Gość: xz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.07.09, 22:35 moje miasto jest martwe sam sobie skladam kondolencje i zrzucanie winy na uszoka jest troche dziecinne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mk Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.09, 23:04 nie rozumiem dlaczego ci z lokalnej, katowickiej GW uważają, że wszystkich interesują Katowice, a prawie nikogo inne miasta. Rzygać już się chce jak się czyta o tych zapyziałych Katowicach co drugi dzień, natomiast chciałoby się poczytać częściej o innych, prężniejszych miastach. Wybaczcie, ale to, że piesek kupę zrobił na Mariackiej wcale nie interesi wszystkich, nawet jesli dopiszecie, że kupa i Mariacka jest w Katowicach. Interesowałoby mnie natomiast co słychać w innych miastach, a nawet wsiach śląskich. remont chodnika czy psia kupka - mimo, że w Katowicach - to nie jest porywające... Dajcie spokój z tym grajdołem, zajmijcie się CAŁYM regionem! Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 05.07.09, 23:11 Ja chętnie jeżdżę na imprezy do Chudowa, a ostatnio byłem na jarmarku rzemieślniczym w Będzinie. A zapyziałe Katowice - jedna wielka kupa. Tu się nie przyjeżdża. Stąd się ucieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 06 Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 06:23 Gość portalu: mk napisał(a): > nie rozumiem dlaczego ci z lokalnej, katowickiej GW uważają, że > wszystkich interesują Katowice, a prawie nikogo inne miasta. Ja to już dawno zauważyłem. Ledwie 300 tysięczne Katowice a piszą o nich jakby miały 2 mln a wkoło same wioski. Nudzą mnie juz artykuły o Nikiszu, Mariackiej, Dworcu w Katowicach, przebudowie centrum w Katowicach itd itp w nieskończoność o tym samym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.chello.pl 06.07.09, 06:58 rzeczywiście szokujące, że w dodatku GW "Katowice" pisze się właśnie o tychże :) poza tym nie bez przyczyny - przecież coś się dzieje na Mariackiej, Nikiszu, dworcu itp. Prawda? Myślę, że jak w Twoim mieście będzie coś godnego do opisania tak właśnie się stanie. A, że w Katowicach akurat takie wydarzenia są... to już inna sprawa. Co do Mariackiej - zaskoczeni? Nawet średnio rozgarnięty Katowiczanin wiedział, że tak będzie. Pomysł z Mariacką jest równie trafiony jak planowanie stworzenia bodajże miasteczka studenckiego w okolicy ul. Wodnej :D Władzom nie przeszło nawet przez myśl, że najlepszymi ekspertami w dziedzinie Katowic są ich mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:45 dodatek "Katowice" ma zasięg na cały GOP i ROW. Na pewno coś tam się dzieje na takim dużym obszarze. Czytanie o tym, co chwilę, że na Mariackiej nic się nie dzieje jest nuuuudneee jak flaki z olejem... Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 05.07.09, 23:09 impreza imprezie nie równa. Koncert koncertowi też. Niech wam się nie wydaje, że zaprosicie amatorskie kapele z domu kultury i zjadą się tłumy:) To nie tak - albo kapele porządne, które przyciągną fanów z całego Śląska albo - jeśli już amatorszczyzna - darmowe piwo - inaczej ludzie nie przyjdą Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 05.07.09, 23:09 I masz Pan, Panie Konior, próbkę swojej "wizji" centrum Katowic całkowicie zabudowanej. NIKT nie chce przychodzić do takiego centrum. I Jeśli cała Korfantego z przyległościami będzie tak wyglądać - też nikt nie będzie chciał przychodzić. To Pańska wizja "przestrzeni miejskiej", której - nikt nie chce. Nawet za cenę taniego piwa i darmowych koncertów. Weź w taki piękny słoneczny dzień rusz tyłek mieszczuchu i idź do parku Kościuszki, na Sztauwajery czy do WPKiW i zobacz Pan, ile tam jest ludzi. A teraz idź Pan po rozum do głowy i zrób Pan taki park w samiuśkim centrum. Będziesz Pan miał i centrum i bawiących się ludzi. Że też człowieku nie widzisz rzeczy oczywistych... Tu nie KRLD czy Chiny, tu się nie da siłą zapędzić ludzi na obowiązkowy deptak w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danuta Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.09, 09:16 No cóż każdy ma tu swoją rację ,ale fakt jest oczywisty że nikt o tych koncertach nie wiedział,mieszkam na tej ulicy i jest to super sprawa ,ja proponuje zrobić tak jak jest w Wiedniu pod samiusiem ratuszem codziennie grają koncerty i to nie cały czas jedno i to samo tylko raz muzyka poważna na drugi dzień jazz ,pop,co wieczór coś innego przez dwa miesiące non stop,ludzie stoja jeżeli miejsca nie mają to im nie przeszkadza lampka dobrego wina w ręce,a wiekowo od staruszkow po małolaty, może ktoś z urzędasów to rozważy żeby było dla każdego coś dobrego,i zlikwidować te sklepy z ciuchami czy jarzynowy sklep no niech mnie , na mariackiej,a przede wszystkim do jasnej cholery zatrudnic policjantów i niech szpacerują po tej ulicy to menele sie wyniosą ,ludzie chcą galerie oglądać a nie wystawe sklepu typu delikatesy z obskurną szybą wystawową,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archi-punk Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.omi.pl 06.07.09, 20:45 Mariacka jest ostrzeżeniem dla "koncepcji Koniora" zabudowy Al.Korfantego. Całą umiejetnościa URBANISTY jest dostrzeganie naturalnych ciagów komunikacyjnych, przepływu ludzi , infrastruktury miejskiej i umiejętne jej kreowanie. Robienie czegokolwiek na siłę , nie licząc sie z uwarunkowaniami i funkcjami, kończy się porażką.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.chello.pl 05.07.09, 23:29 Niestety temu miastu już nic nie pomoże-daremny trud. Odpowiedz Link Zgłoś
19poludnik Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 06.07.09, 00:37 Jedynie nowy prezydent moze pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
magor_ek Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 06.07.09, 01:02 Akurat! Nie żebym broniła Uszoka, ale przeceniasz rolę i możliwości prezydenta miasta..... btw. Mnie na Mariacką przyciągał klimat Warszawskiej Pragi, przyciągała Dekadencja (Budda Bar to jednak zupełnie inny klimat... :/) Amatorskie kapele przyciągnąć mogłyby mnie tylko wtedy, jeśli znałabym osobiście członków którejś z nich, bądź byłabym pasjonatem którejś z nich, bądź byłabym kimś z branży, kto "szuka talentów", bądź mieszkałabym w okolicach mariackiej i się nudziła. A, że nie należę do żadnej z tych kategorii, wolę iść, tam gdzie jest zieleń i skrawek cienia, a nie betonowy, sterylny deptak... ps. i co się ludzie dziwicie, że gazeta DODATEK KATOWICE pisze o KATOWIACH??? To każde miasto Aglomeracji Śląskiej z osobna musi się postarać i stworzyć własne media je promujące, jeśli taka wola jego i jego mieszkańców. I pewnie może być to również GW jeśli znajdą się zapaleńcy gotowi pisać o tym, co dzieje się w innych miastach regionu i walczyć o to by zatrudiła ich GW.... samo się nie zrobi..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bex Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: 195.94.208.* 06.07.09, 00:47 Może właśnie chodzi o tych "stałych bywalców" - nie koniecznie chcę się bawić w towarzystwie meneli:/ Ławeczki sa okupowane przez amatorów nalewek za 4 zł i dresowych gó...arzy z okolicznych slamsów. Dziekuję za taki deptak. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 06.07.09, 08:53 a: Mam podobne odczucia - na Mariackiej nadreprezentopwana jest menelia w różnym wieku, mało zachęcające towarzystwo b: Bzdurą jest, jakoby miasto było martwe itp. pierdoły. - ogródki na Stawowej czy Wawelskiej pękają w szwach w czasie, gdy na Mariackiej mają 1/3 obłożenia. Dlaczego?? Bo Mariacka nie jest ważną ulicą - mało kto tam przechodzi i jest za daleko od ważnych szlaków, by na nią pójść. W przyszłym roku w związku z remontem torowiska będzie realizowany deptak na 3 Maja (wreszcie - to hańba dla Uszoka, że dopiero teraz, gdy okoliczne maista zrobiły to dawno temu) oraz modernizacja rynku (m.in. przekładka torów w stronę Zenita). Dopiero ta przestrzeń ma szansę wygenerować odpowiedni ruch w ogródkach, na koncertach, zagęszczenie ludzi, którzy obecnie porozrzucani są po ok. setce (tak, setce) lokali w śródmieściu Kato (ważna jest też kwestia związaną z modernizacją pl. Szewczyka, ale to teren PKP, które strasznie pierniczą się z inwestycją). Nie wspominam o przylegajacych do śródmieścia parkach oraz nieodległym WPKiW, które stanowią bardzo atrakcyjną alternatywę spędzania czasu "w murach". UM Katowice zabiera się do ważnych spraw od du.y strony, inne zaniedbuje, a potem zdziwienie, że coś tam nie wypaliło. c: Mariacka nigdy nie będzie ważną przestrzenią publiczną - jak już wspomniałem nie ma ku temu predyspozycji i nie trzeba się tu doszukiwać głębszych powodów. Tym niemniej należy pamiętać, że nie od razu Rzym zbudowano i na wszystko potrzeba czasu, nie da się zadekretować "od dnia x miejsce y będzie popularne". P.S.: Lokale na Mariackiej są dość drogie. Nie dziwota, że ludzie, jak już muszą siegnąć do kieszeni, robią to w bardziej dogodnych lokalizacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 06.07.09, 02:47 > Czamu nie graja po slasku ? Swietne pytanie ! POPIERAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.direct-adsl.nl 06.07.09, 06:22 Zgadzam się, że Katowice to zadupie. Nie zmieni tego nawet jedna wybetonowana ulica, na której ktoś postawi podium z muzyką. Na tej ulicy nic nie ma. No może poza tym, że jest na niej kilka wyjątkowo odrażających lokali dla homoseksualistów, w których nastolatki i dziadki mogą się zeszmacić z przypadkowym partnerem i/lub zarobić kilka złotych własnym tyłkiem. Ci akurat na Mariacką (i na Mariackiej) ciągną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.91.30.90.static.crowley.pl 06.07.09, 08:12 miałem okazję zobaczyć to na własne oczy, bo akurat w weekend byłem w Katowicach. Nie do pomyślenia, żeby na takim fajnym deptaku bylo tyle osob!! No ale czemu sie dziwic:) pewnie w krakowie siedzieliscie na Rynku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 06 Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 06:27 Katowice to przemysłowe miasto, a wy chcecie zrobić z niego nadmorski kurort tętniący życiem 24/24. Kto ma chodzić na tą Mariacką, górnicy po szychcie? To niech redaktorzy GW z rodzinkami chodzą na te imprezki na ulicy Mariackiej, róbcie frekwencje! Bo ludzie po pracy to na zakupy i do domów, tak jest na całym świecie, żyją tylko te miasta gdzie są turyści, nie ma turystów - nie ma nocnego ani nawet za bardzo popołudniowego życia. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Midsommar Daawno daawno temu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 07:24 dawno temu był sobie król Midas i czego się nie dotknął zamieniało się w złoto a Katwoice maja swojego krola i on czego sie nie dotknie to sp... yyy znaczy zepsuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahorcado Kolejny tendencyjny artykuł IP: *.ip.netia.com.pl 06.07.09, 07:58 Zastanawiam się, czy autor artykułu był na tej samej ulicy co ja. Ok, po artykułach w gazecie spodziewałem się pustek, ale po przyjściu na miejsce okazało się, że ludzi było sporo. Wszystkie ogródki pozajmowane, podobnie jak ławki. Jasne, że nie było tłumów, ale to nie o to chodzi. Pomysł na "Letnie granie" jest dobry, zwłaszcza w tej formie, bo muzyka na Mariackiej ma być dodatkiem i to się udało - Katowice zyskały naprawdę fajne miejsce w którym można spędzić popołudnia w sobotę i niedzielę, a same kapele też nie były tak kiepskie jak opisujecie. Oczywiście Gazetę na pewno byłoby stać na zaproszenie co weekend gwiazd wielkiego formatu - robić na Mariackiej drugiego OPEN'ERa, albo robić przegląd najbardziej popularnych polskich zespołów. Tylko po co? Tłumy ludzi dopiero będą odstraszać. Mariacka robi dobre wrażenie. Widać, że miasto ma dobre pomysły, jak chociażby konkurs na organizację święta miasta. Pozostaje tylko trochę poczekać, aż ludzie się o tym dowiedzą i nauczą spędzać tam czas. Jak mawiał mój dziadek "Co nagle to po diable" i te słowa dedykuję zarówno władzom miasta jak i autorowi artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Kolejny tendencyjny artykuł 06.07.09, 08:58 "Obawiam się", w nawiasie, bo faktycznie czekam na to z utęsknieniem, że po zrobieniu deptaka na 3 Maja i modernizacji Rynku (wspominam o tym wyżej, a cała operacja rusza w przyszłym roku), że Mariacka nie zdąży "rozkręcić się" na skalę, o jakiej mowa - co ważniejsze imprezy przeniosą się w tą okolicę i zagęszczą się lokale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Kolejny tendencyjny artykuł IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.09, 09:24 ZGADZAM SIE Z Z swoboda_t.....róbcie coś urzędasy żeby było lepiej bo was do bombasy wyślemy,i czytac co tu ludzie piszą BO MAJĄ RACJĘ inaczej wy urzędasy sie nie dowiecie tego wszytkiego na ulicy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danuta Re: Kolejny tendencyjny artykuł IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.09, 09:25 No cóż każdy ma tu swoją rację ,ale fakt jest oczywisty że nikt o tych koncertach nie wiedział,mieszkam na tej ulicy i jest to super sprawa ,ja proponuje zrobić tak jak jest w Wiedniu pod samiusiem ratuszem codziennie grają koncerty i to nie cały czas jedno i to samo tylko raz muzyka poważna na drugi dzień jazz ,pop,co wieczór coś innego przez dwa miesiące non stop,ludzie stoja jeżeli miejsca nie mają to im nie przeszkadza lampka dobrego wina w ręce,a wiekowo od staruszkow po małolaty, może ktoś z urzędasów to rozważy żeby było dla każdego coś dobrego,i zlikwidować te sklepy z ciuchami czy jarzynowy sklep no niech mnie , na mariackiej,a przede wszystkim do jasnej cholery zatrudnic policjantów i niech szpacerują po tej ulicy to menele sie wyniosą ,ludzie chcą galerie oglądać a nie wystawe sklepu typu delikatesy z obskurną szybą wystawową,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niesmak Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: 212.160.234.* 06.07.09, 09:54 To od początku było zrobione bez głowy. Taki deptak ma sens gdy są tam kawiarnie i restauracje. Butiki czy banki. Na pewno nie powinno tam być mieszkańców. Hotele, hostele... owszem bliskość centrum to atut. Minus, brak miejsc parkingowych ale i temu można by zaradzić. Tylko robienie deptaka na ulicy z mieszkaniami i okolicznymi pijaczkami nie ma sensu. Sam deptak też nie wygląda nadzwyczajnie. Pomieszanie z poplątaniem:/ A miało być tak pięknie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 10:03 Moim zdaniem brakuje ciągłości deptaków - ul. Mariacka jest odseparowana choćby i tylko od Dyrekcyjnej i Staromiejskiej, stą dludzie nie zapuszczają się w tę stronę. W pierwszym etapie należało się zająć ul. Dworcową i Mielęckiego a dopiero na końcu Mariacką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniamin Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.237.spine.pl 06.07.09, 10:46 Po pierwsze chciałbym wiedzieć które to okoliczne miasta tętnią nocnym życiem: Sosnowiec, Ruda Śląska, Będzin? Poza tym chyba nikt z was ostatnio w Katowicach nie był, nowych kanjp jest mnostwo i w piatek albo w sobote nie ma wolnych miejsc. Trzeba pamietać że 20 lat temu były w Katowicach ze dwie kawiarnie i kilka spelun dla meneli, to chyba dosc duza zmiana. Na Śląsku nie ma tradycji wychodzenia na miasto, ale rośnie nowe pokolenie o zupelnie innych upodobaniach i potrzebach, to tylko kwestia czasu. Gratuluje pomyslu z parkiem w centrum miasta, to najglupsza rzecz jaka slyszalem w tym roku. nalezy sie jakas nagroda. Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 08.07.09, 20:48 Ale są tradycje gromadzenia sie, tak rodzinnego jak i towarzyskiego. Ale nie ma się gdzie gromadzić, i nawet kolejne 100 czy 200 knajp w betonowej dżungli tego nie załatwi, bo ludzie nie chcą siedzieć w betonie. Najlepszym dowodem jest właśnie Mariacka, a i Stawowa czy 3 Maja, które już ok. 22.00 przypominają głównie menelownię. Park w centrum, ale w nawiązaniu do Tivoli. Poczytaj, dowiesz się, co to, może nawet (w co wątpię) zrozumiesz. Popatrz też na Prater we Wiedniu. Można mówić, że i Tivoli w Kopenhadze to głupi pomysł, że prater we Wiedniu też głupi pomysł, ale głupi jest ten, kto krytykuje, a nie widział, jak tam wygląda życie towarzyskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.siec2000.pl 09.07.09, 08:17 Popieram michała i beniamina. Warunki dla rozwoju życia rozrywkowo- kulturalnego w centrum poprawiają się choć w niezadowalającym tempie i z dużą przewagą gastronomii nad kulturą. Trzeba systematyczności żeby to poprawiać, a wielkie rewolucje urbanistyczne mogą tylko wszystko spieprzyć.Wielokrotnie pisałem o koniecznym połączeniu innych śródmiejskich deptaków poprzez odgrodzenie rynku od pn-zach strony(to żadna rewolucja tylko powrót do źródeł) i wyłączenie z ruchu Mielęckiego do połączenia strefy pieszej Staromiejskiej z Mariacką, po udrożnieniu dla ruchu Tylnej Mariackiej. Na park typu Tivoli czy Prater w centrum Katowic nad Rawą nie ma miejsca. Tam trzeba przedłużyć Moniuszki do Dudy Gracza, połaczyć to przedłużenie z Bankową i Górniczą, a na pn od tego łącznika zamknąć Bankową jak chcą tego władze UŚ i zrobić kampus z oddzielną strefą pieszą wewnątrz od Biedronki do Wydziału Prawa z uporządkowaniem tego terenu. W innych miejscach Katowic parków jest od cholery. Można i trzeba je pielęgnować modernizować a nawet powiększać. Np nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby park Bogucicki powiększyć w kierunku pn o nieuzytki po kop Katowice. Zamiast jednego miasta Silesia, które jest nierealne trzeba dążyć do szybkiego utworzenia miasta Katowice-Chorzów. Rolę parku Tivoli może wtedy pełnić część WPKiW ewentualnie w połączeniu z pobliskim SCC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz :-|||| Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 09:41 Gość portalu: tomek napisał(a): Zamiast jednego miasta > Silesia, które jest nierealne trzeba dążyć do szybkiego utworzenia > miasta Katowice-Chorzów. Rolę parku Tivoli może wtedy pełnić część > WPKiW ewentualnie w połączeniu z pobliskim SCC. Popieram taki pomysł. Jak Chorzów byłby wcześniej tak połączył się z Katowicami - to nie tylko EURO'2012 "mielibyśmy w kieszeni", ale i "ELKA" w WPKiW byłaby zachowana i odremontowana oraz inne miasta zaraz by zaczęły przebierać nogami, jakby tu połączyć się... (nie w idio-Silesię), a z... Katowicami! A ul. Mariacka mogłaby w ramach jednego miasta konkurować z ul. Wolności. (HKP) ... CZUWAJ, TOMEK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 27.07.09, 00:11 "Rolę parku Tivoli może wtedy pełnić część WPKiW ewentualnie w połączeniu z pobliskim SCC." Tylko co wtedy ludzi przyciągnie do centrum? Bo zawsze najpierw gastronomia w interesującym miejscu, bo ludzie jeść muszą. Dopiero potrem idzie reszta, czyli kultura. Głodnego kultura nie nakarmisz, a jak będzie głodny pojedzie tam, gdzie jedzenie. Nie tam, gdzie sztuka, która nie ma podkładu do rozwoju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Centrum byłoby koło WPKIW i SCC IP: *.siec2000.pl 28.07.09, 19:17 Jestem za szybkim połaczeniem w jedno miasto Katowic, Chorzowa, Siemianowic i Świętochłowic pod nazwą Katowice-Chorzów (wzięta od dwóch największych miast. Takie połączenie jest napewno bardziej historycznie uzasadnione od np Bielska-Białej. WPKiW w połączeniu z pobliskim SCC byłoby wtedy właśnie w centrum takiego miasta jak Tivoli w Kopenhadze. Nie przeszkadzałoby to rozszerzaniu stref pieszych w rejonach staromiejskich od Stawowej do Mariackiej w Katowicach , na Wolności i sąsiednich ulicach Chorzowa jak i w Siemianowicach. Takie miasto byłoby bardziej symetryczne i proporcjonalne, bo Chorzów a zwłaszcza Siemianowice mają dużo wolnych terenów po pn stronie a Katowice po pd stronie. Miałoby ono ok 600tys co przy ilości mieszkańców śląskiej części naszego województwa tj ok 3mln jest właściwą proporcją. Nie agituję przeciwko tworzonej ponad 2 milionowej "Silesii" zwłaszcza gdyby była tworzona w zgodzie ale: -Zagłębiacy ją opluwają na wszytkich forach. Po co ich wciągać na siłe? -Częstochowa, Jura i przyległe powiaty oraz rejon Beskidu Żywieckiego wogóle chcą się oderwać od woj Śląskiego i wcześniej czy później im się to uda. Ludność województwa będzie wtedzy ok 3mln +0.5mln w Zagłębiu, a stolica tego tworu będzie miała ponad 2 mln. To zupełnie idiotyczna proporcja. - Przyłączanie do jednego miasta takich historycznie ukształtowanych i urbanistycznie poprawnych miast ( w tym stolic powiatów ziemskich) jak Gliwice, Bytom,Mysłowice, Mikołów, Będzin T.Góry albo miast oddzielonych prawie 10km strefą lasu jak Tychy to ewidentnie szkodliwe burzenie urbanistyczno- admistracyjnego porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bit Re: Centrum byłoby koło WPKIW i SCC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 16:22 Siemianowice i Świętochłowice. Czyli, że chcesz przyłaczyć do Katowic tylko najbardziej zdegradowane i najbiedniejsze miejscowości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Centrum byłoby koło WPKIW i SCC IP: *.siec2000.pl 29.07.09, 17:23 No i co z tego. Obecni mieszkańcy Katowic od tego nie zbiednieją. A może się martwisz o pogorszone statystyki zamożności i bezrobocia w Katowicach? Ja się raczej mnartwię czy mieszkańcy Siemianowic i Świętochłowic zgodzą się zmienić swoje miasta na dzielnice Katowic- Chorzowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIACKA Na Mariacką nic nie ciągnie.Dawniej ciągły prostyt IP: *.rootkit.de 06.07.09, 11:09 mnie się ta ulica z prostytutkami kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: empatia Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:14 a ja tak normalnie ,po ludzku wspolczuję mieszkancom tej ulicy,ktorzy chcac nie chcac muszą w SWOICH (obojetnie czy własnościowych czy komunalnych) mieszkaniach słuchac w każdą sobotę i niedzielę ,przez kilka godzin grania z ulicy. Toz to horror. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.cus.pl 06.07.09, 12:01 No proszę , taaaaaka ulica, taaaaaaka piękna wiocha a Uszok, Kuc, Jedlecki też nie byli ? Własny grajdół tak olać, a fe!! Odpowiedz Link Zgłoś
norton2 Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 06.07.09, 13:31 A córy Koryntu oferują usługi: np w chaszczu 40 zł a w paszczu 50zł. A co oferuje sołtys uszok-posrane ulice!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diodunia Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.chello.pl 06.07.09, 13:58 Na Mariacką nic nie zaciągnie ludzi. Sama byłam tam w maju ze znajomymi wieczorem, a tam pustki, budda bar zamknięty, do innych strach wejść. Piknik, który promował województwo zachodniopomorskie zupełnie nie udany, za mało było reklam. O wczorajszym koncercie nic nie słyszałam. Chciałabym aby Mariacka "ożyła" ale w cuda nie wierze...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbi Mariacka to jeszcze jeden poroniony pomysł IP: *.cust.tele2.pl 06.07.09, 14:13 sołtysa USZOKA !!!Pieniądze wyrzucone w błoto.Powinien się tym zainteresować prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb nie ma gdzie zaparkować ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 14:49 haaalo! nie ma gdzie zaparkować! HEJ! Przecież nie ma gdzie zaparkować. A zaparkować? ... Ci którzy nie mogą dojść pieszo w ciągu 5 minut nie przyjadą autem na imprezę gdzie nie da się zaparkować. A w centrum miasta nie mieszka wiele ludzi. Mieszkają na tysiącleciu, paderewie, dzielnicach południowych. Może gdyby było metro... hahaha, o czym my mówimy??? Niech miasto zainwestuje w parking na 500 miejsc, lub szybki nowoczesny tramwaj kursujący co 10 minut to pogadamy. Bo inaczej to szkoda słów i czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podróżnik Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 19:33 mieszkańcy Katowic nigdy nie będą mieli takiej mentalności jak np mieszkańcy Krakowa, Wrocławia czy Łodzi, tam ulice są zapełnione wieczorami, a w śląskich Katowicach pustki,ludzie nieprzystępni,nienawykli do tego rodzaju rozrywki co próbują im zrobić na tej mocno przereklamowanej Mariackiej która nigdy nie dorówna Piotrkowskiej w Łodzi, czy np Floriańskiej w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 08.07.09, 20:54 "mieszkańcy Katowic nigdy nie będą mieli takiej mentalności jak np mieszkańcy Krakowa, Wrocławia czy Łodzi" Mentalność to wszędzie taka sama. Tylko Kraków i Wrocław mają setki tysięcy jeśli nie miliony turystóþw każdego roku, a Łódżź ma jedną Piotrkowską, na której całe łódzkie życie się koncentruje. Reszta to (przepraszam łodzian za porównanie, ale to moje odczucie) taki syf, że sypiący się bytom wygląda o niebo lepiej. Stąz złudne wrażenie Piotrkowskiej, jakoby cała ŁÓdź żyła. Poza tym Łódź - jedyne duże miasto w województwie, więc siłą rzeczy całem wieczorno nocne życie przyjezdne się tam koncentruje. A na Śląsku wszystko rozproszone po dużych sąsiednich miastach, a latać z jednego do drugiego nie ma potrzeby bo właściciwe wszędzie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To Jo Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: 83.238.171.* 07.07.09, 10:56 Może zmienić nazwę na np. Deptak Mariacki"? Skojarzenia sa złe, sama Mariacka troche jeszcze odstrasza... ALE CO WAŻNE...... REKLAMAAAAA- Panie prezydencie - REKLAMAAA. , Nikt , nawet pies z kulawa nogą nie wie że coś się dzieje w weekendy lipcowe itp. Do dupy macie organizatorów imprez.. Wisi im promocja. A to źle.. Zmienić. Zmienić i to szybko. Bo za 2 lata znowu przyjdą dziwki.. może już lepsze. Swoja drogą - jakby były tu takie laski że pała stałaby jak latarnia mariacka to przyszłoby więcej facetów ???Piwo by się sprzedawało litrami.... !!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 11:03 A zrobić z tej Mariackiej takie miejsce jak paryskie Pigall'e. Niech będzie w Katowicach - jak na europejską stolicę regionu przystało - jakieś "życie nocne". I niech miejscowe kurewki też COŚ z tego EURO mają (HKP) ... CZUJ, CZUJ, CZUWAJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka 07.07.09, 21:26 Jakby tam wystepowaly naprawde slaskie zespoly, czesciowo po slasku - to "buda bylaby pelna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz ;-)))) Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 22:21 mr.superlatywny napisał: > Jakby tam wystepowaly naprawde slaskie zespoly, > czesciowo po slasku - to "buda bylaby pelna". :-)))))))))))))))) No pewnie!!! A leciwa bajzel-mama rozdawała by wszystkim chętnym gościom kolorowe, pachnące egzotyką i seksem... prezerwatywy. Krupnioki "na goronco", rolada ślonsko z modrom kapustom i z kluskoma... :-)))))))) P I W O (tyskie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rabarrrberrrrrrr Re: Na Mariacką nic nie ciągnie. Nawet muzyka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.07.09, 02:33 lepiej od parady homosów i harcydupków :) (to i tak to samo) Odpowiedz Link Zgłoś