Dodaj do ulubionych

Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna !

03.03.04, 20:03
Proponuje nowa zabawe forumowa.

"Poszukajmy Pana Stefana "

Pan Stefan byl zatwardzialym czerwoncem rezymowym za czasow komuny, dzis
dostatnio zyje w USA. Dostatniej niz niejeden dachowiec z Chicago, ktory
zwial przed kolegami Pana Stefka.

Poszukajmy go, wyslijmy zyczenia. Chetnym wyslijmy adres Pana Stefana- moze
jakas gazeta w Polsce wysle do Pana Stefana reportera?
Moze ktos znajdzie telefon do Pana Stefka?
Czy nie milo bylo by zadzwonic do Niego ot tak, o zdrowie zapytac? Jak
reumatyzm, jak serduszko ?

Znalazlem Jednego Pana Stefka, w Eastport w stanie NY, lat 72.
To jednak pewnie nie ten Nasz Pan- podobno Prawdziwy Pan Stefek mieszka w
okoliczach DC?
Maryland? Virginia?

Pan Stefan kiedys mieszkal na Queens, NY.
Obserwuj wątek
    • lolo27l Re: Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna 03.03.04, 20:15
      dobry pomysl... ta menda nie powinna zyc w USA... czy mozna podac sugestie zeby
      mu przejrzeli papiery?
      • funioolo Re: Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna 03.03.04, 20:18
        Alez oczywiscie !
        Jesli zelgal w trakcie naturalizacji (w USA na obywatelstwo) to zostanie go
        pozbawiony i wyslany w jednostronna wycieczke do POLSKI.
        Te procedure stosuje sie, z powodzeniem i blyskawicznie, do zbrodniarzy
        nazistowskich, ktorzy osiedli w USA ( glownie Ukraincy)
        • artur666 Nagonka na czerwonych? NARESZCIE!!!!!! ntxt 04.03.04, 10:58
          funioolo napisał:

> Alez oczywiscie !
          > Jesli zelgal w trakcie naturalizacji (w USA na obywatelstwo) to zostanie go
          > pozbawiony i wyslany w jednostronna wycieczke do POLSKI.
          > Te procedure stosuje sie, z powodzeniem i blyskawicznie, do zbrodniarzy
          > nazistowskich, ktorzy osiedli w USA ( glownie Ukraincy)
          • Gość: wkurzona Re: Nagonka na czerwonych? NARESZCIE!!!!!! ntxt IP: *.chello.pl 08.03.04, 12:21
            odczepcie sie od niego.co was to obchodzi,spójrzcie w klustro zanim kogos
            bedziecie chcieli ukarac,
            • pan_pndzelek Re: Nagonka na czerwonych? NARESZCIE!!!!!! ntxt 12.03.04, 04:06
              Gość portalu: wkurzona napisał(a):
              > odczepcie sie od niego.co was to obchodzi,spójrzcie w klustro

Chętnie spojrzymy w KLUSTRO cokolwiek by to nie oznaczało głupia cipo...
      • sopocianin Re: Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna 11.03.04, 06:56
        lolo27l napisał:

> dobry pomysl... ta menda nie powinna zyc w USA... czy mozna podac sugestie
        zeby
        >
        > mu przejrzeli papiery?
        A skad wiesz ze menda? W Prawdzie tak napisali? Czy w Zolnierzu Wolnosci? Podaj
        zrodla....
    • waldek.usa Re: Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna 03.03.04, 20:48
      Nazwisko mozna zmienic, np. wystepujac o obywatelstwo.
      Swoja droga to skandal.
    • Gość: HAL2001 2.48 seconds that shook PZPR IP: *.tpgi.com.au 04.03.04, 03:14
      New Search Series Y/N?
      Y

Disclaimer Y/N?
      Y

Disclaimer: This is an automated search series over dataset comprising
      exclusively basic public records available online, with free of charge access,
      not covered by privacy protection laws of the United States. This search can be
      recreated manually at URLs quoted.

Enter Target Attributes in Any Order
      Olszowski
      Stefan
      NY

Null Results Include/Discard?
      Discard

Searching...

find.intelius.com/search-name.php?searchform=name
      Search for:
      Olszowski
      Stefan
      NY
      Returns:
      (target)
      Olszowski
      Stefan
      NY
      73
      (subject 1)
      Olszowski
      Zofia
      S

Note 1 new field 'approx age' for subject 1 Retain/Discard?
      Retain

Extend new field 'approx age' to further where applicable Y/N?
      Y

Searching...

www.ussearch.com/consumer/index.jsp
      Search for:
      (subject 1)
      Zofia
      S
      Olszowski
      Add Attribute
      73

Returns:
      (subject 2)
      Zofia
      Skowron
      Olszowski
      Eastport
      NY
      73

Permutate first/mid/last subject 1 and 2?
      mid/last

Are you sure?
      Suggest permutate first/mid/last
      Accept/Override?
      Override

Searching...

www.switchboard.com
      Search for
      Zofia
      Skowron
      Eastport
      NY

Returns:
      (subject 3)
      Zofia Skowron
      24 Drew Dr
      Eastport
      NY
      11941-1335
      (631)325-9589

Note 2 new fields 'ZIP' and 'phone' for Subject 1 Retain Specify/Retain All?
      Retain All

Transpose target and subject 3 at address verification Y/N?
      Y

Confirm transposition mode at address verification
      Verify adress for
      Zofia
      Skowron
      as presumed address for
      Stefan
      Olszowski
      Y/N?
      Y

Verify Y/N?
      Y

Searching...

www.cedar.buffalo.edu/adserv.html
      SUNY National Address Server

Returns:
      STEFAN OLSZOWSKI
      24 DREW DR
      EASTPORT NY 11941-1335

End Series

Series Conclusions
      2 Conclusions:

(1)
      subject 1 identical with subject 2 identical with subject 3
      Narrative: Zofia S Olszowski identical with Zofia Skowron Olszowski identical
      with Zofia Skowron

(2)
      address of subject 3 identical with target address
      Narrative: 24 Drew Dr Eastport NY 11941-1335 address of both Zofia Skowron and
      Stefan Olszowski

Inference:
      Narrative: 24 Drew Dr Eastport NY 11941-1335 joint address of Zofia Skowron and
      Stefan Olszowski

Accept Inference Y/N?
      Y

Warning Confidence Differential in Fields 'address' , 'ZIP', 'phone'
      Accept/Reject?
      Accept

Series Result:

Stefan Olszowski
      24 Drew Dr
      Eastport, NY 11941-1335
      (631)325-9589

Confidence:
      97.8% name
      94.4% address
      100.0% ZIP
      93.2% phone

Mapping Mode Y/N?
      N

New Search Series Y/N?
      N

Print Y/N?
      Y

CPU resource for series
      2.48s

• stefan_olszowski Re: 2.48 seconds that shook PZPR 04.03.04, 05:27
        No, nie powiem HAL, jestes genialny. Tak, moj adres jest rzeczywiscie:
        Stefan Olszowski
        24 Drew Dr
        Eastport, NY 11941-1335
        (631)325-9589

Jakbys sie zapytal to bym ci zaoszczedzil te 2.48 sekund

I co z tegoi wynika mlody czlowieku ze znalazles moj adres? No zastanow sie co
        ty takiego zrobiles? Czy chcesz miec mnie na sumieniu gdyby cos mi sie stalo?
        Jestes naprawde niepowazny.

Stefan Olszowski
        • pan_pndzelek Re: 2.48 seconds that shook PZPR 12.03.04, 04:13
          stefan_olszowski napisał:
          > > I co z tegoi wynika mlody czlowieku ze znalazles moj adres? No zastanow sie
          co
          > ty takiego zrobiles? Czy chcesz miec mnie na sumieniu gdyby cos mi sie stalo?

TAK! Ja chciałbym mieć cię kurwo na sumieniu! Specjalnie byź mnie zresztą nie
          uwierał...
    • stefan_olszowski Podaje poniwnie moje memorandum na temat 04.03.04, 05:29
      stanu Polonii w USA:

Wielu z Was zaczyna denerwujaca kampanie przeciwko mnie, przeciwko faktom
      historycznym. Usilowalem milczec, nie wtracac sie do Waszych niesnasek,
      chcialem byc obojetny, niestety- nie potrafie juz dluzej stac na boku. Prosze
      Panstwa, moja sytuacja w PRL nie zostala nigdy do konca wyjasniona. Wiadomo
      tylko ze zajmowalem stanowiska polityczne ale nikt nie wiedzial, ba, nie mial
      prawa wiedziec- o mojej dzialalnosci politycznej dla sprawy Ojczyzny.
      Wspolpracowalem ze sluzbami specjalnymi przez wiele lat i w uznaniu moich
      zaslug dostalem zezwolenie na osiedlenie sie w USA. taka byla moja wola i
      zostalem w tym zakresie poparty wlasciwymi czynnikami sttrony amerykanskiej.
      Mysle ze wasze niezdrowe sensacje maja miesjce niemniej jednak nie uwzglednaija
      determinizmu historycznego ktorego ja bylem skromnym elementem. Podonie jak
      Ryszard Kuklinski, ktorego walke o akceptecje obserwowalem z wielkim
      zainteresowaniem, rowniez i ja dokonalem wielu osiagniec w celu osiagniecia
      Nowej Polski. Moge juz powiedziec ze wiadomo mi bylo o wspolpracy s.p. Ryszarda
      z silami bezpieczenstwa po drugiej stronie kurtyny... mialem w tej sprawie
      detaliczny raport, nieomal co do minuty opisujacy jego zachowanie sie.
      Raportowi temu nie nadalem biegu. Nie nadalem gdyz sam rowniez bylem
      wspolpracownikiem po stronie Ryszarda. To byla ciezka decyzja, niemniej jednak
      musialem ja podjac dla dobra Polski i tego nie zaluje. Nie dziwie sie gniewowi
      panstwa gdy oskarzacie mnie-
      • lauriane Re: Podaje poniwnie moje memorandum na temat 04.03.04, 10:45
        stefan_olszowski napisał:

> stanu Polonii w USA:
        >
        > Wielu z Was zaczyna denerwujaca kampanie przeciwko mnie, przeciwko faktom
        > historycznym. Usilowalem milczec, nie wtracac sie do Waszych niesnasek,
        > chcialem byc obojetny, niestety- nie potrafie juz dluzej stac na boku. Prosze
        > Panstwa, moja sytuacja w PRL nie zostala nigdy do konca wyjasniona. Wiadomo
        > tylko ze zajmowalem stanowiska polityczne ale nikt nie wiedzial, ba, nie mial
        > prawa wiedziec- o mojej dzialalnosci politycznej dla sprawy Ojczyzny.
        > Wspolpracowalem ze sluzbami specjalnymi przez wiele lat i w uznaniu moich
        > zaslug dostalem zezwolenie na osiedlenie sie w USA. taka byla moja wola i
        > zostalem w tym zakresie poparty wlasciwymi czynnikami sttrony amerykanskiej.
        > Mysle ze wasze niezdrowe sensacje maja miesjce niemniej jednak nie
        uwzglednaija
        >
        > determinizmu historycznego ktorego ja bylem skromnym elementem. Podonie jak
        > Ryszard Kuklinski, ktorego walke o akceptecje obserwowalem z wielkim
        > zainteresowaniem, rowniez i ja dokonalem wielu osiagniec w celu osiagniecia
        > Nowej Polski. Moge juz powiedziec ze wiadomo mi bylo o wspolpracy s.p.
        Ryszarda
        >
        > z silami bezpieczenstwa po drugiej stronie kurtyny... mialem w tej sprawie
        > detaliczny raport, nieomal co do minuty opisujacy jego zachowanie sie.
        > Raportowi temu nie nadalem biegu. Nie nadalem gdyz sam rowniez bylem
        > wspolpracownikiem po stronie Ryszarda. To byla ciezka decyzja, niemniej
        jednak
        > musialem ja podjac dla dobra Polski i tego nie zaluje. Nie dziwie sie
        gniewowi
        > panstwa gdy oskarzacie mnie-
        • stefan_olszowski Do Pani Lauriane 04.03.04, 14:09
          Szanowna Pani Lauriane,

Nie kpie a moje czyny byly, sa i beda osadzane przez historie, historie
          tworzona poprzez ludzi takich jak Pani. Dziekuje, potrafila Pani zachowac umiar
          w okreslaniu mojej przeszlosci. To jest naprawde wyjatkowo trudny temat,
          szczegolnie dla mnie. Nie wiem skad Pani pisze. Ja obecnie mieszkam w USA i
          usiluje zorganizowac ruch polonijny wlasnie w tym kraju. Zdaje sobie sprawe, ze
          nie bedzie to latwe, niemniej jednak warto jest sporbowac abysmy wlasnymi
          silami zmienili obecny stan rzeczy. Stawiam przed soba konkretne zadania, takie
          jak sprawe wiz do USA dla ludzi ktorzy juz posiadaja paszport innego kraju.
          Chce rowniez aby brak opieki lekarskiej zostal zastapiony mozliwoscia
          ubezpieczenia lekarskiego i w pozniejszej fazie- ubezpieczenia na zycie, przez
          formy kontraktow z PZU lub inna instytucja zaineteresowana formami ubezpieczen
          dla Polonii i to nie tylko amerykanskiej. Jest wiele roboty ktora razem
          wspolnymi silami mozemy wykonac. Jezeli pracuje Pani, uczy sie czy tez przebywa
          Pani w USA po wygasnieciu wizy amerykanskiej to prosze Pania o kontakt.
          Szczegolnie mile widziane sa kontakty z osobami mieszkajacymi w duzych
          metropoliach amerykanskich, takich gdzie zasieg bliskich kontaktow ludzkich
          pozwoli zywic nadzieje o szybkiej i efektywnej dzialanosci naszych wspolnych
          sil. Formy zartow czy nocne dzwonienie do mnie nie maja sensu i sa swiadkiem ze
          Polacy nie dorosli do idei wsporzadzenia swoim srodowiskiem. Zmarl Jeremi
          Przybora jak sie dowiedzialem z porannego wydania Gazety. Stala sie smutna
          rzecz. Byl z nami przez caly czas, towarzyszyl nam w latach 40-tych, 50-tych,
          60-tych i 70-tych. Znalem Pana Przybore z rozmow gdy staral sie o pozwolenie na
          prowadzenie dzialalnosci swojego Kabaretu Starszych Panow. Czy nie dziwilo
          Pania (Panstwa?), ze dostal takie wlasnie pozwolenie? Podejmowalem rozne trudne
          decyzje a jedna z wielu takich o ktorych nikt nie wiedzial byla wlasnie ta, ze
          powstal Kabaret Starszych Panow. Pamietajcie ze jedno moje slowo zamkneloby ten
          wspanialy kabaret raz na zawsze, a jednak bilo serce wolnosci Pana Jeremiego
          przez dziesiatki lat, wlasnie dzieki mnie.

Przypominam Pana Ryszarda Kuklinskiego ktory dzieki mnie mogl kontaktowac sie z
          wladzam amerykanskimi w wiodacycm do stanu wyjatkowego. Ryszard, znalismy sie
          bardzo dobrze, pytal mnie czy ujawnic ten fakt w swojej ksiazce ale wg mnie
          bylo na to zdecydowanie za wczesnie. Ludzie odchodza, ja rowniez nie bede zyl
          wiecznie, ale chce osiagnac jeszcze kilka rzeczy dla Polonii i z przyzwoleniem
          Rzadu Stanow Zjednoczonych moim celem jest aby kazdy z Was, kazdy kto mieszka w
          USA (w pierwszym rzucie) otrzyma prawo wjazdu do Polski bez paszportu
          polskiego, dla waszych rodzin i znajomych prawo wjazdu do USA bez wizy
          amerykanskiej zeby kazdy posiadal godziwe ubezpieczenie na zdrowotne i na
          zycie w USA niezaleznie od rodzaju pracy ktora obcenie wykonuje. Chce rowniez
          aby sprawa rent dla Polakow zostala rozwiazania pomyslnie dla ludzi
          pozbawionych ich na skutek 'rozwiazywania zakladow i gubienia dokumentacji'.
          Daze w kierunku polaczenia polskiej diaspory pod parasolem jednej organizacji
          polonijnej podobna do organizacji zydowskiej laczacej diaspore Zydow. To dobrze
          wyprobowany model organizacyjny. Bedziemy oczywiscie wspoldzialali z naszymi
          Bracmi Zydowskimi obojetnie w jakim kraju zamieszkuja i nasza organizacja
          polonijna po zlikwidowaniu obecnego i nieudolnego Kongresu Polonii
          AMerykanskiej rozwinie sie jak Feniks z popiolow!

Z uszanowaniem,

Stefan Olszowski
          • starywiarus Demencja n/txt 04.03.04, 14:19
            • stefan_olszowski Posze Pan, czy domena osoby Starywiarus 04.03.04, 14:27
              jest niszczenie wszystkiego i wszedzie? Czy naprawde nie ptrafi sie pan
              skoncentrowac na tworzeniu zamiast dzialniu destruktywnym? Prosze Pana, jezeli
              nie chce pan dzialac dla wspolnego dobra, o jest Pana spraw, ale bardzo pana
              prosze o nieprzeszkadzanie innym jezeli chca sie poswiecic dla dobra ogolu. Czy
              zdaje sobie Pan sprawe co Pan czyni? Bardzo prosze niech sie pan zastanowi nad
              swoimi niewybrednymi komentarzami. ALuzje do mojego stanu umyslowego/wieku sa
              nie na miejscu. Wszak prawda jest ze jestem osoba w podeszlym iwku ale wlasnie
              dlatego moge sobie pozwolic na rozliczenie z przeszloscia i przejsc obok niej
              obojetnie. Bede sadzony przez historie ktora razem tworzymy.

Z szacunkiem,
          • Gość: Redneck Re: Do Pani Lauriane IP: 206.74.205.* 05.03.04, 00:51
            Jezeli rzeczywiscie jest pan Funio, to ma pan niezly tupet odwolujac sie
            najwidoczniej do zaniku pamieci czytelnikow tego Forum.
            Oto co pisze na panski temat Tygodnik Powszechny ze stycznia ub. roku:
            www.tygodnik.com.pl/numer/279404/dobosz-felieton.html
            Nr 4 (2794), 26 stycznia 2003

Z s±dów

ANDRZEJ DOBOSZ

W marcu 1965, ju¿ przebywaj±ca w szpitalu, na dwa miesi±ce przed swoj± mierci±,
            oburzona Maria D±browska odnotowa³a w dzienniku zaczerpniêt± z prasy wiadomoæ o
            wykonaniu wyroku na oskar¿onym w aferze miêsnej. Zabójstwo to by³o tym bardziej
            gorsz±ce, ¿e zanim jeszcze dosz³o do procesu, wysokoæ wyroku i to, ¿e zostanie
            on wykonany, zapowiedzia³ na spotkaniu z redaktorami naczelnymi pism
            debiutuj±cy w roli kierownika Biura Prasy KC PZPR filolog-polonista Stefan
            Olszowski, dawny przewodnicz±cy Zrzeszenia Studentów Polskich, dzi mieszkaj±cy
            w Nowym Jorku. Tak wiêc zasadniczo niekorzystna opinia o s±dach i sêdziach w
            PRL-u oparta jest nie tylko na orzeczeniach lat stalinizmu i gorsz±cych
            wyrokach z czasów stanu wojennego, lecz rozci±ga siê na ca³y ten okres.

Ten i wiele innych czynow na pewno bedzie osadzonych przez historie.
            Pozdrawiam
            Bolko J Skowron
    • stefan_olszowski ciag dalszy mojego wystapienia do forumowiczow 04.03.04, 05:30
      Jestem co prawde nowym forumowiczem ale chcialbym
      abysmy razem uzyli tej plaszczyzny do budowania nowej Polonii. Zdaje sobie
      sprawe ze jest wiele nieufnosci w stosumku do prezesa Moskala. Dlatego tez moim
      marzeniem jest zjednoczenie starej i nowej Polonii pod wspolnym kierownictwem.Z
      uwagi na moja przeszlosc historyczna i na fakt ze wciaz posiadam kontakty na
      wysokich szczeblach w rzadzie Polskim jak rowniez wsrod czynnikow rzadowych
      USA, tudziez przypomne ze mam jednego brata w USA a drugiego w Szwecji, to
      uwazam ze moja kandydatura ma wszelkie szanse na poparcie panstwa w nastepnych
      wyborach do Kongeresu Polonii. Wlasnie z tego powodu ze moja przeszlosc jest
      taka a nie inna pragne zwrocic sie do panstwa z prosba o poaprcie. obiecuje, i
      jest to raczej wstepna obietnica wyborcza, tak aby wysondowac sytuacje
      polityczna, otoz obiecuje ze jedna ze spraw na agendzie wyborczej bedzie sprawa
      i wiz i emerytur dla Polonii. Nie moze tak byc zeby likwidacja zaklada w Polsce
      zezwalala na przesuniecie w niebyt czichs lat pracy czy studiow, bowiem studia
      wyzsze i polwyzsze winny sie liczyc do emerytur. Rzad Polski bedzie musial
      znalezc rozwiazanie tego niechcianego problemu jezeli che wspolpracowac z
      Polonia i liczyc na jej poparcie. W chiwli obecnej uwazam ze Prezes Moskal nie
      spelnia pokladanych w nim wymagan i powinien ustapic tym samym zezwalajac na
      wybory przed ustawowym czasem. Stefan Olszowski

PS Nastepnych punktem kory obiecuje poruszyc to sprawaq ubezpieczen medycznych.
      Denerwuje mnie ze w USA jest to sprawa nie do konca wyjasniona i chce aby w tej
      sprawie rowniez rzad Polski zaja stanowisko. Funduszy na razie nie ma ale
      zawsze tak byc nie bedzie i trzeba planowac na przyszlosc zwlaszcza ze szykuja
      sie nastepne fale emigracyjne.

• swiatlo Panie Olszowski 04.03.04, 06:13
        Pytanie identyfikacyjne:
        Jak jest pierwsza litera imienia Pana syna?
        I co on studiował jak był młody?
    • stefan_olszowski Re: Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna 04.03.04, 06:38
      Panie Swiatlo,
      Jest mi milo ze interesuje sie pan moja rodzina to zdaje sobie pan sprawe ze
      nie mam zamiaru odpowiadac na pana pytania. Sa to sprawy moje i mojej rodziny a
      co za tym idzie- bardzo prywatne. Dziekuje za zapytanie. Dziekuje za zapytanie
      i jezeli mysli pan powaznie o wlaczeniu sie do ruchu wyborczego Kongresu
      Polonii to uprzejmie prosze Pana o kontakt. Z powazaniem Stefan Olszowski
      • reichman Re: Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna 04.03.04, 11:04
        Ciekawe... A moze mnie wezmiecie na prezesa? W PZPR nie bylem, to chyba dobrze,
        ale nie mam ani green card, ani obywatelstwa USA, ale rozumiem, ze jak mnie na
        prezesa wybierzecie, to dostane wize imigracyjna.
        Pozdrawiam
    • reichman Re: Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna 04.03.04, 11:09
      Zaawansowane szukanie Ustawienia Narzędzia językowe Porady

Szukaj w InternecieSzukaj na stronach kategorii: Polski
      WWW Grafika Grupy dyskusyjne Katalog
      Szukano stefan olszowski (język Polski). Wyniki 1 - 10 z ok. 270. Znaleziono
      w 0.29 sek.
      Podpowiedź: W większości przeglądarek internetowych wystarczy nacisnąć
      klawisz "Enter", zamiast klikać przycisk "Szukaj".

WIEM: Olszowski Stefan
      Olszowski Stefan (1930- ), działacz komunistyczny, wpływowy sekretarz KC PZPR
      związany z M. Moczarem i jego frakcją, następnie przywódca tzw... ...
      wiem.onet.pl/wiem/0171a3.html - 10k - Kopia - Podobne strony

Zorganizowane zapominanie o holocauście w dekadzie Gierka ...
      ... Stefan Olszowski, od grudnia 1970 r. członek Biura Politycznego KC i
      Sekretariatu
      KC, wcześniej pełnił funkcję kierownika Biura Prasy KC, w marcu 1968 r ...
      www.jewish.org.pl/polskie/materialy/ sesja_historyczna/zapominanie.html - 35k -
      Kopia - Podobne strony

NZS UJ - Niezależne Zrzeszenie Studentów Uniwerstytetu ...
      ... Stefan Olszowski: "Czy NZ studecki jest legalną organizacją?" Tow. ...
      Stefan
      Olszowski: "Będą dwie organizacje" Tow. Roman Ney: "Dwie. ...
      www.nzs.uj.edu.pl/historia.html - 22k - Kopia - Podobne strony

Ty nie wiesz, jakie ja mam życie
      ... Jeden z fotoreporterów spóźnił się i nie zdołał przecisnąć przez tłum
      do przodu. - Przy armacie miał być Stefan Olszowski, sekretarz KC PZPR ...
      miasta.gazeta.pl/szczecin/1,40764,1810072.html - Podobne strony

Moskwa - Mockba
      ... Nasza delegacja: I sekretarz KC PZPR Stanislaw Kania, premier Jozef
      Pinkowski,
      sekretarz KC Kazimierz Barcikowski i Stefan Olszowski oraz ministrowie
      Jozef ...
      www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/mockba.html - 26k - Kopia - Podobne
      strony

Aktualności: Rocznica wprowadzenia Stanu wojennego - 13 grudnia ...
      ... MO Mirosław Milewski (sekretarz KC), Mieczysław Rakowski (wicepremier),
      Kazimierz
      Barcikowski (sekretarz KC) oraz Stefan Olszowski (sekretarz KC). ...
      www.ipn.gov.pl/a_121203_stan_woj_dudek.html - 22k - Kopia - Podobne strony

Październikowa
      ... Stefan Olszowski informował towarzyszy z KC tydzień po pojawieniu się
      rozmowy
      z Kuroniem, że "...została przeprowadzona rozmowa z redaktorem naczelnym ...
      www.abeben.gower.pl/sm.html - 33k - Kopia - Podobne strony

Tygodnik Powszechny Online
      ... To było chyba w połowie października. Stefan Olszowski wyraził
      chęć spotkania ze mną. Umówiliśmy się w Łazienkach. ...
      www.tygodnik.com.pl/numer/278749/dobosz-felieton.html - 15k - Kopia - Podobne
      strony

Tygodnik Powszechny Online
      ... na spotkaniu z redaktorami naczelnymi pism debiutujący w roli kierownika
      Biura
      Prasy KC PZPR filolog-polonista Stefan Olszowski, dawny przewodniczący ...
      www.tygodnik.com.pl/numer/279404/dobosz-felieton.html - 16k - Kopia - Podobne
      strony

Raporty Rzeczpospolitej
      ... W jego składzie - oprócz Jaruzelskiego - znaleźli się niektórzy sekretarze
      KC
      (Kazimierz Barcikowski, Stefan Olszowski, Mirosław Milewski) i członkowie ...
      www.rzeczpospolita.pl/stan_wojenny/raporty_a_3.html - 17k - Kopia - Podobne
      strony
    • starywiarus Funio? Eee tam...perwersyjny gówniarz. 04.03.04, 13:08
      Eee tam... To nie może być Funio, chyba że na starość postradał zmysły.

Funio, gdyby tylko wychylił głowę na powierzchnię publicznie w USA,
      jest ‘sitting duck’ w razie wytoczenia mu sprawy o odszkodowaniw na podstawie
      Alien Tort Claims Act (ATCA, 28 U.S.C. §1350) oraz Torture Victim Prevention
      Act (TVPA) przez dowolną osobę, która poniosła szkodę na zdrowiu lub mieniu w
      wyniku stanu wojennego, a dziś jest obywatelem USA.

Jako członek ścisłego siedmioosobowego kierownictwa stanu wojennego
      (Jaruzelski, Siwicki, Kiszczak, Milewski, Barcikowski, Rakowski, Olszowski),
      Funio jest automatycznie odpowiedzialny według ATCA i TVPA, na zasadzie
      współsprawstwa kierowniczego, za WSZYSTKIE ofiary śmiertelne, uszkodzenia
      zdrowia KAŻDEGO poszkodowanego i WSZYSTKIE straty materialne jakie pociągnął za
      sobą stan wojenny w Polsce. Open and shut case.

Jaruzelskiego nie udało się dorwać w 1985 roku na podstawie ATCA i TVPA,
      chociaż POMOST próbował, bo generalissimo miał ‘head of state immunity’. Funio
      takiego immunitetu nie ma i nigdy nie miał.

Kiszczak i Jaruzelski wiedzieli co robią, że pomimo wystosowanych zaproszeń nie
      przyjechali na konferencję w USA w 1999 roku ("Communism’s Negotiated Collapse:
      The Polish Round Table Talks of 1989 Ten Years Later", University of Michigan,
      Ann Arbor , April 7-10, 1999). Otrzymali bowiem opinię prawną, że mogliby nie
      wyjechać z powrotem do Polski. Podobnie, gdyby Funio chciał zbiec przed
      procesem sądowym z ATCA/ TVPA w Stanach Zjednoczonych do Polski, to zalatwienie
      mu aresztu prewencyjnego w USA nie jest problemem dla dobrego prawnika.

Z tych powodów nie mam wiary, że rozprawiamy z Funiem, i myślę, że jako Funio
      występuje jakiś perwersyjny gowniarz, którego to bawi.
      • stefan_olszowski Do Pana Strywiarus 04.03.04, 14:22
        Prosze pana,

Nie znam pana nazwiska chociaz zna pan moje. Pana okreslenia sa nie na miejscu
        i spiesze pana zawiadomic, nie popelnilem bledu, jak pan pisze 'wychylajac
        sie'. Nosilem sie z ta mysla od dawna aby zaadresowac typowe bolaczki polskie w
        USA, glownie dlatego ze zyje w tym kraju z wlasnej woli. Oczywiscie przypominam
        ze obywatele Australijscy roniesz beda objeci programami ktore wymieniam, ale w
        drugim rzucie. Na razie najwazniejsza sprawa jest utworzenie wspolnego forum w
        USA zastepujacego nieudolny i sklocony Kongres Polonii Amerykanskiej. Pisze pan
        wiel o sprawie paszportow i ma pan bardzo dobre idee. Ja osobiscie nie znam
        specyfiki sytuacji politycznej w Australii a juz na pewno na takim poziomie
        ktory Pan reprezentuje. Bede potrzebowal sie oprzec na lokalnych ekspertach,
        ktorzy znaja sie na robocie administracyjne i umieja wspolpracowac z wladzami
        lokalnymi. Prosze sie ze mna skontaktowac jezeli ma pan ochote wziac udzial w
        jednoczeniu naszej wspolnej sprawy, ponad granicami poszczegolnych panstw.
        Mysle, ze Pan jako osoba niewatpliwie inteligentna, ktory udowodnil to
        wielokrotnie na forum Polonia, potrafi pan spojrzec ponad oskarzenia mojej
        osoby w przeszlosci. Ja sie tym zajme i zajmuje osobiscie. Jezeli chodzi o
        procesy sadowe to prosze pana w moim wieku to naprawde nie ma znaczenia kto i
        za co chce mnie skarzyc. W moim wieku czlowiek nie ma zadnych ograniczen z
        powodow bardzo prostych: ile mi jeszcze zycia pozostalo i ile tych lat moge byc
        aktywny spolecznie, tak ze sam Pan widzi ze ten aspekt mojej przeszlosci jest
        dla mnie calkowicie bez znaczenia. Drugim powodem jest to ze nie posiadam
        zadnych zasobow wartych dlugiego i kosztownego procesu sadowego.

Z szacunkiem i zachecam do wspolpracy dla dobra spolecznosci emigracyjnem.
        Wspolnie jestesmmy w stanie osiagnac wiele- osobno- nic.

Stefan Olszowski
      • waldek.usa Re: Funio? Eee tam...perwersyjny gówniarz. 04.03.04, 14:52
        zarty se robi, ot co.
        • Gość: Rybka Re: Funio? Eee tam...perwersyjny gówniarz. IP: *.dialup.telenergo.pl 04.03.04, 21:43
          Zarty sobie robi? Ale jaja nie moge,mowilem przecierz ze prawdziwe LSD jest
          na emigracji , 70% emigrantow jest umoczonych a Polonia Nas poucza jak mamy zyc.
          Ale jaja , dzisiaj chyba jest super czwartek dla Polonii.
    • buck_turgidson Kubus Puchatek mieszka w Ohio 04.03.04, 14:22
      Nie wierzycie? Przeszukajcie www.intelius.com
    • stefan_olszowski Re: Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna 04.03.04, 15:16
      ktorzy sa chetni do wspolpracy dla dobra polonii amerykanskiej. Jezeli macie
      doswiadczenie w pracy z ludzmi to zachecam do dzialania w celu wymiany wladz
      Kongresu Polonii. Moj program juz opisalem powyzej i teraz kolej na was.
      Chcecie zmian? Chcecie emerytur za okres pracy w Polsce? Ubezpieczenia
      socjalne? Prosze, macie szanse dziejowa. Porsze o kontakt

diekuje za uwage

Stefan Olszowski
    • stefan_olszowski Dziekuje za odzew forumowiczow. 04.03.04, 18:34
      Dostalem od Was mnostwo telefonow. Wiekszosc byla bardzo pozytywna i
      zachecajaca mnie do startu w wyborach do Kongresu Polonii. Mialem tez kilka
      telefonow z prosba o interwencje i o wsparcie. Obiecuje przekazac sprawy o
      interwencje wlasciwym orhanom administracji w Warszawie z prosba o
      natychmiastowe rozpatrzenie. jezeli chodzi o wsparcie to na razie co prawda nie
      trudnie sie dzialanoscia charytatywna, nie mniej jednak postanowilem przekazac
      skromny datek Pani W. z Chicago po otrzymaniu wstrzasajacego opisu jej
      sytuacji. Poniewaz wspolpracjuje z kancelaria adwokacka na terenie stanow
      zjednoczonych bede w stanie od czasu do czasu zajac sie interwencja w sprawach
      wymagajacych opieki prwniczej.

Jest mi bardzo milo ze panstwo potrafia w tak rzeczowy sposob pisac o swoich
      bolaczkach. Kazda z waszych sugestii zostala natychmiast zalogowana w moim
      biurze w programie komputerowym tak aby bylo wiadomo kto byl autorem sugestii.

Goraco zachecam do kontynuowania tej 'zielonej linii polonii'. Jest nas coraz
      wiecej i z kazda godzina nasz ruch przybiera na sile.

Z szacunkiem

Stanislaw Olszowski

PS Prosze mnie nie straszyc. Przypominam ze jestem w USA legalnie, nic nie
      ukrywalem i nie mam nic do ukrycia. To sa jakies dziecinne zachowania gdy ktos
      usiluje mi grozic. Kancelarii pana Moskala dziekuje za zainteresowanie. Nie mam
      zamiaru z wami wspolpracowac ani tlumaczyc sie dlaczego chce zmian. Przypominam
      panu Moskalowi ze w USA jest system demokratyczny.
      • Gość: ???? JESTES STANISLAW CZY STEFAN podszywaczu IP: *.proxy.aol.com 05.03.04, 05:17
    • Gość: axx Re: Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna IP: 207.191.236.* 04.03.04, 19:06
      Sprawa ta znowu odzyla. Pamietam to jeszcze z poczatku lat 90 -ych. Mieszkalem wtedy rzeczywiscie obok Olszowskiego. W New York Times
      ukazal sie wywiad z nim( byl po kuracji odchudzajacej) a nastepnie lekki przedruk w Dzienniku Nowojorskim. Polonia byla rozpalona. Padlo haslo demonstracja przed
      domem .Oczywiscie Polonia dostala zimny prysznic bo wladze nowojorskie zgody nie udzielily. Pan Olszowski jest obywatelem tego kraju i mozna mu
      naskoczyc. Jest obywatelem bo wladze amerykanskie tak chcialy. Sporo publikacji o nim napisal tygodnik "NIE" nawet podajac wiele faktow z prywatnego zycia.
      Mentalnosc Polonii nie ulegla zmianie. Dalej te same frazesy. Jezeli chodzi o Kongress Polonii to jest to organizacja komercyjna i wybory tam sie odbywaja
      ale to nie ma zadnego zwiazku z Polakami. Sa to duze pieniadze (0.5 mld $) i zapomniec prosze o wejsciu tam.
      Polacy nie znaja statutu tej korporacji i szczegolow co widac z postow.
      USA sa podobno jedynym krajem gdzie ofiara moze spotkac na ulicy swojego kata no i oczywiscie nic nie zrobic.
      W podsumowaniu jest to naprawde zabawa. Wiec bawmy sie dalej.
      • stefan_olszowski Niestety panie axx 04.03.04, 19:32
        ma pan racje. Statut kongresu polonii amerykanskiej jest chyba najbardziej
        tajnym dokumentem na ziemi. Zaczynam watpic nawet czy istniej. Prosze samemu
        poczytac: www.polamcon.org/ Przeciez to jest belkot jakichs degeneratow
        ktorzy upupili sie na stanowiskach. Ja chce te sytuacje zmienic. Co do
        demonstracji pod moim domem: to sa jakeis zarty. Dlaczego niby ktos mialby
        przeciwko mnie demostrowac? Dawiej, tak, ale teraz? Jestesmy w nowej sytuacji
        geopolitycznej i trzeba zastosowac nowe metody na roboczo.

Prosze o kontakt jezeli ma pan ochote dolaczyc sie do naszego projektu Nowej
        Polonii.

Z szacunkiem

Stefan Olszowski
        • Gość: czerwony.kapturek dlaczego mialby sie nie udac ? IP: *.dialup.pltn13.pacbell.net 04.03.04, 22:29
          ... pomysl "zreformowania" Polonii Amerykanskiej ?

Udalo sie w oku cyklonu czyli w Polsce, tym bardziej moze sie udac w US, nie
          takie cuda widzialam smile.
    • Gość: myszka Re: Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna IP: *.118-130-66.mc.videotron.ca 05.03.04, 00:23
      nie chce nikogo obrazic i z gory pszepraszam ale jestescie banda polglowkow bo
      caly rzad polski z prezydentem wlacznie to CZERWONIIII czemu ich nikt nie goni
    • stefan_olszowski Pani Myszko, 05.03.04, 00:51
      Skad tyle zajadlosci i zacietosci u pani? Czy nie moze pani patrzec ponad
      naszymi wspolnymi doswiadczeniami z przeszlosci? Po adresie orientuje sie ze
      jest pani z Californii a wiec nie ma pani prawa do nawolywania do anarchii w
      Polsce tak samo jak zereszta i ja. Ja mowie na tym watku o poprawie losu
      Polakow w USA i wdrugim rzucie- za granica. Mowie o Pani, pani Myszko.

Stefan Olszowski
    • lolo27l mieles szczescie 05.03.04, 01:03
      czerwony chuju...miasta.gazeta.pl/szczecin/1,40764,1810072.html
    • lolo27l naprawde ci sie udalo... gnoju 05.03.04, 01:22
      miasta.gazeta.pl/szczecin/1,40764,1810072.html?v=3&a=9628390#opinie
    • lolo27l ty byles antysemita....tearz w nowym jorku...qrva 05.03.04, 01:24
      www.jewish.org.pl/polskie/materialy/sesja_historyczna/zapominanie.html
    • lolo27l intelektualista... 05.03.04, 01:27
      www.tygodnik.com.pl/numer/278749/dobosz-felieton.html
    • Gość: do olszewskiego Re: Pan Stefan Olszowski- nowa zabawa polonijna IP: *.118-130-66.mc.videotron.ca 05.03.04, 01:28
      to nie zajadlosc ale smutek nad glupota ludu bo zeby miec w reku mozliwosc
      pozbyc sie tej bandy komuchow to co zrobili wybrali ich od nowa ,a teraz juz
      jest niemozliwoscia sie ich pozbyc bo ich dzieci stolki zabieraja
    • lolo27l ale jaja...dales mi poczytac... 05.03.04, 01:34
      216.239.41.104/search?
      q=cache:ebE8CG4PF7sJ:www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030213/publicystyka/pu
      blicystyka_a_1.html+stefan+olszowski&hl=en&ie=UTF-8
    • lolo27l jebajki ciag dalszy... 05.03.04, 01:38
      www.mowiawieki.pl/artykul.html?id_artykul=258
    • lolo27l aaa, wiem, splawili go bo 05.03.04, 01:42
      chcial zdjac jaruzela...

www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IH/stan_wojenny18.html
    • lolo27l co za typ... 05.03.04, 01:44
      www.wybory.com.pl/article/articleview/331/1/11/
      Ludzie z „Ordynackiej” zawsze mieli apetyty na rządzenie Polską. Jeżeli nawet
      zapomnimy o epizodzie związanym z pierwszym przewodniczącym ZSP, stalinowcu
      Sylwestrze Zawadzkim, to bliski urzeczywistnienia tych marzeń był Stefan
      Olszowski. Polityk, który ster studenckiej władzy objął po Październiku ‘56.
      Potem jako główny partyjny ideolog zwalczał Zachód, kapitalizm i przede
      wszystkim Amerykę, a karierę polityczną zakończył... przenosząc się na stałe do
      Stanów Zjednoczonych.
      Dziewięć lat po Olszowskim na czele zrzeszenia stanęli Stanisław Ciosek i
      Manfred Gorywoda. Pierwszy w upadającym PRL-u zdołał dostać się jeszcze do
      Biura Politycznego, drugi doszedł do stanowiska najważniejszego z
      wicepremierów. Dziś Ciosek jest prezydenckim doradcą. Gorywoda, wielbiciel
      centralnego planowania – choć trudno w to uwierzyć – zajmuje kierownicze
      stanowisko w jednym z największych banków.
    • lolo27l cos podpisal... moze wtedy... cached... 05.03.04, 01:48
      www.google.com/search?
      q=cache:UVx5Ype9FCoJ:travel.state.gov/poland_treaties.html+stefan+olszowski&hl=e
      n&ie=UTF-8
      • lolo27l spasowski tez podpisal... 05.03.04, 01:50
        k

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka