Gość: bolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 21:26 czy senator Tyrna wie co sie stało z historyczną świetlicą Bewelany ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JK wywalczyli biedę i bezrobocie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.02.07, 20:06 Czy są dumni z wywalczonej biedy i bezrobocia? Ilu z tych strajkujacych obecnie pracuje i ile zarabiają?Które zakłady jeszcze istnieją?Będą sie tym chwalić? Czy akcja protesacyjna w Fiacie w związku ze zwolnieniem 4 pracowników ,którzy zapisali się teraz do Solidarności jeszcze ich interesuje,czy Ci kombatanci żyja tylko przeszłością? Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: wywalczyli biedę i bezrobocie 06.02.07, 21:39 I dlatego uważasz, że nie warto wtedy było protestować? Lepiej było siedzieć po cichu i wsłuchiwać się z namaszczeniem w głos spikera Dziennika Telewizyjneg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.dsl.bell.ca 06.02.07, 23:48 Zagrywki ubecko-komunistyczne zalatwiono w tym regionalnym przepychaniu . Jeszcze inni przypominaja o zachetach na stolki w bylym wojewodztwie niektorych "szczekaczy" z regionalnej "S" . Ciekaw jestem jakie na dzien dzisiejszy sa opinie tych , ktorzy wowczas byli na oltarzu i swiecili swoje ...jajca na tym strajku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.honeywell.com 07.02.07, 06:20 Piszesz niesmacznie strajk w jednym regionie nie zmieni Polski,jezeli byly ubeckie zagrywki to napewno o wiele pozniej i na wyzszym szczeblu.Niepamietam aby ktos w regionalnej S dzielil stanowiskami. Udalo sie po strajku zaakceptowac J.Krywulta myslano rowniez o Pisulaku ale zagraly ambicje, faktem bylo ze w tym czasie obstawianie stanowisk nalezalo do tzw. karuzeli podsylano nam skompromitowanych czerwonych z innych wojewodztw i tak do Bielska trafili Luczkiewicz,Siejek a pozbylismy sie Budzinskiego czy Labudka.Jezeli slyszales o stanowiskach to oczywiscie byla mowa w innch warunkach, kiedy nas zamykano rozbierano do naga a potem szydzono np:oto szef milicji a oto pan wojewoda itp. Rozmawiam z wieloma pierwszymi dzialaczami "S" i zapewniam ze kierowali sie tylko sprawiedliwoscia spoleczna i odzyskaniem suwerennosci. Wiekszosc z nich dobrowolnie-przymusowo musiala opuscic kraj,i kto zna emigracje to nie ma im czego zazdroscic.Natomiast raz wywalczona wolnosc i sprawiedliwosc musi byc pielegnowana i kontrolowana. Jezeli spoleczenstwo zostalo oszukane to przez tych ktorzy poparli zdrade w MAGDALENCE i GRUBA KRECHE. Ale obecnie mozna wiele naprawic ,jest odpowiedni rzad i Prezyden ale problem w tym ze jestesmy podzieleni i niemamy wspolnego wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.dsl.bell.ca 07.02.07, 22:07 Gość portalu: barwro5 napisał(a): > Piszesz niesmacznie strajk w jednym regionie nie zmieni Polski,jezeli byly > ubeckie zagrywki to napewno o wiele pozniej i na wyzszym szczeblu.Niepamietam > aby ktos w regionalnej S dzielil stanowiskami. Udalo sie po strajku > zaakceptowac J.Krywulta myslano rowniez o Pisulaku ale zagraly ambicje...... Szanowny kolego zapytaj prawdziwych dzialaczy , tych , ktorzy tworzyli ta regionalna "S" , gdzie ONI sa teraz , kto z nimi nawiazal kontakt , jaka jest ich opinia , jedno moge Ci przekazac .....IGNORANCJA wobec tych ludzi ze strony wielu szczekaczy z tamtego okresu a obecnych "medalikowych" bohaterow. Mialem to szczescie , ze ladnych pare lat temu a potem w 20-ta rocznice stanu wojennego moglem zamienic pare slow z kims kto nie pchal i nie pcha sie na swieczniki wydarzen a byl motorem niemal wszystkich inicjatyw w regionie , ktore to daly poczatek odnowy ducha w tym zakatku Polski , co sie pozniej z tym czlowiekiem dzialo ???? Ten sam czlowiek w wiezieniu stawal na czele internowanych w Jastrzebiu- Szerokiej bo wielu innych piorka chowali pod siebie , dowodow jest pelno , ale jakos dziwnym trafem nie moge ich odnalezc na oficjalnych stronach "S" czy tez innych zrodel o tym okresie .Pachnie mi to czyms !!! Czy znacie kierowce z dawnego MPK , ktory poruszyl Podbeskidzie w sierpniu 80 roku, pierwsza manifestacje niepodleglosciowa poprowadzil na 11-go Listopada '80 z goracym przemowieniem pod pomnikiem na Osiedlu Wojska Polskiego i przeprowadzil caly tlum pod pomnik Mickiewicza na Michalowicza i Partyzantow , pamietam jak dzisiaj podchodzac do tego mlodzienca mowilem , ze ma wyrok wypisany przez komunistow, a On odrzekl , ze jeden wiecej nie zaszkodzi . Zacznij rozmawiac z tymi , ktorzy autentycznie tworzyli te korzenie , pozniejsi krzykacze to sitwa UB-ecka lub wstawieni przez "wadze" , nie pomniejszam roli "S" , ale chyba ktos inny zalapal sie na ten okres wydarzen . Wydarzenia styczniowo-lutowe tez wymagaja oczyszczenia za duzo plotek i niejasnosci w tym wydarzeniu , moze warto arcybiskupa Dabrowskiego o to zapytac , jakie zagadki zalatwial Kosmowski, byly szef regionu , "butny wadca" ktory wykorzystywal nadzieje tegoz ruchu do ....no wlasnie jakie przekrety jeszcze sa nie ujawnione . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.honeywell.com 08.02.07, 04:58 Staruszku tak sie sklada ze mialem kontakt z kilkoma dzialaczmi tej pierwszej"S" Jak sie niemyle mam mysle ? wiarygodne informacje.Gdzie sa ano wyjechli z powodow ktore podalem w poprzednio , a niekiedy niechcieli przeszkadzc tzw. III szeregom- wiadomo byli obserwowani przez SB.Gdzie przebywaja to co wiem to w USA, Kanadzie ,Australi, Szwecji,Niemczech, dlaczego nikt sie z nimi nie kontaktuje to juz inna sprawa ,historie pisza ci co pozostali w kraju.Czytalem ksiazke w ktorej historia tych pierwszych jest kompletnie splycona. Z opowiadan jest mi wiadomo ze w SZerokiej jakiegos lidera nie bylo ,moze Twoj rozmowca chcial sie dowartosciowac, ale byly rozne inne sprawy podobno juz w pierszym miesiacu internowania byla proba SBecka za obiecanki,aby czolowka dzialaczy MKZ wydala odezwe-lojalke, nic ztego nie wyszlo. SB doprowadzila nawet do mozliwosci spotkania kilku znaczacy dzialaczy aby ich zlamac,nie jestem pewien nazwisk ale brali w tym udzial miedzy innymi Hilbrycht, Zajac, Firlejczyk, Wrobel i moze jeszcze kogos pominolem. Byly rowniez zastanawiajace sytuacje niektorych zwalniano juz po 2 tygodniach innym szykowano lepsze warunki na izbie chorych , wszystko tak aby sklocic ich miedzy soba. Jezeli piszesz o Kosmowskim to juz przed strajkiem w listopadzie wladza chciala kompromisu nawet podobno doszlo do nocnego spotkania Budzinskiego z Nim wladza propnowala aby podac liste osob niechcianych a zostana odsunieci Kosmowski jednak zachowl sie godnie "musicie odejsc". Informuje ze biskup B .Dabrowski juz dawno zmarl. Po strajku to co wiem kosmowskiemu troche odbilo sukces przypisl tylko sobie i zrazil wielu tych najbardziej oddanych sierpniowych dzialaczy sporo ich odeszlo , obstawil sie roznego pochodzenia doradcami ktorzy macili i stwarzali podejzliwa atmosfere.Innym problemem MKZ byly ciagle ataki ze strony mocnych t.z. FSM i BEFAMY z czym trudno bylo poradzic i tu Kosmowski byl narazony na stala krytyke. Wiadomo ze w FSM Dziopak dzielil solidarnosc co bylo widoczne w Bewelanie ,Natomiast dyr. WIERZBA wBefamie mial bardzo dobra wspolprace z Komisja zakladowa i dzialacze Befamy poza Wojtasem prawie nie ucierpieli,a przed stanem wojennym byli poprostu kontrolerami MKZ. Dlatego wielu dzialaczy ktorzy nawet poroznili sie z kosmowskim do dzisiaj docenia jego wklad. Jezeli chodzi o Romka.W to rzeczywiscie oddana postac w opini tych dzialaczy- jednak na przywodce niemial charyzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.dsl.bell.ca 08.02.07, 08:15 Gość portalu: barwro5 napisał(a): dlaczego nikt sie z nimi nie kontaktuje to juz inna sprawa ,historie pisza ci co pozostali w kraju.Czytalem ksiazke w ktorej historia tych pierwszych jest kompletnie splycona. > Z opowiadan jest mi wiadomo ze w SZerokiej jakiegos lidera nie bylo ,moze Twoj rozmowca chcial sie dowartosciowac, ale byly rozne inne sprawy podobno juz > w pierszym miesiacu internowania byla proba SBecka za obiecanki,aby czolowka > dzialaczy MKZ wydala odezwe-lojalke, nic ztego nie wyszlo..... >>>>> Bardzo ciekawe masz wspomnienia z tego okresu , dzieki , nie jestem w posiadaniu ksiazki , slyszalem , ze cos jest wydane , ale mam opinie z Bielska , ze jest to plytkie wychwalanie aktywistow po strajku lutowym 81 roku , zanim jednak do tego doszli to ktos stworzyl im takie warunki i tego brakuje mi w calej tej historycznej wartosci "S" z Podbeskidzia. Dowartosciowali p.Romka W.poznani krajanie z regionu Slasko-Dabrowskiego , ktorzy byli w pawilonie jak p.Romek byl wybranym szefem tegoz pawilonu i tworzyl niejako kontakt z wladzami wiezienia i jak sie dowiedzialem robil najbrudniejsza robote jaka mozna w tych warunkach bylo dokonac , radio , wiadomosci , liste internowanych , namiary rodzin , pomoc, etc. Zabawna historyjke poznalem o tym jak ks.Sanak wychodzil z mokra sutanna bo przenosil zepsute juz radio jakie przechowywano w kiblu , zna to ktos z wiezniow ? Piszesz ze : " Jezeli chodzi o Romka.W to rzeczywiscie oddana postac w opini tych dzialaczy- jednak na przywodce niemial charyzmy".....jakos nie moglem tego stwierdzic w tym listopadowym marszu 1980 roku ani jak zorganziowal strajki w sierpniu tegoz roku w MPK i innych zakladach cos z tym do-i-przewartosciowaniem solidarni bracia maja klopoty , ciekaw jestem jakie beda opowiadania za piec lat lub pozniej , dowiemy sie zupelnie o innych bohaterach niezlomnych z tego okresu . Indukta byla polozona nie tak daleko od FSM , wiemy o ich zapedach i wrzaskach o niedowartosciowaniu w regionalnych wladzach , opowiadano mi jak we wrzesniu 80-go roku gotowalo sie w FSM-ie i w narzedziowni byl "sztab gotowosci bojowej" do strajku , postulatow bylo kilka , ale nie mogli sie przepchac do dyrekcji wiec zapowiedzieli , ze postawia zaklad na nogi , wowczas to ktos z tej grupy sciagnal p.Romka W. na "akcje" , pamietam jak dzis , jeden z obecnych tam dzialaczy przekazywal w jaki charyzmatyczny sposob "zalatwil" rozmowe z zastepca naczelnego i dalszy przebieg rozmow odbyl sie juz w innej atmosferze.....mowiono potem , ze to byl gosciu z Gdanska !!!! Wiadomo mi , ze robiono wokol niego brudna robote w tym czasie i Kosmowski tez sie w to zalapal , czas pokaze a moze p.Romek W. zechce tez cos na ten temat wyjasnic, jesli masz wplyw na osobe p.Romka,bylbym ciekaw tych wspomnien ....bo wiele plotek slyszalem od wielu rodakow z Bielska i nie tylko z tego miasta. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.honeywell.com 11.02.07, 20:03 Vini przstrzega ale obecnie nic juz nie jest wstanie zaskoczyc ,dawni opzycjonisci sa aktywistami a byli aktywisci sa w opozycji. Niewiem Staruszku czego sie doszukujesz moge zagwarantowac ze przynajmniej w Bielsku - Bialej wybuch strajku napewno nie byl przez zadne sluzby inspirowany.Komitet strajkowy nie zdazyl skonsumowac zwyciestwa bo wkrotce ich wyzamykano,natomiast slawe osiagneli Ci ktorzy poparli Magdalenke.Jezeli chodzi o internowanych w Szerokiej to osadzeni zajmowali trzy pawilony i nie wykluczone ze Romek w jednym w znich byl aktywny co nieznaczy ze byl jakims przywodca bo to bylo niemozliwe. Ta anegdotka z ks. SANAKIEM byla prawdziwa co potwierdzil Sanak w swoich wspomnienach(radio mial w folji ikiedy zaprosil go komendand na rozmowe z spod ubrania kapala woda,ksiadz przeprosil ze mam klopoty z utrzymani moczu) internowani sami produkowali pamiatki z szarego myda jak rowniez skladali autografy na wieziennych koszulach ktore do dzisiaj prztrzymuja jako pamiatki. Zbierano nazwiska bo podobnop byla mozliwosc przeslania ich na zachod. Rowniez w lutym dopuszczono ksiezy aby mogli spowiadac i to byl najlepszy kontakt co slychac u rodzin itd. Nikt nie oslabia pozycji Romka jest rowniez moim przyjaciele z tego okresu i sprawdzil sie jak malo kto w sierpniu. Jednak wydazenia z listopada niebyly juz az takim bohaterstwem. Po zarejstrowaniu zwiazku odwaga staniala i do zwiazku wpisywali sie rowniez ludzie bez specyjalnego zaangazowania a wrecz czasami roarabiacze. Przyklad Indukty nie byl odosobniony, tacy dzialacze jak SZlegr, Wojtas, zmarly Wloch cz Szmigiel mogli by cos powiedziec jakie mieli przeprawy w wrzesniu przy obsludz zebran zalozycielskich. A biuro interwencji mialo wiele sygnalow ze po listopadzioe to nawet prezesi i dyrektorzy typowali swoich zaufanych aby zakladali Solidarnosc . Byloby duzo do opowiadania ale w ksiazce tego nie znajdziesz. Romek przegral a Kosmowski bardziej medialnie bo oboje od czsu w PAX wiele zrobili dla zwiazku i tylko sa ludzmi to obaj popelniali sporo bledow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.dsl.bell.ca 11.02.07, 23:52 Wyjales mi niektore strofy z ust, p.Walczak kiedys nadmienil , ze juz do PAX-u wlozono wtyczki i dalsza kontynuacja byla juz jedynie "pisanka" za aprobata nie kogo innego jak P.Kosmowskiego , ktory chyba przerosl samego siebie bo nie wsluchiwal sie w glosy innych , ale to juz historia. Bardzo ciekawe sa Twoje relacje z "tamtego" okresu , listopadowa rocznica jaka ja znam z relacji bardziej kompetentnych ludzi w tym czasie nie wygladala tak "romantycznie" jak to moze sie zdawac z Twego opisu , nacisk na p.Romka byl wielokierunkowy 1) uwiarygodnienie wladz , ze jest z mieszkancami 2) Tresc przemowienia byla zupelnie inna podczas negocjacji a inna , bardziej historycznie ujeta zostala odczytana przed pomnikiem na Woj.Polskiego . 3) Lokalni dziennikarze juz zostali ustawieni przez PZPR majac tresc do druku , ktory nie wyszedl z prostego wzgledu jakim p.Walczak im dostarczyl (pamietasz moze bylych redaktorow Kroniki) 4)Spoleczenstwo jeszcze "zastraszone" nabieralo wiarygodnosci do ludzi , ktorzy ich reprezentowali a znali tylko garstke z sierpnia ...wiec kredyt zaufania na nich spadal i to bylo bardzo wiazace ,znam z relacji , ze nie Kosmowski a p.Walczak stawial czola wyzwaniom w tym czasie , to On byl widziany w roznych miejsach i dodawal otuchy do zawiazywania komisji zakladowych . Jakos nie pamietam aby kto inny mial odwage z megafonem jedzic po osiedlach i prowadzic "reklame", moj sasiad byl kierowca malucha jak to robili z p.Walczakiem. To nie p.Walczak czy Kosmowski przegral , przegrala Solidarnosc , ze w taki laicki sposob popelniano bledy , jeden za drugim . Kosmowski w zagrywkach na szczeblu krajowym odstawil region i jak widzial , ze nic nie osiagnie zaczal sie bawic w policmajstra w Bielsku gubiac region i ludzi po drodze a UB-ecja wlazila jak chciala (tak w skrocie) Pozdrowienia , Los Angeles odwiedza p.Romek z tego co wspominal pare lat temu P.S.Ktos mi wspominal , ze ma klopoty zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.honeywell.com 13.02.07, 02:45 Staruszku ! Jestes bardzo dobrym adwokatem Romka , albo sam nie wiem ? To co piszesz ze 11 wrzesnia w PAX to ktos mi mowil podobnie, ale czy to bylo potrzebne skoro uczestnicy tego spotkania byli juz w sierpniu sprawdzeni w swoich zakladach juz kiedys o tym pisalem. Kolega mi mowil ze w czsie spotkania w PAX po przeciwnej stronie ulicy stala milicyjna nyska i na wszelki wypadek tak to nagrywala. W pozniejszym czasie i tak wczesniej w obu siedzibach MKZ napewno byly "pluskwy" o czym dzialacze zdawali sobie sprawe.Czlonek prezydium w MKZ mi mowil ze wszystkie wazne decyzje byly podejmowane poza siedziba . Przygotowania do strajku byly prowadzone czasami nawet w prywatnych mieszkaniach zwiazkowcow, dlatego niektore zarzuty bardzo uwczesna wladze zaskoczyly, moglby cos na ten temat powiedziec p. ACHINGER . Tak SB przydzielala tzw. aniolow strozy ktorzy obserwowali dzialaczy w zyciu prywatnym aby mozna ich bylo w opnii innych skompromitowac i to sie w paru przypadkach udalo, rzeczywisci czasami wine za takie decyzje spadaja na Kosmowskiego ale tylko dlatego ze przestal ufac sprawdzonym ludzom a szedl czasami na poklask. W poczatkach dzialalnosci kiedy MKZ liczyl od 11 do 14 ludzi bylo wszystko zgrane i zaufane. ten sam dzialacz mowil mi ze problem w MKZ zaczal sie nasilac po strajku i wyborach regionalnych. W marcu po konflikcie bydgoskim zwiazek podjal akcje protestacyjna pogotowia strajkowego.Wczesniej podobno prezydium MKZu na ta okolicznosc wybralo zaklad pracy zeby na wypadek interwencji miec silne zaplecze robotnikow, bylo pare kandydatur podobno FSM, LENKO, BEFAMA, i jeszcze inne- wybrano BEFAME i to byl blad, zrobiono tam prowokacje zdaniem wielu uczestnikow byla to robota sbecka,kilku dzialaczy musialo zrezygnowac w kampani wyborczej do zarzadu.A jeden z dzialaczy to podsumowal tak : "kury puscili do nory lisa" i z tym sie trzeba zgodzic bo w krotkim czsie mowilo o tym miasto.Po wyborach regionalnych MKZ rozrosl sie do kilkudziesieciu osob, wygladalo to ze Solidarnosc przejela przywileje CRZZ, pracowac nie mial kto przypadkowi dzialacze walczyli o swoje wplywy u Kosmowskiego , MKZ stal sie parawanem dla wielu ludzi przypadkowych ktorzy pod plaszczykiem Solidarnosci i za zwiazkowe pieniadze kreowali swoje rozne polityczne i personalne ambicje.Jeden dzialacz sierpniowy tzw. siekiera zarzucil Kosmowskiemu ze zwiazek nie zajmuje sie sprawami pracowniczymi a jest jakas przepychanka i mowa o przyszlosci i tu masz racje. Wroce jeszcze do konfliktu Romka z Patrykiem,to co mi wiadomo w PAX niebylo zadnych wyborow tylko spotkanie zapoznawcze dopiero w cyganskim lesie dokoptowano kilku dzialaczy i to byly zalazki przyszlych wladz . Nikt Romka nie pozbawial mozliwosci dzialania a oboje byli w sytuacji uprzywilejowanej bo akcja MPK byla zauwazalna na calym podbeskidziu, niemialy tej mozliwosi zaklady FSM, BEFAMY cz inne gdyz niemogly wyprowadzic ludzi na ulice. Kosmowski po strajku urusl na bohatera i Romkowi trudno bylo z nim wygrac wybory w zakladzie, ale mogl dzialac sprawniej nikt mu tego nie zabranial. kolega ktory byl w PAX mowil mi ze Romek spotkanie zaczal od modlitwy i wielum to nie przypadlo do gustu ze Patryk byl bardziej konkretny. Pozniejsze dzialania Romka mogly byc odbierane jak pod publiczke ,skoro istnial MKZ to swoje dzialania mogl z synchronizowac z MKZ napewno dostalby mocne wsparcie , w pojedynke to zawsze wyglada na smieszne bohaterstwo.Za rok to samo zrobil Kosmowski. SB przeciez juz wtedy kontrolowala dzialania i czekala tylko na godzine WRON.Byl taki dzialacz Rolniczej "S" p. Chomicki On rowniez wiele zrobil a nie znalazl uznania w wladzach MKZ. Niewiem co znaczy informacja Los Angeles , pisze z komputera dostepnego wielu ludzim i niewim zczym to kojarzc, Chyba Romek nie otrzymal OSCARA , Jezeli chdzi o Jego zdrowie to rok temu na poswieceniu SZTANDARU widzialem sie znimi wygladal w dobrej formie. jezeli masz znim obecnie kontakt to sle pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.dsl.bell.ca 13.02.07, 06:23 Chcialbym tylko przyklasnac Twoim wielu trafnym spostrzezeniom , ktore dla mnie byly jedynie jakimis szczatkami opowiadan innych ludzi mniej lub bardziej zblizonych do tych ludzi (Walczak , Kosmowski) a wynoszacych sie bardziej z trzeciego szeregu . Ja nie moge pokusic sie na jakiekolwiek stwierdzenie o konflikcie miedzy tymi dwoma osobami , zdaje sobie jednak sprawe , juz po czasie , ze Kosmowski w MPK ukrecal bata na mlodego i spontanicznego wowczas Walczaka , ktory byl dla niego bariera do swoich "zagrywek" , mam wrazenie , ze mozesz w tej kwesti wiecej mi powiedziec . Kontakt z p.Romkiem mam tylko e-mailowy i to tez sporadyczny bo On ma calkiem , z tego co mi pisal , gorace i pracowite zycie , wiem , ze mocno wciagnal sie w polityczne "zakamarki" zycia kanadyjskiego , od wielu lat jest czlonkiem rady dyrektorow wsrod konserwatystow . W 20-ta rocznice stanu wojennego poznalem tegoz goscia na wystawie jaka organizowano w bibliotece miejskiej w Mississauga i byl tam ze swoimi materialami , sporo tego tam dostarczyl, wiec mialem okazje na pogaduszki pociagnac nieco dluzej, wowczas tez widzialem , ze niezbyt dobrze sie czul i jak zapytalem co jest z nim to mi powiedzial , ze mial raka pluc i iles tam pluca mu wycieto , niezbyt chetnie do tego wraca , choc jak Ci wspomnialem ktos mi wspomial , ze ma jakies nawroty , ale nie jestem tego na 100% pewny . PAX-owskie spotkanie ktos inny relacjonowal mi zupelnie inaczej , ze Romek przeszedl na TY z wszystkimi od powitania a to sie wielu nie podobalo , ponoc tez chcial potwierdzenia ich zakladowych przynaleznosci i Kosmowski to ucial . Z relacji samych kierowcow wiem , ze kierowca to nie inzynier i to bylo niejako domena w tym aby polaczyc inteligencje z robotnikami , wiesz dobrze jak to bylo w tym czasie . Nie wiem czy Ci wiadomo , ale Romek na pierwszych "S" spotkaniach krajowki (Gdansk-Wrzeszcz i hotel w ktorym odbywaly sie pierwsze spotkania) rozkrecal super robote , nawiazywal i zawiazywal komunikacje jakiej nikt by sie nie wstydzil , efektem jego dzialan byla lacznosc z regionami i praktyczne funcjonowanie solidarnosci miedzy Gdanskiem a reszta kraju . Ten poczatek byl rowniez widoczny w jego dalszej aktywnosci na politycznym forum KPN , ROPCiO ,KOWzaP.....kurcze , gdzie ten facet nie wlazil , to wiem z jego autobiografi . Nie pamietam redaktora , ktory wokol Romka sie krecil i wciagal sie w arkany politycznej przynaleznosci w tym czasie ..... Twoja ocena grania pod publiczke p.Romka na dzien dzisiejszy nie wyszlaby chyba pozytywnie , laczenie tego z MKZ nie sprzyjalo spoleczenstwu i zwiazkowi jako takiemu , wiec jego dzialalnosc miala swoja wizje przyszlosciowa , ktora nie potrafiono skrzetnie wykorzystac ....ale na dzisiaj mozemy sobie tak przekazaywac. Nie znam nikogo z Podbeskidzia , kto w czaie stanu wojennego i pozniej swiadomie ( widzialem dokumenty na wystawie )wystepowal przeciwko WRON-ie i komunie na arenie miedzynarodowej ...sygnatariusz apelu do ONZ i jeszcze jakiejs organizacji miedzynarodowej . Spisujac niektore historyczne watki z tego okresu przypomniales mi Chomickiego z ktorym tak czesto droczylem sie o jego charakterystyke jako przywodcy rolnikow indywidualnych , zlosliwosc chciala , ze Styczen ciagle gnebil tego goscia jak zreszta i innych bezpodstawnie . OSKAR-y ponoc inni juz odebrali z puli regionu , wiesz juz o tym zapewne . Wstawka o Los Angeles byla do Ciebie , nie wiem skad skojarzylem Ciebie z tym miastem . Reasumujac , bedac w bliskiej odleglosci (pare godzin)od miejsca zamieszkania Romka nie sposob uciec od ciekawosci o tej osobie , ktora rowniez wywodzi sie z mojego miasta . Przeslalem wiesci o tej stronie do Romka , ale jeszcze nic nie otrzymalem.....co sie z nim dzieje, nie mam pojecia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.honeywell.com 14.02.07, 02:51 Staruszku ja nie napislem ze Romek z Patrykiem sa w konflikcie ,zagraly ambicje przwodcze a tylko jeden mogl dowodzic. Ale wroce do spotkania w PAXsie rzeczywiscie z tego co wiem zwiazkowcy tytulowali sie po imieniu i to bylo bardzo fajne i rozluznialo atmosfere ,kazdy przdstawial sie z nazwiska i zakladu pracy. Zapewniam nie to bylo powodem ze lepiej w tej konfrontacji wypadl Kosmowski.Trzeba przyznac ze czesc uczestnikow tego spotkania juz sie troche znala, jako ze juz w ostatnim tygodniu sierpnia ci ludzie dzialali w swoich zakladach.Centrum informacji byl w FSM i z tego co pamietam A.WLOCH byl jednym z tych ktorzy pomagali tym pierwszym. Niektore zaklady jak Befama , FSM, Transbud, Befa moze jeszcze inne mialy juz tymczasowe Komisje. Jezeli chodzi o Romka jeszcze raz podkreslam ze to naprawde oddany dzialacz ale pewne sprawy trzeba wyjasnic obiektywnie. Z tego co mnie wiadomo moze sie myle ale na pierwsza Krajowke pojechano chyba zaraz po podpisaniu porozumien w Jastrzebiu ,Jechl Wieczorek z Zywca i napewno Kosmowski i przypuszczam ze Romek, Nastepna Krajowka ktora dobrze pamietam byla chyba 18 wrzesnia bo na niej uchwalili nazwe Zwiazku "SOLIDARNOSC". wiem ze te Krajowki byly chaotyczne i dopiero przywodcy sie poznawali bylo brak wiekszego zaufania dlatego w tym pierwszym okresie trudno bylo cos zrobic. Krajowki przewaznie odbywaly sie w Wrzeszczu w odzidziczonym od miasta hotelu STER, ale bywaly i w sali BHP jak rowniez w NOTcie, byly rowniez spotkania wyjazdowe jak chocby w Bydgoszczy ,RZeszowie czy Radomiu.Rozumie ze Romek mogl miec materialy z nieoficjalnych zrodel dla przkladu podam ze w bazie PKS kierowcy przewozili "bibule"W pozniejszym czasie kiedy Krajowka zajmowala sie wiecej polityka zaczely powstawac na bazie Solidarnosci zwiazki branzowe i tutj bylo pole dzialania dla Romka ,zreszta wlokiennikow prowadzil SETLA z Finexsu , Metalowcow Tyrna itd.Krajowka uchwalila ze Uczestniczy w niej tylko 2 dzialaczy z Regionu w tym przewodniczacy. To co mi wiadomo to zawsze uczestniczyl Kosmowski majac mandat +przewaznie Wrobel w pozniejszym okresie kiedy Wrobel przeszedl do interwencji dalo sie zauwazyc ze traci poparcie Kosmowskiego, ale dziala w spotkaniach krajowych interwentow. Kosmowski natomiast wybral sobie osobe towarzyszaca swojego p\"prywatnego" doradce i tak juz bylo do konca. Pisze prywatnego gdyz nigdy ten Pan nie zostal zaakceptowany przez Zarzad. Jedynym doradca byl w czasie strajku H KLATA i pomagal p Achinger ponadto bylo w zwiazku dwoch prawnikow. Jezeli chodzi o P.CHMICKIEGO to z opowiadan wiem ze lubil sie "sadzic" zalatwial sprawy prywatne ale rowniez byl znaczacym dzialaczem wsrod rolnikow i sadownikow.Niemam pojecia jak ukladala sie wspolpraca z MKZ w ktorym rolnikami zajmowalo sie dwoch dzialaczy z Befamy Matlakiewicz i Juszczyk niemam zdania ktory znal problemy wiejskie.Ale mozna miec pretensje i tutaj p. Chomicki mial racje ze nikt nie reprezentowal Regionu w SOLIDARNOSCI"R" ktorej przewodzil Kulaj i zamordowany BARTOSZCZE ,naszych przedstawicieli niebylo ani w RZeszowie ani w Ustrzykach gdzie podpisywano porozumienia.Dlatego uwazam podobnie jak wiekszosc formuowiczowze ten pierwszy okres jest niebardzo wygodny dla nas wszystkich, bo albo stalismy na uboczu albo zesmy sie z wszystkimi bledami zgadzali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: 67.69.36.* 14.02.07, 03:02 Postronnie wczytujac sie w Wasze wspomnienia mozna pisac ladny odcinek do filmu , takich relacji dawno juz nie mialem okazji czytac na tym forum , obu kolegom za to wypada podziekowac , oby wiecej takich relacji mozna bylo tutaj odnalezc..............Brawo , barwro5 i Staruszek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: 67.69.36.* 14.02.07, 03:29 Wkuwalem wszystkie wpisy i biednego vini pominac juz nie wypada ....brawo vini za wklad uzupelniajacy w tym forum ....a inni tez sie poklonia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.honeywell.com 14.02.07, 04:12 Jeszcze siedze przy komputerze to mam okazje podziekowac za uznanie,chociaz ta dyskusja to nic specyjalnego poprostu wlasne odczucia ktore moga sie roznic z myslami innych. Ale ja osobiscie mam satysfacje ze zmusilem STARUSZKA do inteligentnego wyrazania swych spostrzezen bo czytajac Jego wczsniejsze posty kiedy brakowalo mu argumentow to zaczynal obrazac a obecnie mozna z Nim calkiem inteligentnie sie niezgadzc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: 67.69.36.* 14.02.07, 20:46 Poniewaz te watki nabraly nieco ciekawszego rozmiary chcialbym przylaczyc sie do tematu i poprosic dyskutantow o wywarcie presji na uczestnikow/organizatorow tych wydarzen , jakis apel do tych ludzi Walczak, Kosmowski, i innych o odkrycie przylbicy , jesli bedziecie zaklamanie ukrywac to stajecie sie rowniez winowajcami historii, tamtych momentow nie da sie zapomniec mimo , ze jak to barwro5 zauwazyl ktos usiluje ten okres wymazac z kalendarza wydarzen bielskich /Podbeskidzia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.honeywell.com 15.02.07, 02:09 Quest ! Musze cos wyjasnic dyskusje jaki prowadzimy na tym forum nie moga przyslonic faktu ze MKZ zrobil przy poparciu calego spolecznstwa wielka dziejowa robote. Nasza dyskusja to male niuanse w wielkiej sprawie.Nalezy sobie zdac sprawe ze MKZ tworzylo 11 przywodcow zakladowych, przeciez to niebyl tylko Walczak z Kosmowskim byli Zajac, Wloch .Wojtas, Szlegr,Szmigiel,Wrobel i inni. Musialo dochdzic do sprzeczek i kontrowersji wszystko rodzi sie w bolu. Cale spolecznstwo obudzilo sie z letargu.Podobne rzeczy dzialy sie w innych Regionach Rozpchochwski z Waliszewskim, Walesa z Gwiazda , Bujak z Jaworskim itp.Natomiast dyskusja wynika z faktu ze ten okres bardzo ciekawy zostal przeez bielskich historykow pominiety, a jest jeszcze do opisania wiele ciekawych spraw . Niemysle ze dawni przywodcy zabiora glos , w wiekszosci sa poza krajem i druga wazna rzecz. Jak Ich znam to zaden nie podejmnie sie oceny swojej jak i krytykanstwa innych walczyli wspolnie i trudno obecnie kogos wywyzszac czy kogos obarczc. Jedynie moga to zrobic obiektywni historycy i na to napewno formuowicze licza a dopiero potem mozna podjac polemike z niektorymi faktami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: 67.69.36.* 16.02.07, 00:17 Gość portalu: barwro5 napisał(a): Niemysle ze dawni przywodcy zabiora glos , w wiekszosci sa > poza krajem i druga wazna rzecz. Jak Ich znam to zaden nie podejmnie sie oceny swojej jak i krytykanstwa innych walczyli wspolnie i trudno obecnie kogos > wywyzszac czy kogos obarczc. Jedynie moga to zrobic obiektywni historycy i na > to napewno formuowicze licza a dopiero potem mozna podjac polemike z > niektorymi faktami. Jakze mylne to wyjasnienie, ktory z historykow odwazy sie pisac historie w ciemmno , i takiej chcesz polaryzujac to srodowisko !! Zaden historyk w dobrej intencji ze zgoda sumienia nie bedzie pisal material bez dojscia do faktow , autorow wydarzen , swiadkow , czego brakuje mi w Twoim wyjasnieniu . Wczesniejsza moja intencja miala byc zacheceniem do otwarcia tego okresu z faktami od zyjacych jeszcze ludzi , widze , ze brak checi na to nawet ze strony obecnych na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.honeywell.com 16.02.07, 00:42 Quest ! Masz racje nieprzyszlo mi to do glowy, zyje jeszcze sporo swiadkow tych wydarzen. Dajac sugestie mialem na mysli historykow lub dziennikarzy niezwiazanych emocjonalnie z ta historia. Dla mnie opinie na ten temat zaczerpniete od dzialaczy z tamtego okresu moga byc subiektywne chyba ze beda weryfikowane.Ale moze sie myle i Twoja opcja wywolania tematu ruszy tych bohaterow z sierpnia i uronia wiecej prawdy w tej histori. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: 67.69.36.* 16.02.07, 06:53 Gość portalu: barwro5 napisał(a): > Quest ! Masz racje nieprzyszlo mi to do glowy, zyje jeszcze sporo swiadkow > tych wydarzen. Dajac sugestie mialem na mysli historykow lub dziennikarzy > niezwiazanych emocjonalnie z ta historia. Dla mnie opinie na ten temat > zaczerpniete od dzialaczy z tamtego okresu moga byc subiektywne chyba ze beda > weryfikowane.Ale moze sie myle i Twoja opcja wywolania tematu ruszy tych > bohaterow z sierpnia i uronia wiecej prawdy w tej histori. Uwazam , ze twoja postawa plus Staruszek i ktos jeszcze z grona znanych Ci bliskich z tego okresu powinni poruszyc ......pieklo i niebiosa do tego przedsiewziecia, przegladajac Wasze notki mozna odniesc wrazenie ,ze jest sporo "dziurawych" watkow , ktore Wam samym tez pomoga w odswiezeniu sierpniowych wydarzen . Apel do tych ludzi (Walczak, Kosmowski , Szmigiel , Wrobel....etc)pomoga w dotarciu do faktow , ktore nie sa znane w regionie a byly by pomocne w historycznym jego znaczeniu dla przyszlysch pokolen . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.dsl.bell.ca 16.02.07, 17:17 Gość portalu: Quest napisał(a): > Uwazam , ze twoja postawa plus Staruszek i ktos jeszcze z grona znanych Ci > bliskich z tego okresu powinni poruszyc ......pieklo i niebiosa do tego > przedsiewziecia, przegladajac Wasze notki mozna odniesc wrazenie ,ze jest > sporo "dziurawych" watkow , ktore Wam samym tez pomoga w odswiezeniu > sierpniowych wydarzen . > Apel do tych ludzi (Walczak, Kosmowski , Szmigiel , Wrobel....etc)pomoga w > dotarciu do faktow , ktore nie sa znane w regionie a byly by pomocne w > historycznym jego znaczeniu dla przyszlysch pokolen . Taki "apel" juz mial miejsce , pisze Romek w swoim e-mail juz dosc dawno , jednak bez efektu , ku mojemu jednak zaskoczeniu przekazal mi wiadomosc , ze jesli jest taka potrzeba to pozwolil mi przekazac jego e-mail dla Waszych potrzeb kontaktu z nim , pisze , ze zagladnal na to forum i mowi , ze usmial sie z lezka w oku , reszte tresci juz Wam nie przekaze.....:o) sami mozecie to zrobic piszac do niego osobiscie ........ romwal@sympatico.ca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest super Staruszek.. IP: 67.69.36.* 18.02.07, 06:42 Dzieki staruszku , bedzie okazja do wymiany dociekliwych pytan , mysle , ze cos sie wiecej dowiem , pewne szczegoly tez mnie interesuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: super Staruszek.. IP: *.dsl.bell.ca 19.02.07, 10:22 Jesli sa to szczegoly istotne dla historycznego znaczenia , dlaczego nie zaprezentujesz ja na tym forum , chyba , ze masz prywatne "dociekliwe pytania" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: super Staruszek.. IP: 67.69.36.* 21.02.07, 17:02 Przepraszam Staruszku , ale nie wstawilem watku dla Ciebie .... Gość portalu: Staruszek napisał(a): > Jesli sa to szczegoly istotne dla historycznego znaczenia , dlaczego nie > zaprezentujesz ja na tym forum , chyba , ze masz prywatne "dociekliwe pytania"......... Dociekliwe pytania juz wiem gdzie skierowac , dzieki Twojemu namiarowi , super sprawa i bede w kontakcie jak wiecej wiadomosci wplynie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: super Staruszek.. IP: *.dsl.bell.ca 21.02.07, 22:31 Gość portalu: Quest napisał(a): Dociekliwe pytania juz wiem gdzie skierowac , dzieki Twojemu namiarowi , super > sprawa i bede w kontakcie jak wiecej wiadomosci wplynie . Nie mysl , ze tak latwo Ci przejdzie ta znajomosc ......LOOL...ja tez chcialbym cos wiecej sie dowiedziec , wiec licze , ze za ta przysluge tez nam cos tutaj przekazesz ,z pewnoscia bedzie wieksze zainteresowanie tym forum . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowszy Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 07:25 > Gość: Quest 14.02.07, 20:24 + odpowiedz Idziesz jak burza skoro we wczesnych godzinach rannych 14.02.2007 r. twój post jest z godziny 20;24. Wiodcznie dyskusja nabrała takiego przyspieszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werbuska Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.c27.msk.pl 14.02.07, 19:22 Brawo Panowie.Jestem pod wrazeniem.A może wspomnicie śp.Jana Frączka./nie wiem czy poprawnie piszę nazwisko/ strajkowałam w FSM,wierzyłam w SOLIDARNOSC.To było najlepsze co może spokać człowieka w 20 roku życia.Mam to do dziś.Przestańcie snuć domysły kto dlaczeg? i co ztego miał?.OBALILISMY KOMUNE.Jestem ztego dumna mój syn mi zazdrości że mam leg.SOLIDARNOSCI. /Tamtej solidarności/Dziś jestem bezrobotna ale nigdy nie wspominam z nostalgią komuny.Pozdrewiam.Wspomnijcie Frączka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: werbuska IP: *.dsl.bell.ca 22.02.07, 00:21 Jasio Fraczek nabieral szlify w znanej "szkole" solidarnosciowego ruchu i jak sie nie myle nigdy o tym nie zapomnial . Zasluga ogromna w uzyskaniu wkladu finansowego na szpital i niezlomna piosenkarska dusza w nim siedziala do patriotycznych piosenek z okresu stanu wojennego . FSM stracil wielka niezmordowana postac w tym czlowieku , bez zenady przekazywal , ze aby isc do przodu nalezy oczyscic regionalna "S" z UB-eckich nalecialosci i podzialow z jakimi czesto sam walczyl . Wiem , ze delegowal jednego z kolegow zarzadu FSM na organizowane przez p.Romka w Kanadzie szkolenie zwiazkowcow w nowej demokratycznej strukturze dzialania. Wielki wojownik Podbeskidzia z okresu stanu wojennego , na jego barkach windowali sie inni obecni mocarze , ktorzy zapomnieli skad sie ich korzenie wywodza !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vini w Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.02.07, 08:23 Barwro z pełnym szacunkiem informuje że Staruszek nie ma zielonego pojęcia o tym okresie i nazwiskach.Wystarczy poczytać jego wcześniejsze/2m/wypowiedzi.Staruszek raczej chce coś wysondować i wyciągnąć z nas.Jeżeli to tylko ciekawość to brawo a jeżeli nie?Nigdy nie podał nic konkretnego z tego okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek watpliwosci po 26-ciu latach dla vini IP: *.dsl.bell.ca 08.02.07, 08:33 Gość portalu: vini w napisał(a): > Barwro z pełnym szacunkiem informuje że Staruszek nie ma zielonego pojęcia o tym okresie i nazwiskach.Wystarczy poczytać jego wcześniejsze/2m/wypowiedzi.Staruszek raczej chce coś wysondować i wyciągnąć z > nas.Jeżeli to tylko ciekawość to brawo a jeżeli nie?Nigdy nie podał nic ..>>>>vini , idzie sie pochlastac jak mawia moja dziatwa ,juz mialem nadzieje , ze masz nieco oleju pod przykrywka , ale Tobie cos w niej sie kisi i nie komentuje wiecej Twoich bzdurnych wkladek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: watpliwosci po 26-ciu latach dla vini IP: 67.69.36.* 10.02.07, 07:48 Staruszku , nie badz taki szorstki wobec vini , sa ludzie , ktorym gustownie i calkiem naturalnie przystoi jedynie cos "dokrecac" , najlepiej sruby , tylko gdzie to moga robic , jak myslisz......!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: watpliwosci po 26-ciu latach IP: 67.69.36.* 11.02.07, 00:09 Gość portalu: vini w napisał(a): Staruszek raczej chce coś wysondować i wyciągnąć z > nas.Jeżeli to tylko ciekawość to brawo a jeżeli nie?Nigdy nie podał nic > konkretnego z tego okresu. Mozesz mnie uswiadomic z jakimi to sondami kojarzy Ci sie staruszkowa wypowiedz i co mial podawac w jakims okresie , zauwazylem , ze z aluzjami latwiej jest wylezc na podium niz je potem storpedowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Revini.....albo nie ...vini IP: *.dsl.bell.ca 08.02.07, 08:41 Do vini siedzącego w parku na ławce podchodzi milicjant. - Co pan robi na tej ławce? - Kontempluję. - Jak cię walnę w pysk, to zaraz będziesz prosto pluł!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.honeywell.com 07.02.07, 04:36 Pani redaktor!!! prosze nie wprowadzac w blad ,do Bewelany przyjechlo wielu dzialaczy ale nie przypominam sobie aby to wlasnie A.GWIAZDA namawial do bezsensowosci strajku to co mi wiadomo ,a bralem w tym czynny udzial to przeciwnikami strajku byli: WALESA ,KURON(chciaz go w Bielsku niebylo) i Mazowiecki.Pozatym w Pani artykule jest wiele niescislosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek Fabryki sprzedali , ludzie poszli na bruk . IP: *.c31.msk.pl 07.02.07, 09:01 Czy solidarność to wysprzedaż i likwidacja fabryk , zwolnienia masowe ludzi z pracy i pozbawienie ludzi środków do zycia ? Totalne bezrobocie , bieda i głodne dzieci w szkołach , napady i rozboje itd . Wstyd i hańba !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vini w Re: Do wszystkich z tego forum. IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 13.02.07, 08:47 Rozmawiałem z Chomickim.Nie zna on nikogo z emigracji kanadyjskiej oprócz Romka.Podawałem mu różne fakty, o których pisze Staruszek w swoich postach od kilku miesięcy.A czy ktoś był lub wie jak obchodzono rocznice w bielskim teatrze?Powiem tylko że jakoś działacze wstydzą się tego okresu.Sama oprawa tylko zdjęcia i lakoniczny komentarz pani,która kpl. nie znała i nie czuła tego okresu.Oczywiście brylował p.Tyrna i Szwed.Szkoda że nie przypomniał nikt bfajnych pieśni patriotycznych z tego okresu na tych uroczystościach.Niestety nawet na tym forum nie ma osób z tego okresu oprócz Barwro.Na pewno nie Staruszek.Jeżeli innych pominąłem to sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: Do wszystkich z tego forum. IP: *.dsl.bell.ca 13.02.07, 16:32 Czesc vini , jak to fajnie , ze jestes wsrod swojskich gawedziarzy . Romcia Chomickiego juz latka skubnely i ma zaniki pamieci , ale to jest zrozumiale , jestem zdziwiony (pozytywnie) , ze wogole pamieta o kims po tylu latach. Juz kiedys raz wyjasnialem , ze znajomosc i dociekliwosc wynika z czystej objektywnosci i wspomnien z tamtych lat nie jako "dzialacza" , ale swiadka tych wydarzen , ktory losowym przypadkiem zetknal sie z niektorymi "watkami" o ktorych wspominacie , wiec moga byc braki w tych relacjach , ze zdziwieniem jednak przygladam sie jak naginaja historie bielscy aktywisci obecnego okresu bez zaglebienia sie w autentyczne fakty rozwoju i powstania "S" w tym regionie , czy to tak trudno zrozumiec . Jednego nie moge zrozumiec , jak mozna opisywac jakies wydarzenia i ich swiadkow/uczestnikow bez dociekliwej analizy i pelnego rozeznania tematu , kto i kiedy zebral tych ludzi , lub tez dotarl do nich i zebral ich pelne wyjasnienia tamtych zdarzen !!!Barwro uzupelnil czastke z tego okresu , wystawa kanadyjska i materialy p.Romka daly mi szersze spojrzenie na ten okres , reszta jednak jest mglista . Vini , dodatek wstawiles super , przekaz nam (za bagienkiem)jaki byl przebieg tego spotkania , jak opisujesz niezbyt trafnego . Przychylam sie do Twojej oceny , ze nie mam za soba rewizji , wiezien , ucieczek czy tez OSKARO-ow , medali , tytulow , usciskow pamiatkowych ( za wyjatkiem p.Romka Walczaka ) z tych goracych sierpniowych wydarzen , ale mam pelna swiadomosc o tym co pisze !! Nikogo za to tez nie przepraszam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vini w Re: Do Staruszka IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 13.02.07, 18:11 Bmocno jesteś w błędzie odn.pamięci R Ch.Jest on w BB aktywnym komentatorem byłych i obecnych wydarzeń/może za bardzo/Był na spotkaniu w Teatrze.Nie mam czasu na opis tego kto był i jak to wyglądało-wg.mnie marnie.Może kiedyś będzie okazja to pokazałbym Ci gazetki,odznaki i inne z tego okresu i jak to funkcjonowało/kto z kim/Podobno materiały zabrane przez SB 13go grudnia zostały zwrócone nie wiem komu.Tam jest w nich kawał historii.Do odpisania skłoniło mnie to że nie udajesz/przynajmniej w ostatnim poście/ wszech wiedzącego i działacza z 1go.2go a nawet 3go szeregu.Ale moja nieufność do Ciebie jeszcze jest. Odpowiedz Link Zgłoś
staszek.wa Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu 16.02.07, 00:48 Było warto strajkować i walczyć o wolną Polskę Nie wypada krzyczeć "komuno wróć" obserwując dzisiejszą Polskę Skończą się czasy pisowców, leppera, giertycha będzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.honeywell.com 16.02.07, 02:14 Napewno bylo warto walczyc,ale obawiam sie ze jak sie skoncza czasy PISu to wroci czas Liberalo- Komuny , widzac Tuska, Borkowskiego , Olejniczka i paru innych dziekuje za taka przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Spokojni o swiadczenia i swoj los ????? IP: *.dsl.bell.ca 16.02.07, 16:59 Wiele lat juz przeminelo , wielu juz nie stawia krokow na tej ziemi , inni zaszyli sie w mroczne zakamarki i wsluchuja sie w oddech tegoz narodu .....jak jest na Podbeskidziu , w Bielsku a moze znasz kogos z tej listy , takie pytania zadano w Gorzowie , co na to region Podbeskidzia , jak z lustracja !!!! www.sw.org.pl/lista.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vini w Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.02.07, 09:32 Aby ktoś mógł śmiać się z naszej dyskusji musi odpowiedzieć na kilka pytań:gdzie był 13grudnia,czy był zwijany i gdzie /jeżeli nie to dlaczego/gdzie siedział i jak długo,z kim.A dokładnie czy miał kontakty i podpisał jakieś kwity SB.Dotyczy to również innych osób wymienianych w dyskusji.Ta wiedza dopiero pozwoli zrozumieć układy, kontakty,spory i niezrozumiałe decyzje w dyskutowanym temacie.A już na pewno co działo się w Bewelanie.Barwro zapraszam na pewno coś podsuniesz,zasugerujesz a inni/ja też/to może rozwinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek W 26-ta rocznice vini odzyl IP: *.dsl.bell.ca 19.02.07, 10:19 Juz w swoim zywiole jestes , calkiem pozyteczna to barwa......LOL Do rzeczy ,jednak nie zgadzam sie z tym Twoim wpisem , jakie to ma znaczenie w calym kontekscie tegoz forum , chyba , ze poszukujesz chetnych do ujawnienia listy wspolpracownikow a jasniej to okreslajac domagasz sie lustracji !!!! Bewelana to hanba na sztandarze ruchu "S" , wpedzeni do studni przez glupawe ambicyjki dali sie "wodzowie" zlapac na lep UB-eckiej prowokacji , efekty po wielu latach sa tego swiadectwem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: W 26-ta rocznice vini odzyl IP: *.honeywell.com 20.02.07, 08:50 Staruszku ! troche przsadasz, trzeba jednak wrocic do sierpnia,przeciez zgodziles sie ze Ci pierwsi spontaniczi tacy jak juz wyzej wymienialem napewno niebyli sterowani przez zadne sluzby.Nawet na Wybrzezu strajk powstal z autentycznego niezadowolenia. Dopiero kiedy wlaczyli sie pomagacze z Warszawy ktorzy chcieli ugrac cos dla siebie zaczely sie dziac dziwne rzeczy, mozna przypuszczac ze czerwoni chcieli wysadzc Gierka i posluzyli sie wiadomo kim. Ale wracajac na Podbeskidzie w tym czasie jeszcze nikt nic nie rozgrywal. Bewelana byl to pomysl MKZtu aby doinformowac jednoczsnie wieksza ilosc zakladow co dzieje sie w Polsce,gdyz wiadomo ze TVP i gazety klamaly. W poczatkowym okresie do Bewelany mogli przychdzic wszyscy to znaczy SB rowniez dopiero w listopadzie byla prowadzona jakas ewidencja .Spoleczenstwo zaufalo i dostarczalo wiele materialow korupcji i zwyklego zlodziejstwa w naszym wojewodztwie,byla to podstawa do zorganizowania strajkowego protestu. Oczywiscie byly i sygnaly ze wladza i sbecja posluguja sie tzw."puszczania w maliny" dlatego trzeba bylo dzialac bardzo ostroznie. Kiedy strajk nabral realnych szanszaczely sie dziac rozne podchody nawet ze strony wladz i doradcow Solidarnosci.Utkwilo mi jedno ze spotkan gdzies okolo 22 listp.kiedy na spotkani w Bewelanie zapadala decyzja o strajku,odbywlo sie glosowanie i wtedy Pan z>Mnich wszedl na sale i oznajmil co wy robicie teraz odebralem telefon z Gdanska i pilnie Zaprasza przedstawiciela po informacje.Natychmiast wyjechlo dwoch przedstawicieli Zajac i Wrobel do Gdanska , glosowanie zostalo przerwane . Jak sie pozniej okazalo nikt w Gdansku ich nieoczekiwl ,jeszcze w drodze powrotnej mieli dosyc powazny wypadek. Dziwnym rowniez wydaje sie rezygnacja ze strajku p.Pisulaka dyr. Transbudu i organizatora strajku, a potem nawet wymieniany byl jako jeden z kandydatow na Vic.Wojewode.POmagal w pracach nad zbieraniem dikumentow i nagle sie przestraszyl.Na samym strajku rowniez stalo sie cos dziwnego Wladze panstwowe mimo zapewnien przeciagaja przyjazd do Bielska. Mala garstka strajkujacych zaczyna watpic i miec strach . ktos puszcza polotke ze na Bewlane jada czolgi. Strajkujacy Robotnicy z FSM opuszczaja Bewlane i dzielaie wiadomoscia ze Walesa i Komisja Krajowa nie popiera strajku jest duze zdenerwowanie ale Prezydium MKS postanawia ze wyjedzie do Rzeszowa gdzie tocza sie obrady Krajowki z "S" Rolnicza wyjezdzaja doradca H.Klata oraz Wrobel gdzie spotykaja sie z Walesa i Ministrem Cioskiem jest duzy atak za samowole i nieuzgodnienie strajku z kim? Atakuja Kuron, Bujak , Rulewski i inni .Podtrzymuja stanowisko ze strajk bedzie Kontynuowany . Itu spolecznstwo wygralo,WAlesa z cala klika musial przyjechac. Napewno to byla madrosc biskupa Dabrowskiego i Prymasa Wyszynskiego. Dlatego STARUSZKU to nie te GLUPKI z BEWELANY spieprzyly sprawe ale ci po1990r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: W 26-ta rocznice niejasnej Bewelany IP: 67.69.36.* 21.02.07, 17:06 Czytajac wiele watkow cos mi wyglada , ze to wlasnie w Bewelanie nastapil juz poczatek a nie w pozniej jak pisze barwro , ale co mi do tego , niech inni zachodza po rozum do glowy kto grandzil w tym okresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: W 26-ta rocznice dla barwro IP: *.dsl.bell.ca 21.02.07, 22:51 Nie wklejam Twego wpisu , kazdy moze to przeczytac w Twoim watku . Jakze to jest powiklane , czy byla kiedys okazja nadmienic o tych faktach , zna ktos zagrywki niektorych osob z wierchuszki regionalnej z biskupem Dabrowskim i jakie byly tego przyczyny . Znalazly sie nawet informacje w prasie , ze Kosmowski i ktos jeszcze z nim arogancko traktowali biskupa mimo , ze wczesniej o niego zabiagali bo im sie w portkach cos mietosilo..... Jakie obawy wynikly w regionie o podjetych decyzjach wierchuszki "S" w negocjacjach , dlaczego nagonki robiono po strajku na niektorych "aktywistow" , kto przyjmowal tych "super" doradcow !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: W 26-ta rocznice dla staruszka IP: *.honeywell.com 22.02.07, 04:52 Wlasciwie nie dokonczylem poprzedniego postu.Kto strajkowal w Bewlanie musial zauwazyc ze"pomocnicy" z Walesa przyjechali z mysla storpedowac ten strajk a nie pomoz.Bylem tam i pamietam ze probowano rozmiekczac sale i siac zwatpienie ,brylowal w tym Wondolowski jak i Walesa.Czulo sie zwatpienie a co poniektorzy rozsiewali nawet poltki ze "cele" juz na organizatorow strajku czekaja.Podkreslano ze strajk ma wymiar polityczny i zakloca prace wladz "S" z rzadem.Ale kiedy "rozmiekczacze" przkonali ze niema przelewek cale Podbeskidzie naglosnione , przyjezdzaja delegacje z kopaln z poparciem,Walesa i doradcy zmieniaj front o 180 stopni .Boja sie ze ten strajk moze rozbudzic reszte Polski i Wybrzeze straci monopol. Dlatego niemam watpliwosci ze w tym ukladzie tylko kosciol mogl mediowac.Podobne strajki byly w Czestochowie i Jeleniej Gorze i skonczyly sie niepowodzeniem.W Bewelanie po naszej determinacji Walesa zaczal zgrywac "glupa" ze on nas chcial sprawdzic czy potrafimy walczyc. To ze nasz strajk potem przeszedl bez echa to juz sprawa wladz Krajowki ,moim zdaniem zwykla zazdrosc ze maly region potrafil rozlozyc rzad Pienkowskiego. A w samym Bielsku rowniez wszystko sknocono,Kosmowski urusl do tego stopnia ze coraz wiecej ludzi z roznego pochodzenia walczylo o Jego wplywy.Czesto sam sie w tym gubil i w niektorych sprawach to nawet prezydium MKZ nie bylo poinformowane.Ale przyznaje ze w tym czasie Solidarnosc Podbeskidzia byla mocna za co w Stanie Wojennym zaplacila bardzo wysoka cene ,tyle wyrokow co w Bielsku chyba nigdzie nie bylo.To ze zwiazek po 90r jest inny to zasluga Walesy i doradcow,przeciez robiono wszystko aby ludzi radykalnych odsunac Kiszczak im w tym pomagal ,tak ze wszyscy ugodowcy i Judasze zasiedli do zdradzieckiego stolu.I dlatego obecnie dopiero wychodzi prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Panowie dobra sprawa w 26-ta rocznice IP: 67.69.36.* 22.02.07, 16:52 Nie wyobrazalem sobie , ze bede swiadkiem dobrej wymiany pogladow na tym forum , pouczajace informacje , ktore ktos pwinien wykorzystac .Co Panowie na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: Panowie dobra sprawa w 26-ta rocznice IP: *.dsl.bell.ca 22.02.07, 22:01 Gość portalu: Quest napisał(a): > Nie wyobrazalem sobie , ze bede swiadkiem dobrej wymiany pogladow na tym > forum , pouczajace informacje , ktore ktos pwinien wykorzystac .Co Panowie na > to ? Zgadzam sie z ta propozycja , potrzeba do tego jednak tych , ktorzy tworzyli ten okres a nie tylko historykow , ktorzy jak nam wiadomo tez przekrecaja znaczace fakty przekazywane pokoleniom i to w obecnej sytuacji , gdzie jeszcze zyja ich bohaterowie tamtych dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: W 26-ta rocznice dla staruszka IP: *.dsl.bell.ca 22.02.07, 22:24 Gość portalu: barwro5 napisał(a): To ze nasz strajk potem przeszedl bez echa to juz sprawa wladz Krajowki ,moim > zdaniem zwykla zazdrosc ze maly region potrafil rozlozyc rzad Pienkowskiego. > A w samym Bielsku rowniez wszystko sknocono,Kosmowski urusl do tego stopnia ze > coraz wiecej ludzi z roznego pochodzenia walczylo o Jego wplywy.Czesto sam > sie w tym gubil i w niektorych sprawach to nawet prezydium MKZ nie bylo > poinformowane.Ale przyznaje ze w tym czasie Solidarnosc Podbeskidzia byla mocna za co w Stanie Wojennym zaplacila bardzo wysoka cene ,tyle wyrokow co w > Bielsku chyba nigdzie nie bylo.To ze zwiazek po 90r jest inny to zasluga > Walesy i doradcow,przeciez robiono wszystko aby ludzi radykalnych odsunac > Kiszczak im w tym pomagal ,tak ze wszyscy ugodowcy i Judasze zasiedli do > zdradzieckiego stolu.I dlatego obecnie dopiero wychodzi prawda Nieco przesady z tego wyjasnienia wynika , wyglada na to , ze Bielska "S" chciala podskoczyc powyzej pempka i to sie zemscilo w pozniejszych latach rowniez , czego dowodem jest liczba ich czlonkow . Znam regiony , ktore byly bardziej aktywniejsze niz Podbeskidzie w stanie wojennym , potwierdzone sa relacje wielu osob , ze region byl tak rozmydlony od "Bewelany" , ze nic juz nie moglo uratowac tej "kosmatej pajeczyny" , jak mawiano na ulicach bielskich w tych czasach rowniez . Zgadzam sie w 100% z Twoim ostatnim okresleniem i tutaj mozna i nalezy nadmienic nazwiska Grazyny Staniszewskiej , Miroslawa Stycznia , Marcina Tyrny , Andrzeja Grajewskiego , Janusza Bargiela , Andrzeja Kralczynskiego i jeszcze paru by sie tez znalazlo w kalendarzu z obecnie nam panujacymi wlodarzami miejskimi i politycznnymi . To co sie dzialo w ostatnich latach i dalej kolacze nie ma juz zadnej watpliwosci o wynaturzeniu w tym regionie , jesli nie nastapi zmiana i czystka to nic nie bedzie z tego ruchu z lat 80-tych . Zapomnijmy o takich co to w sierpniu pociagneli region na barykady swobod i wolnosci obywatelskiej , tak sie wlasnie teraz to robi ......nie ma juz wzmianek , nie wolno o tym pisac , wspominac , cisza.......do grobu !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: W 26-ta rocznice dla staruszka IP: *.honeywell.com 24.02.07, 02:43 Chcialbym wyjasnic ze z mojego rozumowania nie wynika ze bielska Solidarnosc chciala podskoczyc wyzej jak to nazywasz "pepka". Trzeba zdac sobie sprawe ze Regiony Podbeskidzkie byly duza przyneta nie tylko dla slaskich prominentow. Same przygotowania do strajku ,zbieranie i segregacja dowodow zlodziejstwa i korupcji stwarzala duze niebezpieczenstwo.A przeciez woj. bielskie bylo male w wiekszosci robotniczo-chlopskie i nikt nie dawal gwarancji ze strajk sie uda. Slyszalem ze byly akcje okupowania Urzedu Wolewodzkiego i ZOMO juz bylo w pogotowiu. Zwiazek byl niezalezny i kazdy Region robil porzdek u siebie jak umial.Wladze Zwiazku byly podobno wczesniej poinformowane.Byly akcje tzw. dla Gdanska niewygodne, to akcje polityczne jak chociazby dzialania Walczka o ktorych pisales czy strajk ktory dla bielszczan byl uzasadniony a dla doradcow polityczny.Polska wogole nie byla poinformowana o co tam w Bielsku strajkuja. Jeden z dzialaczy mowil mi ze dopiero w pazdzierniku przed stanem wojennym odbyl sie w Bielsku zjazd interwentow przyjechli z calego kraju przedstawiciele i zobaczyli : Ustron , Wisle ,Szczyrk, Kozubnik na kazdym kroku zlodziejstwo i dopiero wielu uwiezylo. Zgadzm sie ze w stanie wojennym wyroslo wielu wybitnch dzialaczy jak J.FRACZEK i inni.Zgadzam sie rowniez ze po wyborach Solidarnosc umarla. Staniszewska nigdy nie byla dzialaczem zwiazkowym niemiala zadnego zaplecza probowala dzialac jako przyszly konsulant "Rad Pracowniczych" ,Ktore mialy powstawac ,ale wiekszosc czasu poswiecila przyszlej Uni Wolnosci za co w nagrode Kuron z Walesa umozliwili jej kierowanie w regionie a potem w nagrode Okragly Stol. A dzisiaj udowodnila gdzie jej miejsce w PD , pelny Komuno -Liberalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: W 26-ta rocznice dla staruszka IP: *.dsl.bell.ca 24.02.07, 15:26 barwro......miales okazje spisac swoje wspomnienia i te wywody jakie tutaj przekazales ? Brakuje takich faktow w tym calym historycznym zaciemnieniu w regionie , brakuje pelnych ocen o przyczynach upadku solidarnosci w regionie , ktory tak mocno , jak twierdzisz, uwierzyl w siebie w tych styczniowo-lutowych poczynaniach . Mozna jasno juz okreslic , ze z braku wielu osob z tej pierwszej fali sierpniowej zanikla rowniez i "solidarna iskra" na Podbeskidziu , zanikla motywacja i wsparcie dla tego ruchu , pojawienie sie nowych ludzi nie za bardzo motywujacych swoja postawe w ruch solidarnosci zniechecilo wielu do wsparcia tegoz "nowego zametu" w regionie. Widoczne od wielu lat podwojne role ich "rzekomych" liderow nic nie wnioslo w odnowe ruchu zwiazkowego a tym samym obnazylo i polityczne nieudolnosci jakie i obecny PiS-owy uklad wnosi , nic nie uleglo zmianie w tym zagubionym zakatku Polski. Czytajac polemiki na tym forum nie widze zachety wsrod innych uczestnikow , wiec dziekuje Ci za bardzo ciekawy dodatek do tych trzech a moze czterech osob wpisujacych sie w tym "okienku" . Jesli cos wniesiono w tym forum to , ze moglem uzupelnic niektore brakujace mi fragmenty z dawnych lat , ktore i tak nie beda mialy wiekszego znaczenia w historycznym zarysie regionu , obnazyles jednak "zapiski" nowo-modnych historykow z BB . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vini w Re: W 26-ta rocznice dla staruszka IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.02.07, 16:36 Staruszku miałem racje.Aby zrozumieć ten okres trzeba poznać tych podwójnych "pseudodziałaczy" Niektórych Barwro w swoim opisie wymienił.Może IPN kiedyś te materiały ujawni.Chętnie bym coś dodał ale nie mam ochoty na procesy.Jak będziesz dalej szukał zawsze pytaj;gdzie byłeś i co robiłeś z 12/13grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: W 26-ta rocznice dla staruszka IP: *.honeywell.com 24.02.07, 17:33 Dziekuje Staruszkowi, Vini i Quest, za to ze moglem z Wami wrocic do wspomnien, zapoznac sie z Waszymi opiniami ,ktore mnie satysfackjonuja .Mysle ze na tym wypada zakonczyc dyskusje ciesze sie ze nie sam mam watpliwosci po przeczytaniu ksiazki wydanej przez historykow Solidarnosci Podbeskidzia. klaniam sie z szacunkiem barwro5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: W 26-ta rocznice dla staruszka IP: *.dsl.bell.ca 24.02.07, 21:03 Gość portalu: barwro5 napisał(a): > Dziekuje Staruszkowi, Vini i Quest, za to ze moglem z Wami wrocic do wspomnien > zapoznac sie z Waszymi opiniami ,ktore mnie satysfackjonuja .Mysle ze na tym > wypada zakonczyc dyskusje ciesze sie ze nie sam mam watpliwosci po > przeczytaniu ksiazki wydanej przez historykow Solidarnosci Podbeskidzia. > klaniam sie z szacunkiem > barwro5 Dzieki za podziekowania , beda on satysfakcjonujace jesli podejmiesz jakies kroki , w koncu posiadasz zasobny zbior materialow i sporo swoich osobistych przejsc aby ten okres utrwalic w takim formacie jak wygladal . Pan Romek swoj udzial zlozyl juz dosc dawno jak mi wiadomo , czytalem tez prase i wiem , ze aktywnie wlaczyl sie z apelem o lustracje nie tylko polonii ale i regionow i jesli masz jakies inne kontakty z osobami aktywnie dzialajacy w srodkach polonijnych i regionalnych to warto by ich rowniez zmobilizowac , w koncu to byla "Wasza" rowniez walka o czysty i sprawiedliwy ruch zwiazkowy a takze i polityczne zmiany w kraju bez nalecialosci o ktorych tutaj czesto nadmieniales . Vini tez ma swoj zasobny material o ktory tak goraco sie boi zeby nie zostac posadzonym ....tylko o co , prawdy nie nalezy odwlekac , ukrywac , zatajac bo tym samym stajesz sie przestepca jak ich oprawcy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vini w Re: W 26-ta rocznice dla staruszka IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.02.07, 21:35 Staruszek wiedzę powinno sie ujawnić,ale widzisz że na ab Wielgusa są kwity a on sie wypiera.Jakoś w BB nikt z tych działaczy nie zwraca się do IPN po swoją teczkę.A tam są właśnie ci pseudodziałacze.Po takim ujawnieniu można do pseudonimów dopisać nazwiska.Może pamiętasz jak broniła się jedna pani wymieniona przez barwro.Ale mam nadzieję że ktoś z historyków zacznie badać temat BB solidarności głębiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: W 26-ta rocznice dla staruszka IP: *.dsl.bell.ca 25.02.07, 23:15 vini....ujawniana jest ta "prawda" juz ponad 17-cie lat !!!!! jakie efekty z tego wynikly nie musze chyba Ci to malowac na forum , wydaje mi sie , ze skoro tacy ludzie jak Ty (vini), barwro czy tez p.Walczak nie usilujecie jasniej sie wypowiedziec lub zmobilizowac siebie i swoim przykladem innych to ja lub mi podobni przejdziemy obok Was i pozostaniecie w mroku tych wydarzen a kto wie czy nawet nie bedziecie posmiewiskiem na przyszlosc .....wydudkani przez historie , komunistycznych aparatczykow i barbarzyncow z UB-eckiej sfory !!!! Nie widze nazwiska "jednej pani" jakie barwro kiedykolwiek wymienial na tym forum , moze gdzies pominalem , ale przejrzalem ten watek i nic nie znalazlem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowszy Re: W 26-ta rocznice dla staruszka IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.02.07, 00:57 Do Staruszka. Nie ględź, nie pouczaj, nie krytykuj nie wymądrzaj sie tylko wróć i zrób porzadek skoro wiesz jak to zrobic i umiesz to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: Nowszy...w starym wydaniu IP: *.dsl.bell.ca 26.02.07, 01:39 Gość portalu: Nowszy napisał(a): > Do Staruszka. Nie ględź, nie pouczaj, nie krytykuj nie wymądrzaj sie tylko > wróć i zrób porzadek skoro wiesz jak to zrobic i umiesz to zrobić. Jak myslisz , dlaczego wielu nie wraca na Twoje zawolanie ??? Znam takich , ktorym za to dzialanie pokazano drzwi !! i dolozono dodatek na plecy lub wilczy bilet ... Jak myslisz dlaczego takich jak TY pouczac juz nie wolno nawet jesli inni wiedza jak porzadek zrobic !!! Jakie analogie Ci wpadly do lba kiedy paru ludzi prowadzi dialog i nie usiluja nikogo za lby ciagnac i nawracac !!! Jakie madrosci jeszcze nie spadly na Ciebie aby stwierdzic , ze juz masz dosc wskakiwania komus do "stodoly" i udawac husarza !!!Coz , ze otwarta przylbica , kiedy leb zakuty . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek Solidarnośc gdzie pieniądze za sprzedaż fabryk ? IP: *.c31.msk.pl 18.02.07, 17:39 Solidarnośc , ludzie na bruk ! Bezrobocie , bieda i głód dzieci was nie interesuje ? HAŃBA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: Solidarnośc gdzie pieniądze za sprzedaż fabr IP: *.dsl.bell.ca 19.02.07, 10:27 Prawdziwa Solidarnosc juz zaginela a Ci co pozostali to tylko strzepki maja z tego ruchu i watpie , zeby Oni mieli wplyw na wiele decyzji o bankach , sprzedanych fabrykach , planach inwestycyjnych , bezrobociu ...etc Pamietaj tez o jednym , ze rozbity ruch do niczego nie bedzie zdolny jesli nie bedzie posiadal solidanej bazy w swoich czlonkach i z tego tez tworzyl jego przywodcow .Znasz to powiedzenie ...jacy wyborcy tacy i ich przywodcy !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddt Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 23:11 Czy ktoś wie co się stało z flagą Solidarnosci z Bewelany? Mój tata sie na niej podpisał. Miał jeszcze zdjęcie ale gdzieś zagineło przez te lata. Pytam z ciekawości, bo mój tata nie był żadnym działaczem ale w strajku uczestniczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowszy Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.02.07, 01:12 Statystyka dyskusji: Staruszek - 19 postów Barwro5 - 14 Quest - 11 Vini - 6 Nowszy - 3 Bolo - 1 JK - 1 Albrecht - 1 Mietek - 1 staszek.wa - 1 Mietek - 1 ddt - 1 Bolo przypominam jakim pytaniem rozpocząleś wątek: > czy senator Tyrna wie co sie stało z historyczną świetlicą Bewelany ? Nie doczytałem sie odpowiedzi na zadane pytanie. Proponuje podyskutować z byłym senatorem Tyrną (adres meilowy dostepny w internecie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyrna1980 Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.honeywell.com 02.03.07, 04:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowszy Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.03.07, 07:31 Do barwro5 - przyjecie przez ciebie nicku "tyrna 1980" to ma byc dowcip? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwro5 Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.honeywell.com 03.03.07, 01:53 Oczywiscie dowcip a moze prowokacja , co prawda nie ja wyslalem ten nick a zostal wyslany z tego samego komputera. Mysle ze w podtekstcie mial on moze sprowokowac p.Tyrne do oceny tej naszej dyskusji a napewno mial nadzieje ze przynajmniej autorzy wydanej ksiazki zareaguja i ewentualnie podwaza nasza forme przeprowadzonej dyskusji. Jezeli tak sie nie stalo to ksiazka chyba byla niedopracowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowszy Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.03.07, 07:35 Kiepski dowcip, marna prowokacja. Przykład "działalności społecznej". Trzeba miec odwage, determinacje i napisac tam gdzie trzeba, a nie liczyc, że ktos coś przeczyta. Podaje adres e-mail: bbial@solidarnosc.org.pl oraz adres strony www.solidarnosc.org.pl/bbial/ Namiary na P.Kosmowskiego tez moge podać, ale tym razem nie publicznie, bo to obecnie osoba prywatna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vini w Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: 212.2.100.* 03.03.07, 14:31 Nowszy czy Wiesz kto 13tego grudnia wtedy mieszkał na ul.PKWN.Może P Kosmowski.Jak ustalisz to podpowiem coś fajnego o oprawcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowszy Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.03.07, 17:18 Gość portalu: vini w napisał(a): > Nowszy czy Wiesz kto 13tego grudnia wtedy mieszkał na ul.PKWN.Może P > Kosmowski.Jak ustalisz to podpowiem coś fajnego o oprawcach. vini - Nie mam zamiaru ustalać kto kiedys mieszkał pod bliżej nieokreslonym numerem przy ulicy zwanej dawniej PKWN . P.Kosmowski tam nie mieszkał.O oprawcach podpowiadaj tam gdzie trzeba, a nie na tym forum, bo nie przyniesie to żadnego skutku. Nie mam zamiaru z wami "bić piany" i podtrzymywać tej bezproduktywnej dyskusji, wylewania żalu, pretensji i t.p., i t.d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Pany na Podbeskidziu !!! IP: 67.69.36.* 11.03.07, 03:59 Co z WAMI , zachowuja sie niektorzy jak szlachta zasciankowa !!!!!!!!!! Staruszek zakonczyl chyba swoje udzialy w dyskusji na tym forum, dzieki niemu cos wplywalo w tym dialogu . Nowszy parodiuje jak w kabarecie i wybija swoje nutki bez zadnego rytmu , vini , podoba mi sie Twoja inicjatywa ujawnienia oprawcow ....ciekaw jestem co miales na mysli wspominajac i podajac adres PKWN ???? barwro , wiele informacji wycieklo gdzies po drodze z tego co mi juz wiadomo z kontaktu z p.Romkiem . Staruszek...jesli zajrzysz , dzieki za nmaiar , fantastyczna sprawa !!!!!! Macie cos nowszego na spytki ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vini w Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: 212.2.100.* 12.03.07, 07:25 Nie ma jak widzę woli ujawnienia tych mrocznych stron z działalności przed i po 13 grudnia.Na forum N Miasto wyczytałem:bielskobiala.naszemiasto.pl/forum/wiadomosci/137161_571626.html.A odn.ul.PKWN /dawnej/mieszkał tam działacz z Podbeskidzia/potwierdzają to starzy mieszkańcy/ forumowicz też pisał o tym ,lecz to znikło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vini w Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: 212.2.100.* 12.03.07, 07:54 Nie wyświetla podanej wyżej str. więc podaje: Nasze Miasto BB dalej historia Solidarności-kalendarium-art. p/t Wspomina Henryk Urban.......Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: 67.69.36.* 14.03.07, 11:55 Gość portalu: vini w napisał(a): > Nie ma jak widzę woli ujawnienia tych mrocznych stron z działalności przed i po 13 grudnia............A odn.ul.PKWN /dawnej/mieszkał tam działacz z Podbeskidzia/potwierdzają to starzy mieszkańcy/ forumowicz też pisał o tym ,lecz to znikło? vini----czas przywrocic i odtworzyc te fakty , jesli posiadasz informacje o tych "mrocznych stronach" dzialalnosci w regionie . Nic nie czytalem o tym co starzy mieszkancy z PKWN mowili ....odslon rabka tajemnicy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vini w Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.gprspla.plusgsm.pl 15.03.07, 07:11 "Lepiej zapoznać się z ustawą, bo IPN wymienia kilkadziesiąt rodzajów współpracy. Współpracownicy służb w drugiej części oświadczenia muszą podać szczegóły swoich kontaktów ze Służbą Bezpieczeństwa: kiedy, gdzie, z kim i w jakim charakterze".Ciąg dalszy nastąpi wkrótce.A kto był 12/13 grudnia na PKWN/BB/ niech nie zapomni tego wpisać w obowiązujących od dzisiaj oświadczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: 67.69.36.* 15.03.07, 10:58 Gość portalu: vini w napisał(a): > "Lepiej zapoznać się z ustawą, bo IPN wymienia kilkadziesiąt rodzajów > współpracy. Współpracownicy służb w drugiej części oświadczenia muszą podać > szczegóły swoich kontaktów ze Służbą Bezpieczeństwa: kiedy, gdzie, z kim i w > jakim charakterze".Ciąg dalszy nastąpi wkrótce.A kto był 12/13 grudnia na > PKWN/BB/ niech nie zapomni tego wpisać w obowiązujących od dzisiaj oświadczeniach. vini........usiluje Ciebie zrozumiec , ale nic z tego nie rozumie , tajemnicze sa Twoje wypowiedzi!!! Ustawa dopiero bedzie w uzytku a Ty juz masz dane .....kto i gdzie byl z 12/13 grudnia na PKWN i co to ma oznaczac , jasnowidzem jestes , albo o sobie mowisz polslowkami ??? Daj sie wreszcie poznac ......bohaterow nie wolno ukrywac , nalezy im sie uznanie i gloria za postawe !!!! chyba , ze mowisz o czyms innym ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: 26. rocznica strajku na Podbeskidziu IP: *.dsl.bell.ca 15.03.07, 22:01 Moze dobrze by bylo otworzyc nowy watek o ustawie lustracyjnej , IPN i wyjasnic zawilosci z tym zwiazane . Nie moge tez zlapac watku od vini /Quest....o czym mowa ???? kto i kiedy na PKWN byl ???? i co to ma do rzeczy z tym watkiem !! Odpowiedz Link Zgłoś