Dodaj do ulubionych

82-letniej staruszce skradziono pieniądze i biż...

14.03.06, 21:27
Romowie są tylko gośćmi w naszym kraju. Zachowują się jak bandyci często. Do
pracy chodzić nie chcą, dzieci kształcić też nie - a wykształcenie dałoby im
możliwość znalezienia pracy, nauki języka i integracji ze społecznością.

Jak im się nie podoba i nie potrafią się dostosować, to niech pakują walizki
i wara! I nikt mnie nie przekona, że ich kultura, że to, że tamto - guzik
prawda. Na razie to tylko szkodnicy i tyle.
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: 82-letniej staruszce skradziono pieniądze i b IP: 193.193.181.* 15.03.06, 00:26
      Dokładnie niech się wynoszą do Azji.To zwykła banda leni i złodzieji.
      • Gość: Nemo Sinti , Roma i inni IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.06, 07:20
        Faktem jest, ze ich styl zycia zwiazany jest nierozerwalnie z troche wyzsza
        energia kryminalna, nawet jezeli tradycyjnie operuja na ograniczonym terenie.

Wszystkim ktorzy chcieliby sie rzetelnie i obiektywnie o tej grupie etnicznej
        poinformowac, polecam nastepujacy krotki artykul:

www.zigeuner.de/sinti_und_roma_seit_600_jahren.htm
        (wer heutzutage kein Deutsch kann ist sich selber schuld :-)

• Gość: roro68 Re: 82-letniej staruszce skradziono pieniądze i b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 00:31
      Bzdury opowiadasz. Cyganie nie specjalizują się we włamaniach i rozbojach. Na
      pewno nie bardziej niż Polacy. Kształcą dzieci tak samo, jak wiele innych grup
      społecznych (np. mieszkańcy byłych PGR a ostatnio bezrobotni górnicy), czyli
      jak zasobność i tradycje rodziny pozwalają. W ogóle pisanie w ten sposób o
      Cyganach to rasizm. O ile to byli rzeczywiście Romowie. A w Polsce nie są oni
      gośćmi lecz żyją u siebie od pokoleń.
      • Gość: m824 o romach.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 10:22
        roro - nie napisałam, że specjalizują się we włamaniach i rozbojach.

Niestety, ale mylisz się pisząc, że kształcą dzieci tak samo, jak wiele innych
        grup społecznych - problem w tym, że najczęściej bardzo niechętie posyłają
        dzieci do szkoły. Piszesz o zasobności i tradycjach rodziny - co
        do "zasobności" to faktycznie bieda ma bardzo zły wpływ na poziom
        uczestniczenia dzieci w zajęciach szkolnych. Jednak bardzo często romowie
        mieszkają w biednych dzielnicach i ich zamożnośc nie odbiega od poziomu
        polskich rodzin. Co do tradycji - nie możemy tolerować tego, że taką mają
        tradycję i nie będą posyłać dzieci do szkoły, a 12 letnie dziewczynki będą już
        zamężne i będą rodzić dzieci. To nie jest zgodne z prawem kraju w jakim żyją.

Piszesz że pisanie w ten sposób o cyganach to rasizm. Nie nazwałabym tego w ten
        sposób. Po pierwsze nie cyganach tylko romach, po drugie, to nie jest rasizm,
        ale oburzenie z powodu ich zachowania. Piszesz, że nie są oni w Polsce gośćmi,
        ale żyją tu od pokoleń. No dobra - ja rozumiem, że oni mają swoją własną
        kulturę, którą chcą podtrzymywać, jednak mieszkając w jakimś kraju "od pokoleń"
        należy zaakceptować prawo tego kraju, a także wykazać chociaż odrobinę dobrej
        woli żeby z lokalną społecznością się zintegrować. romowie na własne życzenie
        są na marginesie.

czy myślisz, że żebranie, kradzieże kieszonkowe i wyłudzanie pieniędzy przez
        romskie kobiety, które chcą "tylko powróżyć" to chęć integracji z ich strony?
        czy to zachowanie ludzi, które można zaakceptować "bo oni mają inną kulturę"?
        NIE!

Ja na prawdę nie miałabym nic przeciwko, gdyby do szkoły chodził ze mną rom,
        albo gdybym miała z romem pracować. Ale czy widziałeś kiedyś pracującego roma?
        ile procent z nich pracuje? ilu z nich podjęłoby się np pracy fizycznej? ŻADEN.
        praca fizyczna dla roma toż to przecież jakaś obraza! żeby romski pan miał
        zakasać rękawy i np. pracować na budowie, w magazynie, sklepie czy jakimś innym
        miejscu! a romska kobieta? jedyne zajęcie jakim się trudną to żebractwo...ups,
        przepraszam - "wróżbiarstwo". czy widziałeś romów pracujących np jako
        opiekunowie społeczni? ja nie, a wystarczyłoby kilku z nich, aby przekonać
        resztę do tego, że można żyć inaczej, że można uczciwie zarabiać pieniądze i
        kształcić dzieci, a przy okazji zachować przynajmniej część swojej tradycji.

niestety, ale większośc romów żyje z zasiłków, z kasy z pomocy społecznej, albo
        z żebrania. Zdaję sobie sprawę z tego, że jest grupa romów bardzo bogatych
        (zobacz sobie samochody jakimi jeżdzą, czy nawet część romskiego cmentarza np.
        we Wrocławiu). Ja piszę jednak o tych romach którzy żyją w Katowicach, Zabrzu.
        Byłeś kiedyś w ich dzielnicy, na ich ulicy? Nie polecam.
        • Gość: roro68 Re: o Polakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 11:46
          To są po prostu rasistowskie stereotypy. Nie twierdzę, że Cyganie są aniołami.
          Ich kondycja rzeczywiście jest kryminogenna. Znam ich i dzielnice, w których
          mieszkają. Ale co do metody opisu, robisz wielkie nadużycie: jedź na Bobrek
          albo do Lipin, poobserwuj 10-20 polskich rodzin z marginesu, które tam spotkasz
          i napisz, że popełniają przestępstwa, nie posyłają dzieci do szkoły, nie chcą
          pracować fizycznie, żyją z zasiłków, piją i biją się się. I wyjdzie Ci
          dokładnie to samo, co napisałaś o Romach.
          Cyganie nie integrują się łatwo z lokalnymi społecznościami, bo jeszcze w
          latach 50-60 nie prowadzili osiadłego trybu życia i dopiero za Gomułki zmuszono
          ich przymusem do osiedleń. Dwa pokolenia to za mało, żeby zmienić nawyki
          kształtowane przez tysiąc lat. Nie jest to wina Cyganów. Jeśli chodzi o pracę,
          są powszechnie znani jako doskonali fachowcy-kotlarze, wyrabiają świetne
          narzędzia, są znawcami hodowli koni. Wykonują dokładnie te wszystkie prace, co
          Polacy. A co do rzucających sie w oczy bab cygańskich na Stawowej w K-cach -
          spotkałem je tam rzeczywiście często, może z 20 razy. Ale w ciągu ostatnich
          paru lat do mojego mieszkania zapukało o wiele więcej polskich dzieci i
          polskich kobiet, które też żebrały! (Przeciętnie raz w tygodniu chodzą
          dzieciaki po prośbie). Więc nie ropowszechniajmy stereotypów.
          • m824 Re: o Polakach 15.03.06, 17:08
            nie możesz porównywać w ten sposób, że d Twoich drzwi zapukało więcej polaków
            niż romów. takie porównywanie nie ma sensu, bo romów jest mniej niż polaków.
            gdybyś zachował odpowiedni stosunek liczby jedych do drugich i procentowo
            sprawdzil, to romowie bija wszystkich na glowe.

moze romowie sa dobrymi fachowcami w tym o czym napisales, ale np w Katowicach
            czy Zabrzu nie ma wielkich pastwisk i stad koni, wiec wypadaloby sie wziac za
            inna uczciwa robote.

rasistka nie mozesz mnie nazwac, ale oczywiscie nie jestem osoba tolerancyjna -
            szczegolnie jezeli chodzi o imigrantow. uwazam ze oczywiscie moga mieszkac w
            Polsce, tak jak i Polacy mieszkaja na całym swiecie, ale powinni przestrzegac
            prawa kraju w ktorym zyja. jak im sie nie podoba to walizki i do widzenia.
            przestrzeganie prawa nie oznacza wyrzeczenia sie swojej kultury, ale ich
            kultura w wielu przypadkach jest sprzeczna z prawem naszego kraju.

moje poglady odnosza sie nie tylko do romow w Polsce, le i np
            hiszpanskojezycznych osob w stanach, albo nawet polakow w stanach, ktorzy po 20
            latach mieszkania tam (czesto na nielegalu) dalej nie znaja angielskiego! takie
            postawy trzeba tepic!
            • Gość: roro68 Re: o Polakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 17:50
              Cyganie polscy w odróżnieniu od Romów rumuńskich nie są w Polsce imigrantami.
              Napisałaś, że jak się ni podoba, to walizki i dowidzenia. W porządku. A dokąd
              chciałabyś ich deportować? Do jakiego kraju mieliby wrócić polscy Cyganie?
              • Gość: m824 Re: o Polakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 18:08
                to nie są cygnia a romowie. przeczytaj tekst opublikowany w gazecie. wiekszosc
                z nich obraziloby sie za okreslenie "cyganie".

polscy piszesz? jakos nie bardzo tu pasuja, nie uwazasz? niech sobie mieszkaja,
                ale niech sie dostosuja. a jak maja pakowac walizki - to gdziekolwiek, gdzie
                ich kultura bedzie w pelni akceptowana.
              • Gość: m824 kolejny przykład "uczciwości" cyganów/romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 18:26
                poczytaj:
                motoryzacja.interia.pl/news?inf=728226
              • alpepe Re: o Polakach 15.03.06, 19:20
                Słowo "cygan" jest słowem obraźliwym dla Romów, czyżbyś był rasistą?
                • Gość: roro68 Re: o Polakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 22:33
                  Piszę Cygan, ponieważ tak się mówi po polsku. Słownik języka polskiego nie zna
                  wyrazu Rom, romski, Romowie. Dziwi mnie hipokryzja przedmówczyni, która też
                  wytyka mi słowo Cyganie. Ja Cyganów bronię a ona nazywa "delikatnie" Romami, po
                  czym chce wyrzucać ich z Polski. Podłe.
                  • m824 Re: o Polakach 15.03.06, 23:45
                    Nie ma znaczenia czy to jest Cygan jak piszesz / Rom, Rumun, Ukrainiec,
                    Wietnamczyk, Niemiec, Amerykanin... itd... wyznaję zasadę, że jeżeli się nie
                    stosują do prawa danego kraju, to mogą wracać do siebie.

Wiem, że Romowie tu są u siebie, ALE: nie robią nic co świadczyłoby o tym, że
                    tu się czują u siebie i akceptują Polskę jako swój kraj. dlatego moje teksty o
                    pakowaniu walizek.

pozdro.
              • Gość: Tom Re: o Polakach IP: 193.193.181.* 15.03.06, 22:33
                Do Indi.Niech tam sobie żyją w tym syfie.
                • Gość: roro68 Re: o Polakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 22:36
                  Ale Cyganie to plemię indoeuropejskie, a nie indyjskie;-)
    • Gość: benek bogate mamy staruszki w tym kraju! Czyżby babcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 08:15
      nie oddała wszystkiego O.Dyrektorowi? Ja nawet nie mam połowy takiej kaski...
    • m824 romowie w rumunii - kolejne przestępstwa 16.03.06, 15:49
      fakty.interia.pl/news?inf=728604
      • Gość: roro68 Re: romowie w rumunii - kolejne przestępstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:05
        Krytykuj złodziei w Cyganach a nie Cyganów w złodziejach. Popełniłaś błąd
        upowszechniając swoje rasistowskie poglądy mimo, że zwracałem Ci uwagę.
        Zapoznaj się z kodeksem karnym, może to Ci rozjaśni w głowie, jeśli dyskusja
        nie pomaga.
        • m824 Re: romowie w rumunii - kolejne przestępstwa 16.03.06, 19:30
          nie upowszechniam rasistowskich poglądów. zamieściałam link, żeby pokazać, że
          nie tylko w PL traktuje sięich jak traktuje - czyli wymaga przestrzegania prawa
          krajowego a nie tradycji!

Powinno się wymagać od nich postawy legalistycznej. I tyle.
          Ja też nie komentuję, nie protestuję przeciwko i nie łamię prawa państw do
          których jeżdzę, i w których czasem mieszkam parę miesięcy. Nie jeżdżę mieszkać
          tam, gdzie nie znam obowiązującego języka, zawsze przestrzegam prawa kraju do
          ktorego jadę (nawet jeżeli polskie przyzwyczjaenia są inne, bo jest to po
          prostu brak szacunku) i nie komentuję np pana prezydenta i jego politycznych
          decyzji kraju do ktorego jade. takie trudne do przestrzegania? może dla
          niektórych.

PS - gdybym pisała o takich wymaganiach jakie mam w stos do romow pisząc np o
          Amerykanach, Niemcach itp to byłoby OK, co?

Jestem za różnorodnością w Polsce - różne wyznania, rózne religie, różne
          narodowości, orientacje seksualne. Łączyć je powinno jedno - szcunek do
          polskiego prawa. Reszta to ich prywatna sprawa.
        • m824 Re: romowie w rumunii - kolejne przestępstwa 16.03.06, 19:35
          a co do zapoznania się z kodeksem karnym: zamążpójście w wieku lat np 12
          stanowi w POlsce prestępstwo, tak jak i zmuszanie tak młodej osoby do stosunku
          płciowego (nawet jeżeli ma się on odbyć z osobą w wieku lat 15). rumuński
          przyklad, ale w POlsce też przecież była ostatnio sprawa 12-letniej romskiej
          matki. to jest przestepstwo. tępienie takich zachowań - uświadom mnie, bo
          jeszcze nie spotkałam się z tym, aby obrona obowiązującego prawa była
          przestepstwem.
          • Gość: roro68 Re: romowie w rumunii - kolejne przestępstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:30
            Napisałaś, że Romowie
            - są tylko gośćmi w Polsce
            - często zachowują się jak bandyci
            - nie chcą pracować
            - nie kształcą dzieci
            - są szkodnikami
            - powinni się spakować i wynieść z Polski
            Napisałaś to wszystko o Romach w ogóle, a nie o tych konkretnych przestępcach.
            Czy nie wiesz o tym, że od XV wieku skazywano Cyganów w Europie na banicję, że
            w Polsce dopiero konstytucja III Maja unieważniła te banicyjne prawa (choć nie
            były w praktyce przestrzegane), że hitlerowcy uznali Cyganów za podludzi
            dokładnie tak samo jak Żydów i wymordowali ich ok. pół miliona? Jak śmiesz tak
            wyrażać się o innej grupie etnicznej? To czysty rasizm.
            • Gość: m824 Re: romowie w rumunii - kolejne przestępstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 23:24
              nie wrzucaj romow i zydow do jednego wora. Żydów i żydów uwielbiam. Ich kulturę
              i ich samych jako ludzi. Nie łamią polskiego prawa i zwykle sa bardo dobrze
              wykształceni. twoi ulubiency niestety nie. do rasizmu mi daleko. do widzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka