grigori4 24.01.06, 19:44 Czy ktos z was mial z tym bankiem do czynienia i moglby sie podzielic swoimi wrazeniami? Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arkadiusz.lipiec Re: ptfbank 26.01.06, 09:05 Ja miałem. Niedawno wziąłem tam kredyt hipoteczny. Bardzo ale to bardzo szybka decyzja kredytowa -> jeszcze szybsza umowa kredytowa. Umowę przedwstępną miałem 23.12 -> 6.01 była już decyzja kredytowa z podpisaną umową. 28.12 operat szacunkowy bank zrobił na swój koszt, 9.01 podpisanie końcowej umowy. Pieniądze (kredyt denominowany) niestety czekały na przelanie 4 dni i to po interwencji agencji współpracującej. Podobno dużo wniosków było w okresie przed-poświątecznym więc trudno było się umówić w banku na wizytę. Jestem niezadowolony z jednej rzeczy -> kredyt na dzień wypłaty został zdenominowany do CHF po kursie ponad 5 groszy niższym niż oficjalny kurs zakupu NBP!!!! To daje jakieś 2% więcej kredytu do spłaty - moim zdaniem jest to ukryta prowizja - będę wyjaśniał tą sprawę. Nie wiem czy inne banki tak robią (chodzi o przeliczenie na CHF po kursie duuuużo niższym niż kurs zakupu NBP czy BRE), ale to się kwalifikuje na artykuł do gazety. Spłata oczywiście po kursie sprzedaży NBP. plusy: - szybkość, w porównaniu do innych banków to jest rakieta - fachowa obsługa (muszę pochwalić oddział na Śliskiej) - jedyna opłata za denominację (dowolną ilość razy) to 80 zł w obecnej chwili - mam nadzieję, że nie zmienią tego tak jak np. w PKOBP. - wszystkie koszty (ubezpieczenie, itd) wliczone w koszt kredytu - niska prowizja za uruchomienie kredytu (są co jakiś czas promocje 0%) - rata kredytowa po kursie NBP dzień wcześniej niż data wpłaty. - jasno określony dzień przewalutowywania - następny termin wpłaty raty kredytowej minusy: - dziwna denominacja na dzień wypłaty kredytu - ciężko się umówić z agentem - mają zapchane terminy tylu chętnych - stopa procentowa ustalana przez PREZESÓW BANKU a nie przez oficjalny kurs LIBOR! - brak możliwości negocjacji jakiegokolwiek punktu umowy (podpisujesz albo do widzenia) Pozdrowienia Arek Odpowiedz Link
trosia Re: ptfbank 26.01.06, 09:40 Ja brałam kredyt w PTF rok temu i jak na razie jestem bardzo zadowolona - z resztą pisałam już o kredycie w PTF wielokrotnie. Co do uwag Arka to to, że oprocentowanie ustala Zarzad to mnie akurat wyszło na korzyść ponieważ rok temu kredyt był oprocentowany 3,49% w CHF, a teraz jest 2,79% więc skorzystałam. Moi znajomi, którzy wczesniej brali u nich kredyty też na tym skorzystali, bo jak na razie nie zdażyło się żeby oprocentowanie podnieśli. Jezeli chodzi o kurs po którym wypłacany jest kredyt to jest to kurs kupna walut danego banku, a nie NBP - i tak jest w większości banków (jeżeli nie we wszystkich) ponieważ ten kurs jest zawsze gorszy niz NBP. Nie fajne jest to, że PTF nigdzie nie ogłasza kursów kupna walut, które u nich obowiazują Dla zainteresowanych poleca,m skorzystanie z wyszukiwarki ponieważ temat PTF był już wielokrotnie wałkowany i jest dużo postów na ten temat. Odpowiedz Link
grigori4 Re: ptfbank 26.01.06, 17:51 Wczoraj bylem u nich i trochu sie rozczarowalem. Mianowicie zaproponowali mi mało ciekawe warunki. Brak mozliwosci wczesniejszej splaty raty kredytu, wymagany aneks do umowy (80 zl). Dodatkowo ubezpieczenie na zycie na 5 lat ~450 zl jedyna zalata to 2.19% oprocentowania w CHF. Do tego jeszcze 1,5% prowizji za udzielenie kredytu. Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link
balbec Re: ptfbank 26.01.06, 21:34 2,19% w CHF? na pewno? masz duży wkład własny? Czy może to pomyłka? Bo wydawało mi się że u nich oprocentowanie wynosi 2,79? Odpowiedz Link
grigori4 Re: ptfbank 26.01.06, 21:54 To nie jest pomylka, wklad wlasny powyzej 50 % Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link