Dodaj do ulubionych

Dlaczego Zydzi w Polsce........

23.12.02, 12:48
musieli ukrywac swe pochodzenie.
Dla mnie, wielokrotnie bylo zaskoczeniem kiedy spotykalem sie z przypadkami,
ze ludzie ukrywali swoje zydowskie pochodzenie.
I tak w klasie maturalnej, zostalem zaskoczony, kiedy moja najlepsza
kolezanka Ewa (zreszta podkochiwalem sie w niej) zaprosila nas na pozegnalna
prywatka, poniewaz, jak nam wyznala ze lzami w oczach, wyjezdrza razem z
rodzicami do Izraela. Kiedy podczas kursu jezyka hebrajskiego w
pomieszczeniach Towarzystwa Spoleczno-Kulturalnego Zydow w Katowicach przy
ulicy Wawelskiej, obok siebie w lawce zobaczylem swego kolege ze studiow,
moje zdumienie nie mialo granic, znalem go jak dotad jako prawomyslnego
Polaka. O tym, ze moj przyjeciel Adam byl Zydem dowiedzialem sie po wielu
wielu latach, kiedy dotarl do mnie list z Petah Tikva, w ktorym ojciec Adama
powiadomil mnie, ze Adam zginal (kamien na Twoj grob Adamie) z trzema
podwladnymi zolnierzami w poludniowym Libanie, kiedy jego jeep najechal na
podlozona przez Hisbolah mine. Od tego czasu bardzo czesto mnie nurtuje
pytanie, jakie byly tego powody, ze ludzie byli zmuszeni ukrywac ich
prawdziwe pochodzenie?
Pytanie to zadaje sobie, sam nie bedac Zydem!
Obserwuj wątek
    • willi2 Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ 23.12.02, 12:50
      Zerznoles zywcem ten artykol z gazety = Tina 4/02
      • nussknacker Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ 23.12.02, 12:54
        willi2 napisał:

> Zerznoles zywcem ten artykol z gazety = Tina 4/02

Jestes glupi Willi ot co!
        • Gość: NIKLOT [...] IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 12:57
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • willi2 UWAGA WSTRZASAJONCE MATERIALY 23.12.02, 13:03
            nussknacker i niklot = na wakacjach

marcin.tcl.pl/zdjecia/brenna/untitl07.jpg
            • willi2 Re: UWAGA WSTRZASAJONCE MATERIALY 23.12.02, 14:34
              Tszej muszkieterowie Niklot,Marek i nuss cos tam = zdjencie pamiontkowe

marcin.tcl.pl/zdjecia/brenna/untitl19.jpg
              • Gość: Niklot do prawdziwego niemca willusia IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 14:43
                willi rozumiem ,ze ci ciezko, ze musisz pracowac jako zwykly robol z jakimis
                albanczykami ,ale to nie powod ,zeby na tym forum wyladowywac swoja zlosc na
                niewinnych polakach my nie zabranialismy ci sie uczyc
                • willi2 Re: do prawdziwego niemca willusia 23.12.02, 15:11
                  Zlosliwy pszecientny zjadaczu chleba ja sie wyuczylem srednie + matura =
                  pomaturalna szkola medyczna.Choc tylko pol semestru ,bo oczywiscie
                  wychowawczynia byla ze Sosnowca i mnie udupila.
                  Mi nikt pieniendzy na nauke niedaje = studenciku z duzym kieszonkowym.
                  Sam chentnie pomagam kazdemu jak moge = oczywiscie za pol darmo w ramach akcji
                  "pomusz swoim sasiadom".Ty zas wielce wyuczony marno studziencino caly czas
                  mnie zaczepiasz = i zazdroscisz ze do wszystkiego dochodze sam
                  • Gość: Niklot Re: do prawdziwego niemca willusia IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 15:20
                    willi2 napisał:

> Zlosliwy pszecientny zjadaczu chleba ja sie wyuczylem srednie + matura =
                    > pomaturalna szkola medyczna.Choc tylko pol semestru ,bo oczywiscie
                    > wychowawczynia byla ze Sosnowca i mnie udupila.
                    > Mi nikt pieniendzy na nauke niedaje = studenciku z duzym kieszonkowym.
                    > Sam chentnie pomagam kazdemu jak moge = oczywiscie za pol darmo w ramach akcji
                    > "pomusz swoim sasiadom".Ty zas wielce wyuczony marno studziencino caly czas
                    > mnie zaczepiasz = i zazdroscisz ze do wszystkiego dochodze sam

