Dodaj do ulubionych

Śląsk jednym wielkim miastem

• Gość: Krzycho Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 22:56
      Bardzo głupi pomysł.
      • Gość: kowal Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.c31.msk.pl 11.12.06, 03:08
        ZAGŁĘBIE - jedyna słuszna nazwa ze wzgledu na charakter regionu.
    • centaur10 Śląsk jednym wielkim miastem 11.12.06, 08:56
      Przecież ta aglomeracja istnieje od kilkudziesięciu lat. Po co wyważać otwarte
      drzwi? A komu marzy się nazwa Obenschlesien, niech sp.......a do Ruhry!
    • Gość: Lajkonik Śląsk jednym wielkim miastem IP: 81.210.14.* 11.12.06, 09:53
      "Chorzów porównywany byłdo Krakowa i Poznania". Porównajcie tą Silesię do
      Krakowa czy Poznania i znowu wyjdziecie na minus hanysy
    • Gość: tost Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.telpol.net.pl 11.12.06, 10:45
      Przeczytalem wreszcie caly watek i rzucilo mi sie w oczy jedno: Najwazniejsza sprawa dla Was jest nazwa.Nic tylko "nigdy nie bede mieszkal na slasku","nigdy w zyciu zaglebie" itd. A tak naprawde to w tym calym projekcie jest najmniej wazne. Jestem rodowitym Hanysem z Chorzowa i jesli o mnie chodzi to jezeli mialoby mi sie zyc lepiej i byloby to z korzyscia dla mnie to moglbym nawet mieszkac w czyms nazywajacym sie Zaglebie, Sosnowiec, Katowice, wszystko jedno. Tu nie chodzi o nazwe, tu chodzi o to zeby zaczac dzialac razem, a nie ciagnac kazdy w swoja strone. Czas zeby Slask zaczal rywalizowac z Warszawa, Wroclawiem, Krakowem a nie miedzy soba.
      A tak szczerze mowiac nie uwazacie ze juz teraz granice miedzy miastami sa sztuczne? I tak gdziekolwiek sie mieszka to jezdzi sie na uczelnie do Katowic lub Gliwic, do prcy tez najczesciej gdzie indziej. Czasem granica przebiega wzdluz ulicy np. Katowicka/Chorzowska ( ulica z Katowic do Chorzowa). Dobrze bylo to widoczne jak byla katastrofa w MTK - hala lezala teoretycznie w granicach administracyjnych Chorzowa ale adres miala Katowicki bo najblizsza ulica byla juz w KAtowicach. A i Siemianowice czasem sie przeiwjaly przez transmisje.
      A pomijajac juz to, to jesli mialbym swoja, powiedzmy wieksza firme to bez dwoch zdan wolalbym zainwestowac w 2,5 milionowej metropolii niz nawet w najlepiej dzialajacym 100 000 miescie.
      Chorzow juz raz probowal dzialac sam - podczas euro 2012 i nagle wyszlo, ze mimo, ze mamy jako jedyni stadion to nasza oferta byla najslabsza - bo zabraklo hoteli, komunikacje slaba etc. i nikogo nie interesowalo, ze ze Stadionu do centrum Katowic jest blizej niz do niektorych czesci Chorzowa.
      Pewnie ze niektore sprawy powinny dalej byc w gestii poszczegolnych miast, ale w najwazniejszych kwestiach powinnismy wystepowac wspolnie.
      Dlatego mowie "Tak" integracji, ale z pelna autonomie poszczegolnych miast. Pozdrawiam i zycze troche troche dystansu. Nie zawalmy szansy na lepsza przyszlosc plywaniem w sporach historycznych.
    • Gość: Ujek Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.devs.futuro.pl 11.12.06, 11:13
      PiS niech sobie weźmie Zagłębie do aglomeracji warszawskiej lub włoszczowej-polecamy!!!Nie przenoście nam Zagłębia na Śląsk!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • ponury_drwiacy_szyderca [...] 11.12.06, 11:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • reksio.84 [...] 11.12.06, 11:39
      • Gość: Sylka Re: A kiedy przestaniemy płacić na śląskich bruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 11:51
        Widzę, a raczej mam okazję przeczytać, że jesteś bardzo inteligentnym
        człowieczkiem... Ile to klas SP? - 3- 4... Nie zaszczycę Cię ironią, bo Ty
        pewnie i tak jej nie odczytasz... Napiszę wprost: Gdyby nie te "brudasy", to Ty
        rolniku sam w dolinie bez ciągnika, ale posiadający pewnie swoje klepisko,
        grzałbyś swój wieśniacki tyłek drewienkiem i karczował te swoje lasy, a ich
        miejsce zajmowały by poletka, na których mógłbyś sadzić te swoje buraczane
        warzywka, tak bardzo podobne do Ciebie.
        • ponury_drwiacy_szyderca Mocie rocje, jo! 12.12.06, 08:41
          Dalej kruca bede płacił, ino byz szymrania, jo! Ciołku.
    • Gość: Artur Kiedys było juz coś podobnego ... IP: 87.204.12.* 11.12.06, 13:03
      Nazwywało się to Zwiazek Socjalistycznych Republik Radzieckich. Niestety nie
      sprawdziło sie. Tu bedzie podobnie. Nie mam zamiaru płacić podatków na
      utrzynywanie bezrobotnych z Bedzina czy remonty dróg w Sosnowców. Zasada jestr
      prosta , niech kazdy dba o sówj ogródek to bedzie porzadek. Tak to wszystko
      bedzie wspólne czli niczyje.
      • Gość: normals Re: Kiedys było juz coś podobnego ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 13:14
        Tylko że twój ogródek nawet gdy piękny będzie guzik wart, gdy sąsiadujący z nim
        będzie zapuszczony, a z jego włąścicielem będziesz 10 lat uzgadniał kto ma
        postawić płot.
    • Gość: bubba Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 13:43
      proponuję nazwę Dornograd
    • Gość: sosnowiec Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.chello.pl 11.12.06, 16:56
      www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=2779
      • Gość: wnikliwy Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 18:38
        Mnie interesuje dlaczego zamiast zgłębiać się nad samym problemem, wartością
        merytoryczną pomysłu - połowa postów dotyczy Kaczogradów, Dornów, PiSu ,
        Pisuarów etc.

To właśnie takie polskie bagienko przeszkadza by robić pożyteczne rzeczy. Jak
        się Wam nie podoba pomysł - skrytykujcie merytorycznie. Czy to takie ważne kto
        zrobi coś pożytecznego?

Pomysł jest dobry. Duży może więcej - co do tego nie ma wątpliwości.

A jak ktoś umie trochę czytać - to się doczyta, że nie powstanie jedno wielkie
        miasto... więc nie rozumiem połowy komentarzy...
        • Gość: Na miejscu Re: Konkretnie IP: *.pools.arcor-ip.net 11.12.06, 18:55
          Nie patrzmy na inne kraje, nie patrzmy na rozwiazania ze zgnilego Zachodu,
          bo tam zyja inni ludzie.

Spojrzmy co mamy u siebie.

Przypomnijcie sobie maselko za 17 zlotych i 50 groszy, albo za 18 zlotych i 75
          groszy.
          • Gość: k-ce Re: Konkretnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 19:44
            a o co chodzi z tym masełkiem bo nie jestem w temacie
    • Gość: Bulator kretyńska nazwa czyli "elity" mają pałę z histori IP: 194.88.214.* 11.12.06, 23:09
      Jestem Jaworznianinem i nie zgadzam się, by ta PRZYMUSOWA fuzja nazywała
      się "silesja" czy cokolwiek podobnego. Jaworzno jest historycznie Galicją, a
      mentalnośc jego mieszkańców nie ma nic wspólnego mentalnością hanysów. Moja
      rodzina od pokoleń żyje w tym mieście, dlatego ja z całym dziedzictwem swojej
      tradycj nie chce być przemalowany na nowego ślązaka.
    • Gość: biniou [...] IP: *.net81-66-58.noos.fr 12.12.06, 00:07
    • Gość: sil Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 00:44
      silesia to najodpowiedniejsza nazwa. nieodpowiednie wydaje się tylko łączenie
      sosnowca i dąbrowy z silesią... ekonomia tłumi historię - smutne.
      • leeo2 Re: Śląsk jednym wielkim miastem 12.12.06, 16:11
        Problem w tym, że historia odchodzi do lamusa, pora zrobić coś dla regionu
    • broneknotgeld Re: Śląsk jednym wielkim miastem 12.12.06, 16:05
      Silesia - jedne wielke miasto?

Niy zaleci żodno berga
      Łod Katowic do Grinberga.
      • broneknotgeld Re: Śląsk jednym wielkim miastem 12.12.06, 16:07
        A tu jakby djosek mrugo
        Berga ciepnońć w strona drugo?
        • Gość: sceptyk Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 20:25
          www.mikula.pl/html/?co=aktualnosci&strona=1
          Tam możecie oddać głos co myślicie o tym chorym projekcie !!!
    • Gość: Hanys Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.home-net.com.pl 13.12.06, 01:09
      Co to za chory pomysł.Niy chca mieyszkać w Katowicach a juz tym bardzij a jakis
      algomeracji z Sosnowcym Glwicami i Jaworznym.Won gorole ! :-)
    • Gość: wygnaniec Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 10:57
      Katowice przemianowano już w XX wieku na Stalinogród. Kto wtedy rządził,
      przeszkadzały mu Katowice oraz ślązacy?
    • Gość: kanciak Śląsk jednym wielkim miastem IP: 62.29.136.* 14.12.06, 11:10
      My Zagłebiacy nie tylko nie wyrazamy zgody na nazwę Silesia
      ale też nie palimy się do tej koncepcji. Nie bedzie się Zagłebie nazywało
      Silesia..........NIGDY
      NIe zamierzamy utrzymywać z naszej kasy ślaskich pipidówek.
      oD dawna Sosnowiec i inne miasta z Zagłebia sa pomijane w rozdziale funduszy.
      Co sobie sami wywalczymy w UE to mamy.
      NIc dobrego dla Zagłebia to wielkie miasto nie przyniesie.
      • Gość: Dolnoślązaczka Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 00:34
        Zaraz zaraz, wy tu batalię toczycie, Hanusy i Gorole, a jakim to prawem
        kaduka naszą nazwę sobie przywłąszcz.. Panowie naukowcy chcą, jak Śląsk
        Śląskiem stolica zawsze we Wrocłąwiu , tylko Was zaborcy sobie
        pokroili i podarowali jak jajka z koszyka, ot co,a teraz prowincja się
        znarowiła i pod jedną nazwę się przypina,co by więcej kasy wydłubać, różne
        rzeczy ten swiat widział, ale żeby takie cuda, to się w głowoe nie mieści
        zwykłemu belfrowi, wobec tego tą "Silesię" ciągnijcie od Odry i Nysy do
        Buga , powodzenia.
        • Gość: Ruan Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 12:54
          Silesia - 2,5mln ludzi - Wrocław 0,75 mln i gdzie tu jest prowincja ???????
          • markopollo1 Re: Śląsk jednym wielkim miastem 17.12.06, 00:48
            kiedyś nazywano po podziale Ślask Dolny i Górny, nie jak dziś i przed
            wiekami w Polsce województwami a prowincjami za czasów austriackich potem
            pruskich , z wielkością tudzież liczbą mieszkańców niewiele miało to
            wspólnego, to tak gwoli sprostowania, pozdrawiam ;)
    • Gość: budziq Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 18:46
      Gorąco popieram pomysł! To wyjdzie z korzyścią dla wszystkich. Do ludzi którzy
      tak bardzo są przeciwni nazwie Silesia (mówię o ludziach z Zagłębia): Dlaczego
      nie ma głosów sprzeciwu albo akcji protestacyjnej przeciwko nazywaniu centrum
      targów "Expo Silesia", które znajdują się w Sosnowcu??!!
    • veritas_mater_studiorum Re: Śląsk jednym wielkim miastem 17.12.06, 10:26
      "Pamiętam doskonale, a jeszcze lepiej pamiętają o tym sami mieszkańcy, że
      dzięki autonomii Śląsk należał do najbogatszych polskich prowincji. Większość
      wypracowanych pieniędzy pozostawała na miejscu. Budowano za nie przemysł,
      miasta, drogi, obiekty komunalne, finansowano kulturę. W okresie powojennym
      Centrala rozpoczęła nadmierną eksploatację tej ziemi. Nie da się ukryć - panuje
      niesłychana ignorancja dążeń Ślązaków do samostanowienia, lekceważenie raportów
      o stanie zagrożeń, począwszy od ekologii, na społecznych kończąc. Jeśli się to
      nie zmieni, Śląsk może stać się ogniskiem niepokoju, promieniującym na cały
      kraj. Trzeba nieustająco przypominać Warszawie, że nie ucieknie przed tym
      nabrzmiałym problemem".

Jerzy Giedroyć
    • Gość: mtk Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 12:10
      Zgadzam się - Silesia. Poza tym będzie o tym głośno w całej Europie, że
      powstaje nowe miasto z nową (choć historyczną) nazwą.
    • wlodwoz Śląsk jednym wielkim miastem 21.12.06, 18:38
      Formalne połączenie tych miast w jeden, wielkomiejski organizm, narzuca się samo. Ja jestem Ślązakiem z łapanki (Bielsko-Biała), kiedy jadę np. do Bytomia to zauważam moment wjazdu do Katowic. Przez kilkadziesiąt lat mam kłopot w odróżnieniu granic miast w tej aglomeracji. To jest, niezależnie od opinii czyjejkolwiek, jedno - bardzo duże miasto. Niezależnie od ambicji lokalnych - formalny związek tych (mam nadzieję dzielnic jednego miasta), ma głęboki sens. Polska jest jedna. Ruch Autonomii Śląska (popierany przez niejakiego Kutza d.Kuc, jest jedynie folklorystycznym urozmaiceniem.
    • Gość: pinky Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.range86-135.btcentralplus.com 25.11.07, 09:41
      SILESIA to najbardziej odpowiednia nazwa .Bardzo jestem za polaczeniem miast
      slaskich .bo czuje a nawet wiem napewno .ze wreszcie slask zaczmie sie odradzac
      .ze zniknie brud i beda odnawiac sie stare kamieniczki,bloki,powstana nowoczesne
      tramwaje ,bo wreszcie swiat caly zacznie inwestowac w wielka silesie ,i euro2012
      tez na slaskim sie odbedzie.polaczenie przyniesie wiec ogromne korzysci a nowo
      narodzona silesia bedzie tetnic prawdziwym zyciem.
    • semperfrei Re: Śląsk jednym wielkim miastem 25.11.07, 21:12
      SILESIA: JA!
      gOROLE: NJET!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka