Gość: ślązak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 21:26 I po cholerę nam ta Polska :/ Wolność dla Śląska! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: e Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: 83.143.102.* 09.07.09, 21:30 Jak będą wybory to znowu przyjadą na Śląsk i będą agitować i obiecywać. Ślązacy obudźcie się i wypnijcie się na Polskę ktory tylko wyzyskuje Śląsk. Śląsk to Katanga Europy. Polacy powinni się wstydzić za takie traktowanie Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.mmj.pl 09.07.09, 22:02 Polska bez Śląska. Chcemy autonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porque te vas Jest na to rada IP: *.all.de 10.07.09, 08:51 To nie Warszawa ani rząd jest tu czemuś winny tylko niedorobione Katowice i cała ta klika jak tu panuje. Można temu zaradzić likwidując no nędzne województwo - połowa pod Wrocek, Opole tez pod Wrocek a druga połowa pod Kraków. Będzie Śląsk i Małopolska, normalnie zarządzane miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.chello.pl 09.07.09, 22:21 jak były wybory to na śląsku PO miała prawie 50 % poparcia więc teraz nie narzekajmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 23:08 no właśnie, skoro się głosowało na tych, którzy obecnie rządzą, to teraz nie ma co pyskować tylko POtakiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yossarian Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.xdsl.centertel.pl 09.07.09, 22:23 Wolność dla Śląska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 22:31 Pane Donaldu, a wybory tuż, tuż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.dip.t-dialin.net 09.07.09, 22:34 jak slysza Boleslaw Piecha,hmmmmmm, to pisior, fermyci bo w sympatia do Slaska nie wierza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 23:09 Piecha jest z Rybnika, POpaprańcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.dip.t-dialin.net 09.07.09, 23:15 i co z tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kattowitzer Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: 83.143.100.* 10.07.09, 00:03 to, zes ciemniak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.09, 00:50 a kolega z "wyzszej polki"na posterunku. Jednak PiSuary jatrza u nos,biedne kacze gnomy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polke Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: 195.117.48.* 10.07.09, 09:26 Twoj mozg to gnom, biedaku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.cable.smsnet.pl 09.07.09, 22:36 I dlatego nie chodzę po lekarzach z byle głupotą, ale na mnie zarabiają i tak podwójnie, bo nie korzystam i odpukać zdrowym, za to inni 20 razy do roku z byle czym przyłażą i zarazki w korytarzach zostawiają i nie wiedzą, ile to ich łażenie kosztuje. Jakby płacili to tylko w poważnych sprawach gitarę zawracali. Teraz się opamiętają! Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek I jeszcze jesteście przeciw autonomii Śląska? 09.07.09, 22:44 Tylko autonomia uchroni Śląsk przed wyzyskiem przez resztę Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polski Śląsk A ty będzie Ministrem Zdrowia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 11:41 GŁUPKU Jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: A ty będzie Ministrem Zdrowia 10.07.09, 12:45 No no no! Aleś mądrości wypisał! ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol90katowice Re: Tak jesteśmy!!! IP: *.chello.pl 10.07.09, 13:12 Przeciwko takim g......m jak ty także! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saper gratuluję IP: *.zjz.pl 10.07.09, 19:51 Za to takie kwiaty jak Ty idealnie pokazują poziom centralistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMKa Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.microchip.net.pl 09.07.09, 22:55 To ja poproszę, żeby w takim razie nie leczyć na Śląsku osób spoza regionu. Oparzeniówka z Siemianowic, zabrzańska kardio, okulistyka z Katowic, Gliwicka onkologia, piekarska urazówka (i wiele innych) niech przyjmują zatem tylko pacjentów z województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starsza pani Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 17:09 i tu cie popieram.Coś za cos. Zycie jest brutalne,szczególnie w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 23:06 Ale w czym problem? PO wygrało na Śląsku, więc ma tu pełne poparcie również w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 23:15 Drodzy Panstwo, w dobie kryzysu może powiedzmy sobie szczerze, jak bardzo marnotrawione sa wasze/nasze pieniądze. Z powodu byle bzdury w polskim systemie kładzie sie pacjenta do szpitala. Gdyby NFZ płacił za procedury diagnostyczne nie wymagające hospitalizacji, a nalezy uczciwie powiedzieć (choć bardzo nie lubię tej instytucji), że płaci za takowe usługi w coraz większym (choć nadal niewystarczającym) zakresie, to nie trzeba byłoby kłaść pacjenta na oddział z powodu jednego pobrania krwi. Wszyscy wiemy, jak często się to dzieje: czy dla przyspieszenia procedury diagnostycznej, czy dla udowodnienia, że oddział jest baaaaardzo potrzebny. Na podstawie wieloletniej obserwacji działki, w której pracuję, moge wyciągnąć wnioski, że ok. 60% nakładów, jakie Polska ponosi na ochronę zdrowia topionych jest w utrzymanie niepotrzebnych łóżek szpitalnych (bo większość badań można wykonac ambulatoryjnie) i w potwierdzenie, że WIELKI PAN DOCENT/PRFOESOR jest WIELKIM PANEM DOCENTEM/PROFESOREM- a to wszystko za nasze pieniądze. Mój wniosek: szpitale są dla CHORYCH ludzi, którzy nie mają szans na wyleczenie bez terapii, którą mozna zastosować tylko w szpitalu. Gdyby konsekwentnie zastosowano tę zasadę, to raczej przy obecnych nakładach wysrtarczyłoby na wszstko. Pani Kopacz ma rację. Odprowadzamy niemałą częśc składek, w zamian dostajemy miejsce (na ogół bardzo odległe) w kolejce oczekujących na taką lub inną procedurę. Moim zdaniem ok. 75% chorych leży obecnie w szpitalach bez uzasdnienia. A NFZ szuka banku, aby ulokować zaoszczedzone środki Tylko tak dalej, droga Polsko... PS. Tzw. ochrona (dawniej słuzba) zdrowia jest ostatnim bastionem komunizmu w nowej (juz nie pomnę której) Rzeczypospolitej. Chyba wszystkim rządzącym zależy, aby tak pozostało.... ale czy na tym zależy płacącym składki pacjentom???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 00:08 z tego co czytałem to właśnie szpitalom zależy na pacjentach z byle głupotą, bo na takich najwięcej się zarabia, a najmniej wydaje. Też mnie n.p. zdziwiło gdy mnie chcięli położyć po tym gdy uządliła mnie osa. Ja odmówiłem, ale ilu nie? I sobie poleguje "na obserwacji"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczyż Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: 93.179.207.* 09.07.09, 23:27 > I po cholerę nam ta Polska Heheeee widzę rojberek, że tobie się należy. po prostu z założenia. prawdziwy górnik, pupilkowa klasa robotnicza. wszyscy powinni ci lizac patelnie. >Wolność dla Śląska! Tak! od Zgorzelca po Ostrawę, to jedyne rozwiązanie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie 10.07.09, 12:45 Hmmm.... po ilu kieliszkach wódki to pisałeś? Cytujesz kogoś innego, odzywasz się do mnie, a w dodatku zero składu i ładu w tym co napisałeś. A co do ostatniego zdania jestem za - ale nie od Zgorzelca tylko jeszcze ciut dalej na zachód. Tam zaczyna się Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domek Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 23:56 a cóż ten matusiewicz znowu obiecuje . porozmawia . może mniej interesów z braciszkiem szefem spółki pańswowej a więcej służby dla nas mieszkańców województwa, dość ciągłej uległości tuskom schetynom zdrojewskim . tamci walczą o swoje województwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kattowitzer chcieliscie PO to macie PO . IP: 83.143.100.* 10.07.09, 00:02 i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
getupandgrow wspominki 10.07.09, 00:39 w trakcie rządów SLD kiedy to Sląska Kasa Chorych jako jedna z dwóch w kraju wykazała zysk, kiedy minister Łapiński nie zdążył jeszcze zniszczyć kas chorych i powołać NFZ bliska mi osoba leczyła się na onkologi. zabrakło dla niej na chemię(!) bo jak powiedział lekarz "warszawa wzięła wszystko i nic nie oddała". teraz widzę sytuacja się powtarza. pytanie - jak jako Ślązak nie mam mieć żalu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wspominki IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.09, 08:25 ja ci przypomne , tylko , że w ramach reformy służby zdrowia - sląskie było królikiem doświadczalnym: to w tutejszych miastach prywatyzowano służbę zdrowia , to tu wprowadzono karty chipowe , to tu wprowadzono recepty których nie szło podrobić.....tą reformę rozpoczął aws z buzkiem i królem chudowa na czele - i chwała im za to, sld jak zawsze nie starał się tego poprawiać , ale też nie rozwijał tej refory dalej. za to pis zdążył już namieszać w rceptach i na szczęście nie zdąrzył zlikwidować kart chipowych ( a co niektórzy mieli ochotę) dzisiaj mam to szczęście , że moje dzieci mogę leczyć tutaj i tylko włos mi się jeży na głowie jak rodzina z polski opowiada ile czasu tam trzeba czekać na wizytę u specjalisty. no , ale co funkcjonuje to należy popsuć - wtedy bedą większe możliwości do przewałów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: wspominki 10.07.09, 08:40 karty chipowe, które nie zawierają żadnej informacji oprócz adresu, Szpitale prywatyzowano również gdzie indziej. Rejestr Usług Medycznych nigdy nie wprowadzony na Śląsku wprowadzono najpierw w województwie pilskim, tam również zaczęto wprowadzać instytucje lekarza rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: wspominki IP: *.cable.smsnet.pl 10.07.09, 08:52 Poza województwem raz korzystałem z czipa ŚKCh, bo jeszcze nie było NFZ i wielkie oczy robili co to, ale znając swoje prawa wyegzekwowałem usługę medyczną grożąc konsekwencjami prawnymi. Nie chcieli mi honorować, bo mieli jakieś przedpotopowe książeczki nie-zdrowia:) Polsz, czipy z adresem są ok, z danymi DNA i lokalizatorem GPS już takie wesołe nie będą:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: wspominki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 11:19 karty czipowe to nonsens. Byłem kiedyś nieubezpieczony, więc powinienem zapłacić za leczenie, ale nie - widocznie jest tak jak pisze przedmówca - na karcie jest tylko adres, a nie powodują one jakiegoś połączenia z bazą danych, która by pokazywała czy ktoś jest ubezpieczony czy nie. Po prostu te karty to jakiś przekręt był, są niepotrzebne do niczego. A co do tej cudownej reformy - to jak dla mnie zmieniło się, ale na gorzej. Szpitale to obecnie umieralnie. Zresztą mówią o tym lekarze co pewien czas, ze już nawet na wyrostek robaczkowy można umrzeć, bo nie opłaca się operować. Odpowiedz Link Zgłoś
palaczzaba euro nie, pieniądze nie, żaden minister od nas nie 10.07.09, 05:52 To jest dno, ani jedenważny minister nie jest z naszego regionu, zreguły od nas startują jacyś spadochroniarze, chyba tylko Buzek w ostatnich latach coś się przebił, a tak to dno, w wielu lokalnych władzach są bezpartyjni kandydaci, bądź lokalne "partie" Uszok, Gierek, Wicewojewodami i wojewodamai są takie "pionki" jak jakieś Matusiewicze przecież to jest jawna dyskryminacja mniejszości śląskiej, ale także tych co czują się Polakami a mieszkają w tym regionie. Pieniądze ze Śląska dla Ślązaka i tyle ja nic nie chce od tych goroli, ale od naszego też precz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: euro nie, pieniądze nie, żaden minister od na IP: *.wip.pl 10.07.09, 08:56 Każdy bogatszy region chciałby aby jego pieniądze zostawałay na miejscu. Tyle ze ktos musi utrzymywać szpital w Suwałkach czy szkołe powiatową w Bieszczadach. Mazowsze niedługo straci dotacje unijne z powodu zamożności Warszawy. Ale nikt wawy nie wydzieli z województwa tak jak sie to robi w innych krajach. Lepiej stracić pare miliardów euro z dotacji niż parenaście miliardów podtaków warszawskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: euro nie, pieniądze nie, żaden minister od na IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.09, 09:39 Neeeee,nikt...no poza PiSuarem www.michalbuchta.eu/blog/2007/01/20/warszawa-zasluguje-na-status-odrebnego-wojewodztwa/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: euro nie, pieniądze nie, żaden minister od na IP: *.wip.pl 10.07.09, 09:53 Tyle że to tylko polityczne dyrdymaly pojedynczych polityków. Nikt nie wydzilei Warszawy z województwa obawiając się utraty duzych wpływów z warszawskich podatków. Gdyby się to dalo to już dawno byłoby to zrobione. Kiedyś Kaczyśnki proponował wydzielenie Warszawy, ale gdy zoruzmiał ze wydzielona Warszawa przestanie łożyć na reszte kraju to szybko się z tego wycofał. Tak samo jest ze śląskiem. Nikt śląska nie wypuści z rąk bo nikt nie zrezygnuje z dojnej krowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: euro nie, pieniądze nie, żaden minister od na IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.09, 10:00 genau,a przepraszam ,dokladnie...."dojnej krowy"...Slaska,z W-wa hmmm pozyjemy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.xdsl.centertel.pl 10.07.09, 07:00 TYLKO WOLNOŚĆ DLA ŚLĄSKA- A CO NAJMNIEJ PEŁNA AUTONOMIA.ŚLĄSK NIE MOŻE DALEJ BYĆ DOJNĄ KROWĄ,NIC W ZAMIAN NIE OTRZYMUJĄC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caddi Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.pl 10.07.09, 07:31 A co nato nasze niykochane gorole zza Brynicy i dali? Niy byłoby dlo wos lepij sie od Ślonska w końcu odp...lić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 08:49 Tępe hanysy zawsze głosowali za czerwonymi i tym razem też za neokomuchami z PO--ZSL-SLD. Teraz tak jak i kiedyś zróbcie masówkę i krzyćcie ciemniaki "Donald partia!!!" W tym jestęcie dobrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Ale z ciebie głupol IP: *.wip.pl 10.07.09, 08:44 Dlaczego wy widzicie tylko krzywdy a nie korzyści. Przy każdej okazji chełpicie sie najlepszymi drogami w Polsce i ich największym zagęszczeniem. Myslicie ze same się zbudowały? A katowicki spodek też sam wylądował czy może powstal za publiczne pieniądze. A o trasie Katowickiej czy Centralnej Magistrali Kolejowej też nie słyszałeś? A co wielomialiardowymi dotacjami do śląskiego przemysłu, tego tez nie pamiętasz? Najlpeiej tylko drzeć jape o autonomii dla śląskatylka nie myśląc o konsekwencjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Głosowali na neokomunistów z PO-ZSL-SLD to sza!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 08:43 teraz mordy w kubeł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Mielibyście Ślązaki autonomię to nie musielibyście IP: *.comarch.com 10.07.09, 08:49 ... teraz płakać, że cała Polska na was żeruje. Frajerzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gen.Zawadzki Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.09, 09:52 Gorole ... wulcom, zakierzońcom , werbusom i ich pomiotom gierkowskim zgotowali i nadal szykują taki los. A prawdziwi Ślązacy , Hanysy ...nie korzystają z tej zawszonej , sprzedajnej i poronionej gorolskiej służby zdrowia. Ich już tu nie na Ślasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 10:41 Ciemne hanysy jak zawsze głosowali na komuchów z PO-ZSL-SLD(PZPR) teraz te czerwone mordy w kubeł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.09, 16:44 Gorol, gorole, wulce, gierki...to były zawsze i są nadal komuchy,ubole, esbeki... jak w Stalinogodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie 10.07.09, 10:47 I słusznie, że mniej. Ostatnio poprawiło się powietrze nad Śląskiem, zakłady mniej trują to i ludzie będą mniej chorować. Więc po co dawać tam, gdzie nie są potrzebne. Poza tym na Śląsku dużo zarabiają, to jak co, to sobie poradzą. W ostateczności dorzuci się parę groszy, aby wyborcy mieli świadomość siły swojego głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z centrali Zwykła maipulacja gazety a lud się burzy IP: *.wip.pl 10.07.09, 10:59 Niegdzie nie jest napisane że Sląsk dostanie mniej. Dostanie tyle samo co w tym roku a nie mniej. To duża różnica. Biorąc pod uwagę że w zeszłym roku Śląsk dostał procentowo więcej niz małopolska i mazowesze to suma sumarum wychodzi po równo dla wszystkich. Dziennikarz napisał manipulacje w tytule po to żeby się teraz smiać z waszych wypocin. Wejścisa na stronę sa, forum kwitnie tylko wy jak stado baranów dajecie sie podpuszczać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Zwykła maipulacja gazety a lud się burzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 11:24 wszystkie województwa dostaną więcej, bo NFZ ma więcej spraw finansować, ale wiadomo przecież też, że wszystkie województwa dostaną ZA MAŁO, by to się udało. Służbę zdrowia mamy tragiczną, a jeszcze Donek postanowił na niej oszczędzać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śląski Baran Po prostu obywatele RP na G.Śl żądają Śl.KasyCh IP: *.mofnet.gov.pl 10.07.09, 11:32 Dlaczego nie możemy mieć własnej Śląskiej Kasy Chorych która zbierałaby składki na zdrowie od ubezpieczonych w naszym województwie a tylko jakiś mały ściśle określony % przekazywany byłby do Warszawy. Wtedy może byśmy przestali być już zamęczani niekończącymi się debatami nad reformowaniem polskiej słuzby zdrowia. (W tym roku mija 10 rocznica wprowadzenia przez Śląską Kasę Chorych karty elektronicznej do tej pory jedyny taki system w 40 milionowym kraju) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Po prostu obywatele RP na G.Śl żądają Śl.Kasy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 12:36 karta to nie żaden system, to tylko zabawka. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Po prostu obywatele RP na G.Śl żądają Śl.Kasy 10.07.09, 12:49 bzdura, powtarzasz uliczne bery i bojki. kontrola wydawania recept jest dzieki kartom chipowym bardzo latwa, wykryto dzieki temu niejedna afere, wystarczy popytac wlascicieli aptek. na kartach jest tez zapisywana historia zapisywanych lekow, co tez wspomaga leczenie jesli leczymy sie w osrodku nie posiadajacycm dokumentacji dotyczacej historii chorob. choc wiadomo, nie jest to idealne rozwiazanie, to jednak stanowilo znaczny krok do przodu. bezposrednia kontrola czy chory odprowadza ubezpieczenia byla na owczesny moment niemozliwa z uwagi na brak odpowiedniej dzialajacej bazy danych, wystarczy sobie przypomniec cuda z informatyzacja zus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: 85.14.84.* 10.07.09, 11:24 pienadze na sluzbe zdrowia pochodza z podatkow ktore dzielone sa wg. jakiegos wzoru ( mam taka nadzieje ) moze trzeba zmienic wzor ? dlaczego mamy fundowac leczenie tym ktorzy nie placa podatkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grossvater Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 11:24 Moj dziadek nie walczyl w powstaniu, za to jego starszy brat walczyl potem przyszla Polska na Slask. Dziadek mowil, ze jak poloki zaczely rzadzic wszystko sie pogorszylo. Potem dziadek walczyl w Wermahcie. Jak wyjechal do Niemiec mial wysoka emeryture, bardzo dobra opieke medyczna, coroczne sanatorium dla bylych zolnierzy Wermahtu, tak Vaterland dbal o swojego slaskiego zolnierza. Jego starszy brat powstaniec , potem zolnierz WP z kampanii 1939 byl schorowanym czlowiekiem, zyjacym w Polsce w biedzie w fatalnych warunkach, tak Polska dbala o swojego slaskiego zolnierza. Dziadek zalowal tylko, ze stali w odwodzie jako Schlessiche Panzerpolizei Devision do tlumienia powstania warszawskiego ale niestety ich dowodca genral von Gerken z Gliwic, ktory wiedzial, ze wiekszosc zolnierzy tej dewizji to slazacy nie zgodzil sie na pacyfikacje warszawy. Moze jak by kopa dostali od slazakow teraz inaczej by slask traktowali. Odpowiedz Link Zgłoś
kotulina Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie 10.07.09, 12:49 Tylko, że z twojego opisu wynika, że twój dziadek nie był zbyt mądrym człowiekiem i jego światopogląd nie sięgał dalej niż na kraniec talerza grochówki. Stąd ta duma z emerytury z organizacji, w której udział dla każdego człowieka z krztą godności byłby wstydem, stąd to "poloki zaczely rzadzic wszystko sie pogorszylo", chociaż lata 20 to okres ogólnego kryzysu, który nawet mocniej odcisnął się w Niemczech. Zero godności. To tylko kwestia ceny. Nie dziw się więc, że nie ma szacunku. Oczywście kochasz, bo to twoj dziadek, ale autorytet z niego żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie POmyjom ! A gdzie są Posłowie ze Śląska, pan Kutz, poseł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 11:39 Wójcik ( co za beznadziejny typ)i POzostali. Pamiętam jako rozjuszony Kutz wszedł na mównicę w sejmie i wsrzeszczał : tu chodzi o honor Ślązaków -a było to za rządów "faszystowskiej kliki braci Kaczyńskich" kiedy zgineła B.Blida. To niech teraz Kutz wyjdzie na mównicę i ZAWALCZY o HONOR ŚLĄZAKÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sinsinati Sosnowiec jest okradany prezez Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 12:00 Górski mówił w TVS że od lat miasto więcej wpłaca do budżetu województwa niż dostaje z powrotem. Sosnowiec finansuje więc nowe chodniki, zieleń, remont dróg etc. w Katowicach i nikt jakoś lamentu nie podnosi. Gazetaka lubi judzić ale tylko na wybranych obszarach. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Sosnowiec jest okradany prezez Katowice 10.07.09, 12:21 a co ma wojewodztwo do chodnikow w katowicach? ty wiesz jakie sa kompetencje samorzadu wojewodzkiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sinsinati Re: Sosnowiec jest okradany prezez Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 15:16 Liczy się że S-ec wpłaca więcej do kasy województwa niż dostaje, a na co idą te pieniądze (czy na chodniki, czy na dotacje dla katowickiego teatru czy na jeszcze coś innego) to sprawa mniej istota, "specjalisto" z bożej łaski. GAZETA jest Wybiórcza, nie darmo ma taką opinie jak kraj długi i szeroki. Po prosu jedne rzeczy widzą i wyolbrzymiają innych nie racza zauważać. Tu na poziomie dodatku loklnego też to doskonale widać. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini OT Re: Sosnowiec jest okradany prezez Katowice 10.07.09, 15:55 jakos musicie placic nieformalna oplate licencyjna za uzywanie nazw "wojewodztwo slaskie", "uniwersytet slaski", "slaski urzad skarbowy", "silesia expo" i wielu innych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: równi i równiejsi OT Re: Sosnowiec jest okradany prezez Katowice IP: *.cable.smsnet.pl 11.07.09, 02:17 Tak nie zbudujecie poparcia dla autonomii, i w wymiarze tożsamościowym, i w ekonomicznym. Za federalizacją są normalni podatnicy, także i w Sosnowcu, ale tego rodzaje wpisy każą powątpiewać w czystość intencji. Szkoda wielka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm OT Re: Sosnowiec jest okradany prezez Katowice IP: *.rybnik.vectranet.pl 11.07.09, 08:44 Człowieku, miej odrobinę luzu. Przecież ten gość żartował, a ty się napinasz. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: A gdzie są Posłowie ze Śląska, pan Kutz, pose 10.07.09, 13:08 Pisuary zostały rozbite, sika się teraz na posadzkę i HONOR ŚLĄZAKÓW został uratowny. Żaden kaczor już nie wyskoczy z opką z wermachtu, nikogo to już nie ruszy. All is right. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie 10.07.09, 12:10 Gość portalu: ślązak napisał(a): > I po cholerę nam ta Polska :/ Wolność dla Śląska! Co się q..wa burzysz i turbujesz volksdeutchu. To jest dopiero plan, jesli to prowda. Ale jak dotąd to "kszifdy ni mocie" cala RP od 20 lat jeb..e na odprawy górnicze hutnicze itp. na trzymywanie tego calego nierentownego syfu. A jak znam zycie to bejmy z NFZ zabiorą Wielkopolsce a dadzom dla Sląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pohl Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie IP: 67.159.44.* 10.07.09, 12:23 Spadaj na drzewo pyro, a te swoje teksty o folksdeutschach rodem z komunistycznych gadzinówek sobie wsadź w majtki, tam masz dużo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Tylko Śląskie ma dostać mniej na leczenie 10.07.09, 12:33 Gość portalu: Pohl napisał(a): > Spadaj na drzewo pyro, a te swoje teksty o folksdeutschach rodem z > komunistycznych gadzinówek sobie wsadź w majtki, tam masz dużo miejsca. No widzisz jak prawda boli. Idź se wlelej do swego "bike baucha" browca, tam mosz dużo miejsca. Potem może przyjdzie czas na jakąś refleksję, choć jeśli chodzi o szlyzjerów to nie mam raczej większych złudzeń. Odpowiedz Link Zgłoś