Dodaj do ulubionych

wychowawczy

16.03.09, 13:20
mam pytanie dziewczyny czy ktoras z was pracowala legalnie na urlopie
wychowawczym.czy sa jakies przepisy ktore zezwalaja na prace w okresie
korzystania z uropu wychowawczego platnego??
Obserwuj wątek
    • Gość: miki Re: wychowawczy IP: 81.219.121.* 16.03.09, 19:56
      Art. 1862. kodeksu pracy

§ 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę
      zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną
      działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to
      możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
      • zanet14 Re: wychowawczy 16.03.09, 21:11
        ja rowniez sie na to powolalam ale pracownik z urzedu powiedzial ze nie
        mozna.Rozwazalam nawet opcje dorobienia sobie nocek w supermarkecie ale niestety
        powiedzieli ze rowniez nie moge poniewaz w tym momencie zaniedbuje dziecko:(i co
        wziazku z tym mam zrobic?
        • Gość: gościówa? Re: wychowawczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 04:54
          W jakim urzędzie tak ci powiedzieli? Dziecko może być pod opieką innego
          domownika np. męża czy babci. Ja pracowałam na pół etatu, po 4 godziny dziennie,
          w tym czasie dzieckiem zajmował się dziadek, ale nikt nigdy przez 3 lata o to
          nie pytał,pod czyja opieką jest dziecko, a zasiłek wychowawczy normalnie dostawałam.
          • zanet14 Re: wychowawczy 17.03.09, 09:17
            w urzedzie w myslowicach.Mam pytanie czy mialas normalnie umowe czy na lewo
            pracowalas??
            • Gość: gościówa Re: wychowawczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 19:58
              Pracowałam w swoim macierzystym zakładzie,legalnie na pół etatu, zakład razem z
              wypłatą wypłacał zasiłek wychowawczy. Parę lat temu to było, może coś się
              zmieniło...
          • zanet14 Re: wychowawczy 18.03.09, 14:00
            Gość portalu: gościówa? napisał(a):

> W jakim urzędzie tak ci powiedzieli? Dziecko może być pod opieką innego
            > domownika np. męża czy babci. Ja pracowałam na pół etatu, po 4 godziny dziennie
            > ,
            > w tym czasie dzieckiem zajmował się dziadek, ale nikt nigdy przez 3 lata o to
            > nie pytał,pod czyja opieką jest dziecko, a zasiłek wychowawczy normalnie dostaw
            > ałam.
            Osoby przebywające na urlopie wychowawczym, otrzymujące dodatek do zasiłku
            rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z takiego urlopu,
            nie mogą podjąć pracy w jego trakcie, jeśli nie chcą stracić prawa do tego dodatku.
    • zanet14 Re: wychowawczy 18.03.09, 06:42
      czy ktos cos jeszcze wie na temat tego wychowawczego.Bardzo prosze o odpowiedz!!
    • krzysieksm Re: wychowawczy 30.01.19, 13:06
      Zgodnie z przepisami Kodeku pracy (Art. 1862 § 1 k.p.) w czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność. Kodeks nie ogranicza przy tym podstawy zatrudnienia jak również formy w jakiej praca ta może być wykonywana.
      Należy przy tym pamiętać, że zgodnie z informatorami Państwowej Inspekcji Pracy praca taka może być wykonywana do pół etatu.
      Więcej nt. praca na urlopie wychowawczym w tym linku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka