Dodaj do ulubionych

Bytom - "sprzedaż" placu Kościuszki

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 23:40
Drodzy internauci z Bytomia (i nie tylko) bardzo chciałabym poznać wasze zdanie
na temat budowy na pl. Kościuszki centrum usługowo-handlowego Plaza.
Bo ja jestem jak najbardziej za.
Pozdrawiam i czekam na opinie:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: ober Re: Bytom - IP: 193.194.145.* 02.07.01, 08:25
      zas tam chcom cos budowac? a niydowno tymu wyburzyli.
      • Gość: tomek Re: Bytom - IP: 10.30.133.* 02.07.01, 12:50
    • Gość: misza Re: Bytom - IP: *.zgg.bytom.pl 02.07.01, 11:14
      Jezeli Plaza-Bytom zobowiaze sie do sponsorowania
      bytomskiego sportu (bo jest to okazja zeby mu pomoc)
      to ja jestem jak najbardzej za.
      • Gość: andy Re: Bytom - park........................ IP: *.stg.tli.de 02.07.01, 21:40
        ale żeby parkplace były za darmo, bo mie tyn wasz birgymajster bardzo wpiynio ,
        za stonie autym cza płacić, fto to widzioł
    • Gość: cure Re: Bytom - IP: *.banpol.pl 09.07.01, 13:14
      niby bardzo fajnie ale:
      malo jest juz supermarketow wokol Bytomia? multikino tez niedaleko...
      a co w zamian?
      wybudowanie takiego molocha rozrywkowego w centrum miasta to upadek malych
      lokali, kin i kilkudziesieciu sklepow i sklepikow roznego rodzaju.
      poza tym oprocz podatkow, ktore zaplaca wlasciciele cala kasa wyplynie poraz
      kolejny z Polski.
      no i jeszcze miejsce...dla wielu bardzo wazne chociazby z tego powodu ze maja
      gdzie przysiasc i odpoczac...
      dlatego ja jestem jak najbardziej przeciw
      • Gość: Joanna Re: Bytom - IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 00:11
        Gość portalu: cure napisał(a):

> niby bardzo fajnie ale:
        > malo jest juz supermarketow wokol Bytomia? multikino tez niedaleko...
        > a co w zamian?

To nie ma być supermarket tylko obiekt handlowo-rozrywkowo-usługowy; multikino
        jest w Zabrzu, jak ktoś nie ma samochodu to tak łatwo się tam nie dostanie

> wybudowanie takiego molocha rozrywkowego w centrum miasta to upadek malych
        > lokali, kin i kilkudziesieciu sklepow i sklepikow roznego rodzaju.

Konkurencja tylko ożywi handel. Klient powinien mieć prawo wyboru gdzie i co chce
        kupić. Dlaczego w "Glorii" lub "Bałtyku" odwołuje się seanse bo "nie opłaca się"
        wyświetlić filmu dla 7 - 8 osób? Gdyby było multikino nie byłoby takich sytuacji.

> poza tym oprocz podatkow, ktore zaplaca wlasciciele cala kasa wyplynie poraz
        > kolejny z Polski.

Kasa nie odpłynie z Polski a raczej przypłynie do Bytomia, taki obiekt na pewno
        ściągnie tu ludzi z pobliskich miast.

> no i jeszcze miejsce...dla wielu bardzo wazne chociazby z tego powodu ze maja
        > gdzie przysiasc i odpoczac...
        > dlatego ja jestem jak najbardziej przeciw

Do odpoczywania powinien być Rynek - tam jest fontanna, są ławki. A jeśli chce
        się zieleni to jest park. Poza tym - można dogadać się z inwestorem, żeby wokół
        centrum znalazło się miejsce na zieleń. Plac Kościuszki jest na tyle duży, że
        zmieści się na nim i zieleń i centrum.

• Gość: mike Re: Bytom - Teraz pl. Kościuszki tylko straszy. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 13:01
      Witam! Jestem za! Plac Kościuszki straszy i należy go zagospodarować. Brakuje w
      Bytomiu kawiarenek, galerii, eleganckich sklepów. Gzie dawny klimat tego
      miasta? Tylko walące się kamienice i dziury. Niech coś się w centrum zacznie
      dziać. Takie miasto jak Bytom stać na coś więcej niż wiatr i pustka.Zaś by
      wypoczywać na ławeczce wystarczy pobliski park.
    • Gość: misza Re: Bytom - IP: *.zgg.bytom.pl 10.07.01, 13:54
      Żeby wilk był syty i owca cała, można inwestorowi narzucić warunek aby
      zewnętrzny wygląd planowanego do zabudowy kwartału był taki jak przed
      wyburzeniem. Z zewnątrz secesyjne kamieniczki kryjące we wnętrzu
      supernowoczesne obiekty.
    • Gość: Rambo Re: Bytom - IP: *.cb.open.net.pl 11.07.01, 10:01
      Mieszkam w Bytomiu juz prawie 40 lat i chyba nie lubie swojego miata . Ono nie
      ma klimatu. Jak wybieram sie z rodzina na zakupy to wole je robic w Chorzowie
      lub Bielsku.Jestem za zagospodarowaniem placu Kosciuszki . Na razie panuje tam
      balagan no i siedzi masa lumpow popijajacych jakies sikacze.Nie ma atmosfery .
      Cos sie dzieje niedobrego z naszym miastem.Ludzie boja sie wychodzic wieczorami
      do miasta. za duzo elementu sie paleta. Poprawmy bezpieczenstwo w
      miescie .Chociaz mieszkam w Szombierkach to rzadko bywam w centrum.Wydaje mi
      sie , ze nie powinno sie budowac na placu multikina. Za duzo kin bedzie .
      Wszytkie miasta dookola buduja multikina.Wole park wodny i kregielnie.
      ZABUDUJMY PLAC KOSCIUSZKI !!!!!
      • Gość: Hanys Re: Bytom - IP: *.lit.hamburg.de 11.07.01, 10:26
        Szanowny Rambo!
        Z Bytomiem dzieje sie cos niedobrego - w tym przyznaje Tobie racje - ale ten
        stan rzeczy trwa juz od ponad 50 lat, kiedy to nowi "gospodarze" miasta
        stwierdzili, ze jego dotychczasowe oblicze nalezy poddac rzetelnej "obrobce" -
        zaczelo sie od poszczegolnych dzielnic jak Miechowice, Bobrek, Karb a konczy
        sie to wszystko na Centrum, gdzie najpierw zwalono zabytkowe kamienice wokol
        Placu Kosciuszki, pozniej kamieniczki miedzy Rynkiem a Pl. Grunwaldzkim.
        Szczegolnym przykladem dewastacji jest ulica Krzyzowa, gdzie zabytkowe
        kamienice musialy ustapic miejsca obrzydliwemu parkingowi. Z takich
        "gospodarzy" miasta mojego urodzenia moge byc tylko dumny i zyczyc im dalszych
        sukcesow w dewastacji miasta zwanego niegdys "miastem wyszukanej elegancji"!!!
    • Gość: s-007 Re: Bytom - IP: 10.30.133.* 13.07.01, 14:12
      PRACOWALEM W BYTOMIU PRZEZ 20-LAT I UWAZAM ZECENTYM BYTOMIA JEST
      NIEZAGOPOROWANE WLAŚCIWIE, TAM JYZ ODDAWNNA,PRZYDALSIĘ POŻADNY OBIEKT-KUTRALNO-
      ROZYWKOWY-GDYZ TAKIEGO OBIEKTU BRAKUJE-W SZCZEGQLNOSCI W BYTOMIU ,GDYZ-CETRUM
      TO PUTYNIA KULTURALNA,Z WYJĄTKIEM KINA I KILKU KNAJP,TO NIE MA NIC -UWAZAM ZE
      TE PIEDZE Z PODATQW-Z SPRZADY PL.KOSCIUSZKI,POWINNY IŚC NA RENONT TOROWISKA U
      ZBIEGU UL.SIEMIANOWICKIEJ/CHORZOWKIEJ-ORAZ PRZEBUDOWĘ UL.PL.DWOCOWEGO JA UWAZAM
      TYCH PIENDZY NIE WOLNO ZMANOWAC. FIRMA PLAZA INTENANALT.CO.LTD -JEST FIRMA
      HOLEDERKO-ZYDOWKĄ-Z CZESCIOWEM UDZIALEM KAPITAŁU NIEMIECKIEGO-ALE TO NIE
      POWINNO PRZESZADAC W FINASOWANIU PRZEBUDOWY CENTRUM BYTOMIA-MAM NADZEJE ŻE NIE
      OBUDZI POLSKI ATYSEMITYZ,ATYNIECKOŚC,ATYHOLDENSKOŚC.PRODZE O E-M NA TEMAT
      BYTOMIA POD MQJ E-M(GAZETA)s-007@gazeta.pl
      • s-007 Re: Bytom - S-007@GAZETA-POCZTA.PL 16.07.01, 12:47
        Gość portalu: s-007 napisał(a):

> PRACOWALEM W BYTOMIU PRZEZ 20-LAT I UWAZAM ZECENTYM BYTOMIA JEST
        > NIEZAGOPOROWANE WLAŚCIWIE, TAM JYZ ODDAWNNA,PRZYDALSIĘ POŻADNY OBIEKT-KUTRALNO-
        > ROZYWKOWY-GDYZ TAKIEGO OBIEKTU BRAKUJE-W SZCZEGQLNOSCI W BYTOMIU ,GDYZ-CETRUM
        > TO PUTYNIA KULTURALNA,Z WYJĄTKIEM KINA I KILKU KNAJP,TO NIE MA NIC -UWAZAM ZE
        > TE PIEDZE Z PODATQW-Z SPRZADY PL.KOSCIUSZKI,POWINNY IŚC NA RENONT TOROWISKA U
        > ZBIEGU UL.SIEMIANOWICKIEJ/CHORZOWKIEJ-ORAZ PRZEBUDOWĘ UL.PL.DWOCOWEGO JA UWAZAM
        >
        > TYCH PIENDZY NIE WOLNO ZMANOWAC. FIRMA PLAZA INTENANALT.CO.LTD -JEST FIRMA
        > HOLEDERKO-ZYDOWKĄ-Z CZESCIOWEM UDZIALEM KAPITAŁU NIEMIECKIEGO-ALE TO NIE
        > POWINNO PRZESZADAC W FINASOWANIU PRZEBUDOWY CENTRUM BYTOMIA-MAM NADZEJE ŻE NIE
        > OBUDZI POLSKI ATYSEMITYZ,ATYNIECKOŚC,ATYHOLDENSKOŚC.PRODZE O E-M NA TEMAT
        > BYTOMIA POD MQJ E-M(GAZETA)s-007@gazeta.pl

• j-23007 Re: Bytom -j-23007@gazeta.pl 18.07.01, 09:48
        • j-23007 Re: Bytom - j-23007@gazeta.pl 18.07.01, 09:48
          s-007 napisał(a):

> Gość portalu: s-007 napisał(a):
          >
          > > PRACOWALEM W BYTOMIU PRZEZ 20-LAT I UWAZAM ZECENTYM BYTOMIA JEST
          > > NIEZAGOPOROWANE WLAŚCIWIE, TAM JYZ ODDAWNNA,PRZYDALSIĘ POŻADNY OBIEKT-KUTR
          > ALNO-
          > > ROZYWKOWY-GDYZ TAKIEGO OBIEKTU BRAKUJE-W SZCZEGQLNOSCI W BYTOMIU ,GDYZ-CET
          > RUM
          > > TO PUTYNIA KULTURALNA,Z WYJĄTKIEM KINA I KILKU KNAJP,TO NIE MA NIC -UWAZAM
          > ZE
          > > TE PIEDZE Z PODATQW-Z SPRZADY PL.KOSCIUSZKI,POWINNY IŚC NA RENONT TOROWISK
          > A U
          > > ZBIEGU UL.SIEMIANOWICKIEJ/CHORZOWKIEJ-ORAZ PRZEBUDOWĘ UL.PL.DWOCOWEGO JA U
          > WAZAM
          > >
          > > TYCH PIENDZY NIE WOLNO ZMANOWAC. FIRMA PLAZA INTENANALT.CO.LTD -JEST FIRMA
          >
          > > HOLEDERKO-ZYDOWKĄ-Z CZESCIOWEM UDZIALEM KAPITAŁU NIEMIECKIEGO-ALE TO NIE
          > > POWINNO PRZESZADAC W FINASOWANIU PRZEBUDOWY CENTRUM BYTOMIA-MAM NADZEJE ŻE
          > NIE
          > > OBUDZI POLSKI ATYSEMITYZ,ATYNIECKOŚC,ATYHOLDENSKOŚC.PRODZE O E-M NA TEMAT
          > > BYTOMIA POD MQJ E-M(GAZETA)s-007@gazeta.pl
          >

• j-23007 j-23007 18.07.01, 09:50
          s-007 napisał(a):

> Gość portalu: s-007 napisał(a):
          >
          > > PRACOWALEM W BYTOMIU PRZEZ 20-LAT I UWAZAM ZECENTYM BYTOMIA JEST
          > > NIEZAGOPOROWANE WLAŚCIWIE, TAM JYZ ODDAWNNA,PRZYDALSIĘ POŻADNY OBIEKT-KUTR
          > ALNO-
          > > ROZYWKOWY-GDYZ TAKIEGO OBIEKTU BRAKUJE-W SZCZEGQLNOSCI W BYTOMIU ,GDYZ-CET
          > RUM
          > > TO PUTYNIA KULTURALNA,Z WYJĄTKIEM KINA I KILKU KNAJP,TO NIE MA NIC -UWAZAM
          > ZE
          > > TE PIEDZE Z PODATQW-Z SPRZADY PL.KOSCIUSZKI,POWINNY IŚC NA RENONT TOROWISK
          > A U
          > > ZBIEGU UL.SIEMIANOWICKIEJ/CHORZOWKIEJ-ORAZ PRZEBUDOWĘ UL.PL.DWOCOWEGO JA U
          > WAZAM
          > >
          > > TYCH PIENDZY NIE WOLNO ZMANOWAC. FIRMA PLAZA INTENANALT.CO.LTD -JEST FIRMA
          >
          > > HOLEDERKO-ZYDOWKĄ-Z CZESCIOWEM UDZIALEM KAPITAŁU NIEMIECKIEGO-ALE TO NIE
          > > POWINNO PRZESZADAC W FINASOWANIU PRZEBUDOWY CENTRUM BYTOMIA-MAM NADZEJE ŻE
          > NIE
          > > OBUDZI POLSKI ATYSEMITYZ,ATYNIECKOŚC,ATYHOLDENSKOŚC.PRODZE O E-M NA TEMAT
          > > BYTOMIA POD MQJ E-M(GAZETA)s-007@gazeta.pl
          >

• Gość: zet Re: Bytom - IP: *.ipartners.pl 14.07.01, 00:07
      Plac Kościuszki jest bardziej ulubionym miejscem dla pijaczków niż dla
      emerytów, czy matek z dziećmi. Nie więcej niż 300-400 metrów od Pl.Kosciuszki
      jest park z piękną zielenią drzew i bez samochodów - tam jest miejsce na
      odpoczynek.
      Autorzy t.zw. OBWIESZCZENIA popełnili nadużycie podpisując "mieszkańcy i
      pracodawcy". Może to sugerować, że wszyscy mieszkańcy i pracodawcy popierają
      ich pogląd. A to nie jest prawda. Za absolutnie słuszną uważam decyzję
      rozsądnej zabudowy placu (centrum). Może to przywróci choć trochę blasku miastu
      zrujnowanemu (fizycznie, społecznie i materialnie) przez górnictwo.
      Sądzę, że zabudowa placu nie spowoduje upadku handlu bytomskiego (odwrotnie -
      ożywi centrum), a jeśli nawet padną sklepy sprzedające całą dobę alkohol (a
      szczególnie wino marki jabcok), to będzie to tylko korzyścią dla miasta i jego
      społeczności.
      • s-007 Re: Bytom - S-007@GAZETA-POCZTA.PL 16.07.01, 12:46
        POZWAJMY NATEMAT BYTOMIA-PILNE
        • j-23007 j-23007 18.07.01, 09:50
          j-23007

> POZWAJMY NATEMAT BYTOMIA-PILNE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka