Dodaj do ulubionych

Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic?

IP: 213.17.235.* 14.09.06, 17:20
1. Najpiękniejesze są moim zdaniem stare secesyjne kamienice
2. Najgorszy jest Zenit i Dworzec PKP.
Obserwuj wątek
    • roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 17:34
      w Katowicach nie ma secesji ;)
      • Gość: Kasia Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: 213.17.235.* 14.09.06, 17:41
        Oczywiście, że jest.
        • Gość: Kasia Secesja w Katowicach. IP: 213.17.235.* 14.09.06, 17:43
          Interesujące secesyjne budynki można oglądać m.in. przy ulicach Mickiewicza,
          Chopina, Mariackiej, 3 Maja.
          • roquentin Re: Secesja w Katowicach. 14.09.06, 17:46
            niestety - to sa tylko i wylacznie kamienice z elementami secesji. czyli jakies fryzy i inne akcenty florystyczne. ale nie jest to strice architekutra secesyjna.
            • Gość: Katarzyna Re: Secesja w Katowicach. IP: 213.17.235.* 14.09.06, 17:50
              Owszem, tutaj się z Tobą zgodzę niemniej jednak te podobają mi się najbardziej
              i zwykło się o nich pisać i mówić secesyjne. Swoją drogą, miło, że ktoś się
              interesuje ;)
              • roquentin Re: Secesja w Katowicach. 14.09.06, 17:59
                Bo one sa bardzo ladne te kamienice (zwlaszcza ta niedawno wyremontowana na 3 Maja, gdzie kiedys byl Sunset Suite) jednak mowienie o nich, ze sa to kamienice secesyjne jest, jakby nie bylo, beledem ;)
                A architektura Katowic interesuje sie nie od dzis :) zapraszam do dyskusji na forum Grupy Katowickie Wieżowce (gkw.katowice.pl)
                • Gość: Katarzyna Re: Secesja w Katowicach. IP: 213.17.235.* 14.09.06, 18:24
                  Zaglądnęłam, ciekawa strona, przekażę innym. Dzięki.
                  • roquentin Re: Secesja w Katowicach. 14.09.06, 18:27
                    strona jak strona.
                    najwazniejsze jest forum. niestety ostatnio mielismy problemy z hostingiem a teraz wlasnie sie przenosimy na nowe serwery.
                    ale mysle, ze wieczorem, a najpozniej jutro forum bedzie chodzic ;)
      • Gość: z myslowic Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 23:04
        po prostu duren, i tyle .........
    • braineater Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 18:03
      Top Paskudy:
      1) Zenit & Skarbek
      2) Katedra
      3) Altus

Top ładne:)
      1) budynek Banku Śląskiego na rogu Mickiewicza (nagroda specjalna za idealnie
      zrobiony efekt 'rozkładających sie schodków', widoczny jesli człowiek zbliża
      się do tego budynku od strony Ronda)
      2) ciąg Chorzowska 50
      3)Spodek - tyle, że przydałoby sie czyszczenie

P:)
      • roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 18:29
        dlaczego Katedra jest paskuda?? :)
        • braineater Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 19:17
          Mama nadzieję, że uzasadnienie nie musi być racjonalne?:)
          Bo jak nie musi, to jest dlatego, że doskonale sie wpisuje w ciąg szarego,
          wielkiego, klocowatego budownictwa typu KC, December Palace, Pałac Młodzieży,
          czyli budynków robionych w jakiejś chorej giga-skali, takich, które mają
          cżłowieka wpędzac w kompleksy i przytłaczać ogromem. Się normalnie boje takich
          budynków i sa dla mnie szcytem paskudztwa.:)

• roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 19:39
            a pomysl sobie co by bylo gdyby zrealizowano pierwotny projekt, czyli z jeszcze wyzsza kopula ;) chyba bys nawet kolo tego budynku nie przeszedl :P
            obecna, klasycyzujaca bryla budynku, nie jest zla. mnie sie podoba.
            Ale porownanie z Dezember Palac ci troche nie wyszlo, bo to inny typ architektury ;)
            w ogole mam wrazenie ze piszesz o socrealizmie, a mnie ten typ architektury sie akurat podoba. najlepszy do tej pory widzialem w Kijowie :) u nas nie ma tego duzo.
            aha, noo i jeszcze fakt ze budynek jest szary, brundy, jeszcze nie znaczy, ze jest brzydki ;) vide moderna w Kato :)
            • braineater Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 20:08
              Ja nie o stylach i typach, bo się znam na tym średnio, ja w kategoriach skali i
              wrażenia:)
              Te miejsca, które opisałem (najmniej chyba Pałac Młodziezy) i parę innych, o
              których nie wspomniałem, jak okolice nowej Biblioteki, i granatowego Szkloka
              PKO, są obliczone na to, by robić wrażenie. I robią. Na mnie negatywne. Te
              okolice po mojemu doskonale nadają się do kręcenia natchnionych etiud o
              mrocznym Futuropolis, bo są doskonale zdehumanizowane i pozbawione
              jakichkolwiek elementów ciepłych. Tam po prostu, w tych projektach nie
              przewidziano miejsca dla cżłowieka. Duże puste place, jakies krzaczki i ani
              cala miejsca, żeby usiąść i poczuć się sympatycznie. Co gorsze, one nawet pełne
              ludzi, jak plac Katedralny przy okazji świąt, sprawiaja wrażenie kompletnie
              pustych.
              Nieco inny przypadek to Altus, bo sam budynek ma niezły projekt, fajnie sie go
              ogląda, jest funkcjonalny i przyjazny w srodku, tyle, że jest postawiony w
              kompletnie nie tym miejscu. Po prostu pasuje tam, jak siusiak w pupę , czyli są
              tacy, którym sie to podoba i maja ku temu prawo, ale jednak wiekszośc, w tym
              moja skromna osoba uważa chyba inaczej.
              A szarośc i brud nie maja wpływu na moja ocene, bo było nie było uwielbiam
              szare zakamarki Chorzowa i Katowic, na wpół zrujnowane, ale nadal dostosowane
              do ludzkiej skali, a nie to, co te opisane molochy.:)

• Gość: normals Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 18:31
        Paskudztwa:
        a/ Superjednostka + okolica w kierunku Sokolskiej (z wyjątkiem biurowca Citi)
        b/ Zenit
        c/ Separator
        d/ DOKP
        e/ Dworzec PKS/PKP

Miłe oku
        a/ Chorzowska
        b/ kamienica na rogu 3 Maja i Słowackiego
        c/ Wydział Teologii
    • roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 19:44
      Gość portalu: Katarzyna napisał(a):

> 2. Najgorszy jest Zenit i Dworzec PKP.

co do Dworca PKP nie mgoe sie zgodzic :D Dworzec jest po prostu zaniedbany, ale jego bryla jest bardzo ciekawa i interesujaca. Zreszta na GW mozna poczytac o naszym dwoorcu wypowiedzi m.in. zagranicznych architektow, ktorzy wyrazaja swoje pochlebne na jego temat opinie.
      • reksio.84 Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 14.09.06, 20:50
        jak również i te niepochlebne
        • roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 15.09.06, 00:08
          ale tych jest zdecydowanie mniej ;)
          • Gość: aj Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 08:35
            najbrzydszy Dworzec, najładniejsze kamiennice na Kochanowskiego
          • reksio.84 Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 21.09.06, 22:44
            ja słyszałem wiecej tych niepochlebych ty może odwrotnie. Jak na razie nikt nie
            prowadzi statystyk dot. opinii o dworcu więc nie można założyć że jednych jest
            więcej a drugich mniej :-)))
    • Gość: mLV Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 09:43
      najbrzydsze:
      -Zenit
      -Dom Prasy
      -DOKP
      -Dworzec wraz ze szkaradną estakasdą

najładniejsze
      - przedwojenny wieżowiec, (niby kilka poskładanych ze sobą prostopadłościanów
      ale za to jak poskładanych)
      - nibieski Bank na paderewie, chyba BRE,
      - Kukurydza (ale tylko z daleka)
      - Kamienica na Mariackiej prawie przy samym kościele, niedawno odnowiona
      - Hotel Monopol
      - Cały Nikiszowiec, to jest dopiero coś, nigdy nie myślalem ze w Katowicach jest
      coś tak przemyśnego i ładnego (przynajmniej z zewnątrz ;) )
    • Gość: WŁasciciel Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:24
      Najbrzydszy budynek to niestety jest moja kamienica przy ul.Matejki 8
      Słowackiego 53 koło dworca i placu wolnosci.Historie w czesci mozna bedzie
      zobaczyć w poniedziałek ok 22.00 w programie Pani Jaworowicz Sprawa dla
      reportera.Powiem tylko tyle.Kamienica prywatna była i jest od budowy jej przez
      poprzednich włascicieli.Kto w niej mieszkał decydowała Gmina za ile mieszkał
      tez Gmina.Czynsze były ustalane w granicach 60-90 groszy za m2.Z czego tylko
      kilku lokatorów płaciło.W koncówce dostawałem od lokatorów tylko 10 zł .Jedna
      lokatorka płaciła za 120m2 mieszkanie owe 10zł.Reszta nic.Wyremontowałem
      dach ,instalacje i 6 mieszkań.Lokatorzy i złomiarze wszystko zdewastowali i
      rozkradli.Zamknołem kamienice przed złodziejami po uprzednim uzyskaniu zgody na
      to w prokuraturze.Pomagała mi przy tym policja mundurowa i straz miejska.Na
      drugi dzien inny prokurator kazał tej samej policji ją otworzyc.Po otwarcu
      przez policje kamienice doszczetnie zniszczono i podpalono dach.Ubespieczalnia
      w której byłem ubespieczony odmawia wypłaty odszkodowania za pozary.Bo
      kamienica była otwarta.Prokurator zas zrobił mi sprawe karna ze ją
      zabespieczyłem.Dałem ludziom prace ,remontowałem ,płaciłem wysokie podatki.To
      niestety prawo i Władze Gminy doprowadziły ja do tego stanu.Kazano mi
      utrzymywać w niej lokatorów.Płacic za wode smieci ,ubespieczyc i
      remontowac.Tylko nikt sie nie zastanawiał za co?OTO EFEKT OCHRONY PRAW
      LOKATORÓW.Ale mam i sukces.Druga kamienice udało mi sie uratować i to jest w
      Katowicach przy ul.Wita Stwosza 5.Jest jedna z ładniejszych w
      Katowicach.Zapraszam do zobaczenia chociaż czesci prawdy o tej kamienicy do
      programu Pani Jaworowicz.Ps.Czynsz ustaliłem na 4 zł za m2.Czyli za 50m2-
      200zł.Sad ustalił ze lokatorzy mają płacic stawki Gminne czyli owe 90gr.Ale i
      tego nie płacili.Dostali eksmisje do lokali socjalnych ale sie nie wymeldowali
      z mojej kamienicy.Gmina ich nie zmusiła do wymeldowania sie.A prokurator
      zakazał zamykać kamienice dopuki ostatni lokator sie nie wymelduje.Wymeldowanie
      z tz. urzedu trwało 2.5 roku.Gmina w jednym przypadku nie mogła ustalic adresu
      osoby której przydzieliła jednoczesnie lokal socjalny.To jakas paranoja
      • asia-sawicz Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 15.09.06, 23:48
        Powiem Panu szczerze, że w moim mniemamiu posiadanie własnej kamienicy jest
        długoterminową lokatą kapitału. Nastawienie się zysk jest nieporozumieniem.
        Znam sytuacje, gdy przedsiębiorca lokował kapitał w kamienicy mając na oku
        intratny interes związany z wynajmem tejże nieruchomości konkretnym
        przedsiębiorcom (banki, wyburzenie terenu po attostradę). Kamienica jest
        klejnotem na którego renowację włściciel musi stale dokładać. Kamienica jest
        wizytówką właściela ("Lalka" B. Prusa)
        • Gość: normals Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 23:59
          Dziewcze miłe, w ogóle nie zrozumiałaś problemu tego człowieka i nie masz
          pojęcia o jakich kamienicach mowa. To nie jest problem lokowania kapitału, ale
          ochrony praw lokatorskich, urzędowych regulacji czynszów, które nie pokrywają
          kosztów eksploatacji kamienicy (czynsz w wysokości 1 zł/za m2, którego zwykle i
          tak nie płacą), a w konsekwencji utrzymywania tychże lokatorów przez właściciela
          kamienicy. Niestety, ale eksmisja na bruk to w pewnych przypadkach koneczne
          rozwiązanie, które dziś jest niemożliwe.
        • Gość: Własciciel Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 00:12
          Zobacz program.potem wyrazisz swoją opinie.Krytyki sie nie boje.Troche masz
          racji ze to wizytówka własciciela.Tylko musisz wiedziec ze po kupnie tej
          nieruchomosci zarzadzanej do tej pory przez Gmine,włozyłem w jej remont prawie
          700 tys nowych zł.Co z nia potem zrobiono zobaczysz w programie.Zresztą moja
          wizytówka jest nastepna kamienica w katowicach.Miłego dnia życze.
          • Gość: edi Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 21:10
            Ciekawe tylko , czy nie znał pan stanu prawnego z chwilą wziecia kamienicy.

Miałam kiedyś okazję poznać pana osobiście w zupełnie innej sprawie i mam o panu jak najgorsze zdanie.
            Typ, pieniacza, który musi mieć przeciwnika, tylko wtedy jest w swoim żywiole.
            Mam pieniądze i kłaniajcie się mi w pas. Ble, jak ja nie lubię przedstawicieli takiej postawy.
      • Gość: ZeTa Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 18:09
        Zgadzam się, oglądam to cudo codziennie z pociągu. Ale Panu właścicielowi
        przydałby się jakiś inny - nowy pomysł na tą kamienicę.
        Znam za to coś równie zniszczonego i cuchnącego ( a pierwotnie ładniejszego) .
        To dawny Dom Muzyki na Plebiscytowej albo zabudowania staergo dworca PKP.
    • Gość: sqro Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 00:14
      najlepsze:
      1. modernistyczna zabudowa Rymera, PCK i okolic w tym wieżowiec
      2. Dawna łaźnia - obecnie PZU

najgorsze
      1. popłuczyny made in PRL po modernie en bloc
      - dworzec
      - dom prasy
      - superjednostka
      - separator
      - zenit
      (nie obejmuje spodka i skarbka - te są przyzwoite)
      2. SCC
    • Gość: mrus dziad Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.range81-129.btcentralplus.com 16.09.06, 00:37
      Nic ładnego ni ma,tyko wyngiel,czorny ale do sie lubić w zimie bardzo.
      • roquentin Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 16.09.06, 10:02
        Gość portalu: mrus dziad napisał(a):

> Nic ładnego ni ma,tyko wyngiel,czorny ale do sie lubić w zimie bardzo.

to richtig musi byc przykre mieszkać cały czos na hołdzie. współczuja.
    • Gość: qlomyoth Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 01:18
      Najgorsza jest bez watpienia Silesia City Center! Budynek wybudowany i wykonczony najtanszym kosztem o jarmarcznej architekturze. Architekci SCC powinni dac sobie spokoj z wykonywaniem tego zawodu, ewentualnie nie wychodzic poza poziom budek na targowisku.

Najlepszy...hmm... najlepsza kamienica to chyba ta na rogu 3V/Slowackiego.
      Najlepszy budynek uzytecznosci publicznej...zaryzykuje i powiem, ze.. DWORZEC! To ze PKP doprowadzilo go do takiego stanu w jakim jest dzis nie oznacza ze jest to zla architektura..
      • Gość: st Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.chello.pl 16.09.06, 11:30
        W pełni się zgadzam - palma pierwszeństwa w kategorii najbrzydszego obiektu bez
        wątpienia należy się silesii (m.in. ze względu na lokalizację, nie pozwalającą
        nie zauważyć tego knota).

Władze miasta w ramach pokuty za smiertelny grzech zezwolenia na tę budowę
        powinny wymóc na inwestorze wywiązanie się ze zobowiązań i postawienie
        dodatkowych obiektów (i to w taki sposób, aby choć trochę przysłonić to gowno od
        frontu). Chociaż mając w pamięci analogiczny przypadek Doliny Trzech Stawów mam
        poważne watpliwości czy mają jakiekolwiek szanse.

A najładniejsze?
        Modernistyczna zabudowa okolic Skłodowskiej, Wydział Teologiczny US (ciekawa
        elewacja także od strony podwórka), Sejm Śląski (dla nie lękających się co
        większych budynków), łaźnia miejska, budynek Akademii Muzycznej i wiele kamienic
        porozrzucanych po śródmieściu (niektóre niestety w kiepskim stanie).
        • cirano Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 16.09.06, 13:40
          Brzydkich budynków w Katowicach co niemiara. Głównie chodzi mi o stare,
          poniemieckie budownictwo. Dlaczego brzydkie? Bo zapuszczone, doprowadzone do ruiny
          Najbardziej podobała mi się kamienica na rogu Stawowej i 3-go Maja, kiedy
          jeszcze zdobiła ją ta urocza wieżyczka, niedawno spalona. Budynek remontowano, i co?
          • Gość: Tequila Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.c9.msk.pl 17.09.06, 12:12
            Tak na serio to wyremnotowano chyba dawnego Habasa (dzis Douglas) a cała góra
            dalej stoi odłogiem
            www.forum.gkw.katowice.pl
    • Gość: zdrowyrozsadek Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 12:19
      Najladniejsze: z nowych Chorzowska 50 ze starych "wieżowiec" na Żwirki i Wigury.
      Najbrzydsze: z nowych dawne Kino Kosmos ex aequo z Silesia City Center, ze
      starych Dom Prasy.
      • mejlmi Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 17.09.06, 14:21
        Najbrzydsze:
        -SCC
        -DOKP
        -Altus
        -Superjednostka
        - Kino Kosmos (nowe)

Najladniejsze
        -Urzad Wojewodzki!
        -NBP
        -Biblioteka Slaska
        -Bazylika w Panewnikach
        -Spodek

Obawiam sie, ze o ile w przeszlosci w Katowicach powstawaly piekne rzeczy o
        tyle pod rzadami prez. Uszoka nasze miasto zostalo skazane na miernote
        architektoniczna. Zobaczcie ile budynkow, ktore powstaly w ostatnich latach
        umiescilismy posrod najbrzydszych.
        Boje sie, naprawde boje sie o konkurs na przebudowe srodmiescia. Obecnych wladz
        mentalnie nie stac na wybranie projektu przyzwoitego i wzbudzajacego pozytywne
        uczucia estetyczne. Obym sie mylil, oby to bylo cos wielkiego...
        • mejlmi Pytanie, co nastanie? 17.09.06, 14:23
          Najbrzydsze:
          -SCC
          -DOKP
          -Altus
          -Superjednostka
          - Kino Kosmos (nowe)

Najladniejsze
          -Urzad Wojewodzki!
          -NBP
          -Biblioteka Slaska
          -Bazylika w Panewnikach
          -Spodek

Obawiam sie, ze o ile w przeszlosci w Katowicach powstawaly piekne rzeczy o
          tyle pod rzadami prez. Uszoka nasze miasto zostalo skazane na miernote
          architektoniczna. Zobaczcie ile budynkow, ktore powstaly w ostatnich latach
          umiescilismy posrod najbrzydszych.
          Boje sie, naprawde boje sie o konkurs na przebudowe srodmiescia. Obecnych wladz
          mentalnie nie stac na wybranie projektu przyzwoitego i wzbudzajacego pozytywne
          uczucia estetyczne. Obym sie mylil, oby to bylo cos wielkiego...

• sas12 Re: Pytanie, co nastanie? 17.09.06, 23:25
            zdecydowanie najładniejszy w katowicach i najładniejszy w Polsce bydynek
            uzytecznosci publicznej -Urzad Wojewodzki -niestety w doskonałą perspektywe z
            placu przed budowlą ktoś wmontował szpetny pomnik i stodołę decemberpalastu.
            -Budynek dawnych Slaskich zakladow techn.,-drapacz chmur na ZWirki i Wigury,
            budynek Kurii, z nowych budowli- Biblioteka Slaska,NBP,Chorzowska 50
            Najbrzydsze- koszmarnie czerwona pruska szkola muzyczna na
            wojewodzkiej,stodolowaty teatr w rynku, z nowych -osiedle gwiazdy,pawilony i
            niebieskie bloki na chorzowskiej przed rondem,Scc,Altus.
    • Gość: HH Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:53
      najbrzydsze:
      Zenit
      Silesia city
      dworzec
      najładniejsze:
      kamienice przy placu Miarki( ciekawe szczególy!)
      Niektóre kamienice przy ulicy warszawskiej (niestety zaniedbane)
      Kamienica przy 3 maja ( tuz koło zenitu)
      Ciąd małych kamieniczek naprzeciwko parku Kościuszki
      Kościół pw. św. Michała w tymże parku
      Budynek przedszkola przy ul Powstańców
      Domy w okolicach gen. Zajączka
    • Gość: miglance Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.za.digi.pl 19.09.06, 20:26
      Najbrzydszy - SCC, najladniejszy - kamienica kolo gmachu zwiazkow zawodowych.
    • halszka49 Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 20.09.06, 11:12

> 1. Najpiękniejesze są moim zdaniem stare secesyjne kamienice
      Popieram.Najpiękniejszy jest stary dworzec vis a vis Monopolu i kamienica u
      zbiegu ulic 3 Maja i Słowackiego, na światłach, przy starym liceum Picka.
    • tomash8 Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 25.09.06, 11:12
      1. Najładniejszy - kościół mariacki. Mam tylko nmadzieje że nikt nie wpadnie na
      genialny pomysł żeby go odczyścić. Tak jak jest, jest dobrze
      2. Najbrzydszy - tu mam kilka typów - to coś na rondzie, zenit, kościół na
      dolnym tysiącleciu(fuj!), dworzec pks
    • Gość: elo szok IP: *.solarnet.silesianet.pl 27.09.06, 18:47
      Popatrzcie na hotel "Marysin Dwór" na Pukowca - straszydło roku, dziś dopiero
      to zobaczyłem, a na drugim miejscu Altus. Najlepszy dla mnie jest NBP i
      Chorzowska 50
    • Gość: Moderna Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: 62.29.253.* 29.09.06, 09:19
      Dla mnie najbrzydszy jest Zenit oraz tzw. Dom Prasy i dworzec. Maszkarony!
      Uwielbiam modernistyczną część Śródmieścia czyli funkcjonalistyczny wieżowiec
      przy Żwirki i Wigury, kamienice przy Curie-Skłodowskiej, duże monumentalne
      kamienice przy Kopernika, a także Kościół Garnizonowy, który podświetlony nocą
      wygląda jak rzeźba. Cieszę się, że moge na niego patrzeć z okien :-))
      Bardzo podoba mi się też zabudowa na ulicach Zajączka i górnej Kilińskiego.
      Śródmieście, a przepiękne.. ciche i zielone.

Co do Kościoła Mariackiego to są plany, aby go wypiaskować i przywrócic mu
      dawny wygląd, ale na to nie ma na razie pieniędzy. Wiem to stąd, że przez 9 lat
      byłam parafianką.
    • rico-chorzow Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? 01.10.06, 01:27

> 1. Najpiękniejesze są moim zdaniem stare secesyjne kamienice

1.Te najpiękniejsze są w stylu,którego nazwy nie potrafię sobie przypomnieć,ale
      z pewnością nie -secesyjnym- :)
      2.Zgadzam się,a jak się nazywa TO naprzeciwko Zenitu?:)),była kawiarnia
      Cafe-Sport,to przecież też szkalujący rupieć,chyba Dom Prasy:)

Też cała aleja,mogłaby być piękną,imienia,jak on się znowu nazywał?,bez Super
      Jednostki i Hotelu Katowice,jak i ciągu tych niski zabudowań po lewej
      stronie(albo mogłyby być odpowiednio,stylowo przystrojone z odpowiednią
      iluminacją i nie tylko one),patrzę od strony rynku w kierunku ronda,skarbek
      potrzebowałby też odpowiedniego wystroju - zewnętrznego -,swoim trójkątnym -
      przycięciem - pasuje w zabudowę Katowic,co do dworca,bryły,jest zaniedbany,jak
      ktoś wcześniej powiedział,tak,odpowiednia kosmetyka,która byłaby droższa jak
      wybudowanie nowego,z pewnością by mu nie zaszkodziła,won z estakadą do dworca
      jak i z ruchem drogowym oraz dworcem autubusowym i Katowice mają drugi rynek,co
      też przede wszystkim w centrum Katowic brakuje to, - zieleni -.
      • Gość: topik Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:55
        W Katowicach jestem tylko przejazdem i chwilowo. Mam pytanie! Słyszałem, że w
        tym mieście jest wieżowiec, na którym znajduje się czynne lądowisko dla
        helikopterów. Chciałbym też wiedzieć gdzie on się znajduje i czy w nim
        mieszkają ludzie. Podobno jest ładny. Bardzo proszę o informację.
        • Gość: ^^^ Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 23:09
          Może chodzi o ten budynek:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=733&w=47141978 ?
          albo ten:
          www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=202005
          Inne do głowy mi nie przychodzą.
          • Gość: MROWKA Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 04.10.06, 13:03
            ZADEN
            • Gość: topik Re: Najładniejszy i najbrzydszy budynek Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 18:30
              Czy ja mam przyjąć, że żaden bydynek /zamieszkały lub innego typu/ w Katowicach
              nie posiada lądowiska helikopterów na swoim dachu? Uprzejmie proszę o
              jednoznaczne potwierdzenie tego faktu, za co będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiasm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka