Dodaj do ulubionych

Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 20:59
przez kilka lat dojeżdżałam do Zabrza na studia. na szczęście zwykle
autobusami, ale pociągiem też czasami. dworzec w zabrzu już dawno powinien
zostać zamknięty i zdezynfekowany, bo odkąda pamiętam nie dało się wejść do
tego budynku. ci, ktorzy mieli bilety miesięczny PKP nie musieli właściwie
wchodzić do budynku, bo na peron można też wejść inną drogą, ale jak trzeba
było kupić bilet - to był koszmar. wychodziłam z budynku i miałam wrażenie że
cuchnę tak, jak ci bezdomnie włóczący się po dworcu i w jego okolicach.

przykro mi to mówić, ale Zabrze w ogóle jest bardzo zaniedbane i brudne. niby
się starają - remontowali rynek (całe wieki zresztą), ale jak na razie
wizerunek Zabrza jest marny, bardzo marny. Potrzebujecie mądrych i zaradnych
włodarzy miasta, bo ci ktorych macie teraz raczej się nie starają.

Gdyby nie to, że kardiolodzy rozsławili Zabrze swoimi osiągnięciami, to nie
byłoby w mieście nic, co kojarzyłoby się dobrze.
Nby jest Politechnika, ale ona też nie wnosi nic - oprócz sporej części
studentów przewijającej się codziennie przez dworce właśnie.
No i Dom Muzyki i Tańca, ale tam bywa się tylko okazjonalnie przecież.
Autkiem na parking, na koncert i autkiem do domu, więc uciążliwości tego
miasta nie są tak odczuwalne.

Do mieszkańcw Zabrza - zróbcie coś, bo to miasto na oczach umiera i
niszczeje.
Obserwuj wątek
    • Gość: *** Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 21:14
      "Kosz stoi tuż przy schodach na peron, obok kosza ławka. Na ławce bezdomni.
      Chyba nikt inny by na niej nie wytrzymał - z kosza straszliwie śmierdzi kupą.
      Bezdomni są pijani, nie sposób z nimi rozmawiać."
      To perełka dziennikarstwa w stylu Judyty W...

Zaśmierdziało i delikatny nosek nie wytrzymał kontaktu z rzeczywistością?
      • Gość: ble Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:51
        w Warszawie to byłoby nie do pomyślenia, żeby śmierdziało kupą!

Tam tylko pachnie moczem na dworcu i oklicy.
        • Gość: olo Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.bater.net.pl 10.03.06, 21:16
          Skoro pisza o Zabrzu to dlaczego daja zdjecie dworca w Warszawie.
          Mogli by sie troche wysilic w tej gazecie i wyslac kogos by zrobil fotke.
          No ale po co, w koncu gazeta jest dla ciemnoty co nie zauwazy roznicy.
          • Gość: b Wielki problem i koszt postawic toi toi`a? U nas IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 11.03.06, 16:41
            tak, bo to nie kwestia samych bezdomnych ale bardziej niedomytych urzędasów, których smród i syf nie razi bo sami to z domów wynoszą.
        • Gość: warszawiak Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.cable.mindspring.com 11.03.06, 02:14
          e tam gownem smierdzi w wawie na centralnym jak nic, chlory spia wszedzie az
          wstyd bo niby najwiekszy dworzec w kraju.
          A i w Krakowie - odpicowany dworzec ale co z tego bo i tak smierdzi.
          postawic gdzies na odludziu kilka barakow dla bezdomnych (pijanych czy nie) i
          niech se tam sie kisza, a nie wala na kilometr w centrum miasta)
          Tolerancja tez ma swoje granice!
        • Gość: Indy <a href="http://www.nie.com.pl/art6801.htm" target="_blank">ww IP: 80.50.251.* 12.03.06, 09:45
          www.nie.com.pl/art6801.htm
        • Gość: gucio Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 12.03.06, 15:16
          To mocz pachnie, ale masz gusta ha ha ???!!
    • Gość: a,m Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 09.03.06, 22:34
      m824-tez czasem bywam na dworcu i jakos nic mi nie smierdzialo-choc dworzec
      obskurny, to nie rozni sie wiele od innych,ktore tez sa paskudne.
      Czy Ty nie nalezysz czasem do tych, co to bulke przez bibulke...?
      • Gość: m824 Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 23:29
        nie, nie należę. niestety ale ten dworzec tak źle mi się kojarzy. nawet na
        katowickim nie jest już tak źle, chociaż mam jeszcze przed oczmi te legowiska
        tuż na wprost wejścia w holu głównym - polewej stronie informacji - teraz jest
        tam kiosk jakiś.

już jakiś czas nie było mnie mnie w Zabrzu, ale mam bardzo nieprzyjemne
        wspomnienia. no ale to nie jedyny dowrzec na którym mamy takie "dodatkowe"
        atrakcje - w Batorym tez nielepiej jak paru panów suszy swoje sztywne skarpetki
        na kaloryferze w poczekalni.

ja wcale nie mówię, że tak jest codziennie, ale wystarczająco często, żeby to
        zapamiętać.
        • Gość: m824 sory za literowki powyzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 23:30
        • Gość: Delf Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 10.03.06, 18:35
          Nigdy nie byłam na zabrzańskim dworcu ale ogólnie jak się jedzie przez górny
          Śląsk to ma się wrażenie, jakby się wjeżdżało w 3ci świat... Bez urazy, ale tak
          to wygląda z mojej perspektywy, a mieszkam może ok. 150 km dalej
          • Gość: a,m Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 11.03.06, 17:12
            Delf-Ty poprostu cierpisz na niechec do Slaska i to jest Twoj problem!
            Cala Polska tak paskudnie wyglada(jak trzeci swiat)-poza malymi wyjatkami!
            Pojedz sobie na ziemie odzyskane(pomorze),lub wschodnie rejony kraju-
            zwymiotowac mozna!Bylem ostatnio w Gdansku-srodmiescie nie ma o czym gadac
            Europa i to wszyscy widza-ale pobladzilem troche i trafilem na stara Orunie tak
            paskudnych,obskurnych budynkow na Slasku ciezko znalezc!Prawda jest taka,ze
            tylko centra sa wypicowane a reszta to syf.
        • Gość: dziad Smierdza chyba wszystkie dworce na ktorych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:54
          pozwala sie zyc bezdomnym... Krakow, Warszawa, Katowice, Zabrze itd... brakuje
          zdecydowanej reakcji ze strony odpowiedzialnych sluzb - gdzie jest i co robi
          sanepid??
          • Gość: pasazerka Dworce dla podroznych czy dla bezdomnych???? IP: *.adsl.net.t-com.hr 10.03.06, 20:10
            Kiedy wreszcie jakies miasto i PKP rozwiaze ten problem ostatecznie i bedzie
            sluzyc innym wzorem? Placimy za bilety coraz wiecej. Niestety ci, ktorzy sa za
            to wszystko odpowiedzialni jezdza limuzynami i nie sa narazeni na te widoki i
            zapachy. Byle do wiosny!!!!
        • Gość: eszka Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.cache.iB3.rudanet.com / *.rudanet.pl 10.03.06, 21:52
          już od dawna nikt na dworcu w batorym nie suszy skarpet
          :)
      • Gość: Bezrobotny Tak, tak, bieda z Polsce śmierdzi coraz bardziej IP: *.icpnet.pl 10.03.06, 18:07
        Niedługo trzeba będzie uchwalić ustawę o eutanazji, pobudować spalarnie i
        jechać równo....Czekamy na ostateczne rozwiązanie problemu bezrobocia i biedy w
        Polsce. Śmierdzieli do gazu!!!
        • flamengista nie - biedni nie śmierdzą 11.03.06, 19:12
          Miałem przyjemność widzieć i rozmawiać z mieszkańcami faveli (slumsów) w
          Brazylii. Byli znacznie biedniejsi niż polscy bezdomni, cierpieli z głodu. Ale
          byli czyści i potrafili zachować godność ludzką.

Podobnie nieszczęśni Afrykańczycy umierający z głodu - oglądałem ostatnio
          materiał o tym (chyba w CNN).

Nie, śmierdzą tylko polscy ALKOHOLICY. Niestety, niewiele zostało w nich z
          ludzi...
    • Gość: BobbyX Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: 62.233.153.* 10.03.06, 07:39
      A może po prostu wystarczy tam wyslać Sanepid i wtedy stanie się to już
      problemem PKP ???
    • Gość: Ewa Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 10:05
      Byłam tam po raz pierwszy miesiąc temu z wizytą w szpitalu.To co przedstawia
      ten dworzec to makabra.Ławka jest tylko jedna drzwi otwarte na całą szerokość
      i nie dało się ich zamknąć.Przed dworcem mnóstwo śniegu odgrodzne tasmą
      utrudniając przejście .To miasto kojarzyło mi się całkiem innaczej.Przeżyłam
      szok.Dawno nie byłam na takim dworcu.Czekałam ponad godzinę na pociąg ale nie
      na dworcu tylko spacerowałam w czasie mrozu dookoła dworca oglądając wystawy
      sklepowe.Współczuję tym którzy korzystają codziennie.
      • Gość: m Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:00
        o co ten szum?
        Ile ludzi jeździ jesZcze pociągami?
        Akurat po GOPie jeszcze trochę ludzi z tego korzysta, bo i pociągów jeździ
        sporo, ale już w tej "gorszej" części G.Śląska nie za bardzo.
        Dla przykłądu - trasa Rybnik - Wodzisław - codziennie nabite autobusy,
        zakorkowane drogi, a pociągi... puste!
        Ale jeździ ich niewiele, a trasę o długości niewiele ponad 20 km pokonują
        prawie godzinę.
        Zatem - niech GOP się cieszy, że okradając resztę województwa mają te pociągi w
        miarę szybko jeżdżące i w dobrym stanie (jak na 3-cią RP) tabor i tory, a nie
        narzeka na kupę.
        • Gość: MAr Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.06, 16:17
          Właśnie, dlaczego autobusy jeżdżą nabite a pociągi pustawe? Niech mi ktoś to
          wytłumaczy, bo ja tego nie rozumiem.
    • k100 Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu 10.03.06, 10:10
      Proponuje kazdemu z dworca dac do reki dwie flaszki wody co dziennie przez
      tydzien a sprawa sama sie rozwiaze.
      • Gość: FreakyMisfit Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.03.06, 22:51
        Bardzo w to wątpię. Wtedy zamiast rozkładającego się gówna będą rozkładające się trupy, których też nikt nie sprzątnie.
    • Gość: pasażer Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.d-star-eutelsat.com 10.03.06, 12:36
      super, tak więc męty górą a człowiek płaci za bilet i skazany jest usunięcie się
      w kąt, dla kogo jest więc dworzec? 1. to nie bezdomni tylko ludzie którzy
      odrzucają pomoc 2. Jaka straż miejska - widok tych panów jest tak częsty jak
      woda na saharze 3. Po ca zakazy, jak np. palenia, nikt na to nie zwraca uwagi 4.
      Gdzie jest SOK 5. Jak długo będziemy to tolerować, uczciwy człowiek jak zwykle w
      tym chorym państwie jest skazany na porażkę. Czy dworzec służy za noclegownie
      dla męt czy za miejsce dla podróżnych?
      • Gość: aaa Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 10.03.06, 13:45
        Jeśli w noclegowni są wolne miejsca bezdomni nie powinni mieć prawa spać na
        dworcu. To dla nich miły hotelik: winko wypiją, papieroska zapalą, zalatwią się.
        Super
        szkoda, że to miejsce dla takich ludzi, a nie dla podróżnych
        • Gość: Jozek Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: 217.197.74.* 10.03.06, 15:30
          ... a skad maja na winko i papieroska, a?
          • Gość: stefan Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 17:49
            a od ludzi którym się narzucają, a? Do noclegowni nie pójdą, bo tam własnie winko jest niemile widziane. Czy tak trudno o zrzoumieć?
            • Gość: :) Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:55
              jozek myślał, że dostają deputat od państwa, i już chciał protestować, że na to
              płaci.
              Głupi jozek, głupi:)
    • Gość: zniesmaczona Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 15:08
      Macie rację :((( Na dworcu w Zabrzu jest....gorzej niz żle!!!!
      • Gość: asdeq Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.godula.net / *.crowley.pl 10.03.06, 17:26
        jak tam śpią to powinni nocleg odpracowac , wiadro z woda i sciera i niech szorują dworzec
        • Gość: wirek Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.toya.net.pl 11.03.06, 18:31
          To jest pomysl warty wprowadzenia nie tylko w Zabrzu
    • Gość: saimonek [...] IP: *.gdynia.mm.pl 10.03.06, 18:01
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: nord Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 18:28
      ale numer!
      • Gość: Adom Słodowy Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: 5.6.2R1D* / *.saix.net 10.03.06, 19:25
        A gdyby tak na te nieszczesne kosze na śmieci założyc rolke drutu kolczastego?
        Jak by się któryś z meneli chciał wys.... to by sobie dupkę pociął:-)
        A ławeczkę zlikwidować, bo od spania na betonie szybciej łachów szlag trafi...
    • Gość: oł je czyli w Zabrzu jak w stolicy! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:49
      czyli w Zabrzu jak w stolicy!
      • Gość: niuchacz Re: czyli w Zabrzu jak w stolicy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:02
        w stolicy to jedzie tylko moczem :) Polecam dworzec śródmieście. Nie radzę
        siadać na ławeczkach, od nie jednej ławeczki płynie żólty strumyczek, bleee

Zawsze jak korzystam z tego dworca to mam w ustach jakiś dziwny posmak, czyżby w
        powietrzu unosiły się cząstki tego całego brudu?

Powinni wprowadzić tak ja w metrze wejście tylko z biletem, lub peronówką. Przy
        kupnie biletu zwrot za peronówkę - proste i skuteczne rozwiązanie.
    • przecinaki rynek 10.03.06, 19:08
      jedna tylko uwaga porzadkowa - Zabrze nie ma rynku ;)
      • Gość: m Re: rynek IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:47
        ale jest wolny rynek i dzięki temu jak komuś nie podoba się dworzeca może
        korzystać z dworca b.
        Nie ma jeszcze dworca b - wiem o tym, ale zagraniczni inwestorzy wkrótce się
        zjawią i wybudują:)
        • przecinaki Re: rynek 11.03.06, 05:42
          Twoja wiara w wolny rynek mnie rozczula...
          • Gość: Tomek Re: rynek IP: *.resnet.purdue.edu 11.03.06, 06:25
            No właśnie - można wierzyć w wolny rynek w Polsce tak jak w śnieg w Afryce.
    • el_triste Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu 10.03.06, 19:49
      Zima jest akurat najlepszą porą na rozwiązywanie takich problemów. Won z dworca
      i tyle. Albo pójdą do noclegowni albo w zaspę.
    • Gość: marcin Kiedy zadaszyli dworzec w Zabrzu? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.03.06, 19:53
      pytam o to bo ostatnio bylem tam jakies 2 lata temu ale ruchomych schodow nie
      znalazlem takich jak na zdjeciu
    • Gość: fabio [...] IP: *.chello.pl 10.03.06, 19:56
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: ja Re: Dworzec w Rosji IP: *.gdynia.mm.pl 10.03.06, 20:17
        Pogielo Was z tym? To juz chyba jakas epidemia...
        • mycha_301 Re: Dworzec w Rosji 11.03.06, 08:23
          No chyba epidemia.Wampirza grypa,ktora zaatakowala niby doroslych ludzi.Dalam
          sie ugryzdz juz kilka razy i zaczyna mnie to ostro nudzic.
      • Gość: michal Re: Dworzec w Rosji IP: *.chello.pl 11.03.06, 15:45
        chyba nigdy w rosji nie byles. w calym miescie moze byc syf, ale dworzec zawsze
        bedzie czysty.

Gość portalu: fabio napisał(a):

> Nie ma co narzekać w porównaniu z syfem na rosyjskich dworcach. Dworzec na
        Kamczatce
    • orinus Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu 10.03.06, 20:14
      Polejcie "lizolem" jeżeli go jeszcze produkują. Tylko porządnie. Zapachy zginą,
      a ludzie uciekną.
    • Gość: ja Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.gdynia.mm.pl 10.03.06, 20:15
      Tu, gdzie mieszkam, nie jest az tak strasznie, ale niewiele brakuje. Bardzo
      msmakowity temat. Bajka.
    • Gość: Fulano nie grzac dworcow ! IP: 195.117.195.* 10.03.06, 20:42
      Wszystkie dworce europejskie nie sa grzane, dworzec nie jest domem, tam nie ma
      byc przyjemnie. Jesli bedzie zimno, bezdomnych nie bedzie. Dopoki standard
      dworca bedzie lepszy od noclegowni, bedzie istnial problem bezdomnych na dworcach .
      • Gość: c swietne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 22:42
        ale oczywiscie - prostej rady nikt nie uslucha
        • Gość: Indy Re: swietne! IP: 80.50.251.* 12.03.06, 18:32
          place za bilet, mam 2 godziny przerwy podczas przesiadki, to mam zapalenia pluc
          dostac?
    • Gość: nemo Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: 193.16.229.* 10.03.06, 20:48
      byłem w Zabrzu przez tydzień, na dworcu na szczęście nie, ale tak obskurnego
      miasta dawno nie widziałem, szare poniemieckie slumsy i familoki, obok szpitala
      nr 1 cygańska ulica Buchendwaldczyków, którzy tylko czekają aby coś ukraść...
      • Gość: ? Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:00
        od ciebie i tak nie mieli co.
    • merfix Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu 10.03.06, 22:06
      i znów problem bezrobotnych na dworcach... naturalnie że dworce ani nie były
      budowane dla bezdomnych, ani też nie powinny i oficjalnie nie są dla tych ludzi
      przeznaczone. ale gdzie ci ludzie mają się podziać? ktoś to "piwo" musi pić;
      padło na PKP i na klientów kolei... problem był, jest i będzie, ale nie wińmy
      kolei za taki stan rzeczy. Kolej, ze swym okrojonym jak zwykle budżetem (dzięki
      wam, "kochani" posłowie) ma naprawdę inne, swoje kłopoty. zresztą, żadna spółka
      kolejowa nie ma w swoim statusie czegoś takiego jak "opieka nad bezdomnymi". to
      tak jakby np. strażacy mieliby się opiekować bezpańskimi zwierzakami. fakt
      faktem, że brakuje nadal jakiejś koordynacji i pomysłu na bezdomnych. dobry
      pomysł ktoś tu podsunął, żeby to sami bezdomni dbali i sprzątali na zabrzańskim
      dworcu, skoro już tam przebywają. byłby to jakiś już krok naprzód, jakieś
      chociażby tymczasowe rozwiązanie sprawy. należy jednak pamiętać, że dworce są
      przede wszystkim dla podróżnych; to oni mają się tam czuć dobrze, bo to dla
      nich w końcu te dworce są. każdy by chciał, żeby w dworcowych poczekalniach
      było czysto, sucho, bez brzydkich zapachów i podejrzanych typów śpiących gdzieś
      obok kaloryferów. żeby było gdzie usiąść, w miarę przyjemnie spędzić czas w
      oczekiwaniu na pociąg. gdzie więc leży przyczyna tego, że jest inaczej? gdzieś
      pośrodku między władzami miasta, koleją i mentalnością bezdomnych, zwłaszcza
      tych pijących. szkoda, bo cierpią jak zwykle niewinni - podróżni.
      -
      • Gość: m Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 00:33
        może bezdomni mogliby przy okazji zarządzać koleją?
        Kto wie, może robiliby to lepiej niż dzisiejsi prezesi i to nie za
        kilkadziesiąt tysięcy, a za zupę i kanapkę.
        • merfix Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu 11.03.06, 00:59
          hej, GOŚĆ, ależeś się rozpędził :-) myślę że bezrobotni napradę niepotzebują
          wiele, aż takich ambicji to chyba nie mają; potrzebują po prostu pomocy i
          zrozumienia, a nawet tego im dziś brakuje. a co do zarządzania koleją... nawet
          król Salomon nie dał by rady, bo jak wiadomo "...z próznego i Salomon nie
          naleje..."
          • Gość: Zbigniew To nie dworzec ale PKP jest problemem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 11:07
            Gdyby PKP nie istniała ( tak jak nie istnieją Brytyjskie Koleje Państwowe ) kolej by kwitła a polskie dworce wyglądałyby jak dworce kolejowe na Wyspach.
            Czyste schludne i zadbane a ze Śląska do Warszawy co pół godziny odjeżdżałoby Pendolino , a przejazd kosztował 20 złotych.No cóż , ale na to potrzeba było Thatcher , a my mamy rządy "społecznych wrażliwców" i "związkowców".
            • Gość: magda2204 Re: To nie dworzec ale PKP jest problemem IP: *.homechoice.co.uk 11.03.06, 15:44
              Brawo! Zgadzam sie, juz dawno powinni Koleje sprywatyzowac, innego rozwiazania
              chyba nie ma. Niestety nasi politycy nie potrafia brac przykladu z panstw,
              ktorym sie pewne reformy udaly, a jak juz biora to zawsze takie na ktore nas
              nie stac...
              Niestety nie tylko dworce sa cuchnace i w oplakanym stanie, wszystko co sie
              wiaze z PKP jest raczej cuchnace ... niestety. Na szczescie nie musze korzystac
              i serdecznie wspolczuje tym, ktorzy sa od naszych koleji w jakis sposob
              uzaleznieni
            • Gość: yyy Re: To nie dworzec ale PKP jest problemem IP: *.chello.pl 11.03.06, 17:04
              Dwa przeciw:
              1. Prywatyzacja kolei brytyjskich sie nie powiodła!
              2. Tam kolej jest obecnie najdroższą formą przejazdu.
              No dobra, bedzie 3: Mentalność samych kolejarzy niewiele sie różni od
              mentalności bezdomnych - znaczy się - na niczym im nie zależy. Móc to chcieć i
              tyle!
    • malxxx7 Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu 10.03.06, 23:40
      I nie tylko zabrzańskim.Na Centralnym - wizytówce stolicy - tez śmierdzi.I to
      nie tylko od bezdomnych ale z popękanych rur kanalizacyjnych.Ze stropów też się
      leje prosto na perony.Czy po ostatnich zawaleniach się dachów ktoś sprawdzał
      stan techniczny dworca? Zmuszona jestem z niego korzystać od 8 lat i w życiu
      nie widziałam tam żadnej ekipy poza tą, która naprawia wiecznie popsute ruchome
      schody!Panika mnie ogarnia jak pomyslę,że na górze jezdzą tramwaje,samochody,
      autobusy a moze sie okazac, że w czasie budowy tez na czymś zaoszczędzili..ale
      nie mam wyjscia
      • Gość: wawiak Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu IP: *.aster.pl 11.03.06, 16:23
        hehe schody ruchome na centralnym wymiatają:) zawsze któres są zepsute:)
    • Gość: umpapa z ktorego peronu odchodzi pociag do Gliwic? IP: 199.2.128.* 11.03.06, 01:00
      • merfix Re: z ktorego peronu odchodzi pociag do Gliwic? 11.03.06, 01:30
        hi hi :-) w zabrzu jest tylko jeden peron, więc chyba trudno się pomylić :-)
        ODJAZD!
    • Gość: sekcja Wyższy kosz! IP: *.cable.mindspring.com 11.03.06, 01:29
      Propnuje postawić większy kosz, taki sięgający do pach, a nie po kolana. Wtedy
      nie będą się załatwiać bo nie będą mieli jak.
      • merfix Re: Wyższy kosz! 11.03.06, 01:31
        a może TOI TOI?
      • Gość: Ja z Warszawy Re: Wyższy kosz! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.06, 08:43
        Zlikwidować kosz
        • london13 to beda srali pod lawke. 11.03.06, 14:45
      • Gość: bezdomny n=buhahahaha IP: *.hsd1.il.comcast.net 11.03.06, 16:58
        dobre
    • israel Re: Śmierdzący problem na zabrzańskim dworcu 11.03.06, 01:39
      Tak samo jest w Warszawie, na kazdym dworcu, tylko na Wilenskiej jest czysto, bo
      polaczyli dworzec z centrum handlowym. A na dworcach Centralnym, Wschodnim czy
      Zachodnim syf az glowa boli. Trzeba sie przyzwyczaic, bo zyjemy w kraju brudu i
      syfu, smrodu i biedy. W Warszawie w przejsciu podziemnym w centrum miasta jest
      kilkanascie barow tandetnych z jedzeniem, z kebabami itd, Oscar i jakas druga
      firma, smierdzi w calym przejsciu, cholota i ochroniarze, widac od rau po
      twarzach, ze glupki ze wsi. Wszystko to po wojnie przyjechalo z Bialegostoku i
      innych zawszonych miast, gdzie nie bylo kultury, tylko bieda i smrod a ludzie
      myli sie tylko na pasche.
      Trzeba po prostu zagonic straz miejska i policje, zeby pilnowala nie tylko
      porzadku, ale tez estetyki itd. Jak ktos postawi brzydka bude w centrum miasta,
      to nie wazne ze prawo budowlane na to zezwala, a teren jest jego prywatny,
      miasto powinno miec wplyw na stytlistyke i wyglad takiego lokalu. Jesli jest
      brzydki, brudny to po prostu wlascicielowi wysoka kare finansowa sie wlepia, az
      sie nauczy porzadku. Trzeba walczyc z tym syfiarstwem, ktore sie rozroslo za
      Kaczynskiego. Ludzie, to byl najgorszy prezydent w historii Warszawy, a Wy
      zescie sie na jego nazistowska retoryke nabrali. Placzcie teraz, bo gowno nas
      zalewa.
    • merfix do Zabrza - tylko Chuck Norris!! 11.03.06, 02:24
      może potrzeba działań radykalnych? CHUCK NORRIS - i nie martwisz się o nic!
      Po brudzie i smrodzie zniknął ślad, odkąd w Zabrzu rządzi CHUCK!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka