Dodaj do ulubionych

Manipulacje "Wyborczej" o Grundmannie

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 19:44
W dodatku regionalnym robi się ciągłą propagandę za Grundmannem.
Rozumiem, ze gazeta to popiera, ale dlaczego :
- przedstawia moją wypowiedź z jednym idiotycznym zdaniem Thunderbolta na
końcu jako wypowiedź Thunderbolta ?
- dlaczego gazeta przedstawia opinie Niemców występujących w roli Ślązaków
( arnold i albrecht ) bez komentarza, że to zwolennicy ponoć istniejącego
narodu sląskiego ? Przeciętny czytelnik Wyborczej może pomyśleć, ze to opinie
Polaków
- dlaczego nikt do tej pory nie przedstawił w formie oficjalnego artykułu
racje przeciwników uhonorowania ulica Grundmanna ? Czy polska gazeta wstydzi
się zaprezentowac takie opinie ?
- czy ktoś zastanowił się nad jedną rzeczą : ilu polskich działaczy
nacjonalistycznych i antyniemieckich ma swoje ulice w Niemczech ? Bo ja wiem,
że ani jeden.
- dlaczego nikt nie wyjaśnia czytelnikom, że dla Niemców na Górnym Śląsku
Grundmann i Holtze byli symbolami nie tylko rozwoju Katowic, ale
i germanizacji ?
- czy gazeta nie dostrzga, że głoszący ideę narodu śląskiego tak naprawdę
głoszą koniecność powtórnej germanizacji Śląska ? Z ich postów wynika to jasno

Obserwuj wątek
    • luka Re: Manipulacje 'Wyborczej' o Grundmannie 28.03.03, 20:21

Może zrobimy jakies plakaciki i przylepimy tym durniom z GW na szybach na Placu
      oddzialow zeby to do nich dotarło? Grundmann nalezal do partii która zalozyla
      m.in. Hakate !!!!
      • psie.pole Re: Manipulacje 'Wyborczej' o Grundmannie 28.03.03, 20:26
        "Grundmann był działaczem PARTII NARODOWO-LIBERALNEJ.
        Była to partia skrajnie antypolska, stała za Kulturkampfem, germanizacją
        szkolnictwa i urzędów, była najwierniejszym sojusznikiem Bismarcka.
        Jej działacze tworzyli HAKATĘ.
        Zresztą była to partia wrogo nastawiona do wszystkich mniejszości
        narodowych w Niemczech. Grundmann był realizatorem określonej
        polityki narodowościowej
        i jego cel był prosty jak konstrukcja cepa : jak najszybsza germanizacja
        Ślązaków."

• slezan Re: Manipulacje 'Wyborczej' o Grundmannie 28.03.03, 20:56
      To wszystko przez to, że "Wyborcza" to Żydzi. A Żydzi jak to
      Żydzi - zrobią wszystko na złość Polakom, hehehehe
      • Gość: Michał Świństwo slezana IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 20:59
        Gdzie coś napisałem o Żydach ?
        To oburzające, jak chamsko usiłujesz wrobić mnie w antysemityzm.
        • slezan Re: Świństwo slezana 28.03.03, 21:06
          No przepraszam. Posądzić Cię o takie niskie uczucia - co
          mnie podkusiło? Jaki tam antysemityzm... Jesteś przecież
          szlachetnym germanożercą.
          • Gość: Michał Świństwo slezana c.d. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 21:12
            Swoją opinię o Grundamnnie wyraziłem w poście "Ulica dla Grundmanna ?"
            Jestem Polakiem, który nie chce, aby honorowac zasługi Grundamnna dla miasta
            Katowic ulicą z uwagi na jego działalność w niemiekciej partii
            nacjonalistycznej, ale nie ma nic przeciwko temu, aby dokonania tego pana
            opisywac w książkach.
            • slezan Re: Świństwo slezana c.d. 28.03.03, 21:16
              A ja pisałem Ci, że jeżeli byłbyś konsekwentny to na banicję
              skazałbyś wszytskich nacjonalistów - także Piłsudskiego,
              Korfantego, Grażyńskiego. W przeciwnym razie jesteś tylko
              jednym z nich.
              • Gość: Michał Re: Świństwo slezana c.d. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 21:19
                Każdy dba o swoje i w Niemczech nie ma ulic poświęconych polskim nacjonalistom,
                we Francji niemieckim itd...
                Jak zrówna się Korfantego z Grundmannem, to zrówna się obecny polski Śląsk z
                niemieckim.
                • slezan Re: Świństwo slezana c.d. 28.03.03, 21:21
                  NIe śmialbym zrównać Korfantego z Grundmannem, a
                  zdewastowanego polskiego Śląska z rozwijającym się
                  niemieckim. To byłoby nieuczciwe.
                  • Gość: Michał Ten tekst powinien być w "Wyborczej" IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 21:26
                    Lepiej być nie mogło.
                    Oto slezan nie wytrzymał i napisał jasno, co myśli o Polsce i Korfantym :
                    "NIe śmialbym zrównać Korfantego z Grundmannem, a
                    zdewastowanego polskiego Śląska z rozwijającym się
                    niemieckim. To byłoby nieuczciwe. "
                    No tak ! Najlepiej jeszcze ulicę dla Ballestrema.
                    To przecież bardzo sympatyczny facet zdaniem Wielkiego Narodu Ślązaków.
                    On powiedział : "Polaków trzeba bić po pysku"
                    • slezan Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 21:31
                      Ależ MIchałku napisałem to już wielokrotnie. Ale chętnie
                      dowiem się od Ciebie, jakiego to awansu doznała ma śląska
                      ojczyna pod światłym panowaniem Najjaśniejszej
                      Rzeczpospolitej. A mój poprzedni post rzeczywiście
                      powinien trafić do "Wyborczej", żeby ludzie mogli się
                      przekonać, jaka ze mnie folksodjczowska świnia.
                    • niklot_swarozyc Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 21:34
                      Gość portalu: Michał napisał(a):

> Lepiej być nie mogło.
                      > Oto slezan nie wytrzymał i napisał jasno, co myśli o Polsce i Korfantym :
                      > "NIe śmialbym zrównać Korfantego z Grundmannem, a
                      > zdewastowanego polskiego Śląska z rozwijającym się
                      > niemieckim. To byłoby nieuczciwe. "
                      > No tak ! Najlepiej jeszcze ulicę dla Ballestrema.
                      > To przecież bardzo sympatyczny facet zdaniem Wielkiego Narodu Ślązaków.
                      > On powiedział : "Polaków trzeba bić po pysku"
                      Co oni mysla o Polakach to ja wiem od dawna wystarczy poczytac posty
                      Williego,Wehrwolfa,Ballesta ,Silesiusa ,Marjanka ,Kazika ,Arnolda i tego idioty
                      piszacego z Niemiec cociagle zmienia nicki.Slezan do tej pory sie
                      wstrzymywal ,ale teraz wyszlo co naprawde mysli o tych prymitywnych Polakach
                      ma takei zdanie o nas ,jak Wehrwolf .Tak Slezanie wspaniale to sie rozwija
                      zwlaszcza wschodnia czesc Niemiec tam juz jest raj na ziemi.Co do Ballestrema
                      to na jego temat cos byc chyba mogl powiedziec nasz Ballest juz wiem dlaczego
                      ma taki nick.
                      • slezan Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 21:41
                        Obecna wschodnia część Niemiec to nie Śląsk w czasach
                        Grundmanna - czyżbym sie mylił? A w przeciwieństwie do
                        Was, drodzy adwersarze, starm się powstrzymywac od
                        wyrażania opinii o calych nacjach. Nie oznacza to jednak
                        cielęcego zachwytu dla tego syfu, które państwo polskie
                        sprokurowało na Śląsku. A może lubicie sie pławić w
                        szambie?
                        • niklot_swarozyc Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 21:49
                          slezan napisał:

> Obecna wschodnia część Niemiec to nie Śląsk w czasach
                          > Grundmanna - czyżbym sie mylił? A w przeciwieństwie do
                          > Was, drodzy adwersarze, starm się powstrzymywac od
                          > wyrażania opinii o calych nacjach. Nie oznacza to jednak
                          > cielęcego zachwytu dla tego syfu, które państwo polskie
                          > sprokurowało na Śląsku. A może lubicie sie pławić w
                          > szambie?

No na tym forum od dawna piszecie ,ze Slask to Ostdeutschland.Ciekawe kiedy
                          pisalem na temat calych nacji jezeli juz to na folksdojczy no chyba ,ze
                          uwazasz ,ze folksdojcze sa narodem folksdojczowskim
                          • slezan Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 21:52
                            A to ciekawe. Gdzie to napisałem, że Śląsk to dzisiaj
                            Ostdeutschland?
                            • niklot_swarozyc Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 21:54
                              slezan napisał:

> A to ciekawe. Gdzie to napisałem, że Śląsk to dzisiaj
                              > Ostdeutschland?

Ty akurat nie ,ale inni tak zwani Slazacy pisali
                              • slezan Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 21:55
                                To podyskutuj z nimi. Ja nie będę tlumaczył cudzych
                                poglądów na geografię polityczną.
                                • niklot_swarozyc Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 21:57
                                  slezan napisał:

> To podyskutuj z nimi. Ja nie będę tlumaczył cudzych
                                  > poglądów na geografię polityczną.

Powiedz szczerze chcialbys ,zeby Slask byl znowu niemiecki?
                                  • slezan Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 21:58
                                    Wolałbym, żeby był amerykański.
                                    • niklot_swarozyc Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 22:02
                                      slezan napisał:

> Wolałbym, żeby był amerykański.

Widzisz mi tez bardziej odpowiada USA od UE,ale to nie oznacza ,ze chce aby
                                      Polska byla 51 pierwszym stanem.
                                      • slezan Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 22:07
                                        Ja nie piszę o Polsce - myślę, że takie sąsiedztwo w ramach
                                        USA groziłoby wybuchem drugiej wojny secesyjnej;-)
                        • Gość: Michał Polska = szambo zdaniem Slezana ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 21:58
                          Cytuję :
                          "Nie oznacza to jednak
                          cielęcego zachwytu dla tego syfu, które państwo polskie
                          sprokurowało na Śląsku. A może lubicie sie pławić w
                          szambie? "
                          To powinno być w Wyborczej w dodatku regionalnym !
                          TO SIĘ NADAJE DO PROKURATORA SLEZANIE !!!
                          • slezan Re: Polska = szambo zdaniem Slezana ! 28.03.03, 22:00
                            Owszem, to co państwo polskie zrobiło ze Śląskiem jak
                            najbardziej nadaje się do prokuratora. Myślę, że wielu
                            Polaków, którzy przyjechali na Śląsk za chlebem, a teraz
                            wdychają zatrute powietrze i drżą, czy betoniok nie runie im
                            na głowy z powodu szkód górniczych, podziela to zdanie.
                            • Gość: hiacynt Re: Polska = szambo zdaniem Slezana ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:06
                              Nie obrażaj nas, bo obrażasz też siebie.Wiesz dobrze że to władza tzw.
                              komunistyczna narobiła takich szkód.Zaś ta "przejęła" władzę dzięki temu że
                              chory projekt rozpętania piekła na ziemii spotkał się z tak gorącym poparciem
                              niektórych mieszkańców pewnego państwa.
                              • slezan Re: Polska = szambo zdaniem Slezana ! 28.03.03, 22:08
                                A od 1989 rządzą pewnie sami kryptokomuniści sterowani z
                                centrali w Hawanie?
                                • Gość: hiacynt Re: Polska = szambo zdaniem Slezana ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:12
                                  a kto ? Chyba nie doceniasz 55 lat rządów totalitarnych, gdyby w Niemczech
                                  panował totalitaryzm przez 55 lat, wszyscy by mieli charakterystyczny wąsik i
                                  imię na A. się zaczynające.
                                  • slezan Re: Polska = szambo zdaniem Slezana ! 28.03.03, 22:15
                                    Interesująca wizja. Możemy tak sobie pogdybać a
                                    Najjaśniejsza nas dalej będzie robić w lewo. Wtedy bęziemy
                                    myśleć o Adolfie i pocieszać się, że z nim mogłoby być
                                    jeszcze gorzej.
                                • niklot_swarozyc Re: Polska = szambo zdaniem Slezana ! 28.03.03, 22:13
                                  slezan napisał:

> A od 1989 rządzą pewnie sami kryptokomuniści sterowani z
                                  > centrali w Hawanie?

No Slezan powiedz to wreszcie ,ze Polacy sa nizsza rasa no przeciez tak myslisz
                                  • slezan Re: Polska = szambo zdaniem Slezana ! 28.03.03, 22:17
                                    Fakt, zauważyłem, że my Ślązacy jesteśmy przeciętnie o 0,07
                                    cm wyżsi.
                            • niklot_swarozyc Re: Polska = szambo zdaniem Slezana ! 28.03.03, 22:09
                              slezan napisał:

> Owszem, to co państwo polskie zrobiło ze Śląskiem jak
                              > najbardziej nadaje się do prokuratora. Myślę, że wielu
                              > Polaków, którzy przyjechali na Śląsk za chlebem, a teraz
                              > wdychają zatrute powietrze i drżą, czy betoniok nie runie im
                              > na głowy z powodu szkód górniczych, podziela to zdanie.

Tak Polacy zniszczyli Slask ,bo sa prymitywna rasa juz Lloyd George
                              powiedzial ,ze dac Slask Polakom to jak podarowac malpie zegarek niejaki zefel
                              na tmy forum otwarcie pisze ,ze Germanie sa wyzsza rasa i niemal doslownie
                              cytuje Mein Kampf.Polacy wedlug niego potrafia jedynie robic syf ,bo maja to w
                              genach.Slezan mysli tak samo on tylko do tej pory udawal bardziej umiarkowanego
                              folksdojcza
                              • slezan Re: Polska = szambo zdaniem Slezana ! 28.03.03, 22:11
                                Folksdojcz z definicji nie myśli - prawda?
                        • Gość: hiacynt Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:21
                          Kurna stary ty żyjesz w świecie abstrakcji!
                          • slezan Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 22:26
                            Dewastacja Śląska to rzeczywiście calkowita abstrakcja.
                            • niklot_swarozyc Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 22:29
                              slezan napisał:

> Dewastacja Śląska to rzeczywiście calkowita abstrakcja.

Wymordowanie ponad 6 milionow Polakow to tez calkowita abstrakcja
                              • slezan Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 22:33
                                Przyznaję, zrobiliśmy to z Albrechtem i pomagało nam paru
                                innych Ślązaków.
                                • Gość: hiacynt Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:56
                                  a ja przyznaje się że zdewastowałem z sąsiadem Śląsk, a mój wójek osobiście
                                  znał Breżniewa, Gierka i Lenina nawet, my tu wogóle wszyscy kochamy tych ludzi,
                                  bo oni wybudowali pałac kultury i skarbek i pomniki stawiać im zaczniemy ;)
                                  • slezan Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 23:04
                                    Zrób mea culpa w innym towarzystwie, bo na mnie nie
                                    wywarłeś wrażenia, a przypuszczam, że na Albrechcie także
                                    nie. Nie załapaliśmy jeszcze od Was, szacowni oponenci,
                                    tego bakcyla, który każe mysleć kategoriami Polak-Niemiec-
                                    Hotentot.
                            • Gość: hiacynt Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:39
                              Synu, czy pojmujesz pojęcia zabory, okupacja, mordy, totalitaryzm, Madalenka
                              (taa nazwa ma conajmniej podwójne znaczenie...)
                              • slezan Re: Ten tekst powinien być w 'Wyborczej' 28.03.03, 22:40
                                Gość portalu: hiacynt napisał(a):

> Synu, czy pojmujesz pojęcia zabory, okupacja, mordy,
                                totalitaryzm, Madalenka
                                > (taa nazwa ma conajmniej podwójne znaczenie...)

Ta "Madalenka" to jakieś ciastko?
    • albrecht1 Re: Manipulacje 'Wyborczej' o Grundmannie 28.03.03, 21:02

> - dlaczego gazeta przedstawia opinie Niemców występujących w roli Ślązaków
      > ( arnold i albrecht ) bez komentarza, że to zwolennicy ponoć istniejącego
      > narodu sląskiego ? Przeciętny czytelnik Wyborczej może pomyśleć, ze to opinie
      > Polaków

Oczywiście, mój nick jest czysto polski i tak zwodniczy, iż przeciętny
      czytelnik nie połapie się w tym kamuflażu.
      Po wtóre Panie Michale czyżbysmy się znali, że z taka stanowczością pisze Pan o
      mojej narodowosci? Gdziekolwiek piszę, deklaruję moją sląską narodowość, nawet
      na spisie powszechym.
      Jeśli zarzuca się się komuś kłamstwo trzeba je udwodnić. Inaczej mamy do
      czynienia z pomówieniem.

> - czy gazeta nie dostrzga, że głoszący ideę narodu śląskiego tak naprawdę
      > głoszą koniecność powtórnej germanizacji Śląska ? Z ich postów wynika to jasno

A z jakich to moich postów wynika konkretnie?

Na zakńczenie, widać wyraźnie, że zwolennik narodu śląskiego jest bardziej
      tolerancyjny od żarliwego nacjonalisty. Popieram ideę uhonorowania Grundmanna,
      bo dowody jego zasług dla Katowic i mieszkańców, różnych opcji narodowych, tego
      miasta są bezsprzeczne. I przynależność do jakiejkolwiek partii nie ma tu nic
      do rzeczy. Sam w innym poscie pisałeś, że jako człowiek Grundmann nic nikomu
      złego nie zrobił. Więc bądźmy konsekwentni i zobaczmy w końcu człowieka, a nie
      upiora nacjonalizmów.
      • Gość: Michał I kto to pisze ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 21:15
        Albrecht, który nagle wypiera się swej niemieckości !
        A twoja strona internetowa cię zdradza ALbrechcie !
        Bielitz to po hiszpańsku ?
        Zapomniałeś już jak fałszowałeś informacje o niemieckości Bielska ?
        • slezan Re: I kto to pisze ? 28.03.03, 21:17
          A Rybnik to po czesku i co z tego?
          • Gość: Michał Albrecht i slezan, czyli dwa w jednym ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 21:23
            Ja pytałem się o Bielitz !
            ALbrecht fanatystycznie kłąmał wmawiając, ze było to całkowicie niemieckie
            miasto, z tylko niemieckim językiem w urzedach.
            Albrecht "nie pamięta" jak 1 września ci "cywilizowani" i "spokojni" Niemcy w
            Bielsku strzelali do polskich zołnierzy.
            • slezan Re: Albrecht i slezan, czyli dwa w jednym ! 28.03.03, 21:27
              Znowu nie zrozumiałeś i teraz wmawiasz innym swoje
              interpretacje cudzych tekstów.
              A swoją drogą to jestem przekonany, że Albrecht osobiście
              strzelał do dzielnych polskich żołnierzy, wstrętny nazista!
              • albrecht1 Re: Albrecht i slezan, czyli dwa w jednym ! 28.03.03, 21:31
                Slezan nie wygłupiaj się. Chłopak gotów w to uwierzyć, a ja mam rodzinę.
                • Gość: Michał Re: Albrecht i slezan, czyli dwa w jednym ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 21:40
                  Albrecht ! To musi być straszne !
                  Żyjesz wśród Polaków w Bielsku-Białej, a tak cholernie chcesz, żeby znowu było
                  to Bielitz-Biala, niemieckie miasto.
                  • albrecht1 Re: Albrecht i slezan, czyli dwa w jednym ! 28.03.03, 21:56

> Albrecht ! To musi być straszne !
                    > Żyjesz wśród Polaków w Bielsku-Białej, a tak cholernie chcesz, żeby znowu
                    było
                    > to Bielitz-Biala, niemieckie miasto.

Straszny jest Twój strach przed innymi. Ciekawe co jeszcze mi wmówisz.
                    • Gość: Michał Re: Albrecht i slezan, czyli dwa w jednym ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 22:01
                      Tu nie ma nic do wmawiania.
                      Taki jesteś i tyle.
                      A do tego zamiast szczerze się do tego przyznać, to kręcisz.
                      • albrecht1 Re: Albrecht i slezan, czyli dwa w jednym ! 28.03.03, 22:04
                        Bo jestem kierowcą, to lubię kręcić.
            • albrecht1 Michał jedno w dwóch :) 28.03.03, 21:30
              To poczytaj sobie o przyzwoitych Niemcach z Bielska
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=4985255&a=4986072
              • Gość: Michał Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę, czyli prawda IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 21:35
                Albrechcie ! Dobrze wiesz, ze ci porządni Niemcy byli tępieni przez swoich z
                zaciekłością.
                JdP, czyli hitlerowcy mieli poparcie miażdżące w Bielsku i na całym Górnym
                Śląsku.
                I to strzelaniedo polskich zołnierzy było prawdą.
                A Bielko miało opinię "kleines Berlin".
                Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę.
                I Niemcy w Bielsku zapłacili za poparcie dla Hitlera.
                Tak samo zapłacili ci na Górnym Śląsku.
                Ale teraz już zapomnieli, jak ich dziadowie wiwatowali na cześć Adolfa..
                • slezan Re: Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę, czyli pra 28.03.03, 21:44
                  Fakt - zupełnie nie pamietam na czyją cześć wiwatował mój
                  opa. I co więcej - wcale mnie to nie obchodzi.
                • albrecht1 Re: Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę, czyli pra 28.03.03, 21:46

> Albrechcie ! Dobrze wiesz, ze ci porządni Niemcy byli tępieni przez swoich z
                  > zaciekłością.
                  Owszem, pomagał w tym , o zgrozo również polski wymiar sprawiedliwości.
                  Pomagała również polityka ówczesnych władz widząca we wszystkich Niemcach
                  zagrożenie i po równo dyskryminujaca wszystkich, co było na rękę panom z JdP,
                  coś jak dzisiejsza Sama Brona. Im gorzej tym lepiej.

> I to strzelaniedo polskich zołnierzy było prawdą.

Było, nie przeczę.

> A Bielko miało opinię "kleines Berlin".

Jak również Małego Wiednia, o czym pamiętają dzisiejsi Bielszczanie.
                  • Gość: Michał Mit o prześladowanych Niemcach w II RP IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 21:54
                    To już jest bezczelnością, aby takie brednie głosić.

Do wybuchu wojny w 1939 Niemcy odgrywali główną rolę w Bielsku.
                    Ówczesne władze były bardzo, bardzo tolerancyjne dla jawnej działalności
                    hitlerowców.
                    Pozwalano nazistom prawie na wszystko.
                    To samo robili Czesi w Sudetach. gdzie szalała SdP Henleina.
                    Jak Czesi przyznali Niemcom w Sudetach autonomię, to ci ją odrzucili, bo kazał
                    im Hitler.
                    Polacy i Czesi mieli złudną nadzieję, że łagodnością przekonają Hitlera, że nie
                    mają wrogich zamiarów.
                    • slezan Re: Mit o prześladowanych Niemcach w II RP 28.03.03, 21:57

> To już jest bezczelnością, aby takie brednie głosić.
                      >
                      > Do wybuchu wojny w 1939 Niemcy odgrywali główną rolę
                      w Bielsku.
                      > Ówczesne władze były bardzo, bardzo tolerancyjne dla
                      jawnej działalności
                      > hitlerowców.
                      > Pozwalano nazistom prawie na wszystko.
                      > To samo robili Czesi w Sudetach. gdzie szalała SdP
                      Henleina.
                      > Jak Czesi przyznali Niemcom w Sudetach autonomię, to ci
                      ją odrzucili, bo kazał
                      > im Hitler.
                      > Polacy i Czesi mieli złudną nadzieję, że łagodnością
                      przekonają Hitlera, że nie
                      >
                      > mają wrogich zamiarów.

Wcześniej Polacy "łagodnością" zajęli wschodni Górny Śląsk
                      w 1921, po tym jak źli Niemcy wygrali plebiscyt.
                      • niklot_swarozyc Re: Mit o prześladowanych Niemcach w II RP 28.03.03, 21:59
                        slezan napisał:

> Gość portalu: Michał napisał(a):
                        >
                        > > To już jest bezczelnością, aby takie brednie głosić.
                        > >
                        > > Do wybuchu wojny w 1939 Niemcy odgrywali główną rolę
                        > w Bielsku.
                        > > Ówczesne władze były bardzo, bardzo tolerancyjne dla
                        > jawnej działalności
                        > > hitlerowców.
                        > > Pozwalano nazistom prawie na wszystko.
                        > > To samo robili Czesi w Sudetach. gdzie szalała SdP
                        > Henleina.
                        > > Jak Czesi przyznali Niemcom w Sudetach autonomię, to ci
                        > ją odrzucili, bo kazał
                        > > im Hitler.
                        > > Polacy i Czesi mieli złudną nadzieję, że łagodnością
                        > przekonają Hitlera, że nie
                        > >
                        > > mają wrogich zamiarów.
                        >
                        > Wcześniej Polacy "łagodnością" zajęli wschodni Górny Śląsk
                        > w 1921, po tym jak źli Niemcy wygrali plebiscyt.

I znowu sie zacznie ,ze powstania to byla polska agresja ,ze prawie kazdy
                        powstaniec to byl Polak z Sosnowca ,a wszyscy Slazacy walczyli oczywisice po
                        niemieckiej stronie.Juz to przerabialismy na tym forum wiele razy
                        • Gość: Michał Kiedy Wielki Naród Śląski wyklnie Korfantego ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 22:04
                          To musiał być jakiś gorol, albo cysarok jak ja !
                          • slezan Re: Kiedy Wielki Naród Śląski wyklnie Korfantego 28.03.03, 22:13
                            Po prostu nacjonalista - dokładnie jak Ty.
                        • slezan Re: Mit o prześladowanych Niemcach w II RP 28.03.03, 22:10
                          Widzę, że lubisz gadać sam do siebie.
                    • albrecht1 Re: Mit o prześladowanych Niemcach w II RP 28.03.03, 22:01

> To już jest bezczelnością, aby takie brednie głosić.

Chcesz się osmieszyć swoją stanowczością?
                      >
                      > Do wybuchu wojny w 1939 Niemcy odgrywali główną rolę w Bielsku.
                      > Ówczesne władze były bardzo, bardzo tolerancyjne dla jawnej działalności
                      > hitlerowców.

No właśnie. A gonili ludzi z DSAP i o tym piszę.
          • Gość: hiacynt Re: I kto to pisze ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 21:23
            Ja Czechów bardzo lubię !!! W Brnie są fajne imprezki ! Wogóle czeskie holki są
            ok !!!
        • albrecht1 Re: I kto to pisze ? Właśnie... 28.03.03, 21:25

> Albrecht, który nagle wypiera się swej niemieckości !
          > A twoja strona internetowa cię zdradza ALbrechcie !

O jakże mnie zdradza, boleję bardzo :).
          Mam niezłą zabawę czytając takie zarzuty. To już nie wolno pisać po niemiecku.
          Czyżby bladym świtem ruszysz na siedzibę Instytutu Goethego na ul.
          Modrzewskiego by dzieci nam nie germanił?
          Twoja tolerancja trąci szownizmem.

> Bielitz to po hiszpańsku ?

Nie, po walisku. Jak palniesz tak walniesz :)

> Zapomniałeś już jak fałszowałeś informacje o niemieckości Bielska ?

Okrutnie fałszowałem, tak mocno iż widząc źdźbło w mym oku, nie zauważyłeś
          belki w swoim. Vide autonomia, cytaty z Bahlckego czy stricte polskie wsie
          wokół walijskiego Bielitz.
    • niklot_swarozyc Re: Manipulacje 'Wyborczej' o Grundmannie 28.03.03, 21:06

> W dodatku regionalnym robi się ciągłą propagandę za Grundmannem.
      > Rozumiem, ze gazeta to popiera, ale dlaczego :
      > - przedstawia moją wypowiedź z jednym idiotycznym zdaniem Thunderbolta na
      > końcu jako wypowiedź Thunderbolta ?
      > - dlaczego gazeta przedstawia opinie Niemców występujących w roli Ślązaków
      > ( arnold i albrecht ) bez komentarza, że to zwolennicy ponoć istniejącego
      > narodu sląskiego ? Przeciętny czytelnik Wyborczej może pomyśleć, ze to opinie
      > Polaków
      > - dlaczego nikt do tej pory nie przedstawił w formie oficjalnego artykułu
      > racje przeciwników uhonorowania ulica Grundmanna ? Czy polska gazeta wstydzi
      > się zaprezentowac takie opinie ?
      > - czy ktoś zastanowił się nad jedną rzeczą : ilu polskich działaczy
      > nacjonalistycznych i antyniemieckich ma swoje ulice w Niemczech ? Bo ja wiem,
      > że ani jeden.
      > - dlaczego nikt nie wyjaśnia czytelnikom, że dla Niemców na Górnym Śląsku
      > Grundmann i Holtze byli symbolami nie tylko rozwoju Katowic, ale
      > i germanizacji ?
      > - czy gazeta nie dostrzga, że głoszący ideę narodu śląskiego tak naprawdę
      > głoszą koniecność powtórnej germanizacji Śląska ? Z ich postów wynika to jasno
      > Moze po prostu Gazeta Wyborcza nie jest gazeta Polska tylko gazeta
      polskojezyczna teraz robia propagande Grundmannowi,a za kilka beda domagac sie
      pomnika dla Adolfa.Specjalnie tak manipuluja Twoja wypowiedza ,zeby czytelnik
      pomyslal ,ze przeciwnikami Grundmanna sa jakies prymitywne matoly,a ludzie
      inteligentni sa za uhonorowaniem tego zasluzonego dla miasta Niemca.Arnold i
      jego koledzy od dawna robia na tym forum proniemiecka propagande i czesto
      zniewazaja na tym forum Polakow(posty na przyklad Wehrwolfa)i malo ,ktory z
      tych antypolskich paszkwili jest kasowany.Widac GW jest "postepowa"
      i "politycznie poprawna " dlatego pozwala mniejszosci obrazac
      wiekszosc.Polska jest chyba zbyt jednorodnym etnicznie krajem dlatego popierane
      na tym forum sa osoby tak zwanej narodowosci slaskiej w koncu z 97% Polakow w
      40 milionowym kraju nie bardzo pasuje do wielonarodowej Europy.
      • albrecht1 Re: Manipulacje 'Wyborczej' o Grundmannie 28.03.03, 21:10
        niklot_swarozyc napisał:

>Polska jest chyba zbyt jednorodnym etnicznie krajem dlatego popierane
        >
        > na tym forum sa osoby tak zwanej narodowosci slaskiej w koncu z 97% Polakow w
        > 40 milionowym kraju nie bardzo pasuje do wielonarodowej Europy.

Niklot zakładasz nową Hakatę z ein volk und ein reich?
        • niklot_swarozyc Re: Manipulacje 'Wyborczej' o Grundmannie 28.03.03, 21:25
          albrecht1 napisał:

> niklot_swarozyc napisał:
          >
          > >Polska jest chyba zbyt jednorodnym etnicznie krajem dlatego popierane
          > >
          > > na tym forum sa osoby tak zwanej narodowosci slaskiej w koncu z 97% Polako
          > w w
          > > 40 milionowym kraju nie bardzo pasuje do wielonarodowej Europy.
          >
          > Niklot zakładasz nową Hakatę z ein volk und ein reich?

Ein volk und ein reich to raczej pasuje do Williego i Wehrwolfa raczej o ni
          maaj takie pogladay
          >
          >
          • Gość: hiacynt Re: Manipulacje 'Wyborczej' o Grundmannie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 21:43
            Czemu Wyborcza się nie wypowie?
            • slezan Re: Manipulacje 'Wyborczej' o Grundmannie 28.03.03, 21:44
              Bo śpi.
              • Gość: hiacynt Re: Manipulacje 'Wyborczej' o Grundmannie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 21:57
                Poważnie, niech się wypowie o co jej właściwie chodzi?
                • Gość: Michał O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 22:13
                  Tutejsze wypowiedzi slezana pokazały dobitnie, co sądzi grupa podająca się za
                  Naród Śląski o Polsce.
                  Po jaką ciężką cholerę jest potrzebna ulica dla Grundmanna ?
                  Dla pomylonych separatystów z RAŚ będzie ona symbolem niemieckiego Śląska.
                  Dla Polaków-Ślązaków i Polaków innych będzie JAWNĄ PROWOKACJĄ, bo wybrano
                  człowieka, który owaszem miał niezaprzeczalne zasługi dla Katowic,
                  ale związany był ze skrajnie nacjonalistyczną partią, partią WROGĄ wobec
                  polskości Górnego Śląska.
                  MOzna uhonorować Grundmanna sesją naukową, książką itp.,
                  ale na MIŁOŚĆ BOSKĄ nie zaczynajmy śląskiej wojny polsko-niemieckiej.
                  Wiekszość mieszkańców województwa śląskiego nie życzy sobie takich konfliktów.
                  Zamiast łączyć Wyborcza dzieli.
                  • Gość: hiacynt Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:17
                    niektórzy sądzą że Hitler miał duże zasługi bo wybudował autostrady, Hernan
                    Cortez wybudował zaś kościoły w Meksyku - nie wszystko złoto co się świeci. W
                    takich wypadkach warto być ostrożnym i dać spokój.
                    • slezan Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:23
                      Oczywiście Ślązacy nie chcieli autostrad, bo nie można było
                      po nich jeździć furmanką. Budowa autostrad to przejaw
                      kolonializmu niemieckiego na miarę konkwistadorów. Dlatego
                      należy być wdzięcznym Najjaśniejszej, że autostrad prawie
                      nie buduje.
                      • albrecht1 Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:27
                        To są działania obronne. Wróg nie bedzie miał szansy przejechą cięzkim
                        sprzętem. Polskie ekipy budowały irackie autostrady i proszę Amerykanie
                        zaatakowali.
                        • Gość: hiacynt Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:30
                          Więc cenisz jednak fuerhera?
                          • slezan Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:36
                            No przecież piszemy, że nie możemy mu wybaczyć tych
                            autostrad.
                      • Gość: hiacynt Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:28
                        o widzisz kochany jak cię można złapać na wędkę- jesteś tylko nędznym wyznawcom
                        antyzasady po trupach do celu! Bagda się kłania!
                        • slezan Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:35
                          Więc się Bagdzie odkłaniam.
                      • Gość: hiacynt Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:35
                        Do was trzeba prosto, tak po chłopsku, czy wystawiłbyś Hitlerkowi pomnik ze wzg
                        na jego autostrady ???
                        • slezan Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:41
                          Za te autostrady to zbeszcześciłbym jego grób!
                          • niklot_swarozyc Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:48
                            slezan napisał:

> Za te autostrady to zbeszcześciłbym jego grób!

SledzianTy chyba juz normlanie nie potrafisz odpowiadac
                            • slezan Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:50
                              "Normlanie" nie mogę.
                          • Gość: hiacynt Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:51
                            Widzisz slezan nie umiesz zająć stanowiska wobec tak zapewne dla ciebie
                            zaskakująco postawionego pytania.Niestety może to świadczyć o niedorozwinięciu
                            tej sfery ducha która kształtuje nasze sumienie, etykę, umiejętność odróżnienia
                            dobra od zła i zreasumowania dręczących nas wszystkich przeciwieństw...
                            • slezan Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:56
                              No przecież zająłem stanowisko. Niklot powinien docenić mój
                              narodowy zapał - w imię plemiennej więzi skłonny byłbym
                              nawet uchybić zasadom mej wiary i sprofanować doczesne
                              szczątki.
                  • slezan Front Jedności Narodu i Legion Archanioła Michała. 28.03.03, 22:20
                    .. w jednym.
                    Michałku, jesteś masochistą? Popytaj ludzi co sądzą o tym
                    państwie.
                    A ulica Grundmanna będzie przypominała o Śląsku bogatym,
                    rozwijającym się i różnorodnym, jakiego nie zdołał unicestwić
                    Bismarck. Niestey to udało się polskim kulturtraegrom.
                    • Gość: hiacynt Re: Front Jedności Narodu i Legion Archanioła Mic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:26
                      slezan napisał:

> .. w jednym.
                      > Michałku, jesteś masochistą? Popytaj ludzi co sądzą o tym
                      > państwie.
                      > A ulica Grundmanna będzie przypominała o Śląsku bogatym,
                      > rozwijającym się , jakiego nie zdołał unicestwić
                      > Bismarck. Niestey to udało się polskim kulturtraegrom.

"i różnorodnym" - bo byli równi i równiejsi ?????????
                      • slezan Re: Front Jedności Narodu i Legion Archanioła Mic 28.03.03, 22:32
                        Np. Korfanty - ten to był prześladowany! A taka redakcja
                        "Katolika" - dziwne, że nie poszli do gazu (pewnie
                        kolaborowali z niemieckim okupantem).
                        Dopiero za Grażyńskiego nastała prawdziwa równość.
                        • Gość: Michał Ręce precz od Grażyńskiego IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 22:36
                          Ten facet był świetnym gospodarzem, miał ogromne zasługi w polonizacji Śląska i
                          był uwielbiany przez Cieszyniaków-cysarokó. Nienawidzili go Niemcy, bo
                          pokazywał, że Polak jest tak samo mądry jak Niemiec, anie podludziem.
                          Jego spór z Korfantym był niedobry, bo skorzystali na tym tylko Niemcy.
                          Gdyby ni eGrażyński, to Wisła, nie stałaby się znanym uzdrowiskiem.
                          • slezan Re: Ręce precz od Grażyńskiego 28.03.03, 22:39

> Ten facet był świetnym gospodarzem, miał ogromne zasługi
                            w polonizacji Śląska i
                            >
                            > był uwielbiany przez Cieszyniaków-cysarokó. Nienawidzili
                            go Niemcy, bo
                            > pokazywał, że Polak jest tak samo mądry jak Niemiec, anie
                            podludziem.
                            > Jego spór z Korfantym był niedobry, bo skorzystali na tym
                            tylko Niemcy.
                            > Gdyby ni eGrażyński, to Wisła, nie stałaby się znanym
                            uzdrowiskiem.

Bo to on niczym Mojżesz sprawił, że źródła królowej polskich
                            rzek trysnęły ze stoków Baraniej Góry.
                        • Gość: hiacynt Re: Front Jedności Narodu i Legion Archanioła Mic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:42
                          slezan napisał:

> Np. Korfanty - ten to był prześladowany! A taka redakcja
                          > "Katolika" - dziwne, że nie poszli do gazu (pewnie
                          > kolaborowali z niemieckim okupantem).
                          > Dopiero za Grażyńskiego nastała prawdziwa równość.

Mowa oczywiście o Grundmannie??
                          • slezan Re: Front Jedności Narodu i Legion Archanioła Mic 28.03.03, 22:45
                            A co? Zmienil nazwisko i działał jako Grażyński?
                  • albrecht1 Prowokacja w Bielsku 28.03.03, 22:21

> Dla Polaków-Ślązaków i Polaków innych będzie JAWNĄ PROWOKACJĄ, bo wybrano
                    > człowieka, który owaszem miał niezaprzeczalne zasługi dla Katowic,
                    > ale związany był ze skrajnie nacjonalistyczną partią, partią WROGĄ wobec
                    > polskości Górnego Śląska.

A czy niemiecki mieszczuch w Bielsku Sixt pałał polskością w II poł XIX wieku?
                    Był dobroczyńcą dla miasta i za to został uhonorowany. Do dziś ma swoją ulicę i
                    willę.
                    To Grundmann już nie może?
                    • Gość: Michał Śląsk Austriacki IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 22:30
                      Na temat Śląska Cieszyńskiego juz ci pisałem.
                      Sląsk Austraicki był częścią Austro-Węgier. U nas były równe prawa dla narodów
                      i nie było germanizacji państwowej.
                      Dlatego m.in. Polacy na Śląsku Cieszyńskim z sentymentem odnoszą się do cysorza
                      Franciszka Józefa.
                      Austro-Węgry nie były Prusami ( NA SZCZĘŚCIE ) !
                      • albrecht1 Re: Śląsk Austriacki 28.03.03, 22:40

> Na temat Śląska Cieszyńskiego juz ci pisałem.
                        > Sląsk Austraicki był częścią Austro-Węgier. U nas były równe prawa dla
                        narodów
                        > i nie było germanizacji państwowej.
                        > Dlatego m.in. Polacy na Śląsku Cieszyńskim z sentymentem odnoszą się do
                        cysorza
                        >
                        > Franciszka Józefa.
                        > Austro-Węgry nie były Prusami ( NA SZCZĘŚCIE ) !

Ja może i na szczęście. Antagonizmy narodowe w tamtych czasach były jednak i w
                        Bielsku żywe. Rok 1902 zamieszki pod Polskim Domem ks. Stojałowskiego, rok 1914
                        bójka na moście polskich i niemieckich działaczy (dzisiejszego 11 listopada).
                        Już w XIX w. dochodziło do konfliktów między Ślazakami, Polakami, Czechami czy
                        Niemcami.

A propos cysorza. Co powiesz na jego ulicę. Np zamiast obecnej Zamkowej.
                        • Gość: Michał Od serca i od rozumu dla Albrechta IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 22:50
                          Co do ulicy dla cysorza, to nie mówię nie.
                          Ale pamiętaj alrechcie. Nie przeginaj.
                          Żadne państwo narodowe typu Polska, Niemcy, Francja nie moż esobie pozwolić na
                          uhonorowanie działaczy nacjonalistycznych wrogo ustosunkowanych do danego
                          narodu.
                          Dlatego cysorz tak, dlatego neutralni Austriacy tak,
                          ale Grundmann NIE.
                          Najgorzej na całej awanturze wyjdziecie wy, bo Wyborcza zwinie temat.
                          Zresztą prezydent Katowic już go zwinął i myśłi o uhonorowaniu Grundmanna
                          podobnie jak ja ( sesja naukowa, książka itp. ).
                          • niklot_swarozyc Re: Od serca i od rozumu dla Albrechta 28.03.03, 22:56

> Co do ulicy dla cysorza, to nie mówię nie.
                            > Ale pamiętaj alrechcie. Nie przeginaj.
                            > Żadne państwo narodowe typu Polska, Niemcy, Francja nie moż esobie pozwolić
                            na
                            > uhonorowanie działaczy nacjonalistycznych wrogo ustosunkowanych do danego
                            > narodu.
                            > Dlatego cysorz tak, dlatego neutralni Austriacy tak,
                            > ale Grundmann NIE.
                            > Najgorzej na całej awanturze wyjdziecie wy, bo Wyborcza zwinie temat.
                            > Zresztą prezydent Katowic już go zwinął i myśłi o uhonorowaniu Grundmanna
                            > podobnie jak ja ( sesja naukowa, książka itp. ).

Najlepiej na tej awanturze wyjdziemy My im wiecej antypolskich postow na tym
                            forum tym lepiej dla NAS.Niech obrazaja Polakow niech stawiaja pomniki
                            wehramachtowi.Ludzie to zauwaza i w nastepnych wyborach beda wiedzieli na kogo
                            glosowac.
                            • slezan Re: Od serca i od rozumu dla Albrechta 28.03.03, 22:59
                              Na Leppera i Giertycha - sława!
                              • niklot_swarozyc Re: Od serca i od rozumu dla Albrechta 28.03.03, 23:02
                                slezan napisał:

> Na Leppera i Giertycha - sława!

Nigdy nie popieralem Leppera no ,ale Ty sie w tym specjalizujesz lubisz wmawiac
                                ludziom jakies swoje urojone teorie
                                • slezan Re: Od serca i od rozumu dla Albrechta 28.03.03, 23:07
                                  Tak, to moja słabość. Ale z przyjemnosćią przyjmę pouczenia
                                  w duchu panslawizmu.
                            • albrecht1 Re: Od serca i od rozumu dla Albrechta 28.03.03, 23:01
                              niklot_swarozyc napisał:

> Najlepiej na tej awanturze wyjdziemy My im wiecej antypolskich postow na tym
                              > forum tym lepiej dla NAS.Niech obrazaja Polakow niech stawiaja pomniki
                              > wehramachtowi.Ludzie to zauwaza i w nastepnych wyborach beda wiedzieli na
                              kogo
                              > glosowac.

Faktycznie. A w jakim stopniu Grundmann walczył pod Stalingradem?
                              • slezan Re: Od serca i od rozumu dla Albrechta 28.03.03, 23:08
                                Jego duch stał wiernie przy Paulusie. Później coś go
                                spłoszyło i 6 armię szlag trafił.
                          • albrecht1 Re: Od serca i od rozumu dla Albrechta 28.03.03, 22:59

> Co do ulicy dla cysorza, to nie mówię nie.
                            > Ale pamiętaj alrechcie. Nie przeginaj.

Tolerancja ponad wszystko?

> Dlatego cysorz tak, dlatego neutralni Austriacy tak,
                            > ale Grundmann NIE.

Czyli Austriacy w Bielsku też byli cool?

> Najgorzej na całej awanturze wyjdziecie wy, bo Wyborcza zwinie temat.

Pociszę się jeszcze tą chwilą, kiedy temat jeszcze jest.
                          • slezan Re: Od serca i od rozumu dla Albrechta 28.03.03, 23:02
                            Pewnie. Ein Volk, ein Reich, ein ...
                      • albrecht1 Re: Śląsk Austriacki- bądźmy przykładem 28.03.03, 22:48
                        I kto tu siedzi w przeszłości.
                        Czy dawne podziały uniemozliwiają powrót do normalności? Jeśli u nas za Cysorza
                        była taka tolerancja, to więcej tolerancji dla Grundmanna z Twojej strony.
                  • niklot_swarozyc Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:21

> Tutejsze wypowiedzi slezana pokazały dobitnie, co sądzi grupa podająca się za
                    > Naród Śląski o Polsce.
                    > Po jaką ciężką cholerę jest potrzebna ulica dla Grundmanna ?
                    > Dla pomylonych separatystów z RAŚ będzie ona symbolem niemieckiego Śląska.
                    > Dla Polaków-Ślązaków i Polaków innych będzie JAWNĄ PROWOKACJĄ, bo wybrano
                    > człowieka, który owaszem miał niezaprzeczalne zasługi dla Katowic,
                    > ale związany był ze skrajnie nacjonalistyczną partią, partią WROGĄ wobec
                    > polskości Górnego Śląska.
                    > MOzna uhonorować Grundmanna sesją naukową, książką itp.,
                    > ale na MIŁOŚĆ BOSKĄ nie zaczynajmy śląskiej wojny polsko-niemieckiej.
                    > Wiekszość mieszkańców województwa śląskiego nie życzy sobie takich konfliktów.
                    > Zamiast łączyć Wyborcza dzieli.

Przeciez tym folksdojczom wlasnie oto chodzi oni chca zrobic ze Slaska drugi
                    Ulster.Beda tak dlugo prowokowac Polakow az w koncu dojdzie na Slasku do walk i
                    maja nadzieje ,ze Niemcy przyjda im z pomoca i wyzwola spod polskiej niewoli
                    • slezan Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:29
                      Kurna, przejrzał nas, bydlę!
                      • albrecht1 Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:33
                        Faktycznie, na nic nasze knowania.
                      • niklot_swarozyc Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:35
                        slezan napisał:

> Kurna, przejrzał nas, bydlę!
                        Autor: willi2@NOSPAM.gazeta.pl
                        Data: 30-10-2002 16:46 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--------------------------------------------------------------------------------
                        A mi sie wydaje pacanie ,że bardzo cie boli jak twoja wielka Polska
                        powoli sie rozpada.Jak powiedział kiedyś ktoś mądry następny rozbiór
                        Polski będzie od wewnątrz.Taka jest prawda że 60 % terenów dzisiejszej Polski
                        to tereny jej obce.Polski ferment polityczny,gospodarczy nie potrafi tych
                        terenów utrzymać.Co doprowadza do anarchi w kraju.Wy nas nienawidzicie
                        ale bez nas bylibyście skazani na klęske w 100%.My jesteśmy narodem cierpliwym
                        poczekamy zobaczymy.

Autor: Gość: Arnold IP: 213.186.78.*
                        Data: 26-12-2002 23:41 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--------------------------------------------------------------------------------
                        mrW, abo zes jes z nami, abo ze Hugonym i Mesco. Mosz wybor.

Data: 27-12-2002 01:11 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

Jestes falszywym polaczkiem,pewnie sfabrykujesz materialy aby mnie
                        skompromitowac = na forum publicznym.
                        Takie metody to dzialania ubeckie = szpiegu.
                        Celowo to wywolales = "na podpuche"
                        teraz wszystko kojarze mesco ci kazal = ?????
                        A ja ci chcialem zaufac = ????
                        Moj Opa zawsze godou niy ufej nigdy Polokom = bo cie zdradzom
                        I miol recht

Data: 27-12-2002 00:09 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

No i co tesz tego nieukrywam wcale = jestem Slonskim NS

Data: 27-12-2002 00:43 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

Musisz zadeklarowac teraz ze wyzekasz sie wszystkich twoich polskich pszyjaciol
                        na tym forum (mesco hugon) i pszylonczysz sie do NAS

Data: 27-12-2002 00:46 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

Jest jeszcze w tobie jakis procent Slonskiej krwi = ktora ulegla
                        spolonizowaniu.

Autor: ballest@NOSPAM.gazeta.pl
                        Data: 27-12-2002 00:54 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

Mrw , to syn zdrajcow slaskich , czuje to !!! a ja sie nigdy nie mylilem,
                        Willi !!!
                        • slezan Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:38
                          A to ci corpus delicti!!!! Koniec z nami, Albrecht!
                          • albrecht1 Re: O co chodzi Wyborczej ? Czy o wojnę ? 28.03.03, 22:43
                            Amen!!! Gorze nam.
                    • ballest POPIERAM Slezana ? 28.03.03, 22:42
                      2 No tak ! Najlepiej jeszcze ulicę dla Ballestrema.
                      To przecież bardzo sympatyczny facet zdaniem
                      Wielkiego Narodu Ślązaków.
                      On powiedział : "Polaków trzeba bić po pysku""
                      Tak w 1891 roku na lamach Nowin Raciborskich ukazal sie artykul pod
                      tytulem "Die Oberschlesischen Polen muss man auf's maul schlagen" Franz
                      Ballestrem to zdementowal, - bo powiedzial, ze "Wielkopolskich agitatorow na
                      G.Slasku musi sie po pysku bic" a to mial RACJE !!! wiec nie przekrecaj
                      Michale !!
                      Dodam , ze Franz von Ballestrem byl wtedy prezydentem Reichstagu!!!
                      • niklot_swarozyc Re: POPIERAM Slezana ? 28.03.03, 22:50
                        ballest napisał:

> 2 No tak ! Najlepiej jeszcze ulicę dla Ballestrema.
                        > To przecież bardzo sympatyczny facet zdaniem
                        > Wielkiego Narodu Ślązaków.
                        > On powiedział : "Polaków trzeba bić po pysku""
                        > Tak w 1891 roku na lamach Nowin Raciborskich ukazal sie artykul pod
                        > tytulem "Die Oberschlesischen Polen muss man auf's maul schlagen" Franz
                        > Ballestrem to zdementowal, - bo powiedzial, ze "Wielkopolskich agitatorow na
                        > G.Slasku musi sie po pysku bic" a to mial RACJE !!! wiec nie przekrecaj
                        > Michale !!
                        > Dodam , ze Franz von Ballestrem byl wtedy prezydentem Reichstagu!!!

no tak oczywisice zdementowal ,bo co by powiedzieli jego Polscy wyborcy
                        >
                        • slezan Re: POPIERAM Slezana ? 28.03.03, 22:52
                          Polacy glosowali na Ballestrema? NIeee! Kolaboranci,
                          zdrajcy, zaprzańcy!
                          • albrecht1 Re: POPIERAM Slezana ? 28.03.03, 23:03
                            Folksdojcze!
                            • Gość: Michał CZAS NA PODSUMOWANIE IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 23:08
                              Ja idę spać !
                              Jeśli albrechcie i slezanie chcecie WOJNY na Śląsku, to lepiej nie mogliście
                              działać.

Co za diabeł założył RAŚ i co za diabeł kombinuje z tym Grundmannnem ?
                              MY Polacy chcemy pokoju.
                              • slezan Re: CZAS NA PODSUMOWANIE 28.03.03, 23:11
                                Albrecht poleruje już klamrę z napisem "Gott mit uns" a ja
                                zrywam podłogę, by wyciągnąc mausera po dziadku
                                esesmanie. Nie możesz już spać spokojnie.
                                • albrecht1 Re: CZAS NA PODSUMOWANIE 28.03.03, 23:15
                                  Słodkich koszmarów Michale. Idę na mszę za Belzebuba. Klamra już lśni.
                                  • slezan Re: CZAS NA PODSUMOWANIE 28.03.03, 23:16
                                    A ja poprosze mamusię, żeby mi do poduszki zaśpiewała
                                    "Horst Wessel Lied". Bez tego nie zasnę.
                                    • Gość: ja? Re: CZAS NA PODSUMOWANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.03, 00:12
                                      Die Fahne hoch
                                      Die Reihe fest geschlossen
                                      SA marchiert mit ruhigem festem Schritt

dobranoc
                                      Grundmann musi wrócić do Katowic
                                      • Gość: Arnold Re: CZAS NA PODSUMOWANIE IP: 213.186.78.* 29.03.03, 01:05
                                        Jo juz szmaruja Tygrysa! Za Grundmannstrasse in Kattowitz/OS!

Pyrsk - Arnold
                                        • zygfryd_78 Słowa księdza Bonczyka po raz n-ty 29.03.03, 01:52
                                          Bonczyk Norbert był księdzem i poetą. Był też działaczem narodowym na Śląsku.
                                          Założył m.in. Towarzystwo Polsko-Katolickie. Uczestniczył w wiecach ludności
                                          polskiej, występującej przeciwko germanizacji mieszkańców Śląska. Był
                                          więziony przez władze pruskie. W poematach epickich, opowiadających o Śląsku,
                                          ukazywał polskie tradycje ludności wiejskiej, występował przeciwko
                                          szowinizmowi niemieckiemu. Był autorem m in. “Starego kościoła miechowskiego”
                                          (1879). I w tymże utworze czytamy:

".....Widziałeś Grundmanna,
                                          Co jest pierwszym urzędnym u naszego Pana?
                                          On nie jest szczep pałaców, lecz rodu niskiego,
                                          A jednak do godności stopnia wysokiego
                                          Wyniosły go zdolność i potęga ducha.
                                          Jego rad nie tylko nasz Jegomość słucha :
                                          Znająć go aż w Berlinie na królewskim dworze,
                                          Tam świat jemu się kłania, wiedząc co on może!
                                          A skądże to? Ze szkoły! Uczył się i pracował,
                                          Za to plony stokrotne pilności Zniwował."

Źródła:

wiem.onet.pl/wiem/006357.html

republika.pl/kronika_tarnogorska/==historia_14.htm

• Gość: Arnold Re: Słowa księdza Bonczyka po raz n-ty IP: 213.186.78.* 29.03.03, 01:57
                                            I o to chodzi. Ale nacjonalistycznych kretynow nawet slowa papieza nie
                                            przekonaja.

Pyrsk - Arnold
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka