amoremio 26.08.06, 13:10 Ciekawo zajta historyczno (tysz) lo Ka-cach : www.bismarcktuerme.de/website/ebene4/polen/kattow_pl.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lalka Re: wieza w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:54 Dzięki, rzeczywiście ciekawe są wszystkie. Czy nikomu nie żal, że z powodu wyrażania jakiejś tam ideologii, takie pomniki przestały istnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: wieza w parku IP: *.dip.t-dialin.net 26.08.06, 21:08 To lezy w polskiej mentalnosci. Wieze Bismarcka kazali rozebrac - pomniki "wielkich" Polakow, ktore zbudowali wlasnymi rekami - jak chociazby Jozefa Stalina czy Feliksa Dzierzynskiego - obalili takze wlasnymi rekami. Teraz buduja pomniki Marszalka czy JPII. A kiedy dostana swira i zburza i te ??????????????????? Pyrsk ! Wasz Marjanek Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: wieza w parku 26.08.06, 23:45 Najpierw burza slaskie zabytki przemyslu........ [] [] [] [] [] - nc - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: wieza w parku IP: *.dip.t-dialin.net 27.08.06, 05:44 Racja ! Ale to jeszcze jeden znak polityki polskiego okupanta w stosunku do Gornego Slaska. I nie tylko. Znane mi sa osobiscie przypadki - jak na przyklad w kosciele w Buntzlau (przemianowanego przez polskich okupantow na Boleslawiec), gdzie 13 - 14 wieczne epitafia na kamieniach grobowych zalane zostaly cementem - tylko dlatego, ze napisy byly po niemiecku. W poznych latach 70 probowalismy wraz z polskimi restauratorymi znalezc metode wyplukania cementu bez zniszczenia historycznej substancji. Nie wszystko udalo sie uratowac. Pyrsk! Wasz Marjanek Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: wieza w parku 27.08.06, 12:26 W Polanicy Zdr. na pewnym cmentarzu, odkryłem kiedyś groby Polaków ozdobione płytami nagrobkowymi, których jedna (aktualna) strona oznajmiała kto tam pod tą płytą leży, plecowa natomiast (kiedyś zamazana cementem), komu ta płyta została ukradziona. Same niemieckie nazwiska. Nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: wieza w parku IP: *.dip.t-dialin.net 27.08.06, 20:41 Tak, tak. To swiadczy o kulturze narodu.Bo nie ma co zwalac tego (co Polacy robia chetnie), na Rosjan, postkomunistow, czy innych (tylko nie na siebie). Inny przyklad ( z autopscji).Brat mojej matki sluzyl w Wehrmachcie jako spadochroniarz. Niedlugo coprawda, bo pecha miol synek i dostol kulka na Krecie. Pochowali jo w grecji (cmentarze wojkowe w Maleme). Babcia, ktora na mogile swego meza postawila tablice swemu synowi - zostala zmuszona do usuniecia jej, jak polscy okupanci przyszli 1945 na Gorny Slask. Pyrsk! Wasz Marjanek Odpowiedz Link Zgłoś