Dodaj do ulubionych

Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolejki...

16.03.06, 22:24
A ja się zastanawiam, jakim cudem prawo moze działać wstecz. Skoro otrzymałem
prawo jazdy bezterminowo, to niech sobie ustawodawca tworzy nowe ustawy, ale
dla osób które otrzymały dokumenty po wejściu owej ustawy w życie. Praw
nabytych nie mozna ot tak sobie cofnąć.
Zresztą, policjanci mogą mnie straszyć mandatem. Nie przyjmę go i chetnie
spotkam się z nimi na sali sądowej. Tak długo jak wyrok nie jest prawomocny,
tak długo moje prawo jazdy jest ważne.
Obserwuj wątek
    • Gość: dominos Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 09:26
      Tyle że tutaj raczej prawo nie działa wstecz bo nie chodzi o pozbawienie cie
      nabytych już uprawnień do prowadzenia pojazdów tylko o utrate ważności
      dokumentu potwierdzajacego te uprawnienia ;)
    • jorg_z_bielitz Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej 17.03.06, 09:44
      albrecht1 napisał:

>> Zresztą, policjanci mogą mnie straszyć mandatem. Nie przyjmę go i chetnie
      > spotkam się z nimi na sali sądowej. Tak długo jak wyrok nie jest prawomocny,
      > tak długo moje prawo jazdy jest ważne.

Obawiam się, że bedzie sie odbywać to wg scenariusza:
      "Jeżdżąc ze starym prawem jazdy, grozi nam 50 zł mandatu. Policjant zabierze
      dokument i odeśle go do wydziału komunikacji, zobowiązując kierowcę do wymiany."

Oczywiscie możesz odmówić przyjecia mandatu i spotkac się w tej sprawie w
      sądzie. Rzecz w tym, że przy następnej kontroli nie bedziesz juz miał nawet
      starego dowodu i wtedy walną Ci dużo większy mandat za brak dokumentu
      potwierdzajacego uprawnienia do kierowania pojazdami, a przy okazji moga
      zatrzymać dowód rejestracyjny samochodu, dla powstrzymania Cie od jeżdzenia
      • albrecht1 Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej 17.03.06, 10:06
        Czytam swoje prawko. W rubryce nr 7 stoi jak byk Fernando- Ważne- Bezterminowo.
        No to jak może straciność wczesniej? Jest działanie prawa wstecz? Moim zdaniem
        jest.
        A od Policji mogę żądać zwrotu zabranego dokumentu. Fatem jest, jak to u nas,
        sporo z tym kołowrotu i na to liczył ustawodawca.
        Dla porównania- Jorg, jak byś skomentował fakt, że nagle Twój dyplom uczelni
        nagle "stracił ważność, bo jest stary? Brzmi absurdalnie?
        • jorg_z_bielitz Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej 17.03.06, 10:24
          Polska to jest taki dziwny kraj,że wszystko jest możliwe.
          Kilka lat temu wprowadzono uprawnienia SEP o charkterze dożywotnim. Poczym sie
          z tego wycofano a "dożywotnie" uprawnienie SEP wygaśnie coś ok 2010r. :):):)

A co do dyplomów, to nie jestem tak całkiem pewien, czy za jakiś czas nie
          będziemy musieli występować do szanownych Alma Mater o wydanie nowego,
          dwujęzycznego (polski i angielski) dyplomu :):):):) bo taki będzie (albo już
          jest) wymóg EU.
          • albrecht1 Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej 17.03.06, 10:40
            Przypomnszcze podstawę prawną do wydawania praw jazdy.
            Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury z dnia 21 stycznia 2004 r. w sprawie
            wydawania uprawnień do kierowania pojazdami. Dziennik Ustaw nr 24 z 2004 r.,
            poz. 215
            W paragrafie 2 czytamy, że wydanie prawa jazdy następuje w drodze decyzji
            administracyjnej. Po 14 dniach od wydania decyzja ta staje się ostateczna. Tryb
            wydawania decyzji, uchylania decyzji ostatecznych, wznawiania postań
            administracyjnych reguluje w tym przypadku kodeks postepowania
            administracyjnego. Więc jesli decyzja kompetentnego organu samorządowego
            otrzymałem bezterminowo prawo jazdy, to bez odpowiedniego trybu uchylającego i
            wyadnia nowej decyzji administracyjnej moje prawo jezdy jest ważne. I mona
            dowieść tego przed każdy sądem. Tyle, że ludzie boją się takiego postępowania i
            dla świetego spokoju wymieniają na własny koszt dokumenty.
            A prawda jest taka, że jesli rząd chce abysmy mieli nowe prawka, to sorry niech
            nam je zafunduje, bo ja juz raz płaciłem za wydanie dokumentu.
            I dalej:
            par. 4 w/w rozporządzenia nakłada na organ wydajacy obowiązek przechowywania
            ewidencji kierowców do czasu wydania aktu zgonu danego kierowcy.
            Paragraf 5 reguluje natomiast kwestię wymiany dokumentów, ale na wniosek
            strony, czyli mamy takie prawo nie obowiązek. Wiec niech nam kitu nie wciskają,
            że musimy, ale pobierają opłatatel się domaga wymiany. Pełna hipokryzja.
            A przecież, np. dowody osobiste funkcjonują jako dwa dokumenty stare i te nowe.
            Nikt nie podważa ważności tych starych. I można, ale zdaje się, że chodzi tu o
            duże pieniądze, które ktoś zgarnia za produkcję nowych kartoników.
            • Gość: dominos Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 12:00
              Jeszcze raz ci mówie że czym innym jest uprawnienie do kierowania pojazdem
              (decyzja adm. dotyczy właśnie tego uprawnienia) a co innego dokument
              potwierdzający to uprawnienie.
              • albrecht1 Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej 20.03.06, 12:30
                Gość portalu: dominos napisał(a):

> Jeszcze raz ci mówie że czym innym jest uprawnienie do kierowania pojazdem
                > (decyzja adm. dotyczy właśnie tego uprawnienia) a co innego dokument
                > potwierdzający to uprawnienie.

Wiem, decyzja jest jednostkowym aktem prawa wydanym przez kompetentny organ
                skierowanym do ścisle okreslonego grona adresatów etc, etc, jak mówi
                definicja :)))
                Natomiast nadal twierdzę, iż na mocy wydanej decyzji administracyjnej, wydano
                danemu kierowcy dokument uprawniający do kierowania pojazdami mechanicznymi.
                Jako termin ważności tego właśnie dokumentu określono - dokument (nie decyzja)
                ważny bezterminowo. Choc bywają przypadki, że prawo jazdy wydawane jest na
                określony czas.
                Z kolei inne róznego rodzaju potwierdzenia, zaświadczenia mają określony termin
                ważności np. zaświadczenie o niekaralności, o dochodach w danym roku
                podatkowym, legitymacje szkolne czy studenckie, zaśwadczenia ZUS. W tych
                przypadkach wyraźnie zaznaczono, legitymacja ważna do..., zaświadczenie ważne
                przez np. 3 miesiące od daty wydania.
                Dlatego nadal twierdzę, ustawodawca ponaginał przepisy lepiej od śp.Lecha
                Falandysza a kosztami obciążył nas obywateli. I to mi się bardzo nie podoba.
                • Gość: dominos Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 14:20
                  Co do kosztów zgoda.Ale co do meritum pozostaje przy swoim ;)Daj znac jak z
                  nimi wygrasz :)
                  • albrecht1 Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej 20.03.06, 14:45
                    Dam znać, o ile mnie złapią :)
                    Tak dla podtrzymania swojej argumentacji- jeśli masz paszport, zauważ że
                    dokument masz wydany na czas określony- 10 lat.
                    A w sprawie praw jazdy pokpiono sprawę. A wystarczyłoby zrobic tak jak
                    napisałem wyżej.
                    • Gość: dominos Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 21:08
                      No tak.Przy paszportach wynika to ze zmian wygladu człowieka z czasem.W
                      zasadzie to kazdy dokument ze zdjęciem powinien mieć ograniczoną w czasie
                      ważność.
          • Gość: dominos Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 10:41
            No na tej samej zasadzie mógłbys mieć pretensjue że nie mozna placić pieniędzmi
            sprzed denominacji.Życie jest takie że technika sie rozwija i stosunki
            spoleczne sie zmieniaja i prawo musi za nimi nadążać.Wymiana dokumentów to
            normalna sprawa w kazdum państwie.Pzeciez nie napiszą ci w prawie jazdy że jest
            ważne do czasu wydania nowej ustawy czy rozporządzenia.Bezterminowość starego
            prawka oznacza że nie musisz potwierdzać swoich uprawnień po jakimś czasie ale
            nie oznacza że dokument otrzymujesz dozywotnio.Przeciez na przykład w razie
            zmiany danych jesteś zmuszony do wymiany dokumentu i nie możesz sie zasłaniać
            tym że jest bezterminowe.A co do zakazy retroakcji i ochrony praw nabytych to
            nie są to zasady obowiązujące bezwzglednie chiciaz tutaj nie maja one moin
            zdaniem zastosowania.A po co ci łażenie po sądach? :)
            • albrecht1 Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej 17.03.06, 11:07
              Nie do końca dominos. Pieniądze nia mają takiej klauzuli jak na dokumentach
              prawo jazdy.
              Poza tym, gdzie zasada budowania zaufania obywatela do państwa. Jeśli państwo
              mówi mi- proszę masz bezterminowo prawo kierować pojazdami, to niech szanuje
              własne decyzje.
              Przy tym wszystkim, nie neguję wymiany dokumentów na nowe, lepsze, bardziej
              zabezpieczone. To oczywiste. Natomiast sposób wymiany jest co najmniej
              dyskusyjny i na granicy prawa. Zauważ, że jeśli chodzi już o dowody
              rejestracyjne i stare tablice, to są one nadal w obiegu, a wycofywane dopiero
              kiedy zainstnieje jedna z obiektywnych przesłanek- sprzedaż auta, zmiana
              miejsca zamieszkania właściciela etc. Czy nie można zrobić tak samo z prawami
              jazdy?
              Utraciłeś prawo jazdy w wyniku złamania przepisów, przeprowadziłeś się- musisz
              wymienic dokument. Starych już nie robią otrzymujesz nowy. OK.
              Natomiast robienie grupowego spędu w stylu "wszyscy do wymiany" powoduje to o
              czym piszą w artykule. Będzie "Bitwa pod Grunwaldem".
              • pieprz.kajenski Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej 17.03.06, 11:49
                mnie najbardziej w tym irytuje "wyłudzanie" pieniędzy z tego tytułu. Nie dość,
                że ściągają nam od zarobków w różnego rodzaju podatkach mnóstwo pieniędzy, to
                jeszcze na urzedowych sprawach próbują zarobić. Rozumiem zagubiłem, nie
                dopilnowałem, utraciłem, to płacę. Tu płacę za wydanie prawka, a za jakiś czas
                każą mi wyrabiać nowe i płacić ponownie. Nie wiem jak jest na zachodzie, ale
                ktoś mi mówił, ze np. w USA takie sprawy są małym wydatkiem. A u nas? Chyba koło
                80zł ze znaczkami. Czyli ktoś zarabia 1000zł na rękę, a takich chyba jest sporo,
                to dla niego to niemal 10% wypłaty. Zresztą różnica w kosztach za wydanie dowodu
                osobistego i prawa jazdy tez jest czystym wyłudzaniem i chęcią zarobków, a nie
                faktycznych kosztów. Zapewne nie jeden urząd, czy inna instytucja typu sąd
                mogłaby sie utrzymywać z samych haraczy zbieranych bezpośrednio od petentów, a
                nie z podatków jak to powinno być.
                • mojave Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej 17.03.06, 12:17
                  też mnie to denerwuje, w sierpniu wychodze za mąż, prawko bede musiala wymienć
                  w czerwcu a potem znowu po zmianie nazwiska w sierpniu:((
                  tak sie zastanawiam czy nie zaryzyować i jeździc na starym - w koncu tak
                  często policja nie łapie. Chyba,że początkiem lipca zrobią nagonkę i będą w
                  ramach rutynowych kontroli sprawdzać prawka:(
                  • Gość: dominos Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 12:59
                    No inną sprawą jest to że wymiana większości druków,dokumantów,formularzy czy
                    choćby wprowadzanie do kibli kas fiskanlych odbywa się porzez naciski różnej
                    maści lobby producentów tychże którzy na tym koszą dużą kase.a potem się
                    okazuje że inni robią "lepsze" i kawalerka sie zaczyna od nowa.
          • Gość: Radek Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej IP: *.kolnet.com.pl 31.10.06, 15:56
            >Polska to jest taki dziwny kraj,że wszystko jest możliwe.

Nie polska co polacy . Dziwnym trafem w całej unii Europejskiej wymienia się
            prawa jazdy na standartowy dokument i tylko polacy widzą w tym największy problem .

Drogi Alberch-cie bezterminowe są twoje uprawnienia do prowadzenia pojazdów
            mechanicznych a nie dokument . A może wolalbyś żeby prawko tak jak dowód czy
            paszport trzeba było wymieniać co 5 czy 10 lat . Wtedy pisało by na dokumencie
            ważne do :x , i pewnie poszedłbyś do urzedu bez słowa .

Zastanów się z czego robisz widły .

p.s. zupełnie inną sprawą jest opłata za wydanie nowego dokumentu . Bo za
            kawałek plastiku dawac 100 czy wiecej złotych to przesada .
            • albrecht1 Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej 31.10.06, 18:09
              Gość portalu: Radek napisał(a):

> >Polska to jest taki dziwny kraj,że wszystko jest możliwe.
              >
              > Nie polska co polacy . Dziwnym trafem w całej unii Europejskiej wymienia się
              > prawa jazdy na standartowy dokument i tylko polacy widzą w tym największy probl
              > em .

Drogi Radku. Otóz mój dokument jest wydany beterminowo. I owszem inne kraje też
              wymieniaja dokumenty, lecz robią to w bardziej cywilizowany sposób. U nas zaś na
              podstawie dziurawych, lekkomyslnie wydawanych przepisów.

> A może wolalbyś żeby prawko tak jak dowód czy
              > paszport trzeba było wymieniać co 5 czy 10 lat . Wtedy pisało by na dokumencie
              > ważne do :x , i pewnie poszedłbyś do urzedu bez słowa .

Tak właśnie! Tak robię, bez słowa protestu, i tak chciałbym aby było w przypadku
              wymiany prawa jazdy.

>
              > Zastanów się z czego robisz widły .
              >
              > p.s. zupełnie inną sprawą jest opłata za wydanie nowego dokumentu . Bo za
              > kawałek plastiku dawac 100 czy wiecej złotych to przesada .

Otóż właśnie o to mi chodzi i właśnie udzieliłeś odpowiedzi na swoje pytanie.

Co do reszty odsyłam do wczesniejszego postu
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=38645345&a=51296397
    • Gość: Andrzej Re: Spóźnialskich kierowców czekają ogromne kolej IP: *.rd.shawcable.net 20.03.06, 03:48
      Mieszkam w Kanadzie,bedac w kraju w 2003roku wymienilem swoje prawko na nowe,
      dalo sie
    • albrecht1 Post scriptum- stare prawa jazdy ważne 31.10.06, 15:11
      Jak się okazuje są już pierwsze wyroki sądowe w tym Naczelnego Sądu
      Administracyjnego. policja nie ma prawa kwestionowania prawa jazdy na starym
      druku. I po raz kolejny wychodzi jakie buble prawne są tworzone w tym kraju.

""Metro" już wcześniej informowało o orzeczeniu Naczelnego Sądu
      Administracyjnego, który stwierdził, że minister transportu nie miał prawa
      decydować o tym, kiedy i czy w ogóle stare dokumenty stracą ważność. "

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3712080.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka