Dodaj do ulubionych

Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE

IP: *.mikolow.net 06.06.09, 22:39
Jutro idę oglądać mieszkanie na Osiedlu gwiazdy, czy to bezpieczna okolica?
Będę musiała decydować od razu.
Bede wynajmowac pokoj na studiach.

Czy da sie wrocic o 22 i nie zginac od ciosow nozem ;) wiecie o co mi chodzi...
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 06.06.09, 22:39
      Pytam bo nie znam w ogole Katowic... Pomozcie :)
      • zjawa1 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 06.06.09, 22:47
        Nie wiem skąd jesteś, ale Twoje wyobrażenie o Katowicach jest przerażające!
        Jak Cie ktoś ma zabić, to zabije w drodze do Katowic:)
        • Gość: ja Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 06.06.09, 22:50
          No ok, ale chyba w każdym mieście są bardziej i mniej bezpieczne dzielnice ;)
          Wolałabym nie wybierać sobie mieszkania w tej najbardziej niebezpiecznej ;)
          • zjawa1 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 06.06.09, 22:51
            A gdzie będziesz studiować? Akademia Ekonomiczna, Uniwersytet Sląski?
            • Gość: ja Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 06.06.09, 22:54
              Jeszcze nie wiem ;) Na pewno zaocznie. Ale szukam mieszkania w Katowicach, bo
              mieszkam w małej miejscowości bez szans na pracę. Nie, przesadzam, mogę
              zatrudnić się w spożywczaku, jak dziewczyny z mgr przed nazwiskiem ;D
              To mieszkanie to taka okazja, jutro oglądam i muszę decydować bo jest wielu
              chętnych, chcę się dowiedzieć czy to bezpieczna okolica...
              • zjawa1 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 06.06.09, 23:07
                Powiem Ci tak szczerze, że nie znam jakoś wybitnie, tam mieszkańców, ale też nie
                słyszałam o niebezpiecznych incydentach.
                Wg. mnie miejsce jak do zamieszkania-średnie... Centrum, wysokie wieżowce, obok
                autostrady, czy drogi wielopasmowej, prawie zero zieleni. Ale zależy co, kto
                lubi. Jeśli jest to okazja cenowa, to bierz najwyżej później znajdziesz sobie
                coś lepszego.
                Z tego co się orientuje, to ceny za wynajem są niższe w okresie wakacji.
                Wg. mojej, subiektywnej oceny powinnaś unikać takich miejsc, dzielnic jak:
                Załęże, Bogucice, Wełnowiec, Nikiszowiec i Giszowiec.
                Do spokojnych dzielnic należą: Brynów, ,, Stara Ligota", Ligota. Niestety te
                ostatnie dzielnice są najdroższe.
                Osiedle Tysiąclecia jest nawet fajne. Bardzo mili ludzie tam mieszkają, blisko
                park ( największy w europie:)! No i całkiem blisko centrum.
                • Gość: ja Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 06.06.09, 23:12
                  A to osiedle gwiazdy w jakiej jest dzielnicy? Ja naprawde nie znam Katowic, mam
                  tylko adres i wiem ze to osiedle gwiazdy, rozmawialam z jedna lokatorka, szuka
                  wspollokatorek :)
                  • zjawa1 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 06.06.09, 23:15
                    Ono w sumie jest w Centrum Katowic, zaraz za Spodkiem w stronę Sosnowca, przy
                    alei Rozdzińskiego.
                    • zjawa1 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 06.06.09, 23:16
                      Obok jest hotel Nowotel.
                      • Gość: ja Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 06.06.09, 23:36
                        Ale tak ogolnie i szczerze - to osiedle gwiazdy to jedno z bezpieczniejszych czy
                        bardziej niebezpiecznych miejsc?
                        • zjawa1 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 06.06.09, 23:53
                          oj! Wypisałam Ci dzielnice niebezpieczne. I zapewniam Cie, że nawet
                          w nich, nie latają z nożami i nie gwałcą systematycznie, zwłaszcza
                          po 22!
                          Tak szczerze, to osiedle gwiazdy nie należy do najbezpieczniejszych!
                          Na każdym dużym osiedlu, w każdym dużym mieście dzieje się to samo!
                          Za najbezpieczniejsze miejsca w Katowicech uważam:Brynów, Ligote.
                          Ale i tutaj zdarzaja sie incydenty.
                          Zresztą podaj mi takie miejsce gdzie ich nie ma???

www.youtube.com/watch?v=5GZlJr1c48k&feature=related
                          www.youtube.com/watch?v=v0t-xvbfX1c&feature=related
                          • zjawa1 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 07.06.09, 00:02
                            Tu masz link jak wygląda to
                            osiedle:wiezowce.katowice.pl/gwiazda1.html
                            • Gość: ja Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 07.06.09, 00:08
                              dzieki za linka :)
                              • Gość: autorka Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 09.06.09, 00:20
                                Jeszcze jedno pytanie. A z Brynowa i Ligoty jest dobry dojazd do Centrum? Ile
                                mniej więcej się jedzie autobusem/tramwajem? A z osiedla tysiąclecia?

Jak już pisałam nie znam Katowic, a w ogłoszeniach często są tylko określenia:
                                gwiazdy, ligota, brynów ;)
                                • errud Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 01:03
                                  nie wiem dlaczego kolezanka zjawa1 powiedziala Ci ze Giszowiec to
                                  niebezpieczna dzielnica? to jest typowe blokowisko ale raczej
                                  zadbane i pomalowane obok sa zrezsta domy dla bogatych w nowym
                                  stylu , piekne ogrodki i place , Giszowiec niebezpieczny pierwsze
                                  slysze1!
                                  najagorsze i nabarzdiej niebezpieczne dzielnice to Zaleze ,
                                  Szopienice , Nikiszowiec i Bogucice , radze ci tam nie mieszkac
                                  najlepsze to poludniowe dzielnice tjd Piotrowice , Ochojec ,
                                  Ligota . Brynow jest sredni , bezpieczne i zamozne sa Panewniki ,
                                  dosc bezpieczne jest os Paderewskiego , Witosa
                                  tak jak napisala kolezanka w kazdej dzielnicy mozna dostac po
                                  mordce , ale w tych niebezpiecznych szczegolnie .
                                  Wierz mi mieszkalem prawie w kazdej z tych zdielnic i wynajmowalem
                                  teraz mam swoje na stale ale nie powiem gdzie :)))
                                  • errud Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 01:10
                                    najlepiej mieszkac na Tysiacleciu bo blisko do centrum katowic i
                                    Chorzowa ,obok park ( nie jest to najwiekszy w europie park
                                    miejski - ach ta nasza polska megalomania ! Natomiast najwiekszy w
                                    polsce owszem ) , na Tysiacleciu jest duzo zieleni , w kategoriach
                                    bezpieczenstwa dzielnica srednia ale wynajem nie jest tani tyle Ci
                                    powiem
                                    • errud Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 01:58
                                      ale tak w ogole to dlaczego chcesz mieszkac na Slasku ? Przeciez o
                                      wiele lepiej mieszkac we Wrocku albo Gdansku czy Szczecinie, Jesli
                                      masz mozliwosc nie mieszkac na Slasku to po prostu nie mieszkaj tu ,
                                      slask to nie jest dobre miejsce do zycia , ja tu mieszkam bo musze ,
                                      bo nie mam innej mozliwosci ale gdybym ja mial to w zyciu nie
                                      wybralbym Slaska
                                      • zjawa1 Re:errud 09.06.09, 08:59
                                        Właśnie-Ty tu mieszkasz bo lubisz, ja tu mieszkam bo sie tutaj
                                        urodziłam i lubie!
                                        Nie przedstawiaj swoich subiektywnych opini i nie zniechęcaj innych.
                                        Znam gro osób, które pokochały Sląsk i tutaj zostały na stałe.
                                        Ale faktycznie, jedynym miejscem gdziebym mogła jeszcze mieszkać, to
                                        Wrocław!
                                        A co, do dzielnic: Cała moja rodzina, od pokoleń pochodzi ze Sląska,
                                        mam kupe znajpmych i orientuje sie jak mniej wiecej klasyfikuje sie
                                        bezpieczenstwo większosci dzielnic!
                                        Dlatego jestem troche zdziwiona uznaniem os. Witosa za bezpieczne
                                        miejsce???!!!!
                                        Zampomniała o tym miejscu i z pełną świadomosci dopisuje go do
                                        rankingu najbardziej niebezpiecznych rejonów!
                                        Osobiscie znam wiele tragicznych przypadków z tego miejsca.
                                        Np. zamordowanie ojca mojej kolżanki, który wracał po nocy z pracy!
                                        A co do Giszowca... hmmm mieszka tam 3 moich znajomych i chetnie
                                        zmieniliby lokum!
                                        Podobno kibole uprzakszaja tam zycie.
                                        A to, że pojawily sie w tym rejonie ,,bogate" domki niczego nie
                                        zmienia!
                                        Na Welnowcu, swojego czasu ul. Jozefowsak uznana była za najbardziej
                                        niebezpieczna w Katowicach. A na jeje wysokości znajduje sie osiedle
                                        bardzo bogatych ludzi. Mieszkał i mieszka tam miedzy innymi: Duda-
                                        Gracz( znany malarz) i Kamil Durczok!
                                        Więc takie kryteria nie są obiektywne.
                                        Errud chyba nie jestes niewolnikiem??
                                        Kto Ci tu kazał zamieszkac? Zmuszal Cie ktos?
                                        Trzeba bylo pojechac do Szczecina!

Co do Parku Chorzowskiego-MAŁO Wiesz!!!
                                        Poczytaj troche, to bezdiesz wiedział, ze mam racje!
                                        A więc-Park Chorzowski jest najwiekszym parkiem w europie!Nawet
                                        kilka dni temu mowiono o tym np. W Polsacie!
                                        • zjawa1 Re:errud 09.06.09, 09:08
                                          Miało być nie lubisz( na poczatku:))
                                          A co, do dojazdu. Hmmm. no z Ligoty różnie to bywa.
                                          Zwłaszcza w godzinach szczytu:(
                                          Jeśli ulice nie sa zakorkowane, to ok 25-30 min.
                                          Polączenia autobusowe sa bardzo dobre.
                                          Na Ligote mozesz nawet dojechac pociagiem:)
                                          • Gość: AUTORKA Re:errud IP: *.mikolow.net 09.06.09, 09:27
                                            Dzięki za wszystkie opinie, zaraz sobie wydrukuję tę listę bezpiecznych i
                                            niebezpiecznych miejsc. Na pewno się przyda, dzięki raz jeszcze :)

A co do mieszkania w Katowicach. Muszę wybrać Katowice na miejsce studiów i
                                            mieszkania, żeby w razie czego mieć blisko do domu rodzinnego. Jakby coś się
                                            działo ;)) to już są zbyt osobiste sprawy, żeby o tym pisać, a już na pewno nie
                                            chcę ich opisywać na wątku dot. wybierania lokalizacji mieszkania w Katowicach :)
                                          • errud Re:errud 09.06.09, 10:24
                                            ja sie tez w Katowicach urodzilem , niestety .
                                            Nie jestem w stanie sie wyprowadzic ze slaska bo niby jak ?
                                            Ewentualna zamiana mieszkania odpada - kto chcialby mieszkac na
                                            slasku spoza slaska ? chyba jakis duren
                                            • zjawa1 Re:errud 09.06.09, 10:31
                                              Widzisz, nawet taki Durczok mial propozycje zamieszkania w
                                              Warszawie i zrezygnowal z niej!! Mieszka na Slasku nadal, bo jak
                                              stwierdzil kiedys-,,kocha to miasto, tu sie urodzil i wychował".
                                              Choc pracuje w Warszawie, nie przeprowadzil sie tam. Tu ma rodzine,
                                              zone itp.
                                              • errud Re:errud 09.06.09, 10:48
                                                wiesz co przestan mi gadac o durczoku facet jest tak nadziany ze
                                                sobie nie wyobrazasz , mieszka w ekskluzywnym wielkim domu a nie w
                                                bloku gdzie jedno menelstwo i awantury , glosna muzyka disco-polo od
                                                rana do wieczora .
                                                a co do witosa to takie samo blokowisko jak kazde inne , moj tata
                                                mieszka na tauzenie pod menelami , ja w bloku w innej dzielnicy i
                                                takie samo menelstwo co drugi to walacy w rury pijak
                                                • zjawa1 Re:errud 09.06.09, 11:13
                                                  Kolego, o czym ty piszesz???
                                                  Zdajesz sobie z tego sprawe co ty za glupoty wypisujesz??
                                                  Kto Ci tutaj napisał, ze Durczok mieszka wsrod meneli, na blokowisku?
                                                  Widzisz, tak sie sklada, że Durczok mieszka tuz obok mojej dalekiej
                                                  rodziny... i zapewniam cie, ze nie jest to blokowisko;)
                                                  • errud Re:errud 09.06.09, 11:25
                                                    wiesz co to moze ty jestes schizofreniczka ?!
                                                    w kazdym razie chamska i do dna tępa to na pewno
                                                    czytaj ze zrozumieniem !!!!!
                                                    czy ja napisalem ze durczok mieszka w blokowisku? napisalem ze
                                                    mieszka w ekskluzywnym domu , gzdie napisalem ze mieszka w
                                                    bloku ????!!!
                                                    szkoda mi z toba rozmawiac bo twoj poziom jest ponizej
                                                    jakiegokolwiek poziomu
                                        • errud Re:errud 09.06.09, 10:29
                                          do zjawa1:
                                          wiesz co jesli polsat uwazasz za miarodajne i mądre zrodlo
                                          informacji to rzeczywiscie wierz dalej ze chorzowski park jest
                                          najwiekszy w europie
                                          • zjawa1 Re:errud 09.06.09, 10:35
                                            Posluchaj! To, że Park Chorzowski jest najwiekszym parkiem w Europie
                                            wiem od dawna:) A kto sie ,,podpiera" Polsatem? Podałam go, jako
                                            jeden z przykładów! A, tak na marginesie, skoro faktycznie urodziles
                                            sie na ziemi Slaskiej to, wstyd nie wiedziec takich, podstawowach
                                            rzeczy. No, ale skoro Ty nawez nie wiesz gdzie jest Wrocław, to nie
                                            mam sensu tutaj prowadzic polemiki...
                                            • errud Re:errud 09.06.09, 10:51
                                              to moze sama sie wstydz !
                                              Wrocek jest stolica wojewodztwa DOLNOSLASKIEGO a Katowice
                                              wojewodztwa SLĄSKIEGO , radze wiecej edukacji
                                              • zjawa1 Re:errud 09.06.09, 11:16
                                                Czy ty masz shizofrenie??
                                                A czego mam sie wstydzic? Tego, ze mieszkam na Gornym Slasku w
                                                Katowicach?
                                                Bo nie bardzo rozumien??
                                                My o kozie, ty o wozie:))
                                                • errud Re:errud 09.06.09, 12:19
                                                  wiesz co ty podstawowki skonczyc nie powinnas
                                                  skoro nieskomplikowanego tekstu nie rozumiesz
                                                  i do tego uczepilas sie jak wesz geografii i wmawiasz mi bezczelnie
                                                  ze jej nie znam
                                                  wmawiasz mi ze napisalem ze durczok mieszka wsrod meneli
                                                  ty nie powinnas podstawowki skonczyc
                                                  albo jestes chora i widzisz cos czego nie ma
                                                  twoj nik jest znamienny :
                                                  widzisz zjawy czy sama uwazasz sie za zjawe?
                                      • arnold7 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 09:25
                                        errud napisał:

> ale tak w ogole to dlaczego chcesz mieszkac na Slasku ? Przeciez o
                                        > wiele lepiej mieszkac we Wrocku

Wroclaw lezy na Slasku.
                                        • Gość: KATLER Niebezpieczne IP: *.centertel.pl 09.06.09, 09:48
                                          Os.Wajdy
                                          Giszowiec-menelstwo
                                          Nikiszowiec to samo
                                          Gwiazdy spokojne osiedle
                                          Kukuczki odradzam
                                          Ale najlepiej jak gdzies zamieskzasz i sama ocenisz

• zjawa1 Re: 09.06.09, 10:27
                                          Bardzo sluszna uwaga!!!.... Tyle, że Dolny. Dodam jeszcze, ze my
                                          znajdujemy sie na Sląsku Gornym. To, taka imformacja dla tych,
                                          ktorzy nie znaja podstawowego podzilu na regiony czy woj. w Polsce;)
                                        • errud Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 10:53
                                          Wroclaw jest stolica wojewodztwa DOLNOSLASKIEGO
                                          Katowice stolica wojewodztwa SLASKIEGO
                                          • arnold7 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 10:58
                                            errud napisał:

> Wroclaw jest stolica wojewodztwa DOLNOSLASKIEGO
                                            > Katowice stolica wojewodztwa SLASKIEGO

I co z tego wynika? Ze Wroclaw nie lezy na Slasku?

"Współcześnie w znaczeniu potocznym nazwy Śląsk błędnie używa się bardzo często
                                            tylko w odniesieniu do województwa śląskiego lub aglomeracji śląskiej."

pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Al%C4%85sk
                                            Edukacja nie boli.

• errud Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 11:12
                                              ty niemadra osobo ! A czy ja napisalem gdzies ze Wroclaw lezy w
                                              wielkpolsce czy na pomorzu ?! albo Katowice na mazowszu?
                                              Kazdy debil wie ze Bytom , chorzow , katowice , zabzre leza na
                                              slasku i kazdy mowi ze jedzie na slask , pzreciez nie bedzie
                                              precyzowal jade na gorny slask a wroclaw lezy tez na
                                              slasku !!!!!!!!!!!!!!!!
                                              czy jak ktos jezdie do Wroclawia to mowi ze jezdie na slask ???!!
                                              moze zamiast sie bezsensownie i glupio czepiac , robic ze mnie
                                              glupka ktory nie zna rzekomo geografii pzresledzilbys temat o ktory
                                              pyta autorka !
                                              • zjawa1 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 11:21
                                                Tak, kazdy kto wie gdzie jedzie i zna podział terytorialny( ucza
                                                tego juz w podstawowce), jadac do Wrocławia jedzie na dolny Slask.
                                                Moze ty tam nie jedziesz, ale jest to wina twoich brakow wiedzy
                                                podstawowej.
                                                • errud Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 11:28
                                                  boze jaki z ciebie nie powiem co
                                                  takiej niemadrej osoby nie widzialem
                                                  gzdie ja napisalem ze katowice czy wroclaw nie leza na slasku/?!
                                                  tępa osobo
                                              • arnold7 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 11:42
                                                Napisales:

"ale tak w ogole to dlaczego chcesz mieszkac na Slasku ? Przeciez o
                                                wiele lepiej mieszkac we Wrocku albo Gdansku czy Szczecinie"

Potrafisz wyciagac wnioski z tego co sam piszesz? Czy moze cierpisz na
                                                analfabetyzm fukcjonalny?
                                                • errud Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 12:11
                                                  wiesz co nie bede gadac z osoba ktora ma nik arnold
                                                  zero rozumu , duzo miesni
                                                  ale przypuszczam ze rowniez malo mięśni
                                                  • Gość: autorka Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 09.06.09, 13:08
                                                    Ej no, nie kłóćcie się...

Napiszcie lepiej czy studentka zaoczna dyspozycyjna od poniedziałku do piątku
                                                    szybko znajdzie pracę. Na początek jakąkolwiek (no, może poza zamiataniem ulicy
                                                    ;). Książeczka sanepidowska jest (mogę być kelnerką), chęci do pracy są, nowy
                                                    tusz w drukarce do drukowania setki CV jest. :D
                                                  • arnold7 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 13:27
                                                    Prace znajdziesz moim zdaniem bez problemu, ale nie licz na duze pieniadze.
                                                  • arnold7 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 13:18
                                                    errud napisał:

> wiesz co nie bede gadac z osoba ktora ma nik arnold
                                                    > zero rozumu , duzo miesni
                                                    > ale przypuszczam ze rowniez malo mięśni

Chcesz sie w ten sposob wycofac z wlasnej wpadki? Ani to ladnie, ani honorowo.
                                                    Ale mam nadzieje, ze na przyszlosc nie bedziesz juz jednym z tych nieukow,
                                                    ktorzy mowia np.: "jade z Opola na Slask, do Sosnowca" :)
                                                  • Gość: autorka Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 09.06.09, 13:32
                                                    Nie liczę na duże pieniądze. Miło byłoby zarobić na cały etat (40h w tygodniu)
                                                    900zł. Jestem młoda, dopiero stawiam pierwsze kroki na rynku pracy, zadowolę się
                                                    pracą w sklepie z ciuchami czy w restauracji. Od czegoś trzeba zacząć :)
                                                  • arnold7 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 13:35
                                                    Tyle to powinnas zarobic bez wiekszego problemu. Uwazaj ale na nieuczciwych
                                                    pracodawcow.
                                                  • errud Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 10.06.09, 16:35
                                                    wiesz co akurat zle trafiles bo geografie mam w jednym paluszku
                                                    i to juz od najmlodszego wiedzialem gdzie co lezy
                                                    jestes mlodym czlowiekiemm jaks sadze wiec nie wysuwaj zlych
                                                    wnioskow
                                  • Gość: Jaro Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.chello.pl 09.06.09, 18:16
                                    Mieszkam na Bogucicach na osiedlu i powiem Ci że to bzdura że jest tu niebezpiecznie, fakt, w drodze na AE trza przejść przez ul. Markiefki gdzie straszy tymi wszystkimi cyganami, lumpami i pijakami, ale poza tą ulicą i przylegającymi to nie przesadzajmy.
                • Gość: nicholas Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.chello.pl 09.06.09, 13:34
                  Z tą Ligotą to, Zjawa, przesadziłe(a)ś. Bandyctwo straszne, a trup
                  ściele się ostatnio gęsto. Zostaw dziewczynę, nie mąć jej w głowie.
                  Z małego miasta jest przecież. Jak chce studiować na UŚ czy AE,
                  Gwiazdy są najlepsze. Blisko tu i tam. Cisza, spokój, a jak
                  zamieszka na ostatnim piętrze to widok będzie miała szeroki na
                  okolicę. Sklepów co niemiara, jak zechce, to sie zatrudni. Dorobi
                  do czynszu. I blisko do centrum ma, i do Silesii, i do teatru, i do
                  kin. A z drugiej strony rozbudowujące się Zawodzie. Żyć nie umierać.
                  • Gość: ja Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 09.06.09, 13:40
                    No niestety tamto mieszkanie na gwiazdach (a raczej miejsce w pokoju)
                    nieaktualne. Byłam obejrzeć, ale jestem zmuszona zrezygnować. (Powiedzmy, że
                    miałabym problem ze wspólnym mieszkaniem z współlokatorką) ;))

Szukam dalej, tym cenniejsze są dla mnie Wasze wskazówki, jakich miejsc unikać,
                    a w jakich będzie mi się dobrze mieszkać. :) To co do tej pory napisaliśmy
                    wydrukowałam i na pewno będzie to dla mnie duża pomoc.

Całe osiedle gwiazdy bardzo mi się podobało, byłam zaskoczona obecnością
                    dozorcy, standard mieszkań wysoki (chociaż to chyba każdy właściciel daje
                    wyposażenie mieszkania studentom takie, jakie uznaje za stosowne). Na AE można
                    iść w kapciach :D No trudno, raczej nie będzie mi dane tam mieszkać, chyba, że
                    znajdę inny pokój na tym osiedlu.

• Gość: vxfv Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.chello.pl 09.06.09, 16:59
                      na tysiącleciu są bardzo drogie mieszkania . a to ze względu na
                      lokalizacje itp . os gwiazdy to dzielnica centrum . jeżeli chodzi o
                      bezzpieczenstwo to chyba oki . w katowicach są 3 niebezpieczne
                      dzielnice : załęże , zawodzie i stary nikiszowiec
    • eat_you_alive Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 17:19
      Ja jestem z "Gwiazd". Nie ma tu jakiejś strasznej menelni, ale znowu tak super bezpiecznie też nie jest... wynika to z lokalizacji - obok są Bogucice, których z całego serca NIE POLECAM, jest Zawodzie - menelnia i blisko ulica warszawska na której króluja Rumuni, łysole i nic ciekawego. Na "Gwiazdach" są osiedlowe koleżki siedzące całymi dniami, latem pod blokiem z piwskiem, a ostatnimi czasy były podpalenia wycieraczek w środku nocy i dużo dewastacji. Jeśli chodzi o lokalizację to jest super. Blisko jest wszędzie, a na UŚ i AE spacerek jak wiesz, do centrum 15 minut drogi. Więc jakbyś miała jeszcze okazję łąpać mieszkanie na tym osiedlu to rozważ te plusy.

Nie polecam - Bogucic, Załęża, Zawodzia, Szopienic, Giszowca, Nikiszowca.
      Z Ligoty i Brynowa masz trochę drogi do centrum, a połączenia kończą się o 23.
      • Gość: autorka Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 09.06.09, 17:34
        eat_you_alive Jakbyś słyszała o pokoju do wynajęcia na osiedlu "gwiazd"
        to bardzo proszę o kontakt - lukrecja20 małpa interia.eu.
        Mnie, dziewczynkę ;) z małego miasteczka, przeraża szukanie tego nieszczęsnego
        pokoju :( Dlatego zaczynam już teraz się rozglądać. Jestem niekonfliktowa,
        spokojna, nie palę, ogólnie wydaje mi się, że nie sprawiałabym żadnych kłopotów
        jako lokator.

• Gość: titni eat_you_alive IP: *.chello.pl 09.06.09, 17:56
        Nie przesadzaj z tym dojazdem do Ligoty.
        Uważam, że jest to jedna z najlepiej połaczonych z Centrum dzielnic.
        Jakoś nie miałem problemow z dojazdem na nioa nawet o 2:00 w nocy.
        A co do bezpieczeństwa, to czuje sie tutaj bardzo bezpiecznie!
        • Gość: aga Re: eat_you_alive IP: *.c5425.msk.pl 09.06.09, 18:35
          Hej tak czytam ten watek Mieszkam w Katowicach wlasciwie to do konca czerwca sie wyprowadze i nikt nie bedzie tu mieszkal Jezeli chcesz pokoj osobny nieprzejsciowy od lipca za 400 zl plus media, internet duze lozko w pokoju itd to prosze o kontakt na gg: 9530060
          • Gość: aga Re: eat_you_alive IP: *.c5425.msk.pl 09.06.09, 18:37
            A dzielnica z tego ogloszenia to koszutka :)
      • Gość: nicholas Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.chello.pl 09.06.09, 19:20
        Wybierz, dziecko, Zawodzie. Do AE dochodzisz swobodnym krokiem w
        10 minut, a pod UŚ podwożą cię autobusy przynajmniej cztery linie
        autobusowe. Dzielnica się zmienia. Powstają nowe osiedla, nie takie
        molochy, jak Gwiazdy lub przeterminowane już legowiska
        Paderewskiego czy Tysiąclecia. Studenci wynajmują na Zawodziu
        mieszkania i jest ok. Potraktuj informacje "eat you alive" na temat
        Zawodzia jako przeterminowane. "Eat" musi przejść kładkę nad Rawą,
        aby dotrzeć do centrum, a tam menelstwa, zakapiorów i ćpunów jest
        w brud. Ale to nie ta strona. Zawodzie jest po jasnej stronie.
    • Gość: Jachym Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.chello.pl 09.06.09, 18:40
      Ludzie skończcie z tym bajkopisarstwem na temat niebezpiecznych dzielnic. Mieszkam na bogucicach na os. Wajdy i jakoś nie zauważyłem tutaj meneli, fakt, jak jest cieplej to dresy sobie siadają pod "2" czy "16" na ławeczkach ale tak to nic sie nie dzieje, bo tylko głośno brechtają z tych swoich wielce śmiesznych kawałów. Gorzej jest po 2 stronie ul. Katowickiej, w tych kamienniczkach i familokach ale i tamtędy co jakiś czas przechodze i nic sie nie stało, a szczególnie często tamtędy chadzam w nocy.

Rzekłbym że na zawodziu jest gorzej, pod wieczór troche cyganów spotkać można, gdzieniegdzie gromadzą się ekipy ale jeszcze nie miałem przyjemności sie z nimi "zaznajomić". Również jegomoście wychodzący podpici z Poziomu 3 wpływają tam na bezpieczeństwo.

Brynów i Ligota - często sie tam zapuszczam, kiedyś może było niebezpiecznie ale jak musiałem z Kwadratów na piechty iść do domu bo nic nie jechało to nic mi sie nie stało, mimo że zapuściłem sie przypadkowo na ul. Stromą. Nikiszowiec,Korea,Giszowiec - nie wiem, byłem tylko raz i jakoś nigdzie nie widziałem stad krwiożerczych dresiarzy i fanów niebieskiej erki polujących na niewiernych, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni. W centrum czy śródmieściu jest względnie bezpieczie, przynajmniej mi sie tam nigdy nic nie stało. Stać sie może za to na dworcu, bo pewnie szlajają sie tam kieszonkowcy w dalszym ciągu. Dalszych miejsc omawiać chyba nie ma sensu, bo wątpie, żeby autorka tego posta zechciała, czy też stać ją było na mieszkanie na podlesiu, czy kostuchnie.

A co do os. Witosa to czasami napatoczą się jakieś bandy pijanych kibiców ale to takie chłystki którymi nie ma se co głowy zawracać. Tyle ode mnie
      • Gość: autorka Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 09.06.09, 19:17
        aga Dziękuję za propozycję :)

Zanim odezwę się na gg oczywiście zapytam czy koszutka to bezpieczna i
        fajna do zamieszkania dzielnica, jak jest tam z komunikacją i czy daleko od
        centrum. I z góry dzięki za odpowiedź na o pytanie :)
        • Gość: aga Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.c5425.msk.pl 09.06.09, 19:23
          Mozesz napisac do mnie na gg :) jako ze mieszkam 2 lata w katowicach praktycznie na stale to troche je znam :) Koszutka jest bliziutko centrum zaraz kolo spodka, polaczenia dobre Blisko masz na dworzec, do silesii(szczegolnie to sie liczy bo jest tam duze w miare tanie tesco), blisko jest tez biedronka (wiadomo studencka kieszen hehe) do centrum to chyba szybciej na nogach nawet dojdziesz bo to jest praktycznie centrum miasta:) A co do uczelni to na AE masz jakies 20 min na nogach (mozesz jechac tramwajem bezposrednio bez przesiadek) na UŚ polecam nogi :D na wydzial psychologii moze 5 min na reszte wydzialow tez masz niedaleko
          • konfiturka89 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 20:25
            Czy w Katowicach da się w ogóle znaleźć jakieś mieszkanie studenckie bez gazu?
            • zjawa1 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 20:30
              Ale jakiego gazu? Ogrzewanie gazowe? Czy woda lub kuchenka?
              Bo jesli chodzi o to pierwsze to wiekszosc mieszkan posiada
              centralne.
          • zjawa1 Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 09.06.09, 20:28
            Koszutka tez jest wlasciwie w Centrum, to okolice Spodka. Jeszcze
            zalezy na jakiej wysokosci?!
            Mieszka tam moja znajoma- jest zadowolona.
            • Gość: autorka Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 10.06.09, 14:29
              konfiturka89 to logowanie z mojego kompa, zapomniałam wyłączyć, wybaczcie.

Ja będę szukać tylko i wyłącznie mieszkania (tzn. pokoju) w ogóle bez gazu, bo
              po tragedii rodzinnej związanej z gazem w mieszkaniu, wiem, że nie mogłabym w
              takim mieszkaniu przebywać. A już na pewno nie umiałabym zasnąć. Depresja,
              jakieś nocne lęki czy Bóg wie co jeszcze, dziękuję, wolę zrezygnować ze studiów
              i zostać w domu. Aż teraz lecą mi łzy jak pomyślę o gazie...Panicznie się boję.
              Przez to cholerstwo straciłam dwie bliskie osoby...

Z mieszkania na koszutce też musiałam zrezygnować ze względu na gaz. A to
              na gwiazdach było bez gazu.

Nie chcę ani ogrzewania gazowego ani kuchni gazowej a już najbardziej przeraża
              mnie to coś w łazience co podgrzewa płomieniem gazu wodę...

Mogę przeznaczyć całą wypłatę na rachunki za prąd. Tylko niech mi ktoś pomoże
              znaleźć taki pokój, proszę :)
    • eat_you_alive Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE 10.06.09, 15:53
      Żeby była jasność wymienione przeze mnie miejsca oceniam tak, a nie inaczej, bo albo mnie albo moich bliskich w tych miejscach spotkało coś złego i to nie jeden raz. Nie powtarzam tu zasłyszanych u kogoś opinii, ale opieram się na własnych doświadczeniach. I jak ktoś mi pisze, że Bogucice nie są złe i przesada mówić, że jest tam niebezpiecznie, to pewnie ani razu nie był tam napadnięty. Ja byłam trzy razy - raz z użyciem noża, a raz z użyciem pięści i uważam, że mam prawo tak Bogucice oceniać.

Może racja, może Zawodzie się rozwija, a niebezpieczne sytuacje miały mijesce jakiś czas i temu i coś się tam zmieniło.
      Ale Szopienice gdzie koleś wsiadł do autobusu z siekierą zawiniętą w gazetę, Giszowiec gdzie skatowano kolegę bez powodu to miejsca od których trzymam się z daleka.
      • Gość: autorka Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 11.06.09, 14:34
        Dzwoniłam w odpowiedzi na jedną ofertę z ul. Katowickiej (obok Spodka) i tam nie
        ma gazu :) W przyszłym tygodniu może pojadę zobaczyć to mieszkanie :)

Podpowiedzcie mi jeszcze, które osiedla czy na jakich ulicach są mieszkania
        bez gazu?
        Szczególnie chodzi mi o to, żeby nie było tego czegoś w łazience,
        gdzie wodę ogrzewa gaz. Bo już w całym mieszkaniu gaz można odłączyć i wstawić
        kuchenkę elektryczną.
        • Gość: autorka Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 13.06.09, 11:41
          Podnoszę :(
          Gdzie są w Katowicach jakieś osiedla czy kamienice, gdzie nie byłoby gazu? Tak
          to wiem,że gaz można wyłączyć, ale zazwyczaj woda w łazience jest podgrzewana
          gazem, a tego nie chcę...
          znalazłam jeden taki blok przy ul. Katowickiej i chyba tam pojadę w ciemno
          czegoś poszukać, ale powiedzcie, może gdzieś jeszcze?
          • Gość: autorka Re: Osiedle gwiazdy - bezpiecznie? PILNE IP: *.mikolow.net 14.06.09, 12:35
            A co sądzicie pod względem bezpieczeństwa o ulicy Mikołowskiej i Katowickiej?
            Idę jutro obejrzeć pokój na Mikołowskiej. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka