lewy13 20.02.02, 15:58 CZY MOZLIWE ZE KOMUNA JESZCZE WROCI??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot-23 Re: KOMUNO WROC!!!! 20.02.02, 16:01 lewy13 napisał(a): > CZY MOZLIWE ZE KOMUNA JESZCZE WROCI??? nie martw sie, wszystko jeszcze sie moze zdazyc, majac na uwadze bardzo prawdobpodobny globalny meltdown gospodarczy w niedlugiej przyszlosci, komuna moze zrobic comeback! albo, berdziej ekscytujace, jakas nowa forma dyktatury, jeszcze bardziej mordercza (NEW and IMPROVEWD!, now with more BLOOD!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Re: KOMUNO WROC!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.02, 16:05 Pfui,Teufel! Znowu mi podziela miasto,aby jechac do Cafe "808" bede musial wypelnic wniosek na "Einreise in die DDR"??? Nigdyyyyyyyyyyyyyyyyy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komuna Re: wracam w poniedzialek IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.02, 16:07 wracam w poniedzialek Okecie 11.20 wszystkich prosze o powitanie komuna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmat A dasz dupy? IP: *.dialup.eol.ca 21.02.02, 07:38 Nie rozumiem problemu. Dla tych co sa w Polnocnej Ameryce jest Kuba, najautentyczniejsza komuna jaka mozna wymyslec. Dziwki sa za $3.00. Tubylcy zrobia za zielone wszystko. Ci co chca wspominac jak bylo w PRL-u beda czuc sie jak u siebie w domu (pod warunkiem ze byli szychami z PZPR). Dla tych co chca schudnac jest jeszcze Polnocna Korea! Odpowiedz Link Zgłoś
lewy13 Re: A dasz dupy? 21.02.02, 14:59 a ja mysle ze za komuny byl chociaz spokuj i nie bylo takiego burdelu jaki jest teraz.nie bylo bezrobocia,zarcia tez ale zawsze sie skombinowalo. ogolnie ludzie byli bardzej zadowoleni. mysle ze bylo lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: do lewego 13 IP: *.ne.ch 21.02.02, 15:05 Na poczatek pytanko grzeczne i bez ukrytych zlych mysli : ile masz lat ? komune znasz z autopsji czy z opowiadan ? To, wbrew pozorom jest istotne, aby dalej mozna bylo dyskutowac ... Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Re: do lewego 13 IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.02, 15:11 Gość portalu: Baloo napisał(a): > Na poczatek pytanko grzeczne i bez ukrytych zlych mysli : ile masz lat ? komune > > znasz z autopsji czy z opowiadan ? To, wbrew pozorom jest istotne, aby dalej > mozna bylo dyskutowac ... > > Baloo Przed chwila chcialem to samo pytanie zadac ww Uczestnikowi Forum. Pewnie Mama opowiadala bedac sekretarka w Komitecie Centralnym jakie to byly czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
lewy13 Re: od lewego 13 21.02.02, 15:17 to nie wazne ile mam lat ale sami zobaczcie co sie dzieje w tej chwili w polsce.straszne bezrobocie i wiecznie cos obcinaja biednym. ja sie tak zastanawiam ile czasu to jeszcze potrwa i jak dlugo ludzie wytrzymaja.to po prostu szok co sie dzieje. szkoda mi matek ktore ida do sklepu z dziecmi.... i nie moga nic im kupic z przyjemnosci bo szme nie maja co do gara wlozyc. mi chodzi wlasnie o takie sprawy. dlatego zastanawiam sie gleboko czy naprawde za komuny ne bylo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Re: od lewego 13 IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.02, 15:20 lewy13 napisał(a): > to nie wazne ile mam lat ale sami zobaczcie co sie dzieje w tej chwili w > polsce.straszne bezrobocie i wiecznie cos obcinaja biednym. ja sie tak > zastanawiam ile czasu to jeszcze potrwa i jak dlugo ludzie wytrzymaja.to po > prostu szok co sie dzieje. > szkoda mi matek ktore ida do sklepu z dziecmi.... i nie moga nic im kupic z > przyjemnosci bo szme nie maja co do gara wlozyc. mi chodzi wlasnie o takie > sprawy. dlatego zastanawiam sie gleboko czy naprawde za komuny ne bylo lepiej. Nie bylo,uwierz mi na slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: od lewego 13 22.02.02, 01:34 Coś Ci powiem levy: Za komuny rzeczywiście było lepiej. Było lepiej Millerowi i Urbanowi. Lepiej milicjantom i wojsku. Lepiej ubeckim emerytom i esbeckim janczarom. Za komuny było lepiej. Było tak dobrze, że gdy we wrześniu 1980 przeczytałem ulotkę o zadłużeniu w które władował Polskę Gierek - $40 mld - to szybko przeliczyłem, że bedziemy to spłacać przez 150 lat. A Gierek miał już wtedy źle, biedaczek, na serce się rozchorował. Za komuny było lepiej. Wystarczyło zapisać się do partii, żeby mieć przepustkę do kariery, pod warunkiem, że było się w odpowiedniej klice. Za komuny było tak dobrze, wystarczyło złożyc podanie o paszport i można było mieć nadzieję że się go dostanie. Z Gierka było dobrze, kraj się rozwijał. Modernizacja następowała. Sprowadzano takie fajne technologie, które już nigdzie się nie chciały sprzedać, bo były za brudne. Za komuny było dobrze - wszyscy mogli coś kupić, jeśli tylko mogli "zrealizować kartki". Za komuny nie było bezrobocia - wszyscy mogli pracować za marne grosze, gonieni do roboty przez partyjnych kierowników i dyrektorów, żeby wyrobić plan pięcioletni. Spytaj się matki, levy, ile zarabiała w przeliczeniu na dolary miesięcznie w 1982. Ja pamietam dokładnie: 32 dolary. I to była niezła pensja, bo mialem napiwki od klientów. Johny Walker w Peweksie kosztował 17.50 Za komuny, mój drogi levy, a zakładam - tak jak baloo - że jesteś młody, jeśli byłeś przyzwoitym czlowiekiem, to twoje życie wyglądało tak, jakbyś cały czas siedział z blaszanym wiadrem na głowie i robił nadzwyczajne wysiłki, żeby coś zobaczyć przez tą wąską szparkę na dole. A komuchy cały czas pilnowały, zebyś nie mógł głowy odchylić. I od czasu do czasu waliły kijem w wiadro. Za komuny jeśli byłeś swołoczą i zapisałeś się do nich - to mogłeś żyć na nasz koszt, jeśli tylko byłeś w odpowiedniej klice. I tyle. Szczur Biurowy www.szczurbiurowy.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johnny SZCZUR BIUROWY i DOLAROWY IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 22.02.02, 07:40 Nie wazne osle ile sie zarabia. Wazne jest ile zostaje osle albo ile brakuje osle. W 1980 PRL miala 20 mld (bilionow) dlugu a nie 40. Dzisiaj ma 100. Ktore nie tylko nie splacisz za 150 lat ale i nigdy nie spalcisz. AUSTRALIA ma 300 bilionow (miliardow) dlugu i tez nigdy go nie splaci. Tak wyglada zycie w kapitalizmie przeliczane na dolary ktorych nie masz osle. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: SZCZUR BIUROWY i DOLAROWY 22.02.02, 09:40 Dziekuję za światłe pouczenia. Sądząc ze sposobu w jaki prowadzisz konwersację należysz do tej kategorii forumowiczów, którzy wykorzystując anonimowość pozwalają sobie na odzywki, które w świecie realnym, w biurze, w domu czy na ulicy natychmiast by ich zdyskwalifikowały. Powiedz kolego Johnny, nawet jeśli w moim poście było coś nie na temat ( a nie było) to czy w normalnym świecie, do rozmówcy, nawet adwersarza, używałbyś takich sformułowań jak do mnie? Wniosek z tego taki: twoje słowa świadczą o tobie. I kropka. Jeśliby chcieć doszukiwać się źródeł takich zachowań to można przypuszczać, że to poprostu jest kompensacja: siedzisz w San Jose, na co dzień trzeba być poprawnym, to w Internecie można sie powyżywać Nie pozdrawiam, Szczur Biurowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Do szczura biurowego IP: *.ne.ch 22.02.02, 11:43 Szczurku kochany ... ty taki stary wyjadacz forumowy jestes, a ciagle jeszcze sie dajesz podpuszczac roznym petakom ... ejejejej, cos kiepsko z forma ... olej goscia, siadz przed bialym monitorem (odpowiednik bialej kartki) i zapelnij go znaczkami na temat Pana Zbyszka (na ktore wszyscy czekamy z "glodowym" drzeniem rak), moze to bardziej przemowi ; chociaz wydaje mi sie, ze takie dyskusje i opowiesci to przekonywanie przekonanych, reszta i tak wie lepiej, jak redaktor Kur ( pamietasz (z autopsji albo z opowiadan - jak ja): "Kur wie lepiej ...", rok '68, miesiac marzec, tuz po pamietnych obchodach Dnia Kobiet na polskich uczelniach i ulicach , popularny komentarz do serii artykulow kolejnego luminarza polskiej TFUrczosci publicystycznej).. zatem, siadaj i pisz swoje ... Milosnik Pana Zbyszka ... Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Drogi Szczurze Biur(w)owy, coz za szczescie na 22.02.02, 17:42 mnie spadlo z samego rana. Sam Szczur Biurowy raczyl przyslac mi pamflecik z ktorego lowilem slowa przez pol godziny czytajac w te i wefte. No oczywiscie, ze masz racje, powtarzajac za Prezesem i z nim sie zgadzajac, na temat tej mikrej kreatury. Ten cham nawet nie potrafi sie zachowac z wlasciwym respektem wobec ciebie, on - ekskrement prehistorycznego gada nagle zmarlego na marskosc watroby, po wypiciu zgnilej wody z czarnego jeziora. Przeciez widac wyraznie, ze wszyscy ktorzy glosza glorie owych czasow sa po prostu nienormalni, niedouczeni, nieswiadomi ORAZ chorzy psychicznie. Ja bym sie tez tak czul gdyby mi ktos te przywileje jakie oni mieli, delikatnie mowiac, podj.... Ciekawe czy oni wiedza jakie te przywileje byly? Moze zaczniemy watek o tych przywilejach, zaczynajacych juz na poziomie gminy??? Baloo, czy przewodniczacy juz te bezecenstwa widzial?! Zycze wiele dalszych Sukcesow Szczurze biurowy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pisz na kazdy tamat. Szczegolnie na te drazliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sharky Re: do lewego 13 IP: *.in-addr.btopenworld.com 21.02.02, 15:23 Wiecie, ale ja mysle ze naprawde niektorym ludziom bylo lepiej za komuny. Np ci ktorzy zyli z rent czy emerytur: nie pracowali, mieli gowniana kase ale mogli za to stac w kolejkach za dnia i potem spekulowac na straganach. Generalnie jak sie mialo duzo czasu i cierpliwosci to moglo byc znosnie. Ci co umieli 'kombinowac' (nie mylic z robieniem uczciwych interesow) tez mieli OK bo nie bylo takiej konkurencji jak teraz, gdzie kazdy jest biznesmanem. Wszystko bylo jasne i proste: jesli nie podskakiwales- zawsze miales to minium socjalne. Wystarczylo pojechac na rok pracy przy azbescie w Niemczech i mozna bylo niezle zaszalec i kupic Malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pigwa Re: A dasz dupy? IP: *.proxy.aol.com 21.02.02, 18:30 lewy13 napisał(a): > a ja mysle ze za komuny byl chociaz spokuj i nie bylo takiego burdelu jaki > jest teraz.nie bylo bezrobocia,zarcia tez ale zawsze sie skombinowalo. ogolnie > ludzie byli bardzej zadowoleni. mysle ze bylo lepiej Moze i byl za komuny spokuj ale spokoju nie bylo.Teraz jest burdel ale organizuja kursy doksztalcajace dla wtornych analfabetow.Trzeba bys sie zapisal. A to o co prosisz to mozesz miec pod mostam za 100 dolarow.pigwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Spoko, spoko ... do lewego, Troya i sharky'ego IP: *.ne.ch 21.02.02, 16:28 Do Troya i sharky'ego : spoko spoko, moze nie jest z nim tak zle ... Do lewego13 : Lewy, porozmawiajmy jak czekista z czekista ... O wiek sie pytalem, bo to, czy znasz komune z opowiadan , czy tez cierpisz na amnezje jest bardzo istotne ... gdyz tylko w pierwszym przypadku mozna porozmawiac w miare powaznie . W drugim - pomoc moze tylko leczenie pamieci, a tego jeszcze medycyna radziecka , ani zadna inna, nie potrafia . Wiec tlumacze watpliwosc na korzysc oskarzonego i przyjmuje, ze mam przed soba czlowieka bardzo mlodego i wrazliwego na niesprawiedliwosci swiata tego ... Mnie tez nie podoba sie fakt, ze istnieje podzial na ludzi bogatych i biednych, ale o ile mnie pamiec nie myli, to ten podzial istnial i istnieje w kazdym komunistycznym kraju, przepasci w dochodach sa rownie okrutne, a na dodatek w przodujacym systemie ludzie sa bogaci i biedni wedle uznania kilku skurwysynow, ktorzy decyduja za swoich poddanych, kto zasluzyl na dobrobyt , a kto nie ... Czy znasz stary dowcip sprzed lat : Co to jest szampan ? Otoz jest to ulubiony napoj klasy robotniczej, ktora pije go ustami swoich przedstawicieli ... Moj znajomy opowiadal mi, ze w szalonych latach gierkowskiego dobrobytu widywal w swojej dzielnicy (Praga) codziennie slady posych stopek na sniegu , idace do sklepu .. a potem , w sklepie, gromadke dzieci, ktore caly dzien siedzialy na witrynie nad kaloryferem .... one zapewne tak dla zabawy, co ? i tak mozna by godzinami opowiadac .. te snucia o tym, jak to bylo rowno za komuny , mozesz spokojnie miedzy bajki wlozyc, jest to zwyczajne postkomunistyczne zerowanie na obecnej sytuacji (bardzo dutej, to prawda) grupy obywateli biednego panstwa na dorobku.... czy gdyby w PRL-u bylo tak dobrze, to twoim zdaniem "grupka wichrzycieli na sluzbie CIA" byla by w stanie zmobilizowac 10 mln ludzi, zeby wyrzekli sie Raju , Krainy dobrobytu i wolnosci ? ... i tak dalej, i tak dalej ... dodam tylko, ze korupcja i zlodziejstwo bylo, wbrew temu co sie teraz mowi i pisze, znacznie bardziej rozwiniete i zinstytucjonalizowane niz obecnie, a jeszcze kazdy upanstwowiony skurwiel (czytaj : funkcjonariusz) mogl sobie toba buty wytrzec, wsadzic do wiezienia za fryko i jeszcze rodzinke sponiewierac ... i wreszcie : prawe cala obecna nedza krajow postkomunistycznych jest prostym wynikiem dzialan Najlepszego z systemow. Mozna poronac : obydwie Koree, obydwie czesci Niemiec, Czechy i Austrie (tak, tak, koteczku .. przed wojna Czechy staly cywilizacyjnie znacznie wyzej niz Austria ..). Warto o tym pamietac ... No i pojecie "robola" , jako skrajny wyraz pogardy dal ludzkiej pracy, powstalo u nas juz po wojnie, w Przodujacym Systemie ... Nigdzie, w zadnym kraju zachodnim, nie spotkalem sie z tego typu pogarda dla ludzi pracujacych fizycznie, i wzadnym z krajow zachodnich nie widzialem tak feudalnych struktur i mentalnosci jak w komunie i post-komunie ... Juz to pisalem, ale powtorze jeszcze raz : to wszystko przeznaczone jest dla sluchacza mlodego . Jesli masz powyzej 35 lat, to nie mamy o czym mowic, bo dokladnie wiesz , jak bylo, tylko pierniczysz takie brednie, zeby ludzi podjudzic ... Dobra, spadam stad, zanim sie zjawia tradycyjni nostalgicy .... Pa Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sharky Re: Spoko, spoko ... do lewego, Troya i sharky'ego IP: *.in-addr.btopenworld.com 21.02.02, 18:25 Czy 27 latka mozna zaliczyc do mlodych sluchaczy? Pamietam komune z opowiadan ale tez troche z zycia (jak stalem w kolejce za papierem toaletowym i maslem). Najgorsze w tym systemie bylo to ze zmienil mentalnosc calego spoleczenstwa, stosunek ludzi do pracy i drugiego czlowieka. Wlasnosc prywatna, na zachodzie uznawana za swietosc, nawet jeszcze dzisiaj jest w Polsce traktowana jak cos co mozna sobie wziasc,zniszczyc, bezprawnie opodatkowac: jednym slowem pozbawialo sie czlowieka minimum posiadania, tak ze kazdy czul sie niepewnie i swoje losy wiazal raczej z systemem niz wlasnymi mozliwosciami. Co by sie nie zrobilo, dostawalo sie tyle samo a jesli sie mialo wiecej, to zaczynalo byc podejrzane. Komuna do pewnego stopnia tkwi w mentalnosci Polakow do dzis i jest jak nowotwor ktory zaatakowal zdrowy organizm i ktorego nie mozna sie do konca pozbyc przez dlugie lata. Trudno powiedziec czy teraz jest lepiej czy gorzej. Ja mysle ze po prostu skonczyl sie ciekawy okres rewolucji i obalania starego systemu i przyszedl czas na cholernie ciezka prace i wyrzeczenia. Nie ma co oczekiwac rezultatow za rok czy dwa. W tej chwili Polska pracuje na nastepne pokolenia i to dopiero dzieci ktore maja 10 lat beda mogly powoli odczuc cos w rodzaju dobrobytu i trzeba sie z tym pogodzic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 Re: Spoko, spoko ... do lewego, Troya i sharky'ego IP: *.proxy.aol.com 21.02.02, 22:10 Komuna w wydaniu demoludow byla czyms starsznym. To samo zreszta mozna powiedziec o komunie chinskiej. Oby nie wrocila. Nie tesknie do pizamki na kartki i herbaty bez cukru i stanu wojennego. Pytanie jest: czy ludzie kiedys beda na tyle altruistyczni by dobrowolnie zdecycydwoac sie na zniwelowanie biedy, zrownanie roznic spolecznych. Cos takiego by mi chyba sie podobalo. Ale wtedy wolalabym byc straona dajaca niz otrzymujaca. (Aha, nie pisze tak bo jestem bezrobotna. Wiele lat juz tak mysle, ale odpoweidz jest zawsze taka sama, ze jak ktos na cos ciezko zapracuje, to staje sie to cenne i dzielic sie nie chce. Zreszta gdyby ktos sie chcial z ze mna dzielic, to odczulabym to jako policzek w twarz, bo lubie dochodzic do wszystkiego sama lub na skutek splotu okolicznosci.) Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Baloo, Sharky, A27.. 22.02.02, 11:22 ladnie to opisaliscie, szczegolnie Prezes. Ja sie zaczalem trzasc nerowowo czytajac pierwszgo watku. To ze ktos lubil sliwki w czkoladzie od Wedla (ktore ja sprowalem po raz perwszy na zachodzie) to maly powod zeby nawracac np mnie na powrot, razem z 10milionami. 10 milionow, powiadasz?! Tzn ktos zalozyl, 30% spoleczenstwa jest bardzo trudne do nowej adaptacji, a w tym musialo byc tez sporo powiazanych z aparatem, nie? Tacy zawsze dobrze wyladuja, np w Sydney przed opera... A krew po scianach razem z mozgami to gdzie sie lala? W Kambodzy (Kampuczy??)? A strach przed dzielnicowym to dlaczego (panie, zaden obywatel mi nie podskoczy...) Ta, fajno bylo, tylko czemu ten Garibaldi zmarl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 do drapieznika IP: *.proxy.aol.com 22.02.02, 17:16 Chyba nie uwaznie czytales moj post. Nigdy nie wypowiadalam sie za powrotem komonu, ale za dobrowolnym zniwelowajem roznic spolecznych. Czyli za marzeniem scietej glowy. (Jestem egalitarystka z natury, bo babcie mialam chlopke poslubiona szlachciowi i dlatego wszelkie podzialy spoleczne mnie "badruja". Ale tylko w teorii. Nie zanosi sie by Ania robila rewolucje.) Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Re: do drapieznika 22.02.02, 17:20 no oczywiscie - nie w celu krytyki cie wymienile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: Do Ani IP: *.ne.ch 22.02.02, 12:00 Aniu , ja cie lubie, ale nie bardzo sie z Toba zgadzam ... po pierwsze primo : kiedys, dawno, dawno temu, zyli sobie ludzie bogaci i biedni ... i tak juz zostalo ... po drugie primo : nie ma nic gorszego od altruistow, ktorzy chca uszczesliwiac innych - podobnie jest z idealistami : to oni , "wsie miestie", doprowadzili to wszelkich mozliwych zbrodni minionego i obenego, niestety takze, stulecia ... Co innego z tzw "leseferyzmem" : rzeczywiscie, i chyba o to ci choduzilo, ktos (tylko kto ? moza jednak Panstwa) powinny uniemozliwic zdychanie z glodu i babranie sie po uszy w gnoju ludziom, ktorzy moze nie sa najpracowitsi czy najuczensi na swiecie, ale jednak sa takze ludzmi ... ale nie ludz sie, biedy nikt nie wykorzeni, a juz na pewno nie "alruisci", tak samo z "zawodowymi" metami .... Co do komuny, to musze wyznac, ze mniej mi przeszkadzala finansowa i materialna mizeria lat '80, a bardziej wszechogarniajace uczucie beznadziei (juz wtedy strachu przed komuna nikt nie czul - to czerwony sie bal..) i dodupizmu, marazmu, i tym podobnych ... takie poczucie brania udzialu w maratonie po pas w blocie ... na dodatek bez mety.... No i nigdy nie lubilem feudalizmu, ale o tym juz pisalem, wiec nie bede sie powtarzal . i jedyne czego mi dzis brak z tamtych czasow, to penej klarownosci i jasnych kryteriow poczynan penych ludzi : jak napisal kiedys Czeczot "zeby kurwa kurwa byla, a zlodziej zlodziejem ..." W latach po stanie wojennym przynajmniej to bylo jasne ... a teraz rozne postepowania, ktore wtedy "nie uchodzily" w pewnym towarzystwie, teraz staly sie powszechnie akceptowalne ( w tym samym towarzystwie, zreszta), bo to, paniedziejku, zyc trzeba i obrotnym tez trzeba byc, nieprawdaz, panie kolego ... Pozdrowienia Baloo PS : policzek moze byc tylko w twarz, gdzie indziej nazywa sie to juz inaczej (na przklad klaps).. sorry , ze sie czepiam ... i tak cie lubie :o) B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kd Re: KOMUNO WROC!!!! IP: *.proxy.aol.com 22.02.02, 03:22 lewy13 napisał(a): > CZY MOZLIWE ZE KOMUNA JESZCZE WROCI??? Komunisci mowili ze pierwszym komunista byl Jezus, poniewaz poswiecil swe zycie za nas wszystkich. Skoro oczekujemy na druge przyjscie Chrystusa, kto wie................... moze KOMUNA tez wroci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 Re: KOMUNO WROC!!!! Baloo IP: *.proxy.aol.com 22.02.02, 17:24 Tu nie chodzi o uszczesliwianie na sile. Nigdy mi sie podzial na bogatych i biednych nie podobal. Moze gdybym byla bardzo bogata to wtedy...ale zawsze czulam w sobie bardziej te chlopska krew babci niz szlacheckie pierdy pierdy. Jestem przeciwna wszelkim rewolucjom, wojnom i innym przemocom. Nie jestem za uprawianiem ideologii Robin Hooda. Ale chcialabym na przyklad poswiecic sie na aktywizm spolecznt i.e. obrona praw czlowieka, zwiazki zawodowe itd. Ale przy takiej receski nawet nonprofity mnie nie chca, chociaz razcki bym zalowala za 25 k za rok i jescze bylabym aktywna i robotna itd. Ale na uprawianie woluntariatu mnie nie stac. Niech go George W. sam uprawi i nie denerwuje mnie ze swoimi apelami o dwa lata z zyciorysu bo to hipokryzja. A poza tym to ja bym nawet chetnie z Paece Corpsem czy USAID cosik robila, tylko bez obywatelstwa nie chca brac. Uff, ale sie opisalam... Baloo, ja tez Cie lubie i nie musimy sie we wszystkim zagadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik A27 23.02.02, 01:25 za 25k to nie powinno byc chyba problemu... moze jestes w zlym rejonie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 Re: drapieznik IP: *.proxy.aol.com 23.02.02, 03:46 Washington DC. Recesja dotyczy nawet ludzi, ktorz chca pracowac za grosze. Gorzej, poszlam nawet do department store by 'cosik' zarobic - powiedzili mi, ze mam za male "work availability". Powod: 3 godziny w tygodniu spedzam na kursie practical writing. To sie nazywa NIEWOLNICTWO. Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Niezla logika, kd, 22.02.02, 17:24 tylko,ze niektorzy na tym eksperymencie za wiele stracili zeby pozwolic sobie na to jeszcze raz. Moze za dwa tysiace lat, na jesieni, ustroj sie zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
lewy13 Re: dlaczego... 22.02.02, 17:47 wiecie co ja k czytam to sie przyznam: MACIE RACJE boscie to przezyli, a ja nie bardzo,ale nie zrozumiem nigdy dlaczego wlasnie taka jest sytuacja w polsce jaka jest. dlaczego wlasnie tak a nie inaczej.dlaczego trzeba odmawiac sobie wszystkiego? dlaczego matka nie moze kupic dziecku nawet czekolady? i w koncu dlaczego zbior palantow ktory dorwal sie do wladzy zapycha sobie kieszenie cudzym kosztem, a rozkapryszona zona nie wie w jakim samochodzie bedzie jej do twarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Re: dlaczego... IP: *.berlikomm.net 22.02.02, 19:02 lewy13 napisał(a): > wiecie co ja k czytam to sie przyznam: MACIE RACJE boscie to przezyli, a ja > nie bardzo,ale nie zrozumiem nigdy dlaczego wlasnie taka jest sytuacja w > polsce jaka jest. dlaczego wlasnie tak a nie inaczej.dlaczego trzeba odmawiac > sobie wszystkiego? dlaczego matka nie moze kupic dziecku nawet czekolady? i w > koncu dlaczego zbior palantow ktory dorwal sie do wladzy zapycha sobie > kieszenie cudzym kosztem, a rozkapryszona zona nie wie w jakim samochodzie > bedzie jej do twarzy... Niestety,to codziennosc i nikt na to nie poradzi. Ale powiem Ci,ze mi sie wydaje,ze kazdy czlowiek ma jakis start i pewne szanse do wykorzystania,trzeba tylko wiedziec czego sie od zycia oczekuje, przynajmniej ja tak do tego podszedlem i nie jestem niezadowolony. Pozdrowienia,milego Lykendu. Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Swiete slowa 23.02.02, 01:33 Lewy13, witaj z powrotem. Twoja wypowiedz oznacza, ze myslisz a to pierwszy krok do wielkiej zmiany, jaka by ona nie byla. Jestes "tym" wk..y. To dobrze. Zrob z tego uzytek tak jak wiekszosc z nas. Przeciez w znakomiej wiekszosci nikt z nas nie wyjechal za rogatki tylko dla podratowania zdrowia, chociaz dla niektorych okazalo sie to szczesciem w tym aspekcie. Kazdy ma przynajmniej jedna wspaniala szanse w zyciu a niktorzy maja raz po raz. Ty prawdopodobniue jestes tak pomiedzy. Nabieraj rozumu patrzac na te nieosiagalne czekolady. Jak pisalem, dla mnie to 6 godzin w kolejce po buteleczke smietany bylo najlepsza inwestycja. Nie ma tam jakichs kolejek zeby dluzej w nich postac i porozmyslac jakby tu...?? Pozdrowienia i zyczenia szybkiego wnisoskowania. Polecam tez przyspieszone lekcje historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apollo Re: Komuna IP: *.enter.net 23.02.02, 01:38 Jedno bylo pewne ze nie brala tylko ryba!!!Bylo wesolo i glina nigdy nie myslal zeby cie udupic na prawo jazdy jacys byli MILSI jak teraz.Mala sciepa zawsze zalatwiala sprawe a jak promilek bylo za duzo to i do domku zawiezli na sygnale!!hi hi bylo niezle Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: Komuna 23.02.02, 15:18 Można było płacić uniwersalnym środkiem płatniczym. Fakt. Odpowiedz Link Zgłoś