No i typowa odpowiedz zalosnego folksdojcza o przepraszam teraz juz chyba
                    rajchsdojcza.Swoje nieuctwo tlumaczysz spiskiem tych z Sosnowca skad ja to znam
                    WWilli ,a moze twoja wychowawczyni byla Zydowka z kresow zamieszkala w Sosnowcu
                    to by lepiej pasowalo do spiskowej teorii dziejow.Wiesz Willi ja mam 22 lata
                    wkrotce skoncze studia i napewno nie bede skakal po rusztowaniach z banda tobie
                    ppodobnych gosci robotnikow.
                    • willi2 Do niklota = geniusza 23.12.02, 15:30
                      Idz do bogatego tatuska bo pewnie cie wyslal na studia poto zeby sie chwalic na
                      polu golfowym = jakiego to ma wyuczonego syna za niewyplacone pieniadze
                      pracownikom.Sluchaj jestem dumny ze pochodze z klasy robotniczej = i zawsze sie
                      bede z tym identyfikowal.Huj mnie opchodzi co ty pokonczysz i ile jenzykow
                      koszernych znasz = bo to jest do szpanu na kolkach brydzowych nowobogackiej
                      klasy sredniej.A kiedy cie pszycisnie = bo roznie w zyciu bywa to nie zycze ci
                      skakac po budowach = ty wielki europejczyku
                      • Gość: Niklot do Willusia IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 15:51
                        willi2 napisał:

> Idz do bogatego tatuska bo pewnie cie wyslal na studia poto zeby sie chwalic
                        na
                        >
                        > polu golfowym = jakiego to ma wyuczonego syna za niewyplacone pieniadze
                        > pracownikom.Sluchaj jestem dumny ze pochodze z klasy robotniczej = i zawsze
                        sie
                        >
                        > bede z tym identyfikowal.Huj mnie opchodzi co ty pokonczysz i ile jenzykow
                        > koszernych znasz = bo to jest do szpanu na kolkach brydzowych nowobogackiej
                        > klasy sredniej.A kiedy cie pszycisnie = bo roznie w zyciu bywa to nie zycze
                        ci
                        > skakac po budowach = ty wielki europejczyku

Willi czyzby Twoj szef zalegal z wyplata aha zaczynam rozumiec dlaczego jestees
                        taki nerwowy tylko wiesz Twoja domu z robotniczego pochodzenia nie bardzo
                        pasuje do takiego germanina Ty przeciez jestes nadczlowiekiem powiniens miec
                        pod soba stu takich roboli,ktorzy by Ci sluzyli.Cos mi sie wydaje ,ze Twoja
                        niemiecka ojczyzna nie okazala sie dla Ciebie ziemia obiecana.
                        • willi2 To som slowa = pragniesz na sile wmowic kazdemu 23.12.02, 15:57
                          Twoja
                          niemiecka ojczyzna nie okazala sie dla Ciebie ziemia obiecana.

Chcesz zeby tak bylo = czuc to w kazdym twoim poscie.
                          Kazdemu to wmawiasz na sile = wiesz napisalbym ci taki post zebys sie okryl
                          kompleksami na cale zycie = ale niedam sie sprowokowac
                          Shalom pozdro dla rodzinki.
                      • Gość: Zapierdalcz Re: Do niklota = geniusza IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.02, 15:55
                        willi2 napisał:

> Idz do bogatego tatuska bo pewnie cie wyslal na studia poto zeby sie chwalic
                        na
                        >
                        > polu golfowym = jakiego to ma wyuczonego syna za niewyplacone pieniadze
                        > pracownikom.Sluchaj jestem dumny ze pochodze z klasy robotniczej = i zawsze
                        sie
                        >
                        > bede z tym identyfikowal.Huj mnie opchodzi co ty pokonczysz i ile jenzykow
                        > koszernych znasz = bo to jest do szpanu na kolkach brydzowych nowobogackiej
                        > klasy sredniej.A kiedy cie pszycisnie = bo roznie w zyciu bywa to nie zycze
                        ci
                        > skakac po budowach = ty wielki europejczyku

Musze powiedziec , ze po raz pierwszy sie z Toba zgadzam. I w tym momencie Ci
                        bije brawo.
                        Roznie w zyciu bywa. Czasami los plata niesamowitego figla , ktorego nikomu nie
                        zycze. Ale mlody i glupi.
    • Gość: NIKLOT Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 13:03
      nussknacker napisała:

> musieli ukrywac swe pochodzenie.
      > Dla mnie, wielokrotnie bylo zaskoczeniem kiedy spotykalem sie z przypadkami,
      > ze ludzie ukrywali swoje zydowskie pochodzenie.
      > I tak w klasie maturalnej, zostalem zaskoczony, kiedy moja najlepsza
      > kolezanka Ewa (zreszta podkochiwalem sie w niej) zaprosila nas na pozegnalna
      > prywatka, poniewaz, jak nam wyznala ze lzami w oczach, wyjezdrza razem z
      > rodzicami do Izraela. Kiedy podczas kursu jezyka hebrajskiego w
      > pomieszczeniach Towarzystwa Spoleczno-Kulturalnego Zydow w Katowicach przy
      > ulicy Wawelskiej, obok siebie w lawce zobaczylem swego kolege ze studiow,
      > moje zdumienie nie mialo granic, znalem go jak dotad jako prawomyslnego
      > Polaka. O tym, ze moj przyjeciel Adam byl Zydem dowiedzialem sie po wielu
      > wielu latach, kiedy dotarl do mnie list z Petah Tikva, w ktorym ojciec Adama
      > powiadomil mnie, ze Adam zginal (kamien na Twoj grob Adamie) z trzema
      > podwladnymi zolnierzami w poludniowym Libanie, kiedy jego jeep najechal na
      > podlozona przez Hisbolah mine. Od tego czasu bardzo czesto mnie nurtuje
      > pytanie, jakie byly tego powody, ze ludzie byli zmuszeni ukrywac ich
      > prawdziwe pochodzenie?
      > Pytanie to zadaje sobie, sam nie bedac Zydem!

Dlaczego ukrywaja swoje pochodzenie po prostu jedni po doswiadczeniach
      holokaustu wola sie z tym nie wychylac innym ono zwyczajnie wisi ,a jeszcze
      inni uwazaja sie za Polakow wiec po co maja o tym mowic.
    • krzylog Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ 23.12.02, 13:33
      Dlatego ze te perfidne węże wyrzadziły wiele zła i wstydza sie napewno swojego
      pochodzenia.Za to co robia z Palestynczykami powinni miec zero szacunku,za to
      ze zlamali ponad 100 rezulucji ONZ takze.
      Dziwie sie ze sa traktowani jako 51 stan USA.
      Antysemityzm uwazam za jak najbardziej uzasadniony
      • Gość: NIKLOT Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 13:40
        MOWISZ CHYBA O ANTYJUDAIZMIE , BO Z TEGO CO WIEM TO ZAROWNO ZYDZI ,JAK I
        ARABOWIE SA SEMITAMI TYLE ,ZE PONAD 90% SWIATOWEJ POPULACJI SEMICKIEJ STANOWIA
        ARABOWIE NA DODATEK ARABOWIE SA BARDZIEJ CZYSTYMI RASOWO SEMITAMI NIZ ZYDZI
        • krzylog Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ 23.12.02, 13:42
          mam na mysli samych zydów
          • Gość: NIKLOT Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 13:44
            NO TYLKO ,ZE ZYDZI BIJA SEMICKICH PALESTYNCZYKOW WIEC MOZNA POWIEDIZEC ,ZE SAMI
            SA ANTYSEMITAMI
            • krzylog Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ 23.12.02, 13:50
              Nie czepiajmy sie slówek wiadomo ze chodzi o pejsów
        • Gość: Wasz Marjanek Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ IP: *. / *.BO1.srv.t-online.de 23.12.02, 19:53
          Niklot !
          Znowu za dlugo po nocach czytales Rosenberga i Mein Kampf. Ty, ty - jak tak dalej pojdzie to przegonisz
          Zyrynowskiego (bo Adolfem nie zostaniesz - brakuje ci wiele do niego).
          I nie nasiusiaj do spodenek przy tej okazji !
          • Gość: NIKLOT Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 21:05
            Gość portalu: Wasz Marjanek napisał(a):

> Niklot !
            > Znowu za dlugo po nocach czytales Rosenberga i Mein Kampf. Ty, ty - jak tak
            da
            > lej pojdzie to przegonisz
            > Zyrynowskiego (bo Adolfem nie zostaniesz - brakuje ci wiele do niego).
            > I nie nasiusiaj do spodenek przy tej okazji !
            no marjanku oswiec mnie skoro taki madry jestes czekam!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Johann www.Niniwa.cad.pl IP: *.proxy.aol.com 23.12.02, 14:15
      • Gość: przemyslaw Re: www.Niniwa.cad.pl IP: *.arcor-ip.net 23.12.02, 15:08
        a dla mnie belkot slounski to ten sam belkot co zydowski.
        • Gość: Johann Re: www.Niniwa.cad.pl IP: *.proxy.aol.com 23.12.02, 16:00
          Gość portalu: przemyslaw napisał(a):

> a dla mnie belkot slounski to ten sam belkot co zydowski.

Grund to dobre samopoczucie.
        • Gość: SS Re: www.Niniwa.cad.pl IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 25.12.02, 11:14
          Gość portalu: przemyslaw napisał(a):

> a dla mnie belkot slounski to ten sam belkot co zydowski.
          A ty polska powsinogo spierdalaj na GALICJE a od Slaska iSlasakow daleko to
          chyba odwrotnie co bylo w 1939 chyba nie chcesz zeby to sie powturzylo
          szukacie wiecznie nienawisci do NIEMIEC ???
    • un1 Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ 23.12.02, 15:41
      nussknacker napisała:

> musieli ukrywac swe pochodzenie.
      > Dla mnie, wielokrotnie bylo zaskoczeniem kiedy spotykalem sie z przypadkami,
      > ze ludzie ukrywali swoje zydowskie pochodzenie.
      > I tak w klasie maturalnej, zostalem zaskoczony, kiedy moja najlepsza
      > kolezanka Ewa (zreszta podkochiwalem sie w niej) zaprosila nas na pozegnalna
      > prywatka, poniewaz, jak nam wyznala ze lzami w oczach, wyjezdrza razem z
      > rodzicami do Izraela. Kiedy podczas kursu jezyka hebrajskiego w
      > pomieszczeniach Towarzystwa Spoleczno-Kulturalnego Zydow w Katowicach przy
      > ulicy Wawelskiej, obok siebie w lawce zobaczylem swego kolege ze studiow,
      > moje zdumienie nie mialo granic, znalem go jak dotad jako prawomyslnego
      > Polaka. O tym, ze moj przyjeciel Adam byl Zydem dowiedzialem sie po wielu
      > wielu latach, kiedy dotarl do mnie list z Petah Tikva, w ktorym ojciec Adama
      > powiadomil mnie, ze Adam zginal (kamien na Twoj grob Adamie) z trzema
      > podwladnymi zolnierzami w poludniowym Libanie, kiedy jego jeep najechal na
      > podlozona przez Hisbolah mine. Od tego czasu bardzo czesto mnie nurtuje
      > pytanie, jakie byly tego powody, ze ludzie byli zmuszeni ukrywac ich
      > prawdziwe pochodzenie?
      > Pytanie to zadaje sobie, sam nie bedac Zydem!

Przepraszam, a co mieliby ujawniać? Że są takim samymi obywatelami Polski jak
      ty?
      • Gość: Wehrwolf Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 23.12.02, 19:06
        Czy to prawda ze Zydzi i Polacy sie nie lubia
        Kiedys mowili w Katowicach Nasze kamienice wasze ulice czy to prawda?
        • ballest Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ 23.12.02, 19:16
          Przeciez wiesz, ze Zydzi z USA, Polske za holocaust w tym samym stopniu co
          Niemcow obwiniaja, to stosunek nie jest najlepszy.
          • Gość: karlik Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 25.12.02, 01:54
            was ist jude? für mich jude ist abfall.
            • Gość: Zenek Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ IP: *.nwn.pl / 192.168.3.* 25.12.02, 11:15
              Gość portalu: karlik napisał(a):

> was ist jude? für mich jude ist abfall.
              A po ludzku?
              • Gość: kazik Re: Dlaczego Zydzi w Polsce........ IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.02, 15:50
                I znowu udany temat, mozna znowu przylozyc kazdemu,i Zydowi i Slazakowi i
                Niemcowi.
                Polacy moga znowu ukryc swoje kompleksy.
                Pokazac swoje super wyksztalcenie,pytam tylko , a gdzie te sukcesy polskiej
                nauki? Czyzby niewdzieczny swiat o nich swiadomie milczal?
                Mozna znowu ukryc zebracza postawe wobec europy.
                Pewien Wloch spytal mnie kiedys , czy w Polsce bez dottore , direttore i
                profesore nie mozna nic zrobic? Po tym poznaja na Zachodzie kazda polska
                delegacje-tytulomania a za nia nic tylko korupcja.
                Studenciku moj syn skonczyl dwa fakultety w renomowanej szkole w Niemczech(TH),
                w porownaniu z toba jest i zostanie skromnym czlowiekiem.
                Na wizytowce nie ma zadnego tytulu, po pensji mozna tylko poznac kim jest.
            • Gość: Karlik To nie moj post,i nie moja opinia !! IP: *.cpe.quickclic.net 25.12.02, 19:38
              Gość portalu: karlik napisał(a):

> was ist jude? für mich jude ist abfall.

No i ja nigdy nie pisze w obcym jezyku, bo mam swoj!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka