Dodaj do ulubionych

wieza w parku

26.08.06, 13:10
Ciekawo zajta historyczno (tysz) lo Ka-cach :
www.bismarcktuerme.de/website/ebene4/polen/kattow_pl.html
Obserwuj wątek
    • Gość: lalka Re: wieza w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:54
      Dzięki, rzeczywiście ciekawe są wszystkie. Czy nikomu nie żal, że z powodu
      wyrażania jakiejś tam ideologii, takie pomniki przestały istnieć?
      • Gość: Wasz Marjanek Re: wieza w parku IP: *.dip.t-dialin.net 26.08.06, 21:08
        To lezy w polskiej mentalnosci.
        Wieze Bismarcka kazali rozebrac - pomniki "wielkich" Polakow, ktore zbudowali
        wlasnymi rekami - jak chociazby Jozefa Stalina czy Feliksa Dzierzynskiego -
        obalili takze wlasnymi rekami. Teraz buduja pomniki Marszalka czy JPII. A kiedy
        dostana swira i zburza i te ???????????????????
        Pyrsk !
        Wasz Marjanek
        • fyrlok Re: wieza w parku 26.08.06, 23:45
          Najpierw burza
          slaskie zabytki przemyslu........
          [] [] [] [] []

- nc -
          • Gość: Wasz Marjanek Re: wieza w parku IP: *.dip.t-dialin.net 27.08.06, 05:44
            Racja !
            Ale to jeszcze jeden znak polityki polskiego okupanta w stosunku do Gornego
            Slaska. I nie tylko.
            Znane mi sa osobiscie przypadki - jak na przyklad w kosciele w Buntzlau
            (przemianowanego przez polskich okupantow na Boleslawiec), gdzie 13 - 14
            wieczne epitafia na kamieniach grobowych zalane zostaly cementem - tylko
            dlatego, ze napisy byly po niemiecku. W poznych latach 70 probowalismy wraz z
            polskimi restauratorymi znalezc metode wyplukania cementu bez zniszczenia
            historycznej substancji. Nie wszystko udalo sie uratowac.
            Pyrsk!
            Wasz Marjanek
            • cirano Re: wieza w parku 27.08.06, 12:26
              W Polanicy Zdr. na pewnym cmentarzu, odkryłem kiedyś groby Polaków ozdobione
              płytami nagrobkowymi, których jedna (aktualna) strona oznajmiała kto tam pod tą
              płytą leży, plecowa natomiast (kiedyś zamazana cementem), komu ta płyta została
              ukradziona. Same niemieckie nazwiska.
              Nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać
              • Gość: Wasz Marjanek Re: wieza w parku IP: *.dip.t-dialin.net 27.08.06, 20:41
                Tak, tak. To swiadczy o kulturze narodu.Bo nie ma co zwalac tego (co Polacy
                robia chetnie), na Rosjan, postkomunistow, czy innych (tylko nie na siebie).
                Inny przyklad ( z autopscji).Brat mojej matki sluzyl w Wehrmachcie jako
                spadochroniarz.
                Niedlugo coprawda, bo pecha miol synek i dostol kulka na Krecie. Pochowali jo w
                grecji (cmentarze wojkowe w Maleme). Babcia, ktora na mogile swego meza
                postawila tablice swemu synowi - zostala zmuszona do usuniecia jej, jak polscy
                okupanci przyszli 1945 na Gorny Slask.

Pyrsk!
                Wasz Marjanek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka