Gość: Luikan IP: *.3s.pl 13.07.08, 13:19 Czy ktoś miał usuwaną torbiel Bakera, moja jest duża i wielokomorowa ok. 9cm. Interesuje mnie wielkość blizny i stan po operacji. Boję się, proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jm-30 Re: torbiel Bakera 16.07.08, 19:51 Cześć. Od 2,5 roku mam nawracające w dużych ilościach wysięki w prawym kolanie. Miałam synowektomię chirurgiczną. Wycięta w 90% maziówka odrosła w gigantycznym tempie po kilku miesiącach. Naszło z powrotem tyle płynu i maziówki że wybiły w dwie cysty w dole podkolanowym (jedna to torbiel Bakera). Teraz wegetuje od punkcji do punkcji (co 10-14 dni). Podają mi steryd i biorę salazophyrin EN. Wyklucza się u mnie dnę moczanową i rzs (bo mam zajęty tylko jeden staw). Ponoć mam spondyloartropatię seronegatywną. Ale nikt nie ma pomysłu na moje wyleczenie. Czy mógłbyś opisać mi swój przypadek?! DZIĘKUJĘ ZA ODPIS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jm-30 Re: torbiel Bakera 16.07.08, 20:01 Moja największa torbiel Bakera była duża i wielokomorowa... zawierała płyn i maziówkę... a jej wymiary wtedy to (170x25x15 mm)... Nikt nie proponował mi wycinania jej, bo to syzyfowa praca (!!!) Jeśli błona maziowa przerasta, to będzie produkować płyn, a ten razem z maziówka musi się gdzieś gromadzić więc wybija w custę... Proste!!! Chirurgiczne usuwanie skutków nic nie daje !!! Należy szukać przyczyn przerastania błony i nachodzenia płynu !!! Tyle że u mnie nikt nie potrafi postawić sensownej diagnozy :( Pozdrawiam i mam nadzieję, że coś mi odpiszesz pa Odpowiedz Link Zgłoś
nom444 Re: torbiel Bakera 10.01.17, 13:51 Miałam torbiel Bakera / 70mm x 30mm x 25mm / po zerwaniu wiązadła ACL . Pozbyłam się jej ćwicząc . Na początku Rehabilitacja nic nie dała, miałam krio, masaże i specjalne ćwiczenia, ale nic to nie dało, wiec zaczełam ćwiczyć sama na siłowni -na wiosłach i na orbitreku. Na początku strasznie bolało, szczególnie na wiosłach , -zginanie kolana z dociskiem, ale podejrzewam, że właśnie to sprawiło , że w końcu podciśnienie rozszerzyło ujście torbieli i płyn przestał się gromadzć. Po 3-4 tygodniach ćwiczeń torbiel się wchłonela . Spróbujcie, może u was też to pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
macs97 Re: torbiel Bakera 21.05.18, 13:00 Polecam zabiegi techniką Bowena, w Katowicach jest kilku terapeutów. Spróbuj naprawdę warto, terapia potrafi czynić cuda Więcej o samej technice poczytacie tutaj zabiegibowena.info Odpowiedz Link Zgłoś