drexler82 25.11.07, 20:57 Recepta jest prosta. Wywalić Uszoka, Bojaruna i innych leni, a na ich miejscu zatrudnić managerów z wizją i odwagą do zmian. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Olo Re: Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.07, 20:59 Gynau,zaroz z kina na taczki i na holda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smith Do autora IP: *.cust.tele2.be 25.11.07, 21:01 A przepraszam autora: dlaczego zaprosiliście Państwo Gorzelika? Nie jest ani samorządowcem, ani profesorem, ani posłem. Jest za to cwaniaczkiem usiłującym znaleźć sobie niszę na rynku politycznym twierdząc, że istnieje naród śląski w oderwaniu od Narodu Polskiego, że Ślązacy to nie Polacy. Przypomnę słynne słowa słynnego Ślązaka: "...gwara śląska to jądro polskiej mowy, to język Rejów i Kochanowskich...". Więc pytam ponownie i proszę o merytoryczną odp. : DLACZEGO GORZELIK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Do autora IP: *.chello.pl 25.11.07, 21:24 pewnie z tego samego powodu co i urbańczyk. Kolejne nieporozumienień w tym gremium. Może lepiej zaporsić rektorów (którzy wogóle nie mają żadnego wpływu na wizję), albo jakichś "ambasadorów" województwa, którym p. gorzelik nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karlik Re: Do autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 22:15 Domagasz się merytorycznej odpowiedzi, a sam uprawiasz demagogię. Gorzelik jest szefem największego regionalistycznego ugrupowania i pewnie zdaniem organizatorów ma coś do powiedzenia. Żeby merytorycznie dyskutować najpierw trzeba posłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smith Re: Do autora IP: *.cust.tele2.be 25.11.07, 23:18 Gorzelik od lat usiłuje istnieć na prowokacyjnych wypowiedziach i kontestacji. Szkodzi Śląskowi sam nawet nie będąc Ślązakiem, tylko krojcokiem. To Dyzma regionalnej polityki. Nigdy nie przeprowadził żadnej akcji społecznej zakończonej pozytywnym efektem dla regionu. Organizacji regionalnych (co to znaczy regionalistyczna???) jest więcej - np. Związek Górnośląski - dlaczego ich nie zaproszono? Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Do autora 25.11.07, 23:20 > Szkodzi Śląskowi Co za polakowskie chamstwo! A ten "zwiazek" to se mozecie wrazic do lwowskiej pupci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamela Re: Do autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 10:05 A krojcok nie może być Ślązakiem? Kto niby tak orzekł? Akcje społeczne RAŚ o pozytywnych skutkach znam, np. Górnośląskie Dni Dziedzictwa. Kto upomniał się o bytomskiego lwa wywiezionego do Warszawy? Wystarczy porównać sobie strony interentowe RAŚ i Związku Górnośląskiego, żeby odpowiedzieć na pytanie dlaczego zapraszany jest Gorzelik a nie ktoś z ZG. Odwiedzając serwis ZG można odnieść wrażenie, że cżłonowie tej organizacji nie robią nic poza służeniem do mszy. Zresztą w ZG jest Urbańczyk, który ma reprezentować KZK GOP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: Do autora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 10:38 Gorzelik czy szerzej RAŚ wg Ciebie nic nie robi?? hmmm... Górnośląskie Dni Dziedzictwa (współorganizator) Nagroda Górnośląskiego Tacyta akcja rewindykacji bytomskiego lwa digitalizacja prasy górnośląskiej konferencje w Nakle Śląskim coroczna Msza n Górze Św.Anny w intencji pomyślności Śląska i Ślązakó to tylko pierwsze lepsze przykłady A co Ty robisz dla regiony by miec prawo krytykować?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejKK Re: Do autora IP: 85.14.94.* 25.11.07, 22:16 Wejdź na stronę Biblioteki Kongresu USA i sprawdź, czy istnieje coś takiego jak język śląski a nie fanzol, że go nie ma. W mojej rodzinie używa się tego języka na codzień. Jak sobie wyobrażasz rozwój tej ziemi bez jej rdzennych mieszkańców i ich kultury. Każdy widzi i słyszy, że jesteśmi inni. Niech każdy na tej ziemi dobrze się czuje i już na starcie nie dziel ludzi. Jak mam być szczery, to jest mi bliżej do Europy, niż do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smith Re: Do autora IP: *.cust.tele2.be 25.11.07, 23:31 1. Języka śląskiego nie ma. Jest to gwara języka polskiego. Każdy językoznawca ci powie, że język musi mieć GRAMATYKĘ - tak jak kaszubski. 2. Błąd logiczny - nieuznawanie gwary za język w najmniejszym stopniu nie ogranicza rozwoju Śląska, jego kultury. Nie umniejsza też jego mieszkańcom mówiącym gwarą na codzień. 3. Co to znaczy, że bliżej Ci do Europy? A co to jest Europa, jako alternatywa do Wawy? Praga, Berlin, Paryż, Bruksela? Bo pragnę Ci przypomnieć, że to wszystko stolice państw narodowych - tak jak brzydka i nieprzyjazna Warszawa jest naszą stolicą - lepszej nie mamy... i dobrze, tym którym się znudziła polecam lekcję historii. Kiedyś "naszą" stolicą był ... Berlin. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Do autora 26.11.07, 11:33 wlasna gramatyka jest kryterium wyodrebnienia jezyka? ciekawe wobec tego dlaczego jezyk slowacki nie jest nazywany j. czeskim, kolejne przyklady mozna mnozyc. przed trzema tygodniami na spotkaniu w teatrze rozrywki, prof. miodek podczas dyskusji z dr kadlubkiem i dr gorzelikiem jednoznacznie odniosl sie do tej kwestii, stwierdzajac iz przyznanie statusu jezyka jest kwestia polityczna, a on pozostawia kwestie statusu mowy slaskiej decyzji samych jej uzytkownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Do autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 15:20 Język jest sprawą polityczną.. jeśli chce się z tego lub na nim zrobić polityke - jak na przykład J. Gorzelik. Ja może jestem przewrażliwiony ale polityki ogólnie nie lubie jako uprawianego zawodu (co innego obserwowanie jej), podobnie jak rozbudzania sentymentów czy resentymentów polsko/słasko nacjonalistycznych. Także ogólnie tego typu hasła wzbudzają we mnie odraze - ot kwestia smaku Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Do autora 27.11.07, 00:54 skieruj swoje pretensje do prof. miodka. a okreslenie statusu okreslonej mowy jest decyzja polityczna, cokolwiek o tym sadzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Do autora IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.07, 22:51 Racja, oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
greegy Re: Do autora 26.11.07, 09:14 Bo Ruch Autonomii Slaska to coraz istotniejsza organizacja na Gornym Slasku, tak jak i Zwiazek Ludnosci Narodowosci Slaskiej. Czemu to mialoby nie wystarczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 do smitha.od kiedy na wulcu internet mocie? 26.11.07, 13:05 jak ci sie nie podobo to won z naszy ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nivol Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 21:01 Byście urzędasy promowali Śląsk jako region z bardzo specyficzną kulturą (np Bawaria sie tak sprzedaje) na pewno by nie był grajdołem, a to śląskość stała by sie niezłym towarem. Od górarli na pewno nie odbiegamy! Samo wykrzystanie poprzemysłowych obiektów jak w zaglebiu Ruhry jest swietnym pomyslem Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? 25.11.07, 23:23 to je to - promowac Slonsk jako Slonsk a niy rozwadniac, rozwadniac, rozwadniac - jak homeopatia i rozwalac :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zassnuty co za idiota ustalił godzinę spotkania na 16? IP: *.chello.pl 25.11.07, 21:38 co za idiota ustalił godzinę spotkania na 16? przeciez o tej porze nikt nie przyjdzie do Rialto, bo: a) jest w pracy b) wraca po ciężkim dniu pracy do domu c) je obiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rio Re: co za idiota ustalił godzinę spotkania na 16? IP: *.welnowiec.net 25.11.07, 22:17 Jak to nie wiesz kto? Pan Prezydent Katowic ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berepeć !Wywalić na twarz Moszyńskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 22:50 Wywalić na twarz Moszyńskiego, chyba że chceta mieć kłopot z oligarchią, uszami nietoperz itp??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zefel Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.stk.vectranet.pl 25.11.07, 23:21 Jo sie niy wstydza. Jedynie mam żal min. do swoich przodków że dali się tak omamić tym że nom Ślonzokom będzie w polsce lepiej. Efekt widać.Ślonzoki czas sie obudzić, przeca my som już jak Indianie w Ameryce. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? 25.11.07, 23:25 Wiynkszosci tzw."powstancow" jusz 2 lata po niy bola lepiyj. A co dopiyro "mniyjszosci", co moba wiynkszosciom. Za to przyjezdne goscie mieli "modernistyczne" miyszkania po 130 m3 i wiyncyj. A antyslonskie dyktatory pomniki powstanca slonskiygo...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 06:02 Rozumiem że dzisiaj rano zostalismy zaproszeni, pogratulować, oczywiście wszyscy nigdy nie mamy innych planów tylko czekanie na zaproszenie GW. Wydaje mi się że szacunek wymaga aby poinformować o takiej debacie kilka dni wcześniej. Pozdrawiam kierownictwo GW Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_katowice Re: Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? 26.11.07, 13:54 Informacje o debacie ukazywały się przez cały poprzedni tydzień. pdr, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SENIOR Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 06:55 PRZYPOMINAM SŁOWA WYPOWIEDZIANE PRZEZ MINISTRA R.SIKORSKIEGO-,,ŚLĄSK TRZEBA ODDAĆ Z JEGO PROBLEMAMI,,- komu oddać? ŚLĄZAKOM!!!,,aborygenom tej ZIEMI-ŚLĄSKIEJ ZIEMI,,. DLATEGO JEST POTRZEBNY ,,Dr. GORZELIK,,PYRSK. Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 pis zapomniał o Śląsku a my o pisie!to specjalnie 26.11.07, 09:38 zrobiono aby nas osłabić.Ten fakt trzeba teraz wykorzystać Panie Gorzelik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czasowstrzymywacze po co Uszok i Moszyński ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 10:54 po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin jesli ślązacy nie zmienią swej mentalności... 26.11.07, 11:18 ... to śląsk pozostanie prowincjonalnym marsjańśkim grajdołem z wiecznymi pretensjami do warszawy, zagłebia i Bóg wie czego tam jeszcze. bo póki co spora cześć slązaków, wliczając w to znanych publicystów i polityków zyje sobie w najlepsze wspomnieniami "jak to było za niemca" i mrzonkami o autonomii, zamiast porządnie wziąć się do roboty. póki co ważniejsze dla nich jest OSTAECZNE zwycięstwo nad czerwonym zagłebiem, odzyskanie bytomskiego lwa i temu podobne zajęcia. a potem zdziwienie, ze gospodarka sląska lezy. wtedy najlepiej zwalić wszystko na goroli, zamiast wziąć z nich przykład. choćby z zagłebia, gdzie brutalnie wyrżnięto przemysł górniczy w celu ratowania śląskich nierentownych kopalń. jakoś sobie radzimy bez tego, a ślązacy mimo że dalej mają kopalnie nic innego nie potrafią wymyslić. tak w sumie jedyna poważna inwestycja nie górnicza na śląsku to opel... Odpowiedz Link Zgłoś
tim999 Re: śląsk się wyludnia 26.11.07, 11:37 ... i to dosyć szybko. Od roku 2000 do 2007 województwo śląskie straciło ponad 100 tys mieszkańców (wg GUS) !!! i to się nazywa rozwój ?? nie ma gminy na śląsku, która by nie traciła mieszkańców, więc nie tłumaczcie sobie że są jakieś migracje z Katowic (z 360 tys mieszk. zjechały do 313 tys.)do pobliskich miejscowości. GOP to generalnie komunistyczna spuścizna i przeszłość a nie region na którym można budować przyszłość tego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: śląsk się wyludnia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.07, 22:55 GOP to generalnie komunistyczna spuścizna i przeszłość a nie region na którym można budować przyszłość tego państwa. ----------- Dziekujemy za fachowa wypowiedz tim z czestochowy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: jesli ślązacy nie zmienią swej mentalności... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.07, 22:54 > mrzonkami o autonomii To alfa i omega ! stalin gupi byl i pozostanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 trzeba było o 12 w Kosruchnie IP: 213.227.87.* 26.11.07, 11:33 żeby sołtys się wyspał i nikt nie przyszedł żeby mu jakieś głupie pytania zadawać nie ma o czym gadać, ten człowiek mało zrobił i nic się nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aabaa Musi dopoki jest biedny. IP: 193.120.72.* 26.11.07, 11:56 Bieda najbardziej przeszkadza. Kultura to potrzeba wyzszego rzedu. Jak ktos nie ma do pierwszego to nie bedzie zapelnial teatrow, koncertow i wystaw. Ani ogrodkow piwnych. Ekonomiczniej kupic pol litra i schlac sie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_wos Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? 26.11.07, 11:56 Zawsze będzie grajdołem i będziemy się zawsze jego wstydzić.Popieram uwagi drexlera 82 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.249-241-81.adsl-static.isp.belgacom.be 26.11.07, 16:23 Radze poogladac reszte Polski przeprowadzilem sie miesiac temu z Katowic do Lodzi i to jest dopiero syf, Ogromne korki, dziury w drogach budynki w stanie agonalnym, menelstwo wypelzajace z kazdego zakamarka tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
skalmark Widocznie musi skoro jest 26.11.07, 13:32 Dwa artykuły z dzisiejszej GW wystarczą za odpowiedź : o katowickiej architekturze modernistycznej i o likwidacji kina Światowid. Póki będziemy mieli "gospodarzy", których stosunek do problemów będzie taki jak opisano w ww. artykułach, to będzimy prowincjonalnym grajdołem. I nie zmieni tego żadne zaklinanie rzeczywistości w postaci jeszcze jednej dyskusji, parakonkursu czy świetlanych wizji prezydenta, pozostających na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk51 Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 13:50 Czy aby ktoś coś nie przesadził? Śląsk nigdy nie był prowincjonalnym grajdołkiem. Śląskowi po dziś dzień nie jest w stanie dorównać żaden region w Polsce. Wiemy z czego wynikły zaniedbania gospodarcze Śląska. Z nadmiernej eksploatacji regionu. I inne ! O miasta śląskie należy zad bać. Remontować, dofinansować a przede wszystkim sprzątać. Twierdzę,że obecnie jak nigdy jest wielka szansa dla Śląska. Ale Bercik (Pan Hanke) musi zostać wojewodą. To tak dla humoru ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysołtys uszok bądź już przeszłością tego regionu IP: *.chello.pl 26.11.07, 14:31 Uszoki i tym podobne panowie z KZK GOP na out. Są modelowymi przykładami lenistwa, cwaniactwa a może braku wyobraźni, odwagi i niewydolności. Co za różnica zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.07, 22:57 Brawo Kruk brawo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: automatic Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.11.07, 15:12 Prowincja? Wystarczy wyjechac poza Slask w jakimkolwiek kierunku zeby dopiero zobaczyc jak wyglada prowincja - kto troche pojezdzil po naszym kraju ten wie o czym mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elefant Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.11.07, 15:16 Co do wody z kranu, ta akurat pochodzaca ze zbiornika Goczalkowice jest czysta i to bardzo - w zalewie zyja malze i gabki, ktore nie toleruja zanieczyszczen. Jesli chodzi o Slask Cieszynski to woda w kranie jest lepsza niz ta, ktora mozna kupic w wsklepie jako zrodlana. Cudze chwalicie swego nie znacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek nie poszedłem, porzygałbym się patrząc IP: *.kat.3s.pl 26.11.07, 17:10 na esencję katowickiego dziadostwa, to nic nie da, oni siedzą okrakiem i tylko markują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: nie poszedłem, porzygałbym się patrząc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 19:17 Zasadniczo dobrze zrobiłeś. Byłem i nie żałuję, bo tylko utwierdziłem się w sojej ocenie tego "katowickiego dziadostwa". Uszok jak zawsze "som plany, koncepcje, bedzie lux" z wyjąktkiem kwesti meneli na dworcu, bo akurat tu "nie da sie". Ten z KZK podobnie - wszystko zrobimy tlyko tyyyyyle problemów przeszkadza. Najbardizej popisał się waldi bajerun, skakał do redaktorów jak poparzony tłumacząc dlaczego menele na dworcu muszą być. Myślałem, że biednych gazeciarzy pobije, co za buc. W zasadzie całą debatę możnaby streścić w kilku zdaniach Kutza i Moszyńskiego - odmalować kamienice, wyremontować chodniki, spłodzić i zrealizować jakąś wizję, najlepiej z rozmachem, zapewnić nowe miejsca pacy poprzez przyciąganie prestiżowych inwestycji, sprzedać to w Polskę i będzie dobrze. Takie proste, ale dla naszych notabli najwyraźniej zbyt skomplikowane. Reszta głównie gadała farmazony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romp Re: nie poszedłem, porzygałbym się patrząc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 20:03 ...ja też byłem i nie sposób było słuchać gorzelika,zafajdanego kutza,przemądzałego moszyńskiego.Za to Prezydent Uszok -do rzeczy. a waldka powinno się widywac jako 8-go menela na dworcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: nie poszedłem, porzygałbym się patrząc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 22:59 Gorzelik istotnie, chyba nic naprawdę ważnego nie powiedział. Rozbawiło mnie swoiste zdziwienie z jakim stwierdził, że Ślązacy i Katowiczanie nie są dumni z miejsca, w którym żyją. Po pierwsze historia zrobiłą swoje i dziś Ślązacy a mieszkańcy Śląska to kategorie mocno rozbieżne. Po drugie - z czego mamy być dumni?? Z brudnych budynków, krzywych chodników, z nieistniejącego życia nocnego Katowic?? Większość mieszkańców nie przykłada wagi do pięknej historii czy ciekawej architektury (co z tego, zę ciekawej, skoro zaniedbanej), a rzeczy przyziemne - przynajmniej w Kato - nie dają powodów do dumy, bo przez takie a nie inne władze to miasto jest wsią a nie metropolią jaką być może i powinno. Nie zgadzam się, że Uszok mówił do rzeczy. Może inaczej - mówił, ale co z tego. Jego gadanie do rzeczy nie znajduje przełożenia na praktykę. Kutż słusznie zauważył, że w Katowicach nic się nie dzieje. DTŚ i A4 to inwestycje centralne, uszok postawił półdekiel i... tyle. Remonty ulic czy kanalizacji ciągną się od lat, inwestorzy omijają miasto szerokim łukiem, bo magistrat jest im nieprzychylny. Miasto się nie rozwija, gdyby nie drogi i dwa biurowce wygladałoby jak 20 lat temu. Uszok gadał o planach, wizjach, co to się nie bedzie działo, ale My to wszystko znamy od lat. Jak jest w praktyce najlepiej zaświadczają trzy artykuły z GW tylko z dnia dzisiejszego. O zaniedbanej modernie, Światowidzie, który prawdopodobnie przestanie istnieć i budzie przed Katedrą. Tak w praktyce wygląda uszokowe gadanie do rzeczy. Moszyński też się nie popisał, jak wszyscy dużo mówił, prawie nic nie powiedział. Trochę jestem zawiedziony, zę redaktorzy nie przewidzieli czasu na wypowiedź od publiczności, bo miałem do "szacownych gości" kilka pytań i uwag. Choć pewnie i tak by po nich spłynęły... Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: nie poszedłem, porzygałbym się patrząc 27.11.07, 01:08 a czego ty sie spodziewales? zazwyczaj czytam z uwaga twoje opinie, lecz tym razem czuje sie gleboko zawiedziony, dyskusja byla mialka, ale to dzieki moderatorom, ktorzy nie zainicjowali powaznej wymiany opinii. panelisci zostali tylko wtloczeni w schemat. na szczescie nie dali dojsc do slowa 'lesnym dziadkom' w osobach franty i buszki, bo znowu by zaczeli swoje chore biadolenie o przebudowie korfantego. najmadrzejszym pomyslem jaki padl podczas rozmowy byl akurat ten dotyczacy zsynchronizowanych w czasie imprez w dzisiejszych szczatkach obiektow industrialnych- to byloby cos, o ile udaloby sie odpowiednio cala impreze zaprezentowac, a uczestnicy byliby z pierwszej polki. obecnie trwa bitwa posrod miast o europejska stolice kultury AD 2016. byc moze byloby to dobre rozpoczecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: nie poszedłem, porzygałbym się patrząc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 14:19 Akurat Gorzelik miał parę ciekawych pomysłów, ale przedstawił je chyba tylko przy okazji, bo przyszedł żeby wykonywać swoją polityczną robotę. Niezły cwaniak. Nie atakował, wyczekiwał na odpowiedni moment, a na koniec podsumował żale Moszyńskiego, Kutza, Uszoka i Urbańczyka stwierdzając, że ustrój państwa jest do dupy i że trzeba go zmienić. Słowo autonomia nie padło, ale wiadomo było o co chodzi. A reszta frajerów potakiwała. Ciekawe czy wybiórcza po to właśnie zaprosiła Gorzelika. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: nie poszedłem, porzygałbym się patrząc 27.11.07, 15:39 a co, nie mial racji? ustroj jest wydolny? samorzadowcy sami wieszali psy na obecnym ksztalcie ustaw o samorzadzie terytorialnym, choc nie bezposrednio, bo w obecnosci tych kilku poslow poslugiwali sie samymi eufemizmami, w zasadzie tylko gorzelik nazywal rzeczy po imieniu. na szczescie reszta zdobyla sie chociaz na odwage, by potakujaco pokiwac glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: nie poszedłem, porzygałbym się patrząc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.07, 23:04 Na zdjeciu jakby go cieli..... albo specjalnie sie odsuwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: nie poszedłem, porzygałbym się patrząc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.07, 23:02 > Większość mieszkańców nie przykłada wagi do > pięknej historii czy ciekawej architektury No wlasnie: mieszkancy. Co innego Slazacy, wiekszosc Slazakow. Wiekszosc moich slaskich znajomych jest zafascynowanych i odkrywa i odkopuje slaska, tj. swoja historie, ale ta prawdziwa. Czytac Grünfelda, Karskiego itp. a nie jakies tam Simonidesy i sedesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smb Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.proxy.aol.com 26.11.07, 21:38 Po przeczytaniu opinii tzw. blogowiczow do ww debaty moge tylko krecic glowa. Te zdania, ktorych nie mozna nazwac opiniami, swiadcza o bardzo niskim poziomie ich autorow. Byc moze nie wiele widzieli w swoim zyciu (oprocz Gornego Slaska w dzisiejszych czasach i Zaglebia). W kazdym badz razie znam Zaglebie Ruhry sprzed ok. 30 laty i moge powiedziec, ze stan wtedy byl prawie taki jak dzisiaj na Slasku. Tzn. warto inwestowac i warto rozwijac nowe perspektywu dla tego regionu. To bedzie trwalo ! Przyslowiowo tez nie od razu Krakow zbudowano. Pozdrawiam i zycze powodzenia smb Hamburg Odpowiedz Link Zgłoś
holtze zaglebie ruhry? 26.11.07, 22:44 mam sporo watpliwosci czy aglomeracja powinna sie na zaglebiu ruhry wzorowac. co by nie mowic miasta zaglebia ruhry to totalna prowincja (kto byl to wie - zapytajcie niemcow z berlina czy monachium). na dodatek wcale nie przypominaja urbanistycznie naszego supermiasta. silesia to przyszlosc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: zaglebie ruhry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 08:18 Chyba jednak problemy przemysłowych miast śląskich są najbliższe problemom Zagłębia Ruhry i stamtąd można przejąć część rozwiązań. Debata, jak większość takich debat, o wszystkim i o niczym. Większość wypowiedzi już gdzieś słyszałem, ale kilku rzeczy udało mi się dowiedzieć. Moszyński pokazał ustawowe ograniczenia działalność samorządu wojewódzkiego, któremu nie wolno współfinansować inwestycji miast i mówił o tym, że posłowie zignorowali sugestie marszałków województw w sprawie zmiany prawa. Szczepański powtórzył kilka swoich znanych tez, z którymi trudno się nie zgodzić. Uszok mówił o problemach z PKP. Urbańczyk zapowiedział, że będzie wspólny bilet taże na Tychy i Jaworzno i że za jakiś czas będzie to bilet czasowy. Kutz zapowiedział przyspieszenie prac nad uchaleniem ustawy aglomeracyjnej. Gorzelik mówił o braku projektów z rozmachem, jakie realizuje Wrocław i zwrócił uwagę, że zaniechano starań o organizację na Stadionie Śląskim finału pucharu UEFA, o który ubiega się Poznań. Proponował też zorganizowanie dużej imprezy promującej zabytki przemysłowe na wzór odbywającej się co roku w Zagłębiu Ruhry. Z debaty dałoby się odsiać kilka dobrych pomysłów, choć całość była dość nudna. Prowadzący nie przemyśleli do końca konwencji. Rozmawiali o sprawach ogólnych, by nagle przeskoczyć do tematu wywiezienia bezdomnych z dworca PKP do noclegowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.07, 23:06 > (oprocz Gornego Slaska w dzisiejszych czasach i Zaglebia). Sorry, ale to jest tu dyskusja wewnatrz-slaska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: 212.2.112.* 27.11.07, 16:53 Witam Krajan! Czytając to forum zaczynam rozumieć skąd bierze się różnica pomiędzy Śląskiem i Zagłębiem Ruhry. Stać nas jedynie na pasywną postawę i krytykanctwo. Osobiście żywo interesuję się wszystkim co się tu dzieje a inicjatywa Gazety Wyborczej wydała mi się niezwykle cenna. Niestety wypowiedzi forumowiczów koncentrujące się jedynie na obrzucaniu się błotem, wskazują na to, że większość jeszcze nie dorosła do tego, żeby wnieść pozytywny wkład i wspólnie budować rzeczywistość Śląska. Mam jednak nadzieję, że powoli będzie się to zmieniać a głos zabiorą ludzie aktywni i z pomysłami. Trzymam kciuki za tą akcję! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Zapraszamy na debatę: co dalej ze Śląskiem? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.07, 23:09 Nie trzymaj - pasywnie - kciukow, ino wkladaj - aktywnie - wklad, wielki gadaczu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oset Brak kultury...osobistej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 08:41 Zgadzam się z opinia prof. Szczepańskiego, iz najistotniejszą kwestia jest zmiana mentalności i postaw mieszkancow Śląska. Żeby nie było watpliwości , iz dotyczy tez ten problem naszych decydentow. Kultura jest wypadkowa tego co kazdy nosi we wlasnym sercu i umysle. Kolejna sprawa to brud w miastach!!!! Jako przyklad niech posluża Katowice. Brudne i odrapane kamienice, Panie Uszkok a moze tak zacheci wlascicieli kamienc do odmalowania fasad? Moze jakas ulga od podatku z przeznaczeniem na ten cel? Niech Pan sie wieczorami przejdzie po centrum,a zwlaszcza w dni weekendowe i swieta jaki brud jest na Stawowej i Pl. Szewczyka!!!! To tez jest kultura ( a reczej jej brak )tyle, ze osobista. prosze zobaczyc na nas mieszkancow! Najbardziej typowy obraz to sportowe ciuchy i w rece puszka piwa. Chamstwo na ulicach i srodkach komunikacji miejskiej!!!! Ludzie kultura zaczyna sie kształtowac w naszych rodzinach. Zatem zadanie, aby zmienic nasz region jest zdaniem nas wsyztskich!!! Odpowiedz Link Zgłoś