basturk 10.04.06, 23:50 I bardzo dobrze. Jestem jak najbardziej za Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grześ Re: Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami IP: *.zprae.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 06:07 A jak ma się sprawa z nieletnimi gapowiczami? Podejrzewam że zdecydowana większość ukaranych to nieletni. Czy w takim przypadku na czarną listę będą wpisywani oni sami czy prawni opiekunowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kli Re: Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.06, 08:29 Za nieletniego złodzieja odpowiadają jego rodzice. Także za mandaty. Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarecki8 wagary 11.04.06, 10:57 i wagary mniej radosne..bo zamiast na wino/piwo trzeba drobne wydac na bilet - kwiatki ze strony MICROSOFTA darmowy ebook o bezpieczeństwie filmiki szkoleniowe z Office szkolenia finansowane przez UE Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Gapowicze będą mieli trudności z wynajęciem biura 11.04.06, 12:43 :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedrunia Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami IP: 217.153.6.* 11.04.06, 16:45 Będzie wpisywany ten kto nie uiści kary a ma ją uiścic ...Niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś
srednicowy Re: Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami 11.04.06, 10:13 przynajmniej na autobusy zarobią:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami 11.04.06, 11:01 Basturk, gratuluję pierwszego wpisu w newsie podpiętym pod główną :-). Ja również jestem za, choć moim skromnym zdaniem MZK mógłby przeprowadzać jakieś testy na inteligencję przy naborze kontrolerów, bo czasem zdarzają się tacy, że ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cloclo Do rejestru dłużników IP: *.Red-81-38-55.dynamicIP.rima-tde.net 11.04.06, 11:06 A może rozdać kontrolerom rewolwery i w razie złapania każą klientowi klęknąć a potem po chinsku puk w tył głowy. Nasz kraj idzie na psy. Nie chodzi mi o to żeby nie tępić gapowiczów, ale stosowane metody zaczynają brzydko śmierdzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr0wina "Rozwadnianie" rejestru dłużników IP: *.usr.onet.pl 11.04.06, 11:14 Czy jeśli do rejestru dłużników trafi 10% obywateli, to będzie w ogóle sens z niego korzystać? Może lepiej wykorzystać ten rejestr na "prawdziwych" przestępców? Inaczej obecność w KRD nie będzie świadczyła o niczym szczególnym. To tak jak z karą śmierci czy dożywocia dla złodziei czy gwałcicieli - przy czymś takim przestępca nie ma nic do stracenia popełniając oprócz gwałtu czy kradzieży także morderstwo, a potencjalnie może uniemożliwić rozpoznanie. Analogicznie, osoba która jest w KRD za jazdę "na gapę", mogłaby bez zmian dla swojej sytuacji wyłudzić dużą pożyczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
egon17 Re: Do rejestru dłużników 12.04.06, 10:12 Gość portalu: Cloclo napisał(a): > A może rozdać kontrolerom rewolwery i w razie złapania każą klientowi klęknąć a > potem po chinsku puk w tył głowy. Nie opłaci się, od martwego nie ściągniesz kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami IP: *.Net.pl / *.crowley.pl 11.04.06, 11:25 co za debilny pomysł. A najgłupsza w całym tym cyrku,jest ta żałosna naklejka.Gapowicze z Tychów drrrrżyjcie hehe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami 11.04.06, 11:29 Trudno, żeby złodziej uważał ten pomysł za trafiony... Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami 11.04.06, 11:35 Zgadza się. A przy przekroczeniu kwoty 200 PLN trzeba zostać złapanym dwa razy - a to już oznacza, że ktoś jeździ na gapę notorycznie - teraz się każdy zastanowi dwa razy - rejestrowanie w KRD rzeczywiście człowiekowi potrafi namieszać. 10% ludzi w KRD? To znaczy ze mamy w kraju 10% złodziei. A KRD swoje zadanie spełni - jak będziesz chciał sobie kupić kolejny super-extra-wypasiony telefon w promocji, albo sprzet elektroniczny na raty i uslyszysz "nie" to sie zastanowisz po raz trzeci. Odpowiedz Link Zgłoś
luad cwaniaczek 12.04.06, 08:12 Debilny?! Cwaniaczku pewnie należysz go grona Kolesi podróżujących autobusami z komórą przy boku, którzy okradają innych pasażerów!!!!! W jaki sposób?? Ano w taki, że nie płacą za to że wożą swoje dup... w autobusach i nie raczą za to zapłacić!!! Gdyby wszyscy płacili za usługę w postaci przejazdu wówczas problemu by nie było!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mega Re: Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami IP: 82.160.254.* 11.04.06, 11:35 Chcialem przedstawic jeden aspekt tej sprawy i mianowicie dwa razy zdarzyło mi sie być zlapanym na jezdzie bez biletu w Zielonej Gorze obsługują ja kanar z Firmy Arsen z Siedzibą w Łodzi, jestem człowiekiem honoru i odrazu dwa razy nastepnego dnia wpłaciłem pieniadze za przejazd przez gape pierwszy raz wydarzyl sie rok temu, na przelewie podalem numer na kwicie ktory dostalem, pozostale dane sie zgadzaly z tymi co oni spisali czyli aders zamieszkania jakie moje było zdziwienie jak po miesiacu dostałem wezwanie do zapłaty zadzwoniłem no i niby wszysko jest w pożadku to bła ale po kolejnym miesiącu to samo znowu dzwonie.... po kolejnym miesiącu polecony od jakiego prawnika nie wytrzymałem zrobiłem taką awanture kierowniczce firmy w Zielonej Górze pomoglo niestety pół roku temu znowu przez roztargnienie nie skasowałem biletu zgadnijcie co sie teraz dzieje mam ich w nosi znowu zapłaciłem podałem numer kwitu a tu mi już przyszło wezwanie że przekaża moje dane do rejestru dłużników ale tym razem nic nie dzwonie nic nie pisze jak to zrobią podam ich do sądu za nękanie straszenie sądem i bezprawne przekazywanie moich danych osobowych nie moja wina że mają bałagan w papierach ja wypełniłem swój obowiązek zrobiłem przelew skoro nie potrafia połaczyć numeru z kwitu od kanara zemna a nie tylko numer sie zgadza adres jest identyczny ba mieszkam w Zielonej Gorze to chyba można sie domyśleć że na 99% sprawa dotyczy Zielonej Góry i co wy na to powiecie będę się domagał przeprosin na lamach lokalnej prasy i zadośćuczynienia na rzecz organizacji harytatywnej nie popuszcze bo to nie pierwszy raz skoro wymagają by spłacać kary to niech odnnotowują to u siebie a nie ludzi nękają że podadzą\ich do rejestru dłużników, ale z tego co wiem powinni o tym pouinformować listem poleconym narazie żadnego takiego nie dostałem Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Słusznie - dlaczego ja mam za nich płacić? 11.04.06, 12:07 Według mnie ten rejestr długów to jeden wielki skandal. Skandal dlatego że można się do niego dostać za już w sumie drobną kwotę 200 złotych. Np. mój miesięczny rachunek za telefon wynosi około 250 złotych. Prawdziwi dłużnicy potrafia go skutecznie ominąć a dostają w dupę najczęsciej ci drobni. Kwota minimalna tego rejestru powinna wynosić 1000 złotych. I tylko taka ma sens. Bo co to za dług 2 stówy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beholder Re: Słusznie - dlaczego ja mam za nich płacić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 12:11 Przypomina sie stary skecz: "Panie, mozna nie oddac 10 zloty, 20, no 50! ale powyzej 50 kazdy dlug robi sie honorowy!" "Panie. Mozna oddac 10 zlotych, mozna 20, jak ktos jest bardzo lekkomyslny to odda 50. Ale powyzej 50 zlotych kazdy dlug robi sie fikcyjny" Gratuluje sposobu myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sapervodicka wspaniala Polska 11.04.06, 12:17 gosc za nieskasowanie trafia na liste zlodziei a aferzyscie na miliony wszyscy sie klaniaja, posel "zdaje" na prawo jazdy u kolegi ktoremu robote zalatwil itd a moze by tak wpuszczac ludzi przez wejscie kierowcy ktory od razu sprawdza bilety i juz nie ma problemu, tak jak w cywilizowanym swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
luad Polskie realia 12.04.06, 08:25 A jak nazwać człowieka, który nie chce zapłacić za skorzystanie z usługi? Proszę spróbować wejść do kina lub skorzystać z innej usługi bez płacenia za nią. W "cywilizowanym" świecie ludzie mają świadomość potrzeby zapłacenia za coś z czego się korzysta. Niestety w Polsce każdy uważa, że może kogoś "orżnąć" - np. nie płacąc za bilet. A niby dlaczego miałby biletu nie kasować? Jakim prawem? Tacy jestesmy i słyniemy z tego na całym świecie (przykład: niemiecka reklama Media...) Kierowca autobusu jest odpowiedzialny za prowadzenie pojazdu a nie za sprawdzanie biletów. Ciekwe jak wyglądała by punktualność podróży gdyby w godzinach szczytu kierowca miałby na każdym przystanku sprawdzić bilety kilkunastu lub kilkudziesięciu osobom? Dlaczego mają cierpieć na tym rzetelni pasażerowie którzy płacą za bilet? Prosze pamiętać, że w "cywilizowanym" swiecie z komunikacji miejskiej korzysta znacznie mniej osób niż w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iceman Re: Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami IP: *.Net.pl / *.crowley.pl 11.04.06, 13:36 jakkby tak za wszystko karali wpisem do KRD to 50% polaków juzby tam dawno była chocby ci co nie zapłacą chociarz raz za czynsz mieszkaniowy bo raczej czynszu ponizej 2 stów nie ma w naszym kaczkolandzie Odpowiedz Link Zgłoś
nink Re: Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami 11.04.06, 14:26 No jasne... Bo mały dług to juz nie dług? Fantastyczne podejście. Gratuluję. Tak własnie wygląda Prawo i Sprawiedliwośc w Polskim wydaniu. A niedaj Bóg ktoś będzie szukał sposobu na ukrucenie złodziejstwa - bo chyba tak to można nazwać. Niezaleznie czy mialo to miec skutek wyłacznie psychologiczny na "gapowiczów" czy też inny, pomysł jest dobry. I co najlepsze nie został tylko pomysłem ale i faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ze Szczecina Tyski MZK idzie na wojnę z gapowiczami IP: 217.153.6.* 11.04.06, 16:22 Już kiedys wojowano z pasażerami na gapę.Ludzie jak sie wnerwia to będą "kanarów" wytykac w środkach komunikacji paluchami,a jak sie bardziej wyrywny trafi gość to ich wysadzi z autobusu i tyle. A słabszym fizycznie pozostaje : dobrze nasłuchiwac na przystanku co krzyczą ze środka autobusu i wychodząc ze środka lokomocji przekazywać bilet nastepnej osobi jeśli jest jeszcze do wykorzystania :):):). Widzicie - i w Polsce mamy Kanary :P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś