Gość: jeszcze krakus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:33 Mam zamiar kupić mieszkanie w Katowicach. Poradżcie gdzie. Jakie dzielnice uchodzą za tzw. "dobre" - spokojne, zielone. Gdzie nie kupować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bravo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:39 Gość portalu: jeszcze krakus napisał(a): > Mam zamiar kupić mieszkanie w Katowicach. Poradżcie gdzie. > Jakie dzielnice uchodzą za tzw. "dobre" - spokojne, zielone. > Gdzie nie kupować? Z całym szacunkiem dla mieszkańców, omijaj: Załęże, Giszowiec, Nikiszowiec, Burowiec, Szopienice, Dąbrówkę Małą, Paderewę. Polecam: Os. Tysiąclecia, Koszutka, niektóre tereny Piotrowic. -- Subiektywny dość to rzecz jasna obraz, nie sugeruj się zbytnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:55 O coz takiego masz do paderewy,spokojne niewielkie osiedle bardzo blisko centrum i doliny 3 stawów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:58 Gość portalu: fin napisał(a): > O coz takiego masz do paderewy,spokojne niewielkie osiedle bardzo blisko > centrum i doliny 3 stawów Niemałe osiedle, poza tym moim zdaniem hurtownia i wylęgarnia dresów; 3 stawy to jedyny plus i nie mowa rzecz jasna o CH o tej samej nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Dobra dzielnica w Katowicach 19.07.05, 13:43 brynów, ptasie osiedle- ale tam raczej ceny wyzsze od srednich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:29 Ligota,Zadole,Piotrowice,Ochojec,Kostuchna,Podlesie - to dzielnice gdzie mieszka się spokojnie i raczej w zieleni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 15:29 Ja polecam Giszowiec to cudna dzielnica z ciekawą historią. Poza tym tereny wokół obfityjące w zieleń - las w którym są stawy i trasy rowerowe, zresztą znajdz w internecie strony o Giszu i pooglądaj sam. Ja podam ci jadną www.giszowiec.sewera.pl(jeśli dobrze pamiętam:))- sprawdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 15:33 Sprawdziłam - okej:)) Powodzenia w szukaniu mieszkanka. Odpowiedz Link Zgłoś
vini3 Re: Dobra dzielnica w Katowicach 19.07.05, 20:38 Jak masz kasę to tylko Ligota jesli nie to Giszowiec:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila dziewczyna Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:47 Jak widac zdania sa podzielone.Kazdy chwali swoje osiedle,ale obiektywnie podchodzac do tematu, uwazam, ze z cala pewnoscia ptasie osiedle jest numerem 1,poniewaz jest swietnie zlokalizowane,z jednej strony park Kosciuszki a z drugiej strony lotnisko-muchowiec,poza tym, doskonaly dojazd do centrum a takze niedaleko fajne sciezki rowerowe.Jest tylko jeden minus-CENY! Rowniez fajnym osiedlem jest Koszutka-bardzo zielona i tak samo dogodny dojazd do centrum. Z cala pewnoscia odradzam Zaleze, Zawodzie ze wzgledu na "element" jaki tam mieszka a takze Giszowiec ze wzgledu na nieco odlegla lokalizacje od centrum. Osiedle Tysiaclecia oraz Paderewskiego sa bardzo duzymi osiedlami, w ktorych dominuja wiezowce a jak wiadomo nie kazdy chce w blokowisku mieszkac. Ponadto Podlesie i Kostuchna tez naleza do fajnych dzielnic, zwlaszcza Podlesie jest godne polecenia.Nie napisales jakie ma byc mieszkanie(wielkosc,blok,cena) wiec trudniej cos doradzic.Zycze udanego zakupu :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze krakus Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 17:52 Dzięki za informacje. Zależy mi na dobrym dojeździe do Siemianowic (autem) Poszukuje mieszkania trzypokojowego w rozsadnej cenie (około 70 - 80 tyś). Nie na parterze. Nie wiem czy blok, czy kamienica. Jaki standard mają mieszkania w katowickich kamienicach, jak się mają ich ceny do cen mieszkań w blokach? Chyba muszę skorzystać z usług Agencji, które śląskie biura możecie polecić. Spodobał mi się Giszowiec na stronie. Jak daleko jest od centrum, jaka komunikacja? dzięki raz jeszcze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Dobra dzielnica w Katowicach 20.07.05, 19:01 no coz... nie wiem jakiego standardu oczekujesz, ale za 80 tys. nie znajdziesz ladnego 3 pokojowego mieszkania (za te pieniadze ida fajne 2 pokoje 43m2 np. na koszutce, ktora polecam), a szukajac przez agencje narazasz sie na dodatkowe koszta (przy cenie mieszkania 80 tys. to ok. 4.000 dla agencji). chyba warto poswiecic troche czasu i poszukac samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sezz Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.altec.pl 20.07.05, 20:59 Giszowiec od centrum jest naprawdę daleko a do Siemianowic jeszcze dalej. Jak będziesz musiał dojeżdząc do Siemianowic to pasowałaby ci Koszutka albo Wełnowiec. Zresztą dlaczego nie zamieszkasz w samych Siemianowicach ? Ceny mieszkań tańsze a z dzielnicy w której ja mieszkam (Bytków) bliżej jest do centrum Katowic niż na przykład z Giszowca; taki urok sląskiej aglomeracji. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Dobra dzielnica w Katowicach 20.07.05, 21:19 W takim razie najlepsza dzielnica to Koszutka. Zielono, bezpiecznie (komisariat prewencji, wiec czeste patrole), zero zuli, ladne mieszkania (3-6 pietrowe bloki z cegly lata 50), do centrum Katowic 15-20 min pieszo, a do Siemianowic autem 5-10 min. Co do ceny to za 70 tys. dostaniesz przy odrobinie szczescia 50 m2 dwa pokoje. Polecam. Dzierżbór!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: 62.233.185.* 21.07.05, 09:21 generalnie w kamienicach ciężko będzie coś znaleźć w dobrej cenie w przyzwoitym stanie. za tą cenę to raczej bloki zostają. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Dobra dzielnica w Katowicach 22.07.05, 18:48 To lepiej poszukaj czegos w Siemcach, sporo taniej, a z Katowic polecam poludniowe dzielnice Ligota, Brynów, Ptasie Osiedle, Kostuchna, Podlesie, ale dosc drogo i troche drogi bedziesz mial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pompka Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.welnowiec.net 20.07.05, 19:07 Brynow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 23:16 Z tym dojazdem do centrum to nie jest tak źle, ja jadę niecałe 10 minut autem. Jeśli chodzi o komunikację miejską to trwa to ok.15-20 minut. Jeśli chodzi o dojazd do Siemianowic to jest to chyba ok. 20 km(byłam kilka razy, jedzie sią góra 25 minut- autem) Fakt, są dzielnice, które leżą bliżej;) Mieszkania mają podobne ceny 2 pokoje(44m2)65 tys. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: 62.233.185.* 20.07.05, 23:47 Jeśli masz dojeżdżać do Siemianowic i zależy Ci na sprawnym dotarciu tam, to raczej szukaj mieszkania w północnych dzielnicach. Brynów, Ligota, Giszowiec itp. są ciekawymi propozycjami, ale jeśli chodzi o transport do Siemianowic to raczej jest kiepsko. Autobusem prawie zawsze trzeba by jechać z przesiadką i zajęło by to co najmniej i to wyjątkowo pół godziny do godziny w zależności skąd. Samochodem też nie za ciekawie. Akurat kierunek północ-południe, to w Katowicach często korki (Bocheńskiego,ścisłe centrum i Mikołowska itd.). Koszutka, Wełnowiec, Józefowiec to szybki transport do Siemianowic. Koszutka trochę droższa. Na Wewłnowcu było pół roku temu mieszkanie na Ściegiennego, 2 piętro w 4 piętrowym,3 pokoje, coś koło 55m2 za około 68tyś.zł do remontu- odnowienia. Może jeszcze jest, bo jakiś czas stało niezamieszkałe. Ogólnie dobre miejsce-obok budują Silesia City Center, ok. 1km do parku Chorzowskiego, blisko do DTŚ, a do Siemianowic Bytkowa jakieś 2km. Sam byłem zainteresowany tym mieszkaniem, ale w końcu kupiłem większe. Jeśli by Cię interesowało to daj znać-poszukam namiarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: 62.233.185.* 20.07.05, 23:51 a i Bytków w Siemianowicach też jest godny uwagi. Tańsze mieszkania, graniczy z Katowicami i generalnie ok. Jeśli byś zamieszkał np. na oś.Chemik to do ścisłego centrum Katowic autobusem jedziesz 15minut, a do parku chorzowskiego masz 5-10 minut piechotką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GregorY Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 08:51 fakt, Bytków jest godny polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwaj Tylko pólnoc Katowic IP: *.siec2000.pl 22.07.05, 17:29 Polecampółnoc Katowic pas Bogucice ( blisko do Doliny TrZECH Stawów i centrum ),Koszutkę (blisko centrum ,autobusy i tramwaje chociaż lepiej wyjmować radio z samochodu na ulicy nikt cie nie zaczepi) oraz Wełnowiec blisko wszędzie a szczególnie do WPKiW w Chorzowie . Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zmiłuj się Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 09:34 Chcesz z własnej nie przymuszonej woli opuścić Kraków wybierając w zamian KaTOWICE ??? Z ręką na sercu - nie rób tego ;)))) Jeśli już podejmiesz desperacki krok to odradzam centrum, to nie Kraków ;))) WYBIERZ okolice południowe: -> LIGOTA/PANEWNIKI -> KOSTUCHNA/MURCKI Różnica taka: - 2. większa dziura niż 1. - w 2. jest OGROM zieleni (nawet jakiś park chroniony znajdziesz), a w 1. mniej ale też do lasu trafisz ;))) Obia pkt. notują najmniejszą w całych katowicach przestępczość. Gdybym ja miała wybierać - to postawiłabym na pkt.1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBERSCHLESIER Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.05, 22:32 jezeli jestes mieszkancem zaglebia to polecam, piekne dzielnice: burowiec kolo szopienic, i zaleze w katowicach ze slynna ulica gliwicka - porownywana do sunset boulevard, polecam sniadanko w "tiffany" gliwicka 6. sa jeszcze wolne mieszkania kolo przepieknej rzeki "rawa". gruss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Dobra dzielnica w Katowicach IP: 62.233.185.* 23.07.05, 22:53 Gość portalu: OBERSCHLESIER napisał(a): > jezeli jestes mieszkancem zaglebia.... żałosny jesteś! Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Dobra dzielnica w Katowicach 24.07.05, 23:57 Olo, uwazam twoj post za przecudnej urody :) ubawilem sie po pachy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=26854147&a=26855320 Odpowiedz Link Zgłoś