Gość: xxxp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 23:00 Ciekawe kiedy pójdą bez wypłat tego im szczeże życzę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: apostata Koniec z udawaniem! IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.09, 23:39 Tylko prywatyzacja mogła uratować kopalnie, teraz to już tylko upadłość, ale te zorganizowane grupy przestępcze zarządzające kopalniami dalej udają, że nie ma problemu i bardzo się troszczą o państwo polskie i kombinują komu by można przypisać winy za tą gospodarność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apostata Re: Koniec z udawaniem! IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.09, 23:50 Oto ciekawy link: wyborcza.pl/biznes/1,82247,6899179,Czarne_zloto__czyli_czarny_klopot.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Koniec z udawaniem! IP: *.sileman.net.pl 14.08.09, 06:56 Pracuję na kopalni 22 lata. Nie znam głupszej i gorzej zarządzanej firmy. Osoby dozoru wybiera się na zasadzie: nie nadaje się na górnika, elektromontera czy ślusarza - zostanie sztygarem. Potem awans na kierownika ("to kto teraz chce zostac kierownikiem" - autentycznie) i już wysoko wykwalifikowany fachowiec po przyzakładowej wieczorówce kieruje setką ludzi. Planowanie robót i zarządzanie ludźmi- nie spotkałem. Pijaństwo i łamanie wszelkich przepisów bhp - jak najbardziej. Tylko na kopalni główny inżynier górniczy może chodzic codzień pijany jak bela. Wynik finansowy wszyscy mają w d... Kopalnia ma fedrowac i już. Nie liczy się jak, za ile, jakim kosztem. Nieważne, że zwały są pełne, węgiel trzeba fedrowac. Prywatyzacja? Życze powodzenia, ale czy znajdzie się odważny. Poncyliusz próbował "ustawic" związki zawodowe i szybko stracił stołek. PO posunie się dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf rządy są zastraszane garstką górników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 07:26 nie rozumieją że robiąc porządek z kopalniami zyskaliby w oczach reszty społeczeństwa nawet tej na śląsku. Bo my tu też mamy już dość pazernych bezproduktywnych górników. Tylko żeby nie było znów że dostaną 100tyś. odprawy i potem bedzie sie ich spowrotem na kopalnie zatrudniać... Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: rządy są zastraszane garstką górników 15.08.09, 14:02 I żeby nie było że zyski są ich a straty nasze! Tak jak chcieli mieć udział w zyskach tak teraz trzeba stratę potrącić im z pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu niech oddają 13-tki, 14-tki i barbórki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 14:37 Jeszcze niedawno krzyczeli zysk jest nasz, dawać go. Teraz ja krzyczę strata jest wasza oddawać kasę! ======================================================================= Tanie CHF - kup i płać niższą ratę swojego kredytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Koniec z udawaniem! IP: 87.239.192.* 15.08.09, 13:26 Albo nie robisz, w górnictwie, albo cię zwolnili i teraz opowiadasz bajki. np. > firmy. Osoby dozoru wybiera się na zasadzie: nie nadaje się na > górnika, elektromontera czy ślusarza - zostanie sztygarem. Potem Zapewne na kopalni byłeś zwykłym trepem (z ambicjami). > górniczy może chodzic codzień pijany jak bela. Wynik finansowy > wszyscy mają w d... Kopalnia ma fedrowac i już. A z czego się bierze wynik finansowy głuptasie, z standardów produkcyjnych ISO? ;) Więcej, szybciej. Nie bez przyczyny mówi się o ścianie jak o froncie. Nie ma też kopalni, która by nie oszczędzała, dlatego z roku na rok spada wydobycie, inwestycje leżą od lat, bo muszą. >przepisów bhp - jak najbardziej. Tylko na kopalni główny inżynier > górniczy może chodzic codzień pijany jak bela. Co jak co, ale akurat główny inżynier na kopalni. Ma stosunkowo najwięcej obowiązków i najszybciej mu do zwolnienia. > za ile, jakim kosztem. Nieważne, że zwały są pełne, węgiel trzeba > fedrowac. Jak kopalnia nie fedruje to traci, dzień postoju jest droższy, niż produkcja i ewentualna strata na węglu. >fedrowac. Prywatyzacja? Życze powodzenia, ale czy znajdzie się > odważny. Poncyliusz próbował "ustawic" związki zawodowe i szybko > stracił stołek. PO posunie się dalej? Odważny Poncyliusz? Przede wszystkim ludzie, którzy skończyli jedynie technikum nie powinni się brać za jakiekolwiek reformy. Nie mają kompetencji. ;p Jeśli rozumiesz w ogóle co oznacza to słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blecz Re: Koniec z udawaniem! IP: 78.8.139.* 15.08.09, 13:37 Za to ty na pewno jestes z kopalni. To czuc. Kiedy jakis strajk o podwyzki ? Odpowiedz Link Zgłoś
kink4 Re: Koniec z udawaniem! 15.08.09, 14:05 Gość portalu: lol - uzasadnij mi jeszcze jedno. Kopalnie szukaj zbytu na węgiel w Indiach. Tylko dlaczego za połowę ceny krajowej? Górnicy, ta wyższa kasta polskich robotników, tak się ceni, że nie tylko ma wszelkie przywileje, ale i węgiel sprzedaje tym pozostałym frajerom za kosmiczne ceny. Hindusi nie idioci jak Polacy i kupują węgiel za grosze (centy), natomiast nasze elektrownie zmuszane są kupować węgiel z importu, aby pokryć straty (przez kryzys spadło zapotrzebowanie na prąd, a polskie kopalnie nie chcą obniżyć cen, mimo że węgiel staniał na świecie o 50%). Tylko tak dalej, aż naród się zbuntuje i zasypie szyby kopalń, i przyjdzie rząd co odbierze górnikom ich przywileje, jak stoczniowcom, warszawskim kupcom, związkowcom w KGHM, pielęgniarkom co chorych mają w d... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Koniec z udawaniem! IP: 87.239.192.* 15.08.09, 15:47 kink4 <- Mylisz się, nie jestem z kopalni, twój własny smrodek musi ci wszystko zagłuszać. > Gość portalu: lol - uzasadnij mi jeszcze jedno. Kopalnie szukaj zbytu na węgiel > w Indiach. Tylko dlaczego za połowę ceny krajowej? Ceny w kraju są ustalane na zasadzie parytetu, z okresu jakiegoś bodajże roku lub więcej. System jest dość skomplikowany a ja się tym nie interesowałem. Dlatego ceny pójdą w dół ale, właśnie biorąc okres iluś tam kwartałów po ich spadku na rynku światowym. Indie mają swoje rozwiązania, czy ochronę własnego rynku... Ceny gier, samochodów w Polsce też są inne niż w USA, chociaż model i marka ta sama. >nasze elektrownie > zmuszane są kupować węgiel z importu, aby pokryć straty (przez kryzys spadło > zapotrzebowanie na prąd, a polskie kopalnie nie chcą obniżyć cen, mimo że węgie > l > staniał na świecie o 50%). Węgiel dla elektrowni akurat tak na świecie nie potaniał jak ten koksujący. Poza tym, czy elektrownie są zmuszane, tego nie wiem. Import węgla w znacznych ilościach to wbrew pozorom skomplikowana sprawa, do tego dochodzą inne czynniki np. konieczność jego oczyszczania polski węgiel nie ma domieszek a Kolumbijski ma bodajże piryt, itp. > szyby kopalń, i przyjdzie rząd co odbierze górnikom ich przywileje, jak > stoczniowcom, warszawskim kupcom, związkowcom w KGHM, pielęgniarkom co chorych > mają w d... itd. Niech się zbuntuje co mnie to obchodzi. Tylko przeciwko tak naprawdę czemu? Ja tylko zwracam uwagę na jawne kłamstwa, idiotyzm czy propagandę, a pisząc prawdę, jestem jakby zepchnięty do roli obrońcy. Niech otworzy się zawody prawnicze, niech lekarze mają kasy fiskalne, zlikwidujmy KRUS, itd., itp. tyle się mówi a nic tak naprawdę nie robi tylko ponarzeka na górników. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Koniec z udawaniem! 15.08.09, 16:19 Lol - pogratulować inteligencji oraz dystansu i siły spokoju, której mnie czasem brakuje. Dlatego mnie jakiś LADMIN od kilku już dni blokuje na połowie forów gazety.pl (o ile nie za "niewłaściwy" stosunek m.in. do syjonizmu i polityki Izraela albo postulowanie bardziej zdecydowanej reakcji moderatorów na puste chamstwo i agresję forumowiczów - by mnie wychować; nie wiem za co konkretnie, bo moje zapytania mejlowe pozostały bez odpowiedzi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Koniec z udawaniem! IP: 87.239.192.* 15.08.09, 17:01 jacgg <- i tak nic nie zmienisz, ludzie to idioci, żyją w przekonaniu, że są omnibusami a ich przekonania kształtuje ten czy inny artykuł redaktora, który również nie zna się zupełnie na temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Koniec z udawaniem! IP: *.bkl-bng-011.adsl.virginmedia.net 15.08.09, 15:49 Cytuje: "Nie ma też kopalni, która by nie oszczędzała, dlatego z roku na rok spada wydobycie, inwestycje leżą od lat, bo muszą". Przepraszam ale jest Pan śmieszny. Pana przedmówca miał na myśli koszty produkcji, które składają się ostatecznie na wynik finansowy ze sprzedaży. Mnie również się wydaje, iż w polskim górnictwie taką kategorię ekonomiczną jak koszt produkcji...wszyscy mają gdzieś. A oszczędności, o których Pan wspomniał, dotyczą inwestycji w nowe pokłady wydobywcze (przykładowo JSW SA- BzieII), które są niezbędne aby podtrzymać obecny poziom wydobycia. To prawda. Ale nie sztuką jest produkować dużo...sztuką jest produkować tanio... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Koniec z udawaniem! IP: 87.239.192.* 15.08.09, 16:33 > Przepraszam ale jest Pan śmieszny. Raczej, nie śmieszny, ktoś inny za to jest durny... > Pana przedmówca miał na myśli koszty > produkcji, które składają się ostatecznie na wynik finansowy ze sprzedaży. Jeśli, nie ma inwestycji (również nowe pokłady) m.in. w nowy sprzęt to koszty produkcji rosną, np. psuje się częściej stary kombajn (taki górniczy, węgla nie wydobywa się już od dawna kilofami, gdyby ktoś nie wiedział...), są przestoje, produkcja zatrzymana. > są niezbędne aby podtrzymać obecny poziom wydobycia. To prawda. Ale nie sztuką > jest produkować dużo...sztuką jest produkować tanio... Sęk w tym, że to wszystko się zazębia. Jeśli kopalnia pracuje 12 (z powodu awarii) godzin dziennie zamiast 16 czy 24). To ponosi się takie same koszta jak te gdyby pracowała bez żadnych przerw, przy jednoczesnym braku produkcji. Więc wychodzi na to, że koszta produkcji są większe. Wiem, wiem ludzi gryzie główne płaca w górnictwie. Czymś musi ta praca przyciągnąć. Jeśli nie przyciągnie płaca to na pewno nic innego tego nie zrobi (tym, którym przychodzi na myśl to zamknijmy teraz wszystkie kopalnie odpowiadam - jesteście idiotami). Do górnictwa trzeba też ludzi przeszkolić, trzeba mieć doświadczenie, piekarz nie ryzykuje zdrowiem czy życiem. Podobno trzeba na to roku czy 2, więc ludzie z łapanki odpadają (chyba, że pogodzimy się z chińskim współczynnikiem śmiertelności w kopalniach). Co do restrukturyzacji czy prywatyzacji, to trzeba mieć długofalowy plan Polska nie ma żadnego - a to przecież nie wina górników czy związkowców. Każdy by się buntował gdyby idioci pokroju Poncyliusza nagle się pojawiali i mówili o swoich genialnych szybkich rozwiązaniach i mieli decydować o jego zakładzie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Koniec z udawaniem! 15.08.09, 18:27 Święte słowa, poza nazywaniem ludzi idiotami i odbijaniem epitetów. Co niestety też mi się zdarza, widać nie jestem aż taki nienormalny - jak któremuś ladminowi z gazety.pl się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Koniec z udawaniem! IP: *.raciborz.vectranet.pl 15.08.09, 18:41 Trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Koniec z udawaniem! 15.08.09, 19:41 Ludzie to nie rzeczy. :) Widzę, że z Raciborza klikasz - to mój ziomal jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Koniec z udawaniem! IP: *.bkl-bng-011.adsl.virginmedia.net 15.08.09, 20:22 Jak to się ma do wcześniejszych słów: "Nie ma też kopalni, która by nie oszczędzała, dlatego z roku na rok spada wydobycie, inwestycje leżą od lat, bo muszą" A więc twierdzi Pan, iż kopalnie mając na uwadze wynik finansowy oszczędzają na inwestycjach, w tym w park maszynowy. I jednocześnie oznajmia Pan: "Jeśli, nie ma inwestycji (również nowe pokłady) m.in. w nowy sprzęt to koszty produkcji rosną, np. psuje się częściej stary kombajn (taki górniczy, węgla nie wydobywa się już od dawna kilofami, gdyby ktoś nie wiedział...), są przestoje,produkcja zatrzymana" to ja pytam gdzie tu jest logika? Wydaje mi się, że nie ma gorzej zarządzanej branży przemysły w Polsce. Co gorsza brak jest jakiegokolwiek pomysłu na uzdrowienie branży górniczej. Sytuacja w jakiej jest polskie górnictwo jest bardzo trudna...jest trudna od lat, choć ostatnio dzięki wysokim ceną udało się trochę problemów "schować pod dywan". Przede wszystkim polskie kopalnie operują na bardzo dużych głębokościach wskutek tego koszty wydobycia są dużo większe aniżeli gdzieś w Australii bądź RPA. To fakt. Te koszty są i będą duże, i przypuszczam, że nawet supernowoczesny park maszynowy tego nie zmieni. Ale są również inne koszty, których można by było uniknąć...jeśli chcemy dalszych problemów. Niestety Panie Mądry rynek czy jak go tam zwał jest bezlitosny...koszt sprzedaży tony węgla w jednej ze spółek w 2007 wyniósł 282 zł...jeśli na giełdach cena będzie wyższa to zwyciężyliśmy, jeśli natomiast niższa...niestety nie jestem optymistą w tej sprawie...niestety Śląsk to nie kamienny Kuwejt...i cen raczej nie będziemy dyktować... Blisko dwa lata temu przeglądając sprawozdania finansowe jednej ze spółek zauważyłem, że radzić sobie on będzie tylko w warunkach wysokich cen surowca na giełdach...Już w 2007 roku wynik ze sprzedaży tejże spółki był symboliczny (sytuację uratowała sprzedaż zdaje się obligacji za pieniądze wypracowane w latach poprzednich- dokładnie trzech). Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Koniec z udawaniem! 15.08.09, 20:34 Ależ ciągle PAŃSTWOWE kopalnie na Górnym Śląsku są w większości fatalnie zarządzane, temu nikt nie zaprzecza! Przynajmniej ja tego nie robię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Re: Koniec z udawaniem! IP: *.pools.arcor-ip.net 16.08.09, 11:42 Do górnictwa trzeba też ludzi przeszkolić, trzeba mieć > doświadczenie, piekarz nie ryzykuje zdrowiem czy życiem. Podobno trzeba na to > roku czy 2, więc ludzie z łapanki odpadają - nawet nie wiesz, jak malo wiesz lub tez jak mocno jestes oderwany od rzeczywistosci istniejacej w kopalniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoroth Re: Koniec z udawaniem! IP: *.rudanet.pl 16.08.09, 11:31 Lol jesteś jednym z tych, którzy doprowadzają kopalnie do upadku. Takie odnoszę wrażenie. Kopalnie są fatalnie zarządzane-wiem o tym bo poznałem taką firmę od podszewki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Koniec z udawaniem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 21:10 Tak, posunie się dalej. Ale zanim to zrobi ujawni wszem i wobec jakie przywileje mają ciągle górnicy. I nie chodzi nawet o to że je mają, ale o to że je mają na zasadzie "czy się śpi, czy się leży". Odpowiedz Link Zgłoś
bratprezydenta Koniec patologii 15.08.09, 17:47 Aby skończyć z taką sytacją, należy rozbić układ pośrednicy sprzedaży węgla- związki zawodowe, wszystkie ekipy bały sie walczyć z tą patologią. Próba ruszenia pośredników kończyła sie strajkiem, działka dla liderów związkowych zapewniała trwanie tego mafijnego układu. Aby to rozwiazać należy wyrzucić zwiazki z kopalni, a późm\niej uporządkować handel węglem, a okaże sie ze opłaca sie wydobywać, a Polski węgiel jest tańszy niż importowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hh Przyjadą z kilofami i znów dopłacimy. IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 18:40 Rządzacy znów sie wystrasza kilofów w gumofilcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdg tak to jest jak sie przeżera zyski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 07:23 jeszcze wiecej podwyżek dawajcie w koncu górnicy za kryzys nie odpowiadają...odpowiada caly naród bo musi utrzymać ich chore zakłady. Sprywatyzować kopalnie w cholere! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: tak to jest jak sie przeżera zyski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 09:48 Sprywatyzować i Państwo nie będzie płacić za widzimisię górników a szczególnie związków zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Łatwiej w piłkę grać i "Orliki" stawiać! 15.08.09, 14:36 Oczywiście, że prywatyzować i jeszcze raz prywatyzować.Ani się tego nie zrobiło wtedy, gdy była koniunktura - ani żądnego planu, jakiejś strategii nie widać, nie słychać! Premier w piłkę gra i "Orliki" stawia, w przerwie na lemoniadę i krakersy - bajdurząc o przyszłej potędze polskiej energetyki atomowej! Koszty społeczne i gospodarcze tych zaniechań i zaniedbań są MONSTRUALNE. To są MILIARDY, MILIARDY złotych! A najbardziej obrywa za to Górny Śląsk i bardziej niszczejące, niż rozwijające się miasta GOP. Chaotyczna restrukturyzacja szczątkowa - oto polityka naszego państwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Łatwiej w piłkę grać i "Orliki" stawiać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 21:12 To nie są koszty zaniedbań tylko MONSTURALNEGO złodziejstwa jakie odstawiają kopalnie - wszystko jedno czy to ich zarządy, związkowcy czy szeregowi ryle. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Łatwiej w piłkę grać i "Orliki" stawiać! 15.08.09, 21:49 Nie wszystko jedno, macho! Nie wszystko jedno! Nie stosuj zasady odpowiedzialności zbiorowej, pozwalasz schować się rzeczywiście odpowiedzialnym w anonimowym tłumie - i nadal olewać wszystko sikiem prostym! Sama ewentualna korupcja jest niezmiernie prawdopodobna w wielu miejscach, ale na pewno nie uprawiają jej Ci na samym dole! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AREK Re: Czarno widać przyszłość kopalń IP: *.brewet.3s.pl 14.08.09, 08:36 Niezły z Ciebie DEBIL !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: 195.116.63.* 14.08.09, 09:59 Ta czarna ściana to hałda niesprzedanego... miału panie "dziennikarzu", a nie węgla. Gdyby to był węgiel, to raz dwa by go wykupiono. Myślisz za czym stoją te kolejki pod kopalniami? Za węglem. Widzisz różnicę? Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 14:55 Jaka żenada??? Miał energetyczny to nie węgiel - to muł rzeczny? Jest to jeden z SORTYMENTÓW węgla, przy okazji - podstawowe paliwo w krajowej energetyce zawodowej. Te zwały mogą mieć związek właśnie z bardzo wysokim spadkiem zapotrzebowania przemysłu (zwłaszcza hutniczego, który zresztą oprócz energii produkowanej głównie z węgla - kupuje również sam węgiel, chociaż akurat koksujący a nie energetyczny, o ile się nie mylę) na energię z naszych elektrowni - jaki ma od jesieni ub.r. miejsce, o ile mi wiadomo. Dlaczego? Nie tylko mamy w Polsce zatrzymanie wzrostu gospodarczego, ale dodatkowo np. Niemcy próbują wciskać nam energię po dumpingowych cenach - bo sami mają kryzys jak cholera i nie mają gdzie upychać gigantycznych nadwyżek mocy (niemiecka maszyna ma dosyć duży power, gdyby ktoś zapomniał...)! Tak to już jest z otwartymi rynkami - obok korzyści są zagrożenia... Nie siedzę w tym temacie dostatecznie głęboko by się zdecydowanie wypowiadać, ale tak zdaje się jest jak wyżej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: 195.116.63.* 15.08.09, 20:52 To tak samo jak by mówic, że maluch też jest samochodem i Marcedes również. Widzisz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 21:09 Maluch to nie samochód? Węgiel-groszek to Mercedes dla elektrowni? Miał to raczej Kamaz, groszek - to co najwyżej Duży Fiat... Oba auta stare i anachroniczne. Mercedes - to pelety z biomasy toryfikowanej ("biowęgla"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 21:16 Głupiś. Kolejki pod kopalniami wynikają tylko i wyłącznie z metodologii sprzedaży węgla. Dla kopalni wielce wygodne jest wydzielanie go po kilka aut dziennie przy jednoczesnym rozpuszczaniu plotek (a bardzo często to nie tylko plotki ale fakty) o podwyżkach jego cen. W takim przypadku skołowani odbiorcy warują pod bramami kopalń. A więc nie jest to wina wysokiego popytu, tylko poronionej podaży. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła 14.08.09, 10:09 A niyszłoby tego miału spresować na brykety i drogo opylić? Odpowiedz Link Zgłoś
linke1 Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 14.08.09, 12:48 cirano napisał: > A niyszłoby tego miału spresować na brykety i drogo opylić? Węgiel powinien posiadać dobre parametry jakościowe i odpowiedni sortyment, oraz cenę zbliżoną do cen na rynkach światowych. To co zalega na zwałach to nawet elektrownie nie chcą . Odpowiedz Link Zgłoś
gromek1 Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 14.08.09, 14:04 Elektrownie nie chcą bo mają węgla za dużo, jakość im wisi bo i tak robią mieszanki. Sprasować... Po co??? Sortyment zależy od systemu eksploatacji. Przy systemie ścianowym najwięcej wychodzi miału. Gdyby uruchomili więcej wydobycia "na łopaty" byłoby więcej tzw. węgla grubego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.chello.pl 15.08.09, 13:49 Wiadomo, że IPN nie podoba się szpiclom komunistycznej bezpieki. Proponuję tow. hanysom aby tak jak kiedyś krzyczeli "Gierek-partia" teraz przed każdą szychtą gimnastykowali swe kaprawe umysły wznosząc okrzyki "DONALD--PARTIA". Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 15:01 Lamerstwo czyste w połączeniu z chamstwem tutaj widzę. Polskie elektrownie kupują najgorsze gatunki węgla, byle taniej - chociaż jest to sprzeczne z rachunkiem ekonomicznym (monstrualna ilość odpadów do wywiezienia i zagospodarowania, idiotycznie grzanie zmielonego kamienia w kotłach, itd.). Tak się nauczyli w PRL-u i tak robią nadal. Tak mają cały system ustawiony, mimo apeli specjalistów, fachowców z szanujących się uczelni technicznych. Węgiel kupowany przez NIE MOŻE być za dobry... Dlaczego? Patrz wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 21:17 Kopalnie chcą sprzedawać to goowno po cenie pełnowartościowego węgla. Nie ma dziwu, że tego nikt nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lOl Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 10:17 lOl... głupi artykuł i jeszcze głupsze komentarze... co z tego, że na śląsku jest najlepszy węgiel na świecie, lepiej zamknąć polskie kopalnie i dwa razy drożej kupować węgiel od USA? pogratulować! a wszystkim, którzy wątpią w rentowność polskich kopalń, proponuję przejśc się któregoś dnia pod kopalnię i przyglądać się długim kolejkom samochodów ciężarowych czekających na węgiel... no ale racja, najlepiej zamknąć kopalnie! Polacy to taki bogaty naród, że nikomu nie zrobi różnicy, że będzie płacił dwa razy więcej za węgiel ze Stanów... I jak tu nie kochać polskiej mentalności? Odpowiedz Link Zgłoś
gromek1 Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 14.08.09, 14:17 Nieco przesadziłeś. 1.Wcale nie najlepszy. 2. Od USA nikt węgla nie kupi bo sami go importują. 3. Kolejki stoją po węgiel "gruby" (kostka i orzech, a stosowany u nas system ścianowy daje 70% miału. Przejście na system filarowy to nie teka prosta sprawa. 4.Polski węgiel jest drogi. Gdyby nie bariery celne kupowalibyśmy dużo tańszy węgiel ze wschodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxp Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 14:49 Zapraszam do świniujscie tam juz pełno obcego węgla jest, tak że panowie końcówka kopalń w tym roku albo w przyszłym.Przynajmniej nie w takiej postaci jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.chello.pl 14.08.09, 16:44 Owszem sytuacja górnictwa jest zła ale to nie ci którzy fedrują ale ci którzy nimi rządzą za to odpowiadają.Kiedy KHW chciało się sprywatyzować przez giełdę to rządzący nie wyrazili na to zgody bo brakło by stołków dla kolesiów w radach nadzorczych,to prezesi pozwolili na opcje walutowe a te przyniosły tylko duże straty ale nikt z odpowiedzialnych za to nie poniósł kary. A co się tyczy ceny węgla za wschodniej granicy to tam ceny te do 70%kosztów są dotowane zamknijmy swoje kopalnie a zobaczymy jak cena wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 22:17 Nie wzrośnie, bo oni w przeciwieństwie do naszych kopalni chcą sprzedawać. U nas ciągle kopalnie myślą, że coś wywrzeszczą na rządzie. Pomyłka. Tą drogą daleko nie zajadą. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 16:00 > lOl... głupi artykuł i jeszcze głupsze komentarze... co z tego, że > na śląsku jest najlepszy węgiel na świecie, lepiej zamknąć polskie > kopalnie i dwa razy drożej kupować węgiel od USA? Buahahaha. Gdybym nie wiedział, że głupota (i kompletna nieznajomość cen węgla na rynkach międzynarodowych) pomyślałbym, że prowokacja. Na międzynarodowej giełdzie towarowej w Nowym Yorku węgiel o wartości energetycznej 20500 kJ/kg (8800 Btu/lb) kosztuje w chwili obecnej 28 zł/tonę ($8.75/tonę amerykańską) - ( www.eia.doe.gov/cneaf/coal/page/coalnews/coalmar.html ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 01:33 przyjacielu - wiesz, że chodzi o słaby, odkrywkowo wydobywany, zużywany na miejscu węgiel energetyczny, którego się NIE EKSPORTUJE więc nijak nie zastąpisz nim węgla ze Śląska nie dobieraj nieuczciwie argumentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.xdsl.centertel.pl 14.08.09, 18:40 no to czas aby górnicy solidarnie uczestniczyli w pokrywaniu strat. Domagali się udziału w zyskach to w stratach też powinni. albo masz ciepłą posadkę i stałą pensję co miesiąc, albo jesteś właścicielem i zarabiasz dużo jak idzie dobrze bądź dokładasz jak idzie źle. Rozgonić te dziadowskie związki na 4 wiatry!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kutach Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: 83.143.99.* 14.08.09, 21:13 racja... do roboty i morda w kubel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.chello.pl 14.08.09, 21:06 A zima idzie i zaś ryle będą wrzeszczeć , rzucać petardy i palić opony , że kolejne podwyżki SIĘ NALEŻĄ i już !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AREK Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.brewet.3s.pl 15.08.09, 08:12 Ludzie.Górnik Górnikiem,A Związki to inna SPRAWA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOOral Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.chello.pl 15.08.09, 11:37 Kaj idziesz pieronie a na pogrzeb związków pieronie zaś niedługo będzie zusu a dopiero póżniej gruby?.Holdingom cały czas grożą wysokimi odprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Czarno widać przyszłość kopalń IP: *.chello.pl 15.08.09, 11:47 W branży nie przeprowadzono dekomunizacji i deesbekizacji pracowników dozoru i nadzoru górniczego więc czemu się dziwicie. Za interesy w górnictwie nawet zabrali się byli ...prokuratorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menuet1 zawsze mozna zastrajkować ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 11:51 Bezczelni klienci kopalń ! Jak oni moga kupować tańczy węgiel z importu ! Zmartwienia tez nie ma....budżet dopłaci . Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła 15.08.09, 11:56 Jak rozumiem szefowie górniczych związków zawodowych zaproponują rządowi, że pokryją straty ze swoich wynagrodzeń. No bo skoro chcieli partycypować w zyskach, czując się niemal właścicielami swoich zakładów pracy (którzy mają prawo do takiego udziału), to teraz, dokładnie na tej samej zasadzie, będą partycypować w stratach. Czekamy, panie Kolorz i spółka. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) dokladnie!!!! IP: 89.100.239.* 15.08.09, 12:55 pamietam jeszcze w czasach gdy kopalnie przynosily zyski, jak gornicy grozili strajkami o ile nie dostana dodatkowej premi od zyskow. i byly to wcale nie male pieniadze. wiec teraz panowie ryle, otwierac portfele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: górniczy terroryst Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 12:00 To jest to "DOCHODOWE" górnictwo przynoszące Polsce zyski i dlatego musimy tak dbac o górników bo by "zysku" Polsce nie wypracowali :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
2nomad Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła 15.08.09, 12:04 Dac im podwyżki ha ha.Niech pokryją straty z własnej kieszeni przecież dostają nagrody za zysk to niech teraz zapłacą za straty. I nikt do nich nie będzie miał pretensji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plusik Sytuacja jest pod kontrolą IP: *.euro-net.pl 15.08.09, 12:06 Schemat jest prosty i realizowany od lat. Kopalnie mają problemy to wielki jęk związki straszą jest dofinansowanie z budżetu i po sprawie. Jest porem zysk a wtedy pieniądze nie wracają do budżetu tylko to jest dzielone na górników. Czysta mentalność Kalego. Kali ukraść krowę - to dobrze i tak wolno. Kalemu ukraść krowę to źle i trzeba zabić złodzieja. Wiem że jeżeli będziemy mieli kopalnie to zagranica będzie dampingować. Ale utrzymywanie a dawanie się doić to dwie różne sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sfrustrowany To już jest skandal IP: 91.193.160.* 15.08.09, 12:26 Proponuje w takim razie dac wszystkim górnikom podwyzki, 15tkę i 16tkę, bo chyba jeszcze za mało zarabiają, skoro tak niemrawo pracują, ze mają takie straty. Znów cały kraj musi łożyc na nierobów za Śląska. jedynie co potrafią, to organizowac strajki i rzucac petardy przed sejmem! nalezy zrobic tak jak na zachodzie, gdzie dawno uporano sie z nierentownymi przedsiebiorstwami. po 1 wsze sprywatyzowac, a reszte zamknac i niech szukaja innej roboty. dosc dokladania z moich podatkow do gornikow, ktorzy maja kilkakrotnie wyzsze uposazenia niz kazdy z Was. dla napiczy ktorzy uwazaja ze nalezy trzymac ich za wszelka cene, proponuje dotowanie gornictwa z własnej kieszeni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: To już jest skandal IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 12:49 przestańcie pyszczyć POsrańce porównajcie ceny które dostaje za węgiel kopalnia z ceną odbiorcy tu można wiele zyskać i węgiel może być dla odbiorcy tańszy ps. co do tańszego węgla z importu kupiłem ten węgiel ruski pierwszy i ostatni raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: To już jest skandal IP: *.adsl.alicedsl.de 15.08.09, 13:41 A ty porownales cene wegla polskiego z tym z rpa? Nie wyzywaj ludzi od posrancow bo wszyscy wiedza, ze kopalnie sa zle zarzadzane i przynosza straty przez wiekszosc czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 15:11 Sfrustrowany - przestań obrażać ciężko pracujących górników, bo nie masz pojęcia o temacie, na który się wypowiadasz! Nie wiesz nic o węglu, o górnictwie, o energetyce i ich wzajemnych zależnościach, o wzajemnym wpływie sąsiadujących ze sobą gospodarek, o systemie podatkowym, itd. Przeciętny górnik mógłby Ci serię wykładów urządzić o samym węglu i kopalniach, ale sądząc z twojego lenistwa umysłowego - raczej by Ci się tego słuchać już nie chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 16:05 > Przeciętny górnik mógłby Ci serię wykładów urządzić o samym węglu > i kopalniach... Pewnie tak, tyle, że opowiedziałby same brednie. Np. na pytanie za ile można kupić tonę węgla z Powder River Basin na międzynarodowej giełdzie towarowej w Nowym Yorku podałby cenę wielokrotnie wyższą od rzeczywistej ( www.eia.doe.gov/cneaf/coal/page/coalnews/coalmar.html ) Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 16:32 "Sfrustrowanemu" oraz prezentującym się jako wirtuozi żonglowania derywatami (dotyczącymi towarów, których nieraz nigdy na oczy nie widzieli - a czasem zupełnie już wirtualnych bytów) czy znawcy tego przedmiotu - na początek wystarczyłby aż nadto wykład faceta, który ciężko pracuje na trzy zmiany w kopalni (w brudzie, pyle, hałasie, upale i smrodzie - im niżej tym goręcej, podobnie jak w piekle) i odróżnia gatunki węgla od jego sortymentów, wie jak wygląda kombajn górniczy (i odróżnia go od kombajnu rolniczego) oraz kto za co odpowiada na kopalni, po co się te dziwne kółka kręcą na tych śmiesznych wieżyczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 16:40 Mądrale, którzy tak Ci imponują (o ile nie jesteś jednym z nich) - jakieś Gordony Gekko, Madoffy - walnie przyczyniły się do największego w historii ogólnoświatowego kryzysu i potrafiły rozpieprzyć wielkie firmy z tradycjami sięgającymi niemal czasów Oświecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 16:50 > Mądrale, którzy tak Ci imponują (o ile nie jesteś jednym z nich) - > jakieś Gordony Gekko, Madoffy. Napisałem o kupowaniu węgla na giełdzie towarowej, a ty od razu o Madoffie? Brałeś w tym jego przekręcie jakiś udział, że wszystko Ci się z nim kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 18:08 Napisałeś, żeby pokazać swoją wyższość nad prostym "kilofkiem". Przynajmniej takie odniosłem wrażenie. Wcale nie demonstrując w ten sposób jakiejś głębokiej znajomości problematyki sektora węglowo-energetycznego w Polsce (bo to ściśle związane ze sobą rzeczy w naszych krajowych uwarunkowaniach). Być może jestem dosyć ofensywny m.in. w takich przypadkach, być może ilość agresji i chamstwa na forach zaczyna mi szkodzi - zaczyna mnie kształtować, choć buńczucznie sądziłem gdy zaczynałem tutaj jakiś rok-dwa temu się czasem udzielać, że to raczej w odwrotnym kierunku pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 18:23 Przy czym niejeden "prosty kilofek" by Cię zaskoczył znajomością tematu i PRAKTYKI. Zdziwiłbyś się. Ludzie nie są idiotami, jak mi palnął w odpowiedzi lol w 5 minut po tym, gdy go pochwaliłem za inteligencję i siłę spokoju... Każdy ma mózg, tylko nie każdy lubi go używać, bo ludzie z natury są wygodni i leniwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: To już jest skandal IP: *.197.89.212.edial.pl 15.08.09, 19:07 No właśnie my też, wyobraź sobie, mamy mózgi i potrafimy myśleć. I szlak nas trafia jak okradają nas górnicy bo niby im się należy więcej. Wyobraźcie sobie, że wasza praca wcale nie jest najcięższa, nie jest najniebezpieczniejsza i na pewno nie jest dla nas tyle warta żebyśmy chcieli dopłacać do niej po kilka miliardów rocznie. Ja skończyłem szkołę górniczą i wstyd mi jest za takich "co ja się nie narobiłem" jak ty. Ja wiem jak większość górników pracuje na dole. I wiem, że nie zasługują oni na to żebym ja musiał dopłacać do ich pensji ze swoich podatków zamiast np. korzystać z darmowej autostrady. Głosy takie jak twój są zwyczajnie bezczelne. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 19:59 Gregger - podobnie jak lol nie jestem górnikiem, uświadom To sobie! Dlaczego pretensje chcesz kierować do narzędzi, a nie do tych, którzy tymi narzędziami sterują? Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 20:19 > Dlaczego pretensje chcesz kierować do narzędzi, a nie do tych, > którzy tymi narzędziami sterują? A no właśnie nie należy kierować pretensji ani do narzędzi - maszyneria nie produkuje (dochodów), to się złomu pozbywamy. I od teraz pretensje nie są już naszym problemem: nie narzędzia i Ci, którzy nimi kierują kierują oskarżają nawzajem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:27 Pozbądź się tego "złomu" (gratuluję - górnicy w Polsce to "nieroby" i "złom" zdaniem niektórych)! Pozamykaj nasze elektrownie i kup sobie jeszcze prądu po cenach dumpingowych, wciskanego nam od zeszłej jesieni przez ogarnięte kryzysem Niemcy, upychające swoje gigantyczne w tej sytuacji nadwyżki mocy gdzie popadnie - butem, łokciem, czym się da. Spróbuj się dowiedzieć chociaż podstaw - rudymentarnych faktów, zanim zaczniesz stawiać diagnozy na temat "złomu" lepsze, niż zbieracz złomu po podwórkach - Elektryku Wysokich Napięć: video.google.com/videoplay?docid=-1151580650120347459 Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:48 > Pozbądź się tego "złomu" (gratuluję - górnicy w Polsce > to "nieroby" i "złom" zdaniem niektórych)! Póki żyją z naszych podatków mamy prawo tak o nich mówić - jak będą "na swoim" - to i nasze podejście do nich się zmieni (z podatków pokrywane są emerytury górnicze, koszty szkód górniczych oraz straty kopalni). Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:52 TO DOMAGAJ SIĘ PRYWATYZACJI, A NIE LIKWIDOWANIA KOPALŃ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:59 > TO DOMAGAJ SIĘ PRYWATYZACJI, A NIE LIKWIDOWANIA KOPALŃ!!! Oczywiście, te na które znajdą się kupcy należy sprzedać. Problem w tym, że na sporą część się nie znajdą (twierdzę nawet, że na większość). Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 22:25 Niech rząd pokaże, że potrafi załatwić sprawę ze związkami równie zręcznie, jak poradził sobie z atakiem na naszą walutę kilka miesięcy temu. Tylko, że tutaj trzeba opracować nieco trudniejszą strategię i na lata - a nie usiąść na kilka wieczorów w zaimprowizowanym think-tanku przy koniaczku i cygarach (palone opony będą śmierdziały, trudno... - choć może coś uda się wymyślić, po to jest rząd - żeby znaleźć sposób albo kolejnym panom za udział już podziękujemy, choć już za udział niestety wzięli...). Jest z czego czerpać wzorce, są tomiszcza opracowań, trzeba jednak przyjąć jakiś kierunek polityki energetycznej i konsekwentnie się go trzymać, zamiast niezdecydowanie mieszać i mieszać w tej mętnej zupie: 209.85.129.132/search?q=cache:hNxs6du1lioJ:www.sitg.pl/stbilans.doc+restrukturyzacj%C4%99+g%C3%B3rnictwa+w+czechach+przeprowadzi%C5%82&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szefunio1 Re: To już jest skandal IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 19:24 > Napisałeś, żeby pokazać swoją wyższość nad prostym "kilofkiem". Wyższość co najwyżej po tym względem, że on jest kłamcą a ja nie. Czyli tu on jest takim małym "Madoffem", który kłamie na temat ceny jaką musielibyśmy zapłacić gdybyśmy zamiast węgla wydobywanego przez niego kupili węgiel za granicą - i dzięki tym kłamstwom zgarnia piniądze z naszych podatków (na wcześniejszą emerutrę, na pokrycie szkód górniczych czy na pokrycie strat generowanych przez kopalnie). Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 20:31 Znalazłeś ceny z rynku amerykańskiego i się tym podjarałeś niczym student ziołem zbyt świeżym (lub może zbyt starym, nie znam się). Znajdź sobie jeszcze ceny paliw ciekłych w USA i zacznij udowadniać, że "Orlen" dzięki swym kłamstwom jeszcze więcej zgarnia. Najwyraźniej nawet nie potrafisz zrozumieć znaczenia tej monstrualnej górki, jaką widać na podanych przez Ciebie wykresach (bardzo destruktywnego dla gospodarki - tak w skali makro-, jak i mikroekonomicznej). Zacznij importować z USA, zarobisz miliony... Myślisz, że prywatne elektrownie "polskie" bazujące na węglu kamiennym (choćby "Rybnik" czy "Połaniec", należące do takich potentatów, gigantów jak Electricite de France czy Electrabel - tylko te dwie elektrownie razem dają już prawie 15% mocy krajowej) by nie importowały całego węgla, gdyby była taka różnica i to trwała (brunatny - to jeszcze inna historia, kto ma elementarną wiedzę na ten temat - ten wie o co chodzi)? Zakontraktuj milion ton węgla, mądralo (sam "Rybnik" spala 4-4,5 miliona ton rocznie). Nie masz pojęcia, jak ostra jest walka między wielkimi dostawcami paliw a ich wielkimi odbiorcami. Wióry wielkości wagonów lecą. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:05 > Znajdź sobie jeszcze ceny paliw ciekłych w USA i zacznij > udowadniać, że "Orlen" dzięki swym kłamstwom jeszcze więcej > zgarnia... Oczywiście i w tym przypadku różnica cen wynika z tego, że ktoś tę różnicę zgarnia. W przypadku paliw "zgarniającym" jest budżet państwa poprzez nałożone na paliwa podatki. W przypadku węgla różnicę "zgarniają" górnicy - budżet niczego tu nie zgarnia - wręcz jeszcze do wszystkiego dopłaca (koszt emerytur górniczych, koszt szkód górniczych, straty generowane przez kopalnie). > Myślisz, że prywatne elektrownie "polskie" bazujące na węglu > kamiennym (choćby "Rybnik" czy "Połaniec", należące do takich > potentatów, gigantów jak Electricite de France czy Electrabel - > tylko te dwie elektrownie razem dają już prawie 15% > mocy krajowej) by nie importowały całego węgla. Kupują tyle ile są w stanie przeładować nasze porty - resztę chcąc nie chcąc muszą kupić w Polsce po cenach wyższych niż światowe. W zeszłym roku import węgla wyniósł 10 mln ton. W tym będzie co najmniej 11 mln (do maja było 4.6 mln ton) - mimo kryzysu import rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:45 Rozumiem, że inne europejskie rafinerie też okradają Europejczyków, sądząc z różnicy cen paliw między UE, a USA? Słyszałeś o czymś takim, jak wydobycie własne ropy, gazu i węgla w USA (trzeci producent ropy naftowej na świecie, drugi - gazu ziemnego oraz węgla kamiennego)? Ciągle nie opłaca się wozić węgla z portów na południe, prędzej LHS-em ze wschodu jak już. Sytuacja jest płynna i bardzo dynamiczna w ostatnich latach - ceny skaczą jak oszalałe to w górę to znowu w dół - raz tu raz tam, zaś górnicy ("nieroby", "złom") mają w tym wszystkim jeszcze mniej do gadania, niż Ty czy ja na tym forum. Miej pretensje do kolejnych rządów, do pasożytniczych i rozwydrzonych związków zawodowych, do nieudolnych prezesów. Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, jak marnie wygląda infrastruktura i dynamika samych portów w naszym kraju, nawiasem mówiąc. Bida z nędzą. Porty - to są w Hamburgu czy Rotterdamie, Rostock już nawet dawno zdaje się zmajoryzował Szczecin, kiedyś główny port Berlina, itd. Stoczniowcy są temu winni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: To już jest skandal IP: *.197.89.212.edial.pl 15.08.09, 21:53 Polecam przeczytanie tej lektury gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33211,6899179,Czarne_zloto__czyli_czarny_klopot.html Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 16:46 > "Sfrustrowanemu" oraz prezentującym się jako wirtuozi żonglowania > derywatami... Kontrakty terminowe na międzynarodowych giełdach towarowych mają opcje "Exchange of Futures for Physicals", więc kupiony kontrakt jeśli się chce bez problemu wymienisz towar. > czy znawcy tego przedmiotu - na początek > wystarczyłby aż nadto wykład faceta Nie rozumiesz - ten facet by kłamał w najważniejszej kwesti - tj. odpowiedzi na pytanie "za ile można kupić węgiel za granicą". Z tego co tutaj prezentujesz widać, że Ty także byś w tej kwestii kłamał (gdybyś musiał na takie pytanie odpowiedzieć). Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Dobrze, ze piszesz ze dwukrotnie srednia krajowa 15.08.09, 18:09 pensje placimy ludziom, ktorzy potrafia odroznic kombajn gorniczy od rolniczego, ktorzy znaja swoj zawod i wiedza co robia (jak sie okazuje zreszta po analizach wypadkow gorniczych coraz rzadziej) i ktorzy wybrali sobie sami swoje czasami ryzykowne i czesto w trudnych warunkach zajecie. Bo jak sie okazalo po pierwszej restrukturalizacji i licznych grupowych zwolnieniach niczego innego "wybrac" nie mogli bo sie do niczego innego po prostu nie nadawali. Wiec (kradnac) fedrowali wegiel na czarno na wlasny rachunek i sprzedawali z dnia na dzien po 150 zlotych worek. Oto jest stworzony przez prl-owska propagande i przez postsolidarnosciowe pomioty i mit naszego gornika na ktorego komfort i wysokie place pracuje caly kraj. Re: To już jest skandal Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Dobrze, ze piszesz ze dwukrotnie srednia kra 15.08.09, 18:35 Chodzi Ci o tych, którzy zbierają węgiel po hałdach - czy sugerujesz może więcej jeszcze, że zwolnieni górnicy skrzyknęli się w mafię, która napada pociągi i wysypuje z nich węgiel na podstawione ciężarówki? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Chodzilo mi o tych zwolnionych, ktorzy nie 15.08.09, 18:51 potrafiac znalezc innej pracy fedrowali wlasne "kopalnie" tam gdzie wegiel zalega blisko powierzchni. Re: Dobrze, ze piszesz ze dwukrotnie srednia kra Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Chodzilo mi o tych zwolnionych, ktorzy nie 15.08.09, 19:02 Gdzie jeszcze w Polsce zalega węgiel kamienny tuż pod ziemią - tak, że w piwnicy można go sobie wykopać niczym robaki na przynętę przed niedzielnym wędkowaniem, stańczyk - bo się ciekawy zrobiłem? Zanim Ci odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: To już jest skandal 15.08.09, 20:27 > "Sfrustrowanemu" oraz prezentującym się jako wirtuozi żonglowania derywatami > (dotyczącymi towarów, których nieraz nigdy na oczy nie widzieli - a czasem > zupełnie już wirtualnych bytów) czy znawcy tego przedmiotu - na początek > wystarczyłby aż nadto wykład faceta, który ciężko pracuje na trzy zmiany w > kopalni Co oczywiście czyni go wybitnym fachowcem w dziedzinie zarządzania i handlu. ROFTL :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:56 Gdzie coś takiego powiedziałem? Chodziło mi tylko o to, że z wypowiedzi niektórych wynika, że najpewniej nie odróżniają nawet węgla kamiennego od brunatnego, kombajnu górniczego od kombajnu rolniczego, a miału energetycznego od rzecznego mułu! Więc "kilofek" dla nich, to profesor. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: To już jest skandal 15.08.09, 22:19 Przeciętny górnik powtórzy brednie z Radia Maryja. Przecież nie przyzna się, że z ekonomicznego punktu widzenia to nie górnictwo, tylko zabawa w kopanie węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 22:40 Bogoojczyźniana retoryka nie jest i nigdy nie była popularna na Górnym Śląsku, zwłaszcza rdzennych Ślązaków to chyba prawie nie dotyczy. Vide wyniki wyborów - nie tylko zresztą ostatnich - i absolutnego rekordzisty Buzka któremu wybaczono nawet zamykanie kopalń, wbrew pozorom populiści czy nacjonaliści nie mają tu aż tak łatwego życia - już w czasach Prus czy II RP stale chadecja (najpierw niemiecka Partia Centrum potem KORFANTY!) kosiła tu wszystkich innych - łącznie z endecją i piłsudczykami po stronie polskiej, czy nazistami po stronie niemieckiej. Ten post od strony historycznej musiałbym jednak dokładniej posprawdzać, żeby np. się pod nim podpisać z imienia i nazwiska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: To już jest skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 23:46 Buzek wygral na Slasku, ale to nie znaczy, ze to gornicy na niego glosowali. Slask to nie gornicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: To już jest skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 23:48 A gornicza Solidarnosc idzie raczka w raczke z pisiorami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Sądzę, że trzeba pomóc braci górniczej. IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.09, 12:33 Dajmy im szesnastą pensję w roku, bo inaczej chłopy z głodu pozdychają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Oby zima była ciepła IP: 87.239.192.* 15.08.09, 13:37 czarny-misio napisał: > tego życzę Polakom chyba sobie i innym posrańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 12:53 Dobrze, niech wszystko padnie!!!! Jakim cudem polski węgiel można taniej kupić za granicą niż w Polsce... Kupuję opał z zagranicy i opłaca mi się go ściągać z centralnej części kraju... Polskie górnictwo nie powinno istnieć, skoro tak szczególnie dba o rodaków. Jakim cudem opał jest niby tańszy o 40%, skoro w tym roku płaci się prawie połowę więcej za niego niż w lipcu 2007??? (Porównuję cenę miału) KIJ im w OKO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrb Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 13:01 cena wegla na skladach po 700 800 zl, miału po 400-500 moze kopalnie przestaly by sprzedawac wegiel po 150 zlotych swoim firmą, przestały byc dotowane z budzetu tylko dzialaly jak firmy komercyjne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr dlaczego kopalnie nie handluja weglem bezposrednio IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 15.08.09, 13:04 dlaczego kopalnie nie handluja weglem bezposrednio tylko poprzez posrednikow? kto na tym zarabia i ile? podpowiem, ze sa to znajomi krolika i zarabiaja grube miliony na horendalnych marzach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alus Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: 94.75.112.* 15.08.09, 13:24 Tona węgla z polskiej kopalni 700-800 zł. Ten sam węgiel z Czech.. 350 zł z dostawą do domu. Nawet nie ma się nad czym zastanawiać niech bankrutują. Oby jak najszybciej. Nikogo nie stać na takie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do alus Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 17:44 nie pitol głupot, czeski węgiel jest brunatny!!, zafajda nasze piece na groszek i nie opłaca się go kupować!!, wiem co pisze dałem się na to g..no nabrać rok temu i potem musiałem wymienić piec, drugi raz tego czeskiego szajsu nie kupię-jest nasączony wodą ten węgiel brunatny Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 18:47 Co za bzdury - mają i taki i taki. Choć niewykluczone, że jakiś głupek kupił sobie brunatny zamiast kamiennego, sądząc z ceny. Albo jakąś trefną mieszankę ("mlemix", "masmix" węglowy...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Alus masz rację IP: *.static.vip-net.pl 16.08.09, 00:12 Sam kupiłem węgiel z Czech ekogroszek z transportem do Lublina kosztował 385 złotych tona a polski ze składu kosztuje 780złotych za tonę zadam pytanie kto zarabia 400 złotych i odpowiedź jest jedna przyjaciele królika mam w dupie górników niech wezmą się do roboty i wypracują na ZUS i swoje emertury . Odpowiedz Link Zgłoś
kakanek81 Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła 15.08.09, 13:26 Witam!!! No cóż trudno się mówi.Jest kryzys ale powoli się kończy.Do Polski moim zdaniem przyjdzie z opóźnieniem.Mam nadzieję,że się mylę i nie przyjdzie wcale.Oby!Sytuacja w Górnictwie zadawala co poniektórych prominentnych Polaków.Będzie można wmówić Polakom,że jedynym lekarstwem na całe zło jest prywatyzacja za bezcen.Ktoś się przy tym zdrowo obłowi i to nie jeden,a cała chmara trutni.Polska węglem stała i stoi.To jej bezcenne bogactwo przy wysychających zasobach ropy.Przy odpowiednich dalekowzrocznych inwestycjach w górnictwo można by zrobić ekologiczny dochodowy biznes.Ale kogo to obchodzi?????........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 15:30 tego bogactwa w dosc optymistycznych analizach starczy nam jeszcze na 20-25 lat.....baaardzo "dalekowzroczny" biznes:) to ty zacznij produkowac zelazka z "duzsza" oraz radła...tez dobry i dalekowzroczny biznes:P Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 15:43 Kolejny lamer czystej wody. Chodzi Ci o zasoby operatywne czy rezerwowe? Według GIG (Głównego Instytutu Górnictwa - słyszałeś o czymś takim?) same zasoby operatywne (możliwe do wydobycia bez nowych inwestycji) wystarczą na ok. 40 lat, zasoby rezerwowe są gigantyczne, ogromne: www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=2224&cms=30 Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 15:54 Żenująco niski poziom ogólnej wiedzy technicznej przy jednoczesnym lekceważeniu OGROMNEJ roli fachowców-inżynierów w społeczeństwie - to ciągła bolączka Polaków, niemal jeszcze do wczoraj głównie pyskatych szlachciurów albo chłopów podpisujących się trzema krzyżykami. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 15:35 Kakanek tego biznesu nie zrobią państwowe spółki, rządzone zwykle przez dyletantów z nadania politycznego! Patrz na Czechy, jak się restrukturyzuje w trudnych warunkach (mało czasu, mało kasy)! Coś takiego są w stanie zbudować tylko prywatni przedsiębiorcy, którzy mają czasem wredne lecz cwane łby - i motyw zarobkowy. Taki jest niestety kapitalizm, który zresztą ma swoją etykę - bez której sam się rozpada tak samo, jak gospodarka centralnie sterowana! "Można by zbudować"... Kto to ma zrobić? Jakiś aparatczyk partyjny, znający się zazwyczaj jedynie na prowadzeniu taniego "teatrzyku" ku uciesze gawiedzi? Ilu mamy mężów stanu znających się na górnictwie i jeszcze zajmujących się tym tematem? Buzek ma wte i wewte latać między Brukselą, Strasburgiem a Katowicami i zarządzać wszystkim, niczym Stary Jorg (Ziętek)? To prywatny przedsiębiorca Henry Ford zrewolucjonizował społeczeństwo amerykańskie produkując samochody dostępne dla każdego (zwłaszcza robotników, którzy bili się o pracę u niego, bo zarabiali dwa-trzy razy więcej od innych, Ford nie zwalniał po świńsku jak wielu i był pionierem stosowania zasad tzw. BHP w zakładach pracy, opis Forda na stronach wikipedii jest bardzo wycinkowy i wykrzywiony). Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 20:34 Będzie można wmówić > Polakom,że jedynym lekarstwem na całe zło jest prywatyzacja za > bezcen Tak bez wnikania, jak dla kogo prostego. Jakbym miał coś do czego dopłacam dziesiątki milionów, to oddałbym za darmo, byle już nie dopłacać :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Czarno widać przyszłość kopalń IP: 87.239.192.* 15.08.09, 13:36 Pisze się szczerze, idioto. Odpowiedz Link Zgłoś