Dodaj do ulubionych

Czarno widać przyszłość kopalń

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 23:00
Ciekawe kiedy pójdą bez wypłat tego im szczeże życzę?
Obserwuj wątek
    • Gość: apostata Koniec z udawaniem! IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.09, 23:39
      Tylko prywatyzacja mogła uratować kopalnie, teraz to już tylko
      upadłość, ale te zorganizowane grupy przestępcze zarządzające
      kopalniami dalej udają, że nie ma problemu i bardzo się troszczą o
      państwo polskie i kombinują komu by można przypisać winy za tą
      gospodarność.
      • Gość: apostata Re: Koniec z udawaniem! IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.09, 23:50
        Oto ciekawy link:
        wyborcza.pl/biznes/1,82247,6899179,Czarne_zloto__czyli_czarny_klopot.html
        • Gość: Jaro Re: Koniec z udawaniem! IP: *.sileman.net.pl 14.08.09, 06:56
          Pracuję na kopalni 22 lata. Nie znam głupszej i gorzej zarządzanej
          firmy. Osoby dozoru wybiera się na zasadzie: nie nadaje się na
          górnika, elektromontera czy ślusarza - zostanie sztygarem. Potem
          awans na kierownika ("to kto teraz chce zostac kierownikiem" -
          autentycznie) i już wysoko wykwalifikowany fachowiec po
          przyzakładowej wieczorówce kieruje setką ludzi. Planowanie robót i
          zarządzanie ludźmi- nie spotkałem. Pijaństwo i łamanie wszelkich
          przepisów bhp - jak najbardziej. Tylko na kopalni główny inżynier
          górniczy może chodzic codzień pijany jak bela. Wynik finansowy
          wszyscy mają w d... Kopalnia ma fedrowac i już. Nie liczy się jak,
          za ile, jakim kosztem. Nieważne, że zwały są pełne, węgiel trzeba
          fedrowac. Prywatyzacja? Życze powodzenia, ale czy znajdzie się
          odważny. Poncyliusz próbował "ustawic" związki zawodowe i szybko
          stracił stołek. PO posunie się dalej?
          • Gość: sdf rządy są zastraszane garstką górników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 07:26
            nie rozumieją że robiąc porządek z kopalniami zyskaliby w oczach
            reszty społeczeństwa nawet tej na śląsku. Bo my tu też mamy już dość
            pazernych bezproduktywnych górników.
            Tylko żeby nie było znów że dostaną 100tyś. odprawy i potem bedzie
            sie ich spowrotem na kopalnie zatrudniać...
            • manhu Re: rządy są zastraszane garstką górników 15.08.09, 14:02
              I żeby nie było że zyski są ich a straty nasze! Tak jak chcieli mieć udział w zyskach tak teraz trzeba stratę potrącić im z pensji.
              • Gość: Jasiu niech oddają 13-tki, 14-tki i barbórki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 14:37
                Jeszcze niedawno krzyczeli zysk jest nasz, dawać go. Teraz ja krzyczę strata jest wasza oddawać kasę!
                =======================================================================

Tanie CHF - kup i płać niższą ratę swojego kredytu
          • Gość: lol Re: Koniec z udawaniem! IP: 87.239.192.* 15.08.09, 13:26
            Albo nie robisz, w górnictwie, albo cię zwolnili i teraz opowiadasz bajki.

np.
            > firmy. Osoby dozoru wybiera się na zasadzie: nie nadaje się na
            > górnika, elektromontera czy ślusarza - zostanie sztygarem. Potem

Zapewne na kopalni byłeś zwykłym trepem (z ambicjami).

> górniczy może chodzic codzień pijany jak bela. Wynik finansowy
            > wszyscy mają w d... Kopalnia ma fedrowac i już.

A z czego się bierze wynik finansowy głuptasie, z standardów produkcyjnych ISO?
            ;) Więcej, szybciej. Nie bez przyczyny mówi się o ścianie jak o froncie. Nie ma
            też kopalni, która by nie oszczędzała, dlatego z roku na rok spada wydobycie,
            inwestycje leżą od lat, bo muszą.

>przepisów bhp - jak najbardziej. Tylko na kopalni główny inżynier
            > górniczy może chodzic codzień pijany jak bela.

Co jak co, ale akurat główny inżynier na kopalni. Ma stosunkowo najwięcej
            obowiązków i najszybciej mu do zwolnienia.

> za ile, jakim kosztem. Nieważne, że zwały są pełne, węgiel trzeba
            > fedrowac.

Jak kopalnia nie fedruje to traci, dzień postoju jest droższy, niż produkcja i
            ewentualna strata na węglu.

>fedrowac. Prywatyzacja? Życze powodzenia, ale czy znajdzie się
            > odważny. Poncyliusz próbował "ustawic" związki zawodowe i szybko
            > stracił stołek. PO posunie się dalej?

Odważny Poncyliusz? Przede wszystkim ludzie, którzy skończyli jedynie technikum
            nie powinni się brać za jakiekolwiek reformy. Nie mają kompetencji. ;p Jeśli
            rozumiesz w ogóle co oznacza to słowo.
            • Gość: blecz Re: Koniec z udawaniem! IP: 78.8.139.* 15.08.09, 13:37
              Za to ty na pewno jestes z kopalni.
              To czuc.
              Kiedy jakis strajk o podwyzki ?
            • kink4 Re: Koniec z udawaniem! 15.08.09, 14:05
              Gość portalu: lol - uzasadnij mi jeszcze jedno. Kopalnie szukaj zbytu na węgiel
              w Indiach. Tylko dlaczego za połowę ceny krajowej? Górnicy, ta wyższa kasta
              polskich robotników, tak się ceni, że nie tylko ma wszelkie przywileje, ale i
              węgiel sprzedaje tym pozostałym frajerom za kosmiczne ceny. Hindusi nie idioci
              jak Polacy i kupują węgiel za grosze (centy), natomiast nasze elektrownie
              zmuszane są kupować węgiel z importu, aby pokryć straty (przez kryzys spadło
              zapotrzebowanie na prąd, a polskie kopalnie nie chcą obniżyć cen, mimo że węgiel
              staniał na świecie o 50%). Tylko tak dalej, aż naród się zbuntuje i zasypie
              szyby kopalń, i przyjdzie rząd co odbierze górnikom ich przywileje, jak
              stoczniowcom, warszawskim kupcom, związkowcom w KGHM, pielęgniarkom co chorych
              mają w d... itd.
              • Gość: lol Re: Koniec z udawaniem! IP: 87.239.192.* 15.08.09, 15:47
                kink4 <- Mylisz się, nie jestem z kopalni, twój własny smrodek musi ci wszystko
                zagłuszać.

> Gość portalu: lol - uzasadnij mi jeszcze jedno. Kopalnie szukaj zbytu na węgiel
                > w Indiach. Tylko dlaczego za połowę ceny krajowej?

Ceny w kraju są ustalane na zasadzie parytetu, z okresu jakiegoś bodajże roku
                lub więcej. System jest dość skomplikowany a ja się tym nie interesowałem.
                Dlatego ceny pójdą w dół ale, właśnie biorąc okres iluś tam kwartałów po ich
                spadku na rynku światowym. Indie mają swoje rozwiązania, czy ochronę własnego
                rynku... Ceny gier, samochodów w Polsce też są inne niż w USA, chociaż model i
                marka ta sama.

>nasze elektrownie
                > zmuszane są kupować węgiel z importu, aby pokryć straty (przez kryzys spadło
                > zapotrzebowanie na prąd, a polskie kopalnie nie chcą obniżyć cen, mimo że węgie
                > l
                > staniał na świecie o 50%).

Węgiel dla elektrowni akurat tak na świecie nie potaniał jak ten koksujący. Poza
                tym, czy elektrownie są zmuszane, tego nie wiem. Import węgla w znacznych
                ilościach to wbrew pozorom skomplikowana sprawa, do tego dochodzą inne czynniki
                np. konieczność jego oczyszczania polski węgiel nie ma domieszek a Kolumbijski
                ma bodajże piryt, itp.

> szyby kopalń, i przyjdzie rząd co odbierze górnikom ich przywileje, jak
                > stoczniowcom, warszawskim kupcom, związkowcom w KGHM, pielęgniarkom co chorych
                > mają w d... itd.

Niech się zbuntuje co mnie to obchodzi. Tylko przeciwko tak naprawdę czemu? Ja
                tylko zwracam uwagę na jawne kłamstwa, idiotyzm czy propagandę, a pisząc prawdę,
                jestem jakby zepchnięty do roli obrońcy. Niech otworzy się zawody prawnicze,
                niech lekarze mają kasy fiskalne, zlikwidujmy KRUS, itd., itp. tyle się mówi a
                nic tak naprawdę nie robi tylko ponarzeka na górników.
                • jacgg Re: Koniec z udawaniem! 15.08.09, 16:19
                  Lol - pogratulować inteligencji oraz dystansu i siły spokoju, której mnie czasem
                  brakuje. Dlatego mnie jakiś LADMIN od kilku już dni blokuje na połowie forów
                  gazety.pl (o ile nie za "niewłaściwy" stosunek m.in. do syjonizmu i polityki
                  Izraela albo postulowanie bardziej zdecydowanej reakcji moderatorów na puste
                  chamstwo i agresję forumowiczów - by mnie wychować; nie wiem za co konkretnie,
                  bo moje zapytania mejlowe pozostały bez odpowiedzi).
                  • Gość: lol Re: Koniec z udawaniem! IP: 87.239.192.* 15.08.09, 17:01
                    jacgg <- i tak nic nie zmienisz, ludzie to idioci, żyją w przekonaniu, że są
                    omnibusami a ich przekonania kształtuje ten czy inny artykuł redaktora, który
                    również nie zna się zupełnie na temacie.
            • Gość: absolwent Re: Koniec z udawaniem! IP: *.bkl-bng-011.adsl.virginmedia.net 15.08.09, 15:49
              Cytuje: "Nie ma też kopalni, która by nie oszczędzała, dlatego z roku na rok
              spada wydobycie, inwestycje leżą od lat, bo muszą".
              Przepraszam ale jest Pan śmieszny. Pana przedmówca miał na myśli koszty
              produkcji, które składają się ostatecznie na wynik finansowy ze sprzedaży. Mnie
              również się wydaje, iż w polskim górnictwie taką kategorię ekonomiczną jak koszt
              produkcji...wszyscy mają gdzieś. A oszczędności, o których Pan wspomniał,
              dotyczą inwestycji w nowe pokłady wydobywcze (przykładowo JSW SA- BzieII), które
              są niezbędne aby podtrzymać obecny poziom wydobycia. To prawda. Ale nie sztuką
              jest produkować dużo...sztuką jest produkować tanio...
              • Gość: lol Re: Koniec z udawaniem! IP: 87.239.192.* 15.08.09, 16:33
                > Przepraszam ale jest Pan śmieszny.

Raczej, nie śmieszny, ktoś inny za to jest durny...

> Pana przedmówca miał na myśli koszty
                > produkcji, które składają się ostatecznie na wynik finansowy ze sprzedaży.

Jeśli, nie ma inwestycji (również nowe pokłady) m.in. w nowy sprzęt to koszty
                produkcji rosną, np. psuje się częściej stary kombajn (taki górniczy, węgla nie
                wydobywa się już od dawna kilofami, gdyby ktoś nie wiedział...), są przestoje,
                produkcja zatrzymana.

> są niezbędne aby podtrzymać obecny poziom wydobycia. To prawda. Ale nie sztuką
                > jest produkować dużo...sztuką jest produkować tanio...

Sęk w tym, że to wszystko się zazębia. Jeśli kopalnia pracuje 12 (z powodu
                awarii) godzin dziennie zamiast 16 czy 24). To ponosi się takie same koszta jak
                te gdyby pracowała bez żadnych przerw, przy jednoczesnym braku produkcji. Więc
                wychodzi na to, że koszta produkcji są większe.

Wiem, wiem ludzi gryzie główne płaca w górnictwie. Czymś musi ta praca
                przyciągnąć. Jeśli nie przyciągnie płaca to na pewno nic innego tego nie zrobi
                (tym, którym przychodzi na myśl to zamknijmy teraz wszystkie kopalnie odpowiadam
                - jesteście idiotami). Do górnictwa trzeba też ludzi przeszkolić, trzeba mieć
                doświadczenie, piekarz nie ryzykuje zdrowiem czy życiem. Podobno trzeba na to
                roku czy 2, więc ludzie z łapanki odpadają (chyba, że pogodzimy się z chińskim
                współczynnikiem śmiertelności w kopalniach). Co do restrukturyzacji czy
                prywatyzacji, to trzeba mieć długofalowy plan Polska nie ma żadnego - a to
                przecież nie wina górników czy związkowców. Każdy by się buntował gdyby idioci
                pokroju Poncyliusza nagle się pojawiali i mówili o swoich genialnych szybkich
                rozwiązaniach i mieli decydować o jego zakładzie pracy.

• jacgg Re: Koniec z udawaniem! 15.08.09, 18:27
                  Święte słowa, poza nazywaniem ludzi idiotami i odbijaniem epitetów. Co niestety
                  też mi się zdarza, widać nie jestem aż taki nienormalny - jak któremuś ladminowi
                  z gazety.pl się wydaje.
                  • Gość: lol Re: Koniec z udawaniem! IP: *.raciborz.vectranet.pl 15.08.09, 18:41
                    Trzeba nazywać rzeczy po imieniu.
                    • jacgg Re: Koniec z udawaniem! 15.08.09, 19:41
                      Ludzie to nie rzeczy. :)

Widzę, że z Raciborza klikasz - to mój ziomal jesteś?
                • Gość: absolwent Re: Koniec z udawaniem! IP: *.bkl-bng-011.adsl.virginmedia.net 15.08.09, 20:22
                  Jak to się ma do wcześniejszych słów:
                  "Nie ma też kopalni, która by nie oszczędzała, dlatego z roku na rok spada
                  wydobycie, inwestycje leżą od lat, bo muszą"
                  A więc twierdzi Pan, iż kopalnie mając na uwadze wynik finansowy oszczędzają na
                  inwestycjach, w tym w park maszynowy. I jednocześnie oznajmia Pan:
                  "Jeśli, nie ma inwestycji (również nowe pokłady) m.in. w nowy sprzęt to koszty
                  produkcji rosną, np. psuje się częściej stary kombajn (taki górniczy, węgla nie
                  wydobywa się już od dawna kilofami, gdyby ktoś nie wiedział...), są
                  przestoje,produkcja zatrzymana"

to ja pytam gdzie tu jest logika?
                  Wydaje mi się, że nie ma gorzej zarządzanej branży przemysły w Polsce. Co gorsza
                  brak jest jakiegokolwiek pomysłu na uzdrowienie branży górniczej. Sytuacja w
                  jakiej jest polskie górnictwo jest bardzo trudna...jest trudna od lat, choć
                  ostatnio dzięki wysokim ceną udało się trochę problemów "schować pod dywan".
                  Przede wszystkim polskie kopalnie operują na bardzo dużych głębokościach wskutek
                  tego koszty wydobycia są dużo większe aniżeli gdzieś w Australii bądź RPA. To
                  fakt. Te koszty są i będą duże, i przypuszczam, że nawet supernowoczesny park
                  maszynowy tego nie zmieni. Ale są również inne koszty, których można by było
                  uniknąć...jeśli chcemy dalszych problemów. Niestety Panie Mądry rynek czy jak go
                  tam zwał jest bezlitosny...koszt sprzedaży tony węgla w jednej ze spółek w 2007
                  wyniósł 282 zł...jeśli na giełdach cena będzie wyższa to zwyciężyliśmy, jeśli
                  natomiast niższa...niestety nie jestem optymistą w tej sprawie...niestety Śląsk
                  to nie kamienny Kuwejt...i cen raczej nie będziemy dyktować...

Blisko dwa lata temu przeglądając sprawozdania finansowe jednej ze spółek
                  zauważyłem, że radzić sobie on będzie tylko w warunkach wysokich cen surowca na
                  giełdach...Już w 2007 roku wynik ze sprzedaży tejże spółki był symboliczny
                  (sytuację uratowała sprzedaż zdaje się obligacji za pieniądze wypracowane w
                  latach poprzednich- dokładnie trzech).
                  • jacgg Re: Koniec z udawaniem! 15.08.09, 20:34
                    Ależ ciągle PAŃSTWOWE kopalnie na Górnym Śląsku są w większości fatalnie
                    zarządzane, temu nikt nie zaprzecza! Przynajmniej ja tego nie robię.
                • Gość: papa Re: Koniec z udawaniem! IP: *.pools.arcor-ip.net 16.08.09, 11:42
                  Do górnictwa trzeba też ludzi przeszkolić, trzeba mieć
                  > doświadczenie, piekarz nie ryzykuje zdrowiem czy życiem. Podobno trzeba na to
                  > roku czy 2, więc ludzie z łapanki odpadają - nawet nie wiesz, jak malo wiesz
                  lub tez jak mocno jestes oderwany od rzeczywistosci istniejacej w kopalniach.
            • Gość: Morgoroth Re: Koniec z udawaniem! IP: *.rudanet.pl 16.08.09, 11:31
              Lol jesteś jednym z tych, którzy doprowadzają kopalnie do upadku. Takie odnoszę
              wrażenie. Kopalnie są fatalnie zarządzane-wiem o tym bo poznałem taką firmę od
              podszewki.
          • Gość: Macho Re: Koniec z udawaniem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 21:10
            Tak, posunie się dalej.
            Ale zanim to zrobi ujawni wszem i wobec jakie przywileje mają ciągle górnicy. I
            nie chodzi nawet o to że je mają, ale o to że je mają na zasadzie "czy się śpi,
            czy się leży".
        • bratprezydenta Koniec patologii 15.08.09, 17:47
          Aby skończyć z taką sytacją, należy rozbić układ pośrednicy
          sprzedaży węgla- związki zawodowe, wszystkie ekipy bały sie walczyć
          z tą patologią. Próba ruszenia pośredników kończyła sie strajkiem,
          działka dla liderów związkowych zapewniała trwanie tego mafijnego
          układu. Aby to rozwiazać należy wyrzucić zwiazki z kopalni, a
          późm\niej uporządkować handel węglem, a okaże sie ze opłaca sie
          wydobywać, a Polski węgiel jest tańszy niż importowany.
      • Gość: Hh Przyjadą z kilofami i znów dopłacimy. IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 18:40
        Rządzacy znów sie wystrasza kilofów w gumofilcach.
    • Gość: sdg tak to jest jak sie przeżera zyski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 07:23
      jeszcze wiecej podwyżek dawajcie w koncu górnicy za kryzys nie
      odpowiadają...odpowiada caly naród bo musi utrzymać ich chore
      zakłady. Sprywatyzować kopalnie w cholere!
      • Gość: gość Re: tak to jest jak sie przeżera zyski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 09:48
        Sprywatyzować i Państwo nie będzie płacić za widzimisię górników a szczególnie
        związków zawodowych.
        • jacgg Łatwiej w piłkę grać i "Orliki" stawiać! 15.08.09, 14:36
          Oczywiście, że prywatyzować i jeszcze raz prywatyzować.Ani się tego nie zrobiło
          wtedy, gdy była koniunktura - ani żądnego planu, jakiejś strategii nie widać,
          nie słychać! Premier w piłkę gra i "Orliki" stawia, w przerwie na lemoniadę i
          krakersy - bajdurząc o przyszłej potędze polskiej energetyki atomowej!

Koszty społeczne i gospodarcze tych zaniechań i zaniedbań są MONSTRUALNE. To są
          MILIARDY, MILIARDY złotych! A najbardziej obrywa za to Górny Śląsk i bardziej
          niszczejące, niż rozwijające się miasta GOP.

Chaotyczna restrukturyzacja szczątkowa - oto polityka naszego państwa...
          • Gość: Macho Re: Łatwiej w piłkę grać i "Orliki" stawiać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 21:12
            To nie są koszty zaniedbań tylko MONSTURALNEGO złodziejstwa jakie odstawiają
            kopalnie - wszystko jedno czy to ich zarządy, związkowcy czy szeregowi ryle.
            • jacgg Re: Łatwiej w piłkę grać i "Orliki" stawiać! 15.08.09, 21:49
              Nie wszystko jedno, macho! Nie wszystko jedno!

Nie stosuj zasady odpowiedzialności zbiorowej, pozwalasz schować się
              rzeczywiście odpowiedzialnym w anonimowym tłumie - i nadal olewać wszystko
              sikiem prostym! Sama ewentualna korupcja jest niezmiernie prawdopodobna w wielu
              miejscach, ale na pewno nie uprawiają jej Ci na samym dole!
    • Gość: AREK Re: Czarno widać przyszłość kopalń IP: *.brewet.3s.pl 14.08.09, 08:36
      Niezły z Ciebie DEBIL !!!!
    • Gość: Heniek Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: 195.116.63.* 14.08.09, 09:59
      Ta czarna ściana to hałda niesprzedanego... miału panie "dziennikarzu", a nie węgla.
      Gdyby to był węgiel, to raz dwa by go wykupiono. Myślisz za czym stoją te kolejki pod kopalniami?
      Za węglem.
      Widzisz różnicę?
      Żenada...
      • jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 14:55
        Jaka żenada??? Miał energetyczny to nie węgiel - to muł rzeczny? Jest to jeden z
        SORTYMENTÓW węgla, przy okazji - podstawowe paliwo w krajowej energetyce
        zawodowej. Te zwały mogą mieć związek właśnie z bardzo wysokim spadkiem
        zapotrzebowania przemysłu (zwłaszcza hutniczego, który zresztą oprócz energii
        produkowanej głównie z węgla - kupuje również sam węgiel, chociaż akurat
        koksujący a nie energetyczny, o ile się nie mylę) na energię z naszych
        elektrowni - jaki ma od jesieni ub.r. miejsce, o ile mi wiadomo.

Dlaczego? Nie tylko mamy w Polsce zatrzymanie wzrostu gospodarczego, ale
        dodatkowo np. Niemcy próbują wciskać nam energię po dumpingowych cenach - bo
        sami mają kryzys jak cholera i nie mają gdzie upychać gigantycznych nadwyżek
        mocy (niemiecka maszyna ma dosyć duży power, gdyby ktoś zapomniał...)! Tak to
        już jest z otwartymi rynkami - obok korzyści są zagrożenia...

Nie siedzę w tym temacie dostatecznie głęboko by się zdecydowanie wypowiadać,
        ale tak zdaje się jest jak wyżej!
        • Gość: Heniek Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: 195.116.63.* 15.08.09, 20:52
          To tak samo jak by mówic, że maluch też jest samochodem i Marcedes również.
          Widzisz różnicę?
          • jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 21:09
            Maluch to nie samochód? Węgiel-groszek to Mercedes dla elektrowni?

Miał to raczej Kamaz, groszek - to co najwyżej Duży Fiat... Oba auta stare i
            anachroniczne.

Mercedes - to pelety z biomasy toryfikowanej ("biowęgla").
      • Gość: Macho Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 21:16
        Głupiś.
        Kolejki pod kopalniami wynikają tylko i wyłącznie z metodologii sprzedaży węgla.
        Dla kopalni wielce wygodne jest wydzielanie go po kilka aut dziennie przy
        jednoczesnym rozpuszczaniu plotek (a bardzo często to nie tylko plotki ale
        fakty) o podwyżkach jego cen. W takim przypadku skołowani odbiorcy warują pod
        bramami kopalń. A więc nie jest to wina wysokiego popytu, tylko poronionej podaży.
    • cirano Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła 14.08.09, 10:09
      A niyszłoby tego miału spresować na brykety i drogo opylić?
      • linke1 Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 14.08.09, 12:48
        cirano napisał:

> A niyszłoby tego miału spresować na brykety i drogo opylić?

Węgiel powinien posiadać dobre parametry jakościowe i odpowiedni
        sortyment, oraz cenę zbliżoną do cen na rynkach światowych.
        To co zalega na zwałach to nawet elektrownie nie chcą .
        • gromek1 Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 14.08.09, 14:04
          Elektrownie nie chcą bo mają węgla za dużo, jakość im wisi bo i tak
          robią mieszanki.
          Sprasować...
          Po co??? Sortyment zależy od systemu eksploatacji. Przy systemie
          ścianowym najwięcej wychodzi miału. Gdyby uruchomili więcej
          wydobycia "na łopaty" byłoby więcej tzw. węgla grubego.
          • Gość: max Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.chello.pl 15.08.09, 13:49
            Wiadomo, że IPN nie podoba się szpiclom komunistycznej bezpieki. Proponuję tow.
            hanysom aby tak jak kiedyś krzyczeli "Gierek-partia"
            teraz przed każdą szychtą gimnastykowali swe kaprawe umysły wznosząc
            okrzyki "DONALD--PARTIA".
            • jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 15:01
              Lamerstwo czyste w połączeniu z chamstwem tutaj widzę. Polskie elektrownie
              kupują najgorsze gatunki węgla, byle taniej - chociaż jest to sprzeczne z
              rachunkiem ekonomicznym (monstrualna ilość odpadów do wywiezienia i
              zagospodarowania, idiotycznie grzanie zmielonego kamienia w kotłach, itd.).
              Tak się nauczyli w PRL-u i tak robią nadal. Tak mają cały system
              ustawiony, mimo apeli specjalistów, fachowców z szanujących się uczelni
              technicznych.

Węgiel kupowany przez NIE MOŻE być za dobry... Dlaczego? Patrz wyżej.
        • Gość: Macho Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 21:17
          Kopalnie chcą sprzedawać to goowno po cenie pełnowartościowego węgla. Nie ma
          dziwu, że tego nikt nie chce.
    • Gość: lOl Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 10:17
      lOl... głupi artykuł i jeszcze głupsze komentarze... co z tego, że na śląsku jest najlepszy węgiel na świecie, lepiej zamknąć polskie kopalnie i dwa razy drożej kupować węgiel od USA? pogratulować!
      a wszystkim, którzy wątpią w rentowność polskich kopalń, proponuję przejśc się któregoś dnia pod kopalnię i przyglądać się długim kolejkom samochodów ciężarowych czekających na węgiel... no ale racja, najlepiej zamknąć kopalnie! Polacy to taki bogaty naród, że nikomu nie zrobi różnicy, że będzie płacił dwa razy więcej za węgiel ze Stanów...
      I jak tu nie kochać polskiej mentalności?
      • gromek1 Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 14.08.09, 14:17
        Nieco przesadziłeś.
        1.Wcale nie najlepszy.
        2. Od USA nikt węgla nie kupi bo sami go importują.
        3. Kolejki stoją po węgiel "gruby" (kostka i orzech, a stosowany u
        nas system ścianowy daje 70% miału. Przejście na system filarowy to
        nie teka prosta sprawa.
        4.Polski węgiel jest drogi. Gdyby nie bariery celne kupowalibyśmy
        dużo tańszy węgiel ze wschodu
        • Gość: xxxp Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 14:49
          Zapraszam do świniujscie tam juz pełno obcego węgla jest, tak że
          panowie końcówka kopalń w tym roku albo w przyszłym.Przynajmniej nie
          w takiej postaci jak teraz.
        • Gość: smyk Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.chello.pl 14.08.09, 16:44
          Owszem sytuacja górnictwa jest zła ale to nie ci którzy fedrują ale ci którzy
          nimi rządzą za to odpowiadają.Kiedy KHW chciało się sprywatyzować przez giełdę
          to rządzący nie wyrazili na to zgody bo brakło by stołków dla kolesiów w radach
          nadzorczych,to prezesi pozwolili na opcje walutowe a te przyniosły tylko duże
          straty ale nikt z odpowiedzialnych za to nie poniósł kary.
          A co się tyczy ceny węgla za wschodniej granicy to tam ceny te do 70%kosztów są
          dotowane zamknijmy swoje kopalnie a zobaczymy jak cena wzrośnie.
          • cloclo80 Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 22:17
            Nie wzrośnie, bo oni w przeciwieństwie do naszych kopalni chcą sprzedawać. U nas
            ciągle kopalnie myślą, że coś wywrzeszczą na rządzie. Pomyłka. Tą drogą daleko
            nie zajadą.
      • szefunio1 Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 16:00
        > lOl... głupi artykuł i jeszcze głupsze komentarze... co z tego, że
        > na śląsku jest najlepszy węgiel na świecie, lepiej zamknąć polskie
        > kopalnie i dwa razy drożej kupować węgiel od USA?

Buahahaha. Gdybym nie wiedział, że głupota (i kompletna nieznajomość
        cen węgla na rynkach międzynarodowych) pomyślałbym, że prowokacja.
        Na międzynarodowej giełdzie towarowej w Nowym Yorku węgiel o
        wartości energetycznej 20500 kJ/kg (8800 Btu/lb) kosztuje w chwili
        obecnej 28 zł/tonę ($8.75/tonę amerykańską) -
        ( www.eia.doe.gov/cneaf/coal/page/coalnews/coalmar.html )
        • Gość: qq Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 01:33
          przyjacielu - wiesz, że chodzi o słaby, odkrywkowo wydobywany, zużywany na
          miejscu węgiel energetyczny, którego się NIE EKSPORTUJE więc nijak nie zastąpisz
          nim węgla ze Śląska

nie dobieraj nieuczciwie argumentów
    • Gość: zenek Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.xdsl.centertel.pl 14.08.09, 18:40
      no to czas aby górnicy solidarnie uczestniczyli w pokrywaniu strat.
      Domagali się udziału w zyskach to w stratach też powinni.
      albo masz ciepłą posadkę i stałą pensję co miesiąc, albo jesteś właścicielem i
      zarabiasz dużo jak idzie dobrze bądź dokładasz jak idzie źle. Rozgonić te
      dziadowskie związki na 4 wiatry!!
      • Gość: kutach Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: 83.143.99.* 14.08.09, 21:13
        racja... do roboty i morda w kubel
    • Gość: adi Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.chello.pl 14.08.09, 21:06
      A zima idzie i zaś ryle będą wrzeszczeć , rzucać petardy i palić
      opony , że kolejne podwyżki SIĘ NALEŻĄ i już !!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: AREK Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.brewet.3s.pl 15.08.09, 08:12
      Ludzie.Górnik Górnikiem,A Związki to inna SPRAWA...
      • Gość: GOOral Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.chello.pl 15.08.09, 11:37
        Kaj idziesz pieronie a na pogrzeb związków pieronie zaś niedługo
        będzie zusu a dopiero póżniej gruby?.Holdingom cały czas grożą
        wysokimi odprawami.
    • Gość: dziadek Re: Czarno widać przyszłość kopalń IP: *.chello.pl 15.08.09, 11:47
      W branży nie przeprowadzono dekomunizacji i deesbekizacji pracowników
      dozoru i nadzoru górniczego więc czemu się dziwicie. Za interesy w górnictwie
      nawet zabrali się byli ...prokuratorzy.
    • Gość: menuet1 zawsze mozna zastrajkować ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 11:51
      Bezczelni klienci kopalń ! Jak oni moga kupować tańczy węgiel z
      importu !

Zmartwienia tez nie ma....budżet dopłaci .
    • sammler Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła 15.08.09, 11:56
      Jak rozumiem szefowie górniczych związków zawodowych zaproponują rządowi, że
      pokryją straty ze swoich wynagrodzeń. No bo skoro chcieli partycypować w
      zyskach, czując się niemal właścicielami swoich zakładów pracy (którzy mają
      prawo do takiego udziału), to teraz, dokładnie na tej samej zasadzie, będą
      partycypować w stratach.

Czekamy, panie Kolorz i spółka.

S.
      • Gość: (.)(.) dokladnie!!!! IP: 89.100.239.* 15.08.09, 12:55
        pamietam jeszcze w czasach gdy kopalnie przynosily zyski, jak gornicy
        grozili strajkami o ile nie dostana dodatkowej premi od zyskow. i byly
        to wcale nie male pieniadze. wiec teraz panowie ryle, otwierac
        portfele.
    • Gość: górniczy terroryst Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 12:00
      To jest to "DOCHODOWE" górnictwo przynoszące Polsce zyski i dlatego
      musimy tak dbac o górników bo by "zysku" Polsce nie wypracowali :PPP
    • 2nomad Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła 15.08.09, 12:04
      Dac im podwyżki ha ha.Niech pokryją straty z własnej kieszeni przecież dostają
      nagrody za zysk to niech teraz zapłacą za straty. I nikt do nich nie będzie
      miał pretensji
    • Gość: plusik Sytuacja jest pod kontrolą IP: *.euro-net.pl 15.08.09, 12:06
      Schemat jest prosty i realizowany od lat. Kopalnie mają problemy to wielki jęk związki straszą jest dofinansowanie z budżetu i po sprawie. Jest porem zysk a wtedy pieniądze nie wracają do budżetu tylko to jest dzielone na górników. Czysta mentalność Kalego. Kali ukraść krowę - to dobrze i tak wolno. Kalemu ukraść krowę to źle i trzeba zabić złodzieja. Wiem że jeżeli będziemy mieli kopalnie to zagranica będzie dampingować. Ale utrzymywanie a dawanie się doić to dwie różne sprawy
    • Gość: sfrustrowany To już jest skandal IP: 91.193.160.* 15.08.09, 12:26
      Proponuje w takim razie dac wszystkim górnikom podwyzki, 15tkę i 16tkę, bo
      chyba jeszcze za mało zarabiają, skoro tak niemrawo pracują, ze mają takie straty.
      Znów cały kraj musi łożyc na nierobów za Śląska. jedynie co potrafią, to
      organizowac strajki i rzucac petardy przed sejmem!
      nalezy zrobic tak jak na zachodzie, gdzie dawno uporano sie z nierentownymi
      przedsiebiorstwami. po 1 wsze sprywatyzowac, a reszte zamknac i niech szukaja
      innej roboty. dosc dokladania z moich podatkow do gornikow, ktorzy maja
      kilkakrotnie wyzsze uposazenia niz kazdy z Was. dla napiczy ktorzy uwazaja ze
      nalezy trzymac ich za wszelka cene, proponuje dotowanie gornictwa z własnej
      kieszeni!
      • Gość: stary Re: To już jest skandal IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 12:49
        przestańcie pyszczyć POsrańce
        porównajcie ceny które dostaje za węgiel kopalnia z ceną odbiorcy
        tu można wiele zyskać i węgiel może być dla odbiorcy tańszy
        ps.
        co do tańszego węgla z importu
        kupiłem ten węgiel ruski
        pierwszy i ostatni raz
        • imw porównałeś cenę węgla na kopalni i na składzie? 15.08.09, 12:56
          jw.
        • Gość: wwww Re: To już jest skandal IP: *.adsl.alicedsl.de 15.08.09, 13:41
          A ty porownales cene wegla polskiego z tym z rpa?

Nie wyzywaj ludzi od posrancow bo wszyscy wiedza, ze kopalnie sa zle zarzadzane
          i przynosza straty przez wiekszosc czasu.
          • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 15:11
            Sfrustrowany - przestań obrażać ciężko pracujących górników, bo nie masz pojęcia
            o temacie, na który się wypowiadasz! Nie wiesz nic o węglu, o górnictwie, o
            energetyce i ich wzajemnych zależnościach, o wzajemnym wpływie sąsiadujących ze
            sobą gospodarek, o systemie podatkowym, itd.

Przeciętny górnik mógłby Ci serię wykładów urządzić o samym węglu i kopalniach,
            ale sądząc z twojego lenistwa umysłowego - raczej by Ci się tego słuchać już nie
            chciało.
            • szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 16:05
              > Przeciętny górnik mógłby Ci serię wykładów urządzić o samym węglu
              > i kopalniach...

Pewnie tak, tyle, że opowiedziałby same brednie.
              Np. na pytanie za ile można kupić tonę węgla z Powder River Basin na
              międzynarodowej giełdzie towarowej w Nowym Yorku podałby cenę
              wielokrotnie wyższą od rzeczywistej (
              www.eia.doe.gov/cneaf/coal/page/coalnews/coalmar.html )
              • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 16:32
                "Sfrustrowanemu" oraz prezentującym się jako wirtuozi żonglowania derywatami
                (dotyczącymi towarów, których nieraz nigdy na oczy nie widzieli - a czasem
                zupełnie już wirtualnych bytów) czy znawcy tego przedmiotu - na początek
                wystarczyłby aż nadto wykład faceta, który ciężko pracuje na trzy zmiany w
                kopalni (w brudzie, pyle, hałasie, upale i smrodzie - im niżej tym goręcej,
                podobnie jak w piekle) i odróżnia gatunki węgla od jego sortymentów, wie jak
                wygląda kombajn górniczy (i odróżnia go od kombajnu rolniczego) oraz kto za co
                odpowiada na kopalni, po co się te dziwne kółka kręcą na tych śmiesznych
                wieżyczkach.
                • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 16:40
                  Mądrale, którzy tak Ci imponują (o ile nie jesteś jednym z nich) - jakieś
                  Gordony Gekko, Madoffy - walnie przyczyniły się do największego w historii
                  ogólnoświatowego kryzysu i potrafiły rozpieprzyć wielkie firmy z tradycjami
                  sięgającymi niemal czasów Oświecenia.
                  • szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 16:50
                    > Mądrale, którzy tak Ci imponują (o ile nie jesteś jednym z nich) -
                    > jakieś Gordony Gekko, Madoffy.
                    Napisałem o kupowaniu węgla na giełdzie towarowej, a ty od razu o
                    Madoffie? Brałeś w tym jego przekręcie jakiś udział, że wszystko Ci
                    się z nim kojarzy?
                    • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 18:08
                      Napisałeś, żeby pokazać swoją wyższość nad prostym "kilofkiem". Przynajmniej
                      takie odniosłem wrażenie. Wcale nie demonstrując w ten sposób jakiejś głębokiej
                      znajomości problematyki sektora węglowo-energetycznego w Polsce (bo to ściśle
                      związane ze sobą rzeczy w naszych krajowych uwarunkowaniach).

Być może jestem dosyć ofensywny m.in. w takich przypadkach, być może ilość
                      agresji i chamstwa na forach zaczyna mi szkodzi - zaczyna mnie kształtować, choć
                      buńczucznie sądziłem gdy zaczynałem tutaj jakiś rok-dwa temu się czasem
                      udzielać, że to raczej w odwrotnym kierunku pójdzie.
                      • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 18:23
                        Przy czym niejeden "prosty kilofek" by Cię zaskoczył znajomością tematu i
                        PRAKTYKI. Zdziwiłbyś się. Ludzie nie są idiotami, jak mi palnął w odpowiedzi lol
                        w 5 minut po tym, gdy go pochwaliłem za inteligencję i siłę spokoju... Każdy ma
                        mózg, tylko nie każdy lubi go używać, bo ludzie z natury są wygodni i leniwi.
                        • Gość: gregger Re: To już jest skandal IP: *.197.89.212.edial.pl 15.08.09, 19:07
                          No właśnie my też, wyobraź sobie, mamy mózgi i potrafimy myśleć.
                          I szlak nas trafia jak okradają nas górnicy bo niby im się należy więcej.
                          Wyobraźcie sobie, że wasza praca wcale nie jest najcięższa, nie jest
                          najniebezpieczniejsza i na pewno nie jest dla nas tyle warta żebyśmy chcieli
                          dopłacać do niej po kilka miliardów rocznie.
                          Ja skończyłem szkołę górniczą i wstyd mi jest za takich "co ja się nie
                          narobiłem" jak ty.
                          Ja wiem jak większość górników pracuje na dole. I wiem, że nie zasługują oni na
                          to żebym ja musiał dopłacać do ich pensji ze swoich podatków zamiast np.
                          korzystać z darmowej autostrady.
                          Głosy takie jak twój są zwyczajnie bezczelne.
                          • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 19:59
                            Gregger - podobnie jak lol nie jestem górnikiem, uświadom To sobie!

Dlaczego pretensje chcesz kierować do narzędzi, a nie do tych, którzy tymi
                            narzędziami sterują?
                            • szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 20:19
                              > Dlaczego pretensje chcesz kierować do narzędzi, a nie do tych,
                              > którzy tymi narzędziami sterują?
                              A no właśnie nie należy kierować pretensji ani do narzędzi -
                              maszyneria nie produkuje (dochodów), to się złomu pozbywamy.
                              I od teraz pretensje nie są już naszym problemem: nie narzędzia i
                              Ci, którzy nimi kierują kierują oskarżają nawzajem.
                              • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:27
                                Pozbądź się tego "złomu" (gratuluję - górnicy w Polsce to "nieroby" i "złom"
                                zdaniem niektórych)!

Pozamykaj nasze elektrownie i kup sobie jeszcze prądu po cenach dumpingowych,
                                wciskanego nam od zeszłej jesieni przez ogarnięte kryzysem Niemcy, upychające
                                swoje gigantyczne w tej sytuacji nadwyżki mocy gdzie popadnie - butem, łokciem,
                                czym się da.

Spróbuj się dowiedzieć chociaż podstaw - rudymentarnych faktów, zanim zaczniesz
                                stawiać diagnozy na temat "złomu" lepsze, niż zbieracz złomu po podwórkach -
                                Elektryku Wysokich Napięć:

video.google.com/videoplay?docid=-1151580650120347459
                                • szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:48
                                  > Pozbądź się tego "złomu" (gratuluję - górnicy w Polsce
                                  > to "nieroby" i "złom" zdaniem niektórych)!

Póki żyją z naszych podatków mamy prawo tak o nich mówić - jak
                                  będą "na swoim" - to i nasze podejście do nich się zmieni (z
                                  podatków pokrywane są emerytury górnicze, koszty szkód górniczych
                                  oraz straty kopalni).
                                  • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:52
                                    TO DOMAGAJ SIĘ PRYWATYZACJI, A NIE LIKWIDOWANIA KOPALŃ!!!
                                    • szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:59
                                      > TO DOMAGAJ SIĘ PRYWATYZACJI, A NIE LIKWIDOWANIA KOPALŃ!!!

Oczywiście, te na które znajdą się kupcy należy sprzedać.
                                      Problem w tym, że na sporą część się nie znajdą (twierdzę nawet, że
                                      na większość).
                                    • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 22:25
                                      Niech rząd pokaże, że potrafi załatwić sprawę ze związkami równie zręcznie, jak
                                      poradził sobie z atakiem na naszą walutę kilka miesięcy temu. Tylko, że tutaj
                                      trzeba opracować nieco trudniejszą strategię i na lata - a nie usiąść na kilka
                                      wieczorów w zaimprowizowanym think-tanku przy koniaczku i cygarach (palone opony
                                      będą śmierdziały, trudno... - choć może coś uda się wymyślić, po to jest rząd -
                                      żeby znaleźć sposób albo kolejnym panom za udział już podziękujemy, choć już za
                                      udział niestety wzięli...).

Jest z czego czerpać wzorce, są tomiszcza opracowań, trzeba jednak przyjąć jakiś
                                      kierunek polityki energetycznej i konsekwentnie się go trzymać, zamiast
                                      niezdecydowanie mieszać i mieszać w tej mętnej zupie:

209.85.129.132/search?q=cache:hNxs6du1lioJ:www.sitg.pl/stbilans.doc+restrukturyzacj%C4%99+g%C3%B3rnictwa+w+czechach+przeprowadzi%C5%82&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
                      • Gość: szefunio1 Re: To już jest skandal IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 19:24
                        > Napisałeś, żeby pokazać swoją wyższość nad prostym "kilofkiem".

Wyższość co najwyżej po tym względem, że on jest kłamcą a ja nie.
                        Czyli tu on jest takim małym "Madoffem", który kłamie na temat ceny
                        jaką musielibyśmy zapłacić gdybyśmy zamiast węgla wydobywanego przez
                        niego kupili węgiel za granicą - i dzięki tym kłamstwom zgarnia
                        piniądze z naszych podatków (na wcześniejszą emerutrę, na pokrycie
                        szkód górniczych czy na pokrycie strat generowanych przez kopalnie).
                        • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 20:31
                          Znalazłeś ceny z rynku amerykańskiego i się tym podjarałeś niczym student ziołem
                          zbyt świeżym (lub może zbyt starym, nie znam się). Znajdź sobie jeszcze ceny
                          paliw ciekłych w USA i zacznij udowadniać, że "Orlen" dzięki swym kłamstwom
                          jeszcze więcej zgarnia. Najwyraźniej nawet nie potrafisz zrozumieć znaczenia tej
                          monstrualnej górki, jaką widać na podanych przez Ciebie wykresach (bardzo
                          destruktywnego dla gospodarki - tak w skali makro-, jak i mikroekonomicznej).

Zacznij importować z USA, zarobisz miliony...

Myślisz, że prywatne elektrownie "polskie" bazujące na węglu kamiennym (choćby
                          "Rybnik" czy "Połaniec", należące do takich potentatów, gigantów jak Electricite
                          de France czy Electrabel - tylko te dwie elektrownie razem dają już prawie 15%
                          mocy krajowej) by nie importowały całego węgla, gdyby była taka różnica i to
                          trwała (brunatny - to jeszcze inna historia, kto ma elementarną wiedzę na ten
                          temat - ten wie o co chodzi)?

Zakontraktuj milion ton węgla, mądralo (sam "Rybnik" spala 4-4,5 miliona ton
                          rocznie). Nie masz pojęcia, jak ostra jest walka między wielkimi dostawcami
                          paliw a ich wielkimi odbiorcami. Wióry wielkości wagonów lecą.
                          • szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:05
                            > Znajdź sobie jeszcze ceny paliw ciekłych w USA i zacznij
                            > udowadniać, że "Orlen" dzięki swym kłamstwom jeszcze więcej
                            > zgarnia...
                            Oczywiście i w tym przypadku różnica cen wynika z tego, że ktoś tę
                            różnicę zgarnia. W przypadku paliw "zgarniającym" jest budżet
                            państwa poprzez nałożone na paliwa podatki.
                            W przypadku węgla różnicę "zgarniają" górnicy - budżet niczego tu
                            nie zgarnia - wręcz jeszcze do wszystkiego dopłaca (koszt emerytur
                            górniczych, koszt szkód górniczych, straty generowane przez
                            kopalnie).

> Myślisz, że prywatne elektrownie "polskie" bazujące na węglu
                            > kamiennym (choćby "Rybnik" czy "Połaniec", należące do takich
                            > potentatów, gigantów jak Electricite de France czy Electrabel -
                            > tylko te dwie elektrownie razem dają już prawie 15%
                            > mocy krajowej) by nie importowały całego węgla.
                            Kupują tyle ile są w stanie przeładować nasze porty - resztę chcąc
                            nie chcąc muszą kupić w Polsce po cenach wyższych niż światowe. W
                            zeszłym roku import węgla wyniósł 10 mln ton. W tym będzie co
                            najmniej 11 mln (do maja było 4.6 mln ton) - mimo kryzysu import
                            rośnie.
                            • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:45
                              Rozumiem, że inne europejskie rafinerie też okradają Europejczyków, sądząc z
                              różnicy cen paliw między UE, a USA? Słyszałeś o czymś takim, jak wydobycie
                              własne
                              ropy, gazu i węgla w USA (trzeci producent ropy naftowej na świecie,
                              drugi - gazu ziemnego oraz węgla kamiennego)?

Ciągle nie opłaca się wozić węgla z portów na południe, prędzej LHS-em ze
                              wschodu jak już. Sytuacja jest płynna i bardzo dynamiczna w ostatnich latach -
                              ceny skaczą jak oszalałe to w górę to znowu w dół - raz tu raz tam, zaś górnicy
                              ("nieroby", "złom") mają w tym wszystkim jeszcze mniej do gadania, niż Ty czy ja
                              na tym forum. Miej pretensje do kolejnych rządów, do pasożytniczych i
                              rozwydrzonych związków zawodowych, do nieudolnych prezesów.

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, jak marnie wygląda infrastruktura i dynamika
                              samych portów w naszym kraju, nawiasem mówiąc. Bida z nędzą. Porty - to są w
                              Hamburgu czy Rotterdamie, Rostock już nawet dawno zdaje się zmajoryzował
                              Szczecin, kiedyś główny port Berlina, itd. Stoczniowcy są temu winni?
                          • Gość: gregger Re: To już jest skandal IP: *.197.89.212.edial.pl 15.08.09, 21:53
                            Polecam przeczytanie tej lektury
                            gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33211,6899179,Czarne_zloto__czyli_czarny_klopot.html
                • szefunio1 Re: To już jest skandal 15.08.09, 16:46
                  > "Sfrustrowanemu" oraz prezentującym się jako wirtuozi żonglowania
                  > derywatami...
                  Kontrakty terminowe na międzynarodowych giełdach towarowych mają
                  opcje "Exchange of Futures for Physicals", więc kupiony kontrakt
                  jeśli się chce bez problemu wymienisz towar.

> czy znawcy tego przedmiotu - na początek
                  > wystarczyłby aż nadto wykład faceta
                  Nie rozumiesz - ten facet by kłamał w najważniejszej kwesti -
                  tj. odpowiedzi na pytanie "za ile można kupić węgiel za granicą".
                  Z tego co tutaj prezentujesz widać, że Ty także byś w tej kwestii
                  kłamał (gdybyś musiał na takie pytanie odpowiedzieć).
                • 1stanczyk Dobrze, ze piszesz ze dwukrotnie srednia krajowa 15.08.09, 18:09
                  pensje placimy ludziom, ktorzy potrafia odroznic kombajn gorniczy od rolniczego,
                  ktorzy znaja swoj zawod i wiedza co robia (jak sie okazuje zreszta po analizach
                  wypadkow gorniczych coraz rzadziej) i ktorzy wybrali sobie sami swoje czasami
                  ryzykowne i czesto w trudnych warunkach zajecie.

Bo jak sie okazalo po pierwszej restrukturalizacji i licznych grupowych
                  zwolnieniach niczego innego "wybrac" nie mogli bo sie do niczego innego po
                  prostu nie nadawali.

Wiec (kradnac) fedrowali wegiel na czarno na wlasny rachunek i sprzedawali z
                  dnia na dzien po 150 zlotych worek.

Oto jest stworzony przez prl-owska propagande i przez postsolidarnosciowe
                  pomioty i mit naszego gornika na ktorego komfort i wysokie place pracuje caly
                  kraj.

Re: To już jest skandal
                  • jacgg Re: Dobrze, ze piszesz ze dwukrotnie srednia kra 15.08.09, 18:35
                    Chodzi Ci o tych, którzy zbierają węgiel po hałdach - czy sugerujesz może więcej
                    jeszcze, że zwolnieni górnicy skrzyknęli się w mafię, która napada pociągi i
                    wysypuje z nich węgiel na podstawione ciężarówki?
                    • 1stanczyk Chodzilo mi o tych zwolnionych, ktorzy nie 15.08.09, 18:51
                      potrafiac znalezc innej pracy fedrowali wlasne "kopalnie" tam gdzie wegiel
                      zalega blisko powierzchni.
                      Re: Dobrze, ze piszesz ze dwukrotnie srednia kra
                      • jacgg Re: Chodzilo mi o tych zwolnionych, ktorzy nie 15.08.09, 19:02
                        Gdzie jeszcze w Polsce zalega węgiel kamienny tuż pod ziemią - tak, że w piwnicy
                        można go sobie wykopać niczym robaki na przynętę przed niedzielnym wędkowaniem,
                        stańczyk - bo się ciekawy zrobiłem? Zanim Ci odpowiem.
                • joly.roger Re: To już jest skandal 15.08.09, 20:27
                  > "Sfrustrowanemu" oraz prezentującym się jako wirtuozi żonglowania derywatami
                  > (dotyczącymi towarów, których nieraz nigdy na oczy nie widzieli - a czasem
                  > zupełnie już wirtualnych bytów) czy znawcy tego przedmiotu - na początek
                  > wystarczyłby aż nadto wykład faceta, który ciężko pracuje na trzy zmiany w
                  > kopalni

Co oczywiście czyni go wybitnym fachowcem w dziedzinie zarządzania i handlu.
                  ROFTL :)
                  • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 21:56
                    Gdzie coś takiego powiedziałem? Chodziło mi tylko o to, że z wypowiedzi
                    niektórych wynika, że najpewniej nie odróżniają nawet węgla kamiennego od
                    brunatnego, kombajnu górniczego od kombajnu rolniczego, a miału energetycznego
                    od rzecznego mułu! Więc "kilofek" dla nich, to profesor.
            • cloclo80 Re: To już jest skandal 15.08.09, 22:19
              Przeciętny górnik powtórzy brednie z Radia Maryja. Przecież nie przyzna się, że
              z ekonomicznego punktu widzenia to nie górnictwo, tylko zabawa w kopanie węgla.
              • jacgg Re: To już jest skandal 15.08.09, 22:40
                Bogoojczyźniana retoryka nie jest i nigdy nie była popularna na Górnym Śląsku,
                zwłaszcza rdzennych Ślązaków to chyba prawie nie dotyczy.

Vide wyniki wyborów - nie tylko zresztą ostatnich - i absolutnego rekordzisty
                Buzka któremu wybaczono nawet zamykanie kopalń, wbrew pozorom populiści czy
                nacjonaliści nie mają tu aż tak łatwego życia - już w czasach Prus czy II RP
                stale chadecja (najpierw niemiecka Partia Centrum potem KORFANTY!) kosiła tu
                wszystkich innych - łącznie z endecją i piłsudczykami po stronie polskiej, czy
                nazistami po stronie niemieckiej. Ten post od strony historycznej musiałbym
                jednak dokładniej posprawdzać, żeby np. się pod nim podpisać z imienia i nazwiska!
                • Gość: a Re: To już jest skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 23:46
                  Buzek wygral na Slasku, ale to nie znaczy, ze to gornicy na niego
                  glosowali. Slask to nie gornicy!
                  • Gość: a Re: To już jest skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 23:48
                    A gornicza Solidarnosc idzie raczka w raczke z pisiorami.
    • Gość: FreakyMisfit Sądzę, że trzeba pomóc braci górniczej. IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.09, 12:33
      Dajmy im szesnastą pensję w roku, bo inaczej chłopy z głodu pozdychają!
    • czarny-misio Oby zima była ciepła 15.08.09, 12:37
      tego życzę Polakom
      • Gość: lol Re: Oby zima była ciepła IP: 87.239.192.* 15.08.09, 13:37
        czarny-misio napisał:

> tego życzę Polakom

chyba sobie i innym posrańcom.
    • Gość: Polak Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 12:53
      Dobrze, niech wszystko padnie!!!! Jakim cudem polski węgiel można taniej kupić
      za granicą niż w Polsce... Kupuję opał z zagranicy i opłaca mi się go ściągać
      z centralnej części kraju... Polskie górnictwo nie powinno istnieć, skoro tak
      szczególnie dba o rodaków. Jakim cudem opał jest niby tańszy o 40%, skoro w
      tym roku płaci się prawie połowę więcej za niego niż w lipcu 2007???
      (Porównuję cenę miału)
      KIJ im w OKO.
    • Gość: piotrb Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 13:01
      cena wegla na skladach po 700 800 zl, miału po 400-500 moze kopalnie
      przestaly by sprzedawac wegiel po 150 zlotych swoim firmą,
      przestały byc dotowane z budzetu tylko dzialaly jak firmy komercyjne
    • Gość: grr dlaczego kopalnie nie handluja weglem bezposrednio IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 15.08.09, 13:04
      dlaczego kopalnie nie handluja weglem bezposrednio tylko poprzez
      posrednikow? kto na tym zarabia i ile? podpowiem, ze sa to znajomi
      krolika i zarabiaja grube miliony na horendalnych marzach
    • Gość: alus Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła IP: 94.75.112.* 15.08.09, 13:24
      Tona węgla z polskiej kopalni 700-800 zł. Ten sam węgiel z Czech.. 350 zł z
      dostawą do domu. Nawet nie ma się nad czym zastanawiać niech bankrutują. Oby
      jak najszybciej. Nikogo nie stać na takie coś.
      • Gość: do alus Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 17:44
        nie pitol głupot, czeski węgiel jest brunatny!!, zafajda nasze piece na groszek
        i nie opłaca się go kupować!!, wiem co pisze dałem się na to g..no nabrać rok
        temu i potem musiałem wymienić piec, drugi raz tego czeskiego szajsu nie
        kupię-jest nasączony wodą ten węgiel brunatny
        • jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 18:47
          Co za bzdury - mają i taki i taki. Choć niewykluczone, że jakiś głupek kupił
          sobie brunatny zamiast kamiennego, sądząc z ceny. Albo jakąś trefną mieszankę
          ("mlemix", "masmix" węglowy...).
      • Gość: ad Re: Alus masz rację IP: *.static.vip-net.pl 16.08.09, 00:12
        Sam kupiłem węgiel z Czech ekogroszek z transportem do Lublina
        kosztował 385 złotych tona a polski ze składu kosztuje 780złotych za
        tonę zadam pytanie kto zarabia 400 złotych i odpowiedź jest jedna
        przyjaciele królika mam w dupie górników niech wezmą się do roboty i
        wypracują na ZUS i swoje emertury .
    • kakanek81 Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo zła 15.08.09, 13:26
      Witam!!!

No cóż trudno się mówi.Jest kryzys ale powoli się kończy.Do
      Polski moim zdaniem przyjdzie z opóźnieniem.Mam nadzieję,że się mylę
      i nie przyjdzie wcale.Oby!Sytuacja w Górnictwie zadawala co
      poniektórych prominentnych Polaków.Będzie można wmówić
      Polakom,że jedynym lekarstwem na całe zło jest prywatyzacja za
      bezcen
      .Ktoś się przy tym zdrowo obłowi i to nie jeden,a cała
      chmara trutni.Polska węglem stała i stoi.To jej bezcenne bogactwo
      przy wysychających zasobach ropy.
      Przy odpowiednich
      dalekowzrocznych inwestycjach w górnictwo można by zrobić
      ekologiczny dochodowy biznes.
      Ale kogo to obchodzi?????........
      • Gość: :) Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 15:30
        tego bogactwa w dosc optymistycznych analizach starczy nam jeszcze na 20-25
        lat.....baaardzo "dalekowzroczny" biznes:)

to ty zacznij produkowac zelazka z "duzsza" oraz radła...tez dobry i
        dalekowzroczny biznes:P
        • jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 15:43
          Kolejny lamer czystej wody. Chodzi Ci o zasoby operatywne czy rezerwowe? Według
          GIG (Głównego Instytutu Górnictwa - słyszałeś o czymś takim?) same zasoby
          operatywne (możliwe do wydobycia bez nowych inwestycji) wystarczą na ok. 40 lat,
          zasoby rezerwowe są gigantyczne, ogromne:

www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=2224&cms=30
          • jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 15:54
            Żenująco niski poziom ogólnej wiedzy technicznej przy jednoczesnym lekceważeniu
            OGROMNEJ roli fachowców-inżynierów w społeczeństwie - to ciągła bolączka
            Polaków, niemal jeszcze do wczoraj głównie pyskatych szlachciurów albo chłopów
            podpisujących się trzema krzyżykami.
      • jacgg Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 15:35
        Kakanek tego biznesu nie zrobią państwowe spółki, rządzone zwykle przez
        dyletantów z nadania politycznego! Patrz na Czechy, jak się restrukturyzuje w
        trudnych warunkach (mało czasu, mało kasy)!

Coś takiego są w stanie zbudować tylko prywatni przedsiębiorcy, którzy mają
        czasem wredne lecz cwane łby - i motyw zarobkowy. Taki jest niestety kapitalizm,
        który zresztą ma swoją etykę - bez której sam się rozpada tak samo, jak
        gospodarka centralnie sterowana!

"Można by zbudować"... Kto to ma zrobić? Jakiś aparatczyk partyjny, znający się
        zazwyczaj jedynie na prowadzeniu taniego "teatrzyku" ku uciesze gawiedzi? Ilu
        mamy mężów stanu znających się na górnictwie i jeszcze zajmujących się tym
        tematem? Buzek ma wte i wewte latać między Brukselą, Strasburgiem a Katowicami i
        zarządzać wszystkim, niczym Stary Jorg (Ziętek)?

To prywatny przedsiębiorca Henry Ford zrewolucjonizował społeczeństwo
        amerykańskie produkując samochody dostępne dla każdego (zwłaszcza robotników,
        którzy bili się o pracę u niego, bo zarabiali dwa-trzy razy więcej od innych,
        Ford nie zwalniał po świńsku jak wielu i był pionierem stosowania zasad tzw. BHP
        w zakładach pracy, opis Forda na stronach wikipedii jest bardzo wycinkowy i
        wykrzywiony).
      • joly.roger Re: Sytuacja górnictwa jest zła, a nawet bardzo z 15.08.09, 20:34
        Będzie można wmówić
        > Polakom,że jedynym lekarstwem na całe zło jest prywatyzacja za
        > bezcen

Tak bez wnikania, jak dla kogo prostego. Jakbym miał coś do czego dopłacam
        dziesiątki milionów, to oddałbym za darmo, byle już nie dopłacać :P
    • Gość: lol Re: Czarno widać przyszłość kopalń IP: 87.239.192.* 15.08.09, 13:36
      Pisze się szczerze, idioto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka