Gość: Katarzyna IP: 213.17.235.* 14.09.06, 17:20 1. Najpiękniejesze są moim zdaniem stare secesyjne kamienice 2. Najgorszy jest Zenit i Dworzec PKP. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 17:34 w Katowicach nie ma secesji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: 213.17.235.* 14.09.06, 17:41 Oczywiście, że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Secesja w Katowicach. IP: 213.17.235.* 14.09.06, 17:43 Interesujące secesyjne budynki można oglądać m.in. przy ulicach Mickiewicza, Chopina, Mariackiej, 3 Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
roquentin Re: Secesja w Katowicach. 14.09.06, 17:46 niestety - to sa tylko i wylacznie kamienice z elementami secesji. czyli jakies fryzy i inne akcenty florystyczne. ale nie jest to strice architekutra secesyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Secesja w Katowicach. IP: 213.17.235.* 14.09.06, 17:50 Owszem, tutaj się z Tobą zgodzę niemniej jednak te podobają mi się najbardziej i zwykło się o nich pisać i mówić secesyjne. Swoją drogą, miło, że ktoś się interesuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
roquentin Re: Secesja w Katowicach. 14.09.06, 17:59 Bo one sa bardzo ladne te kamienice (zwlaszcza ta niedawno wyremontowana na 3 Maja, gdzie kiedys byl Sunset Suite) jednak mowienie o nich, ze sa to kamienice secesyjne jest, jakby nie bylo, beledem ;) A architektura Katowic interesuje sie nie od dzis :) zapraszam do dyskusji na forum Grupy Katowickie Wieżowce (gkw.katowice.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Secesja w Katowicach. IP: 213.17.235.* 14.09.06, 18:24 Zaglądnęłam, ciekawa strona, przekażę innym. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
roquentin Re: Secesja w Katowicach. 14.09.06, 18:27 strona jak strona. najwazniejsze jest forum. niestety ostatnio mielismy problemy z hostingiem a teraz wlasnie sie przenosimy na nowe serwery. ale mysle, ze wieczorem, a najpozniej jutro forum bedzie chodzic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z myslowic Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 23:04 po prostu duren, i tyle ......... Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 18:03 Top Paskudy: 1) Zenit & Skarbek 2) Katedra 3) Altus Top ładne:) 1) budynek Banku Śląskiego na rogu Mickiewicza (nagroda specjalna za idealnie zrobiony efekt 'rozkładających sie schodków', widoczny jesli człowiek zbliża się do tego budynku od strony Ronda) 2) ciąg Chorzowska 50 3)Spodek - tyle, że przydałoby sie czyszczenie P:) Odpowiedz Link Zgłoś
roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 18:29 dlaczego Katedra jest paskuda?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 19:17 Mama nadzieję, że uzasadnienie nie musi być racjonalne?:) Bo jak nie musi, to jest dlatego, że doskonale sie wpisuje w ciąg szarego, wielkiego, klocowatego budownictwa typu KC, December Palace, Pałac Młodzieży, czyli budynków robionych w jakiejś chorej giga-skali, takich, które mają cżłowieka wpędzac w kompleksy i przytłaczać ogromem. Się normalnie boje takich budynków i sa dla mnie szcytem paskudztwa.:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 19:39 a pomysl sobie co by bylo gdyby zrealizowano pierwotny projekt, czyli z jeszcze wyzsza kopula ;) chyba bys nawet kolo tego budynku nie przeszedl :P obecna, klasycyzujaca bryla budynku, nie jest zla. mnie sie podoba. Ale porownanie z Dezember Palac ci troche nie wyszlo, bo to inny typ architektury ;) w ogole mam wrazenie ze piszesz o socrealizmie, a mnie ten typ architektury sie akurat podoba. najlepszy do tej pory widzialem w Kijowie :) u nas nie ma tego duzo. aha, noo i jeszcze fakt ze budynek jest szary, brundy, jeszcze nie znaczy, ze jest brzydki ;) vide moderna w Kato :) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 20:08 Ja nie o stylach i typach, bo się znam na tym średnio, ja w kategoriach skali i wrażenia:) Te miejsca, które opisałem (najmniej chyba Pałac Młodziezy) i parę innych, o których nie wspomniałem, jak okolice nowej Biblioteki, i granatowego Szkloka PKO, są obliczone na to, by robić wrażenie. I robią. Na mnie negatywne. Te okolice po mojemu doskonale nadają się do kręcenia natchnionych etiud o mrocznym Futuropolis, bo są doskonale zdehumanizowane i pozbawione jakichkolwiek elementów ciepłych. Tam po prostu, w tych projektach nie przewidziano miejsca dla cżłowieka. Duże puste place, jakies krzaczki i ani cala miejsca, żeby usiąść i poczuć się sympatycznie. Co gorsze, one nawet pełne ludzi, jak plac Katedralny przy okazji świąt, sprawiaja wrażenie kompletnie pustych. Nieco inny przypadek to Altus, bo sam budynek ma niezły projekt, fajnie sie go ogląda, jest funkcjonalny i przyjazny w srodku, tyle, że jest postawiony w kompletnie nie tym miejscu. Po prostu pasuje tam, jak siusiak w pupę , czyli są tacy, którym sie to podoba i maja ku temu prawo, ale jednak wiekszośc, w tym moja skromna osoba uważa chyba inaczej. A szarośc i brud nie maja wpływu na moja ocene, bo było nie było uwielbiam szare zakamarki Chorzowa i Katowic, na wpół zrujnowane, ale nadal dostosowane do ludzkiej skali, a nie to, co te opisane molochy.:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normals Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 18:31 Paskudztwa: a/ Superjednostka + okolica w kierunku Sokolskiej (z wyjątkiem biurowca Citi) b/ Zenit c/ Separator d/ DOKP e/ Dworzec PKS/PKP Miłe oku a/ Chorzowska b/ kamienica na rogu 3 Maja i Słowackiego c/ Wydział Teologii Odpowiedz Link Zgłoś
roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 19:44 Gość portalu: Katarzyna napisał(a): > 2. Najgorszy jest Zenit i Dworzec PKP. co do Dworca PKP nie mgoe sie zgodzic :D Dworzec jest po prostu zaniedbany, ale jego bryla jest bardzo ciekawa i interesujaca. Zreszta na GW mozna poczytac o naszym dwoorcu wypowiedzi m.in. zagranicznych architektow, ktorzy wyrazaja swoje pochlebne na jego temat opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 20:50 jak również i te niepochlebne Odpowiedz Link Zgłoś
roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 15.09.06, 00:08 ale tych jest zdecydowanie mniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 08:35 najbrzydszy Dworzec, najładniejsze kamiennice na Kochanowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 21.09.06, 22:44 ja słyszałem wiecej tych niepochlebych ty może odwrotnie. Jak na razie nikt nie prowadzi statystyk dot. opinii o dworcu więc nie można założyć że jednych jest więcej a drugich mniej :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mLV Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 09:43 najbrzydsze: -Zenit -Dom Prasy -DOKP -Dworzec wraz ze szkaradną estakasdą najładniejsze - przedwojenny wieżowiec, (niby kilka poskładanych ze sobą prostopadłościanów ale za to jak poskładanych) - nibieski Bank na paderewie, chyba BRE, - Kukurydza (ale tylko z daleka) - Kamienica na Mariackiej prawie przy samym kościele, niedawno odnowiona - Hotel Monopol - Cały Nikiszowiec, to jest dopiero coś, nigdy nie myślalem ze w Katowicach jest coś tak przemyśnego i ładnego (przynajmniej z zewnątrz ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WŁasciciel Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:24 Najbrzydszy budynek to niestety jest moja kamienica przy ul.Matejki 8 Słowackiego 53 koło dworca i placu wolnosci.Historie w czesci mozna bedzie zobaczyć w poniedziałek ok 22.00 w programie Pani Jaworowicz Sprawa dla reportera.Powiem tylko tyle.Kamienica prywatna była i jest od budowy jej przez poprzednich włascicieli.Kto w niej mieszkał decydowała Gmina za ile mieszkał tez Gmina.Czynsze były ustalane w granicach 60-90 groszy za m2.Z czego tylko kilku lokatorów płaciło.W koncówce dostawałem od lokatorów tylko 10 zł .Jedna lokatorka płaciła za 120m2 mieszkanie owe 10zł.Reszta nic.Wyremontowałem dach ,instalacje i 6 mieszkań.Lokatorzy i złomiarze wszystko zdewastowali i rozkradli.Zamknołem kamienice przed złodziejami po uprzednim uzyskaniu zgody na to w prokuraturze.Pomagała mi przy tym policja mundurowa i straz miejska.Na drugi dzien inny prokurator kazał tej samej policji ją otworzyc.Po otwarcu przez policje kamienice doszczetnie zniszczono i podpalono dach.Ubespieczalnia w której byłem ubespieczony odmawia wypłaty odszkodowania za pozary.Bo kamienica była otwarta.Prokurator zas zrobił mi sprawe karna ze ją zabespieczyłem.Dałem ludziom prace ,remontowałem ,płaciłem wysokie podatki.To niestety prawo i Władze Gminy doprowadziły ja do tego stanu.Kazano mi utrzymywać w niej lokatorów.Płacic za wode smieci ,ubespieczyc i remontowac.Tylko nikt sie nie zastanawiał za co?OTO EFEKT OCHRONY PRAW LOKATORÓW.Ale mam i sukces.Druga kamienice udało mi sie uratować i to jest w Katowicach przy ul.Wita Stwosza 5.Jest jedna z ładniejszych w Katowicach.Zapraszam do zobaczenia chociaż czesci prawdy o tej kamienicy do programu Pani Jaworowicz.Ps.Czynsz ustaliłem na 4 zł za m2.Czyli za 50m2- 200zł.Sad ustalił ze lokatorzy mają płacic stawki Gminne czyli owe 90gr.Ale i tego nie płacili.Dostali eksmisje do lokali socjalnych ale sie nie wymeldowali z mojej kamienicy.Gmina ich nie zmusiła do wymeldowania sie.A prokurator zakazał zamykać kamienice dopuki ostatni lokator sie nie wymelduje.Wymeldowanie z tz. urzedu trwało 2.5 roku.Gmina w jednym przypadku nie mogła ustalic adresu osoby której przydzieliła jednoczesnie lokal socjalny.To jakas paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
asia-sawicz Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 15.09.06, 23:48 Powiem Panu szczerze, że w moim mniemamiu posiadanie własnej kamienicy jest długoterminową lokatą kapitału. Nastawienie się zysk jest nieporozumieniem. Znam sytuacje, gdy przedsiębiorca lokował kapitał w kamienicy mając na oku intratny interes związany z wynajmem tejże nieruchomości konkretnym przedsiębiorcom (banki, wyburzenie terenu po attostradę). Kamienica jest klejnotem na którego renowację włściciel musi stale dokładać. Kamienica jest wizytówką właściela ("Lalka" B. Prusa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normals Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 23:59 Dziewcze miłe, w ogóle nie zrozumiałaś problemu tego człowieka i nie masz pojęcia o jakich kamienicach mowa. To nie jest problem lokowania kapitału, ale ochrony praw lokatorskich, urzędowych regulacji czynszów, które nie pokrywają kosztów eksploatacji kamienicy (czynsz w wysokości 1 zł/za m2, którego zwykle i tak nie płacą), a w konsekwencji utrzymywania tychże lokatorów przez właściciela kamienicy. Niestety, ale eksmisja na bruk to w pewnych przypadkach koneczne rozwiązanie, które dziś jest niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Własciciel Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 00:12 Zobacz program.potem wyrazisz swoją opinie.Krytyki sie nie boje.Troche masz racji ze to wizytówka własciciela.Tylko musisz wiedziec ze po kupnie tej nieruchomosci zarzadzanej do tej pory przez Gmine,włozyłem w jej remont prawie 700 tys nowych zł.Co z nia potem zrobiono zobaczysz w programie.Zresztą moja wizytówka jest nastepna kamienica w katowicach.Miłego dnia życze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 21:10 Ciekawe tylko , czy nie znał pan stanu prawnego z chwilą wziecia kamienicy. Miałam kiedyś okazję poznać pana osobiście w zupełnie innej sprawie i mam o panu jak najgorsze zdanie. Typ, pieniacza, który musi mieć przeciwnika, tylko wtedy jest w swoim żywiole. Mam pieniądze i kłaniajcie się mi w pas. Ble, jak ja nie lubię przedstawicieli takiej postawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZeTa Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 18:09 Zgadzam się, oglądam to cudo codziennie z pociągu. Ale Panu właścicielowi przydałby się jakiś inny - nowy pomysł na tą kamienicę. Znam za to coś równie zniszczonego i cuchnącego ( a pierwotnie ładniejszego) . To dawny Dom Muzyki na Plebiscytowej albo zabudowania staergo dworca PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 00:14 najlepsze: 1. modernistyczna zabudowa Rymera, PCK i okolic w tym wieżowiec 2. Dawna łaźnia - obecnie PZU najgorsze 1. popłuczyny made in PRL po modernie en bloc - dworzec - dom prasy - superjednostka - separator - zenit (nie obejmuje spodka i skarbka - te są przyzwoite) 2. SCC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrus dziad Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.range81-129.btcentralplus.com 16.09.06, 00:37 Nic ładnego ni ma,tyko wyngiel,czorny ale do sie lubić w zimie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 16.09.06, 10:02 Gość portalu: mrus dziad napisał(a): > Nic ładnego ni ma,tyko wyngiel,czorny ale do sie lubić w zimie bardzo. to richtig musi byc przykre mieszkać cały czos na hołdzie. współczuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qlomyoth Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 01:18 Najgorsza jest bez watpienia Silesia City Center! Budynek wybudowany i wykonczony najtanszym kosztem o jarmarcznej architekturze. Architekci SCC powinni dac sobie spokoj z wykonywaniem tego zawodu, ewentualnie nie wychodzic poza poziom budek na targowisku. Najlepszy...hmm... najlepsza kamienica to chyba ta na rogu 3V/Slowackiego. Najlepszy budynek uzytecznosci publicznej...zaryzykuje i powiem, ze.. DWORZEC! To ze PKP doprowadzilo go do takiego stanu w jakim jest dzis nie oznacza ze jest to zla architektura.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.chello.pl 16.09.06, 11:30 W pełni się zgadzam - palma pierwszeństwa w kategorii najbrzydszego obiektu bez wątpienia należy się silesii (m.in. ze względu na lokalizację, nie pozwalającą nie zauważyć tego knota). Władze miasta w ramach pokuty za smiertelny grzech zezwolenia na tę budowę powinny wymóc na inwestorze wywiązanie się ze zobowiązań i postawienie dodatkowych obiektów (i to w taki sposób, aby choć trochę przysłonić to gowno od frontu). Chociaż mając w pamięci analogiczny przypadek Doliny Trzech Stawów mam poważne watpliwości czy mają jakiekolwiek szanse. A najładniejsze? Modernistyczna zabudowa okolic Skłodowskiej, Wydział Teologiczny US (ciekawa elewacja także od strony podwórka), Sejm Śląski (dla nie lękających się co większych budynków), łaźnia miejska, budynek Akademii Muzycznej i wiele kamienic porozrzucanych po śródmieściu (niektóre niestety w kiepskim stanie). Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 16.09.06, 13:40 Brzydkich budynków w Katowicach co niemiara. Głównie chodzi mi o stare, poniemieckie budownictwo. Dlaczego brzydkie? Bo zapuszczone, doprowadzone do ruiny Najbardziej podobała mi się kamienica na rogu Stawowej i 3-go Maja, kiedy jeszcze zdobiła ją ta urocza wieżyczka, niedawno spalona. Budynek remontowano, i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tequila Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.c9.msk.pl 17.09.06, 12:12 Tak na serio to wyremnotowano chyba dawnego Habasa (dzis Douglas) a cała góra dalej stoi odłogiem www.forum.gkw.katowice.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowyrozsadek Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 12:19 Najladniejsze: z nowych Chorzowska 50 ze starych "wieżowiec" na Żwirki i Wigury. Najbrzydsze: z nowych dawne Kino Kosmos ex aequo z Silesia City Center, ze starych Dom Prasy. Odpowiedz Link Zgłoś
mejlmi Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 17.09.06, 14:21 Najbrzydsze: -SCC -DOKP -Altus -Superjednostka - Kino Kosmos (nowe) Najladniejsze -Urzad Wojewodzki! -NBP -Biblioteka Slaska -Bazylika w Panewnikach -Spodek Obawiam sie, ze o ile w przeszlosci w Katowicach powstawaly piekne rzeczy o tyle pod rzadami prez. Uszoka nasze miasto zostalo skazane na miernote architektoniczna. Zobaczcie ile budynkow, ktore powstaly w ostatnich latach umiescilismy posrod najbrzydszych. Boje sie, naprawde boje sie o konkurs na przebudowe srodmiescia. Obecnych wladz mentalnie nie stac na wybranie projektu przyzwoitego i wzbudzajacego pozytywne uczucia estetyczne. Obym sie mylil, oby to bylo cos wielkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
mejlmi Pytanie, co nastanie? 17.09.06, 14:23 Najbrzydsze: -SCC -DOKP -Altus -Superjednostka - Kino Kosmos (nowe) Najladniejsze -Urzad Wojewodzki! -NBP -Biblioteka Slaska -Bazylika w Panewnikach -Spodek Obawiam sie, ze o ile w przeszlosci w Katowicach powstawaly piekne rzeczy o tyle pod rzadami prez. Uszoka nasze miasto zostalo skazane na miernote architektoniczna. Zobaczcie ile budynkow, ktore powstaly w ostatnich latach umiescilismy posrod najbrzydszych. Boje sie, naprawde boje sie o konkurs na przebudowe srodmiescia. Obecnych wladz mentalnie nie stac na wybranie projektu przyzwoitego i wzbudzajacego pozytywne uczucia estetyczne. Obym sie mylil, oby to bylo cos wielkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
sas12 Re: Pytanie, co nastanie? 17.09.06, 23:25 zdecydowanie najładniejszy w katowicach i najładniejszy w Polsce bydynek uzytecznosci publicznej -Urzad Wojewodzki -niestety w doskonałą perspektywe z placu przed budowlą ktoś wmontował szpetny pomnik i stodołę decemberpalastu. -Budynek dawnych Slaskich zakladow techn.,-drapacz chmur na ZWirki i Wigury, budynek Kurii, z nowych budowli- Biblioteka Slaska,NBP,Chorzowska 50 Najbrzydsze- koszmarnie czerwona pruska szkola muzyczna na wojewodzkiej,stodolowaty teatr w rynku, z nowych -osiedle gwiazdy,pawilony i niebieskie bloki na chorzowskiej przed rondem,Scc,Altus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:53 najbrzydsze: Zenit Silesia city dworzec najładniejsze: kamienice przy placu Miarki( ciekawe szczególy!) Niektóre kamienice przy ulicy warszawskiej (niestety zaniedbane) Kamienica przy 3 maja ( tuz koło zenitu) Ciąd małych kamieniczek naprzeciwko parku Kościuszki Kościół pw. św. Michała w tymże parku Budynek przedszkola przy ul Powstańców Domy w okolicach gen. Zajączka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miglance Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.za.digi.pl 19.09.06, 20:26 Najbrzydszy - SCC, najladniejszy - kamienica kolo gmachu zwiazkow zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
halszka49 Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 20.09.06, 11:12 Gość portalu: Katarzyna napisał(a): > 1. Najpiękniejesze są moim zdaniem stare secesyjne kamienice > 2. Najgorszy jest Zenit i Dworzec PKP. Popieram.Najpiękniejszy jest stary dworzec vis a vis Monopolu i kamienica u zbiegu ulic 3 Maja i Słowackiego, na światłach, przy starym liceum Picka. Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 25.09.06, 11:12 1. Najładniejszy - kościół mariacki. Mam tylko nmadzieje że nikt nie wpadnie na genialny pomysł żeby go odczyścić. Tak jak jest, jest dobrze 2. Najbrzydszy - tu mam kilka typów - to coś na rondzie, zenit, kościół na dolnym tysiącleciu(fuj!), dworzec pks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo szok IP: *.solarnet.silesianet.pl 27.09.06, 18:47 Popatrzcie na hotel "Marysin Dwór" na Pukowca - straszydło roku, dziś dopiero to zobaczyłem, a na drugim miejscu Altus. Najlepszy dla mnie jest NBP i Chorzowska 50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moderna Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: 62.29.253.* 29.09.06, 09:19 Dla mnie najbrzydszy jest Zenit oraz tzw. Dom Prasy i dworzec. Maszkarony! Uwielbiam modernistyczną część Śródmieścia czyli funkcjonalistyczny wieżowiec przy Żwirki i Wigury, kamienice przy Curie-Skłodowskiej, duże monumentalne kamienice przy Kopernika, a także Kościół Garnizonowy, który podświetlony nocą wygląda jak rzeźba. Cieszę się, że moge na niego patrzeć z okien :-)) Bardzo podoba mi się też zabudowa na ulicach Zajączka i górnej Kilińskiego. Śródmieście, a przepiękne.. ciche i zielone. Co do Kościoła Mariackiego to są plany, aby go wypiaskować i przywrócic mu dawny wygląd, ale na to nie ma na razie pieniędzy. Wiem to stąd, że przez 9 lat byłam parafianką. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 01.10.06, 01:27 Gość portalu: Katarzyna napisał(a): > 1. Najpiękniejesze są moim zdaniem stare secesyjne kamienice > 2. Najgorszy jest Zenit i Dworzec PKP. 1.Te najpiękniejsze są w stylu,którego nazwy nie potrafię sobie przypomnieć,ale z pewnością nie -secesyjnym- :) 2.Zgadzam się,a jak się nazywa TO naprzeciwko Zenitu?:)),była kawiarnia Cafe-Sport,to przecież też szkalujący rupieć,chyba Dom Prasy:) Też cała aleja,mogłaby być piękną,imienia,jak on się znowu nazywał?,bez Super Jednostki i Hotelu Katowice,jak i ciągu tych niski zabudowań po lewej stronie(albo mogłyby być odpowiednio,stylowo przystrojone z odpowiednią iluminacją i nie tylko one),patrzę od strony rynku w kierunku ronda,skarbek potrzebowałby też odpowiedniego wystroju - zewnętrznego -,swoim trójkątnym - przycięciem - pasuje w zabudowę Katowic,co do dworca,bryły,jest zaniedbany,jak ktoś wcześniej powiedział,tak,odpowiednia kosmetyka,która byłaby droższa jak wybudowanie nowego,z pewnością by mu nie zaszkodziła,won z estakadą do dworca jak i z ruchem drogowym oraz dworcem autubusowym i Katowice mają drugi rynek,co też przede wszystkim w centrum Katowic brakuje to, - zieleni -. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topik Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:55 W Katowicach jestem tylko przejazdem i chwilowo. Mam pytanie! Słyszałem, że w tym mieście jest wieżowiec, na którym znajduje się czynne lądowisko dla helikopterów. Chciałbym też wiedzieć gdzie on się znajduje i czy w nim mieszkają ludzie. Podobno jest ładny. Bardzo proszę o informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^^^ Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 23:09 Może chodzi o ten budynek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=733&w=47141978 ? albo ten: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=202005 Inne do głowy mi nie przychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MROWKA Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 04.10.06, 13:03 ZADEN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topik Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 18:30 Czy ja mam przyjąć, że żaden bydynek /zamieszkały lub innego typu/ w Katowicach nie posiada lądowiska helikopterów na swoim dachu? Uprzejmie proszę o jednoznaczne potwierdzenie tego faktu, za co będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiasm. Odpowiedz Link Zgłoś