Dodaj do ulubionych

Desperacja i brak nadzieji dla Slaska

IP: 64.187.48.* 12.09.03, 02:11
Tego czego bylismy swiadkami wczoraj w Warszawie to,to nic innego ale wyraz
gniewu i ludzkiej rozpaczy przeciw braku pracy i strachu przed przyszloscia
dla Slazakow i Slaska w Polsce,nikt juz niema watpliwosci ze kolejne
tzw;plany uzdrowienia Slaska,sa niczym wiecej jak tylko kupa klamstw i nie
dotrzymanych obietnic,Slask umiera na naszych oczach!,region kiedys zaliczany
do najbogatszych na swiecie,dzis przypomina getto biedy,trzeba tu stanowczo
powiedziec ze za rzadow Polski,od zakonczenia wojny do dzis,Slasko zostal
kompletnie zrujnowany,wyeksploatowany,ograbiony,jeszcze nie tak dawno bez nas
ani by ta Polska miesiaca nie przezyla,teraz jestesmy nikomu niepotrzebni i
uwaza sie Slask tylko za klopot,ale ci pajace w Warszawie musza pamietac ze
narastajaca spoleczna hekatobomba,moze przybrac obrot niekontrolowany jak
wczoraj,i wszyscy mozemy byc wciagnieci w ten bunt ,bo ludzie moga tylko
wytrzymac do czasu,Slask musi sie bronic,wszystkimi srodkami,juz nie mozna
zwlekac bo nas wykoncza,jeszcze nie jest za pozno!,mieszkancy Slaska laczcie
sie!,w imie sprawiedliwosci,obrony pracy i przyszlosci naszych dzieci,szczesc
Boze!!,pyrsk
Obserwuj wątek
    • Gość: slezsko Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 02:24
      karliku mocie świynto prowda
      • Gość: Krakusek Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.chello.pl 12.09.03, 08:11
        Karliku !
        Ja rozumiem desperację i brak strach przed przyszłością mieszkańców Śląska.
        Ale to co wczoraj wyprawiali Wasi "dzielni" przedstawiciele z Solidarności w
        Warszawie tylko pogorszyło Waszą sytuację.

To było najgorsze co mogli zrobić, z wielu takich jak ja (i krąg moich
        znajomych), czyli ludzi, którzy godzili się na to, żeby były utrzymane te
        nierentowne kopalnie z naszych podatków (i tak płacimy na tyle różnych
        rzeczy ...) zrobili Waszych wrogów, bądź też ludzi Wam nieprzychylnych.

Pozdrawiam
        • Gość: Mariusz Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 09:58
          Gość portalu: Krakusek napisał(a):

> Karliku !
          > Ja rozumiem desperację i brak strach przed przyszłością mieszkańców Śląska.
          > Ale to co wczoraj wyprawiali Wasi "dzielni" przedstawiciele z Solidarności w
          > Warszawie tylko pogorszyło Waszą sytuację.
          >
          > To było najgorsze co mogli zrobić, z wielu takich jak ja (i krąg moich
          > znajomych), czyli ludzi, którzy godzili się na to, żeby były utrzymane te
          > nierentowne kopalnie z naszych podatków (i tak płacimy na tyle różnych
          > rzeczy ...) zrobili Waszych wrogów, bądź też ludzi Wam nieprzychylnych.
          >
          > Pozdrawiam

Masz rację, ale czy to bydło to zrozumie?
          (Jestem z Poznania).
    • hugon Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska 12.09.03, 09:13
      Witaj Karliku i wsyscy chcący dyskutować
      Twój głos tradycyjnie jest wyważony i rozsądny. Mam nadzieje że w tym wątku nie
      będą się pojawiać wypowiedzi oszołomstwa i tych co sprowokowali i podpuszczali
      do tych karygodnych zachowań.
      Uważam że w tej demonstracji prawdziwychŚlązaków to chba nie było a jak juz to
      nie byli to ci Bandyci demolujący i niszczący mienie społeczne.
      Jestem daleki od poparcia dla rządów LM ale to co chcą zrobić dla Śląska to
      chba jedyna i ostatnia szansa dla tego regionu. Wydobycie węgla to przeszłość i
      to trzeba zaakceptować potrzebne są inwestycje w nowoczesne technologie nie
      wystarczy ZSG aby zapewnić dostatnie życiue rodziny jak było za PRL to się nie
      wróci to sa znaki czasu.Trzba sie uczć podnosic kwalifikacje itp...
      W Górnictwie pracuje ponad 100tys osób wydaje mi się że oniczyli rząd chce
      obronic miejsca pracy pozostałych iw cale nie kosztem tych ludzi co zamkną
      kopalmie gdzie dotychczas pracowali takie systemy zabezpieczeń jakie oni
      dostali to może im cała Polska pozazdrościć.
      to co się stało wczoraj było zwykłym wandalizmem albo głupotom cimniaków a
      głupoli trzeba leczyć jak nie rozumieja cio sie do nich mówi.
      pozd hugon
      • Gość: oberland Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.03, 11:07
        ODLACZYC SCHLESIEN OD POLSKI!!!!!!!!!!!!!!!

MALPA ZEPSULA ZEGAREK!
        • hugon Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska 12.09.03, 12:40
          Cześć aqua
          Nie sposób odmówić racji faktom które przytoczyłaś to prawda co niezmienia
          postaci rzeczy czy pieniądze podatników trafiaja do słabo wykształconych
          pracowników dołowych czy do cwaniaków którzy poprzez system spółek wykorzstują
          ich pracę i najwięcej sie przy tym bogaca i zarabiają. Bo chba mi nie odmówisz
          racji ?że tak jest w istocie.
          Zarobki szeregowych górników nie sa astronomicznie wysokie najwięcej zarabiaja
          szefowie spółek doja równo wszystkich i Państwo i swoich pracowników TAK !
          to czy ten protest jak i kolejne inne nie powinien być skierowany do tych co z
          tego tortu niezasłiużenie najwięcej sobie wykrawają ?
          Tylko że ci Panowie tak pokieruja protestami że oni się umocnia na swoich
          stołkach i zaczna jeszcze więcej zarabiać a biedny górnik dalej bedzie klepać
          biedę i bedzie pracował w coraz gorszych warunkach.
          Reasumując to górnicy niech zrobia porządek ze swoimi bezpośrednimi szefami (
          sąsiedzi) a wtedy napewno będą mieli większe pieniądze i lepsze miejsca pracy
          Dlaczego kopalnie obrastaja coraz to wiekszymi zastępami pracowników
          administracji. Przy takich samych warunkach wydobycia bądż porównywalnych przy
          podobnym umaszynowieniu w RPA , Aystrali, Niemczech ,Angli , tą sama tone węgla
          wydobywa 2 razy mniej pracowników ?
          • Gość: aqua Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.03, 11:01
            Nie powiesz mi Hugon, że jeśli dyrektor kradnie to należy cały jego zakład
            zamknąć, żeby ten proceder ukrócić, że górnicy mają jakąkolwiek możliwość
            wyegzekwowania racjonalnego wykorzystania złóż, czy eksploatacji kopani. Sam
            wspomniałeś, że są to ludzie bez znaczącego wykształcenia, niech każdy robi to
            co potrafi. To zadanie leży po stronie rządu, który jest właścicielem i on ma
            rzeczywistą władzę nad dyrektorami i prezesami. To, że rząd ma tylko propozycję
            zamykania kopalń świadczy, że w rzeczywistości rząd ma tylko na uwadze dobro
            dyrektorów, nie górników. Cała wyższa kadra w okrojonych kopalniach i tak się
            pomieści, braknie miejsca tylko dla górników. Można się spodziewać, że
            pozostałe przy życiu kopalnie nadal będą generować długi i wrócimy do punktu
            wyjścia. Wiem, że najlepszym antidotum na tą dolegliwość jest prywatyzacja, ale
            jak ją zrobić? W szukaniu najlepszych rozwiązań leży zadanie rządu, w
            propagowaniu tych działań, upublicznianiu ich. Tego rząd nie robi, czyli nic
            nie robi. Tylko zmiana sposobu zarządzania górnictwa jako całości, ścięcia tej
            rozpasanej nadbudowy, w tym związków zawodowych, może uzdrowić sytuację.
          • peterp Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska 15.09.03, 11:26
            Nie jest pomysłem na Śląsk likwidacja przemysłu ciężkiego i pozostawienie kilku
            tysięcy ludzi bez pracy.Nie wierzę w to by każdy zwalniany górnik znalazł
            pracę. Oczywiście to nie wina tylko obecnie rządzącej ekipy, to wina 80 z górą
            lat "pomysłu" Polski na Śląsk. Stworzenie monokultury, rabunkowa gospodarka,
            brak sensownych inwestycji, ściągania kapitału, to błędy, które po tylu latach
            wychodzą na wierzch jak wrzód na dupie (przepraszam, za wyrażenie).
            Jego usunięcie może być bolesne. Słusznie napisał K.Kutz w sobotniej GW:
            www1.gazeta.pl/kraj/1,34317,1669810.html
            Więc nie mów mi Hugon, że LM z SLD ma pomysł na Śląsk.
      • Gość: aqua Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.03, 11:17
        hugon napisał:

> Witaj Karliku i wsyscy chcący dyskutować
        > Twój głos tradycyjnie jest wyważony i rozsądny. Mam nadzieje że w tym wątku
        nie
        >
        > będą się pojawiać wypowiedzi oszołomstwa i tych co sprowokowali i
        podpuszczali
        > do tych karygodnych zachowań.
        > Uważam że w tej demonstracji prawdziwychŚlązaków to chba nie było a jak juz
        to
        > nie byli to ci Bandyci demolujący i niszczący mienie społeczne.
        > Jestem daleki od poparcia dla rządów LM ale to co chcą zrobić dla Śląska to
        > chba jedyna i ostatnia szansa dla tego regionu. Wydobycie węgla to przeszłość
        i
        >
        > to trzeba zaakceptować potrzebne są inwestycje w nowoczesne technologie nie
        > wystarczy ZSG aby zapewnić dostatnie życiue rodziny jak było za PRL to się
        nie
        > wróci to sa znaki czasu.Trzba sie uczć podnosic kwalifikacje itp...
        > W Górnictwie pracuje ponad 100tys osób wydaje mi się że oniczyli rząd chce
        > obronic miejsca pracy pozostałych iw cale nie kosztem tych ludzi co zamkną
        > kopalmie gdzie dotychczas pracowali takie systemy zabezpieczeń jakie oni
        > dostali to może im cała Polska pozazdrościć.
        > to co się stało wczoraj było zwykłym wandalizmem albo głupotom cimniaków a
        > głupoli trzeba leczyć jak nie rozumieja cio sie do nich mówi.
        > pozd hugon

Nie chcę mi się wierzyć Hugonie, że znasz Śląsk, czy choćby ziemię
        zagłębiowską. Twoje twierdzenie, że pomysły LM są jakąś szansą dla Śląska są
        błędne. Są tyko szansą na wegetację tysięcy ludzi. Czy wiesz jak kopalnie i
        całe górnictwo obrosło różnymi firmami, instytutami, urzędami. Ile różnych
        spółek żeruje na pracy górników. To nie wina górników, ze kopalnie są
        nierentowne, oni ciężko pracują. Wina leży po stronie zarządcy, właściciela,
        gdyż dopuścił do niepotrzebnego zatrudnienia pomocniczego. Wszystkie
        dotychczasowe reformy sprowadzały się do przesunięć personalnych, reformy były
        pozorowane; łączenie, dzielenie, ponowne łączenie i zamykanie. Nie czuję się
        specjalistą w tej dziedzinie, ale mogę powiedzieć, że rząd nic nie zrobił, dla
        górnictwa, poza działaniem pozorowanym. Nie zrobiono żadnej symulacji ratowania
        górnictwa, innej niż zamykanie kopalń. Może opłacalne byłoby obniżenie ceny
        energii elektrycznej na Śląsku, co spowodowałoby pośrednio, zwiększone
        zapotrzebowanie na węgiel, może należałoby wprowadzić ulgi podatkowe, dla
        korzystających z węgla, lecz wykorzystujących najnowsze technologie. Jest wiele
        różnych zagadnień, które można by przeanalizować, a mających na celu obniżenia
        kosztu wydobycia, lecz wyniki badań należałoby opublikować. Działanie z
        odsłoniętą przyłbicą, jest ważniejsze niż pustosłowie. Niech rząd opublikuje
        swoje symulacje, jeśli je robił, wyda te kilkaset tysięcy złotych i roześle do
        każdego domu na Śląsku. Niech rząd udowodni, że coś robił.
    • Gość: mmm Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: 2.3.STABLE* / 213.17.236.* 15.09.03, 12:20
      Ma pan rację. Może moja wypowiedź nie będzie rewelacyjna bo mam dopiero18 lat.
      Ale boję się bo kopalnia mojego taty będzie po tych 4 do likwidacji. Mieszkam
      w Grodźcu, gdzie kopalnia już dawno zlikwidowana! Cała Polska nie zdaje sobie
      sprawy jak tu jest?! Bieda aż piszczy. Nie chcę pomyśleć co będzie z Bytomiem
      i Piekarami? To są miasta typowo górnicze. W tych rejonach od dziada pradziada
      ludzie pracowali na kopalniach! Co my teraz mamay robić jeśli większość jest
      wykształcona tylko w tym "umierającym" kierunku?? Będę też walczyć! Bo to Mój
      DOM!!!
      • Gość: kuburs Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 15.09.03, 17:25
        wytlumaczcie mi w takim razie, dlaczego gornicy dostaja kosmiczne odprawy (nikt
        inny takich nie dostaje) i zamiast te pieniadze racjonalnie wykorzystac wydaja
        je na prawo i lewo, a potem krzycza "zlodzieje"?? Walczyc o swoje - bardzo
        dobrze. Ale upominanie sie o cos, co nie ma racjonalnego i ekonomicznego sensu
        jest krotkowzroczna glupota. Jesli moja firma by zbankrutowala - pies z kulawa
        noga by sie mna nie zainteresowal. Dlaczego gornikom sie wyjatkowo nalezy? Nie
        rozumiem tez metod walki o "swoje". Koktajle molotowa maja byc symbolem
        desperacjii? Jesli jest to prawdziwa dyskusja to moze mi ktos w koncu
        wytlumaczy - CZEMU WINNI SA MIESZKANCY WARSZAWY?? Jakie bylo prawdopodobienstwo
        zatrzymania w korku jakiegos ministra czy chocby posla - mniejsze niz 1:25000.
        Moim zdaniem mozna walczyc o swoje, ale to "swoje" jest utrzymywane
        przez "moje" pieniadze, a raczej moje pieniadze sa tam topione. Wiec czy nie
        jest prawda, ze gornicy domagajac sie ochrony kopalni i swoich przywilejow nie
        staja sie przypadkiem "zlodziejami moich pieniedzy" ?? Czekam na rzeczowe
        odpowiedzi
        Pozdrawiam
        • Gość: kuburs Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 15.09.03, 19:52
          czy ktos mi odpowie??
          • Gość: ! Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.09.03, 20:32
            jezeli chodzi o twoje pieniadze to mowisz "moje",
            a jak chodzilo przez ponad 70 lat o nasze pieniadze (slaska) mowiles na
            pewno "nasze" albo co gorsze dalej monotonnie "moje"

wiesz, ze polska bez slaska padla by juz przed 2. ws?
            • Gość: kuburs Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 15.09.03, 20:49
              nadal nie dales mi odpowiedzi na pytania, ktore zadalem w moim poscie! Cos
              czuje, ze kazdy tu bedzie zmienial temat i migal sie od odpowiedzi. Nadal
              czekam na odpowiedz i prosze bezposrednio, bez dygresji
              • Gość: kuburs Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 16.09.03, 14:47
                no wiec stalo sie tak jak sie wczoraj spodziewalem. Nie znalazl sie ani jeden
                czlowiek na tym forum, ktory moglby mi odpowiedziec na zadane pytania. Wynika z
                tego tyle, ze potraficie sie tylko awanturowac, demolowac, strajkowac,
                wywyzszac nad reszta kraju, uwazac za slaskie swiete krowy, odpowiadac
                wymijajaco, narzekac na "Warszafke" (a kto to ta Warszafka??), jednym slowem
                wszystko, by tylko nie odpowiedziec powaznie na pytania, ktore was dotycza.
                No nic trudno.
                Mimo wszystko pozdrawiam
                • Gość: aqua Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.03, 14:59
                  Gość portalu: kuburs napisał(a):

> no wiec stalo sie tak jak sie wczoraj spodziewalem. Nie znalazl sie ani jeden
                  > czlowiek na tym forum, ktory moglby mi odpowiedziec na zadane pytania. Wynika

Nie maż się kuburs, górnicy dostaną odprawy bo warszawa ma wyrzuty sumienia.
                  Wpierw ten region wykorzystała do cna, zabrała co sie dało, a teraz już tam
                  tylko dziadostwo zostało. Ale zostało też 100 tysięcy zorganizowanych górników.
                  Nie martw się też przerwami w komunikacji z uwagi na demonstracje górników,
                  które będą się powtarzać. Jak kwachu przejeżdża, też zamykają miasto.

• Gość: kuburs Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 16.09.03, 15:14
                    a ty jak juz cos piszesz to pisz na temat. Warszafka (czyli kto-jej
                    mieszkancy?) ma wyrzuty sumienia?Przeciez gornicy ZAWSZE mieli takie programy
                    oslonowe. Nikt inny w Polsce takich nie mial. Jak Kwach albo Miller przejezdza
                    to jada tylko na sygnale z obstawa i nie blokuja miasta. Odpowiedz mi! Dlaczego
                    gornicy maja WYJATKOWE PRZYWILEJE i CZEMU WINNI SA MIESZKANCY WARSZAWY?
                    • Gość: aqua Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.03, 09:08

> a ty jak juz cos piszesz to pisz na temat. Warszafka (czyli kto-jej
                      > mieszkancy?) ma wyrzuty sumienia?Przeciez gornicy ZAWSZE mieli takie programy
                      > oslonowe. Nikt inny w Polsce takich nie mial. Jak Kwach albo Miller
                      przejezdza
                      > to jada tylko na sygnale z obstawa i nie blokuja miasta. Odpowiedz mi!
                      Dlaczego
                      >
                      > gornicy maja WYJATKOWE PRZYWILEJE i CZEMU WINNI SA MIESZKANCY WARSZAWY?

chłopie czy ty jesteś nierozgarnięty, Jak piszę warszawa, mam na myśli rząd RP.
                      Przeczytaj moją wypowiedzi z tego wątku, zrozumiesz na czym mniej więcej
                      polegają wyrzuty sumienia warszawy. Wyrzuty sumienia potęgowane są przez 100
                      tysięcy zorganizaowanych górników, którym stale śmierć w oczy zagląda, a
                      ostatnio i bieda.
                    • arcykr Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska 17.09.03, 11:57

Dlaczego
                      > gornicy maja WYJATKOWE PRZYWILEJE (...)?
                      Bo rzucają petardy, koktajle Mołotowa itd., itp.
                • Gość: Karlik Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: 64.187.48.* 20.09.03, 01:40
                  Kuburs,jezeli od pokolen twoja rodzina zyje i utrzymuje sie z pracy,ktora
                  zapewnia godziwy standart przez lat kilkadziesiat a moze i kilkaset,pomimo
                  zmian granic czy polityki,to nie wydaje ci sie conajmniej dziwne ze cos jest
                  nie tak ,kiedy nie mozesz utrzymac tego standartu dzisiaj?,a i przez ostatnie
                  50 lat tez?Slask nalezy w calosci do Polski tylko, zaznaczam tylko, ostatnie 50
                  kilka lat!coz to jest w porownaniu do calej historii,a tak poziom zycia
                  zaczynal upadac w Polsce na Slasku.Zamieszki w Warszawie to wyraz buntu i
                  gniewu na rabunkowa gospodarke IIIRP,ludzie chca pracy a nie pieknych slow,na
                  stolice dalej trzeba placic,caly kraj na nia lozyl i lozy,warszawscy pajace
                  zapomnieli ze z tych posadek moga wyleciec,i ze powinni wyleciec,otworz
                  oczy !,kraj ogarnia bieda,nasze Ylity,zajete sa lupaniem jak najwiekszej kasy
                  dla siebie i rodzinki majac w dupie takich jak ja czy ty,skandal goni
                  skandal,lapowkarstwo,protekcja,oraz zlodziejstwo ogarnia wszystko naokolo,i ty
                  sie pytasz ze czemu sie ktos "wkurwia"na Slasku?,sam sobie odpowiedz!!!!
        • peterp odpowiedź dla kubusa 16.09.03, 15:30
          www1.gazeta.pl/kraj/1,34317,1669810.html
    • Gość: arcykr3 Co wy na to 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.03, 18:15
      groups.google.pl/groups?dq=&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&threadm=23946-1063610298%4062.148.88.52&prev=/groups%3Fdq%3D%26num%3D25%26hl%3Dpl%26lr%3D%
      26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8%26group%3Dpl.misc.kolej%26start%3D25
      Oj, potrafi sie nasz region "wypromować"... :-(
    • Gość: builder Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 15.09.03, 23:57
      Gość portalu: Karlik napisał(a):

> Tego czego bylismy swiadkami wczoraj w Warszawie to,to nic innego ale wyraz
      > gniewu i ludzkiej rozpaczy przeciw braku pracy i strachu przed przyszloscia
      > dla Slazakow i Slaska w Polsce,nikt juz niema watpliwosci ze kolejne
      > tzw;plany uzdrowienia Slaska,sa niczym wiecej jak tylko kupa klamstw i nie
      > dotrzymanych obietnic,Slask umiera na naszych oczach!,region kiedys
      zaliczany
      > do najbogatszych na swiecie,dzis przypomina getto biedy,trzeba tu stanowczo
      > powiedziec ze za rzadow Polski,od zakonczenia wojny do dzis,Slasko zostal
      > kompletnie zrujnowany,wyeksploatowany,ograbiony,jeszcze nie tak dawno bez
      nas
      > ani by ta Polska miesiaca nie przezyla,teraz jestesmy nikomu niepotrzebni i
      > uwaza sie Slask tylko za klopot,ale ci pajace w Warszawie musza pamietac ze
      > narastajaca spoleczna hekatobomba,moze przybrac obrot niekontrolowany jak
      > wczoraj,i wszyscy mozemy byc wciagnieci w ten bunt ,bo ludzie moga tylko
      > wytrzymac do czasu,Slask musi sie bronic,wszystkimi srodkami,juz nie mozna
      > zwlekac bo nas wykoncza,jeszcze nie jest za pozno!,mieszkancy Slaska laczcie
      > sie!,w imie sprawiedliwosci,obrony pracy i przyszlosci naszych
      dzieci,szczesc
      > Boze!!,pyrsk

noooo, jasne! najlepiej zrobic powstanie i zrujnowac wszystkim innym
      S`lonzakom zycie bo to tylko o te piec kopaln chodzi?, a moze sie myle?
      jak chcesz zrobic powstanie w skali 1 do 10 000 to se rob a przy tym zastanow
      sie czy warto by bylo - przeanalizuj wszystkie za i przeciw, kto straci, kto
      zyska, kto umze, kto sie narodzi! - takie denne piepszenie nikogo nie
      rajcuje!!!
      a moze rajcuje dennie myslacych ludzi - do boju ROZPIERDOLCIE caly S`lonsk!!!
      • Gość: Billi The Kid Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.03, 15:31
        mrW-Builder ty wulcu
        • Gość: builder Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 16.09.03, 22:19
          Gość portalu: Billi The Kid napisał(a):

> mrW-Builder ty wulcu

ulzylo ci DEBILU!
          nie?!
          to idz i pucoj buty zasranym gownojadom!
          a mojego brata w to nie mieszaj kretynie pojebany!
    • Gość: jeden z wielu Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: 62.233.241.* 16.09.03, 15:40
      Kiedy w czasach PRL-u, w zielonoświecącym neonie nad kopalnią GÓRNIKOM CHWAŁA!,
      zgasło "ce-ha" - był powód do śmiechu. Teraz nikt już nie stawia braciom-
      górnikom efektownych napisów naonowych, a wychodzi na to samo. Jak w geście
      Kozakiewicza. Wydaje mi się jednak, że górnikom należy się chwała za to co
      pokazali w Warszawie facetom rządzącym Polską, bo każda ludzka cierpliwość ma
      swoje granice. To co elity partyjno-państwowe wyrabiają z naszym krajem i
      gospodarką przechodzi już wszelkie granice przyzwoitości. Jest to systematyczne
      niszczenie państwa i premanentna grabież majątku narodowego do prywatnych
      kieszeni przyszłej pasożytniczej tzw. "klasy kapitałowej" (oglądamy codziennie
      ich bużki w TV). Nie mogę zrozumieć dlaczego Polacy jeszcze nie zakwestionowali
      tego kierunku przemian, który prowadzi nas do katastrofy gospodarczej i do
      unicestwienia. Może Górnicy wreszcie obudzą z letargu polskie społeczeństwo???
      • Gość: kuburs Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 16.09.03, 15:54
        PeterP- czytalem juz ten wywiad. Panu Kutzowi proponuje wycieczke po
        Warszawskim Bródnie lub Szmulkach - zobaczy to samo. Problem w tym, by górnicy
        wzieli sprawy w swoje rece (to nie oznacza kolejnych awantur) i sami starali
        sie przedsiebrac. To od jednostki zalezy kim jest! Tylko gornicy swoja
        desperacje zamieniaja w agresje i roszczenia, zamiast samemu cos zrobic. A pan
        Kutz reprezentuje socjalistyczne myslenie. Jesli ktos ma lepiej, to trzeba mu
        zabrac - o to samo macie pretensje do Polski o jej traktowanie Slaska po
        wojnie. Ale pamietajcie, ze za komuny tez inwestowano na Slasku, nie tylko
        rabowano. Czytam odpowiedzi z zainteresowaniem, ale nikt mi nie wytlumaczyl
        dlaczego akurat GORNICY maja takie przywileje, a nie dajmy na to - Stoczniowcy
        czy PGR'owcy??Pan Kutz mowi o zaniedbanej restrukturyzacji, ale nie powie
        glosno, ze jedyna metoda jest ZAMKNIECIE KILKU KOPALN. Mowi tez o walce z
        elitami w Warszawie! Jestem mieszkancem Warszawy, a za elite sie nie uwazam
        (choc wiem, ze poziom zycia jest tu wyzszy niz srednia), wiec CZY JESTEM WINNY
        TEJ SYTUACJI?? Tylko dlatego, ze lepiej zarabiam wlasna ciezka praca? Kto to
        jest Warszafka? Czy to wszyscy mieszkancy stolicy?
      • Gość: kuburs Do jednego z wiel IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 16.09.03, 15:57
        "Jest to systematyczne niszczenie państwa i premanentna grabież majątku
        narodowego do prywatnych kieszeni przyszłej pasożytniczej tzw. "klasy
        kapitałowej" "
        To czego bylismy swiadkami w Warszawie to niszczenie miasta, a to czego
        domagaja sie górnicy to permanenta grabiez majatku wspolnego obywateli(budzet)
        do prywatnych kieszeni pasozytniczej klasy gornikow
        • Gość: Jeden z wielu Re: Desperacja i brak nadziei dla Śląska IP: 62.233.241.* 17.09.03, 11:48
          Ech, "Kuburs", nazywanie górników pasożytniczą klasą wydaje mi się polemiczną
          przesadą i grubym nietaktem z twojej strony. Tym bardziej, że przez długie lata
          to środowisko swoją ciężką i niebezpieczną pracą napełniało po brzegi budżet
          państwowy fedrując nawet po 4 zmiany na dobę. A Śląsk to były przede wszystkim
          kopalnie i huty oraz inne przedsiębiorstwa przemysłowe kooperujące z nimi. Dla
          mieszkańców ponad 100 miast i miasteczek tego rejonu Polski, ten właśnie
          likwidowany teraz przemysł ciężki dawał zatrudnienie i stanowił główną podstawę
          utrzymania. Rządzący Polską decydując się na bezalternatyną likwidację śląskich
          kopalń i hut - obojętnie czyj to jest pomysł: doradców zagranicznych, czy nasz -
          stwarzają dla Sląska i jego mieszkańców katastrofalną sytuację. Społeczną i
          gospodarczą a nawet polityczną (w niedalekiej przyszłości). Odnosi się
          wrażenie, że polskie elity państwowe nie mają jakiegoś konkretnego pomysłu na
          Polskę i rozwiązanie kryzysu oraz zapaści w jakie popadł nie tylko Śląsk ale
          cały kraj. Jedyną nadzieję upatrują w integracji z UE. "Jak wejdziem do Unii,
          to..." - obcy nas wyratują i wyciągną na suchy ląd!!! Czyżby???
    • hugon Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska 17.09.03, 12:37
      Moi Drodzy
      Więcej realizmu czy ktoś z was wierzy że jeden minister z Warszawy będzie
      potrafił ekonomicznie rozsądnie i sprawiedliwie rządzić z Warszay kopalnią toz
      to absurd i to my juz przerabiali !
      Dlaczego szuka się winnych gdzieś tam a nie u siebie !
      Ilość spółek które obsiadły kopalnie jest ogromna a właściciele to miejscowi a
      nie mieszkańcy Żoliboża
      Popatrzcie na ręce tych co sprawuja naprawdę władze na kopalni a dajecie sie
      wodzic i podpuszczać jak (sory ) barany
      Ci działacze związkowi nie mówią wam prawdy bo sie boją o swoje związkowe
      synekury i tak samo dozór .
      hugon
      • Gość: kuburs Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.acn.pl / *.acn.pl 17.09.03, 15:19
        aqua. Nie jestem nierozgarniety i czytam uwaznie. Jesli masz na mysli rzad to
        pisz rzad, a nie Warszawa, bo dla mnie jako mieszkanca tego miasta jest to
        zasadnicza roznica. Rzad, rzadem, ale co innego mieszkancy, ktorzy cierpia z
        powodu gorniczych awantur (traca pieniadze stajac w korkach, spozniajac sie,
        nie mowiac o naprawie strat), a sa takimi samymi obywatelami tego kraju jak
        gornicy. Nikt sie nie martwi ich losem. Jesli zylibysmy w na prawde
        praworzadnym kraju, to kazdy, kto poniosl strate w wyniku tej awantury moglby
        teoretycznie dochodzic odszkodowan od centrali zwiazkowych. Ale niestety tak
        nie jest. Zatrzymano tylko 8 osob (co jest smieszna liczba jak na rozmiar
        strat), a koszty jak zwykle poniosa mieszkancy, a prokurator zamiast zatrzymac
        wszystkich, ktorzy brali w tym udzial(mowie o awanturze) cacka sie z osmioma.
        To jest nie normalne, ze jedna grupa spoleczna (na pewno nie jedyna w ciezkiej
        sytuacji) moze terroryzowac i zabierac pieniadze reszcie spoleczenstwa. Tez
        jestem za decentralizacja i bogatymi regionami, ale niszczenia mojego miasta,
        przez bezkarnych bandytow nie zniose.
        Pozdrowienia
        • Gość: Karlik Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: 64.187.48.* 20.09.03, 01:19
          Slask mozna powiedziec ze to taka makro-skala calego kraju,w tym gesto
          zaludnionym terenie ,uwypuklily sie najwieksze problemy ,przemian
          gospopdarczych,i spolecznych,jezeli gdzie indziej w Polsce padaja postrzegolne
          zaklady to nie maja one i ich zalogi takiego w plywu na caloksztalt w
          regionie,ale u nas ma sie zecz odwrotnie!upadek kopaln bytomskich to prawdziwa
          kleska dla tego miasta!i okolicy,bo tu nie ma nic innego!obiecane inne
          stsanowiska pracy to narazie czyste mrzonki,nie robi sie nic,nic a nic!,Slask
          nie ma zadnych wyrzutow sumienia czy cze gos innego za to ze byl
          uprzywilejowany za czasow PRL-u,bo zaden przywilej to nie byl ,dlaczego?,ludzie
          tutaj zawsze mieszkali na stopie rownej reszcie zachodniej Europy,a niekiedy i
          nawet lepiej,przed wojna tez,wraz z przyjsciem Polski,drastycznie obnizyl sie
          standart zycia mieszkancow slaska,zeby juz calkiem nie byc osadzonym o
          dziadowska gospodarke powpropwadzali jakies tam "przywileje",ktore dla nas nie
          byly niczym innym jak tylko normalna proba uczciwej zaplaty za prace!,3/4
          Polski nie wiedzialo jak powinno sie pracowac i uczciwie zarabiac,przywileje
          dla Gornikow to byly proby podreperowania wizerunku panstwa opiekunczego jaki
          chcial byc PRL,a i z tym okazalo sie ze jednak jestesmy nedzarzami,w porownaniu
          do naszych sasiadow na zachodzie,reasumujac,to co dla Slazakow wydawalo sie
          normalne przecietny polak rozumial jako raj na ziemi,nie mogl on pojac ,ze za
          uczciwa prace trzeba uczciwie i godnie zaplacic,roznice sa tu
          niepodwazalne,inna mentalnosc ,zdezenie dwoch innych swiatow,wiedzieli o tym
          wladze w Polsce,ze jezeli moga z ludzi robic dzadow to ze slaskiem tak zecz nie
          bedzie wygladac.kopalnie nierentowne?tak?,proste pytanie ,dlaczego tona wegla
          kosztuje na kopalni 120 zl,a 50 km dalej juz prawie 400zl?kto prowadzi taka
          szkodliwa polityke,samodestrukcyjna,kopalnie na tym nie zarabiaja,ttylko
          posrednicy,pytan mozna by mnozyc,doplacaja do kopaln?,powazna czesc tych sum
          ginie po drodze,nie docierajac do prawdziwych odboircow,system mafijnych
          powiazan skutecznie zeruje na tych kopalniach i wykancza je tak samo jak owi
          prezesi spolek weglowych,a najgorsze jest to ze nie ma warszawka
          skutecznego ,porzadnego planu i pomyslu na Slask,jak tylko zamykac,zamykac
          zamykac,takich reform w takim tempie nawet nie zrobila Francja ,Niemcy i
          Anglia,kraje niewspolmiernie bogatsze od Polski,nie pozwolily sobie na to zeby
          wyrzucic na bruk ponad 100 tys gornikow!,reforma zaczeta w Niemczech przed 30
          laty trwa do dzisiaj i jeszcze mozna odczuc jej skutki,no to pyrsk.
        • Gość: aqua Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.03, 12:06

> To jest nie normalne, ze jedna grupa spoleczna (na pewno nie jedyna w
          ciezkiej
          > sytuacji) moze terroryzowac i zabierac pieniadze reszcie spoleczenstwa. Tez
          > jestem za decentralizacja i bogatymi regionami, ale niszczenia mojego miasta,
          > przez bezkarnych bandytow nie zniose.
          > Pozdrowienia

Dobrze jest radzić górnikom, żeby wzięli sprawy w swoje ręce. 20 lat na dole, w
          kopalni, to nie przelewki, niewielu potrafi z tym normalnie żyć.
          Sprawa odnowy w górnictwie spada na rząd w Warszawie, właściciela, jeśli
          dyrektorzy i cała obudowa górnictwa kradnie, niegospodarnie pracuje, to wina
          zawsze spada na właściciela. Musisz się pogodzić z tym, że górnicy będą jeździć
          do właściciela do Warszawy, będą czasowe przerwy w ruchu. Dopóki rząd nic nie
          będzie robił co do niego należy, to tak będzie.

Dziwnie w twoich ustach brzmi słowo autonomia. Czy myślisz, że Śląsk by na tym
          stracił?, To Warszawa "miasto" tym razem, nie rząd, straciłoby na tym. Czy
          myślisz, że region warszawski jest tak bogaty, że przeżyłby bez stałych dotacji
          również ze Śląska. Gdyby tak wniknąć w uposażenia pracowników niezliczonych
          urzędów centralnych, poddać je kontroli reszcie Polski, czy Warszawa nadal
          byłaby tak bogata jak obecnie.
    • mummir Re: A może ?! 17.09.03, 22:17
      Chcesz dorobić a masz dostęp do internetu to nie ma problemu.

www.MikesPaid4Email.com/pages/index.php?refid=mummir
      Świetna firma. Płacą bardzo dobrze od 1 do 5 centa za link a ponadto punktowane
      linki zamieniają na kasę (tak że warto również klikać za punkty). E-maile
      przychodzą codziennie, a w każdym kilka linków. Płatne linki zawierają
      słowo "runner" np. www.MikesPaid4Email.com/scripts/runner.php?aA=677209
      Po "kliknięciu" na płatny link następuje logowanie na stronę sponsora. I tutaj
      najczęściej pojawia się u góry pasek z banerem i informacją ile sekund mamy
      oglądać stronę sponsora i ile za to dostaniemy np. Mike thanks you supporting
      his sponsors! You're the best. You will receive 5cents(s), once you have
      visited this sponsor's site for at least 15seconds . Po upływie określonego
      czasu pojawia się komunikat: " You've just been paid. See you soon!" lub
      podobne. W chwili pojawienia się tego komunikatu możemy zamknąć połączenie.
      Dodatkowo możesz zarobić więcej wchodząc na Paid2Click (NO SEARCHES) i
      Paid2Click (SEARCHES ONLY) w obrębie waszego konta w Mikes, można tam zarobić
      kilka dodatkowych centów. Nie polecam działu Paid2Signup w którym za zapisanie
      się do danego programu czy firmy można jednorazowo dorobić 25 centów! Zasypują
      skrzynkę emailami że trudno się ich pozbyć.

Firma daje - 30$ - na dzień dobry. Minimalna kwota wypłaty: - 150$ - to sporo,
      ale nie najwięcej. Poza tym firma "stara się" abyśmy z tą kasa zobaczyli się
      jak najwcześniej wysyłając mnóstwo e-maili i dając możliwości zbudowania 10
      poziomów referencyjnych za które dostaje się 10% zarobionej przez innych kasy.
      Wymagają abyś z tych 150$, które musisz mieć na koncie aby wypłacić, co
      najmniej 10$ pochodził wyłącznie z twojego klikania, bez pomocy bonusa czy
      poziomów referencyjnych. Gdy uzbierasz 150$, po zalogowaniu się na twoje konto,
      będzie widoczny przycisk "Request Payment" - po jego użyciu kasa zostanie
      przelana w sposób określony przez Ciebie w procesie rejestracji.

Dobre rady:
      1. Aby na klikanie poświęcić jak najmniej czasu powinieneś klikać na
      banery i linki używając opcji „otwórz łącze w nowym oknie”. Po takim otworzeniu
      możesz nawet już do niego nie zaglądać kasa i tak płynie a ty w tym czasie
      otwierasz dalsze łącza.
      2. Wpadniesz zapewne na pomysł tworzenia poziomów referencyjnych zapisując
      członków swojej rodziny /robi tak większość/. Nie zapisuj ich jednak na jednym
      poziomie a raczej stwórz poziomy jeden za drugim. Zarobisz więcej kasy dla
      rodziny bo każdy z nich będzie miał już poziomy referencyjne i dostanie swoje
      10%.

Spróbuj nic nie tracisz, a może się opłaci.
    • Gość: Pajak Re:UE woli wegiel z USA IP: *.cable.ubr01.stav.blueyonder.co.uk 17.09.03, 22:56
      Polski wegiel jest 3 razy tanszy niz niemiecki , hiszpanski czy angielski,
      ale jest nieznacznie drozszy od chinskiego i amerykanskiego.

UE woli ten z za oceanow. Czy to troska o amerykanskie i chinskie interesy ...
      Nawet zwierzaki nie ob.... swojego gniazda.

Pajak Londyn
      • Gość: splash Re:UE woli wegiel z USA IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.03, 23:25
        mrw mniej wody brzozowej, gorolu poslintany
      • Gość: Pajak Re:UE woli wegiel z USA IP: *.cable.ubr01.stav.blueyonder.co.uk 17.09.03, 23:26
        P.S. Skoro UE odgornie ogranicza wydobycie wegla w Polsce , odgornie tez
        powinna pokryc koszty z tego wynikle . Po to przeciez UE stworzaono . Przyklad
        kopalnie wegla w Walii.

Nie dostrzegaja tego polscy politycy? Czy sa zajeci bardziej osobistymi
        sprawami?

Pajak Londyn
        • Gość: Pytek UE woli woongel z USA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 07:08

Nojprzood sie pozbydoom goornikoow, coby niy boouo trza z tylooma Karlusami sie
          dzielic' geldym?
    • Gość: arcykr Moralność pana Ślązaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.03, 09:28
      ">>spier...<<, ty warszawski psie - to do Bogu ducha winnego warszawskiego
      przechodnoa, który dostał grubą, obciągniętą gumą sprężyną" Źródło: M.F.
      Rakowski, dzisiejsza "Trybuna".
    • Gość: Obserwator. Jak będą takie ceny węgla to pójdziecie na ...bruk IP: *.zychlin.sdi.tpnet.pl 20.09.03, 15:34

GDZIE JEST WĘGIEL PO 140 ZŁ ZA TONE.....
      Sprawdziłem to na stronach internetowych różnych kopalni......i nic nie
      rozumię.

Jastrzębska Spółka Węglowa Cennik sprzedaży aktualny.

Miał ceny netto [zł]
      Borynia 152,92
      Jas-Mos 188,13
      Krupiński 155,00
      Pniówek 150,84
      Zofiówka 2 179,85

Orzech netto [zł]
      Zofiówka 2 250,00

Niesort netto [zł]
      Jas-Mos 215,00
      Krupiński 230,00
      Pniówek 212,00
      Zofiówka* 210,00

Muł netto [zł]
      Borynia 1 101,00
      Zofiówka 101,00

cennik obowiązuje od: 01.08.2003
      do podanych cen należy doliczyć 22% podatku VAT.
      zapytania w sprawie sprzedaży węgla prosimy kierować na adres:
      marketing@jsw.pl lub telefonicznie (032) 756 46 76, 756 44 02, 756 43

KHW S.A. KWK "Wieczorek"
      ING & BSK O/Katowice
      Nr 10501214-700055056

e-mail: kwkwiecz@kopalnia.com.pl
      Telefon: Centrala (032)255-70-18, 256-35-17
      Cennik ważny od dnia 01.07.2003r.

Ceny Brutto

KOSTKA 63-200 455.06
      GRUBY II > 40 406.26
      ORZECH I 40-80 2 429.44
      ORZECH 25-80 406.26
      ORZECH II 25-50 373.32

KWK "Budryk" S.A
      Oferta cenowa obowiązuje od dnia 01.09.2003 r.
      w zł/tonę brutto
      Samochody Gruby I Gr I 280.6
      Samochody Orzech II 314.76
      dział marketingu i zbytu: tel. (032) 239-55-88

Następne przykłady..........www.nwsa.pl/cennik_przedpl.htm

Kopalnia Anna Cena netto (zł/t)
      Orzech 295,00
      OrzechII 285,00
      Groszek 240,00

Bielszowice........

Gruby II 295,00
      Kostka 33 305,00
      Orzech 33 295,00
      Groszek 33 240,00

Silesia Cena netto
      (zł/t)
      Kostka 290,00
      Kostka I 290,00
      Orzech 280,00
      Groszek 225,00
      Drobny 3 250,00

I TAK DALEJ.......!!!!!!!!!!!!!!.

Kto mądy wytłumczy mi....dlaczego p.Hausner...p.Piechota.....politycy
      wszelkiej maści....posłowie....podają CENĘ SPRZEDAŻY W KOPALNIACH...140 ZŁ.

Myślę ,że dziewięciu na dziesięciu Polaków tego nie rozumie....
      kto tu kłamie a kto omu robi wodę z muzgu........????????/......!!!!!!!!!.

• Gość: Karlik Re: Jak będą takie ceny węgla to pójdziecie na .. IP: 64.187.48.* 21.09.03, 00:55
        No wlasnie kto komu robi wode z muzgu??!!
        • Gość: Obserwator. Re: Jak będą takie ceny węgla to pójdziecie na .. IP: *.zychlin.sdi.tpnet.pl 21.09.03, 01:31
          Karliku.....to nie odpowidź !!!!!!......jak sie znasz to mi wytłumacz .
          Grzecznie proszę.
          • Gość: Karlik Re: Jak będą takie ceny węgla to pójdziecie na .. IP: 64.187.48.* 21.09.03, 01:40
            No dobra,suchej jako tona wynglo kosztuje po kosztach wlosnych ,no kolo 140- do
            180,i tyla gruba mo z tego,tako pedziol przewodniczacy ZZG we katowicach,a ino
            sie tyn som wyngel wywiezie 50 km dali,juz za niego spiywosz po 400 zl za
            tona,czamu?,minister we Warszawie godo ze niy ma zbytu i produkcja jest za
            duza???!!!!,a chlopy we polosce godajom ze wyngla dostac nie mogom???,i czekaja
            po dwa dni na zaladunek!,tako jest kolyjka,cos tu niy gro i to pieronsko,pyrsk.
            • Gość: Obserwator. Re: Jak będą takie ceny węgla to pójdziecie na .. IP: *.zychlin.sdi.tpnet.pl 21.09.03, 02:45
              karliku.....więc jak to jest....minister kłamie....p.Czerkawski mija sie z
              prawdą.....a górniki to co ????? rozumu nie mają ?????że słuchają takich
              bredni....nie dziw sie później ,że tylu Polaków krzyczy ,że jest bardzo drogi
              węgiel poza Śląskiem. W telewizji i w Sejmie słyszy się tylko dwie cyfry....140
              cena w kopalni.....450 cena w Polsce.....a gdzie ta różnica 310 zł...??????.
              Cuda sie tam na Śląsku dzieją......./
      • Gość: builder Re: Jak będą takie ceny węgla to pójdziecie na .. IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 21.09.03, 01:57
        no to zamawiaj i pros` o dostarczenie!, tylko nie zamawiaj jednej tony - bo
        mial jest hooja warty!

Gość portalu: Obserwator. napisał(a):

>
        >
        >
        >
        > GDZIE JEST WĘGIEL PO 140 ZŁ ZA TONE.....
        > Sprawdziłem to na stronach internetowych różnych kopalni......i nic nie
        > rozumię.
        >
        >
        > Jastrzębska Spółka Węglowa Cennik sprzedaży aktualny.
        >
        > Miał ceny netto [zł]
        > Borynia 152,92
        > Jas-Mos 188,13
        > Krupiński 155,00
        > Pniówek 150,84
        > Zofiówka 2 179,85
        >
        > Orzech netto [zł]
        > Zofiówka 2 250,00
        >
        > Niesort netto [zł]
        > Jas-Mos 215,00
        > Krupiński 230,00
        > Pniówek 212,00
        > Zofiówka* 210,00
        >
        > Muł netto [zł]
        > Borynia 1 101,00
        > Zofiówka 101,00
        >
        > cennik obowiązuje od: 01.08.2003
        > do podanych cen należy doliczyć 22% podatku VAT.
        > zapytania w sprawie sprzedaży węgla prosimy kierować na adres:
        > marketing@jsw.pl lub telefonicznie (032) 756 46 76, 756 44 02, 756 43
        >
        >
        >
        > KHW S.A. KWK "Wieczorek"
        > ING & BSK O/Katowice
        > Nr 10501214-700055056
        >
        > e-mail: kwkwiecz@kopalnia.com.pl
        > Telefon: Centrala (032)255-70-18, 256-35-17
        > Cennik ważny od dnia 01.07.2003r.
        >
        > Ceny Brutto
        >
        > KOSTKA 63-200 455.06
        > GRUBY II > 40 406.26
        > ORZECH I 40-80 2 429.44
        > ORZECH 25-80 406.26
        > ORZECH II 25-50 373.32
        >
        >
        >
        >
        >
        > KWK "Budryk" S.A
        > Oferta cenowa obowiązuje od dnia 01.09.2003 r.
        > w zł/tonę brutto
        > Samochody Gruby I Gr I 280.6
        > Samochody Orzech II 314.76
        > dział marketingu i zbytu: tel. (032) 239-55-88
        >
        >
        >
        > Następne przykłady..........www.nwsa.pl/cennik_przedpl.htm
        >
        > Kopalnia Anna Cena netto (zł/t)
        > Orzech 295,00
        > OrzechII 285,00
        > Groszek 240,00
        >
        >
        >
        > Bielszowice........
        >
        > Gruby II 295,00
        > Kostka 33 305,00
        > Orzech 33 295,00
        > Groszek 33 240,00
        >
        >
        > Silesia Cena netto
        > (zł/t)
        > Kostka 290,00
        > Kostka I 290,00
        > Orzech 280,00
        > Groszek 225,00
        > Drobny 3 250,00
        >
        >
        > I TAK DALEJ.......!!!!!!!!!!!!!!.
        >
        > Kto mądy wytłumczy mi....dlaczego p.Hausner...p.Piechota.....politycy
        > wszelkiej maści....posłowie....podają CENĘ SPRZEDAŻY W KOPALNIACH...140 ZŁ.
        >
        > Myślę ,że dziewięciu na dziesięciu Polaków tego nie rozumie....
        > kto tu kłamie a kto omu robi wodę z muzgu........????????/......!!!!!!!!!.
        >
        >
        >
        >
        >
    • arcykr Biedny, dyskryminowany Śląsk ;-) 21.09.03, 10:50
      www.gddkia.gov.pl/html/img/folderpl/rys9w.jpg
    • Gość: jacek84 Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.in.brzesko.net.pl / 212.160.238.* 21.09.03, 11:13
      Piszecie m.in. :
      Tego czego bylismy swiadkami wczoraj w Warszawie to,to nic innego ale wyraz
      gniewu i ludzkiej rozpaczy przeciw braku pracy i strachu przed przyszloscia
      dla Slazakow i Slaska w Polsce,nikt juz niema watpliwosci ze kolejne
      tzw;plany uzdrowienia Slaska,sa niczym wiecej jak tylko kupa klamstw i nie
      dotrzymanych obietnic,Slask umiera na naszych oczach!,region kiedys zaliczany
      do najbogatszych na swiecie,dzis przypomina getto biedy,trzeba tu stanowczo
      powiedziec ze za rzadow Polski,od zakonczenia wojny do dzis,Slasko zostal
      kompletnie zrujnowany,wyeksploatowany,ograbiony,jeszcze nie tak dawno bez nas
      ani by ta Polska miesiaca nie przezyla,teraz jestesmy nikomu niepotrzebni i
      uwaza sie Slask tylko za klopot,ale ci pajace w Warszawie musza pamietac ze
      narastajaca spoleczna hekatobomba,moze przybrac obrot niekontrolowany jak
      wczoraj,i wszyscy mozemy byc wciagnieci w ten bunt ,bo ludzie moga tylko
      wytrzymac do czasu,......... itd===========
      =======================================
      A co wy skończone matoły sobie myslicie ??? Że tylko jest Sląsk, że reszta
      Polski nie cierpi i to od wielu lat ??? Gdzie byliście wtedy, kiedy
      likwidowano nasze miejsca pracy, fabryki.
      Teraz przyszedł czas, że węgiel nie jest potrzebny i to skończone durnie
      musicie zrozumieć a nie wciąż krzyczeć, że chcemy pracy i płacy. Chyba, że ten
      węgiel wydobywać będziemy na hałdy !!! Bo nik nie potrzebuje aż tyle.
      Durnie głupie, skończone matoły. Cała Polska śmieje się z was !!!
      • Gość: kuburs Re: Desperacja i brak nadzieji dla Slaska IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 22.09.03, 18:10
        Tak, mysle, ze Warszawie na dobre wyszla by decentralizacja, tak samo jak
        Slaskowi. To bzdura mowic, ze Warszawa zyje tylko dzieki biurokracji i
        obecnosci urzedow centralnych. To bzdura twierdzic, ze tylko praca produkcyjna
        przynosi dochod! To uslugi napedzaja gospodarke i PKB, a tych w Warszawie nie
        brakuje, wiec nie martwcie sie, ze Warszawa nie dalaby sobie rady. I ostatnia
        KOMPLETNA BZDURA, uswiadomcie ja sobie RAZ NA ZAWSZE i nie powtarzajcie wiecej
        bo jest nieprawdą, to ta, ze Slask placi cokolwiek na rozwoj stolicy. Moze
        kiedys tak bylo, ale juz od dawna nie. A oto fakt : DO WARSZAWY WRACA TYLKO 12%
        PODATKOW W NIEJ PLACONYCH, wiec to my utrzymujemy kopalnie, ktore chlona w 2004
        1/8 budzetu Polski.O!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka