Dodaj do ulubionych

Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska !

IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.02, 17:40
Gdyby taka mozliwosc zaistniala ilu mieszkancow Slaska by za tym optowala ?
Jaki bylby to obszar ? Czy mozna by bylo wziac pod uwage granice z 1937 roku ?
Jakie korzysci mieli by mieszkancy tego obszaru z UE ? Moze faktycznie jest to
jedyna alternatywa dla poprawienia warunkow bytowych Slazakow wszystkich opcji?
Czy mozna by bylo w ten sposob rozwiazac marazm tych ziem ?
Moze jest to za wiele pytan na raz ale ciekawi mnie ten problem , mieszkam juz
od 24 lat poza Slaskiem niemniej jestem zainteresowany problemami tego rejonu.
Nie mam zadnych rewizjonistycznych pogladow i prosilbym w ewentualnych
odpowiedziach z takich zrezygnowac .
Obserwuj wątek
    • Gość: Autonom Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.02, 17:52
      A co mo autonomia z rewizjonizmym spolnego ? Prosza wlys na zajty RASl abo
      Slonsk.de, a nojlepiyj Echo slonska. Tam o rewizjonizmie zodyn niy mysli. Jak
      kerymus ale strach d... scisko to nic na to niy poradzi itd, itp. Niy robia sam
      reklamy ino naprowdy polecom teksty i wiadomosci, kere tam som zawarte. Po tyj
      lekturze bydymy se mogli dalyj porozprawiac.
      • krzyzak11 Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 11.01.02, 19:19
        Podaj mi dokladny adres. Z ciekawościa tam wejdę, ale nie dziw się, ja dla
        przykładu znam tylko jezyk angielski i łacinę (dosłownie, nie tą kuchenna) i
        czasami mam problemy ze zrozumieniem tego co jest napisane, a boję się źle
        zrozumieć, bo wtedy i moja riposta moze być mylna i nosić znamiona ataku.
        • Gość: andy Re: Ludzie , czy z 1918 IP: *.stg.tli.de 11.01.02, 20:13
          jo chca ale w granicach z 1918 ( Ost-OS )
          • Gość: Giles ??? IP: *.proxy.aol.com 11.01.02, 20:36
            mnie ta autonomia nie jest do niczego potrzebna. mojej rodzinie i znajomym,
            wszystko mniej lub bardziej slazacy, tez nie. czuje sie slazakiem i polakiem i
            nie widze w tym zadnej sprzecznosci. tam skad pochodze podobnie mysli wiekszosc
            ludzi, "czysto" slaskie rodziny to juz coraz wieksza rzadkosc, w katowicach czy
            gliwicach uslyszec "slasko godka"to wielka rzadkosc. niestety. to sa realia.

• kaixo Autonomia !!! 11.01.02, 20:51
              Jestem za jak najszersza autonomia polityczna, gospodarcza i kulturowa Slaska.
              To wlasnie lata centralizmu i polonizacji sprawily, ze dzisiaj rzadko mozna w
              Katowicach czy Gliwicach spotkac sie ze "slonskoum godkom"! Autonomia
              kulturalna to szkolnictwo i tego nom potrzeba!
              Jestem za autonomia!
        • Gość: Autonom Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.02, 13:09
          www.EchoSlonska.com
    • slezan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 12.01.02, 20:19
      Ja!
      • Gość: Wigyjc Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 01:30
        Autonomie trza Polsce.

Te Ślonske doświadczynie z lot 20-tych moge Jom uratować.

A uone je znane i za darmo.

Trza sie ino niy wstydzić po nie siyngnońć. Trza sie po nie wrocić.

Nad jyj formom myśleli wtynczos niy ino Poloki ale i Niymce.

Ścić musiauo to być dobre rozwionzanie, kej wszyscy uo Niym myśleli
        dlo dobra Ślonzokow?

A teroski sie moge przidać dlo uzdrowiynio Polski.
        • Gość: Bzyk Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 13.01.02, 18:26
          Gość portalu: Wigyjc napisał(a):

> Autonomie trza Polsce.
          >
          > Te Ślonske doświadczynie z lot 20-tych moge Jom uratować.
          >
          > A uone je znane i za darmo.
          >
          > Trza sie ino niy wstydzić po nie siyngnońć. Trza sie po nie wrocić.
          >
          > Nad jyj formom myśleli wtynczos niy ino Poloki ale i Niymce.
          >
          > Ścić musiauo to być dobre rozwionzanie, kej wszyscy uo Niym myśleli
          > dlo dobra Ślonzokow?
          >
          > A teroski sie moge przidać dlo uzdrowiynio Polski.

Ty najpier uzdrawiaj siebie, a potem Polskę, bo Niemców już się boisz.
          • Gość: Wigyjc Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 22:40
            Jest rześ niygrzeczny.

Szkoda dlo Ciebie czasu.

A Autonomio jako lyk dlo Ślonska zalynali już downiyj i Poloki i Niymce.

Wiysz ło tym?
          • Gość: Krystyna Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 09:57
            Myślę, że rzeczywiście Polska wymaga leczenia.

Dotychczasowe lekarstwa nie pomogły.

Jedynym lekarstwem, które nie zostało dotąd zaaplikowane to: FEDERACJA
            lub STANY ZJEDNOCZONE.

Nowy podział zadań, obowiązków i odpowiedzialności.

Jeżeli Ślązacy chcą ponosić większą odpowiedzialność, to nie można im tego
            zabraniać.

Dlatego tak jak każdy, mają prawo do AUTONOMII.
    • Gość: sqro Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: 157.158.55.* 14.01.02, 12:46
      Kiedyś byłem za..... ale zacząłem czytać to forum i mi
      przeszło. Wiecej pisać nie będę (nie bierz tego broń
      boże osobiście) bo nie mam zamiaru nobilitować dyskusją
      półgłówków którzy się na tym forum udzielają
    • Gość: michi Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 14.01.02, 16:51
      Gość portalu: Jan napisał(a):

> Gdyby taka mozliwosc zaistniala ilu mieszkancow Slaska by za tym optowala ?
      > Jaki bylby to obszar ? Czy mozna by bylo wziac pod uwage granice z 1937 roku ?
      > Jakie korzysci mieli by mieszkancy tego obszaru z UE ? Moze faktycznie jest to
      > jedyna alternatywa dla poprawienia warunkow bytowych Slazakow wszystkich opcji?
      > Czy mozna by bylo w ten sposob rozwiazac marazm tych ziem ?
      > Moze jest to za wiele pytan na raz ale ciekawi mnie ten problem , mieszkam juz
      > od 24 lat poza Slaskiem niemniej jestem zainteresowany problemami tego rejonu.
      > Nie mam zadnych rewizjonistycznych pogladow i prosilbym w ewentualnych
      > odpowiedziach z takich zrezygnowac .
      >

Czlowieku o autonomii o randze sprzed II wojny nie ma mowy. Nie mowie ze bym jej
      nie chcial ale w zasadzie po co?
      Polska ma wejsc do Unii Europejskiej. Dla mnie zupelnie wystarczajaca bylaby taka
      autonomia jaka maja regiony w Europie.
      • Gość: Wilym Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 17:07
        Michi masz rację.
        Autonomia z okresu międzywojennego to cos co było i minęło - nie ma sensu do
        współczesnych realiów przeszczepiać rozwiązań sprzed 80 lat. Ja też jestem
        zwolennikiem takich autonomii jakie funkcjonuja w krajach zachodniej Europy:
        ciekawym modelem ustrojowym jest np. Hiszpania, gdzie poszczególne regiony mają
        różne stopnie autonomii, w zależności od lokalnych potrzeb. Katalonia, Kraj
        Basków (bez negatywnych skojarzeń!), Galisja czy Nawarra mają swój system
        oświaty, szerokie urawnienia w zakresie gospodarki, a sam KB i Nawarra również
        uprawnienia do ściągania podatków i kształtowania polityki fiskalnej. Wiesz, ze
        np. Kraj Basków sam jest urządzony na zasadch federacji (3 prowincje)dosc mocno
        zdecentralizowanej: najwiecej uprawnien maja gminy, potem prowincje, a potem
        dopiero region? Taka ciekawostka: z wszystkich wypracowanych w KB dchodów do
        budżetu centralnego w Madrycie trafia 4 (słownie CZTERY) procent! I jakoś
        Hiszpania nie pada!
        Szerokie uprawnienia Katalonii też przyczyniły się do szybkiego wzrostu
        godpodarczego. Tam juz dawno zauwazyli, ze regionalne autonomie to niezly
        sposob na rozwazanie wielu problemow spolecznych.
        W tym sensie jestem za rozwiazaniami wspolczesnymi - zauwaz ze rowniez Ruch
        Autonomii Slaska odwoluje sie do koncepcji Europy Regionow, traktujac
        przedwojenna autonomie jedynie w kategoriach symbolu (cos jak dla Polakow
        konstytucja 3 maja).
        • Gość: michi Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 14.01.02, 17:16
          Zgadzam sie w 100%. Ale Kraju Baskow na Slasku bym nie chcial. :)
          • slezan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 15.01.02, 10:14
            W Kraju Basków terroryzm pojawił się wraz z utrata autonomii. Po jej
            przywróceniu fala terroru wyraźnie opadła i z czasem zapewne zaniknie.
            • Gość: Wilym Tak dla autonomii Slaska! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 16:25
              Inna rzecz to fakt, ze w Polsce dominuje jakis wypaczony poglad na sytuacje
              panujaca w Kraju Baskow i samych Baskow. To ze paru zwyklych bandytow strzela
              do ludzi i podklada bomby nie znaczy ze czynia to wszyscy Baskowie ani ze to
              popieraja. To ze w Polsce kradnie sie drogie samochody, nie znaczy ze Polacy to
              narod zlodziei.
              Ale do rzeczy, chodzilo mi o przyklad: skoro autonomiczne moga byc regiony w
              Hiszpanii, kraju o troche wiekszej powierzchni i podobnej liczbie ludnosci do
              Polski to czy u nas nie jest to mozliwe?
              • mazer Re: Tak dla autonomii Slaska! 15.01.02, 17:45
                Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Ale do rzeczy, chodzilo mi o przyklad: skoro autonomiczne moga byc regiony w
                > Hiszpanii, kraju o troche wiekszej powierzchni i podobnej liczbie ludnosci do
                > Polski to czy u nas nie jest to mozliwe?

Myslę, ze jest to mozliwe. Pisząc o Hiszpanii, podałeś niemalze gotowe
                rozwiazanie. Nie trzeba wyważać drzwi, które są juz otwarte.
                Inna rzecz to wola polityczna. Chęć ustanowienia odpowiedniej struktury prawnej
                przez tych co prawo stanowią.
                Co do 4 procent wpływów do centralnej kasy w Madrycie, o których pisałeś Wilym,
                pokazuje to jak mozna gospodarnie zarządzać srodkami z podatków itp. i jak
                wiele "gubi" się tego u nas.

• Gość: W Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.*.*.* 15.01.02, 16:49
              Owszem zniknie, jeżeli w między czasie nie pojawią się nowe antagonizmy.
              Zobaczmy przykład Irlandii Północnej. Najprawdopodobniej nawet gdyby stała się
              niezależna to i tak pozostaje problem na tle religijnym.
              Jak autonomia to szybko!!!
              • Gość: Wilym do mazera IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 18:10
                Rzeczywiscie, jesli chodzi o marnotrawstwo srodkow publicznych to Polska jest
                mocarstwem w tej dziedzinie. Budzet centralny jest obciazany
                najprzerozniejszymi swiadczeniami (bo przeciez Polska dba o bezrobotnych,
                matki, chorych, itp. itd) z ktorych i tak nie jest w stanie sie wywiazac.
                Samorzady przekazuja centrali swoje dochody (zatrzymuja tylko czesc) a potem ta
                laskawie dzieli dotacjami i subwencjami-!!! Skutek jest taki, ze nikt nic nie
                ma (to znaczy ma-braki). A przeciez wystarczyloby zrezygnowac z populistycznych
                zapisow w konstytucji i szeregu ustaw, odchudzic panstwo z nalozonych na
                nie "poboznych zyczen", zdecentralizowac administracje dajac samorzadom wiecej
                uprawnien (autonomie!)i wprowadzic podatki na znosnym poziomie, a z pewnoscia
                kraj zaczalby funkcjonowac lepiej. Bede moze monotematyczny, ale transformacja
                jaka przeszla Hiszpania, stajac sie z panstwa scentralizowanego do granic
                mozliwosci panstwem de facto federalnym (tylko zapis konstycji hiszpanskiej
                mowiacy o tym, iz jest to panstwo unitarne sprawia, ze pisze "de facto")moim
                zdaniem bylaby najlepszym wzorem dla Polski.
                • Gość: mazer Re: do Wilyma IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.01.02, 18:48
                  Racja Wilym!
                  Model hiszpański i ich doswiadczenia moga być bardzo pomocne dla Polski.
                  Efektem marnotrawstwa o jakim piszesz jest obecna dziura budzetowa. Miało być
                  na tak wiele, a nie ma na nic. Mnie się marzą, bo czy jest to obecnie realne?,
                  silne samorządowe regiony.Minium administracji rzadowej, jak najwiecej
                  uprawnień dla samorządów wszystkich szczebli, włącznie z tym by miejscowe prawo
                  jak najbardziej dostosowywało sie do lokalnych potzreb obywateli.
                  Mam jedynie nadzieję, że przystapienie do Unii pomoże wiele zmienić.
                  • Gość: uta Re: do Wilyma IP: *.pppool.de 17.01.02, 19:12
                    plotem ogrodzic coly slask i juz mato ta swoja autonomia.
                    oczywiscie goroli wyrzucic.tylko wy slazaki und dann gut ist.
                    • Gość: Wilym do mazera IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 22:43
                      Z tego co wiem inicjatywy na rzecz regionalnych autonomii są dobrze rozwinięte
                      na Górnym Śląsku, Wielkopolsce i Kaszubach. Czy w Małopolsce jest szansa
                      na "ożenek" nurtów secesjonistycznych (jak np. Żywiec, Jasło, Mielec, itd)z
                      koncepcją autonomizacji regionów? Czy jest szansa na utworzenie np. jakiegos
                      silnego ruchu malopolskiego majacego na celu decentralizacje administracji
                      publicznej?
                      • Gość: mazer Re: do mazera IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.01.02, 20:14
                        Dyskusja na razie sie rozwija i jak na razie są szanse zeby i w Małopolsce
                        pojecie silnego regionu znalazło warunki do realizacji.
                    • Gość: mazer Re: do Wilyma IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.01.02, 20:16
                      Tak, tak. Katarynka i dzwoneczek są Twoje. Mozesz je sobie wziąć.
    • Gość: Gyjograf Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 09:36
      Hanysku !

Teryn je wiadomy.

Znosz linio granicy Prus sprzed I wojny światowyj?

Znosz linio graniczno po Plebiscycie?

Miyndzy niymi je ziymio niczyjo!

Łod niyj szło by zaczońć.

A dali łobejrzymy.
    • hanek1 Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 18.01.02, 10:59
      Od 7 lat mieszkam i pracuje poza Slaskiem (w Krakowie) ale ciagle czuje sie Slazakiem i mysle ze autonomia Slaska to bardzo dobry pomysl. Taka koncepcja jednak spotyka sie ze zdecydowanym sprzeciwem moich znajomych - Polakow. Ciekawostka: od poczatku konfliktu czeczenskiego uczestniczyli oni aktywnie w roznych formach protestu przeciwko interwencji Rosjan. Na moje pytanie czy skoro sa za prawem do samostanowienia to czy nie mieliby nic przeciwko autonomii lub niepodleglosci Slaska wszyscy odpowiadali ze Slask jest czescia Polski. Wiekszosc twierdzi nawet, ze w przypadku jakichkolwiek prob secesji nalezaloby na teren Slaska wyslac dodatkowe oddzialy wojskowe w celu zatrzymania tego kraju w granicach Polski. Na pytania czym rozni sie zatem imperializm rosyjski od "imerializmu" polskiego nikt nie potrafil mi sensownie odpowiedziec ...
      • slezan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 18.01.02, 11:51
        Nacjonaliści wszystkich krajów myślą podobnymi schematami, reprezentując typową
        moralność Kalego. Szansą dla nas jest to, że nie mogą się łączyć, w
        przeciwieństwie do zwolenników Europy Regionów.
      • Gość: Eddie Re: Imperializm nasz i obcy !!!!!! IP: *.proxy.aol.com 18.01.02, 12:33
        hanek1 napisał(a):

> Od 7 lat mieszkam i pracuje poza Slaskiem (w Krakowie) ale ciagle czuje sie Sla
        > zakiem i mysle ze autonomia Slaska to bardzo dobry pomysl. Taka koncepcja jedna
        > k spotyka sie ze zdecydowanym sprzeciwem moich znajomych - Polakow. Ciekawostka
        > : od poczatku konfliktu czeczenskiego uczestniczyli oni aktywnie w roznych form
        > ach protestu przeciwko interwencji Rosjan. Na moje pytanie czy skoro sa za praw
        > em do samostanowienia to czy nie mieliby nic przeciwko autonomii lub niepodlegl
        > osci Slaska wszyscy odpowiadali ze Slask jest czescia Polski. Wiekszosc twierdz
        > i nawet, ze w przypadku jakichkolwiek prob secesji nalezaloby na teren Slaska w
        > yslac dodatkowe oddzialy wojskowe w celu zatrzymania tego kraju w granicach Pol
        > ski. Na pytania czym rozni sie zatem imperializm rosyjski od "imerializmu" pols
        > kiego nikt nie potrafil mi sensownie odpowiedziec ...

To jest podstawowy problem wojen i konfliktow na swiecie od zarania czasow.
        Nienaruszalnosc granic z jednej a prawo do samostanowienia narodow z drugiej.
        A kazdy popiera to co mu pasuje.A wygrywa ...silniejszy...czyli RACJE MA
        SILNIEJSZY....niestety,tylko dyskusje na te tematy pozostaly,a i tak "INNI" juz
        zadecyduja po swojemu.
    • Gość: Eddie Re:Rzeczpospolita Samorzadna !!! IP: *.proxy.aol.com 18.01.02, 12:15
      Pszepraszam,ze dopiero teraz wyskakuje z tym durnym pytaniem,ale CO TO W OGOLE
      JEST AUTONOMIA ????
      To nie jest zlosliwe pytanie. Niektorzy mowia np Freistat Schlesien.(bardzo
      krytykowani jako skrajni utopisci)
      Ale np w Niemczech jesz Freistat Bayern,Freistat Sachsen....i czym tak
      szczegolnie rozni sie od np NRW ????
      Z tego co wiem to Bawaria moze prowadzic wlasna polityka zagraniczna.
      (Strauß byl pierwszy ktory nawiazal kontakty z Europa Wschodnia).
      Ale dzisiaj Bawaria z "tego przywileju " nie korzysta.

Wrocmy do Slaska.
      Ma byc Slask (mam nadzieje ze nie w obecnych granicach wojewodzkich!)
      byc autonomiczny w Rzeczypospolitej,skladajacej sie z samych Regionow
      autonomicznych ,czy ma byc tylko wyjatkiem.
      To bardzo wazne ,bo bez poparcia innych regionow niema co otym marzyc.
      Wiec co to jest autonomia?
      • Gość: michi Re:Rzeczpospolita Samorzadna !!! IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 18.01.02, 14:43
        Gość portalu: Eddie napisał(a):

> Pszepraszam,ze dopiero teraz wyskakuje z tym durnym pytaniem,ale CO TO W OGOLE
        > JEST AUTONOMIA ????
        > To nie jest zlosliwe pytanie. Niektorzy mowia np Freistat Schlesien.(bardzo
        > krytykowani jako skrajni utopisci)
        > Ale np w Niemczech jesz Freistat Bayern,Freistat Sachsen....i czym tak
        > szczegolnie rozni sie od np NRW ????
        > Z tego co wiem to Bawaria moze prowadzic wlasna polityka zagraniczna.
        > (Strauß byl pierwszy ktory nawiazal kontakty z Europa Wschodnia).
        > Ale dzisiaj Bawaria z "tego przywileju " nie korzysta.
        >
        > Wrocmy do Slaska.
        > Ma byc Slask (mam nadzieje ze nie w obecnych granicach wojewodzkich!)
        > byc autonomiczny w Rzeczypospolitej,skladajacej sie z samych Regionow
        > autonomicznych ,czy ma byc tylko wyjatkiem.
        > To bardzo wazne ,bo bez poparcia innych regionow niema co otym marzyc.
        > Wiec co to jest autonomia?

W dzisiejszych czasach, patrzac na to w jakim kierunku zmieza Europa jedyna forma
        autonomii jest taka autonomia jaka posiadaja regiony UE. Chyba nikt przy zdrowych
        zmyslach nie mysli o Slasku jako panstewku z wlasnym wojskiem czy rzadem
        prowadzacym polityke zagraniczna.
        • Gość: Wilym co to jest autonomia IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 16:56
          Autonomia to pojecie prawnokonstytucyjne, ktore oznacza ni mniej ni wiecej
          tylko mozliwosc stanowienia prawa na szczeblu jednostki, ktora takie
          uprawnienia posiada. Tak wiec autonomia tym rozni sie od samorzadu, ktory
          polega jedynie na wykonywaniu prawa (ustanawianego na szczeblu centralnym), ze
          odnosi sie zarowno do:
          -stanowienia prawa
          -jego wykonywania
          Dalej, autonomia zagwarantowana jest w konstytucji panstwa w granicach ktorego
          znajduje sie jednostka autonomiczna. Tak wiec jedynym aktem prawnym stojacym
          ponad autonomia jest konstytucja: zwykly samorzad mozna ustanawiac i kasowac w
          drodze zwyklej ustawy, autonomie poprzez zmiane konstytucji.
          Jesli chodzi o polityke zagraniczna, czy np. jednostki policyjne, to niektore
          regiony zachodnioeuropejskie moga sie takimi atrybutami swej autonomii
          poszczycic. Dla przykladu wladze Flandrii moga prowadzic politke zagraniczna o
          ile nie jest ona sprzeczna z zalozeniami polityki zagranicznej Belgii. Flandria
          ma swoich przedstawicieli przy UE raz szeregu instytucji europejskich (choc
          nadzor nad pracami MSZ Flandrii sprawuje oczywiscie minister spraw
          zagranicznych Belgii). Podobnie rzecz sie ma ze Szkocja, Katalonia czy Bawaria.
          Nazewnictwo to rzecz wtorna: faktycznie Bawaria, Saksonia i chyba Turyngia maja
          w swej nazwie Freistaat (kwestie historyczne), a np. Asturia oficjalnie nazywa
          sie "Księstwem Asturii" (Principado de Asturias). To są jednak symbole,
          natomiast auonomia jest reczą namacalną, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem
          dla regionów.
      • Gość: Bernat Re:Rzeczpospolita Samorzadna !!! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 21.01.02, 08:28
        To je lyk na choroba Polski.
    • Gość: polit Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.02, 20:50
      Niestety Slazak byl zawsze kopany czy to przez Niemca tak przez Polaka jak
      i przez Czecha.Po wojnie mielismy wojewode Zawadzkiego(przywiezionego z
      Warszawy!)i nauczycieli przesiedlencow z Lwowa, ktorzy to zajmowali stanowiska
      kierownicze w szkolnictwie i znow probowali nas Slazakow uczyc "historii
      Slaska" po swoimu ostatnio w 1982roku powiedzialem jednemu takiemu lwowiakowi
      ze my swoja historie znamy.Najlepiej moze to odzwierciedli historia ktora
      opowiedzial mi moj starszy brat. W poczatkach lat 90 zebranie przedwyborcze
      w Rudzie Slaskiej , wchodzi na podium jeden pan (GOROL)i namawia ludzi aby
      walczyli o autonomie Slaska,wtedy wstaje jeden Slazak i mowi do niego"A wos
      goroli wybrac za prezydentow"Tyle co do tematu.Prosze jednak zeby mnie nie
      brac za nacjonaliste bo nim nie jestem.Kocham jednak moj Slask a szczegolnie
      naprawde tych wspanialych ludzi.
      • Gość: Wilym Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 22:39
        Polit,
        O ile rozumiem pierwsze zdania Twojego postu, czyli generalnie narzekanie na to
        co nam zrobiono, to koncowka jest dlamnie niezrozumiala. Z jakiej opcji byl ten
        gorol nawolujacy za autonomia? Mozesz podac jakies blizsze szczegoly dotyczace
        tego wydarzenia?
        • mario2 Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 19.01.02, 10:25
          kurwa, pojebalo was?? jestem z krwi i kosci slazakiem, mieszkam w Niemczech,
          mam babe w Warszawie (przeprowadzam sie) Autonomia to w realiach dzisiejszych
          utopia, musimy sie z tym pogodzic! Kocham Slas mojego dziecinstwa, szanuje
          ludzi tam zyjacych i mam nadzieje na rychle zaprzestanie do niczego
          prowadzacych wasni!
        • Gość: polit Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: 212.222.38.* 25.01.02, 03:56
          Osobiscie nie bylem na tym zebraniu.Historie ta opowiedzial mi moj brat w
          czasie moich odwiedzin na Slasku.
      • Gość: p.o.lee Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: 192.127.210.* 19.01.02, 13:55
        autonomia slaska dzisiaj - to pomysl na heroiczna probe zrobienia czegos dla
        siebie, czegos - czego nikt nam nie dal i nie da. moze to proba skazana z gory
        na niepowodzenie ale niech zywi nie traca nadziei
        autonomia jak najbardziej tak
      • Gość: Eddie Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.proxy.aol.com 20.01.02, 07:31
        Prosze podac przyklad kopania "Slazakow" przez "Niemcow".
    • Gość: Krystyna Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 22.01.02, 14:08
      Dlaczego pytasz o możliwości?

To przecież jest konieczność.

Nie ma innego sposobu, jak zaprzęgnięcie Śląska kolejny raz do roboty.

Przecież całej reszcie sie nic nie chce.
    • Gość: Kibic Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.02, 08:45
      Oczywiscie ze chce , ale pod warunkiem ,ze Adam. M. sie tez opowie.
    • kaixo Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 24.01.02, 21:14
      • Gość: misiek Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: 195.82.178.* 24.01.02, 22:44
        tu trzeba zdrowego rozsadku jo umia godac i mowic. kulture igware trzeba
        chronic ale najpierw my prawdziwi slazacy wezmy sie do pracy nad soba i
        ksztalcmy sie zeby nami jakies gorole nie rzadzily, a w szczegolnosci te z
        sosnowca. przestana godac ze dadza nam kadry a my sile robocza. z tego co wiem
        to do zaglebia przed wojna zsylano kryminalistow a nie intelektualistow. jak
        juz bedziemy mieli odpowiednich ludzi to sami bedziemy trzesli reszta tak ze
        nie bedzie nam potrzebna autonomia bo bedziemy mieli wszysko w garsci. SLAZACY
        ksztalccie sie.
        • Gość: Wiktor Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.02, 20:25
          My som wykształcone!

I co z tego?

Przeca polityka kadrowo jest w inkszych rynkach!
          • Gość: Herbet Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 10:33
            Skirz tego nojprzod trza autonomie!
        • Gość: QCZ Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.proxy.aol.com 27.01.02, 23:03
          Misiek ! Bardzo mocno to pochwalam . Strzal w sama dziesiatke.
          Jest to co Tys napisal nic innego jak walka o Slask.Walka o slaska kulture,i co
          najwazniesze o kulture osobista Slazoka.
          Jeszcze raz B R A W O ! ! !
    • Gość: Spiro Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.bielefeld.ipdial.viaginterkom.de 27.01.02, 18:19
      Jo by chciol ale duzo pytan mom z tym zwiazanych
      • Gość: Gizela Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.02, 21:01
        Fto pyto niy szwyndo sie po prorznicy!

No torz Pytej!
        • Gość: Filut Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.devs.futuro.pl 31.01.02, 11:22
          Jestem slonzokiem z krwi i kości i jak kożdy tego typu ślonzok tyz chca
          autonomii!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: hugon Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 31.01.02, 11:59
      Jak autonomia i dla kogo ślązaczki biorą w dupę od każdego i niech tak
      zostanie kto daje więcej za tym sie opowiadaja kilku magików pseudonarodowców
      robi sobie publike .E glupki pies jak nie ma co robic to se jaj liże !!!!!
      • slezan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 31.01.02, 12:01
        Gość portalu: hugon napisał(a):

> Jak autonomia i dla kogo ślązaczki biorą w dupę od każdego i niech tak
        > zostanie kto daje więcej za tym sie opowiadaja kilku magików pseudonarodowców
        > robi sobie publike .E glupki pies jak nie ma co robic to se jaj liże !!!!!

...albo bawi się komputerem, choć najpierw należałoby opanować zasady ortografii
        i gramatyki swego ojczystego języka, "prawdziwy Polaku".
        • Gość: hugo Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 31.01.02, 14:31
          slezan napisał(a):

> Gość portalu: hugon napisał(a):
          >
          > > Jak autonomia i dla kogo ślązaczki biorą w dupę od każdego i niech tak
          > > zostanie kto daje więcej za tym sie opowiadaja kilku magików pseudonarodo
          > wców
          > > robi sobie publike .E glupki pies jak nie ma co robic to se jaj liże !!!!!
          >
          > ...albo bawi się komputerem, choć najpierw należałoby opanować zasady ortografi
          > i
          > i gramatyki swego ojczystego języka, "prawdziwy Polaku".
          O cos nowego "prawdziwy Polak"
          rozdajesz te etykietki na prawo i lewo z tego wnioskuje że dyskusja z toba i tak
          będzie bez przedmiotowa przerost formy nad treścią
          ale takie twoje puste gadanie naprawdę waz sobie to do serca (historia z psem0
          a z drugiej strony to najlepsza laske zawsze mi robia panienki ze Śląska nie
          tylko Panienki.

• slezan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 31.01.02, 15:15
            Ślązacy do każdej roboty podchodzą sumiennie. A co do bezprzedmiotowości
            rozmowy masz rację. Z troglodytami nigdy nie potrafiłem znaleźć wspólnego
            języka.
            • Gość: sledzian Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.02, 23:34
              slezan napisał(a):

> Z troglodytami nigdy nie potrafiłem znaleźć wspólnego języka.

Nic dziwnego!
              Od kiedy to protozoony posiadaja jezyk?
              Sprobuj na migi.
              • Gość: hugon Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 10:09
                Gość portalu: sledzian napisał(a):

> slezan napisał(a):
                >
                > > Z troglodytami nigdy nie potrafiłem znaleźć wspólnego języka.
                >
                >
                > Nic dziwnego!
                > Od kiedy to protozoony posiadaja jezyk?
                > Sprobuj na migi.

Cześć :-)
                Fajny nick :-)
                Jeżyk migowy ślązaczki opanowały idealinie najlepiej im to wychodzilo przy
                witaniu bratniej armi w 1939.
                Kolejne ich pokolenia dopracowały go perfekcyjnie podczas powitan PRL-skich
                dygnitarzy
                tak gorąco to nie byli nigdzie witani
                • slezan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 01.02.02, 10:51
                  Świat wydaje mi się inny odkąd na naszym forum zagościli polscy intelektualiści
                  (lub raczej pewien polski intelektualista o rozszczepionej osobowości). Nie
                  czuję się na siłach podjąć rzuconego przez nich wyzwania, zatem ograniczę się
                  do wymiany skarlałych, niedojrzałych myśli z podobnymi do mnie prostakami.
                  • Gość: hugon Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 11:11
                    slezan napisał(a):

> Świat wydaje mi się inny odkąd na naszym forum zagościli polscy intelektualiści
                    >
                    > (lub raczej pewien polski intelektualista o rozszczepionej osobowości). Nie
                    > czuję się na siłach podjąć rzuconego przez nich wyzwania, zatem ograniczę się
                    > do wymiany skarlałych, niedojrzałych myśli z podobnymi do mnie prostakami.
                    Synku a gdzie to cię nauczyli takich słowek:skarlałe,rozszczepienie....
                    nie wysilaj sie bo się spocisz i dopiero się smrodu narobi....
                    • slezan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 01.02.02, 11:20
                      Hugonie od św. Wiktora! Na początku było zabawnie, teraz jest już beznadziejnie
                      nudno. Swymi błyskotliwymi myślami podziel się z kimś, kto znajdzie więcej
                      zrozumienia dla Twych mistycznych uniesień, bo to przekomarzanie się, nie
                      związane z tematem dyskusji, zapewne mierzi już pozostałych forumowiczów.
                      Proponuję Ci, byś w tym celu założył specjalny wątek terapeutyczny bądź po
                      prostu udał się do dobrego psychoanalityka. Jeżeli dobrze zapłacisz, to z
                      pewnością cierpliwie Cię wysłucha. Pozdrawiam i życzę rychłej poprawy!
                      • Gość: hugon Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 13:26
                        slezan napisał(a):

> Hugonie od św. Wiktora! Na początku było zabawnie, teraz jest już beznadziejnie
                        >
                        > nudno. Swymi błyskotliwymi myślami podziel się z kimś, kto znajdzie więcej
                        > zrozumienia dla Twych mistycznych uniesień, bo to przekomarzanie się, nie
                        > związane z tematem dyskusji, zapewne mierzi już pozostałych forumowiczów.
                        > Proponuję Ci, byś w tym celu założył specjalny wątek terapeutyczny bądź po
                        > prostu udał się do dobrego psychoanalityka. Jeżeli dobrze zapłacisz, to z
                        > pewnością cierpliwie Cię wysłucha. Pozdrawiam i życzę rychłej poprawy!

Mistycyzm jest to pojęcie zapewne bliskie twoim teorią o narodzie śląskim
                        Ja piszę w Polskim portalu ,jeżeli mnie z niego chcesz rugować co niestety
                        jest niemiecką specjalnością to zaniechaj tego ,raczej sam poszukaj stron
                        kończących się na sl a nie pl ,skoro Polskość jest taka obmierzła dla ciebie.
                        Miłego weekendu:-)
                        • Gość: Wilym Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 18:09
                          Hugon cymbale! O ile się orientuje przymiotniki w twym jezyku ojczystym pisze
                          sie z malej litery. Ale ty chyba zadnego jezyka nie znasz, poza paroma
                          chamskimi odzywkami oczywiscie.
                          • Gość: Ynst Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 21:54
                            Hopy! Skonczcie, abo sie dejcie po szlagu!

Tymatu sie wielu boji i probuje go zwekslować.

Jo to rozumia.

Ale niy ma inkszego wyńścio!

Inaczyj Ślonsk dali nic niy bydzie robioł. Ino gest Kozakiewicza.

A wtynczos "intelektualisty" powymiyrajom z godu.

Bo nawet wodzionki niy znajom, jako lyku na biyda.

Ino robotny Ślonzok może ich wziońć na swoj pukel.

Jak zowdy ...
                            • Gość: Agata Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.02, 21:22
                              Czy w ten sposób jak pokazywał plakat z okresu Plebiscytu?

Na kościstym robotniku: urzędnik, klecha i wojskowy w hełmie z iglicą?
                              • slezan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 02.02.02, 21:28
                                Gość portalu: Agata napisał(a):

> Czy w ten sposób jak pokazywał plakat z okresu Plebiscytu?
                                >
                                > Na kościstym robotniku: urzędnik, klecha i wojskowy w hełmie z iglicą?

I tak było. Tyle, że wojskowy miał rogatywkę.
                                • Gość: Yjwald Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 12:39
                                  To trza ich łobu i ta cołko reszta łodciepnońć we wszelkich naszych planach?
    • Gość: Filut Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.devs.futuro.pl 03.02.02, 19:32
      Kurde niy, łod dobrych 10, abo lepi, waszych wypowiedzi niy ma ani słowa o tym
      czy chcecie autonomi czy niy, przeca taki jest temat!!! Ty pieroński Hugonie
      czy jakos żes mie znerwowoł jak cholera jak niy chcesz autonomi to napisz że
      niy a niy łobrażej Hanysow kapujesz. Wadzic to sie możesz na forum warszawy abo
      inkszym gorolskim dziyndziolstwie!!!! A teroz wracomy do tematu jest pytanie
      CZY CHCECIE AUTONOMII DLA ŚLĄSKA??? i koniec gotki czekomy na łodpowiedzi
      • Gość: Jan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.02, 19:38
        Gość portalu: Filut napisał(a):

> A teroz wracomy do tematu jest pytanie
        > CZY CHCECIE AUTONOMII DLA ŚLĄSKA??? i koniec gotki czekomy na łodpowiedzi

JA, jo chca

• Gość: Bronia Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 20:32
        Ja także!
        • Gość: michi Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 04.02.02, 10:47
          A cos ty jes Filut sw. Mikolaj? Jak powiym ze chca to mi dosz?
          • Gość: Gryjtka Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 20:52
            Ja!
            Wyciongnie z miecha.
            • Gość: Filut Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.devs.futuro.pl 05.02.02, 12:16
              Ludzie ale żeście som płytke szkoda gotki
              • Gość: Hanysek Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.arcor-ip.net 05.02.02, 12:36
                Niech zyje Autonomiczny Slask ze stolica w Sosnowcu!!! Albo to mial byc Bedzin?
                Albo Czestochowa? A moze Bielsko-Biala?
                • slezan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 05.02.02, 12:52
                  Gość portalu: Hanysek napisał(a):

> Niech zyje Autonomiczny Slask ze stolica w Sosnowcu!!! Albo to mial byc Bedzin?
                  >
                  > Albo Czestochowa? A moze Bielsko-Biala?

Komuś zabrakło argumentów?
                  • Gość: Hanysek Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.arcor-ip.net 05.02.02, 17:32
                    ... a ktos mial prawdziwe i powazne argumenty? Albo pozostajemy w sferze
                    poboznych zyczen? Albo ktos szalenie sie rozczytal w "Rewizorze" Gogola?
                    • Gość: Ynst Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: 213.76.14.* 05.02.02, 22:35
                      Na pytanie uo stolica trza uodpedzieć!

Gorny Ślonsk - Opole.

Couki Ślonsk - Wrocław.

Ponkt!
                    • slezan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 06.02.02, 12:11

> ... a ktos mial prawdziwe i powazne argumenty? Albo pozostajemy w sferze
                      > poboznych zyczen? Albo ktos szalenie sie rozczytal w "Rewizorze" Gogola?

Obawiam się, że tłumaczenie nie ma sensu, bo, jak można wnosić z Twych postów,
                      argumenty "prawdziwe i poważne" to dla Ciebie tylko te, które pasują do Twej
                      wizji świata. Tych "niepoważnych i nieprawdziwych" było w różnych wątkach na tym
                      forum dosyć sporo.
                      A "Rewizor" - cóż, niezła literatura. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu dla Ślązaka
                      byłaby dosyć egzotyczna,jako dotycząca realiów na przeciwległym brzegu Brynicy.
                      Niestety odkąd brak nam autonomii, zwyczaje opisane przez Gogola zaczęły
                      przenikać i na Śląsk. Pozdrawiam, bez wzgledu na to, w jakiej sferze akurat
                      pzostajesz.
                      • Gość: Hanysek Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.arcor-ip.net 06.02.02, 18:32
                        Szanowny slezanie!
                        Jesli jest jak piszesz, to mamy w naszych charakterach i widzeniu swiata troche
                        wspolnego nieprawdaz? (sadze, iz nie pochlebiam teraz ani Tobie ani sobie!)
                        A tak nawiasem mowiac nie chodzilo mi przede wszystkim o tematyke "Rewizora" ale
                        o zdanie, ktorym sie to dzielo konczy i ktore w mojej ograniczonej wizji swiata
                        tak wspaniale pasuje do Bojownikow o Autonomie Gornego Slaska i cala ta idee, a
                        mianowicie: "Z kogo sie smiejecie? Z siebie sie smiejecie..." Ale z cala
                        szczeroscia przyznaje, ze po trochu Wam poczucia humoru zazdroszcze...
                        Od czasu kiedy zaczalem tutaj (przyzanaje - troche na zasadzie motta "sztuka dla
                        sztuki") debatowac z Toba i innymi Szanownymi Wspoldyskutantami na temat
                        autonomii Slaska nurtuje mnie troche pytanie - czy bedac przeciw przestalem byc
                        Slazakiem? Czy jestem sprzedawczykiem w oczach Autonomistow? Stad moze owe nerwy,
                        ktore wedlug Ciebie puszczaja - ot, takie wewnetrzne rozterki, ktore spac nie
                        daja... Pozdrawiam

slezan napisał(a):

> Gość portalu: Hanysek napisał(a):
                        >
                        > > ... a ktos mial prawdziwe i powazne argumenty? Albo pozostajemy w sferze
                        > > poboznych zyczen? Albo ktos szalenie sie rozczytal w "Rewizorze" Gogola?
                        >
                        > Obawiam się, że tłumaczenie nie ma sensu, bo, jak można wnosić z Twych postów,
                        > argumenty "prawdziwe i poważne" to dla Ciebie tylko te, które pasują do Twej
                        > wizji świata. Tych "niepoważnych i nieprawdziwych" było w różnych wątkach na ty
                        > m
                        > forum dosyć sporo.
                        > A "Rewizor" - cóż, niezła literatura. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu dla Ślązak
                        > a
                        > byłaby dosyć egzotyczna,jako dotycząca realiów na przeciwległym brzegu Brynicy.
                        >
                        > Niestety odkąd brak nam autonomii, zwyczaje opisane przez Gogola zaczęły
                        > przenikać i na Śląsk. Pozdrawiam, bez wzgledu na to, w jakiej sferze akurat
                        > pzostajesz.

• Gość: Klara Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: 213.76.13.* 06.02.02, 22:48
                          Śpij synek, śpij spokojnie.

Co sie mo dokonać, to sie stanie.

Norod mo starych i jeszcze starszych porzondkow dość.

Wszyscy pragnom zmiany.
                          • Gość: Hanysek Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.arcor-ip.net 07.02.02, 01:06
                            ... szczegolnie Andrzej Bies!!! Przyszly szef Autonomicznego Gornego Slaska ze
                            stolica w Bedzinie (do wyboru Sosnowiec, Czestochowa, Bielsko-Biala)!
                            • slezan Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 07.02.02, 17:20

> ... szczegolnie Andrzej Bies!!! Przyszly szef Autonomicznego Gornego Slaska ze
                              > stolica w Bedzinie (do wyboru Sosnowiec, Czestochowa, Bielsko-Biala)!

Z Twoich ostatnich postów wynika, że nie opuszcza Cię dobre samopoczucie. A to
                              ważne dla higieny psychicznej. Idea autonomii Cię śmieszy - też dobrze. Śmiech
                              to, jak mówią, zdrowie. Podobno są tacy, co nawet jak im pokazać palec to się
                              śmieją. Może to trochę infantylne, ale ważne, że zdrowe.
                              • Gość: Hanysek Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.arcor-ip.net 07.02.02, 22:11
                                Charlie Chaplin rzekl niegdys, iz dzien, w ktorym sie nie smiales, jest dniem
                                straconym slezanie. Dzieki Waszej Smiesznej Idei Autonomii smieje sie ostatnio
                                codziennie - a wiec na cos sie ona jednak przydaje! A propos - czy Andrzej Bies
                                wie juz o czekajacym go szczesciu? Jakie sa jego plany zwiazane z Autonomia
                                Gornego Slaska? Pytania rodza pytania...
                                Swoja droga nie podejrzewalem Ciebie slezanie o to, iz pokazywanie palca
                                przyprawia Ciebie o szalencze napady smiechu - zwolennika takiej "powaznej"
                                idei... Czlowiek uczy sie cale zycie... Pozdrawiam i nadal tak swietnego humoru
                                zycze
    • hugon Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! 08.02.02, 09:04
      Członkowie (bez podtekstów) RAŚ czy jak tam sie chcecie nazywać.
      Dla was ta ziemia zwana Haimatem dla mnie Ojczyzną czeka na
      prawdziwych przywódców co potrafią coś dla niej zrobić.
      Może i intencje wasze są szczytne ale to tylko pobożne życzenia
      dokładnie takie same jak Pana Wałęsy.
      Nie głupoty pisze jakie tam szczytne z was pod płaszczykiem dostatku i dobra
      tej ziemi ,wychodzi rewanżyzm,nacjonalizm,zaściankowośc,prywata......itp.......
      Liczą się tylko wasze niespełnione ambicje i chęć zrobienia kariery
      By osiągnąc swój cel nie wachalibyście się zrobić ze Śląska nowy Kraj Basków
      lub inny Belfast.
      Dziekować Bogu że jest was tak mało i kończy sie to na głupim gadaniu
      o niczym.
      Poadrawiam hugon:-)
      • Gość: Uwaga Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 09:55
        uwaga, prowokator!
      • Gość: Nobel Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 13:02
        Czymu plujesz na Wałęsę?

To jest przeca Twoj ziomek!

My go szanujymy, bo sprowadzioł do Polski powiyw wolności.

Inksi Go tyrz za to szanujom, łotwiyro Zimowo Olimpijada!

A TY co?

Zaś Ci sie niy podobo, to co sie podobo inkszym?

Bo to niy jest po Twojyj myśli?

Ty byś chcioł coby boło tak jak sie Ciebie podobo?

Toś sie szajsnoł!
    • Gość: Biesiada Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 13:18
      Wszystke te kere sie zebrały przy Łokrongłym Stole.

A inksi jeszcze sie wstrzymujom z ujawniyniym, bo na nich jest jeszcze
      świyżo farba, kerom łostali popaprani przez warszawka abo pyprokow
      z gdańska.
      • Gość: Peter Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.02, 17:07
        Piyknie Wous witom,
        tosz Wom moj mainung do tygo trefungu, na chtorim ech bou napiszam:
        bylech na ti konferencyji i zech tysz na tyn tymat godou. Zacznou ech uod Familiji jako o podstawowi
        komorce spoleczni. We familiji som rodziciely i dzieci. Jak dzieci som maly to tsza se o nich starac.
        Jak urosnom to se robiom samodzielny. I tu se zaczinou mojy porownaniy do Slonska. My som
        dziecmi, chtorzi dorojsli do samodzielnojsci (czytej samostanowiyniy - autonomia). Jak se to tak
        ajnfach przetlumaczicie to zrozumiycie, co Slonsk je na tela wielki i doswiadczoni ize nie tsza mu
        caly polski chtorouby za niygo miala godac. We pewnich sprawach niech by Polska abo nieskorzi EU
        chodziyla na wywiadowki, bo Slonsk bydzie muodim, deopiyro co se usamodzielniajoncym se
        regionym-landym-malom ojczyznom-hajmatym. Ale nie starejcie se jak kozdi muodi dorosli bydzie se
        tysz musiou uczyc na felerach, s tom malom roznicom, ize to nie bydom felery inkszich chtorzi o
        Slonsku do dzisiej decydujom, yno bydom to felery naszy Slonsky, a jak wiadomo na sfojich felerach
        se noulepszi uczi.
        Bis zas
        Peter
        • Gość: Urolog Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 18:27
          Byle to niy boł w "kroku feler".

Bo by Ślonzokow zaczło ubywać.
        • Gość: pips Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: 217.8.188.* 14.02.02, 20:40
          slonsk bydzie w jedyn czos autonomiczny - a my wszyjscy muszymy w tym celu
          dzialac - uczciwie robic, tak jak natura Ślonzoka nakazuje. Piyrszym
          sprawdzianym bydzie Spis powszechny.

Vivaat Silesia!
          • Gość: Pytajnik Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 07:28
            Czy aby na pewno?

Już "warszawka" i "dojczlandy" kombinujom, coby pytanie ło narodowość
            wyciepnońć ze spisowych pytań.

Nawet przy Łokrongłym Stole boła na tyn tymat godka.
            • Gość: Spisowy Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.02, 22:48
              Godka godkom, a łodpowiedź paść musi, jak zabiegomy ło autonomio.

Już nawet Lepper przeczuwo, co by sie dzioło, jak by te żondania
              na Ślonsku zlekceważono.

Zaczło by sie: fora ze dwora.

Bo starczy podpuścić te zdesperowane milijony bezrobotnych, kere zrobiom kolejne
              "powstanie ślonske".

I zadbajom ło czystość rasy, ło kero tak bardzo sie staro mesko.

Snojdom wtynczos go i Lajpcigu.

I łogłoszom nowym "Myngele".

Ino kaj sie wtynczos pochowajom "elity polityczne"?
    • Gość: Barbara Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.02, 12:28
      Chcemy, bo to jedyna możliwość ucieczki do przodu.

Przed beznadzieją i korupcją polskich elit.
      • Gość: UE Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 20.02.02, 13:31
        A bydom Nom pomogać szpece z Katalonije, Bajerow i inkszych autonomicznych
        REGIONOW.
        • Gość: Prezydyn Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 20:02
          Prezydynt Katalonije już przyjechoł na Ślonsk.

Czy Mu sie udo wytuplikować niy-Ślonzokom wyższość struktury autonomicznyj
          nad cyntralistycznom?

Wontpia.

Warszawce pozycjo "cyntralno" łodpowiado, mimo że cołki kraj popado w rujina.
    • Gość: Synator Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 22.02.02, 07:28
      Chce Jyj Synator Rzeczpospolityj Kazimiyrz Kutz w imiyniu swojich wyborcow -
      Ślonzokow.

A tak richtig, to sie Jyj domago!

Bez AUTONOMIE problymy Ślonska som niyrozwionzywalne.

Bo żodne sprawy niy bydom miały zapolonych zwolynnikow i realizatorow.
    • Gość: Downiyj Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.02, 21:09
      Downiyj, ale i teroski AUTONOMIO przewidziano boła dlo terynow histotycznego
      Gornego Ślonska.
      • Gość: Amyn Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 28.02.02, 07:55
        I niych zaś tak bydzie. AMYN.
    • Gość: 97,5 UKF Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 07:33
      Może sie dowiymy czegoś bezpośrednio łod zainteresowanych w czasie dzisiejszyj
      audycje Radia Tok FM miyndzy 15.00 a 18.00?
    • Gość: Ynst Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.02, 21:07
      Chyba za dużo Ślonzokow za tym optuje, bo już sie robi kołomyjka wele
      arkusza spisowego, w kerym jest pytanie ło narodowość.

Skirz tego co bardzo wiela Ślonzokow chce łodpedzieć na te pytanie zgodnie
      z prowdom, warszawka sie tego zaczyno boć i robi nerwowe ruchy.

Już uruchomiyli Synator Simonides, coby coś z tym zrobioła.

Ale co Łona, boroczka jest w stanie zrobić?
      • Gość: Halcik Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 07:24
        Pjyrsze łoznaki rzeczywistyj autonomie poczujom te, kere przidom ze
        sfauszowanymi arkuszami spisowymi, coby robić niycny proceder fałszowanio
        rzeczywistości i łostanom ściepniynte ze schodow.

Razym ze swojym narzyndziym FEŁSZU !

Niykere proponujom niy wpuścić ich nawet na plac czy do familoka.
    • Gość: Zwrotnic Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.02, 21:29

Na poczontek łoddejcie Nom Syjm Slonski, reprezyntanta interesow Ślonska
      i Ślonzokow.

Sejmikowo ekspozytura warszawki, mogecie sie wziońć do "cyrku".
    • Gość: Ruby Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.02, 17:21
      Ludzie , nie ma co dyskutowac , wypierdolcie goroli za Brynice , przylaczcie
      sie do Niemiec i klopot z glowy. A tak to dyskutujecie i dyskutujecie i na
      koncu wyjdzie to samo.
      • Gość: Podciep Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 13:40

No niy całkym!

Żodnego wyciepować niy momy zamiaru, bo nigdy My tego niy robiyli.

Zowdy dziynki tymu na czymś My zyskiwali.

Chcymy ino tyn werkcojg lepi naszmarować, coby sie lepi sprawowoł ku
        pożytkowi Ślonska i Ślonzokow.

Bo tak Mi sie cosik zdo, iże niykerzi niy wiedzom, co na wiela niydomogań
        życio społecznego łod downa znomy lyki.

Ale muszom je zaczońć brać wszystke: Ślonzoki i niy-Ślonzoki.

Momy szansa wszystke sie wykurować.
        • Gość: Doc Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.02, 16:16
          Gość portalu: Podciep napisał(a):

>
          > No niy całkym!
          >
          > Żodnego wyciepować niy momy zamiaru, bo nigdy My tego niy robiyli.
          >
          > Zowdy dziynki tymu na czymś My zyskiwali.
          >
          > Chcymy ino tyn werkcojg lepi naszmarować, coby sie lepi sprawowoł ku
          > pożytkowi Ślonska i Ślonzokow.
          >
          > Bo tak Mi sie cosik zdo, iże niykerzi niy wiedzom, co na wiela niydomogań
          > życio społecznego łod downa znomy lyki.
          >
          > Ale muszom je zaczońć brać wszystke: Ślonzoki i niy-Ślonzoki.
          >
          > Momy szansa wszystke sie wykurować.

No toz wes sie piyrwszy na wstzrymanie przeston sam fulac takie gupoty. Cepie!
          • Gość: Pytek Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 11.03.02, 08:11

Sam, to znaczy kaj?

Przeca my tu wszyscy som na "gazetowyj łasce", kaj mogymy sie pogodać pod
            kontrolom.

Pamiyntosz "rozmowy kontrolowane"?

Nic sie niy zmiynioło. Podsuchiwany telefon zastompioł internet!

• Gość: Pytek Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 11.03.02, 08:19

Sam, to znaczy kaj?

Na "gazetowyj łasce", kero pozwolo nom prowadzić godki socjologicznie
            kontrolowane!

Pamiyntosz jeszcze te niydowne "rozmowy kontrolowane"?

Co sie zmiynioło?

Podsuchiwane telefony zastompioł internet.

No i metody som doskonalsze!

Poglondy tych ze wschodu dociyrajom teroski ze zachodu.

A poglondy rodzimych S'lonzokow wygłoszajom "s'lonske cygany", kere sie
            ponywiyrajom po cołkym s'wiecie bez celu.
            • Gość: Doc Lyk na ludzko gupota. IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.02, 09:14
              Widza ze jeszcze wom niy pomoglo.
              no to nojpiyrw lewatywa trzy razy dziynnie przez dwa dni a potym zas na
              wstrzymanie das doppelte.
    • Gość: Nocny Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 13.03.02, 10:33

Profesor Marek, bo pado rze Polska na Ślonsk niy zasłurzoła.
      • Gość: GUS Re: Ludzie , czy ktos z Was chce autonomi Slaska ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.02, 22:04

Prezes GUS szykuje podkładka pod uzasadniynie dlo łodciepniyńcio myśli
        ło Autonomii.

Po sfałszowanym Spisie Narodowym, we statystykach niy bydzie Ślonzokow.

Czy niy bydzie tyż Ślonska?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka