Dodaj do ulubionych

Uzywanie kart kredytowych w Polsce

IP: *.registrar.ualberta.ca 15.02.02, 17:33
Co poweicie na temat uzywania kart kredytowych w Polsce?
Moj maz jedzie do Polski i nie chialby zabierac ze soba
zbyt duzo gotowki, bo to klopot z wymiana, zlodziejami,
itd. Czy oplaca sie uzywac karty kredytowe? Slyszalam
ze bardzo oszukuja i potem jak np. Master Card przysle
ci rachunek to patrzysz a tu ta sama suma jest
pobierana kilka razy. Nie weim jak to wyglada naprawde
- czy moze mi ktos poradzic czy jest to bezpieczne?
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce 15.02.02, 17:37
      Gość portalu: loreta napisał(a):

> Co poweicie na temat uzywania kart kredytowych w Polsce?
      > Moj maz jedzie do Polski i nie chialby zabierac ze soba
      > zbyt duzo gotowki, bo to klopot z wymiana, zlodziejami,
      > itd. Czy oplaca sie uzywac karty kredytowe? Slyszalam
      > ze bardzo oszukuja i potem jak np. Master Card przysle
      > ci rachunek to patrzysz a tu ta sama suma jest
      > pobierana kilka razy. Nie weim jak to wyglada naprawde
      > - czy moze mi ktos poradzic czy jest to bezpieczne?

uzywalem wraz z zona przez ostatnie 3 lata...lacznie jakies 5-6 wyjazdow, bez
      zadnych problemow. ale pewnie sie okaze ze jestesmy wyjatkiem!

na razie
      • Gość: ds Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: 194.203.201.* 15.02.02, 17:41
        > > Co poweicie na temat uzywania kart kredytowych w Polsce?
        > > Moj maz jedzie do Polski i nie chialby zabierac ze soba
        > > zbyt duzo gotowki, bo to klopot z wymiana, zlodziejami,
        > > itd. Czy oplaca sie uzywac karty kredytowe? Slyszalam
        > > ze bardzo oszukuja i potem jak np. Master Card przysle
        > > ci rachunek to patrzysz a tu ta sama suma jest
        > > pobierana kilka razy. Nie weim jak to wyglada naprawde
        > > - czy moze mi ktos poradzic czy jest to bezpieczne?

Uzywam kart w Polsce jak tylko moge. Nigdy zadnych problemow. Kiedys krolowaly "zelazka"
        ale teraz prawie wszedzie sa elektroniczne terminale. Stanowczo polecam (cenowo wychodzi
        tak samo albo i lepiej niz gdybym wymienil pieniadze w kantorze i kupil za gotowke).
      • Gość: Greg Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.daxnet.no 15.02.02, 17:43
        Uzywam kart w Polsce od prawie 10 lat i nigdy nie mialem wiekszych problemow.
        Raz tylko wysiadl system Polkardu i ani w bankomacie ani w banku nie dostawalem
        autoryzacji. Oczywiscie, jak to w Polsce robili ze mnie w banku glupiego, ze
        nie mam to niby pieniedzy na koncie. Ale to tylko jedyna niemila przygoda z
        kartami.
        • Gość: gruszka Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.polcard.com.pl 15.02.02, 17:54
          Polcard obsługuje tylko terminale w sklepach i nic nie ma do bankomatów w
          przypadku twojej sytuacji problem był z łączem do twojego systemu(Visa,master)
          • Gość: Greg Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.daxnet.no 16.02.02, 08:48
            To dziwne, taka informacje mi podano w banku - bylo to z 6 lat temu.
            A swoja droga, komu jest potrzebny Polcard? Ngdzie w swiecie nie ma chyba
            podobnej instytucji. Chyba tylko po to, zeby podniesc koszt obslugi kart w
            Polsce, ktory i tak jest bardzo wysoki.
    • Gość: gruszka Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.*.*.* 15.02.02, 17:38
      Myslę że jest to niezgodne z prawdą , pracuje w firmie która rozlicz takie
      transakcje .Jak masz pytania to podaj maila.
    • Gość: LiLSnake Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.i4.auc.dk 15.02.02, 17:39
      Loreta, to bujda. takie rzeczy moga zdarzyc sie wlasciwie wszedzie. zawsze posluguje sie kartami w Polsce i
      zawsze jest bezpiecznie. Nie ma sie co przejmowac.
    • Gość: gruszka Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.*.*.* 15.02.02, 17:41
      Tak na szybko ci podpowiem że jeśli masz kartę chargową to wystrzegaj się
      pobierania gotówki z bankomatu bo jest to dość kosztowne
      • Gość: sharky Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: 213.122.64.* 15.02.02, 17:49
        Czasem sprzedawcy w sklepach patrzyli z przerazeniem na moja karte bo nie znali
        banku, ale na ogol nie mialem problemow, choc jest znacznie mniej sklepow gdzie
        mozna placic Visa czy Visa Electron. Czasem sie zdarza, ze sprzedawca kaze isc
        do drugiego stanowiska. Nie mozna w kazdym razie spuszczac karty z oczu: jesli
        sprzedawca bierze ja na zaplecze, idz razem z nim nawet jesli bedzie marudzil.
      • jot-23 Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce 15.02.02, 17:56
        Gość portalu: gruszka napisał(a):

> Tak na szybko ci podpowiem że jeśli masz kartę chargową to wystrzegaj się
        > pobierania gotówki z bankomatu bo jest to dość kosztowne

gruszka, co z tym wybieraniem gotowki? automat przeciez nie pobiera lokalnej
        oplaty w polsce? tak nie?
        • Gość: gruszka Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.polcard.com.pl 15.02.02, 17:59
          Zależy od karty jaką posiadasz za karty typu elektron płacisz bardzo mało lub
          wcale zalezy od banku natomiast za karty chargowe płacisz dość dużo bo 70 zł za
          1000 zł wypłacone to dość dużo
          • jot-23 Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce 15.02.02, 18:02

> Zależy od karty jaką posiadasz za karty typu elektron płacisz bardzo mało lub
            > wcale zalezy od banku natomiast za karty chargowe płacisz dość dużo bo 70 zł za
            >
            > 1000 zł wypłacone to dość dużo

to chyba jest tylko wlasciwe transakcjom zawieranym przez karty wydawane przez
            polskie banki? ja tylko tak wyplacam pieniadze, i , kozystajac z faktu ze moj
            bank nie pobiera zadnych oplat od uslug ATM, nic mnie to nie kosztuje (jesli
            wybieram w USA, w bankomacie nie nalezacym do mojego banku to jest zazwyczaj
            stala oplata $1.50 od jednorazowego uzycia)
            • Gość: gruszka Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.polcard.com.pl 15.02.02, 18:06
              Masz racje zależy to w dużej mierze od banku,niestety tutaj jak na razie karty
              chargowe nadal są uznawane jako przejaw luksusu i pobierane są od nich straszne
              opłaty , a już najgorszy w tym jest spec Citybank który dzieki dobremu
              marketingowi wypromował swoje karty a teraz pobiera najwyższe opłaty odsetki ,
              i naprawdę nikomu nie polecam karty Citybanku w Polsce.
              Na marginesie to samo oferują inne banki za duzo mniej .
              • Gość: Jac Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: 195.27.162.* 16.02.02, 15:43

> Masz racje zależy to w dużej mierze od banku,niestety tutaj jak na razie karty
                > chargowe nadal są uznawane jako przejaw luksusu i pobierane są od nich straszne
                >
                > opłaty , a już najgorszy w tym jest spec Citybank który dzieki dobremu
                > marketingowi wypromował swoje karty a teraz pobiera najwyższe opłaty odsetki ,
                > i naprawdę nikomu nie polecam karty Citybanku w Polsce.
                > Na marginesie to samo oferują inne banki za duzo mniej .

A ja przez dlugi czas korzystalem z kart CityBanku i nie mam powodow do narzekan.
                Wszystko bylo za darmo: zero oplaty za wydanie karty, zero oplat za korzystanie
                (przy placeniu w sklepach). Problem mieli jedynie ci, ktorzy nie splacali
                zadluzenia w teminie. Oprocentownie kredytu bylo bardzo wysokie. No ale jesli
                ktos nie umie liczyc to niech placi.
          • Gość: . Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.polcard.com.pl 16.02.02, 15:45
            .
            • Gość: . Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: 168.143.112.* 16.02.02, 15:47
              .
    • Gość: Maria Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.02, 17:48
      Od ponad 10 lat jezdze kilaka razy w roku do Polski i, gdzie tylko moge place
      AmEx. Tylko raz zdarzylo mi sie, (przed wymiana pieniedzy) ze na jednym
      rachunku zamiast 1300000,- napisano 13000000,- zl co ja przy podpisywaniu
      przeoczylam. Blad zauwazylam dopiero po powrocie do domu, natychmiast
      reklamowalam i AmEx przy nastepnam miesiecznym rachunku zwrocil reszte.
      Polecam.
      • Gość: gruszka Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.polcard.com.pl 15.02.02, 17:51
        Tak na marginesie Amex jest jeszcze daleko w tyle wiec lepiej miec Visę albo
        Mastera
        • Gość: Gruha info@polcard.com.pl IP: *.tor.pathcom.com 15.02.02, 19:25
          Wasi ludzie sie nudza w pracy!

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
          dzial=0511&forum=POLONIA&wid=1093192&aid=1093382&rep=1
          • Gość: gruszka Re: info@polcard.com.pl IP: 168.143.112.* 15.02.02, 19:38
            Mi się wydaje że to raczej Tobie się nudzi, a nie mi
            zazdrościsz
            • Gość: gruszka Re: info@polcard.com.pl IP: 168.143.112.* 15.02.02, 19:41
              A tak na marginesie to sie zastanawiam czy cię to
              kręci próbując robić komus problemy
        • Gość: Cox_12 Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.netcom.ca 16.02.02, 17:48
          U r right MF: info@polcard.com.pl
          Wasze ludziska siem nudzom ,,,
    • Gość: --Michal Karty IP: *.tiaa-cref.org 15.02.02, 18:37
      Z moje doswiadczenia.
      - place karta Visa/Master/AMEX - zadnych problemow (o co chodzi z tym AMEX w
      tyle?) AMEX - jest bardzo przydanty w mniej cywilizowanch czesciach swiata!
      Problemy mozes miec np. z Discovery.

- karat debetowa, bez problemow wyciagam pieniadze z kata czekowego czy
      oszczednoscioweg (ZADNYCH OPLAT), ma to zwiazek z systemem jakiego uzywasz np.
      (Cirrus, AFFN, Pulse), polskie banki jeszcze sie nie wycwanily i nie kasuja
      klientow innych bankow, co np. jest nagminne w USA MX czy Kanadzie.

Powodzenia.
      • jot-23 Re: Karty 15.02.02, 18:40
        Gość portalu: --Michal napisał(a):

> Z moje doswiadczenia.
        > - place karta Visa/Master/AMEX - zadnych problemow (o co chodzi z tym AMEX w
        > tyle?) AMEX - jest bardzo przydanty w mniej cywilizowanch czesciach swiata!
        > Problemy mozes miec np. z Discovery.
        >
        > - karat debetowa, bez problemow wyciagam pieniadze z kata czekowego czy
        > oszczednoscioweg (ZADNYCH OPLAT), ma to zwiazek z systemem jakiego uzywasz np.
        > (Cirrus, AFFN, Pulse), polskie banki jeszcze sie nie wycwanily i nie kasuja
        > klientow innych bankow, co np. jest nagminne w USA MX czy Kanadzie.
        >
        > Powodzenia.

Z tym wycwanieniem sie to chyba mamy szczescie, bo jak powiedzial grucha, banki
        juz kasuja swoich klientow przy transakcjach ATM na okolo 7%!!!!! jesli by
        chcieli wprowadzic jeszcze druga oplate to by ludzie naprawde wymiekli... wiec na
        razie , ze wzgledu na maly procentowo udzial takich co udaje im sie nie placic,
        chyba jestesmy bezpieczni, ALE, znajac naszych, ktos juz pewnie nad tym mysli...
      • Gość: gruszka Re: Karty IP: *.polcard.com.pl 15.02.02, 18:40
        Discovery nie jest w ogóle akceptowane w Polsce , jeśli chodzi o Amexa to bież
        pod uwagę że wydają go chyba dwa polskie banki każdy terminal elektroniczny
        akceptuje V i M natomiast Amex tylko nieliczni około 5 % ogólnej liczby

Z opłatami masz racje tak jak pisałem zależy to od banku
        • Gość: --Michal Re: Karty - sprostowanie IP: *.tiaa-cref.org 15.02.02, 19:09
          Bank i system ATM (Automated Teller Machine nie asynchronous transfer mode smile)
          to nie to samo. Sa Banki(), ktore kasuja za uzywanie "cudzych automatow", inne
          nie, jest tez podobno Bank Compas - ktory podobno oddaj Kase ktora inni Ci
          potracili za uzywanie ich ATM'u. System natomiast to wspolny standard
          (techniczny/ biznesowy) jak AFFN czy Pulse w ten sposob mozesz uzywac ATM'ow
          innych bankow. 7% to jest kupa kasy!!!!! Widziales ta reklame gdzie lodowka
          chce pieniadze od faceta za to zeby wyciagnol swoje piwo?

Acha.
          pozatym warto zalozyc sobie limit na karte na maksymum w jednym dniu np. $500,
          nawet jezli zostaniemy okradnieci z karty i kodu to strata bedzie mniejsza.
          • Gość: gruszka Re: Karty - sprostowanie IP: *.polcard.com.pl 15.02.02, 19:26
            Michał pracujesz w branży kart??
            • Gość: --Michal ... raczej hobbistycznie. IP: *.client.attbi.com 16.02.02, 17:12
              Nie ja raczej hobbistycznie smile))). Badam caly czas rynek bo oplaty za bank
              mnie wnerwiaja! i czekam na jakis produkt ktory wreszcie nie bedzie mial kuopy
              bezsensownych oplat, szczegolnie jezli chodzi o karty debetowe i kata czekowe.
              • Gość: gruszka Re: ... raczej hobbistycznie. IP: *.polcard.com.pl 16.02.02, 17:15
                Gość portalu: --Michal napisał(a):

> Nie ja raczej hobbistycznie smile))). Badam caly czas rynek bo oplaty za bank
                > mnie wnerwiaja! i czekam na jakis produkt ktory wreszcie nie bedzie mial kuopy
                > bezsensownych oplat, szczegolnie jezli chodzi o karty debetowe i kata czekowe.

A jak jest u Was czy są już tam może karty płatnicze typu prepaid?

• jot-23 Re: ... raczej hobbistycznie. 16.02.02, 17:21

> Gość portalu: --Michal napisał(a):
                  >
                  > > Nie ja raczej hobbistycznie smile))). Badam caly czas rynek bo oplaty za ban
                  > k
                  > > mnie wnerwiaja! i czekam na jakis produkt ktory wreszcie nie bedzie mial k
                  > uopy
                  > > bezsensownych oplat, szczegolnie jezli chodzi o karty debetowe i kata czek
                  > owe.
                  >
                  > A jak jest u Was czy są już tam może karty płatnicze typu prepaid?
                  >
                  >

byly testy robione ( w ramach np jednej dzielnicy), przez chase bank, pare lat
                  temu, od tego czasu cisza.
                  • Gość: gruszka Re: ... raczej hobbistycznie. IP: *.polcard.com.pl 16.02.02, 17:36
                    W polsce w chwili obecnej właśnie Bank Śląski to wprowadził , myślę że będzie
                    to fajna rzecz i przede wszystkim bardzo tania w urzytkowaniu
                    • Gość: gruszka Re: ... raczej hobbistycznie. IP: *.polcard.com.pl 16.02.02, 17:38
                      sorry powinno być w Polsce
                • Gość: --Michal prepaid IP: *.client.attbi.com 16.02.02, 21:52
                  Jako takie sa uzywane do Gift Certificates (nie wiem jak sie to po polsku
                  nazywa). Nie pamietam gdzie to ostatnio widzialem centra handlowe to uzywaja
                  zeby mozna bylo ich uzyc na calym terenie. Pozatym sa Karty Kredytowe dla ludzi
                  ze slab albo barakiem historia kredytowa. Gdzie musisz wplacic kase i do tego
                  limitu uzywac w ten sposob mozesz odbudowac/zbudowac historie kredytowa.
        • Gość: --Michal AMEX IP: *.tiaa-cref.org 15.02.02, 19:11
          AMEX zrobil swietna robote rozprowadzajac swoje "zelaska" w najdziwniejsze
          miejsca na swiecie, wiec nie musisz miec terminal elektronicznego zeby kasowc
          gosci z AMEX'em.
          • Gość: Greg Re: AMEX IP: *.daxnet.no 16.02.02, 08:57
            Niestety w Polsce AMEXEM nadal mozna placic w niewielu miejscach. Kiedys
            placilem nim w EMPIKU, a rok pozniej juz nie moglem - czyli co AMEX w odwrocie?
    • Gość: Realista Re: Zadnych problemow IP: *.il.us.prserv.net 15.02.02, 18:52
      1. Bezpiecznie
      2. Mozna zaplacic rachunek lub wyciagnac gotowke w PLN z automatu
      3. Kurs wymiany jest ok
      • Gość: 517 Re: Zadnych problemow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 23:27
        tak, w Polsce są lodówki i samochody...smile)) (jak mnie wkurzają takie pytania...)
        • Gość: batistut Re: Zadnych problemow IP: *.jasna.tarnow.pl 16.02.02, 10:31
          Gość portalu: 517 napisał(a):

> tak, w Polsce są lodówki i samochody...smile)) (jak mnie wkurzają takie pytania...
          > )

> Slyszalam
          >ze bardzo oszukuja i potem jak np. Master Card przysle
          >ci rachunek to patrzysz a tu ta sama suma jest
          >pobierana kilka razy.

A mnie to wkurza !!

Moze tez slyszalas, ze w Polsce po ulicach chodza niedzwiedzie smile
          • fizia Re: Zadnych problemow 16.02.02, 12:04
            Gość portalu: batistut napisał(a):

> Gość portalu: 517 napisał(a):
            >

>
            > Moze tez slyszalas, ze w Polsce po ulicach chodza niedzwiedzie smile

To dlaczego ja nie widzialam?Zadam zwrotu za bilet do Polski!
          • Gość: MIs Re: Zadnych problemow IP: *.vf.shawcable.net 16.02.02, 12:14
            nie chodza ,bo spia !
            • fizia Re: Zadnych problemow 16.02.02, 12:37
              Czyli do Polski-tylko w lato??!!
              • Gość: MIs Re: Zadnych problemow IP: *.vf.shawcable.net 16.02.02, 12:57
                Lato z misiem !
                • fizia Re: Zadnych problemow 16.02.02, 13:00
                  A Ty,Misiu,dlaczego jeszcze(juz?)nie spisz?Czyzbys wlasnie wybieral sie do
                  Polski?
        • Gość: Greg Re: Zadnych problemow IP: *.daxnet.no 16.02.02, 16:59
          Prawda jest taka, ze placenie karta w duzych miastach od 2-3 lat nie sprawia
          klopotow i nie budzi sensacji. Natomiast w mniejszych miastach jest wciaz
          problem. Robilem zakupy w Domach Centrum w pewnym do niedawna wojewodzkim
          miescie(ponad 100 tys. mieszkancow). Po wbiciu w kasie calych zakupow wyjalem
          Vise. Co platnosc Visa? To czemu pan nie mowil wczesniej(z oburzeniem)?? My
          mamy kase fiskalna(z duma)!!! Teraz musi pan placic gotowka (stanowczo)!!! Na
          to ja powiedzialem, ze w takim razie rezygnuje z zakupow i placic nie bede w
          ogole.
          A te cale zadymy z Visa Clasic i Visa Electron. W kraju w ktorym mieszkam jest
          jedna Visa i mie ma zadnych elektronow, czy klasykow. Pytam sie w sklepie, czy
          moge placic Visa, a jaka pan ma clasic czy elektron. Ja na to, ze mam po prostu
          karte Visa. Nawet nie wiem co je odroznia. Taki burdel mozna zrobic tylko w
          Polsce - wszedzie ludzie korzystaja z Visy, a u nas nie trzeba miec dwa
          rodzaje, zeby bylo "latwiej".
          Mnie Visa sluzy do podjecia gotowki w bankomacie i staram sie w wiekszosci
          miejsc placic gotowka.
    • Gość: l.eszcz Re: Uzywanie kart kredytowych w Polsce IP: *.netcom.ca 16.02.02, 17:28
      Namow go zeby wkladal "gumke" kiedykolwiek Cie bierze: tyl, przod, bok
      ... wy Paliaczki to lepiej wiecie.

PS. Nie dzienkuj, miendzy namy Polakamy ...
      • Gość: jurek Ku przestrodze IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.02.02, 21:41
        Znajac troszeczke Polakow i ich "zdolnosci" do robienia "przekretow" NIGDY nie
        placilem ZADNA karta kredytowa w Polsce.

Moja karte bankowa uzywam JEDYNIE do wuciagania gotowki z bankomatu a dalej
        WSZYSTKO place gotowka.
        • jot-23 Re: Ku przestrodze 17.02.02, 02:54
          Gość portalu: jurek napisał(a):

> Znajac troszeczke Polakow i ich "zdolnosci" do robienia "przekretow" NIGDY nie
          > placilem ZADNA karta kredytowa w Polsce.
          >
          > Moja karte bankowa uzywam JEDYNIE do wuciagania gotowki z bankomatu a dalej
          > WSZYSTKO place gotowka.

czuj duch!, szczegolnie po wypowiedziach 20-tu osob ktore to robia najwyrazniej
          na codzien.... dla mnie tez jest jasne ze cos tu nie gra! moze oni wszyscy sa
          w "tym"?

p.s. jakie masz liability na swojej karcie? zdaje sie ze normalna karta powinna
          miec $50.
        • fizia Re: Ku przestrodze-do Jurka 17.02.02, 11:21
          Skoro tak swietnie znasz Polakow(czyli siebie też)to powinienes wiedziec,ze o
          wiele niebezpieczniej jest chodzic z gotowizna przy pupie.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka