Gość: jaroo IP: *.pppool.de 15.01.02, 20:14 Hanys, Gorol - dwa bratanki do klachania i do szklanki! Do czego jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wilym Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 22:05 Jaroo, skąd taka polityczna poprawność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroo Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.pppool.de 16.01.02, 00:38 Gość portalu: Wilym napisał(a): > Jaroo, skąd taka polityczna poprawność? Zawsz mile mijał mi czas w śląskiej kompaniji. I to ze szklanką w garści, czy bez. To nie poprawność, ale stwierdzenie faktu!!! I zawsze żeśmy na Niemców nagadali :-))) Aż musiałem czasami kompanów hamować (dziouchy zresztą też), że przecież o każdym da się coś dobrego powiedzieć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginter Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 23:11 cojs ci se sniyło o tich bratankach ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Latek Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.02, 23:21 Chlopy, yno pomalu! Najprzod - po dlugich latach udrynki - KAWA NA LAWA, a w tym: 1) publiczny rachunnek sumiynio, bez owijanio prowdy w bawelna! 2) dali SPOWIYDZ - szczero, razym z prziznanym sie do calego rozmiaru polskij winy! 3) dali ZAL za GRZYCHY - PUBLICZNY, np. na tym FORUM 4) potym uczciwo i solidno pokuta, 5) dali zadoscuczyniynie z zaaprobowaniym samozrozumiynio Slonzokow, w tym kompensata wyrzondzonych krziwd! 6) objetnica poprawy, a jako dowod poprawy np. otwarci wszystkich polskich archiwow, kiere dokumyntujom bezprawie lot 1922-39 i Tragedio Slonska lot 1945- 1948 Krotko - tym razym po KATOLICKU !!! Dopiyro na som koniec, mogymy razym porzykac! Jeszcze jedna prozba - tym razym szczerze, bez zodnych wykryntasow, kapito! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PsuBrat Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: 10.129.136.* 16.01.02, 01:21 Niech otwierają archiwa, niech o tym pisza gazety! Ślązacy zróbcie drugie "Jedwabne"! Nagłosnijcie całą sprawę! Macie swoje organizacje - zróbcie to! Bo takie narzekanie przy braku jakiegokolwiek ruchu wydaje mi się... typowo polskie. Pyrsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerhard Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 16.01.02, 09:20 My we swojym miyłosierdziu już Wom przeboczyli! Rozdropować bolokow i staryh szramow chyba niy trza, starczy pamiyntać. A zamiast syjmikować, dybatować i łosprawiać wolymy robić, coby jak nojpryndzyj pozasypować rostomajte dziury ( i budżetowe ), kere ciyngiym FTOŚ wykopuje, a posprzontać niy ma komu. Bo za mało jest pomagerow, bo wiynkszość robotnyh powyjyżdrzała. Trza sie WSZYSTKYM zabrać za robota, a gupi godki łostawić na spotkanie w biyrsztubie. Ale i na wspulne piwo trza sie zasurzyć! Odpowiedz Link Zgłoś
bravo! Re: Uwaga: jaroo u gory, to nie original-jaroo ! 16.01.02, 10:26 Achtung: pseudo-jaroo prowokuje, proponuje absolutny IGNOR !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroo Re: Uwaga: jaroo u gory, to nie original-jaroo ! IP: *.pppool.de 16.01.02, 20:35 bravo! napisał(a): > Achtung: > pseudo-jaroo prowokuje, > proponuje absolutny IGNOR !! Bravo! To jednak ja. Myślę, że mógłby to potwierdzić Wilym. A ten wątek, to może i prowokacja, ale o 180 stopni w przeciwną stronę, niż te "zwyczajowe". Jeśli postrzegasz to inaczej, to źle zinterpretowałeś moje intencje. Pozdrawiam i dzięki za udział w moim pierwszym wątku ("Swiadomość"). jaroo ps Napisz coś i tutaj :-) zamiast wzywać do bojkotu! Choćby dlaczego nie podoba Ci się ten wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erwin Re: Uwaga: jaroo u gory, to nie original-jaroo ! IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.02, 20:48 Podymie tysz sie kierys juz podszol, beztosz UWAGA - nikiere pospisy som tu fauszowane ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Uwaga: jaroo u gory, to nie original-jaroo ! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 16.01.02, 20:54 Jaroo, prowokacja prowokacja, ale ... jesli chodzi o Twoj dugi post, to przyznam szczerze, ze Cie nie poznaje. To mi juz bardziej pasuje nie na prowokacje w Twoim stylu, ale podpuche jakiegos nieodpowiedzialnego typa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroo Re: Uwaga: jaroo u gory, to nie original-jaroo ! IP: *.pppool.de 16.01.02, 21:36 Gość portalu: Wilym napisał(a): > Jaroo, prowokacja prowokacja, ale ... jesli chodzi o Twoj dugi post, to > przyznam szczerze, ze Cie nie poznaje. To mi juz bardziej pasuje nie na > prowokacje w Twoim stylu, ale podpuche jakiegos nieodpowiedzialnego typa. Wilym! Ale ja nie zmyślam! Mógłbym tę prawdę ubrać w jakieś słówka, ale nie taki miał to być wątek. Nie chciałem tu znów przynudzić ;-) Ja poznałem "moich" Slązaków w Niemczech, a z tej perspektywy to nawet oni patrzą na pewne sprawy inaczej!!! Przypomnij sobie mój pierwszy, może drugi post adresowany do Ciebie i znajomą, którą tam wspomniałem... Ludzie! Swiat jest trochę bardziej różnorodny, niż tego czasani chcemy. Mi jest obojętne, czy mam przed sobą Slązaka, Niemca, Polaka itd. Byle ten człowiek był w porządku... i tolerował odmienne zdanie... i nie mówił, żebym się zamknął, jeśli mówię jak było... Napiszcie coś jeszcze... Ja, wiem że ryzykując sporo, dopiszę: Wielu Hanysów i wielu Goroli w Niemczech łączy (niestety) krytyczny stosunek do tubylców. Mam nadzieję, że potraficie to zaakceptować (?) jaroo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym aha! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 16.01.02, 22:27 Jaroo To mi troche rozjasnia ogolny obraz. Bo juz myslalem, ze bedziez sie tu rozwodzic, jak to "prawdziwi Slazacy nienawidza Niemcow i tylko wstretni volkswagendeutsche wlaza im bez wazeliny ...". Takie opinie budza u mnie odruchy wymiotne, a przyznam, ze po lekturze Twojego postu to az mnie skrecilo! jesli chodzi o stosunek Slonzokow do tubylcow w RFN, to faktycznie zaobserwowalem jaki nasi ludzie maja do nich stosunek. Wiesz, Slazacy sa bardzo praktyczni a przy tym nie owijaja w bawelne, dlatego stwierdzenia :"jake te Nimcy to soum ale gupie ludzie" rzeczywiscie sa dosc rozpowszechnione wsrod Slazakow w Niemczech. Nie maja one jednak zabarwienia etnicznego, w tym sensie jak to czynia np. polscy narodowcy, czy niejaki prof. Marek z Uniwersytetu Opolskiego, ktory onegdaj stwierdzil, iz "Slazak deklarujacy niemiecka narodowosc pozbywa sie swegpo czlowieczenstwa". Pogardliwe opinie Slazakow w stosunku do tubylcych Niemcow maja raczej charakter spoleczny i wynikaja z roznic mentalnych, nie narodowosciowych. W tym samym aspekcie nalezaloby rozpatrywac sytuacje, w ktorej np. mieszkaniec Siedlec czy innego polskiego miasta stwierdzilby iz "Polacy to nieroby". On nie krytykowalby Polakow z punktu widzenia roznic etnicznych, tylko mentalnych, bo on moze jest businessmanem i moze go denerwowac lenistwo co po niektorych jego rodakow. Choc dalej uwazam, ze moze troche niefortunny przyklad wybrales jak na jeden z wstepnych postow! Pyrsk Wilym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MfG Re: Uwaga: jaroo u gory, to nie original-jaroo ! IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.02, 23:36 Gość portalu: jaroo napisał(a): > Gość portalu: Wilym napisał(a): > > > Jaroo, prowokacja prowokacja, ale ... jesli chodzi o Twoj dugi post, to > > przyznam szczerze, ze Cie nie poznaje. To mi juz bardziej pasuje nie na > > prowokacje w Twoim stylu, ale podpuche jakiegos nieodpowiedzialnego typa. > > Wilym! > Ale ja nie zmyślam! > Mógłbym tę prawdę ubrać w jakieś słówka, ale nie taki miał to być wątek. > Nie chciałem tu znów przynudzić ;-) > Ja poznałem "moich" Slązaków w Niemczech, a z tej perspektywy to nawet oni patr > zą > na pewne sprawy inaczej!!! Przypomnij sobie mój pierwszy, może drugi post > adresowany do Ciebie i znajomą, którą tam wspomniałem... > Ludzie! > Swiat jest trochę bardziej różnorodny, niż tego czasani chcemy. > Mi jest obojętne, czy mam przed sobą Slązaka, Niemca, Polaka itd. > Byle ten człowiek był w porządku... i tolerował odmienne zdanie... i nie mówił, > > żebym się zamknął, jeśli mówię jak było... > > Napiszcie coś jeszcze... > Ja, wiem że ryzykując sporo, dopiszę: > Wielu Hanysów i wielu Goroli w Niemczech łączy (niestety) krytyczny stosunek do > > tubylców. > Mam nadzieję, że potraficie to zaakceptować (?) > > jaroo Czy oni to zaakceptuja? Nie wiem, wydaje mi sie, ze nie. To prawda, ze wielu Hanysów i wielu Goroli w Niemczech łączy (niestety) krytyczny stosunek do tubylców. Zaden z Hanysow nie wyprze sie swojego pochodzenia w zamian za uniwersalne Slaskie. A tak zwani Gorole tez maja mocne poczucie swojej tozsamosci. To tylko malej grupie seperatystow zalezy na tym, zeby wszystkich okreslic jednym mianem. Oni tez uwazaja, ze jako jedyni posiadaja glejt na swobodne interpretowanie histori Slaska do swoich celow, pomijajac przy tym zdanie obecnych mieszkancow Slaska pochodzenia Polskiego czy tez mniejszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Uwaga: jaroo u gory, to nie original-jaroo ! 18.01.02, 14:30 Gość portalu: MfG napisał(a): > To prawda, ze wielu Hanysów i wielu Goroli w Niemczech łączy (niestety) krytycz > ny > stosunek do tubylców. > Zaden z Hanysow nie wyprze sie swojego pochodzenia w zamian za uniwersalne > Slaskie. > A tak zwani Gorole tez maja mocne poczucie swojej tozsamosci. > To tylko malej grupie seperatystow zalezy na tym, zeby wszystkich okreslic jedn > ym > mianem. > Oni tez uwazaja, ze jako jedyni posiadaja glejt na swobodne interpretowanie > histori Slaska do swoich celow, pomijajac przy tym zdanie obecnych mieszkancow > Slaska pochodzenia Polskiego czy tez mniejszosci. > Interpretuje się fakty, a te trzeba najpierw poznać. Ty jak dotąd szczególną wiedzą historyczną nie błysnąłeś (przypomnieć Ci Rosenberga, o którym nie słyszałeś?). Twoje uwagi na temat zwolenników autonomii i narodowości śląskiej dowodzą, że kontakt z rzeczywistością nam współczesną masz również cokolwiek luźny. Proponuję Ci więc podjęcie dociekań futurologicznych - tu przynajmniej nikt nie będzie Cię mógł na bieżąco weryfikować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MfG Re: Slezan IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.02, 00:34 slezan napisał(a): > Interpretuje się fakty, a te trzeba najpierw poznać. Ty jak dotąd szczególną > wiedzą historyczną nie błysnąłeś (przypomnieć Ci Rosenberga, o którym nie > słyszałeś?). Twoje uwagi na temat zwolenników autonomii i narodowości śląskiej > dowodzą, że kontakt z rzeczywistością nam współczesną masz również cokolwiek > luźny. Proponuję Ci więc podjęcie dociekań futurologicznych - tu przynajmniej > nikt nie będzie Cię mógł na bieżąco weryfikować. Ales ty jestes upierdliwy! Moze bys tak jasnie oswiecony slezanie podzielil sie swoja blyskotliwa wiedza o Rosenbergu. Bo nikaki ja nie znaju, przyznac musze. A co do faktow to mozna je interpretowac w rozny sposob. Naprzyklad: Jednym z faktow jest to ze do stwozenia narodowosci slaskiej brakuje wam WIELOWIEKOWEJ udowodnionej podstawy historycznej. Samo stwierdzenie ze nie jestescie ani Polakami (slowianami) ani Niemcani (germanami) uwidacznia tyko wasz brak wiedzy historycznej. Jest takze faktem ze dialekt Slaski ktorego uzywaja Slazacy w obecnych czasach pochodzi od jezyka polskiego. Juz samo nazywanie tego dialektu przez Niemcow jako “Wasserpolnisch” okresla pochodzenie tego jezyka i ludzi ktorzy go uzywaja. Wiec dziwi mnie wasza skleroza historyczna. A moze ta cala zadyma z ta narodowoscia to tylko Gag ktory ma pomodz czlonkom RAS na dochrapania sie do koryta. Przez uznanie tego zwiazku jako mniejszosc narodowa nie bedzie obowiazywal 5% prog w wyborach do parlamentu. A to niestety tez jest Fakt. I co ty na to? O moich dociekaniach futurologicznych kolego, opowiem ci przy najblizszej okazij. Zycze przyjemnego weryfikowania MfG Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezan 22.01.02, 14:37 Gość portalu: MfG napisał(a): > Ales ty jestes upierdliwy! > > Moze bys tak jasnie oswiecony slezanie podzielil sie swoja blyskotliwa wiedza o > > Rosenbergu. > Bo nikaki ja nie znaju, przyznac musze. Sprawdź w encyklopedii. > A co do faktow to mozna je interpretowac w rozny sposob. > > Naprzyklad: > > Jednym z faktow jest to ze do stwozenia narodowosci slaskiej brakuje wam > WIELOWIEKOWEJ udowodnionej podstawy historycznej. > Samo stwierdzenie ze nie jestescie ani Polakami (slowianami) ani Niemcani > (germanami) uwidacznia tyko wasz brak wiedzy historycznej. Utożsamianie Niemców z germanami a Polaków ze słowianami to anachronizm (na dodatek niebezpieczny w przypadku górnośląskiego Niemca). Na obecne narody niemiecki i polski - tak jak i na naród śląski - składają się ludzie o rozmiatych korzeniach. Przypomnę np. Niemca Klausa Kinsky'ego i Polaka Leszka Millera - nazwiska te o czymś świadczą. Niektózy historycy twierdzą wręcz, że już w czasach plemiennych nie było kultur monoetnicznych. Co do "wielowiekowych podstaw" to proponuję lekturę kroniki Długosza, który pisze o Ślązakach jako najbardziej wrogim Polakom narodzie. Postawa wprawdzie niezbyt chwalebna, ale dowodząca poczucia odrębności w czasach, w któych o tzw. nowoczesnych narodach nikomu się jeszcze nie śniło. Bądź łaskaw wskazać dla porównania na "wielowiekowe podstawy" istnienia narodów Amerykańskiego, Białoruskiego, Afgańskiego itp. > Jest takze faktem ze dialekt Slaski ktorego uzywaja Slazacy w obecnych czasach > pochodzi od jezyka polskiego. Juz samo nazywanie tego dialektu przez Niemcow > jako “Wasserpolnisch” okresla pochodzenie tego jezyka i ludzi ktorz > y go uzywaja. > Wiec dziwi mnie wasza skleroza historyczna. To o czym piszesz nie jest faktem, ale interpretacją. Północnosłowiański dialekt górnośląski nie pochodzi od polskiego. Można co najwyżej dowodzić, że jest odwrotnie - literacki polski pochodzi od róznych dialektów. Ale tak się akurat złożyło, że mowa śląska nie uczestniczyła w procesie kształtowania "Hochpolnisch". A to jak ją określali Niemcy nie ma nic do rzeczy. Ciekaw jestem czy przeciętny Niemiec odróżnia dziś czeski od słowackiego. > A moze ta cala zadyma z ta narodowoscia to tylko Gag ktory ma pomodz czlonkom R > AS > na dochrapania sie do koryta. > Przez uznanie tego zwiazku jako mniejszosc narodowa nie bedzie obowiazywal 5% > prog w wyborach do parlamentu. A to niestety tez jest Fakt. > > I co ty na to? Nawet jeżeli by tak było - tzn, gdyby grupa polityków chciała wykorzystać sprawę narodowości śląskiej dla własnej promocji - to najwyższy czas, by starą ekipę zastąpił ktoś nowy. Co do koryta, to zauważyłem, że najtrudniej oderwać od niego kilku starych pryków z DFK, którzy ledwo mówią po niemiecku, zato świetnie dogadują się z politykierami z Warszawy. > O moich dociekaniach futurologicznych kolego, opowiem ci przy najblizszej okazi > j. > Zycze przyjemnego weryfikowania > > MfG Czekam z niecierpliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroo Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.pppool.de 17.01.02, 11:04 WILYM napisał: > Jaroo > To mi troche rozjasnia ogolny obraz. > Bo juz myslalem, ze bedziez sie tu rozwodzic, > jak to "prawdziwi Slazacy nienawidza Niemcow i tylko wstretni > volkswagendeutsche wlaza im bez wazeliny ...". > Takie opinie budza u mnie > odruchy wymiotne, a przyznam, ze po lekturze > Twojego postu to az mnie skrecilo! Postaram się pamiętać o Waszej nadwrażliwości... W moich oczach był to post na luzie z nadzieją na to, że dopatrzycie się w nim próby dowcipnego powiedzenia tego, co potem nastąpiło w moim wyjaśnieniu. Ale coś dowcip w Slązakach wygasł ;-) (tylko mi się tu znowu nie obrażać! Puściłem wszak oczko!!!) > Pogardliwe opinie Slazakow w stosunku do tubylcych > Niemcow maja raczej charakter spoleczny i wynikaja z > roznic mentalnych, nie narodowosciowych. Pod tym mogę się tylko podpisać. Choć uzasadniłbym to inaczej, niż robi się to zapewne w Polsce. Otóż Niemcy to obecnie kraj, w którym nie ma już sensu zastanawiać się, z jakich zakątków świata pochodzą żyjący tu ludzie (ok. 7,5 mln. obcokrajowców plus ci, którzy uzyskali obywatelstwo). Pewnie łatwiej byłoby wyliczyć, kogo jeszcze brakuje. Kontakt z taką "etniczną różnorodnością" pozwala człowiekowi przy zdrowych zmysłach stwierdzić, że na ludzi należy patrzeć jednostkowo, a nie w kategoriach "narodowościowych". Ale aby dochować wierności tematowi wątku, podejmę kolejne ryzyko i powiem: Hanysom i Gorolom bliżej do siebie nawzajem mentalnie, niż każdemu z nich z osobna do Niemców (to nie prowokacja (!), ale podsumowanie doświadczeń - ile to razy Slązacy mówili do mnie, Gorola: "Jaroo, u NAS (tj. u ciebie i u nas!), w Polsce, to ludzie są tacy a tacy, nie to co tutaj.") Dotyczy to szerokiej masy ludzkiej, a jeśli naraz powiem, że moim najlepszym kumplem w Niemczech jest tubylec, to zaprzeczę sobie tylko pozornie... cenię w tym człowieku m.in. brak wszelkiego zainteresowania dla, mówiąc skrótowo, etnicznego bełkotu. > Choc dalej uwazam, ze moze troche niefortunny przyklad > wybrales jak na jeden z wstepnych postow! Ty zadałeś pytanie, ja odpowiedziałem :-) GINTER napisał: > cojs ci se sniyło o tich bratankach... Sam często bywałem jednym z nich! I miło to wspominam!!! LATEK napisał: > Chlopy, yno pomalu! > Najprzod - po dlugich latach udrynki - KAWA NA LAWA, a w tym: > 1) publiczny rachunnek sumiynio, bez owijanio prowdy w bawelna! itd. Ale ja też potrafiłbym wystawić wielu Slązakom spory rachunek. Tylko po pierwsze, nie w tym wątku, a po drugie - po kiego, skoro sami dobrze o pewnych sprawach wiedzą (Wasze przygotowanie merytoryczne ciągle mi imponuje - to znów nic więcej, jak tylko stwierdzenie faktu, a nie uszczypliwość). PS Następnym postem spróbuję jeszcze raz szczęścia. Naskakiwać na siebie możemy w innych wątkach - do wyboru, do koloru :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroo Hanys, Gorol - dwa bratanki - próba nr 2. IP: *.pppool.de 17.01.02, 11:05 Gość portalu: jaroo napisał(a): > Hanys, Gorol - dwa bratanki > do klachania i do szklanki! > > > Do czego jeszcze? Czy przypadkiem takim "czymś" nie było wspólne zmaganie się z komuną? Wspólnie stworzono Solidarność, poniesiono ofiary, a w ostatecznym rozrachunku doprowadzono do zmiany systemu politycznego... wspólnie będąc katalizatorem demokratycznych przemian w sporej części świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chymik Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki - próba nr 2. IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 10:40 Patrz chopie co piszesz! Katalizator jest obecny przy "reakcji", ale niy biere w niyj udziału. Wielu niystety wygodno jest tako rola katalizatora. Nic niy robić ino uczestniczyć. I godać wkołko, że to co inksi zrobiyli, to jest ich zasługa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroo Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki - próba nr 2. IP: *.pppool.de 18.01.02, 11:39 Czyż nie łączy Hanysów i Goroli zgorszenie oraz wściekłość powodowane procesem w sprawie "Wujka"? A proces winnych śmierci stoczniowców w grudniu 1970r.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ebet Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki - próba nr 2. IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.02, 14:38 Juz niy ! To bou ostatni roz ze Slonzok stowou tam kaj stojom polske polityki - ale tak zle niyma, to bou odruch przizwoitego poparcia przizwoitosci. Od pewnego czasu nic wiyncyj . Punkt ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyskus Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki - próba nr 2. IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.02, 01:07 Zeby to bylo yno Wujek, tu chodzi o zniszczyni etnicznyj, kulturowyj i ekonomicznyj tozsamosci Slonska z polskich NACJONALISTYCZNYCH pobudek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filut Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.devs.futuro.pl 04.02.02, 09:18 Nerwuje mie jak włazi tu jaki gorol i epi czi po czi o jakims braterstwie z gorolami COŚ WOM CHYBA NA MÓZG PIZŁO JAKE BRATERSTWO JESZCZE Z GOROLAMI? NIGDY!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugon Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 13:58 Gość portalu: Filut napisał(a): > Nerwuje mie jak włazi tu jaki gorol i epi czi po czi o jakims braterstwie z > gorolami COŚ WOM CHYBA NA MÓZG PIZŁO JAKE BRATERSTWO JESZCZE Z GOROLAMI? > NIGDY!!!!!! Człowieczku zmien nick na FIUT i to mały mięki zapleśniały !!! Demagodzy z was za dychę ,jedni was niechcą inni was nie lubią a i zdolności BRAK Siedzę na Śląsku od 15 lat i więcej mnie dobrego od Ślązaków spotkało niż złego, A takie cudactwa jak Naród Śląski to stany derilyczne niespełnionych politykierów. Na Zdrowie Koleżanki Ślązaczki (och fajne dziewuchy) i Koledzy Ślązacy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki 05.02.02, 11:26 Gość portalu: hugon napisał(a): > Człowieczku zmien nick na FIUT i to mały mięki zapleśniały !!! > Demagodzy z was za dychę ,jedni was niechcą inni was nie lubią a i zdolności B > RAK > Siedzę na Śląsku od 15 lat i więcej mnie dobrego od Ślązaków spotkało niż złeg > o, Nawet chyba wiem gdzie to na naszym Śląsku siedzisz i po co. Rybnik, ul. Gliwicka. Założyli Wam internet czy dają tak często przepustki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugon Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 14:23 slezan napisał(a): > Gość portalu: hugon napisał(a): > > > Człowieczku zmien nick na FIUT i to mały mięki zapleśniały !!! > > Demagodzy z was za dychę ,jedni was niechcą inni was nie lubią a i zdolno > ści B > > RAK > > Siedzę na Śląsku od 15 lat i więcej mnie dobrego od Ślązaków spotkało niż > złeg > > o, > > Nawet chyba wiem gdzie to na naszym Śląsku siedzisz i po co. Rybnik, ul. > Gliwicka. Założyli Wam internet czy dają tak często przepustki? Oj slezan co ty się czepiasz Ludzi naprawdę chorych Ale oni maja nadzieje na wyzdrowienie i daj im Boże A takiemu dupkowi jak ty pomoże tylko resekcja mózgu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 22:16 Hugonie! A tobie nawet wszczepienie mikrochipu nie pomoglo! Jestes beznadziejnym przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wehrwolf Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.pppool.de 09.02.02, 14:22 Do nos slonsokow Gorole ,Wulce, Hadziaje,Cysaroki,kargule,Pawlaki,to obcy element,ktory sie zagniezdzil w naszym Slonskim Heimacie,braterstwa miendzy nami nigdy nie bylo i nie bydzie,my sa inni jak loni a poza tym za duzo nom Krziwdy wyrzondzili zeby sie znimi bratac,Slonzokow zawsze traktowali jako Autochtonow ,samo to okreslenie oznacza "Ludzie tej Ziemi" my sa u SIEBIE w Doma a ta reszta to goscie albo intruzy,poza tym niech sie sami gospodarza u siebie w cyntralnej polsce a nom daja narescie dlo nos pracowac i gospodarzyc dla dobra Slonskigo Heimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alosza Re: Hanys, Gorol - dwa bratanki IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.02, 14:43 Rus, Polok - dwa bratanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alosza Rus, Polok - dwa bratanki IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.02, 14:45 Rus i Polok - dwa bratanki Odpowiedz Link Zgłoś