Gość: Krzycho Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 22:56 Bardzo głupi pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.c31.msk.pl 11.12.06, 03:08 ZAGŁĘBIE - jedyna słuszna nazwa ze wzgledu na charakter regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
centaur10 Śląsk jednym wielkim miastem 11.12.06, 08:56 Przecież ta aglomeracja istnieje od kilkudziesięciu lat. Po co wyważać otwarte drzwi? A komu marzy się nazwa Obenschlesien, niech sp.......a do Ruhry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lajkonik Śląsk jednym wielkim miastem IP: 81.210.14.* 11.12.06, 09:53 "Chorzów porównywany byłdo Krakowa i Poznania". Porównajcie tą Silesię do Krakowa czy Poznania i znowu wyjdziecie na minus hanysy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tost Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.telpol.net.pl 11.12.06, 10:45 Przeczytalem wreszcie caly watek i rzucilo mi sie w oczy jedno: Najwazniejsza sprawa dla Was jest nazwa.Nic tylko "nigdy nie bede mieszkal na slasku","nigdy w zyciu zaglebie" itd. A tak naprawde to w tym calym projekcie jest najmniej wazne. Jestem rodowitym Hanysem z Chorzowa i jesli o mnie chodzi to jezeli mialoby mi sie zyc lepiej i byloby to z korzyscia dla mnie to moglbym nawet mieszkac w czyms nazywajacym sie Zaglebie, Sosnowiec, Katowice, wszystko jedno. Tu nie chodzi o nazwe, tu chodzi o to zeby zaczac dzialac razem, a nie ciagnac kazdy w swoja strone. Czas zeby Slask zaczal rywalizowac z Warszawa, Wroclawiem, Krakowem a nie miedzy soba. A tak szczerze mowiac nie uwazacie ze juz teraz granice miedzy miastami sa sztuczne? I tak gdziekolwiek sie mieszka to jezdzi sie na uczelnie do Katowic lub Gliwic, do prcy tez najczesciej gdzie indziej. Czasem granica przebiega wzdluz ulicy np. Katowicka/Chorzowska ( ulica z Katowic do Chorzowa). Dobrze bylo to widoczne jak byla katastrofa w MTK - hala lezala teoretycznie w granicach administracyjnych Chorzowa ale adres miala Katowicki bo najblizsza ulica byla juz w KAtowicach. A i Siemianowice czasem sie przeiwjaly przez transmisje. A pomijajac juz to, to jesli mialbym swoja, powiedzmy wieksza firme to bez dwoch zdan wolalbym zainwestowac w 2,5 milionowej metropolii niz nawet w najlepiej dzialajacym 100 000 miescie. Chorzow juz raz probowal dzialac sam - podczas euro 2012 i nagle wyszlo, ze mimo, ze mamy jako jedyni stadion to nasza oferta byla najslabsza - bo zabraklo hoteli, komunikacje slaba etc. i nikogo nie interesowalo, ze ze Stadionu do centrum Katowic jest blizej niz do niektorych czesci Chorzowa. Pewnie ze niektore sprawy powinny dalej byc w gestii poszczegolnych miast, ale w najwazniejszych kwestiach powinnismy wystepowac wspolnie. Dlatego mowie "Tak" integracji, ale z pelna autonomie poszczegolnych miast. Pozdrawiam i zycze troche troche dystansu. Nie zawalmy szansy na lepsza przyszlosc plywaniem w sporach historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ujek Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.devs.futuro.pl 11.12.06, 11:13 PiS niech sobie weźmie Zagłębie do aglomeracji warszawskiej lub włoszczowej-polecamy!!!Nie przenoście nam Zagłębia na Śląsk!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca [...] 11.12.06, 11:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 [...] 11.12.06, 11:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylka Re: A kiedy przestaniemy płacić na śląskich bruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 11:51 Widzę, a raczej mam okazję przeczytać, że jesteś bardzo inteligentnym człowieczkiem... Ile to klas SP? - 3- 4... Nie zaszczycę Cię ironią, bo Ty pewnie i tak jej nie odczytasz... Napiszę wprost: Gdyby nie te "brudasy", to Ty rolniku sam w dolinie bez ciągnika, ale posiadający pewnie swoje klepisko, grzałbyś swój wieśniacki tyłek drewienkiem i karczował te swoje lasy, a ich miejsce zajmowały by poletka, na których mógłbyś sadzić te swoje buraczane warzywka, tak bardzo podobne do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca Mocie rocje, jo! 12.12.06, 08:41 Dalej kruca bede płacił, ino byz szymrania, jo! Ciołku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Kiedys było juz coś podobnego ... IP: 87.204.12.* 11.12.06, 13:03 Nazwywało się to Zwiazek Socjalistycznych Republik Radzieckich. Niestety nie sprawdziło sie. Tu bedzie podobnie. Nie mam zamiaru płacić podatków na utrzynywanie bezrobotnych z Bedzina czy remonty dróg w Sosnowców. Zasada jestr prosta , niech kazdy dba o sówj ogródek to bedzie porzadek. Tak to wszystko bedzie wspólne czli niczyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normals Re: Kiedys było juz coś podobnego ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 13:14 Tylko że twój ogródek nawet gdy piękny będzie guzik wart, gdy sąsiadujący z nim będzie zapuszczony, a z jego włąścicielem będziesz 10 lat uzgadniał kto ma postawić płot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubba Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 13:43 proponuję nazwę Dornograd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosnowiec Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.chello.pl 11.12.06, 16:56 www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=2779 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnikliwy Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 18:38 Mnie interesuje dlaczego zamiast zgłębiać się nad samym problemem, wartością merytoryczną pomysłu - połowa postów dotyczy Kaczogradów, Dornów, PiSu , Pisuarów etc. To właśnie takie polskie bagienko przeszkadza by robić pożyteczne rzeczy. Jak się Wam nie podoba pomysł - skrytykujcie merytorycznie. Czy to takie ważne kto zrobi coś pożytecznego? Pomysł jest dobry. Duży może więcej - co do tego nie ma wątpliwości. A jak ktoś umie trochę czytać - to się doczyta, że nie powstanie jedno wielkie miasto... więc nie rozumiem połowy komentarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na miejscu Re: Konkretnie IP: *.pools.arcor-ip.net 11.12.06, 18:55 Nie patrzmy na inne kraje, nie patrzmy na rozwiazania ze zgnilego Zachodu, bo tam zyja inni ludzie. Spojrzmy co mamy u siebie. Przypomnijcie sobie maselko za 17 zlotych i 50 groszy, albo za 18 zlotych i 75 groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-ce Re: Konkretnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 19:44 a o co chodzi z tym masełkiem bo nie jestem w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bulator kretyńska nazwa czyli "elity" mają pałę z histori IP: 194.88.214.* 11.12.06, 23:09 Jestem Jaworznianinem i nie zgadzam się, by ta PRZYMUSOWA fuzja nazywała się "silesja" czy cokolwiek podobnego. Jaworzno jest historycznie Galicją, a mentalnośc jego mieszkańców nie ma nic wspólnego mentalnością hanysów. Moja rodzina od pokoleń żyje w tym mieście, dlatego ja z całym dziedzictwem swojej tradycj nie chce być przemalowany na nowego ślązaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biniou [...] IP: *.net81-66-58.noos.fr 12.12.06, 00:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sil Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 00:44 silesia to najodpowiedniejsza nazwa. nieodpowiednie wydaje się tylko łączenie sosnowca i dąbrowy z silesią... ekonomia tłumi historię - smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
leeo2 Re: Śląsk jednym wielkim miastem 12.12.06, 16:11 Problem w tym, że historia odchodzi do lamusa, pora zrobić coś dla regionu Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Śląsk jednym wielkim miastem 12.12.06, 16:05 Silesia - jedne wielke miasto? Niy zaleci żodno berga Łod Katowic do Grinberga. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Śląsk jednym wielkim miastem 12.12.06, 16:07 A tu jakby djosek mrugo Berga ciepnońć w strona drugo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 20:25 www.mikula.pl/html/?co=aktualnosci&strona=1 Tam możecie oddać głos co myślicie o tym chorym projekcie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.home-net.com.pl 13.12.06, 01:09 Co to za chory pomysł.Niy chca mieyszkać w Katowicach a juz tym bardzij a jakis algomeracji z Sosnowcym Glwicami i Jaworznym.Won gorole ! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wygnaniec Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 10:57 Katowice przemianowano już w XX wieku na Stalinogród. Kto wtedy rządził, przeszkadzały mu Katowice oraz ślązacy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanciak Śląsk jednym wielkim miastem IP: 62.29.136.* 14.12.06, 11:10 My Zagłebiacy nie tylko nie wyrazamy zgody na nazwę Silesia ale też nie palimy się do tej koncepcji. Nie bedzie się Zagłebie nazywało Silesia..........NIGDY NIe zamierzamy utrzymywać z naszej kasy ślaskich pipidówek. oD dawna Sosnowiec i inne miasta z Zagłebia sa pomijane w rozdziale funduszy. Co sobie sami wywalczymy w UE to mamy. NIc dobrego dla Zagłebia to wielkie miasto nie przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnoślązaczka Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 00:34 Zaraz zaraz, wy tu batalię toczycie, Hanusy i Gorole, a jakim to prawem kaduka naszą nazwę sobie przywłąszcz.. Panowie naukowcy chcą, jak Śląsk Śląskiem stolica zawsze we Wrocłąwiu , tylko Was zaborcy sobie pokroili i podarowali jak jajka z koszyka, ot co,a teraz prowincja się znarowiła i pod jedną nazwę się przypina,co by więcej kasy wydłubać, różne rzeczy ten swiat widział, ale żeby takie cuda, to się w głowoe nie mieści zwykłemu belfrowi, wobec tego tą "Silesię" ciągnijcie od Odry i Nysy do Buga , powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruan Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 12:54 Silesia - 2,5mln ludzi - Wrocław 0,75 mln i gdzie tu jest prowincja ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
markopollo1 Re: Śląsk jednym wielkim miastem 17.12.06, 00:48 kiedyś nazywano po podziale Ślask Dolny i Górny, nie jak dziś i przed wiekami w Polsce województwami a prowincjami za czasów austriackich potem pruskich , z wielkością tudzież liczbą mieszkańców niewiele miało to wspólnego, to tak gwoli sprostowania, pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budziq Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 18:46 Gorąco popieram pomysł! To wyjdzie z korzyścią dla wszystkich. Do ludzi którzy tak bardzo są przeciwni nazwie Silesia (mówię o ludziach z Zagłębia): Dlaczego nie ma głosów sprzeciwu albo akcji protestacyjnej przeciwko nazywaniu centrum targów "Expo Silesia", które znajdują się w Sosnowcu??!! Odpowiedz Link Zgłoś
veritas_mater_studiorum Re: Śląsk jednym wielkim miastem 17.12.06, 10:26 "Pamiętam doskonale, a jeszcze lepiej pamiętają o tym sami mieszkańcy, że dzięki autonomii Śląsk należał do najbogatszych polskich prowincji. Większość wypracowanych pieniędzy pozostawała na miejscu. Budowano za nie przemysł, miasta, drogi, obiekty komunalne, finansowano kulturę. W okresie powojennym Centrala rozpoczęła nadmierną eksploatację tej ziemi. Nie da się ukryć - panuje niesłychana ignorancja dążeń Ślązaków do samostanowienia, lekceważenie raportów o stanie zagrożeń, począwszy od ekologii, na społecznych kończąc. Jeśli się to nie zmieni, Śląsk może stać się ogniskiem niepokoju, promieniującym na cały kraj. Trzeba nieustająco przypominać Warszawie, że nie ucieknie przed tym nabrzmiałym problemem". Jerzy Giedroyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtk Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 12:10 Zgadzam się - Silesia. Poza tym będzie o tym głośno w całej Europie, że powstaje nowe miasto z nową (choć historyczną) nazwą. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodwoz Śląsk jednym wielkim miastem 21.12.06, 18:38 Formalne połączenie tych miast w jeden, wielkomiejski organizm, narzuca się samo. Ja jestem Ślązakiem z łapanki (Bielsko-Biała), kiedy jadę np. do Bytomia to zauważam moment wjazdu do Katowic. Przez kilkadziesiąt lat mam kłopot w odróżnieniu granic miast w tej aglomeracji. To jest, niezależnie od opinii czyjejkolwiek, jedno - bardzo duże miasto. Niezależnie od ambicji lokalnych - formalny związek tych (mam nadzieję dzielnic jednego miasta), ma głęboki sens. Polska jest jedna. Ruch Autonomii Śląska (popierany przez niejakiego Kutza d.Kuc, jest jedynie folklorystycznym urozmaiceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinky Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.range86-135.btcentralplus.com 25.11.07, 09:41 SILESIA to najbardziej odpowiednia nazwa .Bardzo jestem za polaczeniem miast slaskich .bo czuje a nawet wiem napewno .ze wreszcie slask zaczmie sie odradzac .ze zniknie brud i beda odnawiac sie stare kamieniczki,bloki,powstana nowoczesne tramwaje ,bo wreszcie swiat caly zacznie inwestowac w wielka silesie ,i euro2012 tez na slaskim sie odbedzie.polaczenie przyniesie wiec ogromne korzysci a nowo narodzona silesia bedzie tetnic prawdziwym zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Śląsk jednym wielkim miastem 25.11.07, 21:12 SILESIA: JA! gOROLE: NJET! Odpowiedz Link Zgłoś