pandzik 22.07.09, 20:49 Film "Plac Zbawiciela" ma już dobre kilka lat, innych historii od groma, a ludzi to dalej i tak niczego nie nauczyło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maciej Domu nie ma, a kredyt i owszem IP: *.centertel.pl 22.07.09, 22:10 Boże dzięki ći że mnie oświeciłeś podczas dni otwartych - prawie kupiłem dom - prawie , ale jednak coś mi śmierdziało , zbyt miło i zbyt szybko Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Wystarczyło pocztać forum gazety.pl 23.07.09, 09:04 I nikt po takiej lekturze nie kupiłby u nich domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon® czyli ceny pojda w gore, anality mieli racje IP: *.aster.com.pl 23.07.09, 17:01 inwestycja sprzedana innej firmie, ta tez musi zarobic, wziasc wiekszy kredyt, wieksze odsetki ktos za to musi zaplacic, gdzie indziej tak samo wniosek oczywisty, ceny pojda w gore jednak mawi miał racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: Domu nie ma, a kredyt i owszem IP: *.cable.smsnet.pl 22.07.09, 22:27 No właśnie, ale w natłoku romantycznych komedii przeszedł bez echa - ludzie sądzą, że media brukowe i Uwaga z "tefałenu" bedą za nich myśleć. Dom kupować z drugiej ręki - ale nigdzie nie jest powiedziane, że tylko biedni mają monopol na głupotę;) Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik [...] 23.07.09, 01:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: Domu nie ma, a kredyt i owszem IP: *.cable.smsnet.pl 23.07.09, 11:27 O to to to, a ponoć kredyty są dla tych co mają dochód i... łeb:) Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Domu nie ma, a kredyt i owszem 28.07.09, 19:18 Gość portalu: oj napisał(a): > Dom kupować z > drugiej ręki Niekoniecznie. Na dzień dzisiejszy w GOP nie brakuje gotowych nowych domów - ostatnio odwiedziłem takie osiedle w Panewnikach. Szeregowce w cenie ok. 400k stoją w większości puste czekając na klientów. Kota w worku kupują, hmm, ludzie z dużą "odwagą" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOOM Domu nie ma, a kredyt i owszem IP: *.stk.vectranet.pl 23.07.09, 07:34 Jak można zaufać takiej firmie jak Feniks, wystarczyłoby prześledzić ich historię, co roku firma inaczej się nazywa (zawsze Feniks ale z różnymi dodatkami). Ignorancja, chamstwo i absolutny brak poszanowania klienta to ich znak rozpoznawczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przaug@wp.pl Re: Domu nie ma, a kredyt i owszem IP: *.asystent.ds.polsl.pl 23.07.09, 11:26 W momencie gdy decydowaliśmy się na kupno mieszkania (koniec 2007) nie było drastycznie niepochlebnych komentarzy w internecie (naprawdę solidnie to sprawdziliśmy z narzeczoną). Potem problemów zaczęło przybywać w przerażającym tempie, mimo to mieliśmy wciąż nadzieję że finał w mniejszym lub większym stopniu będzie jednak pozytywny. Po zwolnieniu przez PB Feniks ochrony placu budowy i kilkumiesięcznym przestoju oraz braku jakiegokolwiek kontaktu przedstawicieli PB Feniks w celu wytłumaczenia takiego stanu rzeczy, zdecydowaliśmy się jednak zablokować następną transzę. Stan budynku był na poziomie może 30% progresu a wpłaconych pieniędzy mieliśmy już ponad 70%. Tak.. wiem że zbyt późno. Zamiast wytlumaczenia ze strony Firmy, wyslano nam wypowiedzenie umowy. Jednoczesnie, bo przed odebraniem przez nas ww. wypowiedzenia, usiłowano wyłudzić od nas kolejną transzę, atakując telefonami bank i zapewniając przy tym, ze wszystko jest w porządku i że absolutnie nie wypowiedzano nam umowy. Cudem udało się ją zablokować (dzięki kompetentnej pracownicy banku- telefony o 22 w nocy itp). Zerwanie umowy ze strony PB Feniks nastąpiło 4 miesiące temu, do tej pory nie zobaczyliśmy swoich pieniędzy. Przemysław Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Domu nie ma, a kredyt i owszem 23.07.09, 11:55 Gość portalu: przaug@wp.pl napisał(a): > W momencie gdy decydowaliśmy się na kupno mieszkania (koniec 2007) nie było > drastycznie niepochlebnych komentarzy w internecie (naprawdę solidnie to > sprawdziliśmy z narzeczoną). Potem problemów zaczęło przybywać w przerażającym > tempie, mimo to mieliśmy wciąż nadzieję że finał w mniejszym lub większym > stopniu będzie jednak pozytywny. > Po zwolnieniu przez PB Feniks ochrony placu budowy i kilkumiesięcznym przestoju > oraz braku jakiegokolwiek kontaktu przedstawicieli PB Feniks w celu > wytłumaczenia takiego stanu rzeczy, zdecydowaliśmy się jednak zablokować > następną transzę. > Stan budynku był na poziomie może 30% progresu a wpłaconych pieniędzy mieliśmy > już ponad 70%. Tak.. wiem że zbyt późno. > > Zamiast wytlumaczenia ze strony Firmy, wyslano nam wypowiedzenie umowy. > Jednoczesnie, bo przed odebraniem przez nas ww. wypowiedzenia, usiłowano > wyłudzić od nas kolejną transzę, atakując telefonami bank i zapewniając przy > tym, ze wszystko jest w porządku i że absolutnie nie wypowiedzano nam umowy. > Cudem udało się ją zablokować (dzięki kompetentnej pracownicy banku- telefony o > 22 w nocy itp). > > Zerwanie umowy ze strony PB Feniks nastąpiło 4 miesiące temu, do tej pory nie > zobaczyliśmy swoich pieniędzy. > > Przemysław Augustyn Ale w 2007 roku to była żadna firma. Jak można zaufać firmie bez przeszłości? Kilka inwestycji w Chorzowie i wielkie plany w Katowicach, Tychach, Gliwicach itd. Jak widać za dużo tego na tak małą, "rodzinną" firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Domu nie ma, a kredyt i owszem 23.07.09, 15:44 Nie Wy pierwsi, i nie ostatni - karuzela znowu sie zaczyna rozkrecac, powolutku, powolutku... Dla Was - tylko medialny szum pomoze. Znam historie z okolic Poznania - szeregowcow w okolicach Suchego Lasu, powtarzajace sie co jakies 4lata. Ci co nie zdarzyli wykupic ziemi, zalatwic papierow, co nie wydarli czego mozna bylo - nic nie wywalczyli poza splacaniem kredytow za nic. Life is brutal, sorry. Nikt nikogo nie zmuszal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: Domu nie ma, a kredyt i owszem IP: *.cable.smsnet.pl 23.07.09, 11:29 Gość portalu: BOOM napisał(a): > Jak można zaufać takiej firmie jak Feniks Się odradza co 500 dni:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankus Re: Domu nie ma, a kredyt i owszem IP: 212.87.240.* 23.07.09, 13:32 Jak Feniks - z popiołów. Pewnie dlatego taka nazwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinowska Domu nie ma, a kredyt i owszem IP: 195.94.207.* 23.07.09, 07:55 jak zwykle artykuł Pani Malinowskiej.. nie płacili to im wypowiedzieli umowę, co znaczy,że ani temat,ani pogrubiony tekst na poczatku ma coś wspólnego z rzeczywistością, tyle ze sprawa wygląda całkowicie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Domu nie ma, a kredyt i owszem 23.07.09, 08:59 jesteś reprezentantką PB Feniks? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raper Domu nie ma, a kredyt i owszem IP: 136.8.150.* 23.07.09, 08:21 Ja kupilem od nich dom w 2006 r. Na szczescie nie wywineli mi takiego numeru. Mialem (i mam) natomiast inny problem, olewaja mnie koncertowo jesli chodzi o naprawe usterek (przeciekajacy dach). Zadne pisma nie pomogly. Zal mi ludzi ktorzy wtopili pieniadze u tych oszustow. Mam nadzieje, ze w koncu ktos im sie dobierze do d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Domu nie ma, a kredyt i owszem IP: *.mgsp.pl 23.07.09, 12:41 niby kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agagumi Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 08:50 Wszystkich poszkodowanych przez firmę PB Feniks proszę o kontakt na maila: aldrim@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agagumi wszystkich pozkodowanych proszę o maila IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 08:54 Wszystkich poszkodowanych przez firmę PB Feniks proszę o kontakt na maila: aldrim@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kafelkarz Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.blutmagie.de 23.07.09, 10:33 Czyli tylko kilka rodzin miało trochę oleju w głowie, żeby nie podpisywać na siebie finansowego cyrografu. Reszta daje się strzyc jak barany. Za parę miesięcy będzie kolejny szantaż dewelopera - kolejna dopłata. Co wtedy zastawicie? Może własne nerki? Polak już ma taką naturę - kupi byle g.., przepłaci 3x i jeszcze się cieszy. Dlatego w kraju taka drożyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.katowice.agora.pl 23.07.09, 11:49 Komentarzy mnóstwo, ale czy ktoś naprawde wie o czym mówi? Czy ktoś z komentujących widział dokumenty? Albo postęp na budowie? Pan Przemysław, sam pisze ze zerwano umowę 4 m-ce temu - od tej pory prace na budowie trwają w dobrym tempie (a co innego sugeruje wypowiedź jednej z Pań w artykule). Jasne krytykować zawsze łatwo, ale żeby zdobyć rzetelne informacje - znacznie trudniej. Nie twierdzę, że firma Feniks jest perełką bez skazy, ale żeby krytykować i rzucać oskarżenia trzeba miec podstawy. A tych jak na lekarstwo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytok Pani Kasiu z redakcji GazWybu IP: 67.159.44.* 23.07.09, 11:55 Smazycie w tej redakcji tendencyjne artykuly o podlozu sensacyjnym to i komentarze sa podszyte cyniczna ironia - w kazdym cywilizowanym kraju krytykuje sie politykow, podatki, ubezpieczalnie, prawnikow, itd bo to zlodziejstwo legalne jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytok Re: Pani Kasiu z redakcji GazWybu IP: 67.159.44.* 23.07.09, 11:56 O akcyzach zapomnialem, tym sie lata budzety kosztem ludzkiego zdrowia, a rzekomo w jego ochronie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: Pani Kasiu z redakcji GazWybu IP: *.cable.smsnet.pl 23.07.09, 12:01 Lichwa kiedyś dla chrześcijan była grzechem śmiertelnym, ale znaleźli się tacy, których katolickie interdykty i ekskomuniki nie dotyczyły:) - kredyty to też legalne szalbierstwo, podwójne gdy się kasuje zaliczki bez realizacji umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytok Re: Pani Kasiu z redakcji GazWybu IP: 67.159.44.* 23.07.09, 12:06 Ale banki zawsze beda na plusie (jak kasyna), bo czy masz ich pozyczona kase czy ci ukradli deweloperzy: ich nie interesuje, a nawet jak i dom jakims cudem w koncu postawia to zajma hipoteke z odsetkami i nie bedziesz mial ani domu ani kasy, tylko kredo do splacenia przez dwie dekady by wyjsc na zero :D Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksandra woźniak Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 83.230.5.* 23.07.09, 12:12 Pani Kasiu, gdyby była Pani na naszym miejscu z pewnością nie występowała by Pani w roli adwokata Feniksa. Ponad półroczny przestój na budowie to jedna sprawa. Druga: nakłanianie nas do podpisania aneksów, zgodnie z którymi PB Feniks Sp. z o.o. sprzedała swoje aktywa Przedsiębiorstwu Budowlanemu „Feniks” Sp. z o.o. Spółka Komandytowa, która to Spółka wystąpiła o przyznanie kredytu w jednym z banków, w celu pozyskania środków finansowych na dokończenie budowy osiedla. Bank jako zabezpieczenie kredytu przejął cale osiedle, co z kolei obciążyło hipotecznie nasze nieruchomości. Chyba jako klient mam prawo decydować w tej sprawie? Niestety żadna z kwestii nie została wyjaśniona do końca, nikt nie podjął z nami merytorycznego dialogu. Trzecia kwestia: zwrot pieniędzy - skoro Feniks jest taka super firmą dlaczego od 4 mcy nie oddali Przemkowi pieniędzy? Dlaczego nie przyjęli naszego wypowiedzenia, zapewniając że dla nas budują i że wciąż jesteśmy ich klientami, a w efekcie sami nam tę umowę wypowiedzieli? Temat jest szeroki i długo by o tym mówić i pisać, ale kto wie, może będzie jeszcze ku temu okazja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.katowice.agora.pl 23.07.09, 12:36 Pani Olu, nie staram się być adwokatem, tylko denerwują mnie wypowiedzi osób które nic nie wiedzą o danej sprawie i wydają negatywne opinie (oczywiście nie mam na myśli osób bezpośrednio zainteresowanych). Zdaję sobie sprawę, że sytuacja osób z artykułu jest trudna i Feniks się nie popisał szczególnie, że Pani pisze o braku merytorycznego dialogu, i braku zwrotu pieniędzy pomimo rozwiązania umowy. Uważam też, że Pan Przemysław nie powinien był blokować (bardzo rzadko używanego) forum osiedla, wrzucając tam link do artykułu dotyczącego innego dewelopera i uniemozliwiając wypowiedzi innych osób. Wypowiedź jednej z Pań w atykule sugeruje, ze na budowie nic się nie dzieje, a to obecnie nie jest prawdą. Działanie na szkodę Feniksa jest też działaniem na szkodę jego (jeszcze) klientów. Chociaż rozumiem, że człowiek w trudnej sytuacji chwyta się wszystkich pomysłów... Wierzę, że wszystko uda się jeszcze dobrze zakończyć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przaug@wp.pl Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.asystent.ds.polsl.pl 23.07.09, 12:59 >Uważam też, że Pan Przemysław nie powinien był > blokować (bardzo rzadko używanego) forum osiedla, wrzucając tam link > do artykułu dotyczącego innego dewelopera i uniemozliwiając > wypowiedzi innych osób. Pani Katarzyno, Forum zostało zamknięte z powodu licznych ataków (część otwarta umożliwiała publikację wiadomości również dla osób nie posiadających konta) - kilkadziesiąt tysięcy wiadomości o treści '(&^#*(#@(02302', które się tam pojawiły w ostatnim czasie, skutecznie uniemożliwiała jakąkolwiek normalną formę kontaktu oraz czytelność w/w. Strona osiedla była/jest moją prywatną inicjatywą, której od początku przyświecał tylko jeden cel - konsolidacja przyszłych mieszkańców w celu wymiany informacji i doprowadzenia do szczęśliwego wprowadzenia się do naszych mieszkań. Miałem nadzieję że w przyszłości powstanie tam coś w rodzaju portalu administracyjno/informacyjnego osiedla. Jednak zachowanie kilku osób (infiltracja forum a następnie przekazywanie informacji do dewelopera, między innymi w sprawie aktów notarialnych i aneksów) spowodowała najpierw, że przyszli mieszkańcy, którzy faktycznie mieli coś do powiedzenia - przestali się tam udzielać ze strachu, a następnie atak na forum otwarte zablokował również tą drogę kontaktu. Przemysław Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.katowice.agora.pl 23.07.09, 13:07 Przepraszam w takim razie za pochopne zaopiniowanie... Szkoda jednak, że forum nie działa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Czy ktos ma jeszcze watpliwosci... 23.07.09, 12:26 ...ze Agora dostaje kase od deweloperow? Prosze zwrocic uwage na domene z ktorej zostal napisany wpis "Pani Katarzyny" - *.katowice.agora.pl Sorry, ale jesli to nie jest wewnatrzwydzialowa walka miedzy redaktorem "niezaleznym" a redaktorem "oplaconym" to ja nie wiem co to jest... Z drugiej strony - czy w swietle opisanych powyzej wydarzen (proba wyludzenia transzy od banku mimo wypowiedzenia umowy) nie podpada pod jakis paragraf? Poza tym, czemu deweloper musi brac kredyt na dokonczenie budowy? Przeciez to wszystko jest finansowane z wplat od inwestorow? Skoro prace budowlane sa zaawansowane w 30% mimo iz inwestorzy wylozyli juz 70% pelnej kwoty, to ja nie rozumiem po co tu jakies kredyty. Moze inaczej: rozumiem, ale wole nie wykrakac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Czy ktos ma jeszcze watpliwosci... IP: *.katowice.agora.pl 23.07.09, 12:38 Nie jest to walka pomiędzy działami tylko prywatna sprawa, ale jak widze Pan wie lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Prywatna sprawa na publicznym forum 23.07.09, 13:31 ze sluzbowego compa? Jak mozna byc taka kretynka? Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Prywatna sprawa na publicznym forum 23.07.09, 15:53 No co Ty, nie zauwazyles ze zycie jest przepiekne bo nie ma kresu glupoty i nie ma kresu madrosci :)? Pani strzelila glupote, ale to tylko sprawi ze firma kupi jakies karty gsm, zeby pracownicy umieszczali pod innymi ip-kami. I pewnie spora czesc juz tak robi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: king-a Re: Czy ktos ma jeszcze watpliwosci... IP: 188.33.103.* 23.07.09, 19:09 1. Ciekawe jakie zdanie ma Pani przełożony na to, że z firmowego łącza tak Pani się w prywatne sprawy angażuje. 2. Ładnie to tak publicznie koleżance z pracy w zawoalowany sposób mówić, że tekst jest nienależycie przygotowany? 3. Co z etyką zawodową/firmową? IMHO - totalna kompromitacja. Prywatne zagrywki tam, gdzie powinna rządzić bezstronność. Przyzwoitość nakazywałaby zachować chociażby milczenie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.privacyfoundation.de 23.07.09, 12:41 Co pani Kasiu, był telefonik do redakcji od dewelopera i trzeba prostować sprawę? Artykułu napisanego przez koleżankę zdjąć teraz głupio, trzeba pisać na forum. Ale trzeba być naprawdę głupim żeby używać do tego służbowego internetu. Wychodzi, że GW to niezły szmatławiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksandra woźniak Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 83.230.5.* 23.07.09, 12:57 Nie chce się tutaj ujmować za Panią Kasią, ale dziennikarze też kupują domy, mieszkania i też się martwią o swoje pieniądze, co jest zrozumiałe .... być może jest tak i w tym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem 23.07.09, 15:51 Jedyne co jest jasne pani Katarzyno to to ze najlepsze byloby dla Pani firmy zeby nie bylo zadnego rozglosu. Im mniejszy rozglos tym lepiej - to jest jasne. A juz bron boze zeby jacys obcy ludzie cos zaczeli oceniac - pomimo tego ze sprawa wyglada dosc prosto i nie ma co tu bronic. A jak jeszcze zaczna sie pojawiac nazwiska osob zamieszanych w te, jak to Pani ujela, "postepy na budowie" to sie dopiero zacznie panika w Feniksie, prawda? Feniks bedzie pewnie musial zniknac na 2 latka, zeby potem pojawic sie na nowo ze swoimi nowymi planami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 194.156.48.* 23.07.09, 16:41 Droga Pani, niech sobie Pani jedzie na budowę i zobaczy jakość tego postępu. Dowody są i nikt na Feniksie sie nie wyżywa (wieźba dachu zbita gwoździami - ja baba lepiej bym ją skręciła!). Jesteśmy koleją rodziną z Paniówek która ma u nich wplacone ponad 280 tys zł. Zastanów sie co ta uczciwa firma zrobiła z taka kasą, bo wszyscy tyle juz powplacali a Feniks bierze kredyt bo nie ma z czego budować. I prosze nie osłabiaj mnie broniąc Feniksa, bo jakbyś w perspektywie miała spłatę do banku tej kwoty plus ekstra 100 tys różnic kursowych i odsetki to byś się inaczej na ty forum się udzieliła!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek_2 Chyba najbezpieczniej budować wlasnym sumptem. 23.07.09, 13:07 Wtedy raczej nie ma możliwości aby zostać z kredytem i bez domu ani ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dx Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.devs.futuro.pl 23.07.09, 13:33 Wystarczy zmienic prawo w mysl zasady: dopoki nieruchomosci nie ma to developer nie moze nic sprzedac! Do czasu ukonczenia budowy ryzyko powinien ponosic ten kto buduje + ewentualnie bank jesli jest sklonny zaryzykowac kredyt. Teraz w wielu przypadkach cale ryzyko przerzuca sie na klientow. Poza tym zlikwidowac osoby prawne - firmy powinny byc pod konkretnym nazwiskiem, za ktora stoi osoba fizyczna. Skonczylo by sie mnozenie bytow prawnych i tworzenie kolejnych firm-krzakow przez roznych cwaniaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 213.199.193.* 23.07.09, 13:37 W Polsce przerzucanie ryzyka na klientów to norma. Podobnie jak jego eskalowanie. Jeśli ktoś zrobi firmę, której celem będzie łudzenie klientów wizją własnych domków w zasadzie może działać bezkarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.cable.smsnet.pl 23.07.09, 13:44 Tak samo jest z branżą turystyczną, musisz na własną rękę o wszystko zadbać i tak, więc ja wolę unikać pośredników, którzy nie biorą odpowiedzialności za swoje działanie a pieniążki chętnie dębią. Ja pomimo, że nie mam karty do Macro kupuję hurtem na znajomego. Taki mamy kapitalizm, choć konstytucyjnie jest to "społeczna gospodarka rynkowa". Pro forma, brazilana na maksa, ot co:)) Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 I cała robota lobbystów w cholerę?! 23.07.09, 13:39 Wiele ustaw w Polsce zostało napisanych pod zamówienie poszczególnych grup interesów.Ci,którzy starają się to zmienić wyzywani są od oszołomów,moherów,rydzyków... Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez W sumie wolny wybór- kupuje dom albo wizualizację 23.07.09, 19:10 Pisałem o tym kiedyś: pierwszemieszkanie.blox.pl/2009/05/Prawo-nie-chroni-nas-przed-niczym-rynek-pierwotny.html Jestem zwolennikiem możliwie wolnego rynku i swobodnego prawa do wpierd.. się w bagno ale ponieważ skutki takiej jw głupoty/pecha/nieszczęscia (czy takiej jak tutaj: www.moje-nie-moje.pl) są duże i często próbuje się je przerzucić na wszystkich (prośby do premiera, marszałka sejmu itp o pomoc) uważam że powinny być znaczne ograniczenia prawne przy zakupie tzw dziury w ziemi (jeśli w transakcji występuje osoba fizyczna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 212.106.147.* 23.07.09, 13:38 Artykuł Pani Malinowskiej ... jak zwykle można określić kilkoma słowami: żal, żałość, nierzetelność, kompletne absolutnie niezrozumienie zasad finansowania inwestycji developerskich ... Szkoda czytać. Wypowiedzi kilku osób tutaj .. jeszcze lepsze. W kilku słowach: 1. Pozyskanie kredytu bankowego dla spółki celowej ( wymóg banku ) to dla potencjalnych klientów GWARANCJA ukończenia inwestycji a więc większe bezpieczeństwo ZWŁASZCZA DLA KLIENTA. 2. Obawa o to że bank finansujący nie zwolni hipoteki po zapłacie ceny za mieszkanie - głupota. To tak jakby bank zamiast spłaty kredytu chciał mieć mieszkanie. Bank to nie pośrednik w obrocie nieruchomościami tylko instytucja finansowa. Daje pieniądz i oczekuje jego zwrotu z odsetkami - ceną korzystania. 3. Rozumieć tutaj można w części to że przy zmianie warunków ( przeniesienie inwestycji do spółki celowej) i dokonywaniu koniecznych zmian w umowach klienci mogą się wystraszyć bo nie do końca rozumieją o co chodzi - tu trzeba by feniks opier.. czyć że jasno i skutecznie tego nie wyjaśnili. PS. Nie mam nic wspólnego z feniksem :) Po prostu słabo mi się robi jak poprzez wyjatkowo niską jakość dziennikarstwa można narobić szkód wielu firmom i ludziom. To nie pierwszy artykuł GW niezgodny z prawdą w 99%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny oszukany Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.bnet.pl 23.07.09, 14:25 Finansowanie kredytem zaciągnietym przez developera budowanej Inwestycji jest lepsze dla Klienta? Człowieku czyś Ty się z koniem na łby pozamieniał? Przecież są wszelkie podstawy do myslenia, iż Feniks nie ma kasy aby zwrócić zaciągnięty kredyt, i co wtedy? Przyjdzie Bank do takiego naciągnietego klienta i każe mu wyp.....ć z mieszkania bo to mieszkanie jest banku, no chyba ze go sobie kupi ale juz teraz od banku. Czyli podwójnie zapłaci. Developer w umowach napisał, że posiada odpowiednie środki finansowe do budowy inwestycji, potem wział kase od klientów i dodatkowo jeszcze kredyt pod zastaw całego osiedla od banku. Mimo tego w dalszym ciągu nie wywiązuje sie z terminów. Podwykonawvy na budowie mówią, że nie płaci za wykonane roboty. Nie ma kasy na materiały, żaden skład budowlany w okolicy nie chce im sprzedawać materiałów bo zalegają im ogromne pieniądze. Więc co to jest drogi "gościu" jesli nie z pełna premedytacją przeprowadzone oszustwo??? A może wyjasnisz w jaki spoób opie....czyć feniks tak aby np: chcieli sie spotkać i porozmawiać oraz zmienić pewne zapisy w umowach, skoro ludzi wyzywają przez telefon jesli sie do nich zadzwoni lub w ogóle nie odbieraja telefonów i maili. A gdy przyjedziesz do nich osobiście to Cie nie wpuszczą do pokoju bo nie jestes umówiony. Nawet nie racza Cie poinformować że rozpoczeli pewne prace wewnatrz budynków i jeśli byś chciał cos zmienić (aranzacja zapisana w umowie) to jest juz za późno. PS Jestem klientem Feniksa - niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 195.74.106.* 23.07.09, 14:31 > 1. Pozyskanie kredytu bankowego dla spółki celowej ( wymóg banku ) > to dla potencjalnych klientów GWARANCJA ukończenia inwestycji a więc > większe bezpieczeństwo ZWŁASZCZA DLA KLIENTA. > 2. Obawa o to że bank finansujący nie zwolni hipoteki po zapłacie > ceny za mieszkanie - głupota. To tak jakby bank zamiast spłaty > kredytu chciał mieć mieszkanie. Bank to nie pośrednik w obrocie > nieruchomościami tylko instytucja finansowa. Daje pieniądz i > oczekuje jego zwrotu z odsetkami - ceną korzystania. > 3. Rozumieć tutaj można w części to że przy zmianie warunków ( > przeniesienie inwestycji do spółki celowej) i dokonywaniu > koniecznych zmian w umowach klienci mogą się wystraszyć bo nie do > końca rozumieją o co chodzi - tu trzeba by feniks opier.. czyć że > jasno i skutecznie tego nie wyjaśnili. aha. to ciekawe, skad bank dostanie z powrotem swoje pieniadze skoro mieszkancy zdazyli wplacic po 70% i wiecej wartosci nieruchomosci? a z artykulu wynika ze inwestycja nie jest zaawansowana w zblizonym stopniu? developer uzyska kredyt, ukonczy budowe i co dalej? kto ten kredyt splaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchat Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.gl.digi.pl 23.07.09, 15:15 To co piszesz to po prostu PARANOJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchat Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.gl.digi.pl 23.07.09, 15:16 Znaczy to co pisze Gosc to paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panip Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 194.156.48.* 23.07.09, 16:54 Gościu Szanowny, to wyjasnij jescze rzeczowo co się stało z ta całą kasa wpłaconą do Feniksa na budowanie domu, bo nawet 4 latek wie że jakdostanie na loda 2 zł i kupi za 1,5 lizaka to joda nie będzie! Feniks wzioł naszą kasę kupił sobie lizaki a na loda bierze kredyt? Może nie mialaby nic przeciwko gdyby nie to że obciąża to co ma byc moje aby ten kredyt wziąć, a co jak Feniksowi zachce sie więcej lizaków????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrcc Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 194.156.48.* 23.07.09, 17:53 Nareszcie, ktoś rzeczowo wyjaśnił ten przypadek. A swoją drogą, jak się czyta posty tych klientów Feniksa, to nasuwają się następujące zasadnicze pytania: - czy ludzie w ogóle czytają umowy, developerskie, bankowe, o aneksach nie wspomnę? - czy kupując za kilkaset tys. zł, nie stać ich na wydanie kilkuset złotych (koszt porady prawnej - 100-400zł) i profesjonalne wyjaśnienie sprawy, łącznie z doprecyzowaniem i wynegocjowanie warunków aneksu czy umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.olsztyn.mm.pl 23.07.09, 14:26 Niestety to słabość naszego państwa (czytaj wymiar sprawiedliwości), gdyby działało normalnie, dawno by tacy "przedsiębiorcy" siedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem 23.07.09, 14:45 najbardziej szokuje mnie stanowisko Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Bo to że żyjemy w państwie złodziejskim, to przepraszam, ale każdy powinien się już z tym oswoić. Przypominam że uczciwie postawił sprawę Bielecki, albo ktoś z jego ministrów kiedy oznajmił w tv do publiki że "pierwszy milion można ukraść" a jednak Urząd Ochrony zadziwił mnie. To po co on jest? Po to by banda krewnych i znajomych królika miała dostęp do forsy z moich podatków? Odpowiedz Link Zgłoś
olias [...] 23.07.09, 14:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
woodz_311 Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem 23.07.09, 15:10 Brutalne, ale w niektórych przypadkach wydaje się być uzasadnione. Po kilku takich akcjach nikt nie miałby odwagi ludzi w trąbę robić. Podobno w Irlandii za wałek cwaniak dostaje kulke... w kolano. Takiego idzie od razu poznać na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.cpe.quickclic.net 23.07.09, 14:57 Tak to jest jak kupuje sie dziure w ziemi.Nic tych ludzi nie nauczy.Juz zwiedzilem wiele osiedli domkow szeregowych( zaznaczam nie dotyczy Polski)Owszem co bardziej nadgorliwi kupuja w trakcie budowy,ale nie ma strachu ,ze inwestycja nie zostanie zrealizowana.Ja czekam,jak jest wyszykowany dom modelowy,ktory wszyscy moga ogladac,jesli mi odpowiada biore,jak nie wychodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msieik Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 94.254.130.* 23.07.09, 16:06 Pewnie kupujesz ich dziesiątki. A świstaki zawijają je pewnie potem w sreberka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchat Re: Domu nie ma, a kredyt i owszem IP: *.gl.digi.pl 23.07.09, 15:02 A to katolicka Polska wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksandra woźniak Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 83.230.5.* 23.07.09, 15:33 Wbrew temu co mogłoby się wydawać my naprawdę chcieliśmy zamieszkać na osiedlu w Paniówkach. W spokojnej okolicy, pod lasem, w pobliżu basenu i ładnej szkoły. Jeszcze 2 tygodnie temu byliśmy z mężem na budowie, by doglądnąć stanu zaawansowania prac (których jakość wykonania stanowi zupełnie odrębną kwestię). Jedyne czego oczekiwaliśmy od Feniksa to dojścia do porozumienia, które miałoby polegać na wyłączeniu naszej nieruchomości z zastawu bankowego. Niestety bez echa. Nie chcemy utopić tej inwestycji, gdyż za klientami Feniksa w Paniówkach stoją normalni ludzie, tacy jak my, z kredytami, problemami i marzeniami o własnym "M". Myślę, że ta historia powinna być przede wszystkim lekcją dla developera, że nie można lekceważyć klienta, traktować go jak intruza, który nie ma żadnych praw, a jedynie obowiązki w postaci płacenia kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.polkomtel.com.pl 23.07.09, 16:48 > Myślę, że ta historia powinna być przede > wszystkim lekcją dla developera A ja myślę, że przede wszystkim dla klientów. Którzy finansują nierealne marzenia pieniędzmi, których nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem 23.07.09, 19:17 Fakt wiele tu wirtualnych pieniędzy i wirtualnych domków. Tylko kredyty zdaje się realne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budowniczy Dom od dewelopera? Tylko dla leworecznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 16:24 Skoro wszsyscy wiedza kim sa deweloperzy to dlaczego głupich nie ubywa? Ja wybudowalem dom za swoje a nie bankowe oraz samodzielnie a nie z deweloperem. Taniej i solidniej. Polecam ta metode ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll?internetowz Glupi jak Polak... po szkodzie IP: 212.152.112.* 23.07.09, 18:54 Ciekawe ile trwala Twoja wlasna budowa? Samemu?? Hmm... zbierasz kamienie na polu... ogladasz budowy... kupujesz lewy cement od meneli... Pewnie ze tak mozna, sa tez tacy, ktorzy w czasie, kiedy z mozolem wznosiles swoj gargamel zajmowali sie po prostu praca, ta ktora lubia i dobrze wykonuja; deweloper to ktos kto powinien zrobic to lepiej i szybciej... Nie wszyscy garnki lepia. We wrzesniu odbieram mieszkanie w Gliwicach, Os. radosne od Milego Domu; z platnosciami sie nie spiesze, bo wole poczekac niz utopic jak niektorzy... P.S. Pierwsze mieszkanie od Milego domu zakupilem w styczniu 2008... takze po zakonczeniu inwestycji. Co do firmy Fenix... hmm... jak dla mnie zbyt niejednoznaczna... NIE DAJCIE SIE OMAMIC TYM ZE JEZELI ZAPLACICIE WCZESNIEJ BEDZIECIE MIELI 200-300 PLN TANIEJ NA M2, TO SIE NIE OPLACA! Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: Glupi jak Polak... po szkodzie 23.07.09, 19:22 > NIE DAJCIE SIE OMAMIC TYM ZE JEZELI ZAPLACICIE WCZESNIEJ BEDZIECIE MIELI> 200-300 PLN TANIEJ NA M2, TO SIE NIE OPLACA! To niestety stało się światową epidemią. Ryzykujesz ryzykujesz licząc na premie za ryzyko. Jak wyjdzie - zysk zabierasz do kieszeni. Jak nie wyjdzie robisz burde i wołasz że rząd nie dba o obywateli/system bankowy/gospodarkę. Robią to już nie tylko krawcowe i ekspedientki ale i cyniczni bankowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient_marek Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.tsi.tychy.pl 23.07.09, 20:14 To jest wiadomosc przeznaczona tylko dla klientow PB Feniks - osiedle lesne w Paniowkach. Mysle ze najwyzszy czas zeby sprobowac sie zorganizowac. Przede wszystkim wyjasnic sprawe "podwojnych hipotek". Proponuje na poczatek mail kontaktowy: paniowki_lesne@wp.pl Licze na oddzew. Wspolnie wiecej zrobimy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny oszukany [...] IP: *.stk.vectranet.pl 23.07.09, 23:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksandra woźniak Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 83.230.5.* 24.07.09, 07:54 Tak, zabiegaliśmy o kontakt, ośmieliliśmy się zakwestionować ogólną politykę Feniksa wobec klientów i .... zostaliśmy ukarani - wypowiedziano nam umowy. Dla przykładu, ku przestrodze, aby odwieść innych od stawania firmie na drodze. Ale nie żałujemy, każdy z nas ma jakąś określoną wytrzymałość - w naszym przypadku przekroczyło to już masę krytyczną. To, jak się sprawy potoczą zależy tylko od Feniksa. Pytanie, czy potrafią ocenić ile można zyskać, a ile stracić na takiej eskalacji konfliktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatordyskusji Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 195.95.144.* 24.07.09, 09:51 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33209,2551833.html tekst w gazecie.pl z 2005 roku "Już 33 firmy i spółdzielnie mieszkaniowe z całej Polski mają certyfikat Polskiego Związku Pracodawców Budownictwa (...) 22. Przedsiębiorstwo Budowlane Feniks z Chorzowa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panip [...] IP: 194.156.48.* 24.07.09, 10:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatordyskusji Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 195.95.144.* 24.07.09, 11:21 raczej wkleiłem tego linka po to żeby pokazać ile taki certyfikat jest wart i jaki syf w tej branży panuje. Na pewno nie w celu obrony tej szemranej firmy. Jestem z Tobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierrotto Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.technicad.gliwice.pl 24.07.09, 14:39 Zainteresowani działają a obserwatorzy tylko obserwują co się wydarzy...bez urazy dla "obserwatora":_))) Modlitwy tutaj nie pomogą więc działajcie póki jeszcze FENIKS się w popiół nie obrócił!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winnicki Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.chello.pl 25.07.09, 11:19 A my budujemy dalej z Feniksem! I za kilka miesięcy już będziemy mieszkać na pięknym osiedlu! No i co? No jak my to robimy? A no tak, że mamy olej w głowie, rozsądek, pilnujemy swego, nie robimy awantur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksandra woźniak Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 83.230.5.* 25.07.09, 16:14 Panie Winnicki! Gratuluje z całego serca rozsądku, oleju w głowie, oraz spokojnego i niegwałtownego charakteru. A na jakim to pięknym osiedlu, wybudowanym przez Feniksa, Pan wkrótce zamieszka? Czyżby to było Idealne Osiedle z ich folderów reklamowych zrealizowane w "second life"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7Tm Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.ticom.pl 27.07.09, 10:45 Zaprosisz na ciastko? Tylko gdzie, czy będziecie mili w tym areszcie dobrą piekarnię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panip Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: 194.156.48.* 31.07.09, 20:38 Panie Winnicki, jak dobrze pójdzie za pare mcy dostanie Pan klucze - a potem usterki ustereczki witajcie, a wie Pan że kanalizację zaczna robić za jakeś 9-12 mcy. Jak Bedziecie mieszkać na tym pięknym osiedlu bez wody? a wie Pan że za oknem przez nastepne kilka lat będzie budowa (2i 3 etap jak nie splajtują), a wie Pan o sąsiedztwie cegielni i syfie jaki ona w środowisku sieje? i że nie będzie placu zabaw bo na jego miejscu stanie przepompownia ścieków:)itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.128.85.201.static.crowley.pl 29.07.09, 10:14 umowa deweloperska zawierana była z feniks z o.o. a inwestycję realizuje feniks s. komandytowa z o.o. cośtamcośtam... Czyli "oszukani" klienci nawet nie są stroną w rozmowach - ani z inwestorem, ani z bankiem. podejrzewam, że na dzień dzisiejszy feniks z o.o. to zwykła wydmuszka - bez kapitału, majątku etc...Na miejscu prezesa feniksa złożyłbym do sadu wniosek o upadłość społki. A klienci? tam gdzie wszyscy - czyli na drzewo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carramba [...] IP: *.chello.pl 02.08.09, 21:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.09, 14:07 a skąd masz takie informacje że pracownikom nie płacą, pracowałeś tam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _if_ Domów nie mają, wielkie kredyty i owszem IP: *.centrum.gliwice.pl 03.08.09, 15:33 Sprawiedliwosc przyjdzie z czasem; ale nawet krowa w oborze nie robi pod siebie - fakt wiadomy. Tylko ohydne ptaszysko swoje gniazdo kala. Fenik - tylko do czasu - bo nie ma miejsca na rynku dla takich partaczy!!! Oddac pieniadze ludziom i zjezdzac, bo "prezesiki". ktorzy tak zarzadzaja nie maja prawa bruzdzic. Odpowiedz Link Zgłoś