Różnica taka:
      - 2. większa dziura niż 1.
      - w 2. jest OGROM zieleni (nawet jakiś park chroniony znajdziesz), a w 1. mniej
      ale też do lasu trafisz ;)))

Obia pkt. notują najmniejszą w całych katowicach przestępczość.
      Gdybym ja miała wybierać - to postawiłabym na pkt.1.
    • Gość: OBERSCHLESIER Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.05, 22:32
      jezeli jestes mieszkancem zaglebia to polecam, piekne dzielnice:
      burowiec kolo szopienic, i zaleze w katowicach ze slynna ulica gliwicka -
      porownywana do sunset boulevard, polecam sniadanko w "tiffany" gliwicka 6.
      sa jeszcze wolne mieszkania kolo przepieknej rzeki "rawa".

gruss
      • Gość: Olo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: 62.233.185.* 23.07.05, 22:53
        Gość portalu: OBERSCHLESIER napisał(a):

> jezeli jestes mieszkancem zaglebia....

żałosny jesteś!
        • settembrini Re: Dobra dzielnica w Katowicach 24.07.05, 23:57
          Olo, uwazam twoj post za przecudnej urody :) ubawilem sie po pachy
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=26854147&a=26855320

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